Month: November 2017

5 Resepi Ayam Marmite

5 Resepi Ayam Marmite

5 Resepi Ayam Marmite

 

Ayam Marmite die with sos yang pekat.. melekat.. memikat.. hahahhahaha.. dapat bayangkan tak ???

 

Ayam Marmite ni kesukaan suami Mira..
Kite orang always had this di Strawberry Restaurant.. tapi Mira tak prefer yang kat sini.. sebab cair dan macam masak kicap jer..

 

Yang Mira suka Ayam Marmite di Restoran Seafood di Tasik Shah Alam tue.. Chinese Restaurant.. Restaurant Tasik Indah namanyer if tak silap

 

Ayam Marmite die with sos yang pekat.. melekat.. memikat.. hahahhahaha.. dapat bayangkan tak ???

 

Soooo yummmy…

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi dari Iman

 

Ni 1st recipe yang Mira jumpa. Mira dah try and not bad. Sedap juga. Tapi Mira skip letak halia.. hahahhaha… kurang minat..

 

Kalau letak pun sikit jer.. Kredit ImanVitahouse

 

Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam | potong kecil.
  • sedikit lada sulah.
  • 5 sudu besar Kicap Pekat.
  • 5 sudu besar Tepung Jagung.
  • Brokoli | dicelur.
  • Cili Benggala merah | dipotong serong.
  • 3cm Halia.

 

Bahan untuk sos :
  • 5 ulas Bawang Putih | dicincang halus.
  •  1 sudu besar Marmite.
  • 4 sudu besar Sos Tiram.
  • 2 sudu Kicap Manis.
  • air
  • Minyak masak
  • Garam secukup rasa.

 

Cara-cara Penyediaan :

 

1.Gaulkan ayam bersama garam,lada sudah dan kicap pekat.

 

2. Bila sudah siap,celupkan ayam ke dalam tepung jagung dan goreng ayam tersebut separuh masak. Ketepikan.

 

3. Tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan sos,kicap dan air.Biarkan mendidih.

 

4. Masukkan ayam. Setelah ayam masak,masukkan brokoli,cili benggala merah dan halia.

5. Perasakan dengan garam hingga cukup rasa. Siap untuk dihidangkan.

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi Dapur Itu Duniaku

 

5 Resepi Ayam Marmite

Kredit : Izanmann.blogspot

 

Bahan-bahan :

  • 2 keping isi ayam

 

Bahan unutk Marinate :

  • 1 sudu kecil Kicap Cair
  • 1 sudu besar Tepung Jagung
  • Sedikit Garam dan Lada Hitam

 

Bahan untuk Sos :

  • 1/2 sudu kecil Marmite Yeast Extract – giant ada jual
  • 1 sudu besar Maltose – beli kat bake with yen… sec 13, jalan badminton, shah alam
  • 1/2 sudu kecil Sos Tiram
  • 1 sudu kecil Madu
  • 1 sudu besar Kicap Cair
  • 1/2 sudu kecil Gula
  • Sedikit Serbuk Lada Hitam
  • 100ml Air

 

Cara-cara Penyediaan :

1. Marinate kan ayam dengan bahan-bahan untuk marinate selama 1 jam

 

2. Masakkan ayam yang dimarinate tadi secara deep fry. Make sure suhu minyak tu cukup panas ya. Angkat dan tapiskan ayam tadi.

 

3. Panaskan kuali dan masukkan 1 sudu besar minyak masak.  Masukkan bahan-bahan untuk sos dan masak dengan api yang perlahan sehingga pekat.

 

4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata. Sedia untuk dihidang.

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi dari Snapguide

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi Nyonya Cooking

 

marmite chicken 300x169 - 5 Resepi Ayam Marmite

Kredit : nyonyacooking.com

 

Bahan – bahan :

  • 300 grams isi ayam
  • 1 sudu besar Kicap Cair
  • Tepung Jagung
  • 1 sudu besar Madu
  • 1 sudu besar Maltose
  • 1 sudu besar Marmite

Cara-cara Penyediaan :

 

1.Salutkan ayam bersama dengan kicap cair dan tepung jagung.

 

2. Goreng ayam yang telah disalut tadi dengan api yang sederhana panas sehingga kekuningan dan ketepikan.

 

3. Satukan kicap cair dan 2 sudu besar air. Resepi asal menggunakan Wine tapi boleh digantikan dengan cuka apple.

 

4. Masukkan Marmite Paste , madu dan maltose ke dalam campuran tadi. Kacau dan ratakan maltose dan madu supaya mejadi rata.

 

5. Biarkan kuah mendidih seketika dan memekat. Tutup api masakan dan salutkan kepingan daging ayam tadi dengan sos yang disediakan.

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi dari Recipes for Chicken Breast

 

Bahan-bahan:

  • 1 cawan Minyak Masak untuk deep fry
  • 2 ketul isi ayam.. potong Cube

 

Bahan Perapan:

  • 1 sudu kecil Kicap Cair
  • 1/2 sudu kecil Garam
  • 1/2 sudu kecil Lada Hitam / Lada Sula
  • 1 sudu besar Tepung Jagung

 

Bahan Sos :

  • 2 sudu besar Marmite yeast extract
  • 1 sudu besar maltose
  • 1 sudu besar Madu
  • 1 sudu besar Kicap Cair
  • Dash of pepper
  • Kiub Ayam
  • 0.5 cawan Air

 

Cara Penyediaan :

 

1.Campurkan ayam dengan bahan-bahan marinate dan perap selama 1 jam. Selepas 1 jam, boleh deep fry sehinggga kekuningan atau sehingga masak.

 

2. Masukkan 1 sudu besar minyak dalam kuali. Tuangkan Bahan-bahan sos dan masak  dengan api yang sederhana sehingga pekat. Masukkan ayam tadi dan kacau rata.

 

3. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

 

Resepi nie pun boleh digunakan untuk masak daging, udang atau ape saja la yang jorang suke.. 🙂

 

Tapi owner resipe ni pesan, kalau udang tu, tak perlu perap atau marinate yer..

 

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Cara Mira

 

Nie cara Mira sendiri tau..  Mira tak jumpe Marmite Paste ni so Mira masak je guna ape ada..

 

Bahan – bahan A :

  • Isi Ayam potong kecil-kecil
  • Garam
  • Pepper
  • Kicap Cair
  • Sedikit Tepung Jagung

 

Bahan Sos :

  • Bawang Putih – cincang
  • Bawang Merah / Kecil – cincang
  • Cili Merah – cincang
  • Sos Tiram
  • Kicap Pekat
  • Kicap Manis / Madu
  • Tepung Jagung

 

Cara-cara Penyediaan :

 

1.Bahan-bahan A tu satukan. Tepung jagung Mira letak hujung sudu je tau.. Mira tak deep fry.. So sikit je letak, Marinate / Perap 1 jam

 

2. Mira goreng ayam perapam guna airfry at 160 degree celcius for 10 min.. % minit 1 side, another 5 min another side. Penting tak nak garing sangat sebab nanti keras dan AGE Protein terbentuk pula.. Kita nak sihat so goreng and grill keterlaluan ni tak digalakkan.

 

3. Tumis bawang putih sehingga naik bau then masukkan bawang dan cili cincang.. Gaulkan sehingga masak then masukkan bahan sos. Kalau nak letak air pun sedikit je dan masak sehingga kuah pekat..

 

4. Mira masak guna kurang minyak so letak air memang extra.. Kekadang kuah tu tercair.. boleh je masukkan larutan air dengan tepung jagung.. bagi kuah tu pekat balik.. Make sure garam and pepper semua dah masuk.. then bila rasa dah ok, boleh masukkan ayam dan kacau rata serta terus angkat.

 

5. Nak nampak cantik.. Bukan cantik jer.. Bijan ada kalsium dalam die.. so boleh taburkan.. ambik khasiat bijan sekali 🙂

Sedia untuk dimakan.. 🙂

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Age Protein

 

Age Protein Mira ada sebut tadi kan.. Pembentukan AGE Protein ni antara sebab kita mudah sakit. Antara penyumbang kepada kanser itu sendiri.

5 Resepi Ayam Marmite

5 Resepi Ayam Marmite  :  AGE Protein ni apa ??

 

Ni Mira ambil dari En Google dan dah siap translate guna En Google Translate :

Produk akhir glycation (AGEs) adalah protein atau lipid yang menjadi gliserasi akibat pendedahan kepada gula. Mereka boleh menjadi faktor penuaan dan dalam perkembangan atau memburuknya banyak penyakit degeneratif, seperti diabetes, aterosklerosis, penyakit ginjal kronik, dan penyakit Alzheimer.

5 Resepi Ayam Marmite

5 Resepi Ayam Marmite : Sumber-sumber AGE Protein

 

Makanan yang kaya protein:

Daging merah dan keju cenderung mempunyai yang paling banyak. Dalam urutan menurun, ayam, ikan, telur, dan kekacang mempunyai kurang. Apabila makan daging, berpegang pada hidangan 3-4 ounce, kira-kira saiz telapak tangan anda.

Biji-bijian: Butir-butir rebus, seperti beras dan oat, dan roti sandwich adalah rendah dalam AGEs.

 

5 Resepi Ayam Marmite :

Makanan yang tinggi AGE Protein pula makanan macam mana ?

 

Diet moden sebahagian besarnya diproses haba dan hasilnya mengandungi tahap tinggi produk akhir glikasi maju (AGEs). … Sebaliknya, makanan kaya karbohidrat seperti sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin dan susu mengandungi sedikit AGEs, walaupun selepas memasak.

 

Thats why elakkan masak terlalu lama pada suhu terlalu tinggi sebab nie semua boleh membentuk AGE Protein. Badan kita sendiri pun hasilkan AGE Protein dari tindak balas gula dan protein dalam badan.

 

What do i do to make sure my family sihat ? Mira ubah cara masakan. Kurangkan minyak.. Airfryer pun guna with not so high temperature. Normally Mira guna 160 to 180 paling tinggi.

 

Since Mira breast feed both babies, Mira amalkan pengambilan Vitamin C, Vitalea for source of Zinc. Vitaleas ni Multivitamin. Vitamin B Complex pun Mira ambil plus Alfalfa. Nie semua Morning Vitamins for Mira.

 

Alfalfa untuk detox balik ape yang Mira makan tapi nie unutk usus kecil jer.. Alfalfa bagi susu Mira melimpah ruah as well. ESP tak dilupa. Sumber Protein yang baik.

 

ESP ni MIlkbooster as well. antara yang paing awal Mira consume dulu selain Omega 3 or Omega Guard. Impian Mira nak cuba Vivix pula selepas nie.. Nie untuk benefit antioksidan yang tinggi.

 

5 Resepi Ayam Marmite

 

Mira ni arwah nenek dulu ada cancer so memang nak kene jaga. Setakat sekarang ambil Vitamin C dlu. Nanti income bisnes dah besar boleh ambil Vivix pula.

 

Ambil tuk Mira, suami, mak, abah, mummy, daddy and siblings Mira. Doakan Mira berjaya dengan Bisnes part time Shaklee nie yer.. Part Time ??  Full time sebab Mira ni housewife..

 

Anda nak sihat juga ? Nak dapatkan Vitamin sihat ? Leh pm atau whatsapp Mira di 012 531 997 ya. Boleh click link nie

http://www.wasap.my/60125319097/Vivix/

 

Bisnes Shaklee ni MIra buat tuk tolong lebih ramai lagi orang hidup sihat. Normally Mira memang encourange jadi ahli so dapat beli terus pada harga ahli.. lebih murah kan..

 

Not only that, if belian tu banyak and dah boleh sampai dapat 200UV, lagi bagus.. membership tu jadi free. Beli pun harga ahli la terus kan.. Best ke best ???

 

3 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

 

Nak goreng sayur pun tak Reti ???
Tu pun nak mintak tolong cari resepi…

 

Ni la orang zaman sekarang.. Kalau internet tiba-tiba menghilang, memang kami tak leh hidup senang..

 

Sape cakap ??? Allah kan boleh bagi Ilham.. hehehheheh.. Ni ayat skema nie..

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Macam-macam Sayur pun boleh

 

Mira ingatkan Kailan je orang buat goreng dengan Ikan Masin.. Rupenya kangkung dan sawi pun boleh.. huhuhu..

 

Kalau macam tu, nanti lebih banyak la sayur Mira buat goreng ikan masin.. Semalam sayur brokolli, carrot dan kacang pir dah masuk Paprit.. Siap makan dengan ikan.. Paprit Ikan la jadinyer..

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Resepi 1 dari Hairul.com

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

Kredit : Hairul.com

 

Kata pemilik blog nie, resepi nie kiriman Kak Raja. Maybe dorang buat contest kot tuk dapatkan resepi yang best.. Mira pun tak sure..

 

Setakat ni resepi di Hairul.com ok je bila Mira cube.. Alhamdulillah.. boleh la makan.. sedap jer.. Tak la cakap tak jadi ke apa.. selalunya memang menjadi..

 

Thanks ye Hairul.com

 

Bahan-bahan :

  • Kailan / Sawi / Kangkong atau any vegetables pilihan hati
  • 50g Ikan Tenggiri Masin
  • 2 Biji Bawang Merah
  • 3 Ulas Bawang Putih
  • 1 Biji Cili Merah
  • 1 Sb Sos Tiram
  • 1/4 Cawan Air

 

Cara-cara Penyediaan :

 

1. Siang sayur dan asingkan daun dan batang. Batang boleh hiris nipis untuk percepatkan process masak yer..

 

2. Ikan masin dihiris nipis tapi pemilik resepi cakap jangan kecik sangat

 

3. Panaskan kuali, masukkan ikan masin tadi dan goreng garing.

 

4. Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan cili merah. Kacau dan masukkan sos tiram.

 

5. Masukkan batang sayur dan tuangkan air. Bila batang dah masak, boleh masukkan daunnya pula. Kacau till daun sayur layu sedikit.

 

No garam added sebab dah guna ikan masin yer.

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Resepi 2 dari eResepi.com

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

Kredir : eResepi.com

 

Perbezaan resepi dari Hairul.com dengan eResepi.com ni hanya pada addition of Sos Ikan sahaja. Yang lain sama je kecuali pada kuantiti air dan sos tiram.

 

Bahan-bahan :

  • 1 genggam sayur kailan
  • 1 sudu besar ikan tenggiri masin dipotong kecil
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 1 biji cili merah, hiris
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/2 cawan air
  • Sos ikan secukup rasa

 

Cara-cara Penyediaan :

 

1. Sayur kailan dipotong, dibersihkan dan kemudian direndam ke dalam air bercampur sedikit garam selama beberapa minit.

2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak. Goreng ikan masin hingga agak masak dengan guna api kecil. Kemudian masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah.

3. Tambahkan sos tiram, kacau dan masukkan sedikit air. Kemudian masukkan batang kailan terlebih dahulu supaya cepat empuk dan kemudian baru daunnya.

4. Kacau serta masukkan sedikit sos ikan jika perlu atau secukup rasa.

 

Pesanan khas pemilik resepi :

Pastikan daun kailan jangan terlampau layu dimasak kerana lebih sedap sekiranya daunnya tidak terlalu empuk, selamat mencuba!!

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Resepi 3 dari norazlitaaziz.blogspot

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

Kredit : norazlitaaziz.blogspot

 

Resepi yang ketiga ni gunakan sayur bayam. Mira la kan.. kalau bayam normally masak ngan ikan bilis jer dan memang berair la sayur ni lepas masak.. if kering tak sedap pulak.. tapi banyak sangat air pun tak best.

 

Dalam resepi ni ada penggunaan sos tiram dan belacan.. Menarik nie..

 

Bahan-bahan :

  • 2 ikat sayur bayam ~ di potong
  • 1 keping kecil ikan masin ~ ikan tenggiri atau ikan kurau, potomg atau hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih ~ di cincang
  • 4 ulas bawang merah ~ di hiris
  • 5 batang cili padi ~ di hiris
  • sedikit belacan ~ di tumbuk
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit air
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa

 

Cara Penyediaan :

1. Satu yang telah di potong di cuci bersih ~ toskan airnya

 

2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, belacan, ikan masin dan cili padi hingga naik bau

 

3. Tambahkan sedikit air, sos tiram dan perasakan dengan garam secukup rasa
Bila kuah dah didih, masukkan sayur bayam.

 

Pesanan Chef kita :
Masak sebentar aje, bila layur aje sayur , tutup api
Sedia di hidangkan

 

Owner blog ni pandai ambil gambar… Cantik-cantik flatlay die buat… Ni Mira bagi cuci mata.. hehehhe

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Resepi 4 dari rasa.karangkraf

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

Kredit : rasa.karangkraf

 

Resepi yang ke empat ni guna sayur dari keluarga Taugeh.. Mira dulu memang tak makan taugeh nie.. Tapi sejak dah kenal Shaklee dan rasai perubahan kesihatan nie, terus telan je semua sayur..

 

 

Bahan-bahan :

  • 1 paket tau miu (sweet pea sprout)
  • 3 ulas bawang putih | diketuk kasar
  • 1 ekor ikan kembung masin | dihiris halus
  • Serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan :

1.    Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.

2.    Kemudian masukkan ikan kembung masin dan goreng hingga garing.

3.    Akhir sekali masukkan tauge daun dan kacau sehingga  masak. Ubah suai rasa dengan menambah serbuk lada hitam dan garam mengikut cita rasa anda.

4.    Angkat dan nikmatinya bersama nasi panas.

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Jadi sihat dengan makanan sihat

 

Mira dah kongsi 4 resepi yang berbeza. Boleh lawat blog-blog yang Mira sebut dan kredit ya.

 

Boleh la tengok dan tiru atau tengok dan tiruvasi.. Lain orang, lain cara so mana cara yang berkenan di hati boleh la apply.

 

Yang penting, makan makanan yang berkhasiat yer.. Kurangkan pengambilan fast food semua. Kajian yang dijalankan mendapati Fast Food antara penyebab kanser cause fast food boleh meningkatkan keradangan dalam badan kita.

 

masalah akibat radikal bebas 300x231 - 4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

 

Tu sebab yang ada kanser, makanan macam daging, ayam dan kopi semua ni kene elak.. nak kurangkan keradangan dalam badan.

 

Dan Alhamdulillah, ramai juga yang dah recover bila try Vivix dari Shaklee. Mira ni pengedar Shaklee. Try dulu pun sebab berpantang.. Mula dari 2 item till now memang banyak dah Mira try tapi semua basic Vitamins..

 

Memang terasa perubahannya. Kulit yang dah 2 tahun rasa tak best dan kekeringan yang bila terlanggar sana sini leh bawak berdarah pun Alhamdulillah dah ok.

 

Mira nak bantu mereka yang ingin dibantu sahaja. Yang willing nak try dan willing face healing crisis.. Yang nak diri dia dan orang yang disayangi hidup sihat ke akhir hayat.

 

Matlamat Mira nak Mira, suami, anak-anak dan parents hidup sihat hingga akhir hayat. Ada time nak ibadat dengan berkualiti tanpa sakit sana sini..

 

Ada time nak cari rezeki dan memberi kepada yang patut diberi.. Ameen..

 

Kalau anda ada masalah kesihatan yang nak Mira tolong, leh pm Mira yer atau whatsapp 012 531 9097. ID Shaklee Mira 1255626

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang : Makanan Kegemaran ?

Mira dulu memang suka makan makanan yang pedas-pedas nie. Antara yang Mira suka sambal kerang tapi bukan la dalam kategori makanan kesukaan.

 

Kalau mak masak atau jumpe di kedai, Mira ambik dan makan.. Tak la sampai mengidam bagaikan… Tapi suamiku memang kegemarannya Sambal Kerang nie..

 

Kat Klang ni tak jumpe pulak Kerang yang dah kopek.. Kat Melaka memang ada kedai yang jual. So nak tak nak kene la mengopek Kerang untuk suami kesayangan.

 

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang : Jom tengok 5 Resepi Nie..

 

Masak sambal ni antara yang basic bagi Mira sebab agak mudah. Tapi bile dah kahwin nie, masak sambal pun tengok resepi tau..

 

Sebab dulu bukan selalu pun masak Sambal Kerang nie. Yang selalu tu, Sambal Udang, Sambal Ikan Bilis dan Sambal Ayam.. Tu bila nak masak kat rumah di Klang, nak confirmkan resepi, betul ke cara aku masak nie.. hehehhehehe..

 

Ape lagi.. tanye Encik Google la kan…

 

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang :

My Opinion

 

Bagi Mira resepi Azie Kitchen nie paling simple. Tak renyah nak cari barang-barang kecuali Kerang.. hehehhehe..

 

Dalam resepi nk tak guna serai mahupun halia.. just buat macam sambal biase jer.. No belacan as well tau.. Mira ingat Mira je masak tak guna Belacan..

 

Selalu Mira campak je belacan tapi takut anak gatal-gatal so memang dah tak guna dah.. Ape pun kalau ada ikan bilis atau udang kering, Mira campakkan jer… hehehheh…

 

Nanti try la mana resepi yang berkenan k.

 

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang :

1. Resepi dari Azie Kitchen

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang

Kredit kepada Azie Kitchen.

 

Bahan bahan:

  • 1 mangkuk isi kerang
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 5-6 ulas bawang merah
  • 3-4 ulas bawang putih
  • Gula
  • Garam
  • 1/4 keping asam keping
  • 1/2 biji bawang besar Holland – opsyenal

 

Cara cara:

 

1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kalau nak cepat, boleh la guna chopper ye.. hehehhehe..  Panaskan minyak yang agak banyak supaya bahan tumis cepat garing. Tumis bawang seketika sebelum dimasukkan cili kisar.

 

2. Tumis cili kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak. Setelah cili masak, masukkan gula. Kacau rata sebelum dimasukkan kerang.

 

3. Oleh kerana kerang telah masak, masakkan kerang seketika sahaja. Masukkan sedikit air dan garam. Kacau sehingga sambal pecah minyak.

4. Jika suka, boleh juga masukkan bawang besar yang telah dihiris. Kacau sehingga bawang layu, bolehlah tutup api.

 

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang :
2. Resepi dari Amie’s Little Kitchen

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang

Kredit Amir’s Little Kitchen

 

Bahan-bahan:

  • 500 gram isi kerang rebus
  • 1 labu bawang besar – mayang kasar
  • 1 sudu teh pati asam jawa
  • garam /  gula /perasa pilihan
  • 1/2 cawan minyak

 

Bahan kisar:

  • 20 biji cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 batang serai – ambil bahagian isinya yang putih
  • 1.5 cm halia

 

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Perlahankan api dapur dan biarkan masak hingga pecah minyak.

2. Masukkan pati asam jawa dan isi kerang. Masak lagi sehingga kuah sambal menjadi pekat.

3. Kemudian masukkan bawang besar, garam / gula / perasa pilihan secukup rasa.

4. Setelah bawang besar layu, padamkan api dapur.

 

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang :
3. Resepi dari SedapTube.com

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang

Kredit : SedapTube.com

 

Bahan-bahan :

  • 3-4 kg kerang direbus dan ambil isinya
  • 2 biji bawang besar dihiris
  • 1 sudu besar air asam jawa
  •  garam dan gula secukup rasa

 

Bahan kisar

  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 5 tangkai cili merah
  • 1 cm belacan

    Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah minyak

2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.

3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.

4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.

 

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang :
4. Resepi dari SajianBonda

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang

Kredit : Sajian Bonda

 

Resepi kali unik bagi Mira sebab ada banyak bahan-bahan yang ditambah. Antaranya halia, daun limau, serai, sos tiram, kunyit hidup dan belacan

 

Tapikan, sedap juga tau sambal kerang bila ditambah daun limau.. Mira pernah try.. but not from this recipe. Normal recipe.. just add daun limau.

 

Sajian Binda pun ada juga resepi sambal kerang dengan kerisik tau.. Semua bahan macam dibawah nie tapi ada penambahan kerisik dan santan kelapa.

 

Bahan-bahannya:

  • 600 gram isi kerang rebus
  • 2 biji bawang besar – dihiris bulat
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar pati asam jawa
  • 2 helai daun limau purut – dicarikkan
  • 2 sudu besar gula perang
  • Gula putih secukupnya (sebagai tambahan kepada gula perang)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya untuk menumis

 

Bahan-bahan dikisar:

  • 4 senduk nasi cili kering kisar
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci panjang kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1 inci belacan

 

Cara-cara memasak:

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik bau.

2. Masukkan sedikit air, pati asam jawa, gula perang, gula putih dan garam. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.

3. Kemudian masukkan kerang diikuti dengan bawang besar dan daun limau purut. Kacau sebati dan perlahankan api.

 

4. Biarkan ia mereneh di atas dapur sehingga kuah menjadi sedikit pekat dan bersalut dengan kerang. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

 

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang :
5. Resepi Sambal Tumis Kerang Berkulit dari Aznanie.blogspot

 

5 Resepi Berbeza Sambal Kerang

Kredit : Aznanie.blogspot

 

Resepi kali nie kulit kerang tu still ada. Means tak payah la nak rebus dan kopek kerang tue.. Dulu mak Mira pun pernah buat nie…

 

Sedap jugak tau.. Pastu masa makan berebut ambik kerang yang dah terbukak sebab malas nak kopek.. Jom tengok resepi nie pulak..

 

Bahan-bahan :

  • Kerang – dibersihkan
  • Bawang merah – ditumbuk
  • Bawang putih – ditumbuk
  • Lada kering -direbus dan diblend
  • Halia – ditumbuk
  • Serai – dititik
  • Garam, ajinomoto dan gula – secukup rasa
  • Air asam jawa sebanyak yg diperlukan

 

Cara membuat :

 

1. Tumis bahan tumbuk dan lada kering yang dah diblend tadi hingga garing

2. Masukkan serai dan gaul rata

3. Masukkan kerang yang telah dibersihkan

4. Masukkan air asam jawa dan gaul rata

5. Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa. Kacau sebentar supaya semua bahan serata. Biarkan sehingga kerang mulai terbukak kulitnya. Kacau-kacaukan ia .Bila kuah mulai mengering dan pekat, tutup api dan hidangkan …

 

 

 

 

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai :

Bila fridge dah tak ada barang..

 

Fridge dah kehabisan sayur-sayuran.. Penting sayur nie.. Sumber Vitamin dan anti-oksida.. Chhee waahhhh.. jadi baik la pulak..

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

 

Memang la sumber Vitamin dan antioksida tapi kalau masak pun sampai sayur jadi layu, memang ke laut la Antioksida tu kan..

 

Fridge dah kosong sebab dah seminggu tak ke pasar.. Tapi, bukan Mira pun yang pergi pasar.. Daddy yang pergi.. Mira pergi pasaraya je ngan suami.. hihihihi..

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

 

Dalam rumah nie memang tradisi dari ayah daddy lagi, memang guys yang kene gi pasar.. Mira memang suke ke pasar tapi tengok la nanti, semua pun nak beli.. Lagi pun dengan anak kecil, memang pasaraya je la yang paling convenient untuk Mira dan suami..

 

Tapi suami I pandai beli ayam tau.. Sebab die memang always buat charity bagi ayam.. So 1st knowledge shopping barang basah yang Mira ajar kat suami ialah macam mana nak pilih ayam.. Before kahwin pun dah ajar..

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

 

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai :

Bahan – bahan yang diperlukan

 

Resepi ni pun dikenali sebagai PRIK KEE NOO agaknye sebab Tuan Empunya resepi ni siap tulis perkataan nie.. Mira macam biasa tanya En Google je bab-bab resepi nie..

 

Bahan-bahan resepi asal :

  • 1 ekor ikan siakap sederhana besar
  • 4 ulas bwg putih
  • 1 biji bwg holland
  • 1 kiub pati ayam
  • 5 biji cili padi
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai
  • 3 sudu sos ikan
  • 1 cawan jus limau nipis
  • 1 sudu gula
  • Sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau utk hiasan

 

Mira ni nak kata tak pandai masak, tak leh jugak.. Nak kata pandai masak pun tak boleh.. tapi ada la experience memasak ikan stim ni kat rumah mak dulu..

 

Masa tu guna resepi Wan Busu Robiah.. Nie Nenek sedara Mira tau.. Adik nenek Mira yang bongsu, from Singapore.. Memang Wan pandai masak tau.. Actually Wan ni Mak Susuan Mira as well.. so boleh je Mira panggil Mama macam Abang Susuan Mira panggil..

 

Sebab pernah ada experience buat ikan steam, so Mira olah sikit resepi nie..

 

Bahan-bahan yang terlibat lepas kene olah..

 

  • 1 ekor ikan (Mira guna Bawal Emas sebab nie je yang ada)
  • 4 ulas bwg putih -> Ketuk dan Cincang
  • 1 biji bwg holland -> Dadu
  • 1/2 Cili Merah -> Cincang
  • 1/2 Cili Hijau -> Cincang
  • 2 inci halia -> Sagat halus sebab Mira tak suka tergigit halia
  • 2 batang serai -> Hiris
  • 3 sudu sos ikan
  • 1 sudu Sos Tiram
  • 1 sudu Kicap Cair
  • 1/2 cawan jus limau nipis @ 3 biji Limau Nipis
  • 1 sudu gula
  • Sedikit daun ketumbar
  • 1 Biji Tomato -> Dadu
  • Carrot ikut suka

 

See.. ada item yang dikurangkan.. dan ada yang ditambah.. 🙂

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai :

Cara Penyediaan

 

Cara-cara :

1. Bersihkan ikan. Kelar ikan supaya sos meresap. This is true.. 1st time Mira buat macam nie..

2. Cincang apa yang perlu dicincang.. and Dadu ape yang perlu didadu.. Mira potong dadu sebab senang nak makan nanti.

 

3. Prepare semua sos. Perah air limau. Mix dengan sos ikan, sos tiram, kicap cair, dan gula. Mix well.

 

4. Prepare mangkuk untuk kukus ikan. Taburkan halia dan bawang putih then letak ikan atas taburan tadi tue..

 

Masukkan serai yg telah diketuk atau hiris ke dalam perut ikan and Mira letak kat luar ikan as well.

 

5. Taburkan balance bawang putih dan halia tadi di atas ikan dan sumbat sikit dalam perut ikan.

 

6. Then main tabur-tabur bawang, tomato dan carrot. Nak masuk dalam perut ikan pun boleh. Then taburkan cili hijau dan cili merah. Nie nak buat cantik.

 

Rumah nie tak masak pedas-pedas sangat, nanti tak habis pulak. Mira sorang je makan nanti. Thats why guna cili biase je.. kalau suka pedas boleh masukkan Cili Api tau.

 

7. Tuang je sos yang kita dah bancuh tadi.. atas ikan and atas bahan-bahan yang lain.

 

8. Masukkan ikan dalam pengukus. Mira tak la tunggu air menggelegak baru letak ikan.. At least dah nampak asap-asap tu, dah boleh letak. Kalau tunggu menggelegak, takut tangan sakit pulak kene wap.

 

Tutup dan masak 12 – 15 minit. Oh ya.. 5 minit before angkat tu, buka tutup pengukus dan masukkan daun ketumbar. Kalau malas, before start kukus, dah leh letak dah.. 🙂

 

Selamat Menjamu selera. Sedap tau. Cuba la.. Rasa macam ikan kukus makan kat kedai tapi extra sedap!