4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita. Kalau cantik dalaman insyaAllah cantik luarannya. Hari ni kita sentuh tentang penjagaan kulit wajah untuk mereka yang  umur 20an, 30an serta 40an dan ke atas.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Penjagaan kulit berbeza mengikut umur dan keadaan kulit

 

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita :

Kenali Jenis Kulit Muka anda

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Cara kenal pasti jenis kulit muka

 

Anda memiliki kulit muka yang kering atau berminyak? Sangat CRUCIAL untuk kita tentukan jenis kulit muka sebelum kita memilih jenis-jenis pencuci muka yang sesuai. Di pasaran sekarang terdapat lambakan jenama pencuci muka dari dalam dan luar negara.

 

Ramai yang menyangka kulit muka mereka jenis kulit yang berminyak tetapi sebenarnya kulit mereka hanya nampak berminyak tetapi mengalami masalah kekeringan 😮.

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita :

Bagaimana nak menentukan jenis Kulit Muka. Berminyak atau Kering?

 

Ini merupakan antara langkah-langkah untuk menentukan kulit muka jenis berminyak atau kering. Mudah je. Boleh dilakukan sendiri di rumah.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Jenis kulit muka boleh ditentukan dengan mencuci atau membersihkannya

 

1. Cuci Muka seperti biasa

2. Selepas dicuci, tengok di Cermin sama ada tanda-tanda kekeringan atau tak. Search for tanda mengelupas atau rasa ketat-ketat. Ini petanda kulit anda kering.

3. Kenal pasti ciri-ciri kulit anda selepas dicuci dan anda boleh memilih skincare yang sesuai dengan keadaan atau jenis kulit muka anda.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Kenal pasti jenis kulit muka / wajah selepas dicuci

 

Combination Skin: Selepas pembersihan, kulit kombinasi akan sering berasa bersih, segar dan bebas minyak di sekitar kawasan hidung tetapi ketat dan kering di sekitar pipi.

Kulit sensitif: Kulit sensitif selalunya akan berasa bersih dan sedikit kering selepas dibasuh tetapi pembersih boleh mencetuskan gatal-gatal dan kerengsaan. Apabila ini berlaku dengan kerap dan dengan pelbagai produk, ia adalah tanda kulit sensitif.

Kulit normal: Orang dengan kulit biasa akan berasa bersih selepas pembersihan. Mereka mungkin masih memerlukan sedikit pelembap, tetapi secara keseluruhan kulit tidak terlalu kering atau sensitif.

Kulit berminyak: Selepas pembersihan, kulit berminyak akan berasa bersih dan bebas minyak. Tidak lama selepas pembersihan, minyak akan kembali. Jika anda rasa kulit berminyak denga cepat, kulit anda mungkin jenis kulit berminyak

Kulit kering: Untuk kulit kering, pembersihan boleh mengeringkan kulit dan meninggalkan rasa kering dan agak ketat.

 

Notes :

Normally kulit hanya akan berminyak lepas apply toner atau moisturizer. Kulit yang kering akan hasilkan minyak untuk melindungi atau melembapkan kulit, tu sebab rasa berminyak. It will be back to normal lepas dicuci.

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita :

Keadaan Kulit Muka untuk 20an, 30an dan 40an ke atas

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Tanda-tanda penuaan berbeza mengikut umur, cara hidup dan exposure

 

Keadaan Kulit Muka 20an dan Potensi Masalah yang ada

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Wanita pada usia 20an

 

Apabila anda berada di linkungan umur 20an, kolagen dan elastin pada kulit makin berkurang dan tanda-tanda penuaan jadi semakin ketara. Paras kolagen  dan elastin masih sihat tetapi akan mula turun secara perlahan-lahan.

 

Anda mungkin mula mempunyai masalah seperti berikut :

  • Kulit muka berminyak, liang-liang roma tersumbat atau liang-liang roma kelihatan besar.
  • Di Malaysia cuaca sangat panas. Masalah muka berminyak akan menyebabkan anda terdedah kepada masalah jerawat.
  • Penggunaan BB Cream, CC Cream, Krim jerawat dan Make-Up yang merupakan sesuatu yang biasa akan mendatangkan masalah jika ia tidak dibersihkan dengan cara yang betul, pori-pori akan tersumbat dan pori-pori semakin membesar.

 

 

Keadaan Kulit Muka 30 an dan Potensi Masalah yang ada

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Wanita pada usia 30an semakin matang. Tapi matang tak bermakna nampak tua tau

 

Bagi mereka yang berada dalam golongan umur 30an, anda mungkin dapat observe beberapa situasi di bawah. Pada umur 30an, kehilangan Kolagen dan elastin makin ketara pada bahagian kulit wajah.

 

  • Anda mungkin akan mula nampak garisan halus atau kedutan di bahagian mata atau apabila anda tersenyum.
  • Kulit makin kusam, tona kulit semakin tidak sekata. Bahagian dahi gelap berbanding bahagian pipi.
  • Pigmentation pada pipi dan hidung.
  • Pembaharuan sel semakin lambat dan kesannya, tanda-tanda jerawat lambat baik atau lambat hilang.

 

 

Keadaan Kulit Muka 40 an dan Potensi Masalah yang ada pada Usia 40an + Menopaus

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Wanita pada umur 40an dan ke atas masih boleh kelihatan lebih muda dengan Skincare dan Penjagaan Kulit yang Baik

 

  • Hormon mula terganggu kerana hormon estrogen semakin berkurangan. Kulit menjadi semakin kering dan kusam disebabkan oleh kebolehan kulit untuk kekalkan kelembapan semakin berkurangan.
  • Kedutan, liang-liang roma, garisan halus, pigmentasi kelihatan semakin jelas.
  • Kehilangan makin banyak kolagen dan elastin menyebabkan Kulit semakin nipis (Kulit jadi semakin sensative terutama jika apply skincare yang banyak bahan kimia)
  • Pembaharuan sel sangat2 lambat.

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita :

 

Ini ingredient penting untuk posting kali nie. Informasi ini pun Mira dapat daripada nutritionist yang bertauliah tau. Nanti Mira inform siap-siap SkinCare yang dah terbukti boleh meremajakan kulit. Siap ada kajian klinikal tau. 🙂

 

4 Tips Penting dalam penjagaan kulit wajah adalah seperti berikut :

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

1. Rutin Penjagaan Kulit Harian

 

Penjagaan Rutin Harian ni macam mana? Actually kebanyakkan orang pun buat tapi mungkin ada yang tak buat dengan sempurna.

 

Rutin penjagaan harian ni bermula dengan memcuci kulit wajah menggunakan pencuci muka. Ini diikuti dengan penggunaan toner untuk menutup liang-liang pori yang terbuka dan ini merupakan langkah yang sangat penting. Akhir sekali, gunakan pelembap muka untuk memastikan muka sentiasa lembap.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Bukan perempuan je yang pandai jaga kulit tau, ada lelaki yang jauh lebih advance 🙂

 

3 langkah utama ini sangat penting untuk semua peringkat umur dari umur 20an, 30an, 40an dan ke atas. Ini merupakan asas dalam penjagaan kulit wajah. Rutin penjagaan kulit harian yang baik memerlukan :

  • Pencuci muka untuk membersihkan kulit wajah
  • Toner untuk menutupi pori-pori muka
  • Pelembap muka untuk melembapkan kulit muka

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

2. Gunakan Sunscreen dan Krim Malam

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Sangat penting sunscreen ni tau untuk lindungi kulit kita terutama dengan cuaca yang panas di Malaysia nie

 

Penggunaan sunscreen dan krim malam antara yang paling penting. Krim malam bantu bina balik kolagen dan elastin pada kulit wajah. Manakala Sunscreen yang berSPF membantu :

 

  • Melindungi Kulit Anda dari Sinaran UV
  • Penggunaan pelindung matahari setiap hari akan mengurangkan 50% risiko kanser kulit menurut kajian dari AS.
  • Dapat mencegah Penuaan Pramatang. Kajian menunjukkan penggunaan senscreen oleh mereka yang berumur 55 tahun ke atas secara konsistent dapat mengurangkan risiko kehadiran tanda-tanda penuaan 24% lebih rendah.
  • Bantu kulit untuk mengekalkan tonanya. Penggunaan Sunscreen dapat menghalang pembentukan bintik-bintik hitam atau tona kulit yang todak sekata.

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

3. Penggunaan Serum 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Penggunaan Serum adalah sangat digalakkan untuk mereka yang berumur 40an dan ke atas

 

Serum menyokong dan mempercepatkan pembaharuan sel dan penghasilan kolagen dan elastin. Bagi mereka yang berumur 30an pun dah boleh guna tapi tak perlu kerap sangat. Bagi anda yang berumur 40 dan ka atas, penggunaan serum ni dah boleh jatuh Wajib.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

4. Pastikan guna krim Anti-Penuaan bagi mereka yang berumur 40 ke atas.

 

Rawatan anti penuaan merupakan antara yang perlu bagi mereka berumur 40 tahun dan ke atas supaya kulit wajah nampak kekal muda.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Penggunaan krim anti-penuaan digalakkan untuk mempercepatkan pemulihan dan mempercepatkan pembentukan sel baru

 

Selalunya rawatan anti penuaan ini menggunakan krim atau sapuan yang kaya denagn Vitamin C dan Vitamin E. Sifat antioksida yang tinggi pada kedua-dua Vitamin ini dapat membantu untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan seperti pigmentasi dan kedutan

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

Set Skincare Anti-Aging berasaskan bahan Semulajadi

 

Mira nak suggestkan Skincare yang korang boleh guna untuk menjaga kecantikan dan keremejaan kulit muka atau kulit wajah. Skincare ni dah melalui 8 tahun kajian dan penyelidikan dan ada klinikal study dijalankan.

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

Klinikal Study

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Kajian Klinikal ke atas Youth

 

Klinikal study tu maksudnya kajian ke atas manusia sebenar menggunakan produk ini sendiri. Ini la result dari klinikal study tue.

  • 100% pengguna memiliki kulit wajah yang kelihatan lebih muda selepas 1 bulan penggunaan
  • 70% atau 2/3 dari pengguna telah menganjakkan usia kulit wajah mereka. Contohnyer nenek yang 50 tahun tapi kulit muka mereka seperti berumur 40 tahun ! Wowww sangat kan..

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

Bebas Bahan Kimia

 

Bukan tu jer, skincare nie bebas bahan kimia yang merbahaya tau. Dorang sendiri dah declare dan memangdangkan skincare ni dari US, so lebih ketat la requirement dorang berbanding skincare tempatan.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Bebas Bahan Kimia Berbahaya

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

Berasaskan Bahan Semulajadi

 

Skincare ni menggunakan bahan-bahan semulajadi yang terkenal dengan kesan anti-aging. Ini merupakan antara punca utama mengapa 100% pengguna yang menggunakan skincare ini kelihatan lebih muda walaupun hanya selepas 1 bulan penggunaannya.

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Berasaskan Bahan Semulajadi yang terkenal dengan kesan Anti-Aging

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

Skincare Youth by Shaklee

 

Ni la produk yang Mira nak kenalkan tu. Nama produk nie Youth.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Sihat Jelita
Anti-Aging Skincare yang tengah Viral sekarang

 

Lepas Skincare Youth ni launch, 2 kali berturut-turut stok kat Malaysai habis tau. Bulan lepas masuk lagi dan dengan Promosi yang Super BEST ! Setiap pembelian akan diberikan PERCUMA Radiant C & E yang bernilai RM349.80

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita
Youth Skincare dengan Promosi Percuma Radiant C & E. Promosi berakhir 31 May 2018

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

Nak dapatkan Youth by Shaklee ?

 

Anda berminat nak dapatkan Set Youth untuk anda atau orang yang tersayang ? Bukan perempuan je tau boleh pakai. In fact ramai lelaki dah cuba dan puas hati dengan resultnya. Ini salah satu contohnya.

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

Testimoni Youth

 

Testimoni ni real one from Malaysia tau.

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita

 

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita:

Jom dapatkan Youth hari ini.

 

Berminat nak dapatkan Youth ? Jom hubungi Mira.

Boleh dapatkan Complete Set Intensive Treatment atau boleh beli loose tau. Tapi for sure la kalau beli Complete Set lebih Jimat dan Untung. 🙂

 

Lagi untung kalau ambil Set Youth yang tengh promo bulan nie. (May 2018) Boleh dapat Radiant C & E bernilai RM349.80 for FREE. Jangan lupa contact Mira tau untuk dapatkannya.

 

Jom jadi Ahli dan dapat harga yang lebih menjimatkan. Beli lebih 200UV, Free Membership, Dapat harga ahli, dapat 5% Penjimatan terus masuk dalam acct bank next month tau 🙂 Best ke Best.

 

4 Tips Penjagaan Kulit Muka untuk Kekal Jelita
Manfaat Produk Youth kepada Kulit Wajah

 

Jangan lupa hubungi Mira yer. Mira | 012-531 9097 

(Klik pada huruf warna BIRU untuk directly Whatsapp Mira yer)

 

 

.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge