Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

Asid Folik Sebelum dan Selepas Mengandung ?

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di US, melaporkan bahawa wanita yang mengambil supplement asid folik yang disyorkan bermula sekurang-kurangnya satu bulan sebelum persenyawaan dan pada trimester pertama kehamilan mengurangkan risiko kecacatan saraf bayi sehingga 70 peratus.

 

Sesetengah kajian mencadangkan bahawa asid folik dapat membantu menurunkan risiko bayi terhadap kecacatan yang lain, seperti di bibir, lelangit cakram, dan beberapa jenis kecacatan jantung.

 

Ia juga boleh mengurangkan risiko Preeclampsia, gangguan tekanan darah yang serius yang menjejaskan kira-kira 5 peratus wanita hamil.

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Kecacatan Bayi selepas Dilahirkan

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Kecacatan Bayi selepas Dilahirkan

Comel je anak-anak nie kan.. Berkerusi roda atau alat bantuan berjalan di usia kecil?? Yes! Actually boleh dielakkan kalau kita aware.

 

Muda-muda, mana la terfikir anak nanti berkerusi roda disebabkan tak cukup nutrisi. Anak-anak comel ni anak-anak Spina Bifida.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Spina Bifida 

Spina Bifida?
Spina bifida adalah sejenis kecacatan kelahiran yang dipanggil kecacatan tiub neural. Ia berlaku apabila tulang-tulang belakang (vertebra) disekitar saraf tunjang bayi tidak terbentuk dengan baik.

 

Spina Bifida ni ade yang ringan atau biasa-biasa tapi ada juga yang teruk. Tau tak antara sebab Spina Bifida berlaku adalah kekurangan nutrisi atau lebih spesifiknya Acid Folic.

 

Ada juga yang kata sebab utama adalah genetik tapi ia kekal misteri.. ?

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Jenis-jenis Spina Bifida

 

Terdapat 3 jenis Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Jenis-jenis Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

1. Spina Bifida Occulta:

Saraf tunjang adalah normal tetapi hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
2. Meningocele

Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang sempurna.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
3. Meningomyelocele

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi : 3. Meningomyelocoele

Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah. Keadaan spina bifida adalah berbeza. Dalam keadaan yang biasa (milder form), bayi tidak menunjukkan apa-apa tanda.

 

Sekiranya kecacatan teruk di mana melibatkan saraf tunjang bahagian atas, kemungkinan bayi tidak dapat hidup lama kerana lumpuh seluruh badan.

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi : 3. Meningomyelocele

Hydrocephalus (kepala besar di sebabkan pengumpulan cecair dalam otak) dan lain-lain kecacatan sejak lahir/congenital juga mungkin terjadi. Kira-kira 90% orang yang lahir dengan spina bifida juga mempunyai Hydrocephalus.

 

Kebanyakkan kes adalah keadaan yang sederhana teruk. Kanak-kanak begini memerlukan berbagai rawatan dan rehabilitasi.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Punca Mengakibatkan Spina Bifida ??

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Punca Mengakibatkan Spina Bifida

Penyebab sebenar kecacatan kelahiran ini tidak diketahui. Pakar memgatakan bahawa genetik dan alam sekitar adalah sebahagian daripada puncanya.

 

Sebagai contoh, wanita yang mempunyai anak dengan spina bifida lebih cenderung mempunyai anak yang lain dengan penyakit ini.

 

Wanita yang gemuk atau yang mempunyai diabetes juga lebih cenderung mempunyai anak dengan spina bifida kata pakar.

 

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Kekerapan Spina Bifida?

 

 Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Kekerapan Spida Bifida?

 

Berlaku lebih kurang 1 dalam 1000 kelahiran hidup.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida

Tanda-tanda Spina Bifida ni bergantung kepada tahap kecacatan yang dialami. Kebanyakan kanak-kanak dengan spina bifida yang biasa atau ringan tidak mempunyai sebarang masalah atau tanda.

 

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak dengan meningocele tidak mempunyai sebarang gejala. Kanak-kanak dengan bentuk spina bifida yang teruk sering mengalami masalah tulang belakang dan otak yang serius.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida pada Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida pada Bayi

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida pada kanak-kanak

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida pada kanak-kanak

Mereka mungkin mengalami :

 

1. Kanak-kanak tidak dapat merasai kaki atau lengan mereka menyebabkan merela tidak dapat menggerakkannya.

 

2. Masalah pundi kencing atau usus. Masalah yang mungkin mereka alami adalah seperti masalah mengawal air kencing atau mengalami masalah untuk buang air besar.

 

3. Pembentukan cecair di dalam otak (hydrocephalus). Walaupun ia dirawat, ini boleh menyebabkan sawan, masalah pembelajaran, atau masalah penglihatan.

 

4. Keluk di tulang belakang mereka, seperti scoliosis.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana nak tahu bayi ada potensi Spina Bifida ?

 

spina bifida diagnse - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Semasa mengandung, anda boleh menjalani ujian darah (maternal serum triple atau quadruple screen) dan ultrasound bayi yang sedang berkembang. Ujian ini memeriksa tanda-tanda spina bifida dan masalah lain.

 

Jika keputusan ujian mencadangkan kecacatan kelahiran, anda boleh memilih untuk menjalani amniosentesis. Ujian ini membantu mengesahkan jika bayi mempunyai spina bifida.

 

Mira tak sure di hospital kerajaan wajib atau tak tapi insyaAllah ada. So cuba bertanya kepada doktor anda. Normally untuk hopsital swasta, memang doctor akan suggest the blood test. Kalau blood test ok, tak perlu test yang kedua tu.

 

Test kedua tu hanya untuk confimation. Mira pernah buat yang 1st tu jer. Result 1 dalam 1000 so tak perlu.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Sape yang perlu buat Ujian Saringan Kecacatan Bayi ?

Gyne Mira suggest Mira untuk ambil test ni coz ada sejarah Kancer, Kencing Manis dan Darah Tinggi dalam keluarga Mira. Selain masa pregnant, lepas bayi dah lahir pun doktor boleh detect tau. Tapi maybe untuk spida bifida yang jenis teruk.

 

Selepas kelahiran, seorang doktor biasanya boleh menentukan jika bayi mempunyai spina bifida dengan cara melihat tulang belakang bayi.

spina bifida  300x278 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

Sekiranya spina bifida disyaki, doktor boleh melakukan pemeriksaan X-ray, MRI, atau CT untuk melihat jika kecacatan itu ringan atau teruk.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana Spina Bifida Dirawat ?

 

Kebanyakan kanak-kanak dengan bentuk spina bifida yang ringan atau meningocele tidak memerlukan rawatan.
Tetapi kanak-kanak dengan spida bifida yang kronik memerlukan pembedahan. Ada juga pembedahan yang dilakukan sebelum bayi dilahirkan tau.

 

Untuk kanak-kanak yang mengalami hydrocephalus, pembedahan perlu dijalankan untuk memasukkan tiub saliran yang dipanggil shunt. Ia mengurangkan tekanan pada otak dengan mengalirkan cecair yang berlebihan ke dalam perut.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana Spina Bifida Dirawat ?

Ini untuk mengelakkan bengkak di kepala menyebabkan kerosakan pada otak.

 

Pakar terapi fizikal dan ahli terapi sentiasa bersama dengan kanak-kanak yang mempunyai spina bifida yang kritikal.

 

Sesi ini bermula tidak lama selepas kelahiran bayi. Bukan itu sahaja, ahli terapi juga mengajar ibu bapa dan penjaga bagaimana melakukan senaman dan aktiviti dengan kanak-kanak istimewa ini.

 

Sesetengah kanak-kanak mungkin memerlukan pendakap, kerusi roda, atau bantuan lain.

 

Kanak-kanak dengan masalah kawalan pundi kencing mungkin memerlukan bantuan menggunakan catheter setiap hari untuk mencegah jangkitan dan kerosakan buah pinggang.

 

Untuk membantu mencegah masalah usus, ibu bapa biasanya mula bekerjasama dengan doktor atau jururawat untuk menguruskan penjagaan usus sebaik sahaja anak mula makan makanan solid.

 

Sebagai kanak-kanak yang mengalami spina bifida yang teruk, rawatan dan pembedahan lain mungkin diperlukan untuk menguruskan masalah yang timbul.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

1. Pergi ke semua lawatan doktor yang dijadualkan.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

2. Bantu anak anda menjadi aktif, dan galakkannya untuk bersikap independent.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

3. Galakkan anak anda minum banyak cecair dan makan makanan yang tinggi serat, seperti bijirin dan buah-buahan. Ini membantu mengelakkan sembelit.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

4. Periksa kulit anak anda setiap hari untuk sebarang luka dan lebam. Kanak-kanak yang mempunyai kurang deria rasa di kaki mungkin terluka dan tidak menyedarinya. Ini boleh menyebabkan jangkitan.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

5. Pastikan penglihatan anak anda sentiasa diperiksa. Kanak-kanak dengan spina bifida sering mempunyai otot mata yang lemah.

 

6. Jauhkan anak anda daripada produk lateks sekiranya dia mempunyai alahan lateks.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

7. Perhatikan jika terdapat kesukaran belajar, dan berbincanglah dengan doktor atau guru anak anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan.

 

8. Apabila anak anda bersedia untuk memulakan sekolah, pastikan sekolah dapat menyediakan environment yang kondusif.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

Bagaimana anda boleh mencegah Spina Bifida?

 

Sebelum dan semasa mengandung, seorang wanita boleh membantu mencegah spina bifida pada anaknya.

 

acid folic 1 300x169 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

1. Dapatkan banyak asid folik setiap hari, sebelum anda hamil dan semasa hamil.

 

acid folic - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

2. Makanan yang kaya dengan asid folik termasuk bijirin sarapan pagi yang bertubuh dan roti, bayam, dan oren.

Doktor anda mungkin mengesyorkan anda untuk mengambil vitamin harian dengan asid folik atau suplemen asid folik.

 

3. Jika anda mengambil ubat untuk sawan atau jerawat, berbincanglah dengan doktor anda sebelum anda hamil. Sesetengah ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

 

download 2 2 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

4. Jangan minum alkohol semasa mengandung. Sebarang jumlah alkohol boleh menjejaskan kesihatan bayi anda.

 

5. Jangan biarkan badan anda terlalu panas pada minggu pertama kehamilan.

Sebagai contoh, jangan gunakan sauna atau tab mandi panas. Dan segera merawat demam tinggi. Suhu yang panas dapat meningkatkan risiko bayi anda untuk spina bifida.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bolehkah Spina Bifida dihalang?

 

Tidak, tetapi risiko dapat diminimumkan jika ibu mengandung mengambil suplemen harian 0.5mg asid folik sebulan sebelum persenyawaan dan tiga bulan selepas itu.

 

Asid folat adalah vitamin B yang terdapat terutamanya di dalam sayur-sayuran hijau yang berdaun. Penyelidikan menunjukkan bahawa rejim ini mengurangkan kejadian spina bifida dan kecacatan kelahiran sehingga 70%.

 

Individu yang mempunyai sejarah atau keluarga terdekat yang mengalami spina bifida, mempunyai risiko yang lebih tinggi dan harus berunding dengan doktor berkaitan dos asid folik yang lebih tinggi jika perlu.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

B-Complex Shaklee dengan Acid Folic

 

B Complex Shaklee

 

The Shaklee Difference : Patented Bioactivated Absorption System

Folat, Vitamin B yang kritikal ini tidak mudah diserap. Shaklee mengembangkan salutan asid folik yang unik untuk menjadikan nutrien ini lebih mudah untuk diserap oleh badan. Teknologi yang dipatenkan ini adalah eksklusif hanya untuk Vitamin B Complex Shaklee.

 

b complex - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Vitamin B Complex Shaklee juga menyokong prestasi badan:

• Membantu otak, jantung, paru-paru, dan organ-organ yang lain untuk berfungsi dengan baik.

• Menggalakkan pengeluaran tenaga.

 

Vitamin B sangat penting untuk fungsi tubuh yang betul kerana ia membantu mengubah makanan menjadi tenaga untuk sel-sel anda.

8 element of Vit B 300x265 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

Terdapat lapan komponen vitamin B di dalam B-Compleks ini dan mereka berfungsi dengan baik apabila mereka bekerja bersama.

 

B-Complex Shaklee menawarkan keseimbangan yang sihat bagi semua lapan vitamin B untuk menguatkan badan anda, mengisi kekurangan vitamin B.

 

Menyediakan kuantiti folat atau asid folik dan biotin yang baik untuk badan yang sihat.

 

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
B-Complex Shaklee pada harga lebih murah ?

 

Dapatkan Vitamin B-Complex Shaklee di SINI.  atau dapatkan Set Lengkap Mengandung Shaklee untuk memastukan anda mendapat Nutrient yang Optimum sepanjang Kehamilan. Bukan untuk anda sahaja ya, untuk bayi anda juga!

 

Jom berjimat dengan menjadi ahli Shaklee. Daftar sebagai ahli dan beli dengan harga ahli.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

https://api.whatsapp.com/send?phone=60125319097&text=

 

 

Rujukan :

  1. https://www.babycenter.com/0_folic-acid-why-you-need-it-before-and-during-pregnancy_476.bc
  2. http://www.webmd.com/parenting/baby/tc/spina-bifida-topic-overview
  3. http://www.myhealth.gov.my/spina-bifida/
  4. https://www.spinabifida.org/spina-bifida-and-hydrocephalus/

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk tambahan.

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

 

Betul ke Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan ?? Ni bukan Overclaim ke ?? Tak kan makan minyak boleh kurus kot.

 

That is what Mira fikir juga dulu. Boleh kurus ke makan minyak ikan nie. Bagus sangat ke sampai boleh membakar semua lemak-lemak di badan ??

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Ada kataitan dengan BMI tak?

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

BMI? Body Mass Index awak tinggi ke rendah ?? Kajian menunjukkan kandungan Omega 3 yang rendah dalam badan berhubung kait dengan BMI yang tinggi tau.

 

Maksudnya, jika kita make sure level of Omega 3 ni lebih tinggi dalam badan compare dengan waktu dulu-dulu, kita secara tak langsung dapat kurangkan risiko berat badan yang berlebihan.

 

BMI ni memang la sangat popular kan tapi ada kekurangannya. BMI tak dapat nak bezakan antara lemak dan otot. Kajian juga menunjukkan Peratusan Lemak dalam badan play more important role untuk bezakan badan yang sihat dan yang tak sihat.

 

Ni berdasarkan Kajian yang dibuat tau. Lets dig more and more to understand k.

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :
Asid Lemak Omega-3 Sangat Rendah di Kalangan Mereka yang Lebih Berat Badan atau Obesiti

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

Fact yang Mira nak share hari nie berdasarkan 46 kajian yang telah diterbitkan tau!

 

Lemak-lemak di perut? Belly fat?? Ramai yang takut tengok perut yang menggelebeh nie kan.

 

Tau tak yang belly fat ni dianggap bahaya? Lebih mudah untuk kita menganggap seseorang itu tidak sihat berdasarkan “belly fat” yang memang obvious boleh dilihat dibandingkan dengan BMI.

 

Rendah kandungan Omega 3 dalam badan nie berkait rapat dengan pengumpulan dan pembentukan “belly fat”.

 

Berdasarkan kajian oleh Garaulet dan rakan-rakannya dalam artikel bertajuk “Relationship between fat cell size and number and fatty acid composition in adipose tissue from different fat depots in overweight/obese humans”, kandungan Omega 3 yang tinggi boleh mengurangkan belly fat dengan mengecilkan size zarah lemak.

 

Maksudnya, jika kita amalkan pengawalan makanan dengan pengambilan Omega 3 ni, boleh la kita kawal BMI dan belly fat kan…????

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Membekalkan Minyak Ikan Omega 3 kepada Badan Mengurangkan Berat Badan

 

 

Supplement minyak ikan Omega-3 telah terbukti berkesan untuk mempromosikan bukan sahaja penurunan berat badan tetapi juga kehilangan lemak dan dan belly fat.

 

Dosage?
Dos yang berkisar antara 300 mg hingga 1.8 gram EPA + DHA setiap hari menurut 4 kajian yang berbeza.

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

Penambahan asid lemak omega-3 ke dalam program senaman juga meningkatkan potensi kehilangan lemak berdasarkan 2 kajian yang berbeza.

 

2 kajian lain mengatakan penambahan makanan laut atau minyak ikan kepada pemakanan yang rendah kalori atau pemakanan yang seimbang nutrisinya juga meningkatkan potensi penurunan berat badan.

 

Ini menimbulkan persoalan:

Adakah menggabungkan suplemen asid lemak omega-3 dengan diet dan senaman memberikan hasil yang lebih signifikan??

 

Jawapannya ya!

 

Tapi ni berdasarkan study la.
Mira bukan doktor, tak boleh nak buat claim ape-ape. Nanti Overclaim pula.

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Ujian Klinikal Penggunaan Omega 3 untuk Penurunan Berat Badan

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

Dalam kajian klinikal selama 3 minggu, Lebih banyak weight loss (1.5kg) dilaporkan oleh mereka yang mengambil 2.8g unsur Omega 3 (2:1 ration of EPA to DHA) dengan regular exercise dan pengambilan makanan yang seimbang dibanding dengan placebo group.

 

So betul la kan, pengambilan asid lemak omega 3 not only can improve body composition tapi gabungan supplement Omega 3 dengan makanan yang rendah kalori beserta dengan exercise ni mampu meningkatkan proses penurunan berat badan dan menyingkiran lemak!

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Bagaimana Omega 3 bantu Penurunan Berat Badan ?

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan
Omega 3 mampu menyumbang kepada peningkatan komposisi badan dengan meningkatkan metabolisme dan potensi pembakaran lemak. Ia juga seolah-olah menekan selera makan, yang membawa kepada pengambilan kalori yang kurang.

 

Selama bertahun-tahun, lemak badan yang berlebihan dianggap sebagai ruang simpanan untuk kalori tambahan.

 

Walau bagaimanapun, bukti beberapa tahun kebelakangan ini telah mendedahkan bahawa lemak badan yang berlebihan mempunyai akibat yang teruk di dalam badan, seperti keradangan, ketahanan insulin, trigliserida yang tinggi, dan banyak lagi.

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

Peningkatan pengambilan asid lemak omega 3 telah menunjukkan mampu mengurangkan gejala tadi. Oleh itu, supplement asid lemak omega 3 bukan sahaja mampu meningkatkan kehilangan berat badan atau lemak malah is juga boleh memberi manfaat tambahan dalam menguruskan risiko panyakit yang serius berpunca dari obesiti.

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Conclusion

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

Asid lemak Omega-3 yang terdapat dalam suplemen minyak ikan menawarkan kelebihan manfaat kesihatan yang berkaitan dengan obesiti yang tidak boleh diabaikan. Oleh itu, pertimbangkan untuk menambah minyak ikan kepada rejim harian jika nak cepatkan prosespembuangan lemak dan menurunkan berat badan.

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Nak Dapatkan Sumber Omega 3 ?

 Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan
Kami berbangga untuk menawarkan pelanggan kami supplement omega-3 berkualiti tinggi.

Kat Sini Mira share Tips pemilihan Minyak Ikan Omega 3

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Nak Beli Omega Guard .

Nak beli Omega Guard? Click SINI yer.

 

Tapi Nanti dulu… Anda betul-betul nak kurus ?

Nak Mira cadangkan Produk yang boleh BAKAR, BUANG dan MEMBINA OTOT?

 

 Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan : 

 

Bina Otot? ESP dan Cinch ni berasaskan sumber Protein Soya. Nak Metabolism Rate naikkan.. protein soya boleh membantu. Bukan tu jer, kita berdiet dan bertenaga sentiasa tau.

 

ESP atau Energizing Soy Protein ni lebih sesuai untuk Ibu Mengandung atau Ibu Menyusu. Ia sangat membekalkan tenaga. Mira dapat berpuasa di bulan Ramadhan sambil menyusukan anak asbab mengamalkan ESP ni.

 

Bukan itu sahaja, untuk yang mengandung, ESP dan Omega dapat beri tenaga dan fight againts High Kolesterol dan High Pressure tau. Tapi kalau mengandung, ambil sebiji sahaja Omega 3 sebab Omega ni kalau berlebihan waktu mengandung, leh turunkan bacaan HB.

 

Paling BEST untuk ibu menyusu, ESP ni boleh pekatkan susu badan kita. Anak Mira dulu dah kurang menyusu badan umur 1 tahun 3 bulan sebab susu drop habis. Bagi formula milk as suggested by doctor tapi lepas Mira amalkan ESP dan Alfalfa susu makin meriah dan anak sendiri yang tolak Susu Formula.

 

Happy ke happy? Mesti la sangat-sangat happy kan. Not only that, yang lepas bersalin, amalkan ESP dan Omega Guard, InsyaAllah senang dapat balik shape. Mira dah boleh pakai baju before pregnant lepas 4 bulan delivery.

 

Suami pun jeles tau. hehehhehhe.. Kenapa ESP dan Cinch bantu turunkan berat badan? Sebab ESP dan Cinch sumber Protein berasal dari Soya. Yang ni confirm Non-GMO. Dont worry k. Shaklee memang dah confirmkan dan produk Shaklee terkenal sebab semua memang beyond Organik!

 

 Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan
Metabolisa Badan selepas Pengambilan Makanan

 

Cinch dan ESP Senang nak dihadam. Really Serious nak KURUS???  ambil Cinch. Boleh gantikan Meal anda untuk Lunch atau Dinner. Terbukti tau berkesan ! Jom tengok mereka yang berjaya turunkan berat badan.

 

download 8 1 - Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan download 9 1 - Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan download 10 1 - Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Nak dapatkan pada harga LEBIH MURAH??

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

 

Jom joint jadi ahli and become my business partner!

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Jangan lupa dapatkan Tips pemilihan Minyak Ikan Omega 3 :

Rujukan :
https://www.nutrasea.ca/omega-3-and-you/omega-3-benefits/omega-3-body-composition-fat-fighting-fat/

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Ada tanda ke??

Kekurangan Kalsium dalam badan ni kekadang ada indication dia dan kekadang tak nampak pun. Kita tak nampak mungkin sebab kita terlalu busy dengan urusan seharian.

 

The indication might be tak wujud, sedang-sedang atau mungkin indication yang terus jadi severe atau teruk.Antara penyakit Kronik yang disebabkan oleh kekurangan unsur Kalsium ni seperti Rickets, Osteopenia dan Osteoporosis.

 

Walaupun kita tak nampak kesan kekurangan Kalsium dalam badan, terutama pada peringkat awal, but something is happening inside us. Tak kan nak tunggu dah kena Kerapuhan Tulang atau Tulang Patah (Osteoporosis) baru nak bertindak?

 

The choices is there WAITING for us to Choose.

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Pilihan di Tangan Anda !

 

Macam mana Mira pastikan Unsur Kalsium Mira mencukupi ? Ni yang Mira pilih!

 

Mira already Choose!
Thats why 4 tables of Calcium pill sebelum Tidur and Protein drink early in the Morning is my choice.

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

1 serving of Protein Drink early morning for Energy + 500mg of Calcium + 250mg Phosphorus. No sugar added tau!

Ni bukan sekadar Protein dan Kalsium tau. Ada banyak benefit die. Kalau minum ESP ni pagi-pagi, memang boleh tahan dari kelaparan dan bunyi ding dong ding dong perut!

 

Mira gunakan juga sebagai Milkbooster yang membantu memekatkan dan menambah susu badan untuk si comel tersayang. Plus Add up Alfalfa Complex!

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

4 tables of Calcium Pill Before Sleep for 1000mg of Calcium + 400IU Vitamin D3 + 400mg Magnesium

Ni sumber Kalsium Mira. Mira mabil sebelum tidur tapi kekadang if ada sakit-sakit pinggang atau kebas-kebas tangan, Mira telan extra 1 biji. Nie waktu mula-mula ambil Shaklee la.

 

Mase tu badan memang selalu sakit dan kebas tangan jangan cakap la. Sakit akibat kebas tu boleh membuatkan barang yang kita pegang tu terjatuh tau.

 

Ostematrix ni juga diambil oleh mereka yang ada masalah saraf. Kalsium ni bukan untuk tulang je ye. Digunakan juga untuk mengepam darah tau.

 

Antara kegunaan lain Ostematrix ni seperti gambar di bawah nie.

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

Kalau ada yang nak cuba, leh Click Sini yer dan dapatkan both Ostematrix dan Energizing Soy Protein.

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Kekurangan Ketinggian Tanda Kurang Kalsium ?

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Kekurangan Ketinggian Tanda Kurang Kalsium ?

Dulu tinggi 170cm, tingginyer kan for a lady. Sekarang 165cm! Aik.. Tinggi leh berkurangan ke?? Pelik la pulak.. ?

 

Walaupun kita tak nampak kesan kekurangan Kalsium dalam badan, terutama pada peringkat awal, but something is happening inside us. Apa yang jadi? Metabolic Alteration atau mungkin Potential disfunction already happening bit by bit.

 

Ada je tanda-tanda kecil akibat kekurangan Kalsium dan Rendah Kandungan Kalsium dalam Darah. Apa tanda-tanda tu ? Lets see..

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Jom check Diri Kita

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan :

1. Pitam

2. Kegagalan Jantung Berfungsi

3. Chest Pains atau sakit dada.

images 14 - Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

4. Rasa kebas-kebas atau macam tertarik sekitar mulut, jari tangan dan jari kaki.

5. Muscle cramps atau kekejangan terutama di bahagian belakang dan kaki. Ada juga yang sukar nak bernafas.

6. Wheezing atau berbunyi semasa bernafas

7. Sukar untuk menelan

8. Perubahan suara disebabkan sukar nak bercakap atau sukar bernafas.

9. Kemerosotan intelektual, kemurungan, kebimbangan, dan personaliry change.

10. Kepenatan

11. Menggigil dan hilang kawalan dikenali juga sebagai Seizures

12. Rambut yang kasar

13. Kuku yang Rapuh

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

14. Keradangan pada kulit. Seperti keputihan atau kemerah-merahan pada kulit atau kulit kering. Dikenali sebagai Psoriasis

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

15. Kulit Kering

16. Kegatalan yang Melampau

17. Gigi Rapuh dan Rosak

18. Otot-oto melemah

19.Katarak

20. Tanda-tanda Kerapuhan tulang (Osteoporosis)
– sakit belakang, kekurangan ketinggian, kerapuhan tulang di pinggang, pergelangan tangan dan pinggul

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

Banyakan Tanda-tanda Kekurangan Kalsium ni tapi kebanyakan hanya akan hadir after kandungan Kalsium telah merosot.

 

So, tak kan nak tunggu sehingga dapat Kerapuhan Tulang atau Tulang Patah (Osteoporosis) baru nak dapatkan Makanan Tambahan ni kan.

 

Prevention is Better than Cure. So kene la act SEKARANG dan dapatkan Ostematrix dan ESP ni. Boleh bantu jadi Slim tau ESP ni. Nak tambah berat pun boleh.

 

Cara Pemakanan ESP ni yang membezakan fungsinya. Kalau ada yang nak cuba, leh Click Sini yer dan dapatkan both Ostematrix dan Energizing Soy Protein.

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Berapa banyak Kalsium diperlukan oleh Badan.

Kalsium ni dari dalam perut pun kita dah mula gunakan.  Untuk masalah osteoporosis, punca utama kurang kalsium dalam darah dan badan.

 

Bila kalsium dalam darah berkurang, kalsium dari tulang akan diambil dan digunakan menyebabkan tulang semakin kurang ketumpatannya.

 

Selepas umur 30 tahun, tulang kita lebih banyak digunapakai dibandingkan dengan yang dihasilkan.

 

Penghasilan sel tisu tulang oleh osteoblast kurang dibandingkan dengan kalsium yang ‘ditarah’ oleh osteoclast untuk tujuan penyingkiran sel tulang yang rosak atau untuk tujuan calcium disalurkan ke dalam darah.

 

So nak selesaikan masalah kekurangan kalsium kita perlu provide kalsium. Kanak-kanak berumur 4 tahun sehinggalah umur 50 tahun perlukan 1000mg Kalsium setiap hari.

Umur yang 50an ke atas, perlukan 1200mg Kalsium.

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan
Keperluan Kalsium oleh Manusia

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Agen Pembantu Kalsium

Kalsium je tak cukup sebab kalau kita ambil kalsium sahaja, bukan semua akan diserap oleh badan. Kita perlukan Magnesium dan Vitamin D as well.

 

Tu sebab sekarang semua Pil Kalsium kebanyakan dah ada Magnesium dan Vitamin D ni. Tapi tak semua ya. tu sebab kene check. Magnesium dan Vitamin D ni membantu Kalsium untuk diserap sepenuhnya oleh badan.

 

Dalam Pil Kalsium Shaklee yang kita panggil Ostematrix ni memang dah ada Magnesium dan Vitamin D3.

081ad8eba6951946cc2ab98aef107ff7 vitamin d calcium calcium vitamins - Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Nak Jimat ?

Jom berjimat dengan menjadi ahli Shaklee. Daftar sebagai ahli dan beli dengan harga ahli.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan :
https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/21-calcium-deficiency-symptoms-that-will-surprise-you/

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

Air Kosong Tiada Kalori

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang ni berkait rapat ke tidak agak-agaknye yer.. Betul ke tak cukup air boleh effect tulang?? Air je kot. Bukan ape pun. Tak kan air boleh jadi tulang kot?? ?

 

Nak kurus? Nak slim? Tahan makan ke..?? Jangan tak minum pula yer. Minum air kosong tak best la.. ? Coke ke.. Pepsi ke tak boleh ke ?  ? ? ?
Tak pun bagi la Fruit Juice  ? ? ? ? ?. Kan lebih sihat.

 

Fruit Juice pun bagus tapi jangan ditambah gula yer. Tau tak kehausan yang sedikit pun penanda badan kita alami dehydrasi atau kekurangan air.

 

Minum la air masak banyak-banyak sebab tak ade kalori pun. Kekadang bila dah kekurangan air sangat, signal haus tu kita anggap signal lapar pula.

 

Tu sebab yang ambil bila ambil supplement, kena pastikan badan kita cukup air. Kekadang signal yang minta kita minum tu kita silap tafsir. Tu yang keje nyer mengunyah jer

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan : Kesan ke atas Tulang

Dehydratian ialah keadaan Kurangnya air atau bendalir dalam badan.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

3 Kesan Utama Ke atas Kesihatan

 

3 Kesan Utama dehydration ke atas tulang ialah :
1. Bad Mood / Stress
2. Sembelit (Constipation)
3. Kegagalan Buah Pinggang Berfungsi

Tak ada perkataan merosakkan tulang pun..  Let’s read more to understand more.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

1. Bad Mood / Stress

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Kajian ke atas atlet menunjukkan kekurangan air (dehydration) semasa intense exercise sangat mempengaruhi perasaan dan emosi atlet tersebut.

 

Atlet yang kekurangan air rersebut akan berasa Marah, Depressed, Confused, Tension dan Kepenatan berbanding dengan atlet lain yang mempunyai bendalir yang cukup dalam badan.

 

Kajian lain ke atas wanita biasa pula menunjukkan anggapan dan kebolehan untuk fokus atau ‘perception dan ability to concentrate’ menerima impak yang sangat besar.

 

Apabila dehydrated, wanita tersebut akan kelihatan lebih penat semasa mild exercise diberikan. Duduk di depan komputer juga memberikan kesan yang sama!

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Bukan itu sahaja, kumpulan wanita yang dehydrated ini turut direkodkan mengalami kepeningan dan kehilangan (degradasi) mood.

 

Kehilangan Mood atau Bad Mood ni banyak effect die tau! Perasaan stress, Marah Dan Kepenatan akan merangsang penghasilan hormon stress.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Dan hormon stress ini yang menyebabkan penghasilan hormon yang merosakkan tulang.

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

2. Sembelit (Constipation)

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Punca utama berlakunya Sembelit adalah kekurangan air dalam badan. Bila sembelit ni datang, macam-macam rasa tak BEST akan ikut sekali dan cara untuk elakkannya adalah dengan minum air secukupnya.

 

Bagaimana Sembelit berlaku?

Sembelit berlaku kerana bahan buangan (waste) dalam badan kita bergerak terlalu perlahan di dalam kolon dan kemudian berkumpul.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Dianggarkan 40 pound waste dari pemakanan kita boleh berkumpul di dalam kolon pada satu-satu masa dan menyebabkan sembelit.

 

Bila ini terjadi, toksid akan terhasil dan menyebabkan individu tersebut mengalami peningkatan berat badan, keradangan dan masalah usus yang kronik.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Kolon yang bertoksid akan meracuni badan dan mewujudkan persekitaran yang berasid. Keadaan ini akan sangat mempengaruhi tahap kesihatan tulang.

 

Air merupakan faktor yang membolehkan pergerakan usus menjadi lembut dan lancar. Laxatives atau ubat pelancar yang diambil oleh kebanyakan individu yang mengalami sembelit berfungsi dengan menggalakkan penyerapan air di dalam usus besar.

 

Sumber air perlu hadir dalam melembutkan waste atau najis so amalan minum air 2.5L atau 3L setiap hari merupakan langkah pertama yang boleh dilakukan untuk membersihkan kolon kita.

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

3. Kegagalan Fungsi Buah Pinggang (Reduced Kidney Function)

 

Kekurangan air di dalam badan menyebabkan buah pinggang menahan pembentukan dan pengeluaran air kencing.

image - Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan

Perlu kita ingat, penghasilan dan pengeluaran air kencing dari badan merupakan cara buah pinggang menyahtoksidkan badan kita dari bahan-bahan yang larut air.

 

Dehidrasi atau kekurangan air akan manjadi penghalang untuk proses penghapusan toksin secara langsung. Penyingkiran toksid dari badan sangat penting untuk memelihara kesihatan tulang.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

Buah Pinggang membantu menyeimbangkan kandungan asid dan alkali dalam badan. Ini sangat-sanga penting untuk memastikan keremajaan dan ketumpatan tulang dikekalkan.

 

Sedikit dehidrasi akan menyebabkan fungsi buah pinggang terganggu dan mewujudkan pengumpulan toksid dan persekitaran yang berasid.

 

Fungsi buah pinggang akan merosot seiring dengan pertambahan umur. Begitu juga dengan tahap sensitiviti kita.

 

Perasaan haus untuk mereka yang berumur akan semakin berkurangan dan ini menyebabkan mereka yang berumur sering kekurangan air di dalam badan jika dibandingkan dengan individu yang lebih muda.

 

Idea yang Bagus actually menumpukan kepada pengambilan air yang mencukupi supaya kandungan air di dalam badan pada tahap yang optimum.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

Berapa banyak air perlu kita minum ???

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Ada banyak pandangan tentang kuantiti air yang perlu kita minum sehari-hari untuk memastikan kita mencapai hidrasi yang optimum.

 

Ada banyak juga idea-idea untuk kita rasa BEST bila minum dan menggalakkan kita untuk minum dan minum. 🙂

 

  • Air Suling biasa tu bolehla kita add hirisan lemon atau limau untuk menambah rasa. Tapi kalau boleh jangan letak gula pula yer. Just try to maintain sifat alkali air ni.

 

  • JIka tak dapat air suling, air yang reverse osmosis tu pun ok. Boleh ditambah dengan hirisan lemon atau limau macam kat atas tadi.

 

  • Bukan setakat limau atau lemon je boleh letak dalam air kosong tu. Letak buah pun boleh. ada la rasa-rasa buah sikit kan. Back to basic, no sugar ya.

 

  • Jangan tunggu rasa haus tu datang baru nak minum. Instead kita cuba untuk minum sebelum rasa haus tu datang. Boleh je set reminder untuk kita minum air.

 

  • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan air. Minum soup pun ok. Kurangkan garam, gula dan bahan perasa. Sup sayur pun ok kan.

 

  • Bagi yang tak biasa nak minum banyak-banyak nie, boleh mulakan dengan minum 6 – 8 glass air sehari. Boleh mulakan sesuatu dengan minum air. Contoh, before briefing pagi, kite teguk dulu air.

 

  • Perhatikan warna air kencing kita. Kalau warna gelap tu memang confirm tak cukup air dalam badan, so perlu up lagi pengambilan air. Warna yang paling optimal ialan warna yang jernih atau sedikit kekuningan. Kene citer jugak sebab nak bagi faham kan.

 

So, after this, please make sure you all drink a lot so that sel, organ dan system badan boleh berfungsi dengan baik. Tulang kita juga akan mendapat manfaat daripada pengambilan 2.5L sehingga 3L air dalam sehari.

 

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat. Ini impian semua orang yang mengerjakan Haji mahupun Umrah.

Terlalu banyak cerita sedih yang Mira dengar yang berkaitan dengan kesihatan para jemaah haji dan umrah Malaysia.

 

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :
Kewajipan Haji dan Umrah

 

Sebagai umat Islam, kita diwajibkan menunaikan haji ataupun umrah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup apabila berkemampuan.Firman Allah SWT:

“Dan Allah mewajibkan ke atas manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu dan berkuasa untuk sampai ke sana. Dan sesiapa yang kufur (ingkar kewajipan haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) dari sekalian makhluk.”(Surah Al-Imran, ayat 97)

 

Menunaikan haji nie merupakan rukun Islam kelima dan ia dikerjakan  di sekitar tanah suci Mekah dari 9 hingga 13 Zulhijah.

 

Menurut salah satu blog, Haji menurut syarak adalah mengunjungi Baitullah (Rumah Allah) di Mekah untuk beribadat ‘manasik’ (tawaf, saie, bergunting) dan wukuf pada waktu serta syarat-syarat tertentu dalam bulan Zulhijah.

Continue reading Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat