Month: August 2018

20180824 125253 1024x768 - Resepi Kobis Goreng Ala Mamak

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak

Previously Mira dah share tapi Resepi Kobis goreng dengan 3 cara yang berbeza iaitu masak dengan kicap air , goreng ala kampung dan goreng mamak style. Hari ni kita fokus resepi Kobis Goreng Mamak Style je k.

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak : Kobis Goreng Mamak Style

Weekend again and today macam blank sikit nak masak apa. Breakfast simple je today, roti bakar for all. Buat bila nak makan. Masuk toaster je la yer.. hihihi pastu sapu butter atau kaya.

.

.

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak : Selangor Tak Ada Air ?

.

Selangor ni gangguan air tu biasa tapi that was last year la. Tahun ni macam kurang sikit. Sebab tukar kerajaan ke? Tak sure. Hopefully will be getting better very soon.

.

Last Friday suami kata air takde dari 9 malam hingga 1 pagi. Ape lagi, mummy (MIL) pun tadah la air siap-siap walaupun kejap je tempoh masanya. End up, air tetap ada. Takpe la, sebab dah tadah, air boleh guna untuk masuk washer machine je nanti.

.

Tiba-tiba tak ada air

Pagi nie, Mira turun je bawah dan inform mummy air tak ada. Mummy terus senyum dan cakap, “i dah simpan dah ayam. Ingat nak buat kari ayam tapi air tak ada. So hari ni cuti masak”.

.

.

Cancel Cuti Masak

.

Tak sampai 2 jam, air dah ada balik. Tak sure la berapa lama air takde. So mummy teruskan niat buat kari ayam dan request Mira buat Kobis Goreng Mamak. Baru 2 hari lepas MIra buat and today mummy request lagi.

.

Request Goreng Kobis Mamak Style

.

Last 2 days Mira yang offer gorengkan kobis since kobis ada 2 biji kat rumah dan hari Jumaat merupakan Vegetarian day for my parents in law.

.

Tapi kali ni mummy minta goreng sayur tu sampai lembut sebab daddy sakit gigi. Daddy yang suka kobis goreng mamak ni actually. So Mira pun buat la. Today Mira share sekali lagi resepi ni.

.

.

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak : Resepi Kobis Goreng Mamak

.

Bahan-bahan yang diperlukan

.

Bahan Utama

Kobis bulat lebih kurang beratnya 1 kg

.

Catatan dari Mamak Haji
Hiris kobis dengan cara 45 darjah kalau dalam kuantiti yang banyak. Bagi suri rumah eloklah cara mengopel sehelai demi sehelai dan potong halus (lebar 4-5mm).

.

.

Bahan Menumis

Bahan menumis ni Mira bahagikan kepada 2 bahagian yang berbeza. 

.

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak

.

.

Bahan Menumis A :

.

3-4 sudu minyak masak.

1/2 sudu halba campur (kalau suka)

3 ulas bawang putih dihiris halus.

1 biji bawang labu sederhana besar dihiris halus.

3-4 cili kering.

3 dahan daun kari.

1 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih.

.

Bahan Menumis B :

.

1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.

1 sudu kecil (tsp) jintan putih.

1 sudu besar (tbsp) serbuk cili.

1/2 kecil (tsp) serbuk lada putih (white pepper).

2 biji cili hijau.

1 batang karot di potong halus untuk hiasan.

1 sudu kecil gula pasir.

.

.

Bahan Tambahan sebagai hiasan

Hirisan cili muda atau cili merah

Hirisan karot.

Daun Ketumbar (corriander)

.

.

Cara Penyediaan

Cara penyediaan ni as per describe by Haji Mamak tau.

.

.

Tumis Bahan A

.

1. Masukkan minyak masak dalam kuali dan apabila minyak panas, masukan halba campur. Bila rempah-rempah itu mula meletop, masukkan segera bawang putih yang telah dihiris halus.

.

Apabila hirisan bawang putih mula berwangi (3-5 saat), masukkan bawang hiris dan juga cili kering dan juga daun kari.

.

Perhatikan bawang tadi, bila bawang digoreng mula bertukar berwarna keemasan, masukkan segera pes bawang putih halia

.

Catatan Mamak Haji :
Ini kena lakukan dengan cepat, (masukkan pes bawang putih halia) sekiranya minyak terlalu panas, masukan satu sudu lagi minyak baru dalam kuali untuk kurang kepanasan minyak dalam kuali.

.

.

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak
Bahan Tumis A yang ditumis terlebih dahulu

.

.

Masukkan Bahan Tumis B dan Sayur

.

2. Masukan serbuk jintan putih, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk lada putih, gula tetapi jangan masukan garam dahulu. Goreng sehingga pecah minyak .

.

.

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak
Masukkan bahan tumis B ke dalam bahan tumisan A

.

Bila minyak mula timbul, masukan sayur kobis. Keraskan api dapur dan goreng cuma dalam tempuh 3 minit.

.

Sederhanakan api dapur dan tutup gorengan dengan tudung. Jangan biarkan terlalu kering dan hingga hangus. Yang selamat masukkan 1 cawan air.

.

.

3. Masakan sayur Mamak lebih kepada Masak sempurna (well done) dari masakan sayur cina atau orang Melayu. Sebab itu biarkan sayur gorengan itu masak bertutup selama 10-15 minit dengan api yang sederaha.

.

.

4. Buka tudung, masukkan garam secukup rasa (biasanya sukatan 1 tsp memadai).

.

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak
Sayur KObis goreng ala mamak style

.

5. Masukkan hirisan cili muda (atau merah) dan hirisan hiasan karot. Keluarkan dan hidangkan dengan daun rempah (corriander) di atas. Anda juga boleh gunakan kacang campur sejuk beku gantikan karot.

.

.


Rujukan

balannambiar.wordpress.com

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema

 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan yang sesetengah orang tahu dan ada yang tak tahu. Vitamin C nie merupakan antara Vitamin asas yang diperlukan oleh semua lapisan umur tau.

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema

 

Vitamin C antara Vitamin yang sering diambil atau diconsume. Ada juga yang mengatakan bahawa pengambilan Vitamin C yang konsisten dapat membantu mengelakkan jangkitan flu atau selesema.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Anda dan anak-anak mudah terkena jangkitan selesema ??

.

.

 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

.

Berikut merupakan antara fungsi utama Vitamin C ke atas manusia. Vitamin C ni vitamin yang larut air dan ia tidak kekal dalam badan.

 

Di sini Mira kongsikan 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan 🙂

 

1. Membantu Penyerapan Zat Besi / Iron

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dalam membantu penyerapan Zat Besi (Iron)

Vitamin C menggalakkan penyerapan zat besi daripada makanan dan diiktiraf sebagai nutrien antioksidan perlindungan yang membantu meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

 

Zat Besi Non-heme

Kuning telur, sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, dan produk-produk makanan yang diperkaya dengan zat besi non-heme yang kurang diserap oleh badan.

.

Zat Besi Heme

Zat besi jenis yang terdapat dalam daging, ayam, ikan dan makanan laut adalah zat besi heme yang lebih mudah diserap oleh badan.

.

Vitamin C bantu penyerapan zat besi non-heme

Vitamin C membantu mengeluarkan zat besi daripada sumber non-heme, dengan itu meningkatkan keupayaan tubuh anda untuk menyerap lebih banyak zat besi dari makanan ini.

.

Vitamin C juga membantu mengatasi kesan buruk fitonutrien yang menghalang penyerapan besi non-heme, termasuk asid oksalat, asid phytic, tanin dan polifenol.

.

.

2. Sintesis Kolagen dalam badan

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Collagen Synthesis requires vitamin C

.

Vitamin C menyumbang kepada sintesis kolagen biasa dalam saluran darah, tulang rawan, tulang, gigi, dan gusi .

.

Apa itu Kolagen ?

Kolagen adalah protein yang berfungsi sebagai gam untuk mengikat sel. Ia merupakan serat yang paling banyak dalam badan dan merupakan tisu penghubung yang memberikan bentuk dan sokongan kepada tubuh kita.

.

Kolagen ditemui dalam tisu penghubung kulit, gigi, tulang, organ, dan tulang rawan. Kolagen mengekalkan kesihatan kulit dan melindungi dari kedutan.

.

Peranan Vitamin C dalam Penghasilan Kolagen

Peranan vitamin C dalam pengeluaran kolagen adalah untuk berinteraksi dengan asid amino dalam sel kolagen. Ia menambah hidrogen dan oksigen kepada asid amino, supaya ia menghasilkan kolagen.

.

Kesan Kekurangan Vitamin C

Kekurangan vitamin C menyebabkan pengeluaran kolagen menjadi perlahan. Penurunan penghasilan kolagen bukan sahaja akan menjadikan kulit lebih mudah terdedah kepada kedutan, tetapi ia juga boleh menjadi lebih mudah terdedah kepada lebam.

.

.

3. Penjagaan Kulit

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Manfaat Vitamin C untuk Kulit

.

Kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya UV dapat juga dicegah oleh suplemen Vitamin C. Pengambilan vitamin C secara oral dapat meningkatkan kadar vitamin C dalam kulit.

.

Vitamin C banyak ditemui pada kulit manusia

Vitamin C ditemui pada paras yang tinggi di epidermis (lapisan luar kulit) serta dermis (lapisan dalam kulit).

.

Merupakan anta “cancer-fighting” (antioksidan) dan peranannya dalam pengeluaran kolagen membantu menjaga kulit anda sihat.

.

Pengambilan secara lisan untuk melindungi kulit

Inilah sebab mengapa vitamin C adalah salah satu bahan utama yang terdapat di banyak produk penjagaan kulit antiaging.

.

Mengambil vitamin C secara lisan dapat meningkatkan keberkesanan kulit untuk perlindungan daripada sinar UV berbahaya matahari.

.

Bantu Penyembuhan Luka dan Kurangkan Tanda Penuaan

Ia mengurangkan kerosakan sel dan membantu proses penyembuhan luka-luka tubuh. Vitamin C juga boleh membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan kerana peranannya penting dalam sintesis kolagen semulajadi.

.

Ia membantu menyembuhkan kulit yang rosak dan, dalam beberapa kes, mengurangkan penampilan kedut. Pengambilan vitamin C yang mencukupi juga boleh membantu membaiki dan mencegah kulit kering. 

.

Cadangan Pengambilan Seharian

Cadangan pengambilan adalah 1,000 mg sehari. Adalah lebih baik diambil pada jumlah yang kecil tetapi kerap untuk memastikan Vitamin C digunakan sepenuhnya oleh badan kerana ia merupakan vitamin larut air.

.

.

4. Sistem Imuniti Badan

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dalam sistem imuniti badan

 

Vitamin C juga memainkan peranan penting dalam sistem kekebalan tubuh dengan merangsang pengeluaran sel darah putih (contohnya limfosit) dan tindak balas terhadap sel-sel yang dijangkiti (melalui sel pembunuh semulajadi) .

.

Vitamin C bukan Ubat untuk Selesema Biasa

Vitamin C adalah salah satu nutrien yang paling selamat dan paling berkesan, kata pakar.

.

Ia mungkin bukan ubat untuk selesema biasa (walaupun ia dianggap membantu mengelakkan komplikasi yang lebih serius).

.

Manfaat Vitamin C

Tetapi manfaat vitamin C mungkin termasuk perlindungan terhadap kekurangan sistem kekebalan, penyakit kardiovaskular, masalah kesihatan pranatal, penyakit mata, dan juga kerutan kulit.

.

Kajian tentang Vitamin C

Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam Seminars in Preventive and Alternative Medicine yang melihat kepada lebih 100 kajian selama 10 tahun mendedahkan senarai yang semakin meningkat tentang manfaat vitamin C.

.

“Vitamin C telah mendapat banyak perhatian, dan paras darah yang tinggi dengan vitamin C mungkin penanda nutrisi yang ideal untuk kesihatan secara keseluruhan,” kata penyelidik kajian Mark Moyad, MD, MPH, dari University of Michigan.

.

“Semakin kita mengkaji vitamin C,semakin tinggi pemahaman kita tentang bagaimana ia beriaksi untuk melindungi kesihatan kita dari kardiovaskular, kanser, strok, kesihatan mata [dan] imuniti untuk hidup lebih lama.”

.

.

5. Tingkatkan Pelebaran Saluran Darah

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dan kesihatan saluran darah

 

Vitamin C boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan meningkatkan pelebaran saluran darah (vasodilation)

.

Vitamin C dan Pesakit Diabetes Type 2

Para saintis telah menemui satu lagi sebab bagi orang ramai untuk mengambil suplemen vitamin C setiap hari.

.

Ia bukan sahaja membantu mencegah selesema, tetapi vitamin C merupakan antioksidan yang dapat meningkatkan peredaran darah bagi pesakit  diabetes jenis 2.

 

Vitamin C mungkin boleh digunakan unutk melawan penyakit vaskular yang disebabkan oleh diabetes, yang boleh menyebabkan retinopathy, nephropathy and atherosclerosis.

.

Kajian Pengambilan Vitamin C ke atas Pesakit Diabetes

Para saintis menyuntikkan 24 mg vitamin C setiap minit selama 10 minit ke atas 10 orang pesakit diabetes dan sepuluh subjek kawalan yang tidak mempunyai diabetes.

.

Kajian menunjukkan Vitamin C meningkatkan peredaran darah bawah lengan pesakit diabetes sebanyak 36%. Suntikan vitamin C tidak menjejaskan subjek kawalan bukan kencing manis.

 

Pesakit Diabetes Type 2 dan Masalah Peredaran Darah

Pesakit diabetes type 2 mungkin mengalami masalah peredaran kerana mereka tidak menghasilkan atau melepaskan oksida nitrat, sebuah enzim yang menambah oksigen ke nitrogen dalam darah.

.

Fungsi berfungsi sel endothelial, lapisan sel rata yang melapisi bahagian dalam saluran darah, bergantung kepada peredaran oksida nitrat.

.

Kajian menegaskan bahawa vitamin C meningkatkan prestasi sel endothelial, menyokong teori bahawa kekurangan nitrik oksida bertanggungjawab untuk fungsi vaskular.

.

Saranan Pengambilan Vitamin C dan Dos Pengambilan

Doktor yang terlibat dengan kajian mengesyorkan pesakit diabetes mengambil 250 mg hingga 500 mg vitamin C sehari. (H. Ting et al., Jurnal Penyiasatan Klinikal 97: 22-8, Jan 1996)

.

.

6. Mengurangkan Risiko Penyakit Kritikal

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Kekurangan Vitamin C dalam saluran darah otak mungkin mengundang pelbagai penyakit bahaya

 

Pengambilan Vitamin C dan tahap Vitamin C dalam darah yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko pengurangan gout dan penyakit jantung serta kematian dari semua sebab, termasuk kanser dan penyakit jantung.

.

.

7. Mengelakkan Skurvi dan Penyakit lain akibat kekurangan Vitamin C

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Kekurangan Vitamin C yang kritikal boleh mengundang pelbagai penyakit kulit

.

Kekurangan vitamin C, yang merupakan punca skurvi, membawa kepada terjejasnya sintesis kolagen dalam badan.

.

Rawatan dan Pencegahan dengan Vitamin C

Skurvi boleh dirawat dengan suplemen vitamin C yang diambil secara lisan. Dos pengambilan adalah seperti berikut mengikut dermnetnz.org :

 

  • Dewasa adalah 800-1000 mg / hari untuk sekurang-kurangnya satu minggu, kemudian 400 mg / hari sehingga pemulihan lengkap.
  • Kanak-kanak pula harus diberikan 150-300 mg / hari selama satu bulan.

 

Sesetengah penambah-baikan gejala skurvi biasanya diperhatikan dalam masa 24 jam. Pengecualian adalah untuk gejala kehilangan gigi melalui penyakit pergigian, kerosakan kekal berpunca dari skurvi biasanya tidak berlaku.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Pengambilan Berlebihan 

 

Mengambil sejumlah besar vitamin C kadang-kadang membawa kepada gangguan gastrousus seperti cirit-birit.

.

Vitamin C merupakan Vitamin yang larut air jadi pengambilan yang kerap pada dosage yang kecil adalah digalakkan.

.

Antara cara terbaik nak pastikan paras Vitaman C dalam badan terkawal adalah dengan mengamalkan Vitamin C Sustained Release. Apa kelebihan Sustained Release ? Jom kita explore lagi ya.

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Pilihan Vitamin C semulajadi adalah yang terbaik tetapi kancungan Vitamin C dari sumber ini tidak sepeti dahulu

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : Kajian ke atas Vitamin C dan Selesema Biasa

Pengambilan Vitamin C yang tidak konsisten tidak membantu

Kajian Cochrane mengenai keberkesanan vitamin C dalam pencegahan dan rawatan selesema biasa menyimpulkan bahawa vitamin C tidak mengurangkan kejadian penyakit ini.

.

.

Pengambilan Vitamin C yang konsisten membantu mengurangkan tempoh selesema dan melindungi mereka yang aktif

.

Kajian menunjukkan Vitamin C adalah sebagai perlindungan terhadap selesema biasa untuk sub-set populasi – mereka yang mengambil bahagian dalam latihan fizikal.

.

Suplemen Vitamin C yang konsisten menunjukkan dapat mengurangkan tempoh selesema, menurut sesetengah kajian.

.

Penulis menyimpulkan bahawa suplemen vitamin C adalah supplement yang rendah kosnya dan merupakan strategi yang berisiko rendah yang mempunyai potensi untuk mengelakkan selesema biasa.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Simptom Kekurangan Vitamin C dan Manfaatnya

 

a) Simptom kurang Vitamin C dalam badan adalah seperti berikut :

  • Rambut menjadi kering dan bercabang
  • ‎Gingivitis ( Radang pada bahagian gusi)
  • ‎Gusi berdarah
  • ‎Kulit kasar, kering, bersisik
  • ‎Luka lambat sembuh
  • ‎Mudah lebam
  • ‎Gigi mudah rapuh kerana gusi tidak sihat
  • ‎Anemia kerana Iron tidak dapat diserap oleh badan sepenuhnya

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Kesan kekurangan Vitamin C dalam badan

 

B) Manfaat Vitamin C

  • Membantu kesihatan Gusi dan Gigi
  • ‎Meningkatkan tenaga melalui penyerapan Iron yang optimum dan melengkapkan penghasilan sel darah merah yang membawa oksigen dan nutrient
  • ‎Menggalakkan fungsi sistem imunisasi. Sel darah putih dapat bekerja dengan lebih baik
  • Kulit yang cantik. Vitamin C bantu penghasilan kolagen dalam badan. Kulit lebih tegang, cerah, tona kulit yang sekata.
  • ‎Rambut dan kuku yang lebih cantik

 

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Manfaat Vitamin C

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Vitamin C Sustained Release tahan sehingga 5 jam.

Vitamin C tidak dapat dihasilkan oleh manusia so kita perlu dapatkan melalui pemakanan atau diet. Ia juga diperlukan secara berterusan kerana ia tidak disimpan dalam badan

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Kepentingan Sustained Release Vitamin C

.

Tugas utama Vitamin C Sustained Release

Di pasaran terdapat pelbagai jenis Vitamin C dari perlbagai jenama. Idea utama Sustained Release Vitamin C dicipta adalah supaya Vitamin C dapat diserap secara beransur-ansur atau secara berterusan.

.

Kepekatan Vitamin C Sustained Release dan Bioflavanoid

Kepekatan Vitamin C Sustained Release adalah 500mg setiap biji bersama-sama dengan 120mg Bioflavanoid. Bioflavanoid berfungsi untuk mempertingkatkan lagi kandungan Vitamin C dalam Vitamin C Sustained Release.

.

Apa itu Bioflavanoid ?

Bioflavonoid telah digunakan sebagai alternatif untuk :

1. Meningkatkan tindakan vitamin C,
2. Menyokong peredaran darah,
3. Sebagai antioksidan, dan
4. Merawat alergi, virus, atau radang sendi dan keadaan keradangan lain

.

Keistimewaan Vitamin C Sustained Release

Keistimewaan Vitamin C Sustained Release nie memang sangat diakui dan brand owner sendiri menekankan keistimewaannya di website mereka.

.

Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.

.

Maklumat Nutrisi Vitamin C Sustained Release

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Maklumat Nutrisi Vitamin C Sustained Release

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Kajian untuk Vitamin C Sustained Release dan Keberkesanannya.

 

Vitamin C sangat cepat digunakan / di consume oleh badan. Untuk mendapatkan manfaat Vitamin C yang optimum, Vitamin C perlu dimakan atau ditambah ke dalam badan sepanjang hari untuk mengekalkan tahap Vitamin C dalam darah.

.

Terdapat kajian yang telah dijalankan untuk mengkaji perbezaan pengambilan 200mg Vitamin C, 5 kali sehari dengan pengambilan Sustained Release Vitamin C.

.

Hasil Kajian

Kajian mendapati bahawa untuk mengekalkan tahap darah vitamin , pengambilan Sustained Release Vitamin C memberikan keputusan yang sama dengan pengambilan 200mg Vitamin C sebanyak lima kali sehari.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Harga Vitamin C Sustained Release.

 

Vitamin C merupakan Supplement yang berkos rendah dan selamat. Untuk Sustained Release Vitamin C, harga untuk sebiji atau 500mg ialah RM0.52 sebiji untuk ahli dan RM0.63 sebiji untuk bukan ahli.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Vitamin C Sustained Release

.

Harga dia tas nie dah termasuk postage fee tau. So rasa-rasa mahal tak ? Satu botol mengandungi 180 biji dan pengambilan 1000mg sehari (2 biji sehari) membolehkan Vitamin C Sustained Release ni bertahan selama 3 bulan tau!

.

So jika anda rasa harga untuk 3 bulan consumption ni mahal sangat, mungkin anda boleh berkongsi dengan rakan-rakan untuk mendapatkannya.

.

Boleh pm / Whatsapp Mira di 012 531 9097 atau click link ini ya.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Pengalaman before dan after amalkan Vitamin C.

.

Cuaca tak menentu punca penyakit mudah hinggap

Sekarang ni cuaca tak menentu. Sekejap panas dan tak lama lepas tu hujan pula. Cuaca yang tak menentu macam ni la yang menyebabkan kita mudah sakit.

.

Hari tu the whole house sakit. Including babies sebab terdedah pada aircond dan hujan yang lebat membuatkan cuaca bertambah sejuk.

.

.

Selesema (Flu) mudah berjangkit

Normally kalau baby kene flu, mama die ni confirm akan kena juga. Tapi kali ni lain pula.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema

.

Lepas baby kene flu, daddy pula kene sakit tekak. Bila dah sakit tekak tu, deman dan selesema and even batuk pun makin menjadi-jadi Tak lama lepas tu nenek dan atuk pula terbatuk-batuk.

.

Alhamdulillah mama maintain lagi. And baby pun after 3 hari dah sembuh tapi yang lain still tak stabil lagi.

.

.

Ubat antara pilihan untuk penyembuhan yang segera

 

Sebab daddy kerja so nak kena cepat sembuh so apa lagi, cari farmasi dan beli la ubat.Memang saja minta yang kuat dan tak mengantuk disebabkan daddy memang kerja tak tentu masa.

.

.

Cadangan Pengambilan Vitamin C dari Farmasi

Pharmacist siap offer Vitamin C lagi kat mama sebab nak elakkan berjangkit. Mama dengan bangga siap cakap, takpe, saya memang ambil 2 biji sehari Vitamin C.

.

.

Dosage Vitamin C

Farmacist tu pelik. Kenapa sampai 2 biji. Yang ni sebiji sehari dah cukup.. Mama just senyum and cakap terima kasih je. Mama ambil Vitamin C Sustained Released ok. Special gitu and it is not a normal Vitamin C.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Ubat dan Vitamin pun ada dosage-dosage yang tertentu

.

Boleh je makan sebiji tapi cukup ke untuk keperluan badan kalau sebiji jer ?Kalau nak tau, mama memang ambil 2 biji sehari tapi dalam keadaan sekarang nie, mama ambil extra dosage!

.

Alhamdulillah, 2 minggu yang penuh dengan bunyi batuk dan flu mama lalui dengan tenang tanpa sebarang jangkitan.

.

Alhamdulillah.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Ingin Dapatkan Vitamin C sustained Release ?

 

Anda dah tahu kebaikan dan mangaat Vitamin C Sustained Release ni kan. Harga pun Mira dah terangkan.

.

Jika ada yang ingin mendapatkan Vitamin C Sustained Release nie atau Vitamin-vitamin yang lain, jangan malu-malu untuk pm Mira k.

.

Mira merupakan Distributor Shaklee dan boleh pm Mira jika anda memiliki sesuatu masalah kesihatan dan ingin merawatnya dengan mengamalkan Nutrisi yang terbaik.

.

Pm atau Whatsapp Mira di 012 531 9097 atau click sahaja di sini. Setiap masalah mempunyai Nutrisi yang berbeza dan simptom yang berbeza.

.

Pm me and let me know. InsyaAllah I will help you all k.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Rujukan

 

  1. Does Vitamin C Increase Iron Absorption? by sfgate.com http://healthyeating.sfgate.com/vitamin-c-increase-iron-absorption-4865.html
  2. [i] Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31
  3. Vitamin C and Collagen, By A MOMENT OF SCIENCE STAFF, Posted September 27, 2003
  4. The 4 Best Vitamins for Your Skin, Written by Joe Bowman and Kristeen Cherney, Medically Reviewed by Alan Carter, PharmD on August 1, 2016

  5. The Benefits of Vitamin C. What can vitamin C do for your health? By Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD
  6. VITAMIN C CAN IMPROVE CIRCULATION, MAY 1, 1996 MATT ISAACS,  https://www.diabeteshealth.com/vitamin-c-can-improve-circulation/
  7. Scurvy, Author: Vanessa Ngan, Staff Writer, 2005. https://www.dermnetnz.org/topics/scurvy/
  8. The Kinetics of Vitamin C in Human Blood Plasma from Vitamin C Supplements.
    Authors: Poovaiah BP, Rider JA, Scala J. Fed Proc, 1980. 39(3):557.
    PDF Abstract: Fed Proc, 1980.
  9. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/sustained-Release-Vita-C-Plus/

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :
Kekurangan Omega 3 Punca Utama Kematian di US

.

Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Harvard mengenai 10 penyebab utama kematian di Amerika Syarikat mendapati kekurangan asid lemak Omega 3 menjadi salah satu sebab utama. Malaysia pula bagaimana ya?

.

https://www.diamondherbs.co/30-impressive-benefits-of-fish-oil-that-improve-health/
Punca kadar kematian di US

.

https://www.diamondherbs.co/30-impressive-benefits-of-fish-oil-that-improve-health/
Pemakanan menyumbang kepada 90% masalah Penyakit Jantung di US dan UK

.

Manfaat dari sudut kesihatan yang berkaitan dengan minyak ikan ni banyak dan berbeza-beza.

Ia unik kerana keupayaannya untuk membantu dalam merawat pelbagai penyakit sebagai contoh kolesterol tinggi, kemurungan, ADHD, kegelisahan, kesihatan jantung, untuk sistem imun yang lemah dan untuk kesihatan mata.

.

Ada yang terkejut apabila mengetahui bahawa minyak ikan telah wujud sejak sekian lama. Kajian telah dijalankan sejak sedekad yang lalu untuk lebih memahami kepentingan Omega-3 dan Omega-6 dalam diet seharian.

.

Untuk Malaysia, Mira tak jumpa pula study yang specific tentang malnutrition of Omega 3 tapi kajian tentang pengambilan Omega 3 dan Omega 6 antara pelajar dan ibu mengandung serta ibu yang menyusu ada dijalankan.

.

30 Kebaikan Minyak Ikan Omega 3
Pengambilan sumber Omega 6 dan Omega 3 oleh pelajar di kampus IMU, Malaysia

.

Menurut pengkaji, pengambilan Omega 3 di kalangan ibu mengandung dan ibu yang menyusu amat-amat membimbangkan kerana pengambilannya adalah sangat rendah. Data di bawah ini berdasarkan kajian yang dijalankan di sebuah klinik kesihatan di Putrajaya.

.

30 Kebaikan Minyak Ikan Omega 3
Pengambilan Omega 3 dan Omega 6 di kalangan ibu mengandung dan ibu menyusu

.

Dilaporkan Rakyat Malaysia hanya mengambil 0.22 sehingga 0.28% sahaja Omega 3 jika dibandingkan dengan kuantiti yang dicadangkan oleh RNI. Bukan itu sahaja, ratio atau nisbah pengambilan Omega 6 ke atas Omega 3 adalah 20: 1.

.

Ratio ini sangat-sangat membimbangkan.

.

30 Kebaikan Minyak Ikan Omega 3

.

.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3:
Bagaimana Minyak Ikan bermanfaat kepada manusia ?

Kita semua memerlukan makanan yang kaya dengan nutrisi dan salah satunya ialah makanan laut tetapi bagaimana pula dengan orang-orang yang tidak suka makanan laut ? Atau mereka yang tidak mampu untuk membeli makanan laut yang bermutu?

.

30 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3

.

Supplement minyak ikan mula merupakan alternatif nya. Asid Lemak yang kaya dengan nutrien yang terdapat di dalam minyak ikan kini boleh didapati secara meluas dalam bentuk kapsul.

Minyak ikan. Makan la ikan hari-hari. Hhhmmmmmm…. tau tak dalam ikan yang besar-besar tu lagi banyak toxin ?!!

.

30 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3
Kandungan merkuri dalam makanan laut

Itu belum masuk bab logam berat seperti merkuri. Itu antara sebab kenapa alternative kepada sumber Omega 3 sangat penting. Toxin dalam ikan ni salah satunya berpunca dari manusia sendiri. 🙁

.

.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :
Berapa banyak minyak ikan yang diperlukan?

.

Jumlah minyak ikan yang diperlukan bergantung kepada diet dan kesihatan kita. Bagi sebahagian besar dari kita, minyak ikan diperlukan untuk diet sepanjang minggu, bahkan setiap hari, tetapi bagi orang yang menikmati makanan laut lebih kerap, maka keperluannya secara semula jadi menurun.

.

30 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3

Tanpa asid lemak dalam sistem badan, keradangan mudah berlaku dan boleh mengakibatkan penyakit kronik. Itu antara kebaikan yang Minyak Ikan tawarkan kepada kita. Sifat anti radang.

Bukan itu sahaja, yang nak kurus tu, Omega 3 ni sangat membantu dengan menaikkan tahap metabolisma dalam badan. Nak Slim ? Exercise, Jaga Makan dan Ambil Omega 3.

Sifat antiradang ini juga yang membantu dalam masalah kerapuhan tulang as well. Baca di SINI. Omega 3 nie baik untuk serba serbi. Even anak-anak kecil pun sangat perlukannya terutama mereka yang mengalami masalah Ekzema.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :
Berapa banyak omega 3 yang diperlukan sehari?

Secara keseluruhan, kebanyakan organisasi mengesyorkan sekurang-kurangnya 250-500 mg gabungan EPA dan DHA setiap hari untuk orang dewasa yang sihat.

Walau bagaimanapun, jumlah yang lebih tinggi sering disyorkan untuk keadaan kesihatan tertentu.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :
Apakah manfaat mengambil supplement minyak ikan?

Kekurangan pengambilan diet berasaskan makanan laut boleh ditampung dan diseimbangkan dengan pengambilan minyak ikan.

Minyak ikan kaya dengan asid lemak Omega-3 yang merupakan lemak penting yang sangat diperlukan dalam diet seharian.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :
Manfaat Minyak Ikan untuk Kesihatan

Terdapat ratusan jika tidak beribu-ribu manfaat kesihatan minyak ikan yang kita ketahui dan tidak diketahui sehingga kini. Tapi yang pasti, minyak ikan sangat bermanfaat untuk manusia.

Cara terbaik untuk mendapatkan semua manfaat minyak ikan (dari omega ke sifat anti-keradangan) adalah dalam bentuk kapsul atau minyak. Minyak Ikan dalam bentuk kapsul ni banyak dijual dengan jenama yang berbeza dan dos yang berbeza.

So perhatikan label betul-betul ya semasa membeli minyak ikan ni. Kita perlu pastikan kandungan minyak ikan yang optimum dan bukan filler semata-mata. Filler ni bahan lain yang ada dalam minyak ikan.

30 Kebaikan Minyak Ikan Omega 3
Pelbagai brand sumber Omega 3

Pelaburan untuk kesihatan itu kan lebih berbaloi. InsyaAllah kita meniti hari apabila usia meningkat dengan kesihatan yang lebih baik. Aminnn..

Tau tak, minyak ikan ni antara supplement yang paling popular sekarang ni due to benefits yang minyak ikan ni berikan kepada manusia.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

Kebaikan dan Manfaat Minyak Ikan Omega-3

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

1. Untuk Kanak-kanak ADHD dan Kanak-kanak Normal

Kajian 16 minggu ke atas anak-anak ADHD menunjukkan perubahan dari segi “Attention”. Kajian lain juga pada anak-anak ADHD pada tahun 2012 pula menunjukkan perubahan yang signifikan secara statistik ke atas kategori :

1. Kegelisahan
2. Agresif
3. Penyelesaian kerja dan
4. Prestasi akademik

Kata Dr. Alex Strauss, tanpa ADHD atau dengan ADHD, Fish Oil dapat membantu anak-anak untuk lebih focus. Rupa-rupanya Omega 3 dalam Fish Oil ni antara building block yang penting untuk Otak.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

2. Penyakit / Pesakit Alzheimer

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 untuk Penyakit / Pesakit Alzheimer

Asid lemak Omega-3 penting untuk fungsi otak. Ia bukan sahaja dapat memperlahankan penurunan kognitif, tetapi dapat membantu mencegah atrofi otak pada orang dewasa yang lebih tua.

Kajian melibatkan Alzheimer dan Minyak Ikan

Satu kajian yang diterbitkan dalam FASEB Journal menunjukkan memang terdapat kesan positive terhadap kesihatan dengan pengambilan supplement MInyak Ikan dan sumber antioksidan selama 4 hingga 17 bulan.

Penemuan ini mengesahkan potensi minyak ikan untuk digunakan sebagai sumber untuk menangkis tanda-tanda penurunan kognitif dan penyakit Alzheimer.

Kognitif adalah kemampuan berpikir dan memberikan rasional, termasuk proses mengingat, menilai, orientasi, persepsi dan memperhatikan (Stuart & Sundeen, 1987).

Kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Rhode Island Hospital melibatkan individu dewasa yang lebih tua; dimana 229 individu kognitif, 397 pesakit dengan gangguan kognitif ringan dan 193 pesakit dengan penyakit Alzheimer.

Kajian ini bertujuan mengkaji hubungan antara supplement minyak ikan dan tanda-tanda penurunan kognitif.

Mereka dinilai dengan ujian neuropsikologi dan pencitraan resonans magnetik otak setiap enam bulan dalam keadaan mengambil supplement minyak ikan.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 untuk Penyakit / Pesakit Alzheimer
Perbezaan otak yang sihat dan otak pesakit Alzheimer

Kajian mendapati bahawa individu dewasa yang mengambil minyak ikan (Individu berisiko mengalami Alzheimer dan individu yang tiada risiko genetik Alzheimer) mengalami penurunan peratusan yang sangat signifikan dalam risiko penurunan kognitif dan pengecutan otak dibandingkan dengan individu dewasa yang tidak mengambil minyak ikan.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

3. Anxiety / Kebimbangan

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : Anxiety / Kebimbangan
Kebimbingan atau depressi antara penyakit zaman moden

Jurnal Neurosains Eropah menerbitkan satu kajian pada tahun 2013 yang menunjukkan minyak ikan mampu menerbalikkan kecenderungan kebimbangan dan depressi ke atas tikus.

Kajian ini menekankan kepentingan pengambilan minyak ikan ketika “critical periods of brain development” iaitu ketika kanak-kanak masih kecil supaya mereka tidak berhadapan dengan risiko kebimbangan atau depressi di kemudian hari.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : Anxiety / Kebimbangan

Tiba-tiba teringat pula Mira dengan kes kanak-kanak 11 tahun bunuh diri. Kecik-kecik pun dah pandai stress budak-budak zaman sekarang kan.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

4. Artritis

Kajian selama 18 bulan yang diterbitkan pada tahun 2014 yang menilai bagaimana minyak borage (kaya dengan GLA) dan minyak ikan mampu merawat pesakit dengan artritis reumatoid.

 13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : rheumatoid-arthritis

Kajian menunjukkan bahawa ketiga-tiga kumpulan (1. Individu mengambil Minyak Ikan, 2. Individu mengambil minyak borage, 3. Individu mengambil kedua-dua unsur) “memperlihatkan pengurangan yang ketara” dalam  aktiviti penyakit tersebut.

 13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : rheumatoid-arthritis
Tahap-tahap dalam aheumatoid arthritis

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

5. Melawan Kanser

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : Melawan Cancer / Kanser

Kajian saintifik mendapati bahawa minyak ikan boleh membantu mencegah dan membunuh pelbagai jenis kanser, termasuk kolon, prostat dan payudara.

Penyelidikan membuktikan bahawa minyak ikan menjadikan dadah atau ubat untuk rawatan kanser menjadi lebih berkesan, tetapi ia juga merupakan natural cancer treatment.

Kajian saintifik yang diterbitkan pada tahun 2013 melihat asid lemak tak tepu omega-3 dan pencegahan kanser prostat. Penyelidik menyimpulkan bahawa ada banyak bukti menunjukkan bahawa omega-3 mempunyai kesan antiproliferatif – yang bermaksud menghalang pertumbuhan sel kanser – dalam sel-sel kanser, model haiwan dan manusia.

Di samping itu, “kesan langsung ke atas sel-sel kanser” dan kesan anti-radang yang tidak langsung ke atas sistem imun yang melawan kanser mungkin menyumbang kepada keupayaan asid lemak omega-3 untuk menghalang pertumbuhan tumor.

Kajian saintifik pada tahun 2014 menilai penemuan kajian mengenai pengambilan omega-3 berhubung dengan pencegahan dan rawatan kanser payudara, kanser yang paling lazim di kalangan wanita.

Kajian mendapati bahawa EPA dan DHA, serta ALA, boleh menghalang perkembangan tumor payudara secara berlainan.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : Melawan Kanser

Menurut kajian ini, terdapat bukti kukuh untuk menyokong penggunaan omega-3 sebagai “campur tangan pemakanan dalam rawatan kanser payudara untuk meningkatkan terapeutik konvensional, atau berpotensi menurunkan dos efektif.”

Selain itu, satu kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa “Pengambilan sumber ikan yang sangat tinggi pada awal keremajaan hingga pertengahan umur mungkin dikaitkan dengan penurunan risiko kanser payudara.”

Minyak ikan juga dikatakan berguna untuk  kanser endometrium. Satu kajian saintifik yang diterbitkan dalam American Journal of Nutrition Clinical mendapati bahawa “pengambilan rantai panjang omega-3 mengurangkan risiko kanser endometrium pada wanita yang mempunyai berat badan normal”

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

6. Penyakit Kardiovaskular

Menurut Institut Penyelidikan Kardiovaskular di Maastricht, Belanda, “Kajian epidemiologi menunjukkan bahawa penggantian lemak dengan karbohidrat mungkin lebih buruk akibatnya. (daripada diet jenis lemak tinggi yang diamalkan oleh orang Barat)

“Ini termasuk asid lemak minyak ikan dengan sifat anti-radang, yang boleh membantu mencegah dan membalikkan banyak penyakit kardiovaskular.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : 6. Penyakit Kardiovaskular

Kajian juga mendapati bahawa asid lemak omega-3 dari minyak ikan dikaitkan dengan kadar survival yang lebih tinggi di kalangan mangsa serangan jantung.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Circulation mendapati bahawa individu yang mengambil dos minyak ikan yang tinggi  (setiap enam bulan) berikutan berlakunya serangan jantung sebenarnya meningkatkan fungsi jantung mereka secara keseluruhan dan juga mengurangkan biomarker keradangan sistemik.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :
7. Kemurungan

Minyak ikan boleh membantu gejala kemurungan yang dialami tikus, tetapi bagaimana dengan manusia?

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : Atasi Kemurungan

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutritional Neuroscience menilai kesan suplemen minyak ikan pada kepekatan metabolit prefrontal pada remaja dengan gangguan kemurungan teruk.

Penyelidik mendapati terdapat penurunan sebanyak 40 peratus dalam gejala gangguan kemurungan selain peningkatan kandungan asid amino dan kandungan nutrisi di dalam otak, khususnya, korteks prefrontal kanan dorsolateral.

Minyak ikan adalah sumber asid lemak omega-3 yang baik, yang memainkan peranan penting dalam fungsi otak.

Orang yang mengalami kemurungan mungkin mempunyai asid eikosapentaenoic (EPA) dan docosahexaenoic asid (DHA) yang rendah dalam darah.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

8. Diabetes

Satu kajian yang diterbitkan dalam Brain Research menunjukkan sejauh mana minyak ikan boleh memberi kesan kepada pesakit diabetes.

Penyelidikan mendapati bahawa minyak ikan boleh membantu mengurangkan risiko pesakit kencing manis daripada mengalami tanda-tanda kognitif kerana ia melindungi sel-sel hippocampus daripada dimusnahkan.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : 8. Diabetes - Kognitif

Kajian itu juga menunjukkan bahawa minyak ikan boleh membantu mengurangkan tekanan oksidatif, yang memainkan peranan penting dalam perkembangan komplikasi diabetes, sama ada mikrovaskular atau kardiovaskular.

Satu lagi kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa penggunaan minyak ikan boleh mengurangkan risiko komplikasi diabetik mata.

Penyelidikan mengesan penggunaan makanan laut pada kira-kira 3,600 lelaki dan wanita yang memgalami diabetis berusia antara 55 dan 80 selama hampir lima tahun.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : 8. Diabetes - Eye Sight

Para penyelidik mendapati bahawa individu yang mengambil 500 miligram asid lemak omega-3 setiap hari dalam diet mereka mempunyai 48 peratus kurang risiko untuk mengalami retinopati diabetes berbanding mereka yang kurang pengambilan asid lemak omega 3

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :
9. Gangguan Mata

Minyak ikan telah menunjukkan kemampuan untuk mengurangkan masalah gangguan mata yang berkaitan dengan usia.

Pada bulan Mac 2014, para penyelidik Perancis menilai 290 pesakit dengan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD).

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : Gangguan Mata (age-related macular degeneration AMD)

Mereka mendapati diet dengan pengambilan minyak ikan dan makanan laut menyababkan kesan age-related macular degeneration (AMD), jauh lebih rendah dalam pesakit AMD dipercayai berpunca dari paras EPA dan DHA yang tinggi dalam minyak ikan

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

10. Fungsi Sistem Imun

Kajian ke atas haiwan menunjukkan bahawa apabila astaxanthin antioksidan digabungkan dengan minyak ikan, kuasa daya tahan tubuh meningkatkan berkali ganda.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 : 10. Immune System

Para penyelidik percaya bahawa hasil kajian ini pastinya boleh digunapakai untuk kebaikan kesihatan manusia.

Mereka menyimpulkan kajian tersebut memperkuatkan lagi kesan positif dalam menggalakkan pengambilan sumber ikan.

Salmon adalah ikan yang secara semula jadi mengandungi minyak ikan dan astaxanthin. Tapi becareful yer, ikan besar nie kekadang high mercury atau logam berat.


13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

11. Kulit dan Rambut

Manfaat kesihatan minyak ikan boleh menjadi sangat luar biasa untuk organ terbesar tubuh iaitu kulit.

Omega-3 untuk Kulit

Minyak ikan menyuburkan kulit dengan kandungan lemaknya dan membantu vitamin larut lemak seperti Vitamin E yang membantu kulit mengekalkan tekstur dan kekenyalan kulit.

Terdapat juga bukti minyak ikan menghalang kedutan dan berfungsi melambatkan proses penuaan.

Kekurangan EPA dan DHA dalam diet menyumbang kepada kelemumur, rambut menipis, ekzema dan psoriasis, serta jeragat.

Kelembapan kulit lebih mudah hilang tanpa Omega-3. Omega-3 membantu mengekalkan kelembapan kulit dari dalam dan terserlah dengan keadaan kita yang sihat.

Pengambilan Supplement Omega-3 adalah jauh lebih ba1k dari penggunaan pelembap konvensional.

Dalam satu kajian, individu yang mengambil minyak ikan (1.8 gram EPA) mempunyai pengurangan yang signifikan dalam gejala ekzema selepas 12 minggu.

Penyelidik percaya bahawa kesan ini mungkin disebabkan oleh keupayaan minyak ikan untuk mengurangkan leukotriena B4, bahan radang yang memainkan peranan dalam ekzema.

Omega-3 dan Psoriasis

Menurut Yayasan Psoriasis Kebangsaan (US) minyak ikan boleh membantu dalam mencegah atau melambatkan penyakit jantung.

Ia sangat baik untuk pesakit psoriasis dan psoriatic arthritis yang berisiko tinggi untuk mengidap penyakit jantung.

Terdapat banyak kajian mengkaji hubung kait Minyak Ikan dan psoriasis dan ada yang terbukti berkesan dan ada juga kajian yang tidak menampakkan kesan.

Sekiranya anda mengalami psoriasis, anda mungkin ingin mencuba supplement minyak ikan, atau menambah pengambilan ikan yang kaya omega-3 secara kerap.

Omega-3 dan Keradangan

Salah satu sebab utama minyak ikan membawa kepada kulit yang lebih sihat adalah hakikat bahawa ia

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa supplement minyak ikan dapat mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh matahari dan memberikan kelegaan ke atas sunburn.

Nak lagi cepat, kena la try kollagen Shaklee. Sahabat Mira, Mumu yang bekerja Keluar masuk hutan tu, bila sunburn ke die terus capai kolagen Shaklee ni. Bila tengok gambar before dan after consumes Shaklee, memang terkejut. Sekarang gojes and flawless giler..

.

.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :
12. Kesuburan dan Kehamilan

Kajian terbaru menunjukkan bahawa penggunaan minyak ikan (atau lebih khusus, asid lemak omega-3 yang ditemui dalam minyak ikan) dapat meningkatkan kesuburan pada lelaki dan wanita.


DHA, yang merupakan hasil sampingan asid lemak omega-3, memainkan peranan utama dalam pergerakan sperma dan kesihatan sperma pada lelaki.Tahap darah rendah DHA telah dikaitkan dengan penurunan kesuburan.

Kajian haiwan telah mendapati bahawa DHA dalam ikan adalah penting untuk mengubah sperma berkepala bulat yang tidak berfungsi ke dalam perenang yang kuat dengan kepala berbentuk kon berbungkus dengan protein pembukaan telur.

Minyak ikan mampu meningkatkan kesuburan wanita dengan mengurangkan keradangan, menyeimbangkan hormon dan mengawal selia kitaran haid mereka.

Minyak ikan juga didapati berkesan dalam merawat keadaan seperti sindrom ovarium polikistik dan endometriosis, yang boleh menyebabkan kemandulan.

Manfaat Omega 3 untuk Ibu dan Kanak-kanak

Sepanjang kehamilan dan semasa menyusu, keperluan omega-3 wanita lebih tinggi daripada biasa. Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, kebanyakan wanita A.S. kekurangan EPA dan terutama DHA  semasa kehamilan kerana plasenta membekalkan janin dengan DHA dari tisu ibu.

Omega-3 DHA adalah blok bangunan yang kritikal bagi otak janin, mata dan sistem saraf.


Setelah bayi dilahirkan, omega-3 masih lagi penting untuk perkembangan otak yang sihat dan fungsi imun. Asid lemak Omega-3 juga dikatakan dapat mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

Pengambilan EPA dan DHA boleh membantu kelahiran bayi yang sihat dan memudahkan proses kelahiran. Kehadiran dua unsur omega-3 ini juga membantu menormalkan mood dan membantu pemulihan ibu secara keseluruhannya selepas melahirkan.

.

.

13 Kebaikan Minyak Ikan, Omega-3 :

13. Berat Badan

Penyelidik Australia menerbitkan hasil kajian yang mengkaji kesan minyak ikan pada penurunan berat badan dalam kombinasi dengan pemakanan dan senaman dalam isu American Journal of Clinical Nutrition pada Mei 2007.

Minyak Ikan membantu mengurangkan lemak dalam badan dan kurangkan risiko sakit jantung

Kajian menunjukkan bahawa kombinasi suplemen minyak ikan dan senaman yang kerap dapat mengurangkan lemak dalam tubuh serta meningkatkan kesihatan jantung dan meningkatkan metabolik badan.

Kumpulan yang mengambil suplemen ikan menunjukkan penurunan trigliserida, peningkatan kolesterol HDL dan aliran darah yang lebih baik.

Secara keseluruhannya, pengambilan minyak ikan kepada program latihan semasa (dan gaya hidup sihat) dapat mengurangkan lemak dalam badan serta risiko penyakit kardiovaskular.

Minyak Ikan membantu mengurangkan lemak dalam badan dan kurangkan risiko sakit jantung

Dalam satu kajian, para sukarelawan menggunakan enam gram (6 g) minyak ikan setiap hari selama tiga minggu. Mereka mendapati bahawa jisim lemak dalam badan berkurangan dengan pengambilan minyak ikan.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa diet yang mengandungi minyak ikan mampu mengurangkan lemak dalam badan dan merangsang penggunaan asid lemak untuk pengeluaran tenaga pada orang dewasa yang sihat.

Ingin dapatkan Sumber Omega 3, DHA dan EPA ?

Ingin mendapatkan sumber Omega 3 ? Omega Guard merupakan sumber Omega 3, DHA dan EPA. 13 Manfaat atau kebaikan Omega 3 yang telah disebutkan di atas telah menekankan betapa pentingnya sumber Omega 3 ke atas badan.

Omega 3 bukan sahaja sangat baik untuk mencegah penyakit yang sering melanda warga tua, malah ia merupakan salah satu rahsia dalam menjaga kecantikan tubuh dan paras rupa.

Bukan sahaja untuk orang dewasa, ia juga sangat sesuai untuk kanak-kanak serta remaja. Bahkan bayi dalam kandungan juga memerlukannya. Hubungi Mira jika anda ingin mendapatkan manfaat Omega 3, DHA dan EPA ini.

Ketiga-tiga unsur ini beroleh diperolehi dari Omega Guard yang dikeluarkan oleh Shaklee. Whatsapp Mira untuk mendapatkannya Omega Guard anda hari ini serta Vitamin-vitamin sihat yang lain. Klik pada link.  Mira 012 531 9097

Rujukan

 

  1. https://www.diamondherbs.co/30-impressive-benefits-of-fish-oil-that-improve-health/
  2. http://www.goedomega3.com/index.php/healthcare
  3. http://web.imu.edu.my/ejournal/approved/2.Review_Tony_p04-09.pdf
  4. https://draxe.com/fish-oil-benefits-health/
Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu merupakan jawapan yang Mira akan beri if orang tanya kebaikan Alfalfa. BUkan tu jer, bagus untuk detox usus kecil dan penting untuk seri wanita.

Yang untuk seri Wanita ni, salah seorang kawan Mira try Alfalfa untuk detox tapi terkejut bila payudara naik semula. Dah tak perlu ambil jamu katanya. Happy giler kakak tu. 

Kemarah-merahan pada pipi baby

Sebelum ni Mira dan baby yang first tak pernah ada masalah eczema. But tiba-tiba Mira mula nampak kemerah-merahan pada my second baby yang masa tu baru beberapa bulan.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Kemerah-merahan pada pipi bayi antara tanda-tanda Eczema

Doktor sahkan Mild Eczema

Lepas bawa for monthly check-up, doctor confirmkan yang it is a type of eczema and doctor minta Mira monitor pemakanan Mira since i am a breastfeeding mom.

Pemakanan ibu menyusu ni memang sangat memainkan peranan utama. 

Certain foods in a mom’s diet could cause problems for her baby with eczema. If you’re breastfeeding, you may want to avoid common triggers like: Cow’s milk, Peanuts, Tree nuts, Shellfish.


Signs that your baby is having a reaction to something you ate include an itchy red rash on the chest and cheeks, and hives. If you see these, stay away from whatever you think may be causing the problem for a couple of weeks.


If things get better, brings foods back one at a time, says Robert Roberts, MD, PhD, a professor of pediatrics at UCLA. Get some help from your doctor so you’ll know when it’s safe to start eating those foods again.

Taken from https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/baby-diet#1

Eczema terkawal kerana Supplement

From my observation, telur antara faktor yang menyumbang kepada naiknya kemarah-merahan pada bahagian mulut baby. Masa ni Mira ambil Set Penyusuan lengkap yang ada ESP, Alfalfa Complex, Vitamin B, Vitamin C, Omega 3 dan Ostematrix.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Set Penyusuan Shaklee yang bantu tingkatkan imun baby dan ibu

Mira read a lot on Eczema lepas tahu baby ada Mild Eczema. Base on my family history pun, kakak dan mak Mira memang ada certain skin problem so DNA maybe do play a role. 

Dari pembacaan juga, Mira figure out that my current Set Penyusuan also known as Set Berpantang really help a lot dengan masalah Eczema. Omega 3 dalam Omega Guard bantu kurangkan flare atau kemerah-merahan pada baby dan ESP bantu cantikkan semula kulit.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni ESP dan Omega Guard untuk Eczema

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni Omega GUard dan Eczema

Alfalfa untuk Rawat Eczema ?

Mira memang ambil Alfalfa Complex to ensure susu banyak as MIra memang menyusukan both babies. ESP dan Alfalfa memang tak leh tinggal. Baca experience Mira dengan Alfalfa di sini.

Mira juga ada terbaca yang pengambilan Alfalfa dapat bantu memulihkan Eczema. Yang Mira baca ni kes di oversea. Beliau amalkan minum just Alfalfa dan apply juga pada kulit.

Ada yang suggest Alfalfa perlu dielak untuk mereka yang ada Eczema. Mira tak sure kenapa tapi ni experience mereka yang ada anak dengan masalah Eczema.  But lepas few experiment, i figure out that everytime Mira consume Alfalfa, kemerah-merahan tu makin cepat pula hilang.

So apa lagi, dari botol kecil, Mira terus upgrade ke Alfalfa botol besar and not only that, Mira grab sekali Herbal Blend which i heard very good untuk hilangkan kesan kemerah-merahan tu.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni Herbal Blend dan Ruam pada muka baby

Masa beli tu dah nak berangkat ke Penang coz we are planning for vacation kat sana. Terus minta husband lencong ke Sunway Geo dan dapatkan Alfalfa big bottle and Herbal Blend.

Eczema baby berkurang bila konsisten ambil Alfalfa

Selain kurangkan pengambilan telur, Mira jadi consistent ambil Alfalfa nie. Alhamdulillah Eczema tu jarang naik kecuali kalau Mira consume telur dan kesan merah tu cepat hilang. Orang kata Alfalfa ni bagus untuk detox dalaman and maybe to this reason, Eczema baby jadi cepat hilang.

Herbal Blend juga membantu rawat kulit baby

Experience Mira dengan Herbal Blend was for Eczema anak initially.  Second experience was on healing crack heal. Bila sapu herbal blend cream ni, crack pada tumit kaki memang cepat hilang.

Bukan tu je, ruam pada punggung baby pun boleh dipulihkan dengan Herbal Blend Cream ni. Nanti Mira cerita lebih lagi bab Herbal Blend dan Rashes pada punggung bayi yer.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Antara kegunaan Herbal Blend Cream by Shaklee

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu :

Supplement untuk Ibu dan Bayi 

Jka anda merupakan ibu yang menyusukan bayi dan bayi anda mempunyai masalah Eczema, Mira cadangkan ibu ambil ESP, Alfalfa Complex, Omega Guard dan Herbal Blend.

ESP dan Alfalfa Set Basic Penyusuan

ESP dan ALfalfa Complex merupakan Set penyusuan yang paling basic. Ibu dapat tingkatkan pengeluaran susu ibu dan pengambilan bersamaOmega Guard bantu kurangkan flaring atau kemerah-merahan pada kulit bayi.

Omega 3 bantu atasi keradangan

Omega Guard atau Omega 3 ni merupakan agent pelembap untuk kulit yang melindungi kulit dari dalam. Ia bantu kulit bayi kita melawan keradangan disebabkan oleh Eczema

Sifat anti-radang pada Omega 3 ini bukan untuk Eczema semata-mata, bahkan untuk kesihatan keseluruhan. Tahukan anda bahawa penyakit yang melanda manusia adalah disebabkan oleh keradangan ?

Omega Guard mengandungi DHA

Omega Guard ni sanat bagus untuk ibu mengandung dan ibu menyusukan bayi. DHA yang ada dalam Omega Guard boleh bantu perkembangan bayi kita. Antara 3 fungsi utama DHA ialah :

1)Perkembangan mental yang bertambah baik

2)Ketajaman visual

3)Tekanan darah yang lebih rendah yang boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular di kemudian hari

Dapatkan produk Shaklee dari Mira

Berminat untuk dapatkan supplement Shaklee untuk anda atau anak-anak anda? Boleh hubungi Mira yer atau klik pada nombor di bawah

Mira 012 531 9097 

20180806 171813 1024x768 - Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap ni base on eperience Mira dan rujukan as well.

Baru semalam makan Nasi Lemak tapi teringin pula nak makan Nasi Lemak yang simple macam kat kampung-kampung dengan sambal yang sedap, just like the one mak used to make.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Nasi Lemak dengan daun pisang sangat mengancam! Aroma yang Best Giler..

Since kahwin, cara masak sambal Mira dah lain sikit since Suami dan keluarga mertua sangat menjaga pemakanan mereka. Terkejut giler dorang dulu masa first time Mira masak sambal.


Sambal banyak minyak


Sedap tu memang sedap tapi dorang terkejut paling dasyat sebab banyaknyer guna minyak! Since then, Mira masak sambal with less minyak and less cili. Memang la lain rasa die tapi nak jaga kesihatan kan.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Suami Mira dan parents in law memang takut tengok minyak yang banyak kat dalam sambal nie.. hihihi

After years, tetiba rindu nak masak dan makan Sambal Tumis yang mak pernah ajar dulu. So today will be the day Mira buat the same type of sambal with Nasi Lemak yang simple tapi sedap.

.

Bukan apa, banyak minyak tu nak make sure sambal tu garing. Cili lebih pula nak buat nampak macam betul-betul sambal. Tak la pucat warnanya dan mengancam rasanya.


Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Nasi Lemak

Nasi Lemak sendiri memang ada macam-macam style dan rasa. Pernah je dulu mak buat nasi lemak dengan halba, bawang dan letak serai pun pernah. I did the same. Try a lot of type of nasi lemak recipe termasuk yang letak rempah.

But for today Mira kongsikan Resepi Nasi Lemak yang simple dan sedap. Normally Nasi Lemak macam ni kita jumpa being pack dengan daun pisang kat kampung-kampung.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal Sedap

Resepi nie Mira buat base yang mak ajar tapi dengan cara yang berbeza. Cara ni Mira ikut dalam blog Azie Kitchen. Nasi Lemak yang jadi memang sedap dan nampak putih. Tak la kekuningan macam yang selalu Mak, Mertua dan Mira selalu buat.

Mira ikut dalam blog Azie Kitchen. Nasi Lemak yang jadi memang sedap dan nampak putih. Tak la kekuningan macam yang selalu Mak, Mertua dan Mira selalu buat.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Sambal pula base on apa yang Mak ajar dulu tapi Mira letak juga yang blog Azie Kitchen ajar which more simple. Mira buat penambahan as off yang mak ajar dlu.

Enjoy the Recipe and Nasi Lemak with Sambal yang Sedap 🙂

Resepi Nasi Lemak

Bahan-bahan :

Beras
Santan
Daun Pandan
Halia
Garam
Air
Gula (jika suka)

Cara Penyediaan:

1. Mira sediakan dulu santan untuk Nasi Lemak. Sukat dan letak tepi siap-siap. Penggunaan cecair selalunya ratio dia 1:1 unless kalau guna beras basmathi.

2. Sukat santan yang dah diparut dan diperah santannya. Hari ni Kita akan tanak Nasi ni dengan air biasa dahulu then dah masak baru kita letak santan. Thats why perlu sukat betul-betul. Warna Nasi yang jadi nanti akan lebih putih dan cantik bila guna cara Kak Azie Kitchen ni.

3. Tanak nasi seperti biasa dalam periuk nasi bersama hirisan halia, simpulan daun pandan serta garam.

(Boleh add gula kepada sape-sape yang suka and minyak bijan as well. Ni mak pernah ajar dulu tapi Mira tak buat kali ni.)

Normally kalau kita masak nasi biasa, 3 cawan beras menggunakan 3 cawan air. Nasi lemak ni Mira masak dengan 3 cawan beras ditambah dengan 1 1/2 cawan air biasa dan dibiarkan masak bersama bahan-bahan yang lain. Kita akan masukkan 1 1/2 cawan santan kemudian.

4. Bila nasi masak je, terus masukkan santan yang kita dah sukat tadi dan kacau. Tutup periuk dan masak balik nasi tadi dalam periuk nasi. . Boleh refer Video yang kak Azie Kitchen sediakan nie yer.. Just in case 🙂

Resepi Sambal

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Nasi Lemak bersama Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan :

Cili kisar (Cili kering direbus dan dikisar)
Bawang Besar/ Bawang Kecil
Bawang Putih
Ikan Bilis
Belacan (jika suka)
Udang Kering (jika suka)
Hirisan bawang (jika suka)
Air
Air asam Jawa
Garam
Gula

Cara Penyediaan :

1. Mira akan rendam 1 mangkuk ikan bilis as yang mak always buat. Mayb untuk lembutkan ikan bilis dan kembangkan dia. Air dia jangan buang. Nanti kita masukkan dalam sambal kemudian.

2. Blend bawang putih + bawang kecil atau bawang merah. Mak selalu cakap kalau nak sambal sedap, letak udang kering. Boleh juga letak belacan.

Normally kalau takde belacan Mira ganti dengan udang kering tapi today both pun Mira masukkan. Ikan bilis je Mira tak blend bersama bawang today sebab ada udang kering dan belacan.

3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang dah dikisar tadi sehingga garing. Kali ni banyak juga minyak yang Mira gunakan sebab teringin nak makan sambal macam mak buat dulu.

Sambal ni kalau kita guna banyak minyak memang cepat masaknyer. Both bawang dan cili jadi mudah garing aka pecah minyak.

4. Bila bawang dah garing, masukkan cili kisar pula. Masak lagi sehingga pecah minyak dan masukkan gula. Lepas masukkan gula, Mira sediakan dan masukkan air asam jawa.

Gula akan menyebabkan warna sambal tadi jadi lebih gelap. Ada juga yang suka guna gula melaka atau gula merah untuk naikkan warna sambal. 

Kacau sambal tadi, Memang agak kering sebab both cili dan bawang dah garing. Air asam jawa pun tak mencairkan sangat sambal tadi, especially kalau guna asam jawa paste.

5. Kemudian masukkan ikan bilis bersama air rendaman tadi. Lepas letak ikan bilis dan air rendaman ikan bilis tu, sambal akan jadi lebih cair. Mira masukkan sekali hirisan bawang untuk memeriahkan lagi sambal.

6. Masukkan garam dan rasa. Masak sehingga mencapai kepekatan sambal yang korang suka dan rasai sambal tu. Bila semua dah cukup, tutup api dan dah boleh hidang.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap :

Rajin makan sambal masa mengandung dulu


Mira masa mengandung dulu memang giler makan sambal dan tak leh nak makan kari sangat. Both pregnancy pun macam tu. Normally Sambal Paru, Sambal Udang, Sambal Sotong or Sambal Ayam.

Jarang sikit masak sambal sebab tak ramai minat makan sambal dan suami pun always travel masa tu. So Mira akan keluar beli waktu tengahari. Nasib baik ada yang menjual dan rasanyer pun best.

Kolesterol tinggi


Masa check up pregnancy, doktor mula la bising bout kolesterol level dalam darah Mira. Dia kata muda -muda lagi kolesterol dah tinggi nie.


Mira pun reveal la yang Mira susah nak makan and can only take in Sambal. Geleng kepala Doktor dengar. hihihihi..

Hampir lahirkan bayi pra-matang


Mira ada complication with my 2nd pregnancy and baby hampir-hampir lahir pre-mature. During that time, ingat dah nak bersalin sangat. Doktor kata dah buka 2 cm. Terus kene tolak pergi wad dengan wheelchair.

Doktor siap bising sebab Mira boleh pergi jalan-jalan and pergi minum kat cafe yang ada kat hospital. Ye la, normally lama sangat nak kene tunggu doktor even hospital swasta.

Mira ada text doktor before datang sebab ada rasa yang tak best. Doktor suruh cepat-cepat datang for checkup and get ready incase its time to deliver. Barang-barang tuk bersalin semua pun dah get ready bawak.

Rupanya Mira salah kira week kandungan and end up kene tahan wad bila doktor figure out yang Mira tak cukup bulan lagi. I need to delivery at least another 2 to 3 weeks in order to make sure baby is really healthy and without complication.

Diberikan Ubat untuk sakit Darah Tinggi

Masa di hospital memang nurse akan datang every hour untuk check tekanan darah. Mira pun tak sure apa yang berlaku masa tu tapi Mira dirawat seperti yang didescribe oleh one of the article yang Mira jumpa.

Nurse just beritahu, Mira diberikan ubat tekanan tinggi so perlu monitor tekanan darah always disamping denyutan nadi baby.

Sekiranya tekanan darah anda naik melambung, anda akan diminta masuk ke hospital supaya keadaan anda boleh dipantau dengan rapi. Kadar tumbesaran bayi akan diperiksa. CTG (cardiotocography) akan digunakan untuk memeriksa kadar denyutan jantung bayi anda dan kesihatannya secara umum.

Tujuannya ialah untuk memanjangkan tempoh kehamilan anda seberapa lama yang boleh, untuk memberi peluang kepada bayi supaya tidak dilahirkan secara pramatang. Ubat untuk mengawal tekanan darah juga turut akan diberikan.


Anda juga akan diberikan suntikan ubat magnesium sulfat. Satu kajian penyelidikan yang besar yang diterbitkan pada tahun 2002 mendapati bahawa jika ibu yang mempunyai pra-eklampsia diberikan magnesium sulfat, risikonya mendapat eklampsia dikurangkan hingga separuh. 

Anda akan dirawat di wad rawatan rapi untuk ibu mengandung. Doktor juga akan menilai sama anda anda perlu diberikan ubat untuk mematangkan peparu bayi, sekiranya perlu dilahirkan lebih awal.


Sekiranya tekanan darah anda sukar dikawal dengan ubat-ubatan, akan  dicadangkan supaya anda supaya menjalani proses induksi (induction of labour) atau melahirkan bayi anda melalui pembedahan caesarean.

Tekanan Darah Tinggi ketika Hamil : Pra–Eklampsia – Dr Muhammad Izzat

ESP dan Omega Guard jadi amalan di Hospital dan sepanjang menunggu kelahiran

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
ESP dan Omega Guard

Warded hampir seminggu dan tak dibenarkan tuk gerak banyak. Then balik rumah pun duduk dalam bilik je. Suami dan doktor tak bagi turun sebab risiko takut terberanak.

Sepanjang tempoh ni Mira amalkan ESP dan Omega Guard. Mira beli untuk berpantang actually tapi lepas baca yang both bagus untuk masalah Tinggi paras Kolesterol, Mira pun amalkan terus sehingga kelahiran bayi.

Ada juga Mira baca yang Omega 3 ni bagus untuk elakkan kelahiran bayi pra-matang. Very good untuk tumbesaran dan perkembangan mental dan penglihatan bayi as well. 

I believe yang ESP dan Omega 3 pun banyak bantu Mira sepanjang temph berjaga-jaga tersebut. Tekanan darah pun cantik je. Ni nurse yang bagi tahu. 

Bersalin lebih mudah dan bertenaga

Bersalin dengan amalkan ESP dan tanpa ESP memang berbeza. Alhamdulillah baby ke-2 ni lebih mudah dilahirkan sebab ibu sentiasa rasa bertenaga dengan pengambilan ESP.

Dapatkan Product Shaklee dari Mira

The above merupakan pengalaman pertama MIra dengan Shaklee before Mira decide untuk add in one by one Vitamin dan Mineral yang lain. Boleh baca pengalaman Mira di sini.

Jika ada di kalangan pembaca yang berminat nak dapatkan Vitamin dan Mineral untuk tujuan kesihatan atau alternative treatment via Nutrisi, boleh dapatkan Vitamin Sihat anda melalui Mira. 

Produk Shaklee terkenal dengan sumber yang organic, bebas dari penggunaan bahan kimia dan mesra alam.

Boleh hubungi MIra secara terus atau  whatsapp Mira ya. (klik pada link)

Mira, 012 531 9097Pengguna dan Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia