Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ? Darjah 2 wajib PANDAI baca tulisan JAWI?? 😲 Baru Mira tau today. Tough betul sekarang nie..

.

Ni Poster yang salah seorang cikgu kongsikan. Mereka guna Poster ni kat sekolah untuk bantu anak-anak murid kenal bunyi huruf jawi.

.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Poster Jawi di kelas anak-anak

Bila terkenang zaman sekolah dulu,
Ya Allah, Mira antara yang tak pandai Baca Jawi dulu.. tapi lepas la nak Baca tulisan Jawi kat batu nisan 😅😂.

.

.

Buku ajar Baca Tulisan Jawi

Mira nak cerita kat sini, to those ibubapa yang nak mula ajar anak BACA JAWI, ibu- ibu boleh dapatkan buku-buku bawah nie yer..

.

Buku Ibu Ajarku Jawi

Untuk peringkat awal atau pra-sekolah, ibu-ibu boleh dapatkan buku Ibu Ajarku Jawi. Ada Set Buku Jawi ikut stage by stage.

Ibubapan boleh mengajar anak mengikut tahap-tahap. Dari yang paling mudah iaitu mengenal huruf Jawi kepada membaca perkataan jawi.


Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Set Buku Ibu Ajarku Jawi

.

Buku Ibu Ajarku Jawi ni sesuai untuk kanak-kanak berumur 4 – 7 tahun. Fokus utama buku ni untuk bantu ibubapa dan guru-guru mengajar Si Comel membaca tulisan Jawi.

.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Set Buku Ibu Ajarku Jawi

Ciri-ciri buku Ibu Ajarku Jawi :

  • Sistem Fonetik
  • Suku kata mudah
  • Bermakna dan berulang
  • Dua warna
  • Berima
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Set Buku Ibu Ajarku Jawi
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Set Buku Ibu Ajarku Jawi
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Set Buku Ibu Ajarku Jawi


Nak lagi menarik, boleh dapatkan Buku Aktiviti Jawi as well.

.

Buku Aktiviti Jawi untuk bantu pembelajaran Si Comel.

Buku aktiviti Jawi yang ada di bawah MomyHappy ialah :
1) Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf
2) Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar

.
Apa beza buku latihan nie ??

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf


1) Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf


Ini untuk peringkat anak-anak baru mak kenal huruf Jawi. Ada latihan untuk anak tulis & padam huruf Jawi. Tapi tulis guna pencil ya.. baru leh padam.
.

Ini antara isi kandungan dalam buku aktiviti ini.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf


2) Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar


Buku ini pula lebih tinggi sikit tahapnya. Buku ni melatih anak-anak untuk mula membaca perkataan Jawi.
.

Jom kita tengok pula isi kandungan buku ini.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar


Untuk anak-anak yang sudah kenal huruf dan boleh baca jawi sikit-sikit, boleh ambil buku yang lebih advance.
.

Buku Iqra Jawi Pintar


Buku yang Mira maksudkan ialah Buku Iqra Jawi Pintar.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Buku Iqra Jawi Pintar untuk belajar membaca Tulisan Jawi

Bila buku ni direlease, ramai yang sambar tau. Buku ni mengajar jawi dari yang basic kepada yang advance..

Jadi hot selling tau buku ni. Jom kita tengok isi kandungan buku ini pula.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 1
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 2
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 3
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 4
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 5
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 6
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 7
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 1
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 2
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 3
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 4
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 5
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 6
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 7
Iqra Jawi Pintar – Video Isi Kandungan

.

.

Harga Buku-buku Belajar Membaca Tulisan Jawi

Nie pula harga untuk buku-buku nie.

*Buku Belajar Jawi*
BK03 Ibu Ajarku Jawi RM37.90
BK41 Iqra Jawi Pintar RM20.90

.

*Buku Aktiviti Jawi*
BA02 Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf RM4.50
BK01 Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar RM4.50

.

Nak dapatkan buku-buku nie ?
Boleh WhatsApp Mira terus k.
http://www.wasap.my/60102288151/BukuBelajarJawi/

Alhamdulillah… berkat usaha Ustazah kat Mozac dulu, pandai jugak lah saya membaca Jawi sekarang 😅😂. Tapi nak kene jugak grab buku-buku kat atas ni untuk mengajar anak-anak 🙂

Kombo Buku Kanak-kanak July 2019 by MommyHappy

Kombo Buku Kanak-kanak July 2019 by MommyHappy. Kombo ?? Seronoknya.. Boleh jimat dan jimat 😃😃.

.

Mira senaraikan Pakej Kombo yang ibu-ibu dan guru-guru boleh grab bulan ini selagi stok masih ada ya.

.

.

1. Kombo Buku Asas Praktis Penulisan (4 Versi) dan Free 2 Poster Sifir.

.

Kombo Buku Asas Praktis Penulisan dan Percuma 2 Poster Sifir

Terdiri daripada 4 Buku iaitu :
1. Asas Praktis Penulisan Abjad Besar
2. Asas Praktis Penulisan Abjad Kecil
3. Asas Praktis Penulisan Nombor
4. Asas Praktis Penulisan Jawi

.

Kombo Buku Kanak-kanak July 2019 by MommyHappy
Set Buku Asas Praktis Penulisan

.

Nak dapatkan Set Lengkap Buku Belajar Menulis untuk anak?

Set ni sangat bagus sebab :

  • Buku tebal dan tahan lasak sebab kertas jenis kadbod
  • Buku boleh tulis padam berulang kali, wow.. jimat kertas
  • Buku berwarna warni, bergambar dan sangat menarik perhatian anak anak
  • Percuma Whiteboard Marker Pen bagi setiap buku
  • Boleh kongsi adik beradik sebab boleh tulis adam berulang kali

.

Insyaallah boleh bantu anak anak Puan belajar menulis dengan baik 🙂

.

Kali ini Kombo Buku Asas Praktis Penulisan Penulisan dengan FREE 2 Poster Sifir 😊. Limited Stok ya so kene cepat-cepat dapatkan. 😁

.

Kombo July 2019 (Selagi Stok masih ada)
Harga RM52.00, Postage RM8.00
Total RM60.00

.

.

2. Kombo Buku Phonics 1000 Words dan Bacaan Asas Bahasa Malaysia dalam masa 50 Jam.

.

fb img 15622089731326228866081835042238 - Kombo Buku Kanak-kanak July 2019 by MommyHappy

.

Buku Bacaan Asas Bahasa Malaysia dalam masa 50 Jam ni laku sangat sampai kene restok banyak kali. Pilihan ibubapa dan guru-guru.

.

Harga untuk Kombo My Book of Phonics 1000 words dan Bacaan Asas Bahasa Malaysia dalam 50 Jam

Harga RM35.90, Postage RM8.00
Total RM43.90

.

.

3. Kombo Poster Games Terbaik

.

Kombo Buku Kanak-kanak July 2019 by MommyHappy
Kombo Poster Games Terbaik

.

Kombo 3 Poster Permainan yang terdiri dari Poster BI, Poster BM dan Poster Jawi. yang kalis air dan bersaiz besar. 

  • Poster BI,
  • Poster BM dan
  • Poster Jawi.

Ciri-ciri Poster :

  • Berwarna warni dan sangat menarik
  • Penuh dengan Unsur pembelajaran
  • Menyeronokkan sebab boleh main bersama dadu
  • Boleh belajar mengenal perkataan dalam Bahasa melayu
  • Bersaiz sangat besar iaitu 609 mm x 609 mm ( saiz 2 kaki x 2 kaki)
  • KALIS AIR kerana diperbuat daripada material Tarpaulin ( material biasa digunakan pada bunting)
  • Tahan lasak dan tak koyak serta tahan lama dan lipat banyak kali pun takde masalah
  • Sesuai digunakan untuk 2-6 orang pemain 🙂 Boleh main beramai-ramai.. yyeaahhh !!

.

Harga RM65.00, Postage RM8.00
Total RM73.00
.

.

Produk lain selain Set Kombo ?

.

Nak tahu produk lain oleh MommyHappy ?
Link Website untuk katalog ialah https://www.mommyhappygroup.com/

.

.

Keahlian MommyHappy

.

Nak jimat lagi ? Jom dapatkan 5 % diskaun which only apply untuk ahli sahaja tau. Kalau nak jadi ahli, perlu register dahulu 🙂

.
Boleh PM Mira untuk register keahlian. Register sendiri pun boleh tapi kene buat pembelian dulu. Nak senang, PM Mira jer.. Mira tolong register dan boleh berjimat terus 🙂

.

Tapi if still nak register sendiri, boleh register di sini yer..
https://kedaiberjaya.my/daftar/000036

.

.

Boleh hubungi MIra di talian 01022 88 151 atau boleh Whatsapp Mira di link ini ya.

Bertenaga semula dengan B Complex Shaklee

Bertenaga semula dengan B Complex0 Shaklee?? Penat & ngantuk giler 🥴 actually tapi xleh tido!

.

Ni semua sebab B Complex punyer pasal 😅. Pandai sangat kan… Sape suruh telan B Complex bila nak jumpe bantal 😂.

.

LSelalu mama pengsan dulu..
Ni anak dah pengsan, mama dok terkebil-kebil lagi 🤣

Gara-gara kelam-kabut mak klua,
Then lupe ambik supplement 😅
Bukan lupe sangat pun, more towards bertangguh.

Ye la, pagi-pagi sibuk siapkan diri and anak
Konon takut terlambat, lambat jugak sudahnyer..
Last skali Vitamin dok tido dalam handbag till malam.

Dah terdetik dah jangan ambik
Tapi takut kebas tangan
Terus tutup mata and telan.

Actually if skip 2 or 3 hari, tangan dok pon kebas
Tapi tetiba terfikir tang situ tetiba.

Hambik!! Terus tak leh tido!
Patut B Complex ni makan after meal.
Bukan before tido 😅😂

Apa yang special sangat bout Vitamin B Complex yang Mira consume nie??

Die B Complex dengan 8 komponen Vitamin B.
All 8 types of Vitamin B.

Vitamin B-1 – thiamin
Vitamin B-1 adalah penting untuk pertumbuhan dan fungsi badan yang sihat, termasuk otak dan jantung.

Vitamin B-2 – riboflavin
Badan memerlukan vitamin B-2 untuk memecahkan lemak dan dadah.

Vitamin B-3 – niacin
Badan memerlukan niacin untuk mengekalkan kulit, saraf, dan pencernaan yang sihat. Doktor kadang-kadang menetapkan dosis tinggi niacin untuk membantu meningkatkan tahap kolesterol.

Vitamin B-5 – asid pantothenik
Vitamin B-5 adalah penting untuk kesihatan otak dan sistem saraf.

Vitamin B-6 – pyridoxine
Vitamin B-6 membantu badan membuat sel darah merah baru, yang membawa oksigen ke seluruh badan. Ia juga membantu menjaga sistem imun yang kuat.

Vitamin B-7 – biotin
Biotin adalah penting untuk rambut yang sihat, kuku, dan fungsi saraf.

Vitamin B-9 – asid folik
Tubuh menggunakan asid folik – atau folat, bentuk semula jadi – untuk membuat bahan DNA dan genetik. Semasa kehamilan, asid folik boleh mengurangkan risiko kecacatan kelahiran tertentu.

Vitamin B-12 – cobalamin
Saraf dan sel darah badan memerlukan vitamin B-12. Tahap B-12 yang mencukupi juga menghalang anemia yang merosakkan, yang merupakan kekurangan nutrien ini

Actually customer Mira yang always Mira recommend ambil Vitamin B Complex ni ialah..
💕 Ibu menyusu
💕 Ibu Berpantang
💕 Nak naik berat badan
💕 Masalah keguguran rambut
💕 Masalah kulit
💕 Masalah kebas / saraf
💕 Ibu Mengandung
💕 Ikhtiar Hamil
💕 Selalu sakit kepala / Migrain / Stress
💕 PMS / Period Pain

The list still goes on..

Ok la.
Yang nak Mira bantu dapatkan Vitamin B Complex yang awesome nie,

Jangan malu-malu PM Mira k 👇👇👇
http://www.wasap.my/60102288151/

Take care
Semoga bermanfaat.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)hihihi.. Educated mother tak semestinya pandai nak ajar anak-anak tau. Tapi di mana ada keinginan, di situ ada jalan.

.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji. My 1st Step

Come back to the story, i really nak anak-anak jadi pandai tapi i tak tahu macam mana. So one day, I decided to grab Flip Card Iqra. I started with Iqra first..

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Flip Card Iqra

.

Saje nak try dan test.. Hahahhahaha. But actually, nak terapkan ajaran Quran dulu.

.

.

Kids stop main air bila dengar suara sebutan Alif Ba Ta

And it looks good as kids yang tengah mandi, boleh stop mandi tau, right after dengar suara budak-budak sebut huruf Hijaiyah satu persatu.

.

.

And Alhamdulillah, they follow the it. Till now, bila dengar lagu Alif Ba Ta by Upin Ipin, Omar Hana or even Zhaky, both of them can follow them well.

.

Well tu tak bermaksud boleh ingat semua, but they manage to follow and pronounce almost every huruf.

.

Sebab dorang suke sangat dengan lagu Upin Ipin tu, Mira pun combinekan sebutan Alif Ba Ta by tahfiz cilik dengan lagu alif ba ta Upin Ipin. And I played it everyday. Tak kire la siang atau malam.

.

.

5 minit sehari untuk belajar secara formal

.

Ajar guna Flip Card Iqra pun dalam 5 minit je sehari Mira praktiskan. Memang Mira cuba sedaya upaya untuk dapatkan 5 minit ni. Alhamdulillah, dorang dah kenal dah huruf Hijaiyah =)

Yaayyyy.. mission accomplished! Alhamdulillah.

.

Tapi mission tak habis lagi.. Tak kan nak kenal huruf je kan. So now tengah sambung belajar guna set mengaji Al-Furqan.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Set Al-Furqan

.

Actually dah beli set ni since anak sulung umur setahun lebih lagi tapi sekarang baru nak guna.. buat pekasam lama betul kan.. hahahhaha

.

Sambil ajar abang, kita ajar adik sekali. For sure penekanan lebih untuk abang dan Alhamdulillah, Abang tangkap cepat sangat..

.

Adakah sebab mama telan Omega Guard aka Minyak Ikan masa susukan both adik and abang ?? Maybe.. sebab ada DHA dan EPA dalam Omega Guard tu.

Cepat tu antara salah satu sebabnya ialah Flip Card Iqra. Dorang dah kenal huruf walaupun tak semua.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Flip Card Iqra dan Buku 1 Al-Furqan

.

Memang lebih mudah nak mengajar anak dengan adanya Flip Card Iqra ni. Anak kenal huruf dan bunyi asas baris atas, bawah dan depan. Bila guna Buku Al Furqan ni pula, kite stresskan satu-satu bunyi dengan baris. Tak lah anak tend to memorized.

.

.

Video kanak-kanak belajar dengan Flip Card Iqra

.

Ibu mengajar anak mengenal bunyi dengan baris

.

Kakak mengajar adik. Dalam kereta pun boleh guna 🙂

.

Pandainya kakak mengaji.. Boleh sambung baca Muqaddam dan Quran lepas nie .. Yaayy !!

.

.

Ok la. Done sharing today on how I teach my kids. Even this is not the best way, hopefully it will help other parents.

.

Mana yang baik boleh la diikuti dan yang tak baik tu jadikan sempadan. Yang baik semua base on Ilham yang Allah turunkan, dan kekurangan tu base on kelemahan diri.

.

.

Dapatkan Flip Card Iqra dan Set Al-Furqan

Jom dapatkan Flip Card Iqra dan Al-Furqan . Mira boleh tolong dapatkan untuk mereka yang nak ajar anak-anak mengaji. Dapatkan salah satu atau kedua-duanya ? Terpulang kepada anda 🙂

.

Just pm me and I will show you how. Klik link ini untuk terus whatsapp Mira ya. Boleh juga text MIra di talian 010 2288 151

.

#shakleeuser #flipcardiqra #alfurqan #tipsajaranak #shakleelover #jomhidupsihat #ajaranakbaca #readinglesson #quran #iqra #notaperfectmom #notaperfectwife #supplementbest #lovemykids #anaksoleh #anaksolehah #anakmakabahalways #takkisahapeaorangcakap