Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema

 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan yang sesetengah orang tahu dan ada yang tak tahu. Vitamin C nie merupakan antara Vitamin asas yang diperlukan oleh semua lapisan umur tau.

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema

 

Vitamin C antara Vitamin yang sering diambil atau diconsume. Ada juga yang mengatakan bahawa pengambilan Vitamin C yang konsisten dapat membantu mengelakkan jangkitan flu atau selesema.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Anda dan anak-anak mudah terkena jangkitan selesema ??

.

.

 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

.

Berikut merupakan antara fungsi utama Vitamin C ke atas manusia. Vitamin C ni vitamin yang larut air dan ia tidak kekal dalam badan.

 

Di sini Mira kongsikan 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan 🙂

 

1. Membantu Penyerapan Zat Besi / Iron

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dalam membantu penyerapan Zat Besi (Iron)

Vitamin C menggalakkan penyerapan zat besi daripada makanan dan diiktiraf sebagai nutrien antioksidan perlindungan yang membantu meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

 

Zat Besi Non-heme

Kuning telur, sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, dan produk-produk makanan yang diperkaya dengan zat besi non-heme yang kurang diserap oleh badan.

.

Zat Besi Heme

Zat besi jenis yang terdapat dalam daging, ayam, ikan dan makanan laut adalah zat besi heme yang lebih mudah diserap oleh badan.

.

Vitamin C bantu penyerapan zat besi non-heme

Vitamin C membantu mengeluarkan zat besi daripada sumber non-heme, dengan itu meningkatkan keupayaan tubuh anda untuk menyerap lebih banyak zat besi dari makanan ini.

.

Vitamin C juga membantu mengatasi kesan buruk fitonutrien yang menghalang penyerapan besi non-heme, termasuk asid oksalat, asid phytic, tanin dan polifenol.

.

.

2. Sintesis Kolagen dalam badan

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Collagen Synthesis requires vitamin C

.

Vitamin C menyumbang kepada sintesis kolagen biasa dalam saluran darah, tulang rawan, tulang, gigi, dan gusi .

.

Apa itu Kolagen ?

Kolagen adalah protein yang berfungsi sebagai gam untuk mengikat sel. Ia merupakan serat yang paling banyak dalam badan dan merupakan tisu penghubung yang memberikan bentuk dan sokongan kepada tubuh kita.

.

Kolagen ditemui dalam tisu penghubung kulit, gigi, tulang, organ, dan tulang rawan. Kolagen mengekalkan kesihatan kulit dan melindungi dari kedutan.

.

Peranan Vitamin C dalam Penghasilan Kolagen

Peranan vitamin C dalam pengeluaran kolagen adalah untuk berinteraksi dengan asid amino dalam sel kolagen. Ia menambah hidrogen dan oksigen kepada asid amino, supaya ia menghasilkan kolagen.

.

Kesan Kekurangan Vitamin C

Kekurangan vitamin C menyebabkan pengeluaran kolagen menjadi perlahan. Penurunan penghasilan kolagen bukan sahaja akan menjadikan kulit lebih mudah terdedah kepada kedutan, tetapi ia juga boleh menjadi lebih mudah terdedah kepada lebam.

.

.

3. Penjagaan Kulit

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Manfaat Vitamin C untuk Kulit

.

Kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya UV dapat juga dicegah oleh suplemen Vitamin C. Pengambilan vitamin C secara oral dapat meningkatkan kadar vitamin C dalam kulit.

.

Vitamin C banyak ditemui pada kulit manusia

Vitamin C ditemui pada paras yang tinggi di epidermis (lapisan luar kulit) serta dermis (lapisan dalam kulit).

.

Merupakan anta “cancer-fighting” (antioksidan) dan peranannya dalam pengeluaran kolagen membantu menjaga kulit anda sihat.

.

Pengambilan secara lisan untuk melindungi kulit

Inilah sebab mengapa vitamin C adalah salah satu bahan utama yang terdapat di banyak produk penjagaan kulit antiaging.

.

Mengambil vitamin C secara lisan dapat meningkatkan keberkesanan kulit untuk perlindungan daripada sinar UV berbahaya matahari.

.

Bantu Penyembuhan Luka dan Kurangkan Tanda Penuaan

Ia mengurangkan kerosakan sel dan membantu proses penyembuhan luka-luka tubuh. Vitamin C juga boleh membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan kerana peranannya penting dalam sintesis kolagen semulajadi.

.

Ia membantu menyembuhkan kulit yang rosak dan, dalam beberapa kes, mengurangkan penampilan kedut. Pengambilan vitamin C yang mencukupi juga boleh membantu membaiki dan mencegah kulit kering. 

.

Cadangan Pengambilan Seharian

Cadangan pengambilan adalah 1,000 mg sehari. Adalah lebih baik diambil pada jumlah yang kecil tetapi kerap untuk memastikan Vitamin C digunakan sepenuhnya oleh badan kerana ia merupakan vitamin larut air.

.

.

4. Sistem Imuniti Badan

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dalam sistem imuniti badan

 

Vitamin C juga memainkan peranan penting dalam sistem kekebalan tubuh dengan merangsang pengeluaran sel darah putih (contohnya limfosit) dan tindak balas terhadap sel-sel yang dijangkiti (melalui sel pembunuh semulajadi) .

.

Vitamin C bukan Ubat untuk Selesema Biasa

Vitamin C adalah salah satu nutrien yang paling selamat dan paling berkesan, kata pakar.

.

Ia mungkin bukan ubat untuk selesema biasa (walaupun ia dianggap membantu mengelakkan komplikasi yang lebih serius).

.

Manfaat Vitamin C

Tetapi manfaat vitamin C mungkin termasuk perlindungan terhadap kekurangan sistem kekebalan, penyakit kardiovaskular, masalah kesihatan pranatal, penyakit mata, dan juga kerutan kulit.

.

Kajian tentang Vitamin C

Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam Seminars in Preventive and Alternative Medicine yang melihat kepada lebih 100 kajian selama 10 tahun mendedahkan senarai yang semakin meningkat tentang manfaat vitamin C.

.

“Vitamin C telah mendapat banyak perhatian, dan paras darah yang tinggi dengan vitamin C mungkin penanda nutrisi yang ideal untuk kesihatan secara keseluruhan,” kata penyelidik kajian Mark Moyad, MD, MPH, dari University of Michigan.

.

“Semakin kita mengkaji vitamin C,semakin tinggi pemahaman kita tentang bagaimana ia beriaksi untuk melindungi kesihatan kita dari kardiovaskular, kanser, strok, kesihatan mata [dan] imuniti untuk hidup lebih lama.”

.

.

5. Tingkatkan Pelebaran Saluran Darah

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dan kesihatan saluran darah

 

Vitamin C boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan meningkatkan pelebaran saluran darah (vasodilation)

.

Vitamin C dan Pesakit Diabetes Type 2

Para saintis telah menemui satu lagi sebab bagi orang ramai untuk mengambil suplemen vitamin C setiap hari.

.

Ia bukan sahaja membantu mencegah selesema, tetapi vitamin C merupakan antioksidan yang dapat meningkatkan peredaran darah bagi pesakit  diabetes jenis 2.

 

Vitamin C mungkin boleh digunakan unutk melawan penyakit vaskular yang disebabkan oleh diabetes, yang boleh menyebabkan retinopathy, nephropathy and atherosclerosis.

.

Kajian Pengambilan Vitamin C ke atas Pesakit Diabetes

Para saintis menyuntikkan 24 mg vitamin C setiap minit selama 10 minit ke atas 10 orang pesakit diabetes dan sepuluh subjek kawalan yang tidak mempunyai diabetes.

.

Kajian menunjukkan Vitamin C meningkatkan peredaran darah bawah lengan pesakit diabetes sebanyak 36%. Suntikan vitamin C tidak menjejaskan subjek kawalan bukan kencing manis.

 

Pesakit Diabetes Type 2 dan Masalah Peredaran Darah

Pesakit diabetes type 2 mungkin mengalami masalah peredaran kerana mereka tidak menghasilkan atau melepaskan oksida nitrat, sebuah enzim yang menambah oksigen ke nitrogen dalam darah.

.

Fungsi berfungsi sel endothelial, lapisan sel rata yang melapisi bahagian dalam saluran darah, bergantung kepada peredaran oksida nitrat.

.

Kajian menegaskan bahawa vitamin C meningkatkan prestasi sel endothelial, menyokong teori bahawa kekurangan nitrik oksida bertanggungjawab untuk fungsi vaskular.

.

Saranan Pengambilan Vitamin C dan Dos Pengambilan

Doktor yang terlibat dengan kajian mengesyorkan pesakit diabetes mengambil 250 mg hingga 500 mg vitamin C sehari. (H. Ting et al., Jurnal Penyiasatan Klinikal 97: 22-8, Jan 1996)

.

.

6. Mengurangkan Risiko Penyakit Kritikal

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Kekurangan Vitamin C dalam saluran darah otak mungkin mengundang pelbagai penyakit bahaya

 

Pengambilan Vitamin C dan tahap Vitamin C dalam darah yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko pengurangan gout dan penyakit jantung serta kematian dari semua sebab, termasuk kanser dan penyakit jantung.

.

.

7. Mengelakkan Skurvi dan Penyakit lain akibat kekurangan Vitamin C

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Kekurangan Vitamin C yang kritikal boleh mengundang pelbagai penyakit kulit

.

Kekurangan vitamin C, yang merupakan punca skurvi, membawa kepada terjejasnya sintesis kolagen dalam badan.

.

Rawatan dan Pencegahan dengan Vitamin C

Skurvi boleh dirawat dengan suplemen vitamin C yang diambil secara lisan. Dos pengambilan adalah seperti berikut mengikut dermnetnz.org :

 

  • Dewasa adalah 800-1000 mg / hari untuk sekurang-kurangnya satu minggu, kemudian 400 mg / hari sehingga pemulihan lengkap.
  • Kanak-kanak pula harus diberikan 150-300 mg / hari selama satu bulan.

 

Sesetengah penambah-baikan gejala skurvi biasanya diperhatikan dalam masa 24 jam. Pengecualian adalah untuk gejala kehilangan gigi melalui penyakit pergigian, kerosakan kekal berpunca dari skurvi biasanya tidak berlaku.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Pengambilan Berlebihan 

 

Mengambil sejumlah besar vitamin C kadang-kadang membawa kepada gangguan gastrousus seperti cirit-birit.

.

Vitamin C merupakan Vitamin yang larut air jadi pengambilan yang kerap pada dosage yang kecil adalah digalakkan.

.

Antara cara terbaik nak pastikan paras Vitaman C dalam badan terkawal adalah dengan mengamalkan Vitamin C Sustained Release. Apa kelebihan Sustained Release ? Jom kita explore lagi ya.

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Pilihan Vitamin C semulajadi adalah yang terbaik tetapi kancungan Vitamin C dari sumber ini tidak sepeti dahulu

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : Kajian ke atas Vitamin C dan Selesema Biasa

Pengambilan Vitamin C yang tidak konsisten tidak membantu

Kajian Cochrane mengenai keberkesanan vitamin C dalam pencegahan dan rawatan selesema biasa menyimpulkan bahawa vitamin C tidak mengurangkan kejadian penyakit ini.

.

.

Pengambilan Vitamin C yang konsisten membantu mengurangkan tempoh selesema dan melindungi mereka yang aktif

.

Kajian menunjukkan Vitamin C adalah sebagai perlindungan terhadap selesema biasa untuk sub-set populasi – mereka yang mengambil bahagian dalam latihan fizikal.

.

Suplemen Vitamin C yang konsisten menunjukkan dapat mengurangkan tempoh selesema, menurut sesetengah kajian.

.

Penulis menyimpulkan bahawa suplemen vitamin C adalah supplement yang rendah kosnya dan merupakan strategi yang berisiko rendah yang mempunyai potensi untuk mengelakkan selesema biasa.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Simptom Kekurangan Vitamin C dan Manfaatnya

 

a) Simptom kurang Vitamin C dalam badan adalah seperti berikut :

  • Rambut menjadi kering dan bercabang
  • ‎Gingivitis ( Radang pada bahagian gusi)
  • ‎Gusi berdarah
  • ‎Kulit kasar, kering, bersisik
  • ‎Luka lambat sembuh
  • ‎Mudah lebam
  • ‎Gigi mudah rapuh kerana gusi tidak sihat
  • ‎Anemia kerana Iron tidak dapat diserap oleh badan sepenuhnya

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Kesan kekurangan Vitamin C dalam badan

 

B) Manfaat Vitamin C

  • Membantu kesihatan Gusi dan Gigi
  • ‎Meningkatkan tenaga melalui penyerapan Iron yang optimum dan melengkapkan penghasilan sel darah merah yang membawa oksigen dan nutrient
  • ‎Menggalakkan fungsi sistem imunisasi. Sel darah putih dapat bekerja dengan lebih baik
  • Kulit yang cantik. Vitamin C bantu penghasilan kolagen dalam badan. Kulit lebih tegang, cerah, tona kulit yang sekata.
  • ‎Rambut dan kuku yang lebih cantik

 

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Manfaat Vitamin C

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Vitamin C Sustained Release tahan sehingga 5 jam.

Vitamin C tidak dapat dihasilkan oleh manusia so kita perlu dapatkan melalui pemakanan atau diet. Ia juga diperlukan secara berterusan kerana ia tidak disimpan dalam badan

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Kepentingan Sustained Release Vitamin C

.

Tugas utama Vitamin C Sustained Release

Di pasaran terdapat pelbagai jenis Vitamin C dari perlbagai jenama. Idea utama Sustained Release Vitamin C dicipta adalah supaya Vitamin C dapat diserap secara beransur-ansur atau secara berterusan.

.

Kepekatan Vitamin C Sustained Release dan Bioflavanoid

Kepekatan Vitamin C Sustained Release adalah 500mg setiap biji bersama-sama dengan 120mg Bioflavanoid. Bioflavanoid berfungsi untuk mempertingkatkan lagi kandungan Vitamin C dalam Vitamin C Sustained Release.

.

Apa itu Bioflavanoid ?

Bioflavonoid telah digunakan sebagai alternatif untuk :

1. Meningkatkan tindakan vitamin C,
2. Menyokong peredaran darah,
3. Sebagai antioksidan, dan
4. Merawat alergi, virus, atau radang sendi dan keadaan keradangan lain

.

Keistimewaan Vitamin C Sustained Release

Keistimewaan Vitamin C Sustained Release nie memang sangat diakui dan brand owner sendiri menekankan keistimewaannya di website mereka.

.

Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.

.

Maklumat Nutrisi Vitamin C Sustained Release

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Maklumat Nutrisi Vitamin C Sustained Release

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Kajian untuk Vitamin C Sustained Release dan Keberkesanannya.

 

Vitamin C sangat cepat digunakan / di consume oleh badan. Untuk mendapatkan manfaat Vitamin C yang optimum, Vitamin C perlu dimakan atau ditambah ke dalam badan sepanjang hari untuk mengekalkan tahap Vitamin C dalam darah.

.

Terdapat kajian yang telah dijalankan untuk mengkaji perbezaan pengambilan 200mg Vitamin C, 5 kali sehari dengan pengambilan Sustained Release Vitamin C.

.

Hasil Kajian

Kajian mendapati bahawa untuk mengekalkan tahap darah vitamin , pengambilan Sustained Release Vitamin C memberikan keputusan yang sama dengan pengambilan 200mg Vitamin C sebanyak lima kali sehari.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Harga Vitamin C Sustained Release.

 

Vitamin C merupakan Supplement yang berkos rendah dan selamat. Untuk Sustained Release Vitamin C, harga untuk sebiji atau 500mg ialah RM0.52 sebiji untuk ahli dan RM0.63 sebiji untuk bukan ahli.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Vitamin C Sustained Release

.

Harga dia tas nie dah termasuk postage fee tau. So rasa-rasa mahal tak ? Satu botol mengandungi 180 biji dan pengambilan 1000mg sehari (2 biji sehari) membolehkan Vitamin C Sustained Release ni bertahan selama 3 bulan tau!

.

So jika anda rasa harga untuk 3 bulan consumption ni mahal sangat, mungkin anda boleh berkongsi dengan rakan-rakan untuk mendapatkannya.

.

Boleh pm / Whatsapp Mira di 012 531 9097 atau click link ini ya.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Pengalaman before dan after amalkan Vitamin C.

.

Cuaca tak menentu punca penyakit mudah hinggap

Sekarang ni cuaca tak menentu. Sekejap panas dan tak lama lepas tu hujan pula. Cuaca yang tak menentu macam ni la yang menyebabkan kita mudah sakit.

.

Hari tu the whole house sakit. Including babies sebab terdedah pada aircond dan hujan yang lebat membuatkan cuaca bertambah sejuk.

.

.

Selesema (Flu) mudah berjangkit

Normally kalau baby kene flu, mama die ni confirm akan kena juga. Tapi kali ni lain pula.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema

.

Lepas baby kene flu, daddy pula kene sakit tekak. Bila dah sakit tekak tu, deman dan selesema and even batuk pun makin menjadi-jadi Tak lama lepas tu nenek dan atuk pula terbatuk-batuk.

.

Alhamdulillah mama maintain lagi. And baby pun after 3 hari dah sembuh tapi yang lain still tak stabil lagi.

.

.

Ubat antara pilihan untuk penyembuhan yang segera

 

Sebab daddy kerja so nak kena cepat sembuh so apa lagi, cari farmasi dan beli la ubat.Memang saja minta yang kuat dan tak mengantuk disebabkan daddy memang kerja tak tentu masa.

.

.

Cadangan Pengambilan Vitamin C dari Farmasi

Pharmacist siap offer Vitamin C lagi kat mama sebab nak elakkan berjangkit. Mama dengan bangga siap cakap, takpe, saya memang ambil 2 biji sehari Vitamin C.

.

.

Dosage Vitamin C

Farmacist tu pelik. Kenapa sampai 2 biji. Yang ni sebiji sehari dah cukup.. Mama just senyum and cakap terima kasih je. Mama ambil Vitamin C Sustained Released ok. Special gitu and it is not a normal Vitamin C.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Ubat dan Vitamin pun ada dosage-dosage yang tertentu

.

Boleh je makan sebiji tapi cukup ke untuk keperluan badan kalau sebiji jer ?Kalau nak tau, mama memang ambil 2 biji sehari tapi dalam keadaan sekarang nie, mama ambil extra dosage!

.

Alhamdulillah, 2 minggu yang penuh dengan bunyi batuk dan flu mama lalui dengan tenang tanpa sebarang jangkitan.

.

Alhamdulillah.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Ingin Dapatkan Vitamin C sustained Release ?

 

Anda dah tahu kebaikan dan mangaat Vitamin C Sustained Release ni kan. Harga pun Mira dah terangkan.

.

Jika ada yang ingin mendapatkan Vitamin C Sustained Release nie atau Vitamin-vitamin yang lain, jangan malu-malu untuk pm Mira k.

.

Mira merupakan Distributor Shaklee dan boleh pm Mira jika anda memiliki sesuatu masalah kesihatan dan ingin merawatnya dengan mengamalkan Nutrisi yang terbaik.

.

Pm atau Whatsapp Mira di 012 531 9097 atau click sahaja di sini. Setiap masalah mempunyai Nutrisi yang berbeza dan simptom yang berbeza.

.

Pm me and let me know. InsyaAllah I will help you all k.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Rujukan

 

  1. Does Vitamin C Increase Iron Absorption? by sfgate.com http://healthyeating.sfgate.com/vitamin-c-increase-iron-absorption-4865.html
  2. [i] Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31
  3. Vitamin C and Collagen, By A MOMENT OF SCIENCE STAFF, Posted September 27, 2003
  4. The 4 Best Vitamins for Your Skin, Written by Joe Bowman and Kristeen Cherney, Medically Reviewed by Alan Carter, PharmD on August 1, 2016

  5. The Benefits of Vitamin C. What can vitamin C do for your health? By Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD
  6. VITAMIN C CAN IMPROVE CIRCULATION, MAY 1, 1996 MATT ISAACS,  https://www.diabeteshealth.com/vitamin-c-can-improve-circulation/
  7. Scurvy, Author: Vanessa Ngan, Staff Writer, 2005. https://www.dermnetnz.org/topics/scurvy/
  8. The Kinetics of Vitamin C in Human Blood Plasma from Vitamin C Supplements.
    Authors: Poovaiah BP, Rider JA, Scala J. Fed Proc, 1980. 39(3):557.
    PDF Abstract: Fed Proc, 1980.
  9. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/sustained-Release-Vita-C-Plus/

1 thought on “ 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge