6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak. Betul ke setiap kanak-kanak memerlukan Vitamin untuk menjadi lebih sihat ??

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Kanak-kanak memerlukan Vitamin dan Mineral yang secukupnya untuk pertumbuhan yang sihat, normal dan berkualiti

 

Atau ini hanya propaganda yang dimainkan oleh pihak pengeluar Vitamin untuk majukan Bisnes mereka ??

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : Keperluan Vitamin dan Minerals

 

Menurut pakar, sebaik-baiknya, anak-anak perlu mendapatkan vitamin mereka dari diet yang seimbang dan sihat.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Rujuk kepada yang pakar jika anda ragu-ragu dengan keperluan Vitamin dan Mineral untuk si comel anda

 

Antara makanan yang diperlukan oleh kanak-kanak adalah :

 

  • Susu dan produk tenusu seperti keju dan yogurt (lebih baik produk rendah lemak untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas)

    6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
    Produk Tenusu

 

  • Banyakan buah-buahan segar dan sayur-sayuran berdaun hijau
6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Buah-buahan dan Sayur-sayuran antara yang tinggi Vitamin dan Mineral

 

  • Protein seperti ayam, ikan, daging, dan telur
6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Pelbagai sumber protein

 

  • Biji-bijian seperti oat dan beras perang
6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Bijirin untuk sumber Mineral dan Vitamin yang pelbagai

 

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : Keperluan Makanan Tambahan atau Vitamin untuk Kanak-kanak

 

Cara hidup kini yang nak cepat dan mudah menyebabkan makanan yang disediakan even di rumah tidak dapat memenuhi keperluan diet seimbang baik untuk kanak-kanak mahupun peringkat dewasa.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Makanan yang Cepat dan Mudah. Drive though je..

 

Pakar Kanak-kanak menyarankan Vitamin atau MultiVitamin untuk kanak-kanak yang terdedah kepada situasi-situasi berikut  :

 

  • Kanak-kanak yang tidak mendapat sumber makanan yang seimbang, yang diperbuat daripada bahan yang segar.

 

  • Kanak-kanak yang cerewet dalam memilih makanan atau yang tidak cukup makan.
6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Anak-anak cerewet dan memilih untuk makan makanan kegemaran mereka sahaja

 

  • Kanak-kanak dengan masalah kesihatan kronik seperti asma atau menghadapi masalah pencernaan, terutamanya jika mereka mengambil ubat-ubatan (pastikan anda berbincang dengan doktor anak anda terlebih dahulu sebelum memulakan suplemen jika anak anda mengambil ubat)

 

  • Kanak-kanak yang banyak mengambil makanan segera dan makanan yang telah diproses.
6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Makanan yang diproses menjadi pilihan due to lambakan iklan dan tawaran yang menarik

 

  • Kanak-kanak yang mengamalkan diet vegetarian atau diet vegan (mereka mungkin memerlukan suplemen zat besi), diet tenusu (mereka mungkin memerlukan suplemen kalsium), atau diet-diet lain.

 

  • Kanak-kanak yang minum banyak air berkabornat yang mana pengambilan air bergas ini boleh menyahkan vitamin dan mineral dari badan mereka

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : Vitamin dan Mineral yang sangat penting untuk pertumbuhan kanak-kanak

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : 1. Vitamin A

 

Vitamin A menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan yang normal; pembaikan tisu dan tulang; serta untuk kulit dan mata yang sihat juga untuk tindak balas imun.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Kebaikan Vitamin A

 

Sumber yang baik termasuk susu, keju, telur, dan sayur-sayuran kuning-ke-oren seperti wortel, ubi, dan labu.

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : 2. Vitamin B

 

Keluarga vitamin B – B2, B3, B6, dan B12 – membantu metabolisme badan , pengeluaran tenaga, dan sistem peredaran serta saraf yang sihat.

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Fungsi Vitamin B

Sumber yang baik termasuk daging, ayam, ikan, kacang, telur, susu, keju, kacang, dan soya.

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : 3. Vitamin C

 

Vitamin C menggalakkan pembentukan otot yang sihat, tisu penghubung, dan kulit.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Kepentingan Vitamin C

 

Sumber yang baik termasuk buah sitrus, strawberi, kiwi, tomato, dan sayur-sayuran hijau seperti brokoli.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak  : 4. Vitamin D

 

Vitamin D menggalakkan pembentukan tulang dan gigi dan membantu badan menyerap kalsium. Baca lebih lanjut tentang kepentingan Vitamin D kepada kanak-kanak khususnya di sini.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Kepentingan Vitamin D

 

Sumber yang baik termasuk susu dan ikan berlemak seperti salmon dan makarel. Sumber terbaik vitamin D adalah cahaya matahari.

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : 5. Kalsium

 

Kalsium membantu membina tulang yang kuat.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Kepentingan Kalsium kepada badan

 

Sumber yang baik termasuk susu, keju, yogurt, tauhu, dan jus oren yang diperkayakan kalsium.

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : 6. Zat Besi

 

Zat Besi membina otot dan penting untuk pembentukan sel darah merah yang sihat. Remaja perempuan sangan berisiko mengalami kekurangan zat terutama apabila mereka mula datang haid atau menstruasi.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Kepentingan Zat Besi kepada Badan

 

Sumber yang baik termasuk daging lembu dan daging merah lain, ayam belanda, bayam, kacang, dan prun.

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : Makanan Segar Sumber Vitamin Terbaik

 

Pemakanan yang baik bermula dengan pelbagai jenis makanan segar, whole and fresh. Makanan yang paling tinggi kandungan vitamin dan mineral adalah makanan yang tinggi karbohidrat dan protein (bukan lemak).

 

Setakat ini, makanan yang paling tinggi vitamin adalah buah-buahan segar dan sayur-sayuran.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Buah-buahan dan Sayur-sayuran antara yang tinggi Vitamin dan Mineral

 

Ingin bekalkan lebih banyak Vitamin kepada anak-anak anda ? Anda sepatutnya fokus pada lebih banyak pilihan dan bukannya kepada lebih banyak makanan.

 

Anak-anak hari ini dua kali ganda mengalami masalah berlebihan berat badan berbanding dua dekad yang lalu. Sangat digalakkan kanak-kanak mengambil suku atau satu perempat dari saiz hidangan makanan orang dewasa.

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Hidangan makanan berbeza mengikut peringkat umur

 

Agihkan pelbagai jenis makanan ke dalam beberapa hidangan yang kecil untuk hidangan sehari.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Cadangan agihan pemakanan untuk kanak-kanak

 

Jika anak anda tidak makan sayur-sayuran tertentu selama beberapa hari, anda tidak perlu risau. Masukkan semula makanan tersebut sekali sehari pada hari yang berikutnya. Anda juga boleh menghidangkan makanan tersebut dengan pelbagai cara yang berbeza.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Hidangkan sayur-sayuran secara kreatif untuk menarik minat kanak-kanak

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak :

Petua untuk Ibu yang mempunyai Kanak-kanak yang mengamalkan pengambilan Makanan Tambahan atau Vitamin

 

Sekiranya anda memberi vitamin kepada anak-anak anda, kami senaraikan  petua-petua ini:

 

1. Letakkan vitamin jauh dari jangkauan kanak-kanak, so that they dont treat it as candy atau gula-gula.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
GUnakan kreativiti anda untuk memastikan Vitamin tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak

 

2. Berperang waktu nak makan?? Cuba elakkan ya. Boleh gunakan teknik rasuah atau rewards dengan memberikan pencuci mulut kegemaran mereka selepas waktu makan. Atau berikan vitamin kepada anak anda selepas makan.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Vitamin larut Lemak, Vitamin A, D, E, K

 

Vitamin larut lemak hanya boleh diserap dengan makanan yang mengadungi kandungan lemak atau minyak

 

3. Jika anak anda mengambil sebarang ubat, minta advice doktor tentang tindak balas ubat tersebut dengan sebarang vitamin.

 

It is best untuk jarakkan masa pengambilan ubat dan sebarang Vitamins.
Suplemen tidak akan meningkatkan atau menurunkan dos ubat tau.

 

4. Cuba vitamin yang dikunyah jika anak anda tidak suka mengambil suplemen pil atau cecair.

 

5. Pertimbangkan untuk menunggu sehingga seorang kanak-kanak mencapai umur 4 tahun sebelum memulakan pemberian suplemen multivitamin, kecuali jika doktor anak anda mencadangkan sebaliknya.

 

Pemakanan yang baik memainkan peranan dalam pembelajaran dan perkembangan anak anda. Bukannya bergantung kepada watak-watak kartun yang menjual makanan tambahan.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Tips pemakanan untuk Kanak-kanak membersar dengan sihat dan cergas

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak :

Sumber Vitamin dan Mineral untuk Kanak-kanak.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Multivitamin Vitalea for Children

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak:

Keistimewaan Multivitamin Vitalea for Children

 

Vita-Lea® for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. Ini merupakan ciri-ciri Multivitamin Vitalea untuk Kanak-kanak :

 

  • Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat.

 

  • Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semula jadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi.

 

  • Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja.

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Kandungan Multivitamin Vitalea for Kids. Promosi untuk waktu terhad. Pm for details.

 

Kandungan atau Nutrisi yang tersedia di dalam setiap tablet Vitalea Kids adalah seberti jadual di bawah nie.

 

Kanak-kanak berumur 4 – 12 tahun boleh mengambil 2 biji sehari selepas makan.

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
Kandungan Nutrisi Vitalea for Children

 

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan Multivitamin Vitalea untuk kanak-kanak ini yang diperkaya dengan Vitamin D dan Vitamin-vitamin yang lain nie boleh whatsapp Mira direct (click sahaja) ya. InsyaAllah Mira akan membantu.

 

Ye la budak-budak sekarang nie susah betul nak disuruh makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Alternative yang terbaik ialah Multivitamin yang paras gulanya rendah which berasal dari bahan-bahan semulajadi dan sedap untuk dikunyah!

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - 6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak :

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ??

 

Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya.  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak :

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.
images 9 - 6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak
First In First Out. Stock yang sampai dulu akan dihabiskan terlebih dahulu.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau. 

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal sebagai Bukti. Feel free to ask k. 🙂

1516087857_2018_HALAL_Annual_Certificate_1219-17-32812

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

6 Vitamin dan Mineral Utama untuk Kanak-kanak : Rujukan

  1. https://www.webmd.com/parenting/guide/vitamins-for-kids-do-healthy-kids-need-vitamins#1
  2. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/vita-lea-for-children/

 

 

Disclaimer:

This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly.

 

Information at jomhidupsihat.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

 

Penafian:

Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera.

 

Maklumat di jomhidupsihat.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge