Anak Sembelit dan Susah Makan ?

Anak Sembelit dan Susah Makan ?

Anak Sembelit dan Susah Makan ? Ini dahulu, sekarang SEMBELIT anak dah tiada. Anak  pun dah pandai minta makanan tau 😃. Anak bujang Mira ni dah berumur 2 tahun lebih. Tengah dalam proses nak bercerai susu badan.

.

Baru seminggu actually beri Milk Shakes ni pada anak.
Kalau nak tau sebelum nie, asal tanya nak makan ke tak, jawapan yang selalu anak berikan ialah “No!”. “No” tu either lembut atau pun garang..
Pernah sekali tu siap cakap “No Rice” sambil goyangkan jari telunjuk die..

.

Geram pun ada.. tapi senyum jugak tau sebab kelakar juga tengok gelagat die. Umur baru 2 tahun lebih tapi cakap macam orang dah dewasa. Yes bukan mudah dealing dengan anak yang Picky Eater nie. Dorang hanya makan apa yang dorang suke sahaja. Sayur 🥕 dan buah 🍐 tu paling susah nak masuk tau. Siap buat muka dan bunyi uuwweeekkkk.. 🤮

.

Kekadang pening kepala fikir nak masak ape tau. Kalau kat kedai makan jarang rejection die sebab die macam excited nak makan. Sekali sekala je rejection tu. Tapi bila kat rumah rejection tu lebih sikit.

.

Kita ni dok la masak untuk die tapi die selambe je reject. Kalau dulu die takut makan ubat, so boleh la ugut bagi Vitamin, tapi sekarang tu semua dah tak jalan. hhuuaaa..hhuuuaaa.. 😭

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Anak Sukar buang air bila bercerai Susu Badan

.

"<yoastmark

 

Waktu kita bagi susu badan dulu, tak ada masalah susah nak membuang sangat tapi bila kurang bagi susu, mula la anak susah nak membuang. Kalau membuang kene termenung kat penjuru-penjuru atau tempat yang tersorok.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Jadi HULK bila membuang

.

"<yoastmark

 

Siap kene marah lagi sape yang datang dekat. Nak membuang pun kene jadi hulk yer sayang. Bila nak cuci tu baru la tau kenapa die menghijau. Kesian memang la kesian tapi anak bujang Mira nie susah sangat nak suruh die minum.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Susah nak minum air masak

.

Bila dah melasak dan peluh-peluh, baru la dia minum. Sayur jangan cakap la, memang die tak suka. Masa die mula belajar makan dulu sempat la bagi puree sayur semua tapi sekarang dah tak nak..

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Tak suka makan Buah dan Sayur

.

Buah pun memilih makan. Buah yang paling dia suka pun buah Anggur 🍇. Pantang nampak dalam peti sejuk tapi kalau mood dia ke laut, semua pun dia reject 😞.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Lepas seminggu Consume Meal Shakes

.

Mira share kat sini perubahan yang berlaku dalam masa seminggu selepas anak Mira consume Milk Shakes ni.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Breakfast jadi kemestian sekarang

.

Happy giler everytime nak bagi makan waktu pagi sekarang ni. Dah tak tension-tension macam dulu. Kalau dulu, tanya atau tunjuk apa pun, semua dia tak nak. Tapi sekarang dah pandai request nak makan apa tau. 😃

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Masalah Najis Keras dah TIADA

.

Bukan tu jer, masalah najis keras tu dah tiada.
Mudah je anak nak membuang sekarang. Kalau dulu siap duduk satu tempat dan membuang tapi sekarang mama pun tak sedar anak dah membuang.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Nak ajak makan dah tak susah macam dulu

.

Sekarang Picky Eater tu still ada tapi tak la sampai tak makan langsung. Kene paksa makan tu still ada tapi tak seteruk dulu. Dulu siap nangis-nangis dan jerit-jerit tapi sekarang dah kurang sangat. Alhandulillah.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Dah pandai minta makanan dan mula makan buah

.

At least sekarang kalau nampak mama atau daddy makan buah, dah pandai minta. Kalau ternampak corn flakes dalam kabinet tu, dah pandai kluakan dan minta. Siap minta nak makan dengan susu lagi.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Kekurangan Zat Besi di kalangan Kanak-kanak di Malaysia

 

Dealing dengan picky eater ni force mama jadi a bit creative. Try jugak masukkan sayur dalam makanan. Sebab nak anak sihat punyer pasal. Nak-nak bila baca kekurangan zat besi di kalangan kanak-kanak Malaysia sangat tinggi.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Kajian ke atas kanak-kanak di Malaysia

 

"<yoastmark

.

Kajian pada tahun 2012 yang dijalankan ke atas 550 orang kanak-kanak di Malaysia mendapati 54.9 peratus mengalami kekurangan zat besi (ID) dan 16.9 peratus mengalami anemia kekurangan zat besi (IDA).

.

Ada kesan sampingan tau bila dah terkena ID nie. Kajian juga menunjukkan walaupun kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat besi (ID) atau anemia kekurangan zat besi (IDA) dirawat, ia tetap membawa kesan ke atas mereka.

.

Masalah ini termasuklah koordinasi, daya ingatan dan pembelajaran yang mana ia boleh menjejaskan mutu pelajaran dan potensi dalam hidup serta perangai kanak-kanak itu sendiri.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Faktor menyumbang kepada  kekurangan zat besi (ID) di kalangan kanak-kanak

.

"<yoastmark

 

ID ni rupanya masalah yang dialami oleh seluruh dunia, bukan Malaysia sahaja dan berlaku di kalangan kanak-kanak 0 hingga 12 bulan. Antara faktor-faktor yang menyumbang kepada masalah ini ialah :

  • Penyusuan ibu yang tidak lengkap
  • Tali pusat yang dipotong sebaik sahaja bayi dilahirkan.

 

Adalah lebih baik tali pusat dibiarkan sekurang-kurangnya 45 saat sehingga 1 minit supaya bayi mendapat lebih zat besi.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Jom dapatkan Meal Shake

.

Ada ibu-ibu yang ada masalah macam ni as well ke? Jom Mira tolong dapatkan Milk Shakes. Kaya dengan Kalsium, Serat, Protein dan Zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan.

.

"<yoastmark

.

Kalau nak tahu, Meal Shake nie minuman berkhasiat, sedap dan berkrim. Perasa Vanilla lagi. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja.

.

Even dulu Mira pun consume Meal Shakes during Ramadhan. Tapi this year Mira add another item for this Ramadhan 🙂 and i love them!

.

"<yoastmark

 

Nak dapatkan Meal Shakes untuk Si Comel anda?
dan nak add in Vitalea for kids untuk melengkapkan keperluan Vitamin dan Minerals si kecil? Boleh pm Mira atau Whatsapp Mira terus tau.

.

Kalau nak tahu, Vita-Lea for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat.

.

Ia tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semula jadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi. Bukan tu je, bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Testimoni Meal Shake untuk Kesihatan Si Comel

.

Mira selitkan Testimoni penggunaan Meal Shakes. Nie la antara testimoni yang Mira rujuk before Mira sendiri dapatkan Meal Shakes untuk anak Mira.

.

Berselera Makan Lepas Amalkan Meal Shakes by Shaklee

"<yoastmark

.

.

Sembelit Anak Hilang Lepas Consume Meal Shakes

 

"<yoastmark

.

.

Antibodi Anak Jadi Kuat, Selera Makan Bertambah

"<yoastmark

..

.

Anak Berpuasa Tanpa Rasa Penat

 

"<yoastmark

.

.

Anak Picky Eater Jadi Suka Makan

.

"<yoastmark

.

.

Baby Tak Nangis Lagi Bila Nak Membuang

 

"<yoastmark

.

.

Demam Tak Berlarutan, Berselera Makan

 

"<yoastmark

.

.

Jarang Dijangkiti Selsema, Batuk dan Demam

 

"<yoastmark

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Hubungi Mira dan dapatkan Meal Shake untuk Si Comel anda.

.

Berminat nak hilangkan terus masalah Sembelit atau sukar membuang air di kalangan Si Comel kita ? Jom bertindak sekarang. Cuba bayangkan betapa susahnya Si Comel nak membuang. Berkerut muka, hilang sikit kecomelan.. hihihi.. tapi tetap comel tau.

.

Hubungi Mira untuk dapatkan Meal Shake bersama Vitalea Kids pada harga yang berpatutan. Nak jimat lagi, boleh join sebagai ahli dan beli pada harga ahli. Ada Free Gift menanti 🙂

.

Semua ordering yang dibuat melalui Mira kan dihandle dan diuruskan oleh pihak Shaklee dan ada jaminan di atas setiap barang semasa tempoh penghantaran. If barang sampai dalam keaddan yang rosak, boleh inform dan kita boleh complain dan Shaklee akan berikan Set yang baru, 🙂 Best ke BEST?

.

Yang nak COD, Mira tawarkan khidmat COD sekitar Bandar Puteri Klang. Tapi kene inform dan once stok available, Mira akan COD terus ya. Kene order dulu sebab Mira memang elak simpan stok yang banyak. Stok hanya untuk kegunaan sendiri dan pelanggan tetap sahaja.

.

Mira  012 531 9097  atau klik pada link ini

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge