8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM. Mesti happy giler bile dapat tau confirm Pregnant tapi Kehamilan atau mengandung ni pun ada cabarannya tau. It is not as easy as it sound for certain people.

.

"

.

.

Cabaran ketika kehamilan

.

"

 

Antara cabaran yang sering dilalui oleh ibu-ibu mengandung adalah seperti berikut. Ramai yang mengaitkan dengan keadaan badan yang tak kuat tapi nobody knows the real reason behind it.

.

a) Pening maybe due to lack of Oxygen
b) Morning Sickness
c) Perubahan badan
d) Tekanan darah rendah kerana bayi semakin membesar dan lebih banyak bekalan darah diperlukan oleh badan
e) Keletihan

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Kenaikan Berat Badan ketika Hamil

.

"8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

.

GDM atau Gestational Diabetes Mellitus ialah Diabetes yang terjadi semasa kehamilan. GDM ni sama seperti diabetes lain, ia menyebabkan paras gula dalam darah menjadi lebih tinggi dan ia boleh menjejaskan kehamilan anda dan kesihatan bayi anda.

.

Wanita mengandung boleh membantu mengawal diabetes gestasi dengan makan makanan yang sihat, bersenam dan, jika perlu, mengambil ubat. Mengawal paras gula dalam darah boleh mengelakkan kelahiran yang sukar dan memastikan anda dan bayi anda sihat.

.

Gula dalam darah biasanya akan kembali normal selepas bersalin. Tetapi jika anda mempunyai diabetes gestational, anda berisiko untuk mengidap diabetes type 2 pada masa hadapan.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

8 Tips Sihat semasa Kehamilan

 

"<yoastmark

 

8 Tips Sihat semasa Kehamilan ni Mira bahagikan kepada 2 bahagian, 4 perkara yang harus dilakukan dan 4 perkara yang harus dielakkan oleh ibu-ibu hamil untuk memastikan tahap kesihatan mereka berada pada paras yang optimum.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

4 Perkara yang Harus Dilakukan oleh Ibu Hamil

.

1. Senaman ringan

(Ikut kemampuan individu. Jika memang jenis yang sangat aktif sebelum mengandung, dapatkan trainer yg boleh advice aktiviti yang boleh dilakukan semasa hamil.

.

2. Pengambilan cecair yang mencukupi terutama air kosong supaya tak dehidrasi.

.

3. Senaman kegel (otot pelvis) bantu kuatkan bahagian otot. Juga sebagai persedian untuk kelahiran nanti.
.
4. Nutrisi lengkap untuk ibu dan bayi. Berikan apa yang bayi perlukan untuk membesar dengan sempurna. Bukan saja untuk bayi sahaja tapi untuk kesihatan ibu semasa hamil.
.
.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

4 Perkara yang Harus DiElakkan oleh Ibu Hamil

.

1. Senaman berat ni tak semua ibu boleh lakukan terutama jika tak biasa. Iabergantung kepada individu tapi dapatkan advice gyne dan trainer.

.

2. Cuaca terlalu panas / sejuk

.

3. Altitud tinggi. Tekanan semakin rendah di tempat tinggi tau.

.

4. Makanan tinggi pengawet / kolesterol / garam. (Makanan yang tak sihat)

Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan fresh yang dimasak secara sihat adalah jauh lebih baik ketika hamil. Elakkan fast food atau makanan sejuk beku

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Supplement untuk Ibu Mengandung

.

Sama ada anda mengalami GDM atau Kencing Manis semasa Hamil atau tidak, Set Pre-Natal Shaklee ini sangat sesuai. Even mereka yang ada GDM pun memang strictly follow pengambilan supplement dan kawal pemakanan.

.

"<yoastmark

.

Gambar di bawah menerangkan dengan details fungsi setiap Vitamin yang diperlukan oleh ibu mengandung / ibu menyusu.

 

"<yoastmark

.

Personally Mira pun galakkan anda yang hamil terutamanya yang mempunyai masalah GDM ni untuk dapatkan set Pra-Natal. Memang ada je yang beli secara loose dan ada juga yang terus dapatkan Set Lengkap.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Makanan Tambahan / Supplement pilihan ibu-ibu mengandung dan menyusu

.

Ini merupakan antara pilihan ibu-ibu hamil. Adalah lebih baik jika mengambil set lengkap kehamilan tetapi ia mengikut budget dan keperluan as well. Apa pun anda boleh sentiasa refer kepada gyne atau doktor anda sebelum mengambil dan mengamalkannya. Ramai juga di kalangan doktor-doktor sendiri yang mengamalkan Vitamin Shaklee tau.

.

Penerangan ni merupakan penerangan ringkas ye.

.

a) B Complex dan Ostematrix

.

"<yoastmark

 

Gabungan ni antara yang diamalkan oleh mereka yang hamil dan mempunyai GDM. Vitamin B Complex membantu menukarkan makanan kepada tenaga disamping membekalkan Folik Asid yang penting untuk ibu mengandung.

.

Ostematrix pula untuk membekalkan Kalsium bagi mereka yang cuba untuk elak minum susu. Ostematrix juga bantu ibu-ibu untuk tidur lebih lena di malam hari, mengelakkan kekejangan pada kakai dan sakit pinggang akibat tekanan apabila bayi dalam kandungan semakin membesar.

 

Both item nie juga merupakan set hot untuk mereka yang mengalami Migrain tau. B Complex kan terdiri daripada 8 komponen utama Vitamin B. Tu yang buat ia jadi sangat HOT di pasaran.

.

.

b) ESP + B Complex + Ostematrix

.

"<yoastmark

 

ESP atau Energizing Soy Protein ditambah untuk ibu-ibu mengandung atau Ibu hamil yang mengalami GDM untuk membantu mereka rasa kenyang lebih lama disamping mendapatkan sumber Protein yang terbaik untuk penghasilan sel baru, hormone, kulit dan rambut.

 

Not only that, protein juga boleh ditukarkan kepada tenaga dan proses penukaran ini tidak menyebabkan protein ditukar kepada gula sebelum menjadi sumber tenaga. Ini merupakan perbezaan utama antara karbohidrat dan lemak dengan protein.

 

Kalau nak tahu, ESP juga digunakan oleh ibu-ibu menyusu dan ibu berpantang untuk memperbanyakkan susu badan disamping menjaga berat badan.

.

.

c) Vitalea + Vitamin C + B Complex + Ostematrix + ESP

.

PicsArt 07 19 05.03.40 300x219 - 8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
ESP, Vit C, B Complex, Ostematrix dan Vitalea. Klik sini untuk mendapatkannya.

.

Gabungan Vitalea dan Vitamin C merupakan kombinasi yang sinonim untuk mereka yang mempunyai masalah tekanan darah rendah. Seperti Obimin, Vitalea juga membekalkan sumber Iron atau Zat Besi. Vitalea juga membekalkan 28 Vitamin dan MInerals penting untuk badan.

.

Kenapa Vitalea ni nak kene ambil dengan Vitamin C? Sebenarnya Vitamin C membantu penyerapan Zat Besi manakala kehadiran Kalsium pula akan menyebabkan Zat Besi tidak diserap dengan baik oleh badan. Tu sebab mereka yang ada low blood, Vitalea dan Vitamin C merupakan gabungan yang mesti didapatkan.

.

.

d)  Vitalea + Vitamin C + B Complex + Ostematrix + ESP + Omega 3

.

"<yoastmark

 

Omega 3 ni bagus untuk perkembangan otak dan mata bayi dalam kandungan tau. Not only that, Omega 3 ni membantu ibu-ibu mengandung yang selalu mempunyai masalah mudah lupa. Kajian menunjukkan, untuk ibu hamil, sel otak akan mudah mengecut semasa hamil dan menyebabkan ibu menjadi mudah lupa. Kehadiran Omega 3 mampu memelihara sel otak ibu.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Testimoni Set Mengandung / Hamil

.

Testimoni 1

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 2

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 3

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

Testimoni Set Mengandung / Hamil.

 

Testimoni 4

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 5

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Hubungi Mira untuk dapatkan Set Kesihatan Anda

 

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Pra-Natal atau Post-Natal, boleh hubungi Mira di talian 012 531 9097 atau klik sini untuk terus Whatsapp Mira yer. Selain Set Pra-Natal atau Post-Natal, Mira listkan 40 Set Kesihatan dan Kecantikan yang memang Hot dan terbukti keberkesanannya.

.

Mira attachkan 40 Top List Set Kesihatan dan Kecantikan untuk rujukan anda.
Jika perlukan any Supplement yang terbukti dah buat lebih ramai jadi sihat, boleh pm Mira yer.

Nak tau senarai supplement dan fungsi pun boleh. Nak tanya apa-apa pun boleh dan set ini didatangkan mengikut budget anda as well. Set ini terdiri daripada 1. Set Basic, 2.Set ‎Medium dan 3. Set ‎Premium.

.

Set Kesihatan & Kecantikan

1 Set Kecantikan dan Hilang Parut
2 Set Slip Disc
3 Set Gastrik
4 Set Kesihatan Jantung
5 Set Hypothyroid
6 Set Kawal Kolesterol
7 Set Psoriasis
8 Set Berpuasa / Tenaga
9 Set Kesihatan Terbaik
10 Set Gout
11 Set Kesihatan Buah Pinggang
12 Set Umrah dan Haji
13 Set Arthritis
14 Set Ibu Hamil
15 Set Cegah Cancer
16 Set Tambah Berat
17 Set Ibu Berpantang & Set Penyusuan
18 Set Cegah Diabetes
19 Set Tambah Darah
20 Set Kesihatan Warga Emas
21 Set Ekzema
22 Set Kesihatan Mata
23 Set Kesihatan Kesuburan (Suami & Isteri)
24 Set Cyst dan Fibroid
25 Set Detoks & Sembelit
26 Set Kesihatan Lelaki
27 Set Resdung
28 Set Kanak-kanak & Pelajar
29 Set Kesihatan Wanita
30 Set Hyperthyroid
31 Set Migrain
32 Set Kesihatan Tulang dan Sendi
33 Set Kurus
34 Set Kesihatan Buah Pinggang Bocor
35 Set Rambut Gugur
36 Set Kesihatan Hati
37 Set Kawal Tekanan Darah (Cegah Darah Tinggi)
38 Set Jerawat
39 Set Kayap
40 Set Youth Skincare ( Younger Looking Skin Treatment)

.

Semua item yang Mira jual merupakan direct dari Shaklee dan memang terdapat insurance penghantaran. Jika ada sebarang kejadian tak diingini berlaku kepada parcel anda, hantarkan gambar kepada Mira dan Mira akan adukan kepada pihak Shaklee dan anda berhak mendapat gantinya.

.
Mira,
Agen Shaklee yang Sah
012 531 9097

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge