Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan ?? Mira dulu pernah cuba herba yang selalu ada di rumah. HALBA. Boleh ke ??  Mula-mula dulu Mira pun tak percaya tapi try juga la..

 

Untuk para ibu yang ada masalah susu drop atau dalam usaha untuk menambah susu badan, boleh la cuba ya. Ini salah satu cara yang Mira dah cuba dan Alhamdulillah berkesan.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Nie rupa Halba untuk yang still confuse bagaimana la rupa si Halba nie..

 

Halba nie juga dikenali sebagai Funegreek. Mira dulu masa nak try masak vegetarian bukan main lagi pening kepala apa la maksud Funegreek nie. Rupanya halba. Daun Funegreek nie antara yang digunakan dalam masakan vegetarian India.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

 Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Ingatkan Halba nie untuk masakan jer.

 

Yes.. Mira ingatkan Halba nie just guna untuk masak je tapi rupanya banyak fungsi-fungsi yang lain. Banyak resepi masakan masyarakat Timur yang menggunakan Halba sebagai rempah sampingan contohnya masakan Kari.

 

Halba pun ada je digunakan oleh masyarakat Melayu untuk masakan Asam Pedas tau. Tapi jangan letak banyak-banyak, nanti pahit pula.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kegunaan dan Fungsi Halba

 

Terapi Ayurveda dari India menggunakan Halba unutk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Selain India, masyarakat China dan Arab turut menggunakan Halba sebagai penawar kepada diabetes dan hyperkolesterol.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pelbagai fungsi Halba

 

Halba juga dipercayai boleh membantu mereka yang mengalami masalah gangguan saluran pencernaan contohnya kekembungan, batuk, sakit tekak serta untuk menyejukkan badan apabila ulser dan rongga mulut mula timbul.

 

Selalu kita nampak orang India nie rambut mereka tebal-tebal kan. Genetik ialah salah satunya tapi masyarakat India juga mengamalkan campuran yogurt dan halba sebagai perapi rambut.

 

Halba juga turut digunakan dalam perubatan Cina untuk merawat masalah mati pucuk. Bahkan bapa perubatan Yunani, Hippocrates turut menggunakan halba untuk rawatannya.

 

Banyak rupanya fungsi Halba nie. Nie berdasarkan bacaan Mira. Mira just amalkan Halba nie untuk jangkamasa yang pendek saja sebab tak serasi dengan badan.

 

Penggunaan halba untuk memperbanyakkan susu badan nie memang merupakan petua traditional dan mengikut bacaan Mira jika ada yang terkena cirit-birit bila mengamalkannya, perlu dikurangkan dosage. Kira macam dah terlebih la tu.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Pengalaman Minum Air Rebusan Halba

 

Mudah sangat rupanya nak gunakan Halba nie. Just rebus bersama teh herba atau rebus kosong pun boleh. Mira pun dah cuba dan berkesan juga la…

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Tapi pengambilan halba nie Mira tak boleh nak teruskan sebab sejak amalkan minum air rebusan Halba nie, Mira sering kena sakit dada. Ada juga yang advice Mira campurkan serai tapi still rasa sakit tu ada.

 

Badan Mira nie sejuk dan banyak angin so bila ambil air rebusan halba berturut-turut, sakit dada tu memang akan datang. Lepas stop pengambilan air rebusan halba ni, Alhamdulillah dah tiada sakit dada lagi. 🙂

 

Dari anak dara dulu lagi MIra nie memang tak boleh nak ambil atau consume any makanan atau minuman yang bersifat sejuk. If consume lebih, dada Mira tend untuk rasa sakit dan badan rasa very weak. So sadly i have to discontinue projek minum air rebusan halba.

 

Tapi tu tak halang Mira untuk gunakan halba dalam masakan. And just got to know yang letakkan halba dalam masakan asam pedas pun best tau !! Mira memang akan letak halba dalam masak asam ever since Mira tau bout this.

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Terpaksa dan Terus Jatuh Cinta

 

So lepas Halba dah confirm Mira tak boleh amalkan daily basis, Mira stop consume it and amalkan pemakanan yang doktor sendiri recommend pada Mira. Pemakanan yang macam mana ?? Stay tune tau..

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Doktor agree dan sarankan

 

Yup.. Doktor yang agree untuk Mira consume Set Berpantang by Shaklee ni ialah Dr Madhulika, doktor pakar sakit puan di Manipall Hospital yang Mira consult. She is an Indian doctor originated from India tapi pandai berbahasa Malaysia. A very good doctor.

 

download 1 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Dr Madhulika

 

Bila Mira nak dapatkan set berpantang, the 1st person Mira bagi tau for sure suami dan suami yang advice Mira untuk minta pendapat Doktor Madhu since Dr Madhu kan Gyne.

 

 

Mira siap bawa buku panduan yang lengkap dengan details on content dan nutritional facts tentang produk tu. Tak nak la ambil masa doktor lama-lama so kita supply with strong and enough info.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Energized Soy Protein, ESP by Shaklee.

 

The 1st item yang doktor terus agreed was on Energized Soy Protein, ESP by Shaklee. It is a soy base protein actually. Very fine and sedap. Manis-manis buah which sugar content originated from the soy itself.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Kebanyakan orang tidak dapat mengekalkan tenaga atau stamina mereka sepanjang menjalani kehidupan seharian. ESP ni dapat bantu mempertingkatkan tenaga dan stamina kita.

 

Protein soya nie berasaskan tumbuhan dan mampu membekalkan tenaga lebih lama kerana paras glisemiknyer (GI) yang rendah which means kita kenyang lebih lama.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pengekalan tenaga yang lebih panjang tempohnya

 

Indeks Glisemik (GI) menunjukkan kesan makanan ke atas gula darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat menyebabkan paras gula dalam darah naik mendadak dan kemudiannya menurun dengan pantas, menjadikan kita mudah letih, mudah rasa terganggu dan lapar.

 

ESP juga mempunyai tindak balas “turun-naik” tetapi ESP mempunyai indeks glisemik (GI) rendah. Apa kelebihan GI rendah ???

 

  • Paras gula darah dalam darah kekal stabil,
  • Membantu mengekalkan tenaga,
  • Mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama dan
  • Bermanfaat untuk mengurangkan berat dan mengekalkan kesihatan jangka panjang.

 

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh badan kita, seperti batu bata yang membina rumah. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Soy powder antarapilihan sumber protein masa kini

 

Mira tahu memang banyak produk berasaskan protein di pasaran tapi kenapa Mira pilih ESP by Shaklee ???

 

  • Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).

 

  • Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.

 

  • Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.

 

  • Membekalkan 9 asid amino.

 

  • Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

 

Perlu ke Protein ni ? Kan doktor dah confirmkan bagus tapi nak tahu kepentingan Protein kepada ibu menyusu dan wanita secara amnya ?? Click sini

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex works well with ESP

 

Kebetulan selepas berpantang bulan Ramadhan pula menyusul, dan experience tu yang buat Mira yakin sangat dengan ESP dan herba yang Mira just get to know which is Alfalfa. Mira ada share experience Mira berpuasa dan menyusu di bulan Ramadhan. Click sini and let me share my experience !

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Set Penyusuan paling Basic

 

Alfalfa nie merupakan sejenis herba. Boleh juga la nak dipanggil jamu. Tapi alfalfa yang Mira amalkan nie dalam bentuk capsule yang diperbuat daripada daun alfalfa yang organik.

 

Alfalfa bermaksud “raja segala makanan” dan ada sebab gelaran tersebut diberikan sebab ia sangat berkhasiat. Alfalfa mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah.

 

Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin.*

 

Memang boleh je kita beli Alfalfa nie coz memang ada jual die EON. Mira sendiri pernah jumpa di EON tapi tak beli pun. Mira pernah baca yang akar alfalfa nie mudah terkena jangkitan bakteria so memang tak berani la nak main beli jer.

 

Tapi memang berani tahap gaban bila beli dari Shaklee sebab kita tau semua produk Shaklee nie melalui kajian, ujian dan saringan oleh pihak Shaklee sebelum sampai kepada kita. InsyaAllah selamat.

 

Halal tu jangan cerita la. Memang Shaklee ada je beri sijil Halal yang dikeluarkankan oleh Jabatan Agama Islam Amerika sebab produk Shaklee yang masuk Malaysia semua dihasilkan di US.

 

Apa lagi kelebihan Alfalfa dari Shaklee nie ?  Kalau nak tahu, Alfalfa Complex adalah Shaklee Signature Formula yang asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada 1950’an.

 

Ditanam di kawasan subur, Antelope Valley, California, Shaklee menuai alfalfa semasa di puncak kematangan – semasa berumur 2 tahun, untuk memastikan penggunanya memperolehi kandungan nutrisi sebaik mungkin.

 

Selepas dituai, ia diletakkan untuk pengeringan di bawah udara segar dan sinar matahari panas California, dan Shaklee hanya menggunakan serbuk dedaun untuk menghasilkan tablet alfalfa.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex dan ESP is Basic Set Penyusuan

 

Basic jer ?? Yes. Alfalfa Complex dan ESP merupakan set paling basic penyusuan. ada 2 nie pun dah cukup baik tapi kalau nak maintain tulang, gigi dan system saraf yang lebih baik, Mira recommend ambil sekali dengan Ostematrix.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Feedback on Ostematrix

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Ostematrix untuk kekalkan kesihatan tulang dan gigi

 

Ostematrix nie Pil Kalsium yang juga memiliki kandungan Magnesium dan Vitamin D yang membantu badan menyerap Kalsium.

 

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh kita. Thats why amat penting untuk kita memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh kita membina tulang baru dengan pantas, tetapi apabila umur semakin meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina.

 

Hakikat inilah menjadikannya penting untuk kita membekalkan tulang  dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.*

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
makin lama makin ramai jatuh cinta dengan Ostematrix

 

Kalsium je ke yang tak cukup ke ? Actually Mira pun ada consume Pil Kalsium lain sebelum nie tapi lepas Mira try Ostematrix, terus jatuh cinta. Kesan die nampak sangat cepat. Baca Tanda-tanda kurang Kalsium dalam badan.

 

Apa pula fungsi Magnesium ? Magnesium membantu menghantar kalsium kepada tulang manakala Boron membantu boost metabolisme tulang.

 

Kehadiran Vitamin D pula merangsang penyerapan kalsium dan kehadiran Kuprum, Zink and Mangan mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.

 

Nie la keistimewaan Pil Kalsium by Shaklee yang juga dikenali sebagai Ostematrix. Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan, dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan.

 

10128 OsteMatrix chart MS 300x199 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Ujian penyerapan Kalsium dalam badan dalam tempoh 12 jam

 

Pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix® menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12-jam. Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

 

Ada masalah tulang. Ada 5 Tips untuk penyembuhan tulang di sini.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Omega 3 untuk kulit lebih sihat

 

Selain ESP , Alfalfa Complex dan Kalsium, yang Mira akan cadangkan juga ialah Omega 3 kepada para ibu. Omega 3 ni pun antara Vitamins yang Dr Madhulika advice  Mira untuk consume.

 

Bukan unutk Mira je tapi untuk kebaikan baby as well. Sangat baik untuk perkembangan minda dan penglihatan bayi tau. But effect yang paling Mira tak boleh lupa ialah more towards inner beauty of my skin.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Produk ni bukan untuk si ibu sahaja, tapi manfaat untuk baby pun sangat besar

 

Boleh baca kisah Mira rawat masalah kulit kering dengan Omega 3 nie sebagai salah satu element disamping ESP dan Vitamin lain. Boleh Click di Sini untuk baca lebih lanjut journey Mira dengan masalah kulit kering since mula pregnant.

 

Alhamdulillah setelah berkenalan dengan Shaklee, sikit demi sikit terlihat perbezaan pada kualiti kesihatan diri. Not only that, gaya hidup pun ada perubahan yang lebih positif.

 

Pengambilan Omega 3 nie pun dapat membantu untuk menurunkan berat badan. Bagaimana ?? Yang berminat nak tahu, cuba baca yang nie.

 

Not only that, yang concern dengan kualiti tulang pada usia lanjut, pengambilan Omega 3 juga sangat membantu mencegah Osteoporosis tapi kene la consume Pil Kalsium as well. Tak boleh bergantung kepada Omega 3 sahaja tau. Baca lebih lanjut di sini, 7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)

 

MIra faham dan Mira tahu banyak jenis Minyak Ikan yang terdapat di pasaran. Tapi kenapa nak kena pilih Omega Guard by Shaklee ??

 

Hari nie Mira kupas 3 sebab utama. Mira dah pernah tulis bout this previously as well actually.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard merupakan Minyak Ikan Berpekatan Tinggi

 

OmegaGuard membekalkan spektrum lengkap iaitu tujuh jenis asid lemak Omega-3 yang tulen. Ia biasanya ditemui secara semula jadi pada ikan kecil di habitat lautan dalam yang sejuk airnya.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard melalui process Penyulingan Molekul Berganda

 

Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ , ia menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar.

 

Selain tersingkirnya logam-logam berat seperti yang disebut tadi, penyulingan berperingkat ini mengurangkan bau dan rasa hanyir minyak ikan Omega 3 as well.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard dan Sahabat Laut

 

Produk Omega 3 atau Omega Guard yang dikeluarkan oleh Shaklee telah diiktiraf oleh Friend of the Sea®. Pengiktirafan ini menunujukkan Shaklee juga bertekad untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi sentiasa stabil dan tidak menjejaskan alam sekitar.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Set Lengkap Penyusuan merupakan Set Berpantang

 

Mula-mula dulu MIra ingatkan Set Berpantang Shaklee nie nak kena beli macam-macam. Rupanya Set Berpantang Shaklee yang lengkap merupakan Set Daily Essential yang ditambah dengan Ostematrix (Pil Kalsium) dan Alfalfa Complex.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Daily Nutrision Essential by Shaklee

 

Apa kandungan Set Berpantang Lengkap atau Set Lengkap Penyusuan nie? Set nie terdiri daripada Nutrisi penting yang melengkapi keperluan nutrisi asas kita dengan gabungan :

 

  1. ESP Soy Protein Isolate Powder,
  2. Vita-Lea®,
  3. OmegaGuard™ ,
  4. Sustained Release Vita-C PlusTM,
  5. B-Complex

 

dengan penambahan Ostematrix dan Alfalfa Complex, gabungan kesemua 7 item ini merupakan yang terbaik terutama untuk ibu berpantang dan yang berhasrat ingin menyusukan anak mereka sepenuhnya dalam tempoh 2 tahun.

 

 

Nutrisi Set Lengkap ini complete dengan 28 vitamin dan mineral penting, asid lemak omega-3, 14g protein setiap hidangan, dan 500mg Vitamin C semula jadi setiap hidangan.

 

Bukan itu sahaja, terdapat 8 jenis Vitamin B yang penting untuk kesihatan yang optimum, sumber kalsium, magnesium dan mineral lain yang membantu penjagaan dan mengekalkan kesihatan tulang.

 

Pek nutrisi penting ini membantu tubuh kita mendapat nutrisi asas berkhasiat yang ia perlukan untuk menyokong kesihatan badan yang optimum.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Ibu yang menyusukan anak ?? Yes ramai je yang tak ambil vitamin nie semua tapi nampak sihat jer.. Tau tak zat besi juga membantu badan kita menghasilkan enzim yang melawan free radical dalam badan ??

 

Kita duk bagi anak menyusu dan semua nutrisi penting dah disalurkan kepada anak melalui susu badan kita. So berapa sangat yang tinggal untuk kita ??? Renungkan..

 

 

Memang ramai yang mengatakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran je dah cukup tapi hakikatnya, mineral dan vitamin banyak terhapus semasa proses penyediaan makanan itu sendiri.

 

Proses membersihkan dan proses memasak. Pernah kan nampak orang yang dah potong-potng sayur then terus rendam ?? Pernah tak nampak deep fry. Suhu yang tinggi pun boleh menghapuskan Vitamin dan minerals. Ok la.. at least dapatla fiber.. to look at the positive side. 🙂

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ?? Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal nie sebagai Bukti.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

 

Rujukan :

  1. http://www.mingguanwanita.my/punyalah-banyak-khasiat-halba-eloklah-kaum-wanita-simpan-stok-1-kilo-di-dapur/
  2. https://www.hmetro.com.my/node/190161
  3. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/alfalfa-complex/
  4. http://www.shaklee.com.my/products/healthy-nutrition/ostematrix/

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food”

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food”. Mira keep on wondering why canned food is not good.. What is the real reasons ???

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Macam-macam pilihan makanan dalam tin nie tau..

 

Is it due to Nutritional issues .. or
Is it because of, it is a processed food ??

 

As i was searching and reading, i came out with below shocking findings. Maybe ada yang dah tau. But i am a first timer when i got to know this.

 

So after this, more valid reasons for me to avoid all these canned foods.. not only for me but for my family as a whole.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Kenapa pilih Canned Food atau Makanan dalam Tin ?

 

Fresh Food tu confirm lebih baik. Tapi sesetengah dari kita prefer to eat canned food due to certain reasons.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Kenapa pilih makanan dalam tin ? Sedap ? Maybe..

 

Time consuming in preparing food is one of it. Nak-nak sekarang semua pun nak cepat so Makanan dalam tin nie seperti more convenient to us despite the facts yang IT is not so healthy.

 

Ada orang find IT so difficult to cook. Ye la nak prepare satu hal, nak masak lagi satu hal.. Belum lagi bab mengemas. Macam malas pula nak layan kan..

 

But there are certain people who keep Canned foods as backup during emergencies. Emergencies seperti barang basah tetiba habis atau ada juga yang membawa these foods for camping for example. Tak kan camping nak bawa periuk dan kuali kan..

 

For myself, Sardine in canned tu memang simpan as stok especially bila dah tak tau nak sediakan menu apa. K

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Betul ke Makanan dalam tin tak bagus ?

 

Kita semua pun tau Canned Food nie tak bagus.. Tapi what made it that bad ?? Walaupun tak bagus,
We still consume it.. Betul tak..

 

Example yang paling famous Mira rasa Sardine in Tin as Mira mentioned kat atas tadi. As back up kononnyer.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Sardine dalam tin. Ramai je yang suka 🙂

 

Sardine nie dalam macam-macam menu ada.. Even Roti John yang jual kat kedai tu pun letak sardine. Sardin masak kari, Sambal Sardin ?? Nyumm.. Sardin masak lemak cili api pun sodap!

 

Satu lagi yang super Well Known..
Bake Beans / Red Beans in Tomato Sause..
Ala ala Western bila makan bende nie kan.. Big Hotels pun serve tau..

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Selalu tak makan nie.. Boleh tahan ramai yang suka. Westerners Dish katanyer..

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

 

These are 5 Tops Reasons why We Should Avoid Canned Food :

 

1. Bisphenol A atau BPA
2. Kurang Nutrisi
3. Kebocoran Aluminium
4. Kandungan Preservatives
5. Kualiti Makanan yang Tak Pasti

 

Lets Dig it Out..

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

1. Bisphenol A atau BPA

 

Makanan dalam Tin ada BPA ?? BPA – Free pernah dengar ??Ni kalau nak cari botol susu baby atau barang plastik kan..

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
BPA di sekeliling kita

 

Kebanyakkan makanan atau minuman dalam tin ada plastic coating. Tujuan utama coating ni untuk make sure food , sayur atau buah-buahan tu kekal segar.

 

Permukaan yang disaluti BPA ni beracun walaupun FDA still states yang it is very small amount. It is still harmful since manusia tak sepatutnya consume BPA atau Bisphenol.

 

Tau tak yang BPA ni boleh membunuh tikus walaupun dalam kuantiti yang kecil ?? But of course this is base on kajian dalam makmal.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

2. Kurang Nutrisi. Makanan dalam Tin nie kurang Nutrisi ??

 

Kajian menunjukkan makanan especially buah-buahan dalam tin nie 80% kurang Nutrisi jika dibandingkan dengan Fresh Fruits and Vegetables.

 

Sebab apa ?
Sebab those foods dipetik atau diprocess dalam keadaan muda lagi.

 

Not only that, kebersihan tempat pemprosessan tu pun kita tau sure macam mana kan. Kurang dari 2% makanan dalam tin nie diperiksa oleh FDA atau organisasi lain.

 

Orang kata better ambil makanan yang dalam bekas kaca dibandingkan dengan dalam tin.

 

Tapi ada juga kajian yang mengatakan nutrition makanan dalam tin nie well preserves though certain vitamin like Vitamin C dan Vitamin B might significantly reduce due to canning processes.

 

Vitamin C dan Vitamin B kan larut dalam air. Di rumah pun kita perlu sangat elakkan cuci atau rendam sayur-sayuran atau buah-buahan pada jangkamasa yang lama.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vitamin larut air perlu diambil daily yer..

 

Antioxidant ?? Ada kajian mendapati kandungan Antioxidant dalam makanan dalam tin nie bertambah disebabkan processes pemanasan yang dijalankan ke atas tin-tin nie. Contoh, tomato dan jagung dalam tin.

 

Apa pun terpulang kepada individu untuk menilai in terms of nutritional aspect sebab banyak kajian yang berlawanan antara satu sama lain.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

3. Kebocoran Aluminium

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Aluminium digunakan untuk menghasilkan bekas makanan dalam tin

 

Kebocoran Aluminium ?? Kebocoran bahan kimia pada Kuali tu perkara biasa. Kebocoran aluminium pada makanan dalam tin ??

 

Pengumpulan sisa Aluminium dalam badan boleh menyebabkan masalah hilang ingatan seperti Alzheimer.

 

Kenapa Aluminium yang digunakan untuk Canned Food ?

1. Light Weight
2. Compact Packaging
3. Murah

 

Plastik lining pada aluminium nie dipercayai dapat mengelakkan karat dan pencemaran makanan disebabkan oleh aluminium itu sendiri.

 

Tapi realitinya, plastic lining ni tak boleh nak lindungi 100% since kebocoran aluminium boleh berlaku apabila ia dipanaskan atau semasa process pembungkusan.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

4. Kandungan Preservatives

 

Preservative / Bahan Pengawet ? Bahan kimia, garam dan gul antara preservatives yang ada dalam makanan  dalam tin nie.

 

Ia sama ada untuk menambah rasa atau really to maintain dan preserves the foods. Ada je certain companies claims they never include any preservatives and kalau ada pun just salt.

 

Antara preservatives yang terkemuka is GULA. Fruit in syrups pernah jumpa tak? Tu tandanya memang ada kandungan gula dalam makanan dalam tin tue.

 

It is advisable to choose fruits in juice compare fruits in syrups.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

5. Kualiti Makanan yang Tak Pasti

 

Kualiti Makanan yang Rendah ? Confirm ke makanan dalam tin tu dari kualiti yang terbaik ?? Dah la diprocess dan disimpan lama.. siap export ke few countries lagi.

 

Kita pula beli dan makan. Ada juga yang beli buat simpan as stok. Berbulan-bulan baru la makan. Agak-agak ada tak duration die 1 year old makanan tu diprocess dari tarikh ia diproses ?

 

Oppss Malaysia pun ada produce makanan dalam tin. So maybe dalam 2 bulan dah boleh masuk rumah kita lepas diprocess kan.. ???

 

Cuba bayangkan the same fresh item. Sekejap je pun boleh bertahan. Berbalik kepada tujuan utama makanan dalam tin nie dicipta, it is to be supplied to those soldiers yang berperang and jauh dari real source of foods.

 

Jap.. Ada tak agak-agak buah yang direject pastu diproses dan dimasukkan dalam tin ?? Not sure, orang yang keje kat those companies je yang boleh confirmkan. Kenapa soalan nie tetiba terkeluar ?? Mira dulu pernah masuk production line so banyak kemungkinan.. kan..

 

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

BPA mampu mengubah DNA

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
DNA manusia boelh dimutasi macam cerita X-Men la pulak kan

 

BPA antara yang kita nak elak sebab kajian menunjukkan pendedahan ke atas bahan BPA nie banyak mendatangkan kesan negative terhadap kesihatan manusia.

 

Impak yang dibawa oleh BPA nie secara tak langsung dapat mengubah DNA kita. DNA kita keep on membahagi dan jika DNA kita berubah, DNA yang akan terubah itu juga akan membahagi dan menghasilkan sel-sel yang telah dimutasikan.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
BPA boleh diwarisi seperti mana kita mewarisi DNA

 

Bukan makanan dalam tin sahaja yang mengadungi BPA, actually banyak sebenarnya bahan-bahan disekeliling kita yang mengandungi BPA nie. Ni antaranya berdasarkan healthline.com

 

  • Items packaged in plastic containers
  • Canned foods
  • Toiletries
  • Feminine hygiene products
  • Thermal printer receipts
  • CDs and DVDs
  • Household electronics
  • Eyeglass lenses
  • Sports equipment
  • Dental filling sealants

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
Mekanisma BPA secara Biologi

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
93% manusia yang diuji mempunyai bahan toksid BPA di dalam badan

 

BPA dikatakan meniru struktur dan fungsi hormon estrogen. Oleh kerana bentuknya seperti estrogen, BPA dapat mengikat reseptor estrogen dan mempengaruhi proses tubuh seperti pertumbuhan, pembaikan sel, perkembangan janin, tahap tenaga dan pembiakan.

 

Di samping itu, BPA juga mempunyai keupayaan untuk berinteraksi dengan reseptor hormon lain, seperti reseptor hormon tiroid dan mampu mengubah fungsi badan.

 

Tubuh kita sensitif terhadap perubahan hormon, yang merupakan sebab mengapa keupayaan BPA meniru estrogen dipercayai mempengaruhi kesihatan manusia.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

 

BPA ni bukan sahaja ada dalam bekas makanan dalam tin. Seperti yang Mira listkan, ada banyak bahan yang mengandungi BPA dan tak terhad kepada makanan dalam tin sahaja.

 

In fact, nowadays dah ada kesedaran dari producer canned food nie dan mereka mengambil initiaves untuk menukar bahan yang digunakan untuk bekas makanan mereka.

 

Yang pasti kita tak sure mana yang affected atau tak so langkah yang terbaik ialah mengurangkan pengambilan makanan di dalam tin dan mengurangkan penggunaan bekas yang diperbuat daripada unsur plastik.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA Boleh menyebabkan Kemandulan kepada Lelaki dan Wanita

 

Satu kajian mendapati bahawa wanita yang sering mengalami keguguran mempunyai kira-kira 3 kali lebih banyak BPA dalam darah mereka dibandingkan dengan wanita hamil yang berjaya melahirkan bayi mereka.

 

Kajian terhadap wanita yang menjalani rawatan kesuburan menunjukkan mereka yang mempunyai paras BPA yang lebih tinggi mempunyai pengeluaran telur yang lebih rendah dan menyebabkan kemungkinan untuk hamil sangat rendah.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Bagi pasangan yang menjalani persenyawaan in vitro (IVF), didapati lelaki dengan tahap BPA yang tertinggi menghadapi 30-46% kemungkinan menghasilakn embrio berkualiti rendah.

 

Kajian berasingan mendapati bahawa lelaki dengan tahap BPA yang lebih tinggi adalah 3-4 kali lebih kemungkinan mempunyai kepekatan sperma dan jumlah sperma yang rendah.

 

Selain itu, lelaki yang bekerja di syarikat pembuatan BPA di China melaporkan 4.5 kali lebih banyak menghadapi kesukaran ereksi dan kepuasan seksual keseluruhan kurang daripada lelaki lain.

 

Walaupun kesan di atas adalah ketara, beberapa kajian terkini bersetuju bahawa lebih banyak kajian diperlukan untuk memperkukuhkan lagi penemuan ini.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA Membawa Impak Negative pada Bayi

 

Terdapat kajian (tidak semua) mendapati bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang terdedah kepada BPA di tempat kerja mempunyai berat badan 0.5lbs  (atau 0.2 kg) lebih rendah semasa kelahiran dibandingkan dengan  bayi yang ibunya tidak terdedah tidak terdedah kepada BPA.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu bapa yang terdedah kepada BPA juga cenderung mempunyai jarak anogenital yang lebih pendek.

 

Anogenital distance (AGD) is the distance from the anus to the genitalia, the base of the penis or vagina. It is considered medically significant for a number of reasons, in both humans and animals. It is regulated by dihydrotestosterone, which can be disrupted by phthalates common in plastics. Such endocrine disruption may affect the development of the brain.

 

Bukan itu sahaja, kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang terdedah dengan tahap BPA yang lebih tinggi didapati lebih hiperaktif, mudah cemas dan tertekan. Mereka juga menunjukkan 1.5 kali lebih banyak kereaktifan emosi dan 1.1 kali lebih agresif.

 

Pendedahan BPA seawal di dalam kandungan juga dianggap mempengaruhi perkembangan prostat dan tisu payudara di mana ia dipercayai meningkatkan risiko kanser.

 

Antara kesimpulan awal yang dapat dibuat, pendedahan BPA seawal semasa dalam kandungan boleh mempengaruhi berat badan semasa kelahiran, perkembangan hormon, tingkah laku dan risiko kanser.

 

Walaupun terdapat kajian haiwan yang mencukupi untuk menyokong dakwaan di atas, tetapi kajian terhadap manusia masih sangat kurang.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

Pendedahan BPA linked kepada Penyakit Jantung dan Diabetes Type 2

 

Kajian ke atas manusia telah dijalankan untuk mengkaji hubungan antara paras BPA dan tekanan darah.

 

heart disease diabetes linked to everyday bpa - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Terdapat laporan yang melaporkan risiko tekanan darah tinggi 27-135% lebih tinggi pada mereka yang mempunyai tahap BPA yang tinggi.

 

Selain itu, tinjauan ke atas 1,455 orang Amerika yang dikaitkan mengaitkan paras BPA yang tinggi kepada risiko :

  • Penyakit jantung yang lebih besar antara 18-63 %,
  • Diabetes sebanyak 21-60 % lebih tinggi.

 

Terdapat juga kajian yang mengaitkan paras BPA yang dengan risiko diabetes type 2 sebanyak 68-130%.  Bukan tu sahaja, peserta kajian yang memiliki paras BPA yang tinggi didapati 37% lebih berisiko mempunyai masalah ketahanan insulin, pemandu utama sindrom metabolik dan diabetes jenis 2.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA meningkatkan risiko Kegemukan ?

 

Apabila dibandingkan, wanita yang ada masalah obesiti atau masalah kegemukan mempunyai 47% paras BPA yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan rakan-rakan yang mempunyai berat badan yang normal.

 

Beberapa kajian juga melaporkan peserta dengan tahap BPA tinggi 50 – 85% lebih berisiko menjadi obes dan 59% lebih berisiko mempunyai lilitan pinggang yang besar.

 

Menariknya, corak serupa diperhatikan pada kanak-kanak dan remaja tau tetapi tidak kepada wanita hamil.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Penemuan ini adalah berdasarkan kajian ke atas manusia dan menurut Iowa University, selepas banyak kajian yang dilaporkan, kini lebih banyak bahan bahan seperti bisphenol F and bisphenol S digunakan untuk menggantikan BPA itu sendiri.

 

Kesan ke atas manusia pula ? Masih lagi dalam tahap kajian. Walau apa pun, Mira rasa kita always need to take precaution on these issues.

 

Better consume real and fresh food. Sekali sekala kalau teringin tu ape salahnyer tapi make sure sekali sekala yer.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA dan Masalah Kesihatan yang Lain.

 

Pendedahan BPA juga mungkin dikaitkan dengan masalah kesihatan berikut:

  • Sindrom Ovarium Polikistik (PCOS): Tahap BPA diperhatikan 46% lebih tinggi pada wanita dengan PCOS, berbanding rakan sejawat yang sihat.

 

  • Kelahiran Pra-matang : Wanita dengan paras BPA yang lebih tinggi semasa kehamilan adalah 91% lebih berisiko melahirkan bayi sebelum 37 minggu tempoh kandungan.

 

  • Asma: Pendedahan ibu hamil kepada BPA yang tinggi, terutamanya pada minggu ke-16, dikaitkan dengan risiko “wheeze” atau “pernafasan yang agak termengah-mengah”,  130% pada bayi di bawah umur 6 bulan. Pendedahan awal kanak-kanak ke BPA juga dikaitkan dengan “wheeze” pada zaman kanak-kanak.

 

  • Fungsi hati: Tahap BPA yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko enzim hati yang tidak normal sebanyak 29% leboh tinggi.

 

  • Fungsi imun: Tahap BPA mungkin dikaitkan dengan fungsi imun yang lebih teruk.

 

  • Fungsi tiroid: Tahap BPA yang lebih tinggi dikaitkan dengan tahap hormon tiroid yang tidak normal, yang menunjukkan fungsi tiroid terjejas

 

  • Fungsi otak: Monyet hijau Afrika yang terdedah kepada tahap BPA dinilai selamat oleh EPA menunjukkan kehilangan hubungan antara sel otak.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Bagaimana nak elakkan Bahan Kimia Bisphenol A (BPA) nie ??

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

1. Elakkan makan makanan dalam tin.
Tin dilapisi dengan resin epoksi yang dibuat dengan BPA. This include sup, air minuman dan makanan lain dalam tin.

Alternative :
Makanan dalam balang kaca atau makanan sejuk beku .

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

2. Tukar ke bekas kaca.
Daripada menyimpan lebihan makanan dalam bekas plastik, gunakan bekas kaca atau seramik.

Alternative :
Bekas kaca atau seramik. Bekas keluli tahan karat pun alternative yang bijak.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

3. Jangan tertipu oleh plastik “BPA-FREE”.
Satu kajian dalam jurnal Environmental Health Perspectives mendapati bahawa plastik yang “BPA-Fee” mengandungi alternatif BPA yang lebih berbahaya.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

4. Elakkan bersentuhan dengan Resit.
Resit dilapisi dengan lapisan berasaskan BPA. Senang je BPA chemical pada resit ni nak transfer ke permukaan yang bersentuhan denganya.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

5. Berhati-hati dengan Tampalan Gigi
BPA adalah bahan sealant gigi yang paling biasa digunakan, dan ia digunakan dalam tampalan komposit yang digunakan untuk merawat gigi berlubang.

 

Satu kajian baru-baru ini mengaitkan BPA dalam rawatan pergigian berkaot rapat dengan masalah sosial pada kanak-kanak. Ahli pediatrik menggalakkan penggunaan bahan lain.


Tapi BPA ni merupakan alternatif perlindungan yang paling tahan lama so doktor gigi enggan menggunakan bahan lain.

 

Mencegah gigi berlubang atau sebarang kerosakan gigi adalah pilihan terbaik. Berus secara berkala.

 

 

Photo 1514965091126 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Dalam dunia serba moden nie, hampir mustahil nak mengelakkan bahan Biphonel-A atau BPA nie. Even kita pergi restoran pun, mungkin ada sesetengah bahan masakan dalam tin yang digunakan sebagai contoh puree tomato.

 

Atau kita tapau makanan dari Restaurant, bekas yang digunakan hampir kebanyakkan restaurant sekarang adalah bekas plastik yang kita tak sure diperbuat dari sumber apa.

 

Selain mengelakkan bahan BPA, antara cara yang terbaik adalah melindungi sel-sel badan kita atau DNA kita daripada bahan pencemaran atau free radicals.

 

Apa caranya ?  Amalkan pemakanan yang tinggi kandungan Antioksidant. Antara yang tinggi kandungan Antioksida ialah Vitamin C, Vitamin E, Beta-Carotine dan lain-lain lagi.

 

Di Shaklee, antara yang paling laris ialah Vivix. Bagi Mira ini adalah SuperAntioxidant. Diperbuat daripada 4 bahan utama yang memang sangat “rare” kita jumpa di Malaysia.

 

Vivix bertindak pada tahap sellular
4 Ramuan utama Vivix by Shaklee

Bukan “rare je but sangat tinggi sumber antioxiant dan for sure dari sumber semulajadi.

 

Selain Vivix, antara produk Shaklee yang boleh  diamalkan sebagai sumber Antioksida adalah Vitamin C, Vitamin E, Carotomax dan CoQtrol. Nak ambil yang mana satu ? Bergantung kepada keperluan badan kita dan kemampuan as well.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Vivix untuk Siapa ?

 

Actually semua peringkat umur pun boleh ambil Vivix ni kecuali baby. Even kanak-kanak pun ada yang ambil tapi pada dosage yang jauh lebih kecil which is mengikut keperluan badan.

 

Vivix ni ramai kaitkan dengan penyakit kritikal je tapi siapa-siapa nak sihat pun boleh je amalkan.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vivix bukan untuk pesakit kritikal sahaja tau.. Yang nak canti dan nak pelihara tahap kesihatan pun boleh ambil.

 

Perbezaan Vivix dan Antioksidan lain yang dikeluarkan oleh Shaklee ialah kandungan Antioksida yang sangat tinggi. Tu sebab orang panggil Super Antioksida.

 

Vivix bertindak melindungi dan membaiki sel-sel badan kita pada tahap sel atau sellular. Bagaimana Vivix berfungsi ?  Antioksidan yang sangat kaya dalam Vivix  bertindak dengan :

 

  1. Membaiki Sel kita,
  2. Memastikan sel kita berfungsi dengan baik dan dapat menjana tenaga,
  3. Memberi perlindungan kepada sel-sel kita dan
  4. Memastikan sel-sel kita berfungsi pada tahap optimum.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vivix bertindak pada tahap sellular

 

Nak dapatkan Super Antiosidant Vivix by Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie..  Special price or even free membership awaitings..

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Vitamin C untuk Siapa ?

 

Kalau ditanya macam nie, Mira akan jawab semua orang pun perlukan Vitamin C. Kenapa pula ??

 

Kita memerlukan vitamin C untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan. Vitamin C membantu badan menghasilkan kolagen, protein penting yang digunakan untuk membuat kulit, tulang rawan, tendon, ligamen, dan saluran darah.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food" : Vitamin C untuk Siapa ?

 

Vitamin C juga diperlukan untuk penyembuhan luka, dan untuk membaiki dan mengekalkan kesihatan tulang dan gigi. Bukan tu saja tau, Vitamin C ni sangat membantu penyerapan Zat Besi atau “Iron”.

 

Kelebihan Viamin C Shaklee pula ada 2 yang paling Win..

 

1. Vitamin C Shaklee nie Sustained Realeses tau

Vitamin C nie jenis sustained released di mana dalam setiap jam, 100mg Vitamin C akan dilepaskan ke dalam badan. Nie sangat penting to ensure penyerapan Vitamin C yang optimum dalam badan. So 1 biji tu, lepas 5 jam baru habis digunakan dalam badan kita.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food" : Vitamin C untuk Siapa ?

 

Kalau kita telan 500mg Vitamin C biasa, kemungkinan besar sebahagian besar akan dirembes keluar melalui salur kencing kerana tidak diserap sepenuhnya oleh badan.

 

100mg Vitamin C Sustained released pula boleh diibaratkan seperti 1 biji setengah buah orange tau. So 1 biji Vitamin C Sustained Released nie bersamaan dengan 7 biji setengah buah orange!

 

 

2. Vitamin C Shaklee dengan Bioflavonoids dan No Sugar Added

 

Bioflavonoids nie merupakan agent yang dapat membantu badan kita menyerap Vitamin C. Kalau kita consume Vitamin C tapi tanpa bioflavonoids nie, memang kurang impaknya..

 

Yang buat lagi best, Vitamin C Sustained Released nie memang tak manis langsung so tak perlu risau tentang sugar content yer. Memang berbeza dengan Vitamin C yang pernah Mira consume sebelum nie.

 

Nak dapatkan Vitamin C Sustained Released Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie.. Something Special awaiting.. 🙂

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
Vitamin E untuk Siapa ?

 

Antara fungsi Vitamin E nie ialah mengimbangi kolesterol dalam darah, melindungi sel dari gangguan radikal bebas, mengelakkan penyakit, membaiki kulit yang rosak, membantu untuk menebalkan rambut, mengimbangi hormon, membantu gejala PMS, meningkatkan mutu penglihatan, mampu membantu mereka yang mempunyai Penyakit Alzheimer dan lain-lain.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food" : Vitamin E untuk Siapa ?

Kenapa nak kena pilih Vitamin E Shaklee ? Apa kelebihannya ??

 

• Satu kapsul menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.

 

• 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.

 

• 39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.

 

Nak dapatkan Vitamin E Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie.. Something Special awaiting.. 🙂

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ?? Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal nie sebagai Bukti.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

Rujukan :

  1. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-bpa
  2. http://www.healwithfood.org/safety-concerns/dangers-of-eating-canned-food.php
  3. https://www.google.com/amp/s/www.womenshealthmag.com/health/the-dangers-of-eating-canned-foods%3famp
  4. http://www.seattleorganicrestaurants.com/vegan-whole-foods/avoid-canned-food/
  5. https://chemical-free-life.org/2017/11/10/bpa-exposure-in-pregnancy-may-adversely-affect-unborn-babies-say-scientists/
  6. https://chemical-free-life.org/2017/06/15/bpa-in-food-containers-linked-with-obesity-but-not-replacement-chemicals-new-study/