Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD? Nak tahu bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?

.

HFMD atau Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut ni memang jadi phenomena sekarang nie kerana ia menyerang keseluruhan Malaysia.  Up till now dah lebih 37 000 Kes dilaporkan di seluruh Malaysia dan Selangor merupakan negeri yang mencatatkan jangkitan HFMD yang terbesar.

.

.

Selangor catatkan antara jumleh kes HFMD yang Tertinggi di Malaysia

 

Mengikut berita Awani, di Selangor sahaja up till last week, sehingga 9,300 kes dicatatakan. Kanak-kanak di bawah umur 6 tahun menjadi mangsa yang teramai iaitu sebanyak 8,501 kes manakala 568 kes untuk peringkat umur 7 hingga 12 tahun.  231 kes  dilaporkan melibatkan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.

.

Boleh baca laporan tu di sini.

.

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?

.

Nak tahu bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?  Secara general, produk-produk Shaklee boleh digunakan untuk :

 

Membasmi Virus HFMD

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Antara yang dicadangkan oleh Shaklee Malaysia

.

.

Fresh Laundry Concentrate

Membasmi Virus HFMD dengan penggunaan Pencuci dirumus khas dengan bahan semulajadi.  Pencuci Fresh Laundry Concentrate ini sangat Mesra Alam. 

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Pencuci yang sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit yang sensative (mudah mendapat alahan dengan penggunaan bahan kimia)

 

Ciri-ciri Mesra Alam Fresh Laundry Concentrate :
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan
  • Surfaktan mudah biorosot
  • Tanpa fosfat, borat, bahan perengsa
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan

 

Anda boleh mengunakan pencuci ini untuk mencuci pakaian anak yang dijangkiti dengan HFMD untuk memastikan Virus HFMD ini tidak berjangkit kepada anak-anak yang lain. Selain baju, cadar, langsir dan alas kaki bilik juga boleh direndam dengan air panas dan dicuci dengan pencuci yang sama.

.

.

Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate.

Pembasmiaan Virus HFMD pada barang permainan anak-anak boleh dilakukan dengan penggunaan Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate. Bukan setakat bahan permainan, Basic H2 ini boleh digunakan sebagai bahan pembersih yang 1001 kegunaannya.

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Pembersih Organic Basic H2

.

Selain untuk barang permainan anak-anak, Basic H2 boleh juga digunakan untuk tugasan di dalam dan di luar rumah. Virus HFMD ni sangat mudah untuk disebar, jadi kita perlu lakukan pembersihan berpanjangan kalau ada di antara anak-anak yang dijangkiti virus ini. Jangan biarkan pisang berbuah dua kali.

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Larutan Basic H2 juga boleh dibawa ke mana-mana sebagai langkah berjaga-jaga

 

Hanya Satu Pencuci Untuk Ribuan Kerja Rumah
  • Ultra-pekat: 16 auns boleh dicairkan menjadi 48 gelen pencuci berkuasa tinggi.
  • Pencuci serba guna: menanggalkan kotoran, gris dan minyak daripada sebarang permukaan yang boleh dicuci, di dalam dan di luar rumah.
  • Mencuci kotoran berminyak dan gris yang paling degil, tanpa meninggalkan kesan comot.
  • Dua kali lebih pekat berbanding rumusan Basic H² asal – hanya gunakan separuh sahaja.
  • Tidak perlu dibilas, tidak meninggalkan sebarang sisa sabun atau kesan palitan.

 

Gunakan Pada Sebarang Permukaan Yang Boleh Dicuci – Di Dalam atau Di Luar Rumah
  • Dinding, tingkap dan cermin
  • Kaunter dapur, jubin dan lantai
  • Peralatan
  • Dapur
  • Hiasan kayu
  • Periuk belanga
  • Perabot (Jangan gunakan dalam akuarium atau tangki air pengelap cermin kereta)

.

.

Gentle Wash by ShakleeBaby

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Set Shaklee Baby

 

Ada ibubapa yang memilih untuk menggunakan Basic H2 sebagai salah satu ingredient mandian anak-anak yang dijangkiti HFMD kerana Basic H2 antara yang sering digunakan oleh mereka yang mengalami masalah Eczema.

 

Selain Basic H2, Gentle Wash by ShakleeBaby juga dapat membantu. Mengandungi chamomile, lavender dan aloe vera organik. Mandian yang lembut ini menenteramkan, menenangkan dan melegakan kulit. Ianya tidak menimbulkan alahan, mempunyai pH yang seimbang dan diuji untuk sensitiviti.

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Ciri-ciri Set ShakleeBaby

 

Sememangnya sesuai untuk mandian yang penuh dengan kasih sayang bagi kulit yang lebih lembut.

.

.

Membersihkan badan dan mengurangkan lepuhan

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Herbal Blend dan Basic H2 antara yang Set Asas dalam penjagaan anak-anak dengan HFMD

 

Lepuhan atau kemer-merahan akibat HFMD mengakibatkan rasa yang tidak selesa. Anda boleh gunakan Basic H2 atau mandian Gentle Wash. Selepas mandi, sapukan Herbal Blend yang bersifat berangin. Dirumus daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sej, horse chestnut, yarrow dan rosemary

.

Herbal Blend

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Testimoni penggunaan Herbal Blend untuk HFMD

 

Herbal Blend cream mampu memberikan kelegaan kepada lepuhan pada anak-anak dan mengurangkan kegatalan. Kesan-kesan gigitan atau lepuhan juga akan cepat hilang. Herbal Blend ini tidak melekit dan sangat melegakan apabila disapu.

.

.

Kuatkan Imunisasi Anak-anak yang dijangkiti HFMD

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Milkshake dan Omega Guard menjadi pilihan utama ibu-ibu Shaklee selain Nutriferon

 

KuatkanImunisasi anak-anak yang dijangkiti supaya mereka dapat melawan dari dalam dengan pengambilan Makanan Tambahan seperti Milk Shake, Nutriferon, Omega Guard dan Vitalea for Kids.

.

.

Nutriferon dan MilkShake

Nutriferon kini dah out of stock di Malaysia dan merupakan antara yang paling membantu untuk menguatkan badan anak. Selain Nutriferon, Pengambilan Milkshake bersama-sama susu atau Milkshake sejuk juga dapat membantu anak-anak yang sering hilang selera makan dan mengalami kerengsaan pada bahagian tekak.

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Antara yang menjadi pilihan untuk pesakit #HFMD

 

Omega Guard

Omega 3 atau Omega Guard bertindak sebagai anti-radang dan pada masa yang sama juga membantu menguatkan imun sistem anak anda. Pengambilan Omega Guard yang berterusan sangat digalakkan kerana ia kaya dengan DHA and EPA yang membantu dalam tumbesaran anak anda.

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Testimoni pengambilan Vitalea for Kids untuk menambah selera anak

 

Vitalea for Kids

Vitalea for Kids pula membekalkan kesemua Vitamin dan Minerals yang diperlukan oleh badan kanak-kanak dan ia merupakan antara pilihan yang dicadangkan apabila anak-anak mula hilang selera makan dan mula menolak untuk makan akibat kerengsaan pada bahagian mulut dan tekak. Boleh mula diambil seawal umur 4 tahun.

.

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD? :

Cara Merawat Anak dengan HFMD bersama Shaklee
.

Step 1: Bersih dan Cuci untuk Basmi Kuman

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Bersihkan dan cuci rumah untuk elak Virus tersebar

 

1. Bersihkan dan cuci rumah dengan menggunakan pencuci organik yang bebas bahan kimia. Basic H boleh membantu anda.

 

Ni untuk elakkan virus ni dari mudah berjangkit kepada orang lain. Kita bunuh virus ni ramai-ramai
.
.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Bersihakn semua permainan anak-anak

2. Cuci semua permainan anak-anak juga dengan menggunakan Basic H.

.

Permainan dan anak-anak memang tak boleh dipisahkan. Kita nak anak-anak cepat sihat so permainan mereka perlu kita cuci untukpastikan virus tu terus hilang dan penyakit tak keep on repeating.
.
.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Nyahkuman atau Virus HFMD ni segera

3. Nyahkuman pakaian, cadar serta tuala dengan Basic H untuk membunuh kuman.

 

Apa-apa yang in contact dengan anak atau dengan kita, ambil dan rendamkan di dalam air panas terlebih dahulu bersama-sama dengan beberapa titisan Basic H. Kemudian cuci bersih. Virus ooo virus, go go, go away!
.
.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Bersihkan badan anak dengan kerap untuk elak ketidak selesaan

4. Bersihkan tubuh Si Comel sekerap mungkin.

 

Basic H juga boleh digunakan untuk bersihkan tubuh Si Comel kerana ia bebas bahan kimia dan diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu kelapa dan jagung.

 

Ada juga ibubapa yang memilih untuk menggunakan mandian khas untuk Si Comel iaitu Gentle Wash by Shaklee Baby. Penting ni nak make sure satu umat kuman atau virus ni tak tinggal kat anak. Kata nak cepat baik kan.
.
.

Step 2 : Kurangkan Lepuhan dan Ketidakselesaan pada Si Comel

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Sapukan Herbal Blend pada lepuhan anak

5. Sapukan krim pada lepuhan atau ruam kemerah-merahan pada permukaan kulit.

Boleh gunakan Herbal Blend yang bebas Paraben dan selamat disapu even pada permukaan kulit muka. Herbal Blend ni ada bahan yang boleh kurangkan keradangan dan baiki permukaan kulit.
.
.

Step 3 : Tingkatkan Imunisasi Si Comel anda

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Pengambilan makanan tambahan membantu kuatkan imun sistem apabila makanan biasa ditolak oleh anak-anak akibat kesan HFMD

6. Berikan makanan yang mampu meningkatkan imun Si Comel anda.

 

Mealshakes merupakan minuman berperasa Vanilla yang pastinya disukai oleh Si Manja anda. Berikan bersama-sama dengan Omega Guard untuk mengelakkan keradangan dan meningkatkan sistem imun badan mereka. Nutriferon antara kegemaran ibubapa kerana ia bantu tubuh bina sistem imun dengan cepat.

.

Anak-anak mungkin ada yang akan mengelak untuk makan akibat sakit pada bahagian tekak. Berikan Mealshake sejuk. Ia merupakan antara makanan utama anak-anak bila makanan lain sukar untuk ditelan. Dulu doktor pun suggest berikan ice cream vanilla pada anak.

.

MealShakes mempunyai Nutrient yang jauh lebih bauk dari hanya sekadar ice cream. Apa kata gunakan Milkshake untuk hasilkan ice cream untuk si comel anda? Bila imun kuat, lagi cepat Si Comel kita sembuh.

.

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD? :

Testimoni HFMD dan Shaklee

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Kesan HFMD cepat hilang dengan bantuan Shaklee

 

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Anak pun dah pandai minta Nutriferon bila badan mula nak demam

.

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Herbal Blend dan Nutriferon membantu anak dengan HFMD serta Campak

.

.

Ingin dapatkan produk Shaklee dalam merawat anak-anak yang dijangkiti HFMD ?

 

Hubungi Mira di talian 010 22 88 151 (klik pada no) untuk mendapatlan Produk Shaklee yang anda inginkan. Mira merupakan pengguna dan pengedar anda yang sah.

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style

 

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style ni Mira try pun lepas kahwin. Gara-gara baru balik Penang dan teringin nak makan Masak Kicap Penang style, terus search kobis goreng mamak as well.

.

Ada banyak cara untuk masak sayur kobis goreng

.

Menggoreng kobis ni antara masakan basic yang Mira rasa semua orang pun pandai. Base on my own experience, ada banyak cara nak masak kobis nie. Menggoreng kobis sendiri dah bermacam-macam style yang available, nie kan pula jika dibuat masak air.

.

Normally sayur kobis ni mak Mira akan goreng dengan kicap cair, tak pun dengan udang kering tapi kalau nak style kampung sikit, goreng dengan tumbukan bawang dan ikan bilis. Mira kongsikan resepinya walaupun rasanya ramai yang dah tahu,

.

.

Resepi Kobis Goreng Kicap Cair dengan Udang Kering

.

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style
Kobis Goreng Udang Kering dengan Kicap Cair

 

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • Kobis yang dihiris nipis
  • Bawang Putih – hiris atau cincang
  • Udang Kering – boleh lumatkan sikit kalau besar sangat
  • Kicap Cair
  • Cili Merah – dihiris
  • Sedikit Minyak
  • Minyak bijan – untuk aroma jika suka

 

Cara Penyediaan  :

  1. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan udang kering, cili merah dan kicap cair dan kacau rata.
  2. Masukkan kobis yang telah dihiris dan gaulkan lagi. Tak perlu masak sehingga sayur jadi terlalu layu. Lebih sedap jika dimakan rangup.

.

.

Resepi Kobis Goreng ala Kampung

.

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • Kobis yang dihiris nipis
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Ikan Bilis / Udang Kering
  • Cili Merah atau Cili Padi
  • Sedikit Minyak
  • Garam atau Sos Ikan “Squid”
  • Lada putih atau lada hitam

.

Cara Penyediaan  :

  1. Tumbuk atau lumatkan bawang putih, bawang merah, cili dan ikan bilis. Nak lebih menyengat, boleh gunakan cili padi.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dah dilumatkan tadi sehingga wangi dan masukan garam atau sos ikan bersama-sama dengan lada hitam. Lada hitam lebih kuat rasanya dibandingkan dengan lada putih / lada sula.
  3. Masukkan sayur kobis yang dah dicuci dan dihiris. Gaul sehingga rata dan tutupkan api.

.

.

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style

.

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style
Kobis Goreng Mamak Style

 

Hari ni selain 2 Resepi Kobis Goreng di atas, Mira kongsikan resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style. Empunyanya Resepi ialah Mamak Haji dan resepi ni Mira ambil dari blog Mamak Haji sendiri. Mira dah cuba few times dan memang menjadi.

.

Mak mertua pun puji bau kobis ni harum semerbak dan  rasa pun sedap. Kobis mamak style ni ambil masa lebih sikit untuk sediakan as kita perlu goreng sayur ni sehingga layu dan lembut. Itu cara Mamak Haji ajar tau. Itu juga perbezaan antara kobis goreng mamak dengan kobis goreng cara lain.

.

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style :

Bahan-bahan yang diperlukan

 

Bahan Utama :

Kobis bulat lebih kurang beratnya 1 kg.

 

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style
Kobis

.

Catatan dari Mamak Haji
Hiris kobis dengan cara 45 darjah kalau dalam kuantiti yang banyak. Bagi suri rumah eloklah cara mengopel sehelai demi sehelai dan potong halus (lebar 4-5mm).

.

.

Bahan Menumis A :

  • 3-4 sudu minyak masak.
  • 1/2 sudu halba campur (kalau suka)
  • 3 ulas bawang putih dihiris halus.
  • 1 biji bawang labu sederhana besar dihiris halus.
  • 3-4 cili kering.
  • 3 dahan daun kari.
  • 1 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih.

.

Bahan Menumis B :

  • 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
  • 1 sudu kecil (tsp) jintan putih.
  • 1 sudu besar (tbsp) serbuk cili.
  • 1/2 kecil (tsp) serbuk lada putih (white pepper).
  • 2 biji cili hijau.
  • 1 batang karot di potong halus untuk hiasan.
  • 1 sudu kecil gula pasir.

.

Bahan Tambahan sebagai hiasan :

  • Hirisan cili muda atau cili merah
  • Hirisan karot.
  • Daun Ketumbar (corriander)

.

.

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style

Cara Penyediaan :

 

1. Masukkan minyak masak dalam kuali dan apabila minyak panas, masukan halba campur. Bila rempah-rempah itu mula meletop, masukkan segera bawang putih yang telah dihiris halus. Apabila hirisan bawang putih mula berwangi (3-5 saat), masukkan bawang hiris dan juga cili kering dan juga daun kari.

.

Perhatikan bawang tadi, bila bawang digoreng mula bertukar berwarna keemasan, masukkan segera pes bawang putih halia

.

Catatan Mamak Haji :
Ini kena lakukan dengan cepat, (masukkan pes bawang putih halia) sekiranya minyak terlalu panas, masukan satu sudu lagi minyak baru dalam kuali untuk kurang kepanasan minyak dalam kuali.

.

2. Masukan serbuk jintan putih, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk lada putih, gula tetapi jangan masukan garam dahulu. Goreng sehingga pecah minyak .

.

Bila minyak mula timbul, masukan sayur kobis. Keraskan api dapur dan goreng cuma dalam tempuh 3 minit. Sederhanakan api dapur dan tutup gorengan dengan tudung. Jangan biarkan terlalu kering dan hingga hangus. Yang selamat masukkan 1 cawan air.

 

3. Masakan sayur Mamak lebih kepada Masak sempurna (well done) dari masakan sayur cina atau orang Melayu. Sebab itu biarkan sayur gorengan itu masak bertutup selama 10-15 minit dengan api yang sederaha.

 

4. Buka tudung, masukkan garam secukup rasa (biasanya sukatan 1 tsp memadai).

 

5. Masukkan hirisan cili muda (atau merah) dan hirisan hiasan karot. Keluarkan dan hidangkan dengan daun rempah (corriander) di atas. Anda juga boleh gunakan kacang campur sejuk beku gantikan karot.

.

.

Resepi Kobis Goreng ala Mamak, aka Fried Cabbage Mamak Style :

Rujukan

 

https://www.google.com/amp/s/balannambiar.wordpress.com/2011/10/12/resepi-sayur-1-kobis-goreng-mamak-penang/amp/

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan kepentingannya adalah topik hari ini. Setiap ibu mengandung atau hamil wajib ambil tahu dan ambil kisah.

.

Normally masa mengandung ni tak kira la pergi klinik kerajaan atau swasta, memang doktor atau gyne akan recommend dan bekalkan certain Vitamin dan Mineral yang ibu-ibu hamil perlu amalkan sepanjang tempoh kehamilan.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

.

.

Tak ambil kisah kepentingan Vitamin kepada badan masa mengandung

.

Selalu skip ambil Vitamin

.

Penting sangat ke dan apa jadi kalau Vitamin dan Mineral ni tak cukup dalam badan ibu ? Actually Mira ni antara ibu-ibu yang tak ambil tahu sangat tentang kepentingan Vitamin dan Mineral semasa mengandung dulu. Asid Folik tu kekadang seminggu tak ambil, pil kalsium lagi la. Disebabkan saiznyer yang gedabak, Mira cenderung untuk muntahkan semula dan skip terus.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kalau pil tu kecil, senang je nak telan, tu pun kekadang lupa. Yang gedabak besar memang most of the time masuk dustbin

 

Mungkin kerana Mira normally check di hospital swasta so takde la kene marah atau kene sound dengan doktor kan. Selalu je dengar cerita yang ibu-ibu kene sound sebab darah tinggi kandungan gula sampai kene minum air gula semua. Mira memang tak pernah rasa pun air gula macam mana.

.

Masalah kesihatan dari sebelum kahwin

.

Tapi kalau Mira pergi klinik kerajaan ni satu bende yang confirm doktor akan detect ialah, HB low. Before kahwin pun selalu kene tekanan darah rendah, kalau mengandung ni jangan cakap la kan. Even di hospital swasta pun doktor selalu tekankan untuk ambil Obimin. Siap doktor upgrade obimin tu kepada obimin pluz lagi.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Akibat tak ambil kisah tentang keperluan Vitamin dan Mineral semasa Mengandung

.

Baby lahir kurang berat badan

 

Mira dah 2 kali bersalin dan both delivery Alhamdulillah, secara Normal. My first baby was a boy dan lahir kurang 2.5kg manakala si adik pulak lahir lebih sikit dari abang which is 2.6kg. Both pregnancies end up baby lahir awal dari sepatutnya dan saiz kecil.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Berat bayi kurang ? Ketahui puncanya

.

.

Baby lahir lebih awal dari due date

.

Abang lahir disebabkan air ketuban pecah pada week 36, manakala adik pula lahir lebih awal. Adik hampir-hampir lahir pra-matang dan doktor berjaya stopkan kelahiran tu dan delay it for 2 weeks. Mira kene tahan wad for few days sebab doktor tak nak Mira gerak banyak sangat.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kelahiran bayi pra-matang ni besar risikonya. Doktor inform, ada organ yang tak fully develop so bahaya untuk bayi

 

Not only that, special medication was given to stop delivery process walaupun bukaan dah 2cm waktu tu. Doktor kata, it is not safe for the baby to come out as baby was not fully developed. Silap Mira ialah Mira silap kiraan pregnancy weeks.

.

Alhamdulillah baby lahir dalam keadaan cukup sifat dan sihat walaupun kurang berat badan dan lahir awal dari sepatutnya.

.

.

Selalu sakit-sakit badan lepas bersalin

.

Mira memang tak duduk dengan mak masa bersalin sebab kami suami isteri tak nak menyusahkan parents Mira. Mak dulu pun dah pesan, lepas kahwin jangan susahkan dia so bende-bende macam ni memang senang melekat dalam kepala Mira as Mira ni spesies yang a bit sensative even bila orang just melawak ngan Mira.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sakit-sakit badan antara tanda-tanda kita kekurangan Nutrisi penting dalam badan

 

Pendekkan cerita, antara yang Mira alami lepas bersalin ialah :

  • Kebas kedua belah tangan, kiri dan kanan.
  • Kedua-dua tangan selalu rasa berbisa especially bila kene air sejuk atau terpegang bende sejuk.
  • Sakit pinggang yang berpanjangan sampai susah nak gerak dan berjalan lepas mandikan baby.
  • Tapak kaki kebas-kebas dan sakit
  • Cepat naik angin atau emo

.

Boleh baca apa Mira lalui selepas bersalin dan bagaimana Shaklee membantu Mira. (klik di sini) Kalau nak tahu, Mira kenal Shaklee sebulan sebelum Mira lahirkan anak ke-2. Kisah ni antara kisah bagaimana Mira jatuh hati dengan Shaklee.

 

Ni pun Mira ceritakan pengalaman Mira dengan Vitamin Shaklee (klik sini) -> Bagus sangat ke Vitamin Shaklee nie?

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Mengapa Nutrisi penting semasa kehamilan ?

 

Hari ni Mira kongsikan sharing dari Nutritionist Shaklee sendiri tentang kepentingan Nutrisi atau kita selalu panggil Vitamin. Ibu-ibu mengandung kene jaga pemakanan elok-elok untuk pastikan baby dan ibu selalu sihat.

 

1. Protein

.

Protein merupakan mikronutrient yang diperlukan dalam kuantiti yang besar oleh badan. Ia membekalkan Tenaga untuk kecergasan sepanjang hari. Protein yang terdiri daripada Asid Amino adalah blok binaan asas sel.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Antara sumber Protein

 

Ia membina sel-sel baru dan membantu dalam perkembangan pesat sel bayi. Bila protein cukup dan lengkap, bayi akan membesar dengan lebih sihat dan ibu akan perolehi tenaga.

.

.

Keistimewaan Protein berbanding karbohidrat dan lemak

.

Beza tenaga dari Protein berbanding karbohidrat dan lemak, ialah protein tak bertukar kepada gula semasa ia diurai oleh badan. Selain itu, Protein sangat banyak kegunaan dalam badan dan setiap sel memerlukannya (kuku, rambut, hormon dan lain-lain).

 

 

Pengambilan sumber protein yang sihat akan menghasilkan badan yang lebih sihat. Antara sumber protein sihat yang ibu-ibu hamil dan menyusu boleh amalkan adalah ESP.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Soy which is used to produce ESP by Shaklee is Non-GMO Soy.

.

.

2. Asid Folik

.

Folat merupakan salah satu komponent dalam Vit B Complex yang juga merupakan sejenis vitamin dikenali sebagai Vitamin B9. Asid Folik atau folat diperlukan untuk pembentukan tiub neural bayi anda, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak.

.

Kekurangan folat boleh menyebabkan risiko kecacatan tiub nueral berlaku. Waktu kritikal asid folik diperlukan oleh badan ialah pada hari ke-15 dan ke-27 hari selepas persenyawaan. Ambil folik asid sebelum hamil merupakan antara nasihat para gyne kepada wanita yang ingin hamil.

.

Folat (vitamin B9) adalah nutrien penting yang diperlukan untuk replikasi DNA dan sebagai substrat untuk pelbagai reaksi enzim yang terlibat dalam sintesis asid amino dan metabolisme vitamin. Keperluan folat semasa kehamilan meningkat kerana ia juga diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Kekurangan folat telah dikaitkan dengan keabnormalan kedua-dua ibu (anemia, neuropati periferal) dan janin (keabnormalan kongenital).

.

Remove term: Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin B Complex Shaklee mengandungi kesemua komponen Vitamin B yang diperlukan untuk pelbagai fungsi badan

 

Nak tahu kepentingan Asid Folik atau folat dengan lebih lanjut untuk ibu yang ingin hamil dan ibu hamil ? Boleh baca di sini

.

.

3. Zat Besi aka “Iron”

.

Apabil hamil, ibu memerlukan kira-kira dua kali ganda jumlah zat besi (iron) kerana tubuh menggunakan zat besi untuk mengahasilkan lebih banyak darah untuk bayi dalam kandungan. Namun, kira-kira 50% wanita hamil tidak mendapatkan zat besi yang secukupnya. Makan makanan yang kaya dengan zat besi dan mengambil zat besi tambahan membantu mengekalkan tahap besi anda.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Zat Besi semulajadi. Zat Besi Heme dan Non-Heme

 

Selain menghasilkan darah tambahan (hemoglobin) untuk ibu dan bayi semasa mengandung, zat besi juga membantu menggerakkan oksigen dari paru-paru ke seluruh badan ibu dan kepada bayi. 

.

Mendapatkan zat besi yang cukup dapat mengelakkan berlakunya kejadian di mana sel darah merah menjadi terlalu sedikit yang boleh menyebabkan ibu mengandung mudah letih (anemia atau kekurangan zat besi). Ibu yang mengalami anemia berisiko melahirkan bayi dengan saiz yang terlalu kecil atau terlalu awal.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitalea by Shaklee mempunyai Zat Besi serta Vitamin dan Mineral penting yang lain. Ia merupakan MultiVitamin untuk semua

.

.

4. Vitamin C

 

Vitamin yang larut air yang memang terkenal dengan fungsinya ini membantu meningkatkan penyerapan zat besi dan asid folik (folat) dalam sel darah.Kedua-dua ibu hamil dan bayi memerlukan vitamin C setiap hari kerana ia perlu untuk menghasilkan kolagen, struktur protein yang merupakan komponen tulang rawan, tendon, tulang, dan kulit.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kepentingan Vitamin C

 

Bayi yang sedang membesar memerlukan Vitamin C untuk pembesaran bayi terutama di bahagian sendi manakala ibu hamil memerlukan Vitamin C sebagai bahan asas untuk sistem imunisasi.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Vitamin C

 

Berdasarkan kajian, sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C pada bayi yang baru lahir boleh menjejaskan perkembangan mental.

.

Vitamin C yang juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah penting untuk pembaikan tisu, penyembuhan luka, pertumbuhan tulang dan kulit yang sihat. Vitamin C membantu tubuh melawan jangkitan dan bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel daripada kerosakan akibat serangan radikal bebas.

.

.

5. Kalsium

 

Kalsium merupakan  sejenis mineral yg penting. Bayi dalam kandungan yang sedang berkembang memerlukan kalsium untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, penghasilan jantung yang sihat, sistem saraf dan otot.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Kalsium

.

Sekiranya ibu tidak mempunyai kalsium yang mencukupi semasa mengandung, bayi akan mengambil kalsium daripada tulang ibu. Ini mampu menjejaskan kesihatan ibu di kemudian hari seperti contoh risiko osteoporosis.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Ostematrix, Pil Kalsium yang mengandungi Vitamin D dan Magnesium. 4 biji Ostematrix membekalkan 1000mg Kalsium, 400IU Vitamin D dan 400mg Magnesium

.

Wanita mempunyai risiko osteoporosis yang lebih tinggi berbanding lelaki kerana :
1. Wanita hamil sering kehilangan sumber kalsium semasa hamil atau menyusukan anak
2. Bila meningkat usia, hormon estrogen semakin menurun menyebabkan kepadatan tulang menurun

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kajian penyarapan Pil Ostematrix dalam badan

 

.

6. Omega 3 (DHA)

.

Omega 3 adalah asid lemak yang penting untuk kesihatan tetapi tidak dapat dihasilkan oleh manusia. Asid lemak Omega 3 terdiri daripada beberapa komponen utama dan antaranya ialah EPA dan DHA.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sources of Omega 3 Fatty Acid

 

Mengikut kajian, EPA menyokong jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan manakala DHA menyokong otak, mata, dan sistem saraf pusat. Ini adalah antara sebab mengapa ia penting untuk wanita hamil dan menyusu.

.

Kajian ke atas ibu hamil menunjukkan, sel otak akan mengecut ketika kehamilan therefore ibu jadi mudah lupa. Pengambilan Omega 3 mampu memelihara sel otak ibu. Peningkatan pengambilan EPA dan DHA telah menunjukkan ia mampu mencegah kelahiran pra-matang, mengurangkan risiko preeklampsia, dan boleh meningkatkan berat badan bayi yang bakal dilahirkan.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Minyak Ikan dan Omega 3 yang Berkualiti

 

Kekurangan Omega 3 boleh meningkatkan risiko ibu untuk kemurungan. Ini mungkin menjelaskan mengapa gangguan mood postpartum menjadi lebih teruk dan bermula lebih awal dengan kehamilan berikutnya.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Keperluan Vitamin dan Mineral unutk Ibu Hamil / Mengandung

 

Jika kita lihat semula kepada keperluan harian ibu hamil / ibu mengandung ni, kesemua element di atas disamping mineral penting lain ada di dalam Set Mengandung Shaklee.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Supplement atau makanan tambahan yang boleh ibu amalkan. Even ibu dengan GDM pun ramai yang ambil untuk kawal kandungan gula dalam darah.

.

Kalau kita tengok dalam senarai produk di atas memang banyak item yang terlibat tapi semua bergantung kepada keperluan ibu dan budget ibu. Ibu boleh pilih nak beli secara loose mengikut masalah yang dihadapi atau beli mengikut Set Basic, Medium atau Set Premium.

 

Boleh pm Mira untuk dapatkan more details (klik sini) on Set atau item yang terbaik untuk masalah yang sedang dihadapi. Tapi untuk Set Hamil yang normally ibu-ibu hamil amalkan adalah seperti berikut :

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Set Medium Kehamilan / Mengandung

.

.

Hubungi Mira untuk dapatkan Vitamin anda

 

Anda berminat nak dapatkan sebarang Vitamin di atas untuk kesihatan yang lebih baik ? Sebenarnya Vitamin ni semua boleh diamalkan sejak sebelum kahwin atau sebelum mengandung lagi tau.

.

Jika anda nak tahu lebih lanjut lagi, boleh contact Mira di 012 531 9097 (klik pada nombor untuk terus Whatsapp Mira ya). Mira merupakan Agen Shaklee yang sah, Pengguna dan Pengedar as well. Semua paroduk Shaklee adalah direct dari Warehouse Shaklee dan boleh dihantar terus ke rumah atau pejabat anda.

.

Prefer COD ? Mira terima COD di sekitar area Bandar Puteri, Klang. Boleh hubungi MIra untuk tempah produk anda dan once barang dah sampai, Mira akan deliver kepada anda. 🙂 Hubungi Mira di talian 012 531 9097 atau klik sini untuk Whatsapp Mira terus ya.

.

Antara masalah ibu hamil ialah GDM atau Kencing Manis semasa Hamil. Ini antara yang ibu perlu tahu (klik)

Anda sedang usaha untuk hamil ? Mungkin boleh amalkan 3 tips ini (klik sini)

 

Mira, Agen Sah Shaklee

012 531 9097

 

Rujukan :

  • Nota Kelas “Nutrisi ketika Hamil, Berpantang & Penyusuan” by Shaklee’s Nutritionist
  • https://www.babycenter.com/
  • http://americanpregnancy.org/
  • https://www.webmd.com/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi. Bila dah ada anak ni, macam wajib pulak pergi zoo every year. Hihihi ? Bukan anak je excited, mak die lagi terlebih excited. Actually last year waktu pergi zoo tu boleh consider wrong timing so this year we all really plan our trip there.
.
Ada yang tanya entrance fee pula nanti so MIra letak sini siap-siap. Entrance ni boleh bawak kita masuk tengok panda as well tapi tak leh nak lama-lama sangat kat tempat panda tu dan stroller pun takleh bawak masuk yer.

.

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Entrance Fee untuk Zoo Negara Malaysia

.

.

Apa nak consider before pergi Zoo

.

Jangan ulangi kesilapan Mira dan suami tau. Kami ni yang beria-ia sangat nak bawak anak tengok binatang tapi anak excited main je lebih. That was last year la. hihihi. That’s why this time around we make sure our kids dah really ready for it.

.

Nak kata ready sepenuhnya tu tak la sangat tapi die dah pandai la pronounce nama binatang dan dah kenal certain animals.Ni merupakan checklist yang ringkas je tau yang korang leh apply sebelum bawa anak-anak pergi Zoo.

.

1. Umur anak

.
Last year my boy was only 2 years old masa kite orang bawak gi Zoo. So Kat zoo selain tengok binatang dengan kurang perasaan, he tend to kutip daun dan kayu kering. Bukan setakat kutip, die siap main pasir lagi.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Pastikan umur anak 3 tahun ke atas jika nak anak dan parents enjoy Zoo Time together

 

Geram la bile tengok kan… Animal show pun die tak really enjoy tengok. Die lagi excited nak usik budak lain. Bersuai kenal dengan budak sebelah dan sibuk nak usik bag orang. Air minuman orang pun die sibuk nak minum. Boleh jadi Hulk tau nak ikutkan. Tapi sabar je la. Budak-budak kan..

.

So kalau tak nak bertukar jadi hulk, make sure korang bawak anak gi Zoo bila anak-anak berumur 3 tahun ke atas.
.
.

2. Timing

 

Timing yang Mira maksudkan ialah keadaan Zoo. Kalau boleh kita nak elakkan cuti umum dan cuti hujung minggu. Bukan apa, both timing tu memang sangat ramai orang dan boleh jadi distraction for our kids.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Hujung Minggu dan Cuti Umum memang Zoo penuh normally so kene la ambil cuti dan rancang cuti anda

 

Base on pengalaman Mira, bila kami pergi di hujung minggu, sangat ramai orang dan sangat bising. Kami even terlepas beberapa main station sebab nak elak bertembung dengan crowd. Rugi tau. First time pergi, tak tahu pun kewujudan tempat ? Panda dan orang hutan.

.

Not only that, memang tiada privacy and chances nak ambil gambar secara selfie atau wefie pun terhad sebab nanti masuk pulak muka orang lain. Bila dah penat berjalan, mesti la nak rest dan relax kan. Ada je Zoo sediakan pondok-pondok untuk kita istirehat, and if ramai orang, kene la share. Macam last year, waktu Mira menyusukan baby, selambe je lelaki lain datang dan duduk lepak kat tempat Mira susukan anak.

.

This year kami pergi hari biasa so memang tak ramai orang. Yang buat ramai pun foreigner tapi tak la crowded giler macam hujung minggu.

.

.

3. Nyamuk dan Serangga

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Nyamuk perkara biasa di Zoo

 

Zoo kan kawasan yang banyak pokok so nyamuk dan serangan kecil tu memang banyak. So kita tak nak la balik dalam keadaan badan penuh gigitan nyamuk. Sebagai persediaan, Mira bawa bersama Herbal Blend Cream.

.

Mira pakai kan baju lengan pendek untuk anak-anak sebab base on previous experience, cuaca sangat panas. Tapi Alhamdulillah Kali ni cuaca agak redup. Sementara suami berconference call, Mira pun sapu la Herbal Blend Kat tangan dan leher anak-anak.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Herbal Blend dirumus daripada bahan semujadi yang selamat digunakan

 

Mula-mula boleh nampak nyamuk berterbangan tapi lepas dah sapu Herbal Blend tu, boleh nampak berkurang skit. Mungkin nyamuk tak suka agaknya dengan Bau herbal blend tu. It is a bit obvious sebab kami duduk di bench dekat area harimau which a bit redup dan gelap. Tapi best je bau Herbal Blend ni.

.

We all end up balik dengan satu gigitan nyamuk di muka baby sebab Mira tak sapu Herbal Blend kat muka baby dan pada belakang telinga si abang despite of anak-anak pakai baju tak berlengan. Pandai betul nyamuk tu cari spot nak gigit. Alhamdulillah abang tak banyak kene gigitan nyamuk macam tahun lepas berkat bawa Herbal Blend kali ni.

.

.

4. Pemakaian

 

Pakai aje baju yang menutup aura dan yang agak santai. Tak salah pun kalau nak berbaju kurung atau berkebaya. Ramai je orang Arab yang even berjubah. Selamat dari gigitan nyamuk. Hihihi.. Tapi boleh juga bawa topi untuk mengelakkan terkena bahang matahari. Kipas tangan atau electric fan yang portable tu pun boleh bawa supaya si kecil lebih selesa dan kurang meragam.

.

.

5. Pergi awal Pagi.

 

Zoo buka pada jam 9:30 Pagi hingga 5 petang. Jika bawa anak-anak yang dah cerdik sikit ni, memang kita akan spend a lot of time there. So better Pergi awal supaya kita tak terlepas sesi Animal Shows plus kita tak perlu rushing masa tengok animals.

.

We even took videos for memory. Video kepompong terbuka jadi butterfly pun ada tau. Tu penting sangat make sure tak ramai supaya kita dapat spend masa sepuasnya di any station point.

.

.

6. Dapatkan Map Zoo sebelum menjelajah Zoo

.

Map untuk Zoo ni korang boleh minta di pintu masuk. They all even recycle it. So ambil masa nak masuk dan return balik supaya orang lain boleh gunakan nanti. Even timing untuk Animal Show pun ada pada Map yang disediakan.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Map Zoo Negara Malaysia

 

Bukan apa, kita nak make sure kita jelajah the whole Zoo dan tak skip those attraction yang menarik seperti Panda, Butterfly dan lain-lain. Boleh pilih nak naik trem atau jalan kaki. Kami memilih untuk jalan kaki sebab boleh la bersenam sambil berjalan-jalan tengok Animals.

 

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Bayaran untuk naik trem di Zoo Negara

.

.

7. Bekalan berkhasiat

.

Pagi-pagi before gi Zoo tu memang bangun awal tuk prepare bekalan. Pagi-pagi macam biasa Mira akan ambil ESP. Hari ni nak jalan-jalan kat Zoo so mesti guna banyak tenaga. Tak nak la pancit kat sana nanti kan. Lepas breakfast with sandwich, ambil keperluan harian seperti Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Alfalfa untuk banyakkan susu dan Omega 3 untuk get ready bakar lemak di Zoo nanti.

.

Bekalan untuk gi Zoo ? Zoo Malaysia takde restriction untuk bawa makanan. Nak ikutkan boleh je beli makanan kat sana. Mira just prepare makanan yang so call “berkhasiat” seperti sandwich ayam dan telur, buah-buahan segar (who;e fruit),Air Masak, Milo dan Ribena untuk anak-anak serta air-fryer fries. Pop Corn Madu pun boleh bawa sama untuk snack yang lebih berkhasiat tapi tak buat that day.

.

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Healthy Food sebagai bekalan sebab tengah dietkan.. hihihi

 

Bukan tak nak beli, makanan yang dijual kat sana pun tak la sihat sangat, kebanyakkannyer jenis bergoreng dan segera seperti Maggi. Kat Zoo, kami cuma dapatkan Ais Krim for the whole family untuk menghilangkan bahang panas mentari sambil menikmati pemandangan Zirafah dan Zebra.

.

.

Bergambar di Zoo Negara Malaysia

.

Sekarang semua orang pun ada smartphone so boleh la ambil gambar sebanyak mungkin. Di Zoo Negara pun ada khidmat untuk ambil gambar as well. Dorang akan cakap saja-saja ambil gambar for their collection tapi nanti kita pun boleh dapatkan gambar tu dengan bayaran.

.

Ada 3 station atau lebih. Dorang sediakan booth untuk ambil gambar. Yang Mira tau ada di Pintu Masuk, di kawasan Pusat Panda dan di Pintu keluar. Harga die pun boleh tahan juga. Lebih murah if ambil banyak. RM76.00 untuk 4 gambar yang diprint dan dapat 16 keping softcopy.

.

Lain station, lain gambar latar belakang. Ni contoh gambar yang Zoo Negara provide. Ni gambar hiasan yer. Kalau ambil di Pusat Panda, belakang dia ada gambar Panda instead of Harimau dan Singa.

 

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Gambar Hiasan

.

.

Testimoni Herbal Blend Cream dan Gigitan Nyamuk

Bukan Mira je yang gunakan Herbal Blend untuk elak gigitan nyamuk. Malah Herbal Blend digunakan sebagai ubat sapu untuk melegakan kegatalan akibat gigitan Nyamuk.

 

Nyamuk dah tak datang dekat

Testimoni ni exactly sama dengan pengalaman Mira. Tapi Silapnyer Mira lupa nak sapu pada muka baby. Tu yang baby kene cium dengan nyamuk kat pipi tue. hihihi..

 

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Bila sapu Herbal Blend, tempat sapuan confirm tak kene gigit dengan nyamuk

.

.

Herbal Blend always dalam handbag

Herbal Blend ni sejak Mira beli, memang always ada dalam handbag. Gatal ke atau kene gigitan serangga ke, sapu cepat-cepat. Sapu kat tumit kaki kita yang pecah-pecah pun boleh, Lagi cepat baiknya.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Herbal Blend untuk dibawa ke mana-mana

.

.

Gunakan Herbal Blend untuk elak gigitan nyamuk

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Boleh sapu di semua bahagian kulit. Kat muka pun boleh sebab Herbal Blend ni diperbuat dari bahan semulajadi dan tanpa paraben

.

.

Kesan gigitan nyamuk cepat hilang

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Ruam hilang, kesan gigitan nyamuk pun menghilang lebih cepat dari biasa

.

.

Kurang rasa kegatalan lepas sapu Herbal Blend

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Kesan gigitan cepat hilang dan rasa gatal pun berkurang

.

.

Nak dapatkan Herbal Blend ?

Jika ada yang berminat nak dapatkan Herbal Blend Cream or any Supplement Shaklee, boleh hubungi \\\\\MIra di talian 012 531 9097 (Klik untuk terus whatsapp Mira)

.

Kesemua produk Shaklee memang Mira dapatkan direct dari Warehouse Shaklee. Mereka akan terus hantar ke rumah atau pejabat anda dengan jaminan tau.\ Yang nak COD area Bandar Puteri, Klang, contact Mira dulu yer sebab Mira tak simpan stok. Mira order base on permintaan.

.

Mira ,  Agen Sah Shaklee Anda

012 531 9097

 

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM. Mesti happy giler bile dapat tau confirm Pregnant tapi Kehamilan atau mengandung ni pun ada cabarannya tau. It is not as easy as it sound for certain people.

.

"

.

.

Cabaran ketika kehamilan

.

"

 

Antara cabaran yang sering dilalui oleh ibu-ibu mengandung adalah seperti berikut. Ramai yang mengaitkan dengan keadaan badan yang tak kuat tapi nobody knows the real reason behind it.

.

a) Pening maybe due to lack of Oxygen
b) Morning Sickness
c) Perubahan badan
d) Tekanan darah rendah kerana bayi semakin membesar dan lebih banyak bekalan darah diperlukan oleh badan
e) Keletihan

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Kenaikan Berat Badan ketika Hamil

.

"8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

.

GDM atau Gestational Diabetes Mellitus ialah Diabetes yang terjadi semasa kehamilan. GDM ni sama seperti diabetes lain, ia menyebabkan paras gula dalam darah menjadi lebih tinggi dan ia boleh menjejaskan kehamilan anda dan kesihatan bayi anda.

.

Wanita mengandung boleh membantu mengawal diabetes gestasi dengan makan makanan yang sihat, bersenam dan, jika perlu, mengambil ubat. Mengawal paras gula dalam darah boleh mengelakkan kelahiran yang sukar dan memastikan anda dan bayi anda sihat.

.

Gula dalam darah biasanya akan kembali normal selepas bersalin. Tetapi jika anda mempunyai diabetes gestational, anda berisiko untuk mengidap diabetes type 2 pada masa hadapan.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

8 Tips Sihat semasa Kehamilan

 

"<yoastmark

 

8 Tips Sihat semasa Kehamilan ni Mira bahagikan kepada 2 bahagian, 4 perkara yang harus dilakukan dan 4 perkara yang harus dielakkan oleh ibu-ibu hamil untuk memastikan tahap kesihatan mereka berada pada paras yang optimum.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

4 Perkara yang Harus Dilakukan oleh Ibu Hamil

.

1. Senaman ringan

(Ikut kemampuan individu. Jika memang jenis yang sangat aktif sebelum mengandung, dapatkan trainer yg boleh advice aktiviti yang boleh dilakukan semasa hamil.

.

2. Pengambilan cecair yang mencukupi terutama air kosong supaya tak dehidrasi.

.

3. Senaman kegel (otot pelvis) bantu kuatkan bahagian otot. Juga sebagai persedian untuk kelahiran nanti.
.
4. Nutrisi lengkap untuk ibu dan bayi. Berikan apa yang bayi perlukan untuk membesar dengan sempurna. Bukan saja untuk bayi sahaja tapi untuk kesihatan ibu semasa hamil.
.
.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

4 Perkara yang Harus DiElakkan oleh Ibu Hamil

.

1. Senaman berat ni tak semua ibu boleh lakukan terutama jika tak biasa. Iabergantung kepada individu tapi dapatkan advice gyne dan trainer.

.

2. Cuaca terlalu panas / sejuk

.

3. Altitud tinggi. Tekanan semakin rendah di tempat tinggi tau.

.

4. Makanan tinggi pengawet / kolesterol / garam. (Makanan yang tak sihat)

Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan fresh yang dimasak secara sihat adalah jauh lebih baik ketika hamil. Elakkan fast food atau makanan sejuk beku

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Supplement untuk Ibu Mengandung

.

Sama ada anda mengalami GDM atau Kencing Manis semasa Hamil atau tidak, Set Pre-Natal Shaklee ini sangat sesuai. Even mereka yang ada GDM pun memang strictly follow pengambilan supplement dan kawal pemakanan.

.

"<yoastmark

.

Gambar di bawah menerangkan dengan details fungsi setiap Vitamin yang diperlukan oleh ibu mengandung / ibu menyusu.

 

"<yoastmark

.

Personally Mira pun galakkan anda yang hamil terutamanya yang mempunyai masalah GDM ni untuk dapatkan set Pra-Natal. Memang ada je yang beli secara loose dan ada juga yang terus dapatkan Set Lengkap.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Makanan Tambahan / Supplement pilihan ibu-ibu mengandung dan menyusu

.

Ini merupakan antara pilihan ibu-ibu hamil. Adalah lebih baik jika mengambil set lengkap kehamilan tetapi ia mengikut budget dan keperluan as well. Apa pun anda boleh sentiasa refer kepada gyne atau doktor anda sebelum mengambil dan mengamalkannya. Ramai juga di kalangan doktor-doktor sendiri yang mengamalkan Vitamin Shaklee tau.

.

Penerangan ni merupakan penerangan ringkas ye.

.

a) B Complex dan Ostematrix

.

"<yoastmark

 

Gabungan ni antara yang diamalkan oleh mereka yang hamil dan mempunyai GDM. Vitamin B Complex membantu menukarkan makanan kepada tenaga disamping membekalkan Folik Asid yang penting untuk ibu mengandung.

.

Ostematrix pula untuk membekalkan Kalsium bagi mereka yang cuba untuk elak minum susu. Ostematrix juga bantu ibu-ibu untuk tidur lebih lena di malam hari, mengelakkan kekejangan pada kakai dan sakit pinggang akibat tekanan apabila bayi dalam kandungan semakin membesar.

 

Both item nie juga merupakan set hot untuk mereka yang mengalami Migrain tau. B Complex kan terdiri daripada 8 komponen utama Vitamin B. Tu yang buat ia jadi sangat HOT di pasaran.

.

.

b) ESP + B Complex + Ostematrix

.

"<yoastmark

 

ESP atau Energizing Soy Protein ditambah untuk ibu-ibu mengandung atau Ibu hamil yang mengalami GDM untuk membantu mereka rasa kenyang lebih lama disamping mendapatkan sumber Protein yang terbaik untuk penghasilan sel baru, hormone, kulit dan rambut.

 

Not only that, protein juga boleh ditukarkan kepada tenaga dan proses penukaran ini tidak menyebabkan protein ditukar kepada gula sebelum menjadi sumber tenaga. Ini merupakan perbezaan utama antara karbohidrat dan lemak dengan protein.

 

Kalau nak tahu, ESP juga digunakan oleh ibu-ibu menyusu dan ibu berpantang untuk memperbanyakkan susu badan disamping menjaga berat badan.

.

.

c) Vitalea + Vitamin C + B Complex + Ostematrix + ESP

.

PicsArt 07 19 05.03.40 300x219 - 8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
ESP, Vit C, B Complex, Ostematrix dan Vitalea. Klik sini untuk mendapatkannya.

.

Gabungan Vitalea dan Vitamin C merupakan kombinasi yang sinonim untuk mereka yang mempunyai masalah tekanan darah rendah. Seperti Obimin, Vitalea juga membekalkan sumber Iron atau Zat Besi. Vitalea juga membekalkan 28 Vitamin dan MInerals penting untuk badan.

.

Kenapa Vitalea ni nak kene ambil dengan Vitamin C? Sebenarnya Vitamin C membantu penyerapan Zat Besi manakala kehadiran Kalsium pula akan menyebabkan Zat Besi tidak diserap dengan baik oleh badan. Tu sebab mereka yang ada low blood, Vitalea dan Vitamin C merupakan gabungan yang mesti didapatkan.

.

.

d)  Vitalea + Vitamin C + B Complex + Ostematrix + ESP + Omega 3

.

"<yoastmark

 

Omega 3 ni bagus untuk perkembangan otak dan mata bayi dalam kandungan tau. Not only that, Omega 3 ni membantu ibu-ibu mengandung yang selalu mempunyai masalah mudah lupa. Kajian menunjukkan, untuk ibu hamil, sel otak akan mudah mengecut semasa hamil dan menyebabkan ibu menjadi mudah lupa. Kehadiran Omega 3 mampu memelihara sel otak ibu.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Testimoni Set Mengandung / Hamil

.

Testimoni 1

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 2

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 3

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

Testimoni Set Mengandung / Hamil.

 

Testimoni 4

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 5

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Hubungi Mira untuk dapatkan Set Kesihatan Anda

 

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Pra-Natal atau Post-Natal, boleh hubungi Mira di talian 012 531 9097 atau klik sini untuk terus Whatsapp Mira yer. Selain Set Pra-Natal atau Post-Natal, Mira listkan 40 Set Kesihatan dan Kecantikan yang memang Hot dan terbukti keberkesanannya.

.

Mira attachkan 40 Top List Set Kesihatan dan Kecantikan untuk rujukan anda.
Jika perlukan any Supplement yang terbukti dah buat lebih ramai jadi sihat, boleh pm Mira yer.

Nak tau senarai supplement dan fungsi pun boleh. Nak tanya apa-apa pun boleh dan set ini didatangkan mengikut budget anda as well. Set ini terdiri daripada 1. Set Basic, 2.Set ‎Medium dan 3. Set ‎Premium.

.

Set Kesihatan & Kecantikan

1 Set Kecantikan dan Hilang Parut
2 Set Slip Disc
3 Set Gastrik
4 Set Kesihatan Jantung
5 Set Hypothyroid
6 Set Kawal Kolesterol
7 Set Psoriasis
8 Set Berpuasa / Tenaga
9 Set Kesihatan Terbaik
10 Set Gout
11 Set Kesihatan Buah Pinggang
12 Set Umrah dan Haji
13 Set Arthritis
14 Set Ibu Hamil
15 Set Cegah Cancer
16 Set Tambah Berat
17 Set Ibu Berpantang & Set Penyusuan
18 Set Cegah Diabetes
19 Set Tambah Darah
20 Set Kesihatan Warga Emas
21 Set Ekzema
22 Set Kesihatan Mata
23 Set Kesihatan Kesuburan (Suami & Isteri)
24 Set Cyst dan Fibroid
25 Set Detoks & Sembelit
26 Set Kesihatan Lelaki
27 Set Resdung
28 Set Kanak-kanak & Pelajar
29 Set Kesihatan Wanita
30 Set Hyperthyroid
31 Set Migrain
32 Set Kesihatan Tulang dan Sendi
33 Set Kurus
34 Set Kesihatan Buah Pinggang Bocor
35 Set Rambut Gugur
36 Set Kesihatan Hati
37 Set Kawal Tekanan Darah (Cegah Darah Tinggi)
38 Set Jerawat
39 Set Kayap
40 Set Youth Skincare ( Younger Looking Skin Treatment)

.

Semua item yang Mira jual merupakan direct dari Shaklee dan memang terdapat insurance penghantaran. Jika ada sebarang kejadian tak diingini berlaku kepada parcel anda, hantarkan gambar kepada Mira dan Mira akan adukan kepada pihak Shaklee dan anda berhak mendapat gantinya.

.
Mira,
Agen Shaklee yang Sah
012 531 9097

 

 

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu ? This was the Menu for yesterday, Cantonese / Kungfu / Hor Fun but with Bihun. Melayan anak bujang makan la kononyer tapi Mira guna bihun since bihun yang available kat rumah.

.

Kuah dan Bihun tu masak asing tau. Banyak cara boleh digunakan untuk sediakan mee dia dan Mira paling suka add Kicap Pekat for the color and kicap cair for some added taste and minyak bijan skit. Ada je yang letakkan kicap pekat je bila sediakan bihun atau kuey teow nie.

 

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu
NI macam yang selalunjumpe kat kedai makan tu.

.

Mira tak guna minyak pun. Masuk je semua dalam non-stick and add in a bit of water. Kata nak hidup lebih sihat so masak pun dengan sihat la kan. Letak minyak bijan a few drops je for the aroma and a bit of taste. Nak dijadikan cerita.. tetiba tetamu datang.. ? sebab lunch hour kan so ini je la yang sempat Mira hidangkan.. ?

.

Minta maaf la.. Cili Potong pun guna cili merah jer.. cili padi dah habis.. ? Hope both of you enjoy the meal.

.

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu
Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu. Gambar Hiasan

.

.

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu

.

Bahan untuk Penyediaan Bihun / Kuey Teow

  • Kuey teow / Bihun
  • Kicap Pekat
  • Kicap Cair
  • Minyak Bijan

.

Cara Penyediaan :

  1. Cuci dan toskan Kuey Teow atau Bihun.
  2. Masukkan Kuey Teow atau Bihun ke dalam kuali non-stick. Masukkan kicap pekat, kicap cair dan sedikit minyak bijan.
  3. Gaulkan sehingga rata dan angkat.

 

Ada juga yang sediakan bahagian mee nie dengan gorengkan mee bersama kicap pekat sahaja. Terpulang kepada citarasa masing-masing

.

.

Bahan untuk Penyediaan Kuah / Sos

Mira asingkan bahan tumis dan bahan untuk penambah rasa dan pemekat kuah ya. Boleh sediakan berasingan dan tuangkan je nanti.

 

Bahan A : Bahan Tumis

  • 2 ulas bawang putih diketuk atau dicincang
  • Isi ayam (boneless) dihiris nipis
  • Udang
  • 4 Tangkai Sayur Sawi
  • 2 keping Fish Cake dihiris serong
  • Minyak masak secukupnya

.

Bahan B : Bahan Penambah Rasa

  • Chicken Cube (Mira tak letak)
  • Sos Tiram
  • Kicap Cair
  • Kicap Pekat (untuk gelapkan warna kuah, tak letak pun takpe)
  • Air secukupnya

.

Bahan C : Pemekat Kuah @ Sos

  • Bancuhan Tepung Jagung + Air
  • Telur ( dipukul sikit )

.

Cara Penyediaan :

1. Tumis bawang putih hingga naik bau dan kemudian masukkan hirisan daging ayam. Masak sehingga kekuningan.

.

2. Masukkan bahan B dan biarkan ia mendidih.

Ada je yang masukkan fish cake, udang, soong serta sawi before masukkan bahan B nie tau. Mira personally prefer masukkan kemudian. Bukan apa, kalau udang dan sotong ni kita masak lama sangat, nanti texture die jadi keras.

.

3. Masukkan udang dan sotong. Kemudian masukkan sayur sawi atau apa je sayur yang korang nak masukkan. Mira selalunya masukkan carrot, broccoli and jagung or anything yang available kat dalam fridge. Hihihihi.. more color, more vitamins and minerals, Tapi jangan masak lama sangat, hilang pula Vitamin dan Mineralnyer..

.

4. Pekatkan kuah dengan memasukkan bahan C pula. Rasa dan bila dah puas hati, leh tutupkan api.

.

Selamat Mencuba.

 

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil. Sukar Hamil ? Dah usaha macam-macam tapi masih tak berhasil ? Cara hidup kita mempengaruhi peluang kita untuk hamil.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Tingkat peluang untuk hamil

 

Ini yang Mira belajar semalam tau. Memang ramai je yang ada masalah nak Hamil atau Mengandung nie. Bak kata Nutritionist, amalan harian kita pun mempengaruhi tau.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

Nak tingkatkan peluang untuk kehamilan ?

 

Amalkan pengambilan Asid Folik

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Asid Folik membantu dalam usaha untuk hamil?

 

Kalau nak tau, dulu gyne atau pakar sakit puan pernah gitau, kalau nak pregnant, kene start ambil Asid Folic. Bukan ambil masa mengandung je tau, perlu ambil lebih awal. To those yang amalkan Vitamin B Complex, tak perlu risau, memang dah ada asid folik tau dalam Vitamin B Complex Shaklee tu.

.

Doktor pun pernah berkata kita kene prepare badan kita dulu dengan tahap kesihatan yang baik dan nutrisi yang bagus supaya badan kita bersedia untuk proses kehamilan. Macam orang dulu-dulu yang bercucuk tanam, kene prepare tanah pertanian dan perlu bajak dulu. Mereka pastikan tanah yang dipilih pun tanah yang subur, baru mereka bercucuk tanam.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Fungsi Folic Acid untuk mereka yang berusaha untuk hamil

 

Pengambilan asid folat atau folic acid harian yang disyorkan untuk semua wanita (childbering age) adalah sekurang-kurangnya 400 mikrogram (mcg), atau 0.4 miligram (mg). Mengambil asid folik sekurang-kurangnya satu bulan sebelum konsepsi mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf, seperti spina bifida, sehingga 70 peratus, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

.

.

Amalkan pengambilan Vitamin C

.

Something new yang Mira belajar semalan dari Nutritionist ialah “Vitamin C mampu tingkatkan kesuburan”.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Vitamin C dan Kesuburan

 

Kajian menunjukkan terdapat 44% lebih banyak kehamilan apabila wanita yang sedang menerima rawatan kesuburan mengambil 500mg vitamin C.

.

Nutrisi sebelum kehamilan berkaitan secara langsung dengan kesuburan dan peluang untuk hamil. Vitamin atau supplement antara yang dapat membantu.

 

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Fungsi Vitamin C dalam kesuburan

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

 

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil ini dikongsi oleh Nutritionist dan Mira kongsikan di sini. Semoga ramai mendapat manfaat darinya.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

1. Gaya Hidup yang lebih Sihat

.
Kene pandai uruskan tekanan, selalu bersenam dan kekal aktif untuk pastikan berat badan tidak berlebihan. Jauhi alkohol dan rokok antara nasihat yang sering ditekankan oleh pengamal perubatan.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Amalkan gaya hidup yang sihat dan berat badan yang ideal

 

Kafein dan pengambilan alkohol mampu menjejaskan kesuburan tetapi setakat ini tiada kajian yang specifically address dosage yang mampu mengancam kesuburan seseorang individu. Bagi perokok pula, sama ada aktif atau pasif, merokok boleh mengurangkan kesuburan lelaki dan wanita. Malah ia membahayakan kesihatan bayi yang sedang membesar.

.

Dalam populasi rawatan teknologi reproduktif (ART) yang dijalankan, lelaki dan wanita yang merokok secara signifikan telah mengurangkan kadar kelahiran hidup dan meningkatkan risiko keguguran.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

2. Persekitaran

.

Kekadang kerjaya kita dan persekitaran kita menyumbang kepada ketidaksuburan as well. Jika kita bekerja dalam makmal  atau terdedah kepada sebarang bahan kimia yang mudah meresap masuk ke dalam salur darah, ia akan menyebabkan peluang untuk hamil nipis as well.

.

Perlu ambil precaution atau langkah berjaya-jaga kalau kita dalam industri yang melibatkan bahan kimia. Cuba untuk hadkan penggunaan bahan kimia dan hadkan pendedahan kepada bahan-bahan yang bertoksid dan sebarang radiasi.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Persekitaran kita juga memainkan peranan dalam menentukan tahap kesuburan

 

Penyelidikan menunjukkan bahawa pendedahan kepada pelarut, bahan kimia dan logam tertentu boleh memusnahkan kesuburan anda. Sesetengah wanita terdedah kepada bahan kimia estrogenik seperti dakwat, plastik, dan wangian di tempat kerja.

.

Pencemaran dari permaidani, panel, kabinet, retardan api, dan sebagainya melepaskan pengganggu endokrin ke udara dan ia mampu mengubah sistem hormon anda.

.

Jika anda perlu pengecat, dapatkan cat tanpa-VOC. Kurangkan penggunaan penyembur serangga di sekitar rumah anda, atau dapatkan alternatif hijau. Cari alternatif untuk mengawal perosak. Elakkan membeli permaidani atau beli perabot yang diperbuat daripada bahan semula jadi. Bahan-bahan sintetik mengandungi retardan api yang boleh dilepaskan ke udara selama bertahun-tahun selepas dipasang.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

3. Pemakanan

.
Hadkan pengambilan kafein. Satu kajian baru telah mengaitkan kafein dengan keguguran. Mereka yang mengambil kafein pada kadar yang lebih sedikit dari biasa ketika mereka sedang hamil lebih cenderung untuk kehilangan kehamilan pada awal kehamilan.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Kafein dan Kesuburan

 

Selain itu, elakkan bahan tambahan dan makanan yang diproses. Penyelidik dari Australia mendapati bahawa makan makanan segera kerap dikaitkan dengan kenaikan dua kali ganda dalam risiko ketidaksuburan pada wanita yang subur.

.

Pengambilan buah-buahan yang terhad (jarang mengamalkan pengambilan buah-buahan dalam diet seharian) terikat dengan peningkatan 50 peratus dalam risiko kemandulan, dan makan buah beberapa kali sehari kelihatan mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk hamil.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

.

Kajian itu hanya mengaitkan pengambilan diet seharian dengan kemandulan. Lebih banyak kajian diperlukan untuk membuktikan bahawa makanan tertentu mempunyai kesan langsung terhadap risiko ketidaksuburan.

.

Pilih makanan yang sihat, Lengkapkan badan anda dengan nutrisi seperti protein, asid folik, Vitamin C dan lain-lain.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

Ingin Tingkatkan Kesuburan dan Peluang untuk Hamil ?

,

Anda dalam usaha untuk hamil?  Makanan dengan nutrisi yang terbaik antara kaedah yang perlu diamalkan secara berterusan bukan hanya untuk hamil tetapi untuk memastikan kehamilan yang sihat, anak yang dilahirkan juga sihat dan untuk kesejahteraan anda sehingga ke usia tua.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Set Kesuburan Lelaki dan Wanita

.

Hubungi Mira jika anda ingin mendapatkan Set Kesuburan ini. (klik pada tulisan biru untuk terus Whatsapp Mira.

.

Anda juga boleh memilih untuk detoks terlebih dahulu sebelum mengambil Set Kesuburan untuk memastikan toksin-toksin dalam badan disingkirkan dan Vitamin yang diambil untuk tingkatkan kesuburan dapat diserap dan digunapakai oleh badan pada tahap yang optimum.

.

Set Kesihatan Kesuburan Suami dan Isteri ni terdapat dalam 3 pakej yang berbeza mengikut bajet dan keperluan anda.

  1. Pakej Asas atau Basic yang mengandungi GLA Complex dan Vitamin E
  2. Set Medium yang mengandungi GLA Complex, Vitamin E, B-Complex dan CoqTrol Plus
  3. Set Lengkap  yang mengandungi GLA Complex, Vitamin E, B-Complex, CoqTrol Plus, Alfalfa Complex dan Vivix.

.

Hubungi Mira jika anda ingin mendapatkan Set Kesuburan ini.

Mira 012 531 9097,

Agent Shaklee anda yang sah.

 

 

 

 

 

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta merupakan tajuk hari nie. Alhamdulillah dah sampai dah Herbal Blend ni ke tuannya. Actually ni gambar last week. Mira lambat update jer.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta
Repeat order Herbal Blend. Grab 2 tiub lagi so Mira belanja Free Gift untuk Sis nie 🙂 Bag Why 1 Love Shaklee for you dearie.

 

Nampak tak ada Beg Why 1 Love Shaklee ? Hhihihihi.. Tu Free Gift dari Mira tuk sis yang beli Herbal Blend ni. Kali nie sekali 2 tiub beliau sambar. Repeat order tau.

.

Rasa sejuk je bila disapukan.. 🙂 Herbal Blend diperkaya dengan ekstrak semula jadi termasuk rosemary, chamomile, minyak jagung, dan salvia untuk mengurangkan tekanan pada kulit.

.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

Herbal Blend Cream by Shaklee

 

Herbal Cream Shaklee ni ada perlbagai guna tau. Hari ni kita cover 10 kegunaan utama Herbal Blend ni dan few testimoni mereka yang telah mencuba dan confirm jatuh cinta ?

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta
Herbal Blend Cream by Shaklee yang pelbagai guna

.

.

Diperbuat daripada Bahan Semulajadi

.

Formula nongreasy Herbal Blend menjadikan kulit lembut dan segar setiap kali selepas disapu. Sesuai untuk kulit kering, melecet dan masalah kulit kasar dan boleh digunakan pada lutut, siku dan kaki. Ada juga yang sapukan di permukaan kulit muka dan bibir tau. Nak tahu lanjut, kene la baca 10 Manfaat Herbal Cream di bawah.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta
Herbal Blend dirumus daripada bahan semujadi yang selamat digunakan

.

Herbal Blend ini dirumus daripada 4 bahan utama seperti gambar dia atas. Ia diperbuat daripada Sage, Horse Chestnut, Yarrow dan Rosemary.

.

Sage

Membantu meningkatkan peredaran darah dan merangsang pembaharuan sel-sel. Ia kaya dengan vitamin A dan kalsium serta antioksidannya membantu memerangi radikal bebas pada kulit.

.

Horse Chestnut

Bersifat anti-radang dan mampu mengurangkan bengkak, lebam di kulit, dan memperbaiki lebam serta kebiruan pada kulit akibat kapilari darah pecah di bawah kulit.

.

Yarrow

Bersifat anti-radang dan anti-septik. Ia membantu memperbaiki tisu yang rosak. Digunakan sebagai sapuan untuk penyembuhan luka , luka terbakar , ulser , alahan kulit  dan juga bengkak .

.

Rosemary

Rosemary merupakan sumber zat besi , kalsium, dan juga mengandungi vitamin B6 yang bantu menyokong tahap kolagen yang sihat . Ia jugakaya dengan mangan dan mineral yang membantu mengurangkan kedutan dan mengelakkan kulit menjadi rosak.

.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta

.

Apa kelebihan Herbal Blend nie yang buat Sis dari Melaka ni keep on repeat order ? Ada 10 sebab untuk kita semua jatuh cinta dengan Herbal Blend nie.

.

Herbal Blend Cream tarikan ibu-ibu. Apa keistimewaannya ?

.

Di sini Mira kongsikan 10 Sebab untuk kita semua jatuh cinta dengan Herbal Blend Cream nie :

 

1. Legakan gigitan nyamuk.

Kesan gigitan pun jadi cepat surut. Selain tu boleh elak nyamuk gigit as well.

.

2. Legakan kesan melecur atau terkena minyak panas.

Sapu jika kesan melecur tu tak terkoyak yer. Kalau dah terkoyak nanti pedih pula.

.

3. Sapu pada Jerawat

Rajin-rajin la sapu ye, InsyaAllah nanti kecut jerawatnya dan kesan parut pun boleh perlahan-lahan hilang. Kalau ada masalah muka berparut tu, perlu ambil set kecantikan tu atasinya.

.

4. Bibir kering dan merekah.

Herbal Blend ni diperbuat dari bahan semulajadi so tak perlu risau untuk sapukan pada bibir anda. Just sapu lapisan nipis je k. Herbal Blend ni pun pekat tau.

.

5. Gatal-gatal.

Keistimweaan Herbal Blend yang paling best ialah ia ada feeling macam berangin. MInty gitew so kalau ada gatal-gatal memang sangat sesuai dan dapat kurangkan kegatalan.

.

6. Kulit Kering dan Tumit Merekah.

Ni macam ajaib sikit. Mira sendiri pernah experience. Normally kalau tumit merekah ni kan, kalau kita sapu lotion, kene consistent pakai then pakai socks for few weeks, baru hilang. Tapi denga Herbal Blend ni, merekah pada kaki lebih cepat pulih tau. Terkejut juga masa experience tu tau.

.

7. Ekzema @Eczema

Anak-anak atau anda sendiri ada eczema? Jika eczema anda jenis kering, Herbal Blend sesuai sangat. Letak nipis-nipis pada pipi bayi pun boleh. Kan diperbuat dari bahan semulajadi so tak perlu risau k.

.

8. Ruam pada kulit

Bukan untuk ruam biasa pada orang dewasa sahaja, bayi yang ada ruam lampin pun boleh gunakan. Ada banyak testimoni yang claim Herbal Blend dapat mempercepatkan lagi ruam menjadi kering. Jom cuba 🙂

.

9. Chicken Pox

Ada pengguna Herbal Blend yang jatuh cinta terus dengan Herbal Blend ni asbab anak-anak terkena Chicken Pox. Bantu bintik-bintik berair tu jadi cepat kering dan tidak meninggalkan sebarang kesan pada kulit.

.

10. Demam

Herbal Blend ni memang kegemaran di kalangan ibu-ibu kerana ia pelbagai guna. Anak demam pun disapukan Herbal Blend. Feeling yang minty tu membantu menurunkan suhu badan kata mereka. Air dan ubat jangan lupa makan pula ya.

.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta : Testimoni Herbal Blend Cream

.

Ada banyak sangat Testimoni Herbal Blend Cream ni tau. Mira sharekan sebahagiannya.

.

Testimoni Set Ekzema

 

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Herbal Blend untuk masalah kulit bayi

 

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Kemerah-merahan hilang dengan Herbal Blend

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Ruam pada kulit tangan kecut dan kering.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Baby ada Ekzema teruk pun boleh guna

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :.

.

Herbal Blend pun boleh guna untuk Chicken Pox

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Demam pun boleh guna Herbal Blend Cream ?

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

Jom dapatlan Herbal Blend Cream nie

 

Nak dapatkan Herbal Blend Cream pelbagai guna nie? Contact Mira tau.

Atau klik pada link ???
Mira 012 531 9097(klik je k)

 

Rujukan :

  1. Shaklee Malaysia
  2. Blog : 1) lovesihatblog 2) ibuzarith.com

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun

Hot Plate Tofu? Ni antara kegemaran anak bujang Mira. Kalau gi makan kat Strawberry, confirm mesti order. Yang buat die suka tu sebab Tofu atau Tauhu Jepun tu. Kan lembut je bila masuk mulut. Dah biasa panggil Tauhu Jepun so melekat la pulak. Tak tau la mane datang nama nie. hihihi..
.
Mira normally buat goreng sayur bawang dengan tofu nie. Tapi gorengkan dulu bagi garing. Makan macam tu je pun sedap. Ingat lagi dulu mak memang letak tepi kuali sementara tunggu tofu ni masak. Kalau bawak masuk kitchen, confirm lesap.
.
Kat rumah mak, dapur memang kat luar. takde la bau masak tu masuk rumah kan. Wet Kitchen la orang puteh sekarang poanggil.
.
Normally Hot PLate Tofu ni jumpe di Restaurant je kan. Sape ada Hot Plate boleh la buat kat rumah lepas nie. Tak susah mana pun. Sayur-sayuran tu boleh je tukar kepada sayur-sayuran lain. Just need to be creative je 🙂
.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun :

Resepi dan Bahan-bahan untuk Hot Plate Tofu

.

Mira bahagikan kepada Bahan A, B dan C untuk lebih mudah ya. For sure Mira modify sikit cara masakan sebab Mira memang tak berapa suka sayur yang lembik so ada cara aturan masakan yang Mira ubah. Resepi ni pun asalnya bukan dari website Malaysia so mereka gunakan pork. Mira gantikan dengan ayam.

.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun :

Tofu Telur dipotong dan digoreng dahulu

.

Bahan A :

2 – 3 Tiub Tofu Telur
.
.

Cara Penyediaan :

1. Potong bulat-bulat atau memanjang. Jika potong membulat, pastikan saiz dia dalam 1 inch untuk elak die hancur. 

2. Goreng sehingga Golden Brown secara deep fry. Yang ni memang tak boleh guna air fryer. Golden Brown tu nanti tak menjadi .
.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun:

Perapan Ayam Cincang

Bahan B :

Ayam Cincang
Kicap Cair
Garam
Pepper
Minyak Bijan
Tepung Jagung
.
.

Cara Penyediaan :

Satukan semua bahan di atas dalam mangkuk dan biarkan seketika. Agak-agak ye sukatannya. Mira tak beri berapa sudu sebab semua bahan ni bergantung kepada kuantiti ayam cincang atau daging cincang yang digunakan.
.
Perap selama lebih kurang 10 minit. Sempat la goreng Tofu sehingga kekuningan.
.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun :

Sos Hot Plate Tofu

.

Sediakan sos ni lepas dah siapkan perapan ayam dan lepas goreng tofu yer.

.

Bahan C :

Minyak Masak
Bawang Putih (cincang)
Halia (cincang)
Udang
Cendawan Butang (hiris)
Carrot (hiris)
Sos Tiram
Kicap Cair
Sedikit Air
Gula
Garam
Pepper
.
.

Cara Penyediaan :

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis halia dan bawang putih sehingga kekuningan.
 
2. Masukkan Bahan B yang dah marinate selama 10minit tadi. Kacau rata dan masak sehingga half cooked.
 
3. Masukkan sos tiram, kicap cair, sedikit cili jika nak pedas dan sedikit air. Air boleh masukkan sehingga semua bahan dalam kuali tenggelam sedikit dan renehkan. Boleh je kalau nak bancuh dulu dan masukkan, tapi Mira memang jenis yang suka campak-campak terus masuk kuali. hihihi..
 
4.Bila agak-agak semua bahan dah mereneh dan ayam dah cukup masak, boleh masukkan udang, gula, garam, pepper, cendawan butang, carrot dan tepung jagung yg telah dilarutkan dgn air. 
Kalau ikut resepi asal, sayur dimasukkan terlebih dahulu bersama-sama udang sebelum sos. Boleh je masuk dulu seperti resepi asal tapi nanti sayur akan jadi terlalu lembut dan kemungkinan besar nutrient dalam sayur dah hilang. Lagi pun udang kalau masak lama sangat nanti jadi keras.
Mira tak masukkan pun udang coz  kalau ikut sunnah, tak baik campurkan makanan bersumberkan darat dan laut dalam satu masakan. Tapi ini ikut suka tukang masak la yer.
Dalam resepi asal ada dimasukkan Wine atau arak. Boleh skip atau gantikan dengan sedikit cuka ya. Ikut citarasa masing-masing.
 
5. Panaskan hot plate dgn sedikit minyak. Masukkan 2 biji telur dan ratakan. Masukkan tofu yang kita dah goreng mula-mula tadi dan tuangkan kuah. Hiris daun bawang dan taburkan. Taadaaaaa.. dah siap.
.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun :

Perlukan any supplement untuk kesihatan ?

.
Anda perlukan any supplement untuk kekalkan tahap kesihatan atau ingin jadi lebih sihat ? Boleh hubungi MIra ye. Mira ni pengguna dan pengedar Shaklee. Nak jimat lagi, boleh daftar sebagai ahli dengan Mira dan beli pada harga yang lebih jimat. Daat Free Gift lagi.
.
Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun
Produk untuk Kesihatan Terbaik. Boleh pm Mira untuk Set Basic, Medium dan Premium ya.

.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun
Produk untuk Kesihatan Jantung. Boleh pm Mira untuk Set Basic, Medium dan Premium ya.

.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun
Produk untuk jadi Slim secara sihat. Ada agen pembakar, agen detox, agen untuk membina dan untuk kekalkan tenaga. Boleh pm Mira untuk Set Basic, Medium dan Premium ya.

 

Boleh hubungi Mira di talian 012 531 9097 (klik pada link ini untuk terus Whatsapp Mira yer)

 
#tofu #hotplate

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik dengan bantuan ESP. Mira Try 1 botol, terus jatuh cinta. ESP ni yang 1st skali Mira cuba atas recommendation Gyne. Up till now memang dah tak tinggal.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
ESP dan Omega Guard as my 1st attempt with Shaklee as advised by Gyne

.

Bab susu badan, it play a major role. Providing sumber Protein yang badan perlukan untuk hasilkan susu ibu yang pekat dan banyak. Lain badan memang lain effect die, tapi consistent tu yang penting. Tu sebab up till now MIra consistent ambil ESP.

.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik :

My Own ESP effect

.

Nie experience Mira sendiri amalkan ESP ni tau. Ni yang Mira boleh recall and ingat dalam jiwa gitew..

,

.

ESP beri Tenaga

.

Before deliver, siap minum sejuk-sejuk lagi. Tambah Oat + Milo + Horlick. Ketul-ketul yang buat lagi sedap ?. Bukan sekadar untuk susu badan tau. Make our SKIN become healthy dan badan sentiasa bertenaga. Dah deliver pun penuh tenaga. Memang ada beza deliver tanpa ESP dan dengan ESP

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
ESP bantu bekalkan energy kepada badan

.

Ini la yang Mira ambil waktu berpuasa pun. Ramai feedback yang hilang terus lembik-lembik time puasa walaupun menyusukan baby. Bukan main cergas tubuh badan gerak ke sana ke mari walaupun penat bekerja dan uruakan rumahtangga.

.

.

ESP boleh guna sebagai Mask

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Bukan ESP je boleh buat jadi mask tau, Alfalfa pun boleh

.

Ada jugak guna ESP ni buat Mask tau. Patut la muka dorang makin cantik. Bukan buat makan je, siap buat tepek-tepek kat muka rupanya. Klua semua blackhead kata mereka. Nak tahu resepinya? Jom dapatkan ESP dan Mira sharekan rahsianya dengan anda 🙂

.

.

ESP bantu hilangkan Gastrik

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Bukan sekali makan je terus baik tau, perlu konsisten ambil everyday. Ni kan supplement, bukan ubat.

.

Consistent dalam pengambilan memang akan menampakkan hasil. Even sekarang Mira dah gastrik FREE. Boleh la bedal makanan yang pedas-pedas tanpa risau perut pedih 🙂 . Ada one day, Mira busy sikit so breakfast ke laut dan ESP pun tak sempat nak ambil, terus kene gastrik sebab perut kosong dari pagi hingga kul 2pm.

.

Macam-macam Mira minum tapi makin sakit. Last sekali Mira bancuh ESP pekat-pekat dan minum. lepas minum Mira terus baring dengan anak-anak. Alhamdulillah bila bangun, sakit perut akibat Gastrik tu dah hilang.

.

.

ESP bantu get back shape lepas bersalin

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Get back shape dengan ESP. Kene tau cara pengambilan ESP yang betul dulu tau.

 

Selain tu, ESP ni antara element utama yang bantu Mira untuk turunkan berat badan lebih cepat lepas bersalin. Mira memang jenis chubby so bile dapat balik shape before kahwin tu, rasa happy giler.

.

Anak 1st dlu memang tak amalkan any supplement and it took me 1 year untuk dapatkan balik shape before pregnant tapi dengan ESP dan Set Penyusuan Shaklee, it took me 4 months to get back shape before pregnant and after 6 months, baju before kahwin dulu pun dah muat.

.

.

ESP bantu mencantikkan kulit

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Kulit jadi cantik dengan ESP. ESP kan sumber Protein dan Protein adalah bahan asas kepada pembentukan sel

 

ESP ni asasnya Protein Soya yang Non-GMO. Lepas ambil ESP ni Mira boleh nampak perbezaan yang ketara pada tekstur kulit muka. Kulit makin anjal dan masalah kekeringan dah berkurang but for sure you have to drink a lot of water especially kalau breastfeeding ye. 3L sehari tu makin minima.

.

Selain tu masalah tapak kaki yang pecah-pecah pun mula berkurangan tau. Dah takde dah rekahan yang menyakitkan. Biasa la bila duduk rumah nie, banyak bende nak kene sental, so bahan pencuci antara sebab utama rekahan pada kaki. Nak cepat cantik lagi tumit kaki tu, leh sapu Herbal Blend. Its a multipurpose lotion yang sangat pekat.

.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik :

Niat nak susukan sendiri baby since masa mengandung lagi

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Dah simpan niat nak susukan baby since baby dalam perut lagi

 

Mira dulu niat nak susukan sendiri baby sebab tau banyak kebaikan untuk bayi dan ianya sunnah as well kan. Orang kata susu ibu ni hak anak, so berdosa kalau kita tak beri. Tapi tak sangka rupanya ada banyak kebaikan untuk si ibu juga. Apa kebaikan untuk ibu ?

.

? Ibu lebih mudah back to shape
? Kurang risiko Kanser Ovari
? Kurang risiko Kanser Payudara

.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik :

Bila add in Set Penyusuan yang ada ESP manfaat die bertambah-tambah

.

Seriously manfaat breastfeeding nie sangat banyak tau. Nak-nak lepas Mira amalkan Set Penyusuan Shaklee. It is not only Milk Booster, it is more than that. Manfaat kesihatan yang paling utama plus kecantikan yang datang tanpa diundang. (sebab tak tau masa mula-mula.. hihihi)

.

.

Manfaat yang Ibu dapat bila berikan susu ibu dan amalkan Set Penyusuan Shaklee

.

Apa benefit yang Mira dapat dengan berikan Susu Ibu kepada anak-anak dan amalkan Set Penyusuan Shaklee nie ?

.

? Kulit ibu makin cantik
? Susu bertambah-tambah
? Badan ibu semakin bertenaga
? Ibu mampu puasa penuh di bulan Ramadhan walau baru habis pantang
? Gastrik ibu pun dah hilang
? Bukan sistem imun anak je makin kuat, ibu pun sama
? Masalah kebas-kebas masa berpantang dulu dah tak ada lagi.
? Steady je dukung baby lama-lama. Sakit pinggang tu dah lama tak ada
? Get in shape macam before pregnant in 4 months. (Dlu dekat setahun baru dapat balik shape tau )? Rambut kurang gugur dan cepat tumbuh

.

Best ke best Breastfeeding dengan Set Penyusuan Shaklee ??

.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik :

Testimoni Pengguna ESP dan Set Basic Penyusuan Shaklee

.

Di sini Mira kongsikan testimoni penggunaan ESP untuk tatapan korang yer. Mira dulu pun memang tengok testimoni dulu. Dah macam yakin sikit baru contact Master Ira dan dapatkan ESP nie. ESP dan Omega Guard adalah 2 item yang Mira cuba terlebih dahulu sebelum beranjak ambil Full Set Penyusuan Shaklee.

.

.

Susu Badan Meriah dengan ESP

.

Ni memang antara feedback ibu-ibu menyusu. Tapi apa pun perlukan consistency tau. Kalau ambil ESP pun jarang-jarang then tak boleh la nak kata tak berkesan. Kami ibu-ibu menyusu nie ambil 2 kali sehari tau atau 6 sudu besar sehari. Orang menyusu ni perlukan Protein 2 kali ganda dibandingkan dengan wanita normal.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
ESP dan Alfalfa merupakan Set Basic Penyusuan

.

.

Susu makin pekat dengan ESP dan Alfalfa.

.

Nie super famous feedback juga. Bukan setakat pekat, bertambah-tambah as well. Tapi 3L air jangan dilupakan. Nie antara yang utama dalam pengambilan any supplement.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Susu makin pekat dengan ESP dan Alfalfa. Nurse pun sokong pengambilannya

.

.

Bantu turunkan berat badan

.

Ada di kalangan ibu-ibu yang selalu kena bengkak susu bila ambil Alfalfa ni taoi nak ambil juga sebab susu melimpah-limpah. Lecithin ni bukan setakat bantu bakar lemak kita dan back in shape faster, ia juga bantu mereka yang hadapi masalah bengkak susu.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Penambahan Lecithin dapat mempercepatkan pembakaran lemak dan mengurangkan bengkak susu

.

.

ESP juga sesuai untuk ibu hamil

.

Kalau nak tahu, ESP ni sesuai untuk semua peringkat umur. Tapi bukan untuk bayi yer.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
ESP ni antara item untuk Set ibu hamil tau. Pembekal tenaga dan bagus untuk tumbesaran janin

.

.

ESP bukan setakat banyakkan susu

.

ESP ni banyak fungsi. Ia merupakan sumber protein . Mira dah cover Shaklee Effect yang Mira dapat bila amalkan ESP kat atas and nie pula Shaklee Effect atau ESP Effect dari seorang ibu. Beliau amalkan sejak mengandung lagi.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Guna ESP dari mengandung, selepas melahirkan dan sehingga kini

.

.

ESP bantu ibu dengan bayi pra-matang

.

Bayi pramatang bukan alasan untuk ibu duduk diam. Ibu usaha dan usaha juga untuk pastikan bayi kesayangan mendapat nutrisi terbaik melalui susu ibu. Alhamdulillah, berkat usaha, bayi menjadi sihat seperti sedia kala dan dah boleh direct breastfeeding.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Ibu dengan bayi pra-matang juga mendapat manfaat Set Penyusuan Shaklee

.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik :

Berminat nak dapatkan Set Penyusuan Shaklee ?

.

Berminat nak dapatkan Set Penyusuan Shaklee ? Manfaat dia memang banyak even jika anda amalkan Set Penyusuan yang Basic pun. Yang penting kene istiqamah atau orang puteh caap kene consistent. Doa pun perlu diiringkan supaya Allah bantu kita as well.

.

Boleh hubungi Mira atau Whatsapp direct tau. Semua barang Shaklee yang Mira jual berasal dan dibungkus oleh Shaklee sendiri. Setiap parcel ada insurance. Jika apa-apa berlaku semasa transportation, Shaklee akan bertanggungjawab dan ganti baru jika perlu.

.

Ni antara Set yang sering sahabat-sahabat Mira dapatkan dari Mira 012 531 9097 (klik untuk terus Whatsapp Mira yer)

 

 

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
ESP dan Alfalfa as Set Penyusuan Basic. Add in Omega untuk perkembangan  dan kesihatan bayi dan ibu serta Ostematrix untuk tulang ibu

 

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Set Asas Penyusuan dengan ESP dan Alfalfa Complex

 

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Daily Essential Set. Add in Alfalfa dan Ostematrix untuk kebaikan ibu dan baby

.

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik :

Produk Shaklee untuk Manfaat Ibu-ibu

.

Actually produk Shaklee ni ada banyak tapi untuk Ibu Mengandung dan Ibu Menyusu, boleh rujuk gambar bawah nie yer. Ada details on manfaat setiap item. Anda boleh pilih Set Asas, Set Pertengahan atau Set Lengkap. Semua bergantung kepada keperluan dan kemampuan.

.

For sure Set Lengkap yang terbaik untuk sokong keperluan dan kesihatan badan. Apa pun semua di tangan anda :). Whatsapp Mira untuk dapatkan list Set Asas, Set Pertengahan atau Set Lengkap. Anda juga boleh dapatkan produk mengikut keperluan anda.

.

 

 

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Produk-produk Shaklee yang dicadangkan untuk Ibu Hamil

.

Susu Badan makin banyak, Kulit dan Badan makin Cantik
Produk-produk Shaklee yang dicadangkan untuk Ibu Menyusu

 

Jika anda berminat untuk mendapatkan sebarang produk Shaklee, boleh hubungi Mira di talian 012 531 9097 (klik untuk terus Whatsapp Mira yer)