3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil. Sukar Hamil ? Dah usaha macam-macam tapi masih tak berhasil ? Cara hidup kita mempengaruhi peluang kita untuk hamil.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Tingkat peluang untuk hamil

 

Ini yang Mira belajar semalam tau. Memang ramai je yang ada masalah nak Hamil atau Mengandung nie. Bak kata Nutritionist, amalan harian kita pun mempengaruhi tau.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

Nak tingkatkan peluang untuk kehamilan ?

 

Amalkan pengambilan Asid Folik

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Asid Folik membantu dalam usaha untuk hamil?

 

Kalau nak tau, dulu gyne atau pakar sakit puan pernah gitau, kalau nak pregnant, kene start ambil Asid Folic. Bukan ambil masa mengandung je tau, perlu ambil lebih awal. To those yang amalkan Vitamin B Complex, tak perlu risau, memang dah ada asid folik tau dalam Vitamin B Complex Shaklee tu.

.

Doktor pun pernah berkata kita kene prepare badan kita dulu dengan tahap kesihatan yang baik dan nutrisi yang bagus supaya badan kita bersedia untuk proses kehamilan. Macam orang dulu-dulu yang bercucuk tanam, kene prepare tanah pertanian dan perlu bajak dulu. Mereka pastikan tanah yang dipilih pun tanah yang subur, baru mereka bercucuk tanam.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Fungsi Folic Acid untuk mereka yang berusaha untuk hamil

 

Pengambilan asid folat atau folic acid harian yang disyorkan untuk semua wanita (childbering age) adalah sekurang-kurangnya 400 mikrogram (mcg), atau 0.4 miligram (mg). Mengambil asid folik sekurang-kurangnya satu bulan sebelum konsepsi mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf, seperti spina bifida, sehingga 70 peratus, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

.

.

Amalkan pengambilan Vitamin C

.

Something new yang Mira belajar semalan dari Nutritionist ialah “Vitamin C mampu tingkatkan kesuburan”.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Vitamin C dan Kesuburan

 

Kajian menunjukkan terdapat 44% lebih banyak kehamilan apabila wanita yang sedang menerima rawatan kesuburan mengambil 500mg vitamin C.

.

Nutrisi sebelum kehamilan berkaitan secara langsung dengan kesuburan dan peluang untuk hamil. Vitamin atau supplement antara yang dapat membantu.

 

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Fungsi Vitamin C dalam kesuburan

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

 

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil ini dikongsi oleh Nutritionist dan Mira kongsikan di sini. Semoga ramai mendapat manfaat darinya.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

1. Gaya Hidup yang lebih Sihat

.
Kene pandai uruskan tekanan, selalu bersenam dan kekal aktif untuk pastikan berat badan tidak berlebihan. Jauhi alkohol dan rokok antara nasihat yang sering ditekankan oleh pengamal perubatan.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Amalkan gaya hidup yang sihat dan berat badan yang ideal

 

Kafein dan pengambilan alkohol mampu menjejaskan kesuburan tetapi setakat ini tiada kajian yang specifically address dosage yang mampu mengancam kesuburan seseorang individu. Bagi perokok pula, sama ada aktif atau pasif, merokok boleh mengurangkan kesuburan lelaki dan wanita. Malah ia membahayakan kesihatan bayi yang sedang membesar.

.

Dalam populasi rawatan teknologi reproduktif (ART) yang dijalankan, lelaki dan wanita yang merokok secara signifikan telah mengurangkan kadar kelahiran hidup dan meningkatkan risiko keguguran.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

2. Persekitaran

.

Kekadang kerjaya kita dan persekitaran kita menyumbang kepada ketidaksuburan as well. Jika kita bekerja dalam makmal  atau terdedah kepada sebarang bahan kimia yang mudah meresap masuk ke dalam salur darah, ia akan menyebabkan peluang untuk hamil nipis as well.

.

Perlu ambil precaution atau langkah berjaya-jaga kalau kita dalam industri yang melibatkan bahan kimia. Cuba untuk hadkan penggunaan bahan kimia dan hadkan pendedahan kepada bahan-bahan yang bertoksid dan sebarang radiasi.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Persekitaran kita juga memainkan peranan dalam menentukan tahap kesuburan

 

Penyelidikan menunjukkan bahawa pendedahan kepada pelarut, bahan kimia dan logam tertentu boleh memusnahkan kesuburan anda. Sesetengah wanita terdedah kepada bahan kimia estrogenik seperti dakwat, plastik, dan wangian di tempat kerja.

.

Pencemaran dari permaidani, panel, kabinet, retardan api, dan sebagainya melepaskan pengganggu endokrin ke udara dan ia mampu mengubah sistem hormon anda.

.

Jika anda perlu pengecat, dapatkan cat tanpa-VOC. Kurangkan penggunaan penyembur serangga di sekitar rumah anda, atau dapatkan alternatif hijau. Cari alternatif untuk mengawal perosak. Elakkan membeli permaidani atau beli perabot yang diperbuat daripada bahan semula jadi. Bahan-bahan sintetik mengandungi retardan api yang boleh dilepaskan ke udara selama bertahun-tahun selepas dipasang.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

3. Pemakanan

.
Hadkan pengambilan kafein. Satu kajian baru telah mengaitkan kafein dengan keguguran. Mereka yang mengambil kafein pada kadar yang lebih sedikit dari biasa ketika mereka sedang hamil lebih cenderung untuk kehilangan kehamilan pada awal kehamilan.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Kafein dan Kesuburan

 

Selain itu, elakkan bahan tambahan dan makanan yang diproses. Penyelidik dari Australia mendapati bahawa makan makanan segera kerap dikaitkan dengan kenaikan dua kali ganda dalam risiko ketidaksuburan pada wanita yang subur.

.

Pengambilan buah-buahan yang terhad (jarang mengamalkan pengambilan buah-buahan dalam diet seharian) terikat dengan peningkatan 50 peratus dalam risiko kemandulan, dan makan buah beberapa kali sehari kelihatan mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk hamil.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

.

Kajian itu hanya mengaitkan pengambilan diet seharian dengan kemandulan. Lebih banyak kajian diperlukan untuk membuktikan bahawa makanan tertentu mempunyai kesan langsung terhadap risiko ketidaksuburan.

.

Pilih makanan yang sihat, Lengkapkan badan anda dengan nutrisi seperti protein, asid folik, Vitamin C dan lain-lain.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

Ingin Tingkatkan Kesuburan dan Peluang untuk Hamil ?

,

Anda dalam usaha untuk hamil?  Makanan dengan nutrisi yang terbaik antara kaedah yang perlu diamalkan secara berterusan bukan hanya untuk hamil tetapi untuk memastikan kehamilan yang sihat, anak yang dilahirkan juga sihat dan untuk kesejahteraan anda sehingga ke usia tua.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Set Kesuburan Lelaki dan Wanita

.

Hubungi Mira jika anda ingin mendapatkan Set Kesuburan ini. (klik pada tulisan biru untuk terus Whatsapp Mira.

.

Anda juga boleh memilih untuk detoks terlebih dahulu sebelum mengambil Set Kesuburan untuk memastikan toksin-toksin dalam badan disingkirkan dan Vitamin yang diambil untuk tingkatkan kesuburan dapat diserap dan digunapakai oleh badan pada tahap yang optimum.

.

Set Kesihatan Kesuburan Suami dan Isteri ni terdapat dalam 3 pakej yang berbeza mengikut bajet dan keperluan anda.

  1. Pakej Asas atau Basic yang mengandungi GLA Complex dan Vitamin E
  2. Set Medium yang mengandungi GLA Complex, Vitamin E, B-Complex dan CoqTrol Plus
  3. Set Lengkap  yang mengandungi GLA Complex, Vitamin E, B-Complex, CoqTrol Plus, Alfalfa Complex dan Vivix.

.

Hubungi Mira jika anda ingin mendapatkan Set Kesuburan ini.

Mira 012 531 9097,

Agent Shaklee anda yang sah.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge