8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak

Perkembangan dan Tumbesaran anak-anak ni kita boleh ukur base on berat dan tinggi mereka. Kalau check up every month or schedules check-up tu, everytime pergi, for sure Nurse akan measure Berat dan Tinggi kan.

 

Actually it is an indicator either our kids are following the right physical development atau tidak. Sometimes ibubapa ni busy dan tak perasan actually anak die lebih kurus atau lebih tinggi dari kebanyakan kanak-kanak yang lain.

 

And most of the time we are all terikat dengan “DNA”. Bapak dia pun kurus so anak die pun ikut kurus. Ibu die chubby so anak pun ikut jadi chubby. The matter of facts, Apa yang kita beri ketika kecil, akan effek perkembangan kanak-kanak. Contoh masalah obes di kalangan kanak-kanak, berkait rapat dengan nutrisi atau pemakanan semasa kecil.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak :

Kepentingan Perkembangan Anak-anak

.

Perkembangan dan tumbesaran anak-anak nie bukan sekadar tinggi anak capai average ketinggian atau tak, tapi it is more than that. As Mira mentioned tadi, it is an indicator of our kids overall health and physical development.

 

Antara sebab anak-anak kurang tinggi atau kurang berat dibandingkan dengan kanak-kanak sebaya mereka ialah :

  1. Masalah Pemakanan
  2. Selalu Sakit
  3. Masalah Kesihatan yang sedia ada

 

Penting untuk kita sebagai ibubapa untuk ambil tau perkembangan atau lebih specifik, tinggi dan berat anak pada 5 tahun pertama usia mereka. Supaya sebarang masalah dapat dikenal pasti dan dirawat seawal mungkin.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak

 

Berikut merupakan 8 Cara untuk mencipta masa makan yang sihat untuk kanak-kanak yang boleh dijadikan rujukan. Kelapan-lapan cara ni Mira rujuk dari My Growth Diary yang Mira dapat dari salah satu klinik kanak-kanak.

 

Guideline ni actually dari Pakar Kanak-kanak dan dibukukan untuk rujukan ibubapa. Since anak Mira pun ada masalah susah nak makan, Mira pun bertanyakan doktor dan doktor bekalkan Diary kecik nie.

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Sediakan makanan mengikut kesesuai Umur dan Pembahagiannya (Food Portion)

1. Sediakan makanan mengikut kesesuai Umur dan Pembahagiannya (Food Portion)

Bahagian makanan yang disediakan itu perlu bersesuaian dengan Umur dan berikan ruang untuk Si Comel meminta atau bertanya for more.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
2. Pemakanan bantu menggalakkan selera makan anak.

.

2. Pemakanan bantu menggalakkan selera makan anak.

Kita boleh menggalakkan anak-anak untuk feel excited for their meal dengan menyediakan :

  • 2 – 3 Hidangan Utama bergantung pada umur
  • 1 -2 Hidangan Sampingan atau Snacks Time
  • Elakkan untuk menghidangan Hidangan Sampingan (Snacks) atau memberi Susu 1 jam sebelum Hidangan Utama dihidangkan.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Perkenalkan makanan baru disamping makanan-makanan yang Si Comel biasa ambil

 

3. Perkenalkan makanan baru disamping makanan-makanan yang Si Comel biasa ambil.

Ia mungkin mengambil 10 hingga 15 kali for  “introduction period” sebelum Si Comel menerima makanan yang baru. Kalau Si Comel menolak untukmenikmati sesetengah makanan, elak untuk menggunakan kekerasan atau paksaan, mungkin boleh cuba lagi next time.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Makan secara Berkeluarga dan elakkan sebarang gangguan

 

4. Makan secara Berkeluarga dan elakkan sebarang gangguan.

Letak tepi semua mainan, buku atau gedget semasa makan untuk menggalakkan Bonding dan Pembelajaran Pemakanan.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Galakkan Si Comel untuk Independent Feeding

.

5. Galakkan Si Comel untuk Independent Feeding.

Potong makanan kepada saiz yang kecil (bite size) di mana Si Comel boleh memegang sendiri dan makan sendiri. Ibubapa perlu lebih sabar dengan all the mess ya.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Mengekalkan sikap neutral

.

6. Mengekalkan sikap neutral.

Puji Si Comel bila mereka makan secara independent atau apabila mereka dapat menghabiskan portion makanan mereka. Elakkan menggunakan makanan untuk reward Si Comel. Most of the parents mungkin jadikan amalan “rasuah” tuk galakkan anak-anak makan. Ada juga sesetengah parenting book gunakan cara ini tau tapi tak digalakkan menurut Buku Panduan.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Hadkan tempoh makan

 

7. Hadkan tempoh makan.

Tamatkan masa makan dalam masa 20 hingga 30 minit.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Pertimbangkan ‘masa kecederaan’

8. Pertimbangkan ‘masa kecederaan’.

Ni bukan untuk main bola ya 🙂 . Sediakan tempat di mana anda boleh menghantar Si Comel jika Si Comel misbehaves sewaktu masa makan. (Selalunya satu spot yang specially for them whenever they misbehaves). Apabila Si Comel telah tenang, terangkan kesalahan yang telah dilakukan.

.

Ada juga sesetengah Parenting Tips yang tak galakkan cara ini. Apa pun terpulang kepada sesetengah ibubapa dalam menuntukan cara mendidik anak-anak.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak :

Supplement untuk Kanak-kanak

 

Perlukah supplement untuk kanak-kanak ? Sesetengah pendapat mengatakan tidak perlu jika anak-anak boleh mendapatkannya melalui pemakanan seharian tapi jika anak anda jenis yang cerewet makan, mungkin anda boleh pertimbangkannya.

 

Antara supplement yang boleh diberikan kepada anak-anak adalah :

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Milk Shakes, Supplement berasasakan susu lembu yang tinggi dengan Kalsium, Protein dan Fiber

 

1. Meal Shakes by Shaklee :

Membekalkan Protein, Lemak dan Karbohidrat di mana ia merupakan Mikro Nutrient yang penting untuk pertumbuhan minda, badan, bagi tenaga dan pembaikan dan perkembangan kanak-kanak.

Dapat membantu mengekalkan kesihatan kulit, otak, tulang dan sistem imun. Meal Shakes juga mengandungi Serat  yang membantu penghadaman dan mengelakkan sembelit. Penting untuk kanak-kanak yang tidak suka makan sayur dan buah-buahan.

Meal Shakes very simple meal sesuai untuk Pagi sebagai sarapan dan sebelum tidur malam.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?
Vitalea for Kids membantu membekalkan mikronutrient (Vitamin dan Minerals) yang oenting kepada kanak-kanak yang “alergi” kepada sayur-sayuran

 

2. Vitalea for Kids by Shaklee

Vitalea melengkapkan Nutrisi yang dibekalkan oleh Meal Shakes. Supplement ini fokus kepada membekalkan Vitamin dan Minerals. Ia dapat membekalkan 100% keperluan Vitamin C, D dan E serta Vitamin B yang lengkap dan mimeral lain.

 

Formula Vitalea mesra kepada Gigi dan Gusi Kanak-kanak. Pemanis dari buah-buahan semulajadi digunakan dan mengandungi Xylatol yang tidak menyebabkan Kaviti.

 

Jika anda berminat untuk mendapatkan salah satu atau kedua-dua Supplement untuk kanak-kanak ini, boleh hubungi Mira. Jadi Ahli Shaklee dan dapatkan penjimatan dengan membeli pada harga yang lebih jimat.

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak :

Testimoni Meal Shakes

 

Di sini Mira senaraikan testimoni Meal Shakes untuk rujukan anda. Sebelum ni pun Mira ada menulis testimoni Meal Shakes apabila Mira perkenalkan kepada anak Mira. Boleh rujuk posting tu as well 🙂

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Anak berselera makan lepas amalkan Meal Shakes

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Anak dah tiada masalah sembelit lepas amalkan Meal Shakes

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Sistem Imun anak lebih kuat selepas amalkan Meal Shakes. Dah jarang sakit 🙂

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Anak dapat berpuasa dengan lebih bertenaga

.

.

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak :

Testimoni Vitalea Kids

 

Ada ibu-ibu yang prefer beri either Vitalea atau Meal Shakes kepada Si Comel dan ada juga yang memilih untuk memberi kedua-duanya.

 

Actually both Meal Shakes dan Vitalea kids ni saling melengkapi. Meal Shakes bekalkan Fiber, Karbohidrat dan Lemak yang berasal dari Susu Lembu. Manakala Vitalea pula bekalkan Vitamin dan Minerals dari sumber semulajadi.

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Anak semakin berselera dan imun sistem semakin baik dengan Vitalea Kids.

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Selera anak semakin bertambah dan pandai minta makanan

 

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak :

Nak dapatkan Supplement Shaklee untuk Si Comel anda ?

 

Anak susah makan dan terlalu cerewet dalam memilih pemakanan seharian ? Berat atau tinggi anak tak memberangsangkan ? Itu mungkin antara alasan untuk anda bekalkan Supplement Shaklee kepada anak anda.

 

Di sini Mira attach senarai Supplement Shaklee dan manfaatnya untuk rujukan ibubapa yang prihatin terhadap tahap kesihatan anak-anak.

 

8 Cara untuk Mencipta Masa Makan yang Sihat untuk Kanak-kanak
Antara item HOT untuk Kesihatan Kanak-kanak dan Pelajar

 

Untuk dapatkan Vitamin-vitamin untuk kesihatan anak-anak yang lebih baik, boleh hubungi Mira ye. Mira merupakan pengguna dan pengedar Produk SHaklee yang sah dan kesemua produk Shaklee akan dibungkus dan dihantar secara terus dari pihak Shaklee.

 

Jangan risau kalau apa-apa berlaku kepada parcel anda kerana semua parcel dari Shaklee ada insurance tau. Just hantarkan gambar bungkusan atau parcel jika berlaku sebarang perkara yang tak diingini semasa tempoh penghantaran untuk verification.

 

Hubungi, Whatsapp pun boleh di talian 012-531 9097 atau klik terus di sini 

 

Rujukan :

  1. My Growth Diary by IMFeD
  2. Shaklee Malaysia
  3. Nutrition Talk by Pn Sarah, Pakar Nutrisi Shaklee

 

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai ni Mira kongsikan untuk mereka yang tak pernah buat dan tak tahu macam mana nak buat Corn Flakes Madu nie. Perbezaan antara 5 resepi ni ialah bahan yang digunakan dan cara menyediakan.

.

Tak susah pun nak buat sebenarnya tapi these recipes will be a guide line to those beginner yang nak buat anak-anak dan suami tersenyum riang bila nampak snacks kegemaran mereka tetiba ada depan mata. Those yang sukakan corn flakes madu ni, dari jauh pun dorang dah boleh hidu tau.

.

.

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai :

Corn Flakes Madu, Kueh Raya yang wajib ada

 

Tahun ni mak mertua Mira dah pesan siap-siap. Tak perlu buat any kueh for raya. Just take care of the kids tapi Mira ni jenis yang dah biasa membaking so mesti la gatal tangan dan gatal hati bile nampak ada cornflakes dan bahan-bahan untuk baking.

.

So one of the day before Raya tu, lepas siap masak makanan untuk berbuka, buat kueh sagu then terus capai corn flakes.

.

Anak-anak ada kat atas tengah main dengan atuk dorang so lagi cepat la langkah mama dorang. Ni peluang keemasan nie. Last year masa Mira buat, anak yang sulung tak pandai nak makan lagi so mama die sapu sorang-sorang. Who knows this year will be the year he started to eat Kueh Raya kan.

.

.

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai :

Resepi Pilihan Hati

.

Memang ada banyak resepi Corn Flakes Madu di internet dan Mira akan senaraikan antara yang Mira jumpa untuk pilihan korang. Pilihan Mira for sure yang tanpa gula dan tanpa susu pekat sebab Mira nak kurangkan additional sweetener. Konon-konon nak maintain hidup sihat gitew tapi nak jugak makan manis.. hihihihihi..

.

Ye la madu yang kita beli kat Mall tu belum tentu madu yang asli. So i am trying my very best to limit the usage of it. Cornflakes pula tak kisah la nak guna brand apa tapi Mira lebih suka brand Kellogs sebab lebih nipis tapi kene hancurkan dulu ye sebab corn flakes ni macam lebar-lebar dan besar skit saiznyer.

.

.

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai :

Resepi-resepi Terpilih

 

Lain orang, lain seleranyer. So di sini Mira kumpulkan few resepi dengan cara penyediaan yang hampir sama tapi ada sedikit perbezaan. Ada yang memerlukan Corn Flakes Madu untuk dibakar dan ada juga yang tidak perlu dibakar. So pilih la mana yang bertakhta di hati.

.

.

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai :

Resepi 1 Corn Flakes Madu

 

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai
Resepi Corn Flakes Madu by Azie Kitchen

 

Resepi yang pertama ni Mira ambil dari Azie Kitchen. Mira memang suka melawat blog Azie Kitchen dan kebanyakan resepinya memang menjadi. Bab-bab sukatan if pakai cawan nie, Mira normally agak-agak je. Tapi if madu terlebih, berhati-hati masa membakar ye, lebih mudah hangit.

.

 

Bahan-bahan yang diperlukan untuk hasilkan 50-60 biji Corn Flakes Madu :

 

  • 4 cawan Cornflakes
  • ¼ cawan madu
  • ¼ cawan mentega
  • Papercup secukupnya
  • Sprinkles atau Ceri sebagai hiasan

 

Cara Penyediaan :

 

  1. Cairkan mentega dan madu dengan api yang kecil. Kacau hingga mentega cair.
  2. Kak Azie advice untuk Cornflakes dihancurkan sedikit supaya mudah dimasukkan ke dalam papercup. Hancurkan dalam bekas yang berbeza dahulu ya.
  3. Campuran mentega dan madu dimasukkan ke dalam mangkuk berisi Cornflakes tadi. Gaul rata hingga semua Cornflakes diselaputi dengan madu.
  4. Sudukan ke dalam paper cup dan tabur sprinkles ke atasnya atau letak hirisan ceri jika suka. Ada je yang masukkan ceri as part of the resepi dan gunakan sprinkles sebagai hiasan.
  5. Susun di loyang dan bakar selama 10-15 minit dengan suhu yang bersesuaian.

 

Experience Mira dalam membakar Corn Flakes Madu

.

Base on my experience, if Oven besar, boleh gunakan suhu 160C dan api tu kalau ada jenis kipas, leh la pilih jenis kipas. Then leh la susun tray pembakar tu dalam oven. Mira suka nie, cepat sikit kueh masak macam kat rumah mak dlu.

.

Tapi kalau oven kecil tu, guna suhu 150C – 160C dan boleh guna api atas bawah. Kalau still nak susun jugak loyang tu, berhati-hati sebab takut lapisan bawah nanti kehangusan. Hihihi.. Mira dah kene so sekarang dengan sabar Mira masak layer by layer. Tak pun guna api atas je kalau nak tinggal-tinggalkan.

.

.

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai :

Resepi ke-2 Corn Flakes Madu

 

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai
Resepi Corn Flakes Madu by Yatie dari masammanis

 

Bahan-bahan yang diperlukan :

 

Bahan A

  • 125 gm butter
  • 1/2 cwn brown sugar
  • 1 cawan madu

Bahan B

  • 1 kotak cornflakes Nestle (500gm)
  • 1 cwn kismis
  • 1 cwn badam cincang panggang atau gajus

Hiasan

  • Mangkuk kertas kecil atau papercup
  • Ceri merah dan ceri hijau yang dipotong kecil atau Sprinkles sebagai hiasan

 

Cara Penyediaan

  1. Panaskan bahan A sehingga butter cair. Setelah cair, tutup api dan masukkan bahan B, gaul rata.
  2. Sudukan ke dalam mangkuk kertas kecil.
  3. Hiaskan dengan hirisan ceri merah dan ceri hijau.
  4. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170’C selama 8-10 minit.
  5. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

.

.

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai :

Resepi ke-3 Corn Flakes Madu

 

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai
Resepi Corn Flakes Madu by Che’ Nom

 

Mengikut Che’ Nom masa penyediaan adalah lebih kurang 10 minit, Masa Memasak dalam 15 minit dan Jumlah hidangan dalam anggaran 60 biji. Resepi ni menggunakan gula dan madu sebagai pemanisnyer. Gula pula Che’ Nom gunakan Gula Castor. Ada juga sesetengah orang yang menggantikan gula kastor dengan gula biasa.

 

Base on experience Mira kalau buat kueh ni normally Mira memang guna gula Castor. Jarang sangat guna gula biasa waktu buat bisness kueh raya dulu.

 

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • 5 cawan Cornflakes
  • 1/4 cawan madu
  • 1/4 cawan mentega
  • 1 1/2 sudu besar gula kastor
  • Ceri atau taburan manik (sprinkle) untuk hiasan
  • Paper cup, secukupnya

.

Cara Penyediaan

  1. Cairkan mentega di dalam periuk atas api yang kecil kemudian masukkan madu dan gula, kacau sebati atau sehingga berbuih
  2. Dalam mangkuk lain, ramas kasar cornflakes supaya senang dimasukkan ke dalam acuan kuih atau papercup.
  3. Tuangkan campuran butter yang dicairkan ke dalam mangkuk cornflakes, kacau sehingga conflakes disaluti dengan sempurna.
  4. Sudukan ke dalam paper cup, hiaskan dengan ceri atau taburan manik.
  5. Bakar selama 10-15 minit, dalam suhu 150 darjah celcius.

.

.

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai :

Resepi ke-4 Corn Flakes Madu

 

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai
Resepi Corn Flakes Madu by Zie Has
Resepi dari blog Zie Has merupakan Resepi ke-4 untuk Corn Flakes Madu kita. Boleh klik pada tulisan bewarna biru di bawah gambar jika ingin terus ke blog beliau ya. Beliau prefer menggunakan Corn Flakes brand Nestle untuk Corn Flakes Madu ini. So boleh cuba nanti ya.
Menurut Zie Has, Buttercup adalah sejenis marjerin yang ditambah butter. Kalau kita ada budget yang lebih, seelok-eloknya guna 100% butter. Not only that Zie Has mengatakan penggunaan marjerin sahaja pun boleh, cuma rasa biskut kurang sedap. Boleh juga buat campuran sendiri marjerin 200g dan butter 50g.

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • 1 Pack Nestle Cornflakes (500g)
  • 3/4 Buku Buttercup (250g)
  • 1/2 Tin Susu Pekat
  • 5 Sudu Besar Madu
  • 5 Sudu Besar Gula (Membukit)
  • 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla

Cara Penyediaan :

  1. Masukkan buttercup kedalam kuali dan kacau sehingga cair.
  2. Masukkan susu pekat, gula, madu dan esen vanilla, kacau rata. Lepas masukkan gula, madu dan susu ni normally akan berbuih dan bau wangi 🙂 kacau dan kacau sehingga berbuih-buih dan tutup api.
  3. Biarkan seketika supaya suhu menurun, so cornflakes tak lembik.
  4. Masukkan cornflakes dan kacau rata, makesure semuanya digaul.
  5. Masukkan kedalam cup dan taburkan hiasan yang disukai.
  6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 5-7 minit.

 

Untuk hiasan boleh gunakan Ceri yang dipotong atau sprinkles. Dalam gambar dia ats Zie has menggunakan Chocolate Rice. Cantik juga kan. Kanak-kanak yang sukakan coklat confirm tertarik. Tapi if takde coklat pun, corn flakes madu ni confirm jadi pilihan kanak-kanak.

 

 

5 Resepi Corn Flakes Madu kesukaan ramai :

Resepi ke-5 Corn Flakes Madu Karamel

 

Resepi yang terakhir ni tak memerlukan sebarang oven tapi boleh je kalau nak bakar seperti resepi-resepi lain seperti yang diatas. Tapi ia memang direka khas untuk dimasak menggunakan kuali sahaja. Resepi ni dari Rasa.

 

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • 1/2 kg Cornflakes
  • 250 gm Gula Castor
  • 250 gm Margerin / Mentega
  • 3 sudu makan susu pekat manis
  • Ceri atau taburan manik (sprinkle) untuk hiasan jika perlu

 

Cara Penyediaan

  1. Satukan margerin, gula dan susu. Masak atau panaskan sehingga berbuih. Jangan lupakacau ye. Nanti hangit pulak.
  2. Masukkan Cornflakes dan kacau rata. Jika nak masukkan dalam papercup, boleh la hancurkan sikit Cornflakes tapi jika tak nak masuk papercup, tak perlu hancurkan.
  3. Tambahkan buah-buahan kering jika suka dan kacau sehingga rata. Padamkan api.
  4. Biarkan kepingan cornflakes sejuk dan mengering. Kalau tak sejuk nanti tak rangup pula.
  5. Boleh terus disimpan dalam bekas kedap udara.

 

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?Hari ni Mira kongsikan pengalaman Mira sendiri sepanjang Mira mengenali Shaklee.

.

Bukan cerita yang dibuat-buat. My step by step journey with Shaklee. Ia bukan setakat kisah yang BEST je, tapi perjalanan sebenar. Ada juga healing crisis yang Mira alami sendiri.

.

Mira mula mengambil Shaklee on April 2017. Started with ESP and Omega Guard as suggested by gyne, Doktor Madhulika from Manipal Hospital , Klang. Mira tanye jugak doctor, tak perlu ke Vitamin C ?? Doktor said, you makan je buah, tu dah cukup.

.

So thats the main reason why i started only with ESP and Omega Guard. Mira consult doktor dulu baru berani ambil sebarang supplement coz takut juga nak consume makanan tambahan nie.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Energizing Soy Protein (ESP) dan Omega 3 (Omega Guard) as a start

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
ESP dan Omega Guard

 

Susu badan jadi pekat

Mira amalkan ESP & Omega Guard. Apa kesan die ??? Anak Mira yang umur 2 tahun tetiba STOP susu formula dan nak susu badan balik. Sebab utama? Susu badan makin pekat compare waktu dlu.

.

This was observed on the very early stage Mira amalkan ESP dan Omega Guard. I was warded during that time.

.

.

Kulit muka semakin cantik

After 3 months amalkan ESP dan Omega Guard, kulit muka Mira yang kering since 1st pregnancy, dah getting better. Dah tak bercapuk-capuk kekeringan sangat. Kasar-kasar sikit tu still ada tapi banyak juga dah berubah. Kiranya kulit mula jadi licin semula.

.

.

Kurang rambut gugur

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Tiap kali sikat je rambut, mesti banyak rambut gugur pada sikat.. Stress tau!

 

Another one significant improvement was, kurang rambut gugur berpantang kali ke-2 nie. Bukan tak ada rambut gugur langsung, ada tapi tak la sebanyak waktu lepas berpantang anak pertama.

.

.

Energy level tinggi, Mampu puasa di bulan Ramadhan

.

Bukan tu jer, energy level pun lain macam. Very energetic. Paling best, Mira dah boleh puasa during Ramadhan tough Mira menyusukan babies. Habis berpantang 100 hari, Ramadhan pula menyusul. Ingatkan burn lagi Ramadhan kali ni seperti 2 tahun sudah tapi Alhamdulillah, Allah beri kekuatan luar biasa.

.

Not only fasting during Ramadhan, siap boleh berdiri dan masak without pitam dan hadapi low blood pressure. Lepas berbuka memang pengsan la. That was during the 1st year Mira gunakan Shaklee dan yang Mira amalkan masa tu was ESP and Omega Guard sahaja as recommended by Doktor.

.

Tahun 2018 ni merupakan tahun ke-2 Mira berpuasa sambil menyusukan baby. Alhamdulillah this year Mira amalkan 3 Mighty Germs dan Set Essential Shaklee. Lebih bertenaga dan Ceria. Kalau last year, lepas berbuka je terus pengsan. This year, Alhamdulullah mampu melayan anak-anak sehingga kul 12 tghmalam. Lepas tu kene la tidur kan. Kul 4 dah nak bangun masak pula.

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
3 Mighty Gems yang Mira dapatkan untuk berpuasa tahun 2018 ni. Sangat membantu tau.

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni
Daily Essential Set

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Introduction of Ostematrix (Calcium Pill with Magnesium and Vitamin D)

.

Kenapa Mira tambah Osteomatrix ?

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Osteomatrix, Pil Klasium berMagnesiaum dan berVitamin D

 

Adding in Ostematrix in my list of supplements. Mira ambil Ostematrix untuk rasa sendiri betul ke bagus sangat.  Actually doctor ada prescribe another Calcium pill yang jauh lebih besar saiznya dan jauh lebih tinggi kandungan kalsium dalam setiap pil.

.

Tapi sebab bile baca tentang Osteomatrix ni, ramai sangat cakap yang ia sangat bagus. Lagi pun Mira sangat susah nak telan pil kalsium yang doktor recommend tu. Gedabak sangat saiz die and always end up dalam tong sampah pill tu sebab Mira tak boleh nak telan.

.

.

Apa impak lepas try Osteomatrix nie ???

 

Kejang Kaki Hilang dan Mudah ke toilet

Kejang kaki memang dah tak ade lagi lepas amalkan Osteomatrix. Not only that, bangun pagi, senang je nak gi toilet. Tak la susah sangat nak melawas.

.

.

Sakit Pinggang berkurang

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Sakit belakang terutama bila membongkok

.

Paling terasa, sakit pinggang pun makin susut dan menghilang. Kalau masa berpantang, lepas mandikan baby, rasa nak tercabut tau pinggang nie. Kalau dah membongkok tu, nak luruskan balik, ambil masa dekat 10 ke 15 minit kot. That was what i felt previously.Alhamdulillah getting better lepas amalkan Osteomatrix.

.

.

Mudah bangun pagi, sakit badan dah tak ada

.

Kekadang suami pun macam pelik, ok je tengok Mira dukung baby lama-lama. Dah tak banyak complain sakit sini dan sakit sana. Thanks sebab sudi belanja Vitamin very month yer Encik Suami. Even rasa bertenaga dan mudah je nak bangun pagi-pagi walaupun sleeping position memang lari.

.

Kebas tangan dan kaki hilang

.

Kebas tangan kanan pun hilang.,tapi berbisa pada tangan kiri masih ada lagi. Mira alami kebas-kebas tangan pada kedua-dua belah tapak tangan. Punca utama mungkin kerana Mira tak berpantang dengan betul. Walaupun ada orang datang mandikan baby, Mira still perlu siapkan air mandi untuk baby dan kemas lepas baby habis mandi.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Kebas-kebas Tangan

 

Berpantang tu boleh dikatakan ala kadar je. Tak la strict sangat seperti orang dulu-dulu. Everyday memang mandi sebab tak tahan badan berbau dan rasa tak selese. So padahnya, kebas-kebas pada kedua-dua tangan dan pada tapak kaki.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Tinggalkan Omega Guard for 1 month

.

Rasa badan macam dah ok lepas habis berpantang so Mira pun tinggalkan Omega 3 atau Omega Guard. Mira tak nak la susahkan suami kan sebab Mira pun tak bekerja. Nak tau ape jadi ????

.

Kulit jadi kering

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Kulit jadi kering. Muka, tangan dan kaki

 

Kulit Mira jadi kering sangat lepas Mira tinggalkan Omega Guard. Not only that, rambut pun banyak sangat gugur 🙁

.

Siku dan lutut nampak sangat keringnya. Sampai tahap if mira garu, memang dry skin tu boleh klua. Tangan atau kaki ni jangan la tersangkut mana-mana, senang sangat luka. Due to kesan-kesan tinggalkan Omega 3 nie, Mira request husband tuk add on semula Omega 3.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Skip ESP pula untuk 1 bulan

.

Ada one time tu, Mira lupa nak order ESP tau. Nak tahu apa jadi ?

.

Jadi Tak Bertenaga.. Lembik..

.

no energy - Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?

.

Jadi sangat-sangat lembik. Tenaga ke laut, dah la MIra susukan 2 babies waktu tue. Perut pula cepat sangat lapar dan masuk je tengahari, Mira memang flat..

.

Petang confirm tidur dan malam pun tak bertenaga macam selalu. Since then, memang ensure ESP dan Omega Guard antara yang Mira akan masukkan dalam Shopping Chart during online shopping. I have learn my lesson.

.

For those yang having cukup Protein dan nutrisi lain, not having ESP maybe is not the main issue. As Mira ni breastfeeding mother so i really need extra Protein. Ibu Menyusu perlukan 2 kali ganda protein tau berbanding dewasa yang lain.

.

Suami sebenarnya tak kisah pun isteri nak ambil apa pun, Isteri die je yang ngada-ngada. Hihihihi. Alhamdulillah dapat Encik Suami yang understanding.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Additional of Alfalfa Complex during Ramadhan

.

During Ramadhan, Mira dah boleh berpuasa seperti biasa. Alhamdulillah sangat. During that time Mira still menyusukan both babies so kerisauan bekalan susu tak cukup tu still ada. Lagi pun since Mira duduk rumah je, Mira memang tak buat stok susu.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Alfalfa Complex by Shaklee

 

Base on few readings and advice dari group Shaklee, Mira decide untuk add in Alfalfa Complex. So list of supplement Mira bertambah lagi la. ESP + Omega Guard + Osteomatrix  + Alfalfa Complex. Mula-mula tu beli Alfalfa Complex yang small size je. Cukup la untuk sebulan usage sebab namanya pun nak mencuba kan.

.

.

Susu badan maintain sehingga waktu berbuka. Boleh terasa berat susu tu even dah petang

.

Normally masa puasa di bulan Ramadhan ni, by waktu petang, dah terasa susu makin berkurang. Tapi with Alfalfa, susu maintain sehingga waktu berbuka on the 1st day itself.

.

Not only that, Alfalfa ni pun bantu hilangkan bau badan dan masalah keputihan tau. But Mira stop bile lepas raya, rasa macam dah tak perlu.

.

And tau tak, Mira purchased a big bottle few months after that sebab baby ada Mild Eczema. Alfalfa really help to detox in case Mira termakan makanan yang menyebabkan kegatalan pada baby. Makan still kene jaga tau.

.

On top of that, Mira still continue with Omega Guard as it is very useful to deal with inflammation due to eczema.

.

Ada separuh pengamal Shaklee tak galakkan ambil Alfalfa jika anak ada Eczema. Mira ambil semua Alfalfa ni after baca banyak testimoni dan home remedies for Eczema.

.

Kebanyakan mereka mendapati Eczema berkurang lepas amalkan Supplement atau makan direct Alfalfa Sprout. Even ada yang buat mandi tau Alfalfa ni. Dorang hancurkan dan buat air rendaman. That one Mira tak try.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Tambah Vitamin B-Complex dan Vitamin C

 

Overall lepas amalkan Vitamin Tambahan Shaklee ni, badan rasa semakin best dan sihat. Then sebab dah rasa macam semakin ok, Mira ambil pula Vitamin B Complex dan Vitamin C.

.

Sebab ape ambil ?? Sebab Mira tau makanan Mira tak boleh nak support nutrisi ni. Buktinya, Mira still tak puas hati dengan kulit Mira. Not only that, base on my reading, Vitamin B Complex ni bagus untuk masalah sendi-sendi dan good for skin, hair and nails. Vitamin C pula? For my babies and myself la kan.

.

Masa ni Mira still buat dropship barang kanak-kanak so ada la duit lebih. Apa lagi. Mira order la Vitamin B Complex dan Vitamin C. Masih lagi tak nak susahkan suami.

.

Orang dah biasa kerja ni, dah biasa ada duit sendiri. Tak suka nak menyusahkan suami. Tapi at last i drop my dropship business and join business Shaklee pula sebab dah dapat impakyang sangat BEST dengan Shaklee.

.

.

Healing Crisis lepas amalkan Vitamin B Complex

.

Apa effect yang Mira rasa lepas amalkan Vitamin B Complex ni???? Hihihihi. I am having Healing Crisis for 2 weeks!!! Mira dulu memang aktif masa zaman sekolah rendah dan sekolah menengah. Main handball semua so jatuh-jatuh tu perkara biasa.

.

Kaki kanan bengkak

Kaki Mira bengkak di kawasan yang selalu sakit waktu main sport zaman sekolah. Rupenyer Vitamin B tu pergi repair urat-urat kat kaki yang memang alwz sakit waktu sekolah dulu. 2 minggu jalan terjengket-jengket. Nak turun naik tangga memang susah. Dah la ada babies. Tapi hadap jugak sebab yakin Vitamin B Complex ni akan dapat bantu Mira.

.

Mira consult juga Master Ira, senior Mira kat UTP dulu since Mira beli Vitamin ni pun through her. Tapi lepas 1 month, Mira terus dah pandai order online. Godek-godek sikit Shaklee2u tu, then dah boleh order online. Try and error jugak la.

.

.

Amalkan Supplement ni perlu minum air yang cukup

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Air perlu cukup jika amalkan Supplement

 

Mira keep on consume Vitamin B Complex dan Vitamin yang lain and seperti advice Master Ira, I keep on drinking more water. 3 Liter tau paling kurang. Bukan mudah mula-mula tau. Naik sebu jugak perut nie.

.

.

Kebas dan Berbisa pada tangan kiri semakin berkurang

.

Tak lama lepas tu, Kebas dan Berbisa tangan Kiri Mira recover bit by bit dan terus hilang! Terus jatuh cinta dengan Vitamin B. Tau tak, sebelum ni, kalau nak masak pun bercinta tau. Nak ambil ikan or ayam dari fridge tu pun nak kene kuatkan semangat. Sakit sangat tangan tau.

.

.

Dah boleh kawal kemarahan

.

Lepas amalkan Vitamin B Complex ni, Mira pun dah macam boleh kawal rasa marah bile anak menguji kesabaran, tetiba macam fikir jauh pulak, hihihi..

.

Kulit makin cantik

.

Masa ni Mira consume ESP + Vit B + Vit C + Oste + Omega Guard dan Alfalfa. Kulit makin cantik. Kulit kering makin kurang. Tumit kaki yang pernah terbelah dan luka sebab kekeringan makin OK !!

.

Dah tak sakit dah 🙂 Luka akibat kene minyak panas masa masak pun cepat recover.. happy giler tau. Mira dah ambil semua Essential Set except Vitalea.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Vitalea dan GLA

.
Masalah kulit Mira boleh cakap 70% dah ok. Nak tggu 100% kene la consistent all vitamins kan dan kene add in Collagen if nak speedy recovery. 

.

Then Mira add Vitalea dan GLA bulan Nov 2017. Kenapa ada GLA pulak nie ?? Sebab promosi bulan Nov 2017 la. Beli Essential Set with 100UV, dapat beli GLA at 20% discount.

.

Tak kan nak lepaskan peluang kan. Ni namanyer rezeki. And Mira tau sangat yang GLA nie salah satu items untuk mereka yang jaga kecantikan.. 🙂

.

.

Rambut kurang gugur, Alahan pada jari hilang

.

Lepas 3 minggu amalkan Vitalea dan GLA, Mira observed, Rambut makin kurang gugur. Alahan pada jari manis makin hilang perlahan-lahan dan terus larikan diri 🙂 

.

Alahan pada metal actually. Mula-mula ambil GLA dan Vitalea, tempat alahan tu jadi gatal semacam dan kemerah-merahan. Pedih giler, merah menyala-nyala gitew.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Senggugut makin menjauh bila amalkan B Complex + GLA + Osteomatrix

 

Mira dari zaman anak dara dulu atau lebih tepat sejak zaman sekolah dulu memang alami senggugut teruk. Sampai tak leh nak jalan. Lepas bersalin anak ke-2, senggugut berkurang sikit tapi rasa sengal pada sendi-sendi pula datang.

.

Kalau berdiri, if tak kuat, boleh terduduk dibuatnyer. Memang tak boleh gi jalan-jalan kalau period 1st day till 3rd day.

.

Alhamdulillah sekarang Mira dah boleh gi jalan-jalan walaupun tengah period. Macam biasa la 1st day memang sakit. Bangun je, terus telan B Complex + GLA + Osteomatrix.

.

Then rest kejap dan lelapkan mata. Bila bangun semula tu, Alhamdulillah, sakit perut pun kurang, sakit-sakit pada sendi macam sakit nak bersalin tu pun kurang atau hampir takde. So ape lagi, tengah cuti-cuti ni, Mira ajakla suami gi jalan-jalan.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :
Nak rasai Excitement yang Mira rasa lepas kenal Shaklee ?

 

Korang nak rasa apa yang Mira rasa ?? atau Looking forward nak cuba Set Berpantang / Set Penyusuan Lengkap Shaklee ? Atau berminat nak cuba Essential Set Shaklee ??

.

Contact Mira tau. Mira gtau macam mana nak enjoy harga ahli.. Jom join  jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier !

.

Mira, 012 531 9097.

Atau klik pada link ni untuk whatsapp Mira terus 

 

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah?

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah? Personally kalau tanya Mira at current moment, i would say YES, sangat diperlukan. Tapi kalau tanya Mira 2 years back, i would say NO coz masa tu Mira beranggapan semua Vitamin dan Mineral ni kita boleh dapat melalui pemakanan.

.

Even ramai yang ambil Set Penyusuan Lengkap Shaklee pun mana yang dah cuba B-Complex ni, memang akan terus jatuh cinta just like how i felt till now. Mira dulu bermula dengan Set Penyusuan Shaklee yang paling basic but add on other Vitamins bit by bit. Till now Mira sedang dan insyaAllah akan sentiasa amalkan Set Essential atau Set Penyusuan Lengkap selagi baby masih menyusu.

 

Set Essential Shaklee and Set Penyusuan Lengakap ni bezanya just kehadiran Alfalfa Complex yang digunakan untuk tingkatkan penghasilan susu badan dan kehadiran Osteomatrix iaitu Pill Kalsium yang berMagnesium dan Vitamin D.

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah?
Essential Set Shaklee yang sesuai untuk Dewasa, lelaki atau perempuan , tua atau pun muda 🙂

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah?
Set Post-Natal atau Set Penyusuan Lengkap Shaklee. Ada additional Alfalfa Complex dan Osteomatrix.

 

Alfalfa Complex ni bukan untuk ibu menyusu je tau. Ia merupakan antara Detox Item as well. Bantu untuk detox badan kita, mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati serta kolon darah serta mencantikkan kulit dan otot.

 

Ini antara rahsia kecantikan dalaman wanita dan antara rahsia ibu-ibu menyusu kembali ramping. Mereka yang asa masalah Kulit Berjerawat pun boleh dapat menfaatnya tau. Ini antara yang bantu untuk mengecutkan jerawat tapi kena ambil additional Vitamin lain untuk mengembalikan keserian kulit muka.

 

Nak tau perbezaan BEFORE dan AFTER Mira amalkan Vitamin B Complex nie? Apa yang buat Mira terus jatuh cinta dengan Vitamin B Complex? Ada 3 sebab utama. Kebas-kebas masa berpantang hilang terus, untuk Kecantikan dan Masalah Senggugut Selesai .Baca di sini

.

Entry yang atas ni agak panjang sebab MIra ceritakankesan pengambilan Set Essential Shaklee dari A to Z. Nak tau perbezaan BEFORE dan AFTER Mira amalkan Alfalfa Complex nie? Apa yang buat Mira terus amalkan Alfalfa Complex ? Baca di sini

.

.

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah? :

Kepentingan Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu

.

Ibu Menyusu perlu mengambil Vitamin B Complex untuk meningkatkan pengeluaran susu dan meningkatkan tahap tenaga dan mood mereka.

 

Kandungan Vitamin B Complex yang lengkap

Vitamin B Complex yang lengkap mengandungi :

☄Thiamine, Vitamin B1
☄Riboflavin, Vitamin B2
☄Niacin, Vitamin B3
☄Pantothenic Acid, Vitamin B5
☄Pyridoxine, Vitamin B6
☄Biotin, Vitamin B7
☄Folat, Vitamin B9  dan
☄Cobalamin, Vitamin B12
.
.

Kepentingan Vitamin B Complex ke atas kesihatan ibu menyusu dan bayi

 

Sumber Tenaga

Vitamin B membantu mengubah makanan menjadi bahan bakar, meningkatkan tenaga, meningkatkan mood dan melakukan segala-galanya daripada menghasilkan sel darah merah sehingalah kepada mengurangkan kolesterol jahat dalam badan kita.

.

Elak kecacatan semasa bayi dalam kandungan.

 

Vitamin B9 (Folic Asid) sangat disyorkan untuk Ibu Hamil dan Ibu Menyusu. Vitamin ini juga penting bagi Wanita Hamil untuk mencegah kecacatan kelahiran, dan ia harus diambil oleh wanita menyusukan kerana nutriennya boleh disalurkan kepada bayi melalui susu ibu. Keperluan harian yang disyorkan untuk Ibu Menyusu adalah 500 mikrogram (mcg).

.

Ibu Menyusu memerlukan lebih banyak Vitamin B12 daripada orang lain kerana janin mengambil lebih banyak simpanan Vitamin B12 semasa kehamilan. Wanita menyusu perlu mengawal kekurangan B12, yang boleh membawa kepada masalah kesihatan pada anaknya.

.

Bayi kepada ibu menyusu yang mengamalkan diet vegetarian mungkin terdedah kepada anemia, perkembangan kemahiran motor yang kurang baik atau kesan buruk yang lain, melainkan jika penyusuan susu ibu ditambah dengan susu formula, menurut Pusat Kawalan Penyakit.

.

.

Biotin antara Vitamin B yang penting. Penting untuk Kecantikan Wanita.

.

Biotin menggalakkan pengeluaran protein untuk pertumbuhan kuku apabila diserap di teras kuku, di mana sel dihasilkan. Selain itu, ia juga merangsang pertumbuhan rambut baru dan menggalakkan tekstur yang lebih sihat dengan melindungi rambut terhadap masalah kekeringan, pengelupasan kulit kepala dan meningkatkan keanjalan korteks rambut untuk mencegah rambut bercabang.

Vitamin B Complex merupakan antara Vitamin yang akan dicadangkan kepada mereka yang mempunyai kebimbangan dengan masalah rambut menipis atau kuku rapuh.

.

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah?
Kepentingan Vitamin B yang pelbagai untuk kesihatan Wanita, Lelaki, Remaja, Ibu dan Anak

 

Keperluan Vitamin B ni tak sama untuk setiap manusia setiap setiap manusia adalah komplex dan amalan pemakanan kita juga berbeza-beza.

.

.

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah? :

Sumber Vitamin B

 

Sumber makanan untuk sumber Vitamin B12 yang terbaik adalah ikan trout, daging , herring, sarden, kerang, susu dan bijirin sarapan yang diperkaya. Vitamin B ni terdiri daripada 8 jenis yang berbeza dan mempunyai fungsi yang berbeza as well. Sangat penting untuk mendapatkan kesemua jenis sumber Vitamin B ini pada kuantiti yang tertentu.

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah? :
Pelbagai sumber untuk 8 jenis Vitamin B yang berbeza

 

Nak lebih mudah ? Anda boleh mendapatkan Vitamin B Complex by Shaklee yang lengkap dengan kesemua 8 jenis Vitamin B yang Mira dah nyatakan di atas.

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah?
Fungsi Vitamin B yang pelbagai.

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah?
B Complex by Shaklee yang lengkap dengan kesemua 8 jenis Vitamin B untuk menyokong fungsi tubuh

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah?
Vitamin B Kompleks terdiri daripada 8 jenis Vitamin B yang penting untuk kesihatan

 

Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda. Keistimewaan Vitamin B Complex Shaklee ni ialah ia memiliki Sistem Penyerapan Bioaktif Berpaten.

 

Vitamin B Complex untuk Ibu Menyusu. Perlukah? : Nak dapatkan Vitamin B Complex by Shaklee ?

 

Nak dapatkan Vitamin B Complex yang terbaik ni?
Nak tanya berkaitan produk atau peluang Bisnes bersama Shaklee dalam #ProjekBuatDuitRM2000, click sini tau. Lagi cepat Mira reply.
http://www.wasap.my/60125319097

 

Mira, 012 531 9097

Shaklee ID : 1256626
.

.

*These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak bukan lagi rahsia. Nutrien di dalam susu ibu melakukan banyak keajaiban. Keajaiban ini boleh terus dibekalkan kepada si comel kesayangan kita melalui pemakanan yang sihat setelah si comel menganjak ke umur 2 tahun.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Omega 3 antara nutrisi yang penting untuk ibu mengandung

 

Omega 3 penting terutama untuk sistem imun dan otak bayi. Itulah sebabnya penting bagi ibu untuk dibekalkan dengan Omega 3 semasa hamil dan selepas kelahiran bayi supaya baby keep on receiving the best nutrient melalui breastfeeding atau susu ibu.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Penyusuan susu ibu sangat penting untuk kesihatan bayi dan ia membina hubungan antara ibu dan bayi itu sendiri.

.
.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak :

Apakah Peranan Omega-3 Dalam Pembangunan Otak Bayi?

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Peranan Omega-3 Dalam Pembangunan Otak Bayi

 

Mengikut fakta, lebih  60% daripada otak terdiri daripada lemak. Bahan lemak terdiri daripada DHA, yang merupakan asid lemak Omega-3 yang panjang.

.

Selain membina struktur otak, Omega-3 terletak di membran neuron serta lapisan pelindung yang melindunginya. Telah terbukti secara saintifik bahawa semakin banyak Omega-3 yang ada di dalam otak anda, semakin baik neuron dapat berkomunikasi.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Omega 3 dapat membantu kanak-kanak yang mengalami ADHD

 

Kekurangan Omega 3 menyebabkan fungsi otak yang lemah dan masalah seperti ADHD atau autisme. Untuk bayi yang tidak mendapat bekalan susu ibu, susu formula merupakan alternative tetapi susu formula mengandungi kuantiti DHA yang agak rendah. Kepada ibu yang mampu menyusukan bayi mereka, keep on giving your BEST for your kids.

.

Source of Omega 3 ni normally in deep water Fish. Tapi tu la, takut pula tercemar dengan mercury and logam berat lain. Tu sebab Omega Guard pilihan hatiKu 🙂
.

.
Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak :

Omega 3 penting untuk Ibu Menyusu serta Si Comel
.

Sumber nombor satu asid lemak Omega-3 serta nutrien penting lain untuk bayi adalah susu ibu. Walau bagaimanapun, semasa proses menyusu atau penyusuan, penyimpanan Omega-3 untuk ibu sendiri cenderung untuk mengalami pengurangan.
.

Wanita yang menyusukan bayi lebih dari seorang jelas mempunyai risiko kekurang sumber Omega 3. Bukan itu sahaja, adik-beradik yang mempunyai jarak yang sangat dekat ini dan berkongsi susu mungkin mengalami masalah dengan tingkah laku akibat kekurangan unsur Omega 3 dalam penyusuan mereka.

Ibu pula mempunyai risiko kemurungan post-natal yang lebih tinggi akibat kekurangan unsur Omega 3.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Kepentingan Omega 3

.
.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak :

Berapa banyak Omega 3 yang diperlukan ?

 

Bila bercakap tentang berapa banyak ni, terdapat banyak sangat pendapat. Ada yang mengatakan 300 mg dan ada juga pendapat yang menyokong pengambilan 700mg Omega 3 seawal usia kanak-kanak.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Dosage untuk pengambilan Omega 3 adalah berbeza mengikut negara dan sesetengah institusi penyelidikan

 

Menurut Institut Perubatan, kanak-kanak berumur 1 hingga 3 memerlukan 700 miligram total omega-3 setiap hari. Manakala kanak-kanak berumur 4 hingga 8 memerlukan sekitar 900 miligram.

.

Kanak-kanak perempuan berusia 9 hingga 13 tahun memerlukan 1,000 miligram. Kanak-kanak lelaki dalam kumpulan umur ini pula memerlukan 1,200 miligram asid lemak omega-3 setiap hari.

.

Cadangan asid lemak omega-3 termasuk omega-3 dari DHA, EPA dan lain-lain – seperti asid alpha-linolenic – juga dikenali sebagai ALA. Keperluan Omega-3 adalah berbeza daripada jumlah cadangan lemak diet untuk kanak-kanak berusia 4 hingga 18, yang memperoleh 25 hingga 35 peratus pengambilan kalori mereka daripada lemak.

 

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Pengambilan Omega 3 untuk sesetengah induvidu mungkin berbeza mengikut tahap kesihatan mereka

 

Sumber Pemakanan

Antara sumber-sumber ALA yang baik untuk kanak-kanak termasuk :

  1. Avocados,
  2. Kekacang,
  3. Produk soya dan Minyak berasaskan tumbuhan, terutamanya canola, kacang soya, flaxseed dan minyak walnut.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Sumber Omega 3 berasaskan tumbuh-tumbuhan

 

Sumber makanan utama untuk membekalkan DHA dan EPA adalah ikan berlemak. Antaranya seperti salmon dan tuna, serta suplemen minyak ikan yang telah disuling. Manakala, rumpai laut menyediakan sumber DHA berasaskan tumbuh-tumbuhan, menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland.
.
Menurut Harvard School of Public Health, tubuh badan kanak-kanak dapat menghasilkan sedikit DHA dan EPA dengan memakan makanan yang mengandung ALA.

 

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Sumber dan kandungan Omega 3 dalam Makanan Laut

.
.

Keperluan DHA/EPA

.

Walaupun DHA dan EPA dikaitkan dengan kognisi dan kelakuan kanak-kanak dalam pelbagai kajian, namun Institut Perubatan tidak menentukan tahap pengambilan sebagai rujukan diet, atau DRI, khusus untuk DHA atau EPA pada kanak-kanak.

.

Walau bagaimanapun, Persatuan Antarabangsa untuk Kajian Asid Lemak dan Lipid mencadangkan kanak-kanak berumur 1 1/2 hingga 15 mengambil 15 miligram gabungan DHA ditambah EPA per paun berat badan mereka setiap hari.
.

.

Kebimbangan terhadap Sumber Omega 3

.

Walaupun ikan adalah sumber DHA dan EPA yang sangat baik, ia sering mengandungi bahan tercemar yang sering terdapat di lautan, tasik dan sungai, yang mungkin berbahaya bagi anak-anak muda.

.

Merkuri adalah contoh neurotoxin yang terdapat dalam ikan yang boleh memberi kesan negatif kepada perkembangan kognitif kanak-kanak apabila digunakan secara berlebihan.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Tahap Logam Berat (Merkuri) dalam ikan

 

Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S. mengesyorkan anak-anak muda mengehadkan pengambilan ikan kepada 12 auns dan memilih ikan dengan raksa rendah. Ikan yang dicadangkan seperti salmon, tuna ringan, ikan keli dan Pollock dicadangkan diambil ambil secara mingguan.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Cadangan pengambilan makanan laut untuk ibu-ibu hamil dan menyusu serta kanak-kanak secara mingguan

 

Suplemen DHA yang telah disuling atau ditapis secara amnya bebas daripada paras pencemar yang berbahaya, seperti merkuri, dan mungkin sesuai untuk anak anda jika ahli pediatrik anda mengesyorkannya.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Ikan yang tinggi dengan sumber Omega 3 dan rendah dengan bahan pencemar

 

Ketahui 7 Tips dalam pemilihan sumber Omega 3 atau Minyak Ikan

dan ketahui 13 Manfaat Minyak Ikan atau Sumber Omega 3 ke atas kesihatan manusia.

 

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak : Nak dapatkan Sumber Omega 3 atau Minyak Ikan berkualiti ?

 

Ingin mendapatkan Minyak Ikan atau Sumber Omega 3 yang dah terbukti berkaliti ? Ketahui 7 Tips dalam pemilihan sumber Omega 3 atau Minyak Ikan. 

 

Anda boleh mendapatkan Omega Guard ini hari ini pada harga biasa atau boleh hubungi Mira untuk dapatkan penjimatan dan Free Gift. Jom jadi ahli dan dapatkan pada harga ahli.

 

 

Jadi Ahli dan Jana Income

 

Bukan setakat dapat harga ahli sahaja, semua item-item yang sedang promosi pun kita dapat beli pada harga yang lebih murah bila jadi ahli Shaklee tau. Not only that, kalau join Shaklee under Mira, boleh sertai #ProjekBuatDuit di bawah LAT Family.

 

Ada kelas-kelas online yang anda boleh sertai pada masa lapang dan kami ajarkan anda step-step untuk mula jana side income. Tak kira la anda suri rumah atau berkerjaya, anda boleh jika ada kemahuan. 🙂

 

Hubungi Mira jika berminat ya.

Mira 012 531 9097 atau klik pada link ini

 

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak :
Sumber Minyak Ikan dan Omega 3 yang Berkualiti

 

 

Rujukan

https://www.babymed.com/breastfeeding/omega-3-and-breastfeeding
https://www.livestrong.com/article/428802-how-much-omega-3-should-children-get-in-a-day/

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?

Susu Ibu buat baby jadi tembam ? Betul ke ? 7 Sebab Penyusuan Susu Ibu adalah yang TerBAIK ni mungkin boleh menguatkan “will” atau “semangat” anda untuk terus menyusukan bayi anda.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Nak susukan baby nie perlukan semangat dan usaha yang berpanjangan. Not as simple as that for most people

..

Memang banyak dugaan dalam penyusuan dan tak semua dapat menghadapinya dengan mudah. Ada cara untuk atasi setiap masalah dan di Malaysia sendiri memang ramai pakar yang dapat membantu.

.

Normally bila ada sebarang masalah, rujuk kepada doktor dan doktor anda akan panjatkan masalah anda kepada individu yang lebih pakar dalam bahagian penyusuan ini.

.

 

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ? :

10 Masalah Penyusuan yang Utama

 

Bukan semua orang melalui journey penyususan susu ibu yang sama. Ada yang lalui tanpa masalah tapi ada juga yang lalui dengan iringan air mata. Bukan semua dapat bertahan sehingga anak mencecah 2 tahun.

 

Antara masalah penyusuan susu ibu yang biasa adalah seperti berikut :

 

  1. Sakit Semasa Baby Menyusu
  2. Nipple atau Puting Merekah
  3. Salur Susu Tersumbat
  4. Bengkak Susu
  5. Mastitis
  6. Jangkitan Kulat
  7. Susu Ibu Tak Banyak
  8. Baby Mengempeng Lama Sangat
  9. Inverted Nipple atau Nipple Tak Keluar Sepenuhnya
  10. Sakit atau Rasa Bisa Semasa Bayi Menyusu

.

Nanti Mira akan ulas dengan lebih lanjut tentang permasalahan ini dan cara untuk mengatasinya. (Kredit kepada ibucergas.com)

.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ? :

Penyusuan Susu Ibu adalah yang TerBAIK

.

Kebanyakan orang dulu-dulu percaya penyusuan susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi. Zaman dulu pun mana nak dapat susu formula kan. Sekarang ni pun susu formula ni dah dikira mahal.

.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ? :

7 Sebab Penyusuan Susu Ibu adalah yang TerBAIK

 

Anda merancang untuk menyusukan bayi anda bila dilahirkan nanti ? Ada sesetengah pendapat yang mengatakan jika menyusukan bayi, badan akan mula jadi tak cantik dan menggelebeh. Dah tak boleh nak bergaya.

.

Actually semua tu tak betul pun. Menyusukan bayi dapat membantu ibu untuk jadi ramping semula tapi ibu perlu pastikan badan ibu mendapat nutrisi yang secukupnya. Kekurangan nutrisi antara sebab mengapa fungsi badan ibu merosot selepas melahirkan bayi.

.

Antara 7 sebab Penyusuan Susu Ibu adalah yang Terbaik ialah :

  1. Penyusuan susu ibu melindungi bayi anda daripada penyakit
  2. Penyusuan susu ibu boleh melindungi bayi anda daripada mengalami alergi
  3. Penyusuan susu ibu boleh meningkatkan kecerdasan anak anda
  4. Penyusuan susu ibu boleh melindungi anak anda daripada obesiti
  5. Penyusuan susu ibu boleh mengurangkan risiko SIDS
  6. Penyusuan susu ibu dapat mengurangkan tahap tekanan dan risiko kemurungan postpartum
  7. Penyusuan susu ibu boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser

.

Ini merupakan 7 sebab utama mengapa anda harus menyusukan bayi anda. Kita akan bincangkan dengan lebih lanjut nanti.

.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?

 

Betul ke kalau kita susukan bayi atau baby, baby tu akan jadi tembam dan terlampau sihat ? Nanti baby tu jadi obes ke ?

 

Tak semua bayi yang disusukan ibu akan jadi sihat dan tembam. Sihat dan tembam nie berlaku bila komponen dalam susu ibu itu mencukupi untuk si comel membesar dengan sihat. And by the time baby mula berjalan, they will reduce the weight bit by bit. So tak perlu risau.

 

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Bayi tembam sangat pun orang mengata. Bayi kurus je pun orang keep on mengata. So let them be and keep on giving the best to our precious one

 

Tembamnya baby, mesti best kalau dapat gomol kan. Biasa la kalau jumpa baby yang montel-montel dan tembam nie, 1st sekali yang wajib buat ialah pegang pipi baby. Lepas cium atau tarik pipi yang debab tue.. hahahhah ?

.

Korang pernah buat tak macam nie? ? Baru-baru ni ramai ibu-ibu menyusu yang share gambar bersama baby mereka. Ibu-ibu nie actually semuanya pengguna tegar Set Penyusuan Shaklee. Ni la Group Whatsapp Legasi Anugerah Terindah (LAT) under pimpinan Master Ira.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Cantikkan ibu saya.. 🙂 Saya pun comel kan.. hihihi.. Ni la rahsia untuk susu mencurah-curah dan ibu pun makin bergaya. Set Penyususan Shaklee 🙂

 

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Ibu senyum manis je. Ibu pun makin bertenaga dan makin sihat sejak amalkan Set Penyusuan Shaklee. Bila la nak dapat susu nie. I am so stress nak berselfie.. hihihi

 

Master Ira saja la minta kami berkongsi gambar, hahaahhhh ? hambik! penuh inbox dengan gambar baby comel bersama ibu yang gojes-gojes. Ye la Set Penyususan Shaklee ni bukan bermanfaat untuk baby je, bahkan ibu pun tumpang sekaki tau.

.

Ada yang terlampau geram dan terus tanya apa yang kami semua consume sampai baby jadi montel dan sihat. Bukan setakat montel dan sihat, baby kami memang jarang sakit sebab dibekalkan Omega 3, Vitamin C dan Vitamin serta Mineral yang lain malalui susu ibu.

.

 

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Antara sebab utama ibu-ibu dalam LAT family memilih nak continue penyusuan ialah untuk make sure kesihatan anak-anak pada tahap terbaik. Kami invest untuk kesihatan anak-anak sejak kecil dan untuk manfaat kesihatan kami die masa akan datang

 

Memang ibu-ibu ni dok consume Set Penyusuan Lengkap dengan konsisten supaya susu ibu berkhasiat dan lengkap dengan semua Nutrisi untuk tumbesaran anak yang cennggiiiniii..?

.

Antara kami semua ada yang bermula dengan Set Lengkap terus dan ada juga yang ambil Set Penyusuan Basic tapi upgrade from time to time. Mira antara yang bermula dengan yang Basic sebelum upgrade kepada Set Penyusuan Lengkap.

.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ? “

Kenapa Mira upgrade ?

 

Yang Basic ada ESP + Alfalfa dan Osteomatrix (pilihan untuk ditambah atau tidak). Vitamin Shaklee yang disediakan bukan sahaja untuk penyususan semata-mata tetapi juga untuk kesihatan badan si ibu.

 

Ia bantu melengkapkan nutrient penting yang membantu penghasilan susu badan, sekaligus menghasilkan susu yang banyak dan berkhasiat untuk anak syurga kita.

.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ? :

Apa yang ada dalam Set Penyusuan Basic Shaklee ?

 

20171129 175108 01 1024x818 - Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Set Asas Penyusuan dengan ESP dan Alfalfa Complex

 

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ? :

Energizing Soy Protein aka ESP

Merupakan protin yang boleh dibancuh sebagai minuman yang membantu memberi tenaga untuk ibu. ESP juga membantu menggalakkan penghasilan susu ibu dengan lebih cepat dan berkualiti. Kebanyakkan pengguna menyatakan dengan pengambilan ESP, susu mereka lebih cepat terhasil untuk sesi berikutnya.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ? :

Alfalfa Complex

 

Merupakan galactagogue atau herba penggalak susu ibu a.k.a milk booster. Alfalfa juga membantu masalah keputihan ibu dan mengurangkan angin dalam badan.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ? :

Pil Kalsium yang kaya dengan Magnesium dan Vitamin D, “Ostematrix”

Merupakan kalsium yang dapat melengkapkan keperluan buat mommy dan bayi. Kalsium membantu mengurangkan sakit pinggang dan membantu mommy mendapat rehat yang lebih baik walaupun kurang tidur. Mampu atasi masalah sembelit juga.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Untuk ibu yang mementingkan perkembangan minda bayi, Omega 3 boleh ditambah untuk menggalakkan pertumbuhan minda dan perkembangan penglihatan yang baik.

 

.

Actually Set Penyusuan Shaklee ni tak ada limit. Bukan setakat basic set jer. Ada juga Set Gold dan Set Diamond. Set Gold merupakan Set Penyususan yang lengkap dengan semua jenis Vitamin dan Mineral untuk manfaat ibu dan bayi. Set Diamond pula ada tambahan Performance Drink dan Meal Shakes.

.

Kedua-dua Performance Drink dan Meal Shake sangat membantu dalam memberi tenaga kepada ibu dan pada masa yang masa meneruskan aktiviti berpuasa di bulan Ramadhan. Sangat membantu untuk menahan diri dari makan dan minum sepanjang Ramadhan tau.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Set Penyusuan Shaklee yang lengkap dengan sumber Proein, Vitamin dan Mineral penting. Gabungan kesemua unsur ini membantu menghasilkan susu badan yang berkhasiat dan melimpah-ruah 🙂

 

Ini merupakan senarai produk Penyusuan Shaklee serta kebaikannya kepada ibu dan bayi.

 

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?
Senarai Produk dan manfaatnya kepada ibu dan bayi semasa tempoh penyusuan

.

.

Susu Ibu buat baby jadi sihat dan tembam ?

Jom dapatkan Set Penyusuan Shaklee

 

Nak si comel sentiasa sihat dan susu melimpah-ruah? Apa kata anda cuba dulu Set Penyusuan Shaklee. Manfaatnya bukan saja untuk si ibu tapi untuk si comel juga.

 

Jom dapatkan dengan Mira hari ini juga dan dapatkan penjimatan dengan menjadi ahli Shaklee. Bukan itu sahaja, nanti Mira berikan free gift skali.

 

Apa kata mereka yang telah menggunakan Set Penyusuan Shaklee nie? Jom kita dengar.

 

 

 

Nak tau lebih lajut boleh pm atau whatsapp Mira tau.

Mira 012 531 9097

Atau klik pada link ???
http://www.wasap.my/60125319097/

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih. Percaya ke tak ? Ini la kenyataannya.
.55af528d91039b8d473383e80a4c5872?s=26&d=mm&r=g - Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Pengalaman Puasa semasa zaman kanak-kanak dan sebelum kahwin.

.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
Si kecil ni pun terawehjuga ke? Alhamdulillah

 

Rugi sangat bila masuk Ramadhan ni tapi tak dapat nak Teraweh. Tu yang Mira rasa sebab Ramadhan ni datang setahun sekali jer. Teringat pula dulu, waktu sarat ngandung, Mira still ikut Abah gi Surau tuk teraweh tapi solatnyer duduk la.
.
Memang even before kahwin dulu, memang suka ikut Abah gi teraweh. Jadi peneman Abah. Kalau Wan datang Melaka dulu pun, Mira dan Wan jalan kaki ke Surau terdekat untuk Teraweh.
.
Kalau stay kampung dulu pun memang ikut Wan gi surau tepi ladang getah Wan tue. Seronok sangat. Walaupun surau kecik je tapi penuh. Masa tu la belajar ade Moree semua tue.
.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Tak pergi teraweh di surau tapi buat di rumah.

.
Pernah je tak pergi masjid atau surau untuk Teraweh. Masa tu sibuk buat bisnes during Ramadhan tapi bila larat ada juga buat kat rumah.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
Zaman berniaga dulu teraweh kat rumah je. Kekadang je gi Surau dengan Abah

.
Bila dah jadi seorang ibu, Teraweh memang kat rumah je la. Tak larat nak kejar si comel nie. Silap-silap jadi tarzan kat surau atau masjid. Menyusu dan puasa ni bukan mudah. Agak berat bagi Mira sebab penat die memang lain macam.
.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Pengalaman Berpuasa tahun 2018.

Masa mula-mula puasa, Teraweh pun tertinggal sebab tak larat sangat. Lepas berbuka terus pengsan. Silapnyer sebab ESP Mira dah habis 🙁 So berpuasa tanpa ESP memang bertambah kepenatannya.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
Penat berpuasa sampai pengsan lepas berbuka. Adik ni pengsan jugak ke? hihihi

.
Feel berpuasa dengan ESP dan tanpa ESP memang jauh beza. Bila ada ESP, tenaga tu sentiasa ada. Boleh tidur sehingga 12 tengahmalam pun. Tapi bila ESP tak ada, lepas berbuka terus rasa nak pengsan.
.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Special tahun ni ada 3 Mighty Gems.

Tahun ni selain amalkan Set Penyusuan Shaklee, Mira tambah lagi satu, Performance Drink atau kami panggil PD. Sungguh, memang kurang sangat rasa dahaga bila consume PD di bulan Ramadhan nie. Bila berbuka dengan kisaran buah-buahan dan PD, rasa sangat segar dan rasa bertenaga semula.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
3 Mighty Gems yang Mira dapatkan untuk berpuasa tahun 2018 ni. Sangat membantu tau.

 

Ada orang persoal juga kenapa nak bergantung pada supplement untuk hidup. My answer would be, these supplements make me healthier. I can perform better and more energetic.
.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Keperluan Supplement untuk mereka yang inginkan.

.
Usaha untuk jadi lebih sihat tu pun perjuangan juga kan. Bila lebih sihat, badan jadi lebih kuat. Bila sihat, kita mampu beribadah dengan lebih baik. Semoga kesihatan yang bertambah baik nie kita sulami dengan ibadah untuk mendapat rahmat dan kasih sayang Allah.
.

.images 2 - Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Pernah tinggalkan puasa Ramadhan selama 2 tahun.

.
Mira sendiri dah rasa perbezaan puasa dengan supplement dan tanpa supplement. Memang jauh beza. Mira tinggalkan puasa di bulan Ramadhan selama 2 tahun disebabkan tak larat due to pregnancy dan menyusukan baby during 1st year dpt baby.
.
Tahun 2017 merupakan tahun pertama Mira berpuasa dalam keadaan baru habis berpantang dan menyusukan 2 baby at the same time. Masa tu Mira ambil ESP sahaja before add Vitamin yang lain.
.
Alhamdulillah dapat bertahan sehingga berbuka. Pukul 5 tu masih ligat di dapur. Mak mertua pun perasan memang ada perbezaan dengan tahun-tahun sebelum tu.
.
Dulu pukul 2 pun dah tak larat. Tahap sampai takleh nak jalan sebab pitam. Paling lama Mira boleh bertahan pun sampai pukul 5 petang. Actually suami dah pesan tak perlu puasa tapi sebab dah terbiasa kan berpuasa di bulan Ramadhan, rasa rugi pula kalau tak puasa.
.
Ini pengalaman Mira sendiri. Mira tak kata semua orang mesti ambil supplement. Ia bergantung kepada keperluan badan kita.
.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Ramadhan berbaki 9 hari lagi

Ramadhan berbaki 9 hari lagi. Semoga kita boleh lebihkan lagi ibadah. Ada yang nak dapatkan ESP, PD atau Milk Shakes untuk lebih bertenaga di bulan Ramadhan nie?
.
Even bila Ramadhan dah meninggalkan kita, kita boleh amalkan pemkanan yang sihat untuk stay healthy. Pm Mira untuk dapatkan any of the products k.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
Set Berpuasa dengan penuh tenaga by Shaklee

Gambar atas ni merupakan antara produk Shaklee yang memang laku keras sepanjang bulan Puasa. Boleh diamalkan semasa berpuasa di bulan Ramadhan dan pada hari-hari biasa terutama bagi mereka yang sentiasa kepenatan.

 

 

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Testimoni

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
Kanak-kanak serta dewasa pun boleh amalkan Meal Shake ni sepanjang berpuasa

 

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
Testimoni CoQ-Trol. Kini lebih bertenaga

.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
Manfaat PD dan ESP kepada Ibu Menyusu

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih
Bertenaga sepanjang hari dengan PD by Shaklee.

.
.

Ibu Menyusukan Bayi pun mampu berPuasa dan berTarawih :

Hubungi Mira dan dapatkan Set Penyusuan atau Set Berpuasa dengan Bertenaga

.

Hubungi Mira untuk dapatkan Set Penyusuan, Set Berpuasa atau sebarang produk Shaklee pada harga yang berpatutan. Nak jimat lagi, boleh join sebagai ahli dan beli pada harga ahli. Ada Free Gift menanti 🙂

.

Semua ordering yang dibuat melalui Mira kan dihandle dan diuruskan oleh pihak Shaklee dan ada jaminan di atas setiap barang semasa tempoh penghantaran. If barang sampai dalam keaddan yang rosak, boleh inform dan kita boleh complain dan Shaklee akan berikan Set yang baru, 🙂 Best ke BEST?

.

Yang nak COD, Mira tawarkan khidmat COD sekitar Bandar Puteri Klang. Tapi kene inform dan once stok available, Mira akan COD terus ya. Kene order dulu sebab Mira memang elak simpan stok yang banyak. Stok hanya untuk kegunaan sendiri dan pelanggan tetap sahaja.

.

Mira  012 531 9097  atau klik pada link ini

 

Keperluan Air dan Ibu Menyusu

Keperluan Air dan Ibu Menyusu ni tajuk yang popular di kalangan ahli #ProjekSyoknyaMenyusu. Secara purata orang Dewasa memerlukan 8 gelas air sehari iaitu 1 gelas bersamaan dengan 8 ounce air atau 236.5ml air. Pengambilan 8 gelas sehari hampir menyamai 2L air.

.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu :

Ibu Hamil dan Ibu Menyusu memerlukan lebih air.

.

Ibu Hamil dan Ibu yang menyusukan bayi memerlukan air minuman yang jauh lebih tinggi. Ibu Menyusu dinasihatkan untuk mengambil 32 ounce lebih banyak dari purata pengambilan air oleh dewasa normal.

.

Ini bermakna, Ibu yang menyususkan bayi memerlukan hampir 100ounce air atau hampir bersamaan dengan 3L air sehari. Jumlah yang sama dinasihatkan untuk diambil oleh ibu yang hamil.

.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu :

Faktor yang menentukan keperluan air dalam badan.

.

Setiap individu adalah unik, begitu juga dengan keperluan air untuk setiap individu. Bila kita bincangkan orang dewasa memerlukan hanya 2L air sehari, ia adalah very subjektif kerana keperluan air dalam badan juga bergantung kepada faktor-faktor berikut :

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu :

Aktiviti Senaman atau Aktiviti Fizikal

 

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Mereka yang aktif bersukan memerlukan air yang lebih banyak. Performance Drink antara yang membantu

 

Semasa latihan fizikal, adalah lebih baik mengambil minuman sukan yang mengandung natrium, kerana ini akan membantu menggantikan natrium yang hilang dalam peluh, menyediakan glukosa untuk mengelakkan keletihan dan mengurangkan risiko hiponatraemia, yang boleh mengancam nyawa.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Performance Drink (PD) by Shaklee

 

Cecair dalam badan juga perlu diganti selepas bersenam. Sukan yang berbeza mempunyai cadangan pengambilan cecair tertentu. Adalah sangat penting untuk mematuhi jadual cadangan pengambilan cecair untuk memastikan pengambilan air yang mencukupi sebelum, semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal.

 

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Atlet Malaysia pun consume PD?? Awesome ?

.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu :

Suhu Persekitaran

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Suhu persekitaran memainkan peranan penting dalam menentukan keperluan bendalir dalam badan

.

Cuaca panas atau lembap meningkatkan kehilangan cecair dalam badan melalui perpeluhan dan ini mengakibatkan kita perlu mengambil air atau cecair tambahan.

.

Udara yang dipanaskan juga boleh meningkatkan kehilangan cecair melalui perpeluhan dan melalui kulit semasa musim sejuk. Altitud lebih tinggi daripada 2500m boleh mencetuskan peningkatan kencing dan pernafasan yang lebih pantas, yang mungkin juga menyebabkan peningkatan kehilangan bendalir.

.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu :

Tahap Kesihatan Individu

.

Tahap kesihatan seseorang juga menentukan kandungan bendalir yang diperlukan oleh badan. Sebagai contoh, seseorang yang demam terdedah kepada kehilangan bendalir atau air sebanyak 200ml / hari untuk setiap peningkatan dalan Darjah Celcius.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Selalu sakit? Kerap sakit?

 

Muntah-muntah dan cirit-birit juga boleh menyebabkan kehilangan cecair yang tinggi dan ia memerlukan penggantian cecair terancang dan / atau agresif.  Dalam kes ini, minuman gantian yang diambil secara oral menjadi sangat penting untuk mencegah dehidrasi.

.

Keadaan lain seperti jangkitan pundi kencing, batu pada saluran kencing, gout dan sembelit juga memerlukan pengambilan air atau cecair yang lebih. Perlu diingat bahawa tidak semua penyakit memerlukan peningkatan keperluan bendalir dalam badan. (kegagalan jantung, dan beberapa gangguan buah pinggang, hati dan adrenals mungkin memerlukan sekatan dalam pengambilan cecair / bendalir)

.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu :

Fisiologi iaitu Kehamilan atau sedang Menyusukan Bayi

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Ibu Hamil memerlukan air yang lebih daripada dewasa normal

 

Walaupun keperluan air semasa hamil biasanya tidak meningkat dengan ketara, tambahan 1 liter bendalir secara purata, diperlukan semasa laktasi atau penyusuan.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Ibu yang Menyusukan Bayi  / Breastfeeding Mom

 

Institut Perubatan mencadangkan agar wanita mengandung sepatutnya mengambil 2 hingga 4 liter (kira-kira 10 gelas 250ml) cecair setiap hari dan wanita yang menyusu mengambil antara 2.7 liter ke 3 liter cecair tambahan mengikut kadar kehausan (kira-kira 12 gelas 250ml) cecair sehari.

.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu :

Tanda-tanda Dehidrasi

 

Tanda-tanda dan gejala-gejala dehidrasi yang biasa termasuklah :

  • Rasa haus yang berlebihan,
  • Keletihan,
  • Sakit kepala atau Pening kepala
  • Mulut kering,
  • Kurang membuang air kecil
  • Otot menjadi lemah
  • Kulit Kering
  • Sukar buang air besar
  • Rasa tertekan

 

Dehidrasi yang ringan (dirawat dengan betul) jarang mengakibatkan komplikasi, tetapi kes-kes yang lebih teruk boleh mengancam nyawa, terutamanya di kalangan mereka yang sangat muda dan golongan orang tua.

.

.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu :

Tips and Trick untuk galakkan pengambilan Air

 

1. Air adalah cecair terbaik untuk diminum. Hadkan pengambilan diuretik iaitu minuman soda, kopi dan alkohol. Minuman ini boleh mengakibatkan dehidrasi.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Kesan pengambilan minuman berkefein

 

2. Gunaka botol atau gelas yang menarik. (Glass Jars, Lids and Straws)
Peminat Mason Jar ? Gunakan Mason Jar atau sebarang botol yang membuatkan anda rasa lebih seronok atau excited untuk minum.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Mason Jar yang menarik buat kita lebih tertarik untuk minum? Bergantung kepada individu

 

3. Sediakan Air di pagi Hari
Sediakan bekalan air yang diperlukan untuk seharian. Letakkan di satu penjuru atau bag dan pastikan anda habiskan kesemua air tersebut menjelang petang atau malam

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Sediakan siap=siap air yang perlu diminum. Leboh praktikal untuk mereka yang stay at home atau bekerja di pejabat.

 

4. Trick Gelung Getah
Ini lebih sesuai untuk ibu-ibu yang always on the go. Letakkan gelung getah pada botol minuman anda sebagai “reminder” untuk ‘refill’ bekalan air minuman.

Setiap kali anda refill, remove atau keluarkan salah satu gelung getah. Make sure menjelang petang atau malam, tiada lagi gelung getah pada botol minuman anda.

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Gelung getah sebagai reminder berapa kali nak refill air

 

5. Install apps dalam telefon bimbit anda.

Terdapat sesetengah apps yang boleh bantu untuk remind kita untuk stay hydrated through out the day. Dapatkan apps tersebut dan makefull use f it untuk kesihatan badan anda.

 

Keperluan Air dan Ibu Menyusu
Antara apps yang boleh digunakan untuk monitor water intake

.

.

Baca lebih lanjut tentang kesan kekurangan air dalam badan dan kesan ke atas tulang di sini 

 

 

Rujukan

Rujukan pada 5 June 2018 di :

 

  1. https://www.motherrisingbirth.com/2016/04/how-much-water-should-i-drink-while-breastfeeding.html
  2. https://www.health24.com/Diet-and-nutrition/Beverages/Factors-that-influence-water-needs-20120721