Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food”

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food”. Mira keep on wondering why canned food is not good.. What is the real reasons ???

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Macam-macam pilihan makanan dalam tin nie tau..

 

Is it due to Nutritional issues .. or
Is it because of, it is a processed food ??

 

As i was searching and reading, i came out with below shocking findings. Maybe ada yang dah tau. But i am a first timer when i got to know this.

 

So after this, more valid reasons for me to avoid all these canned foods.. not only for me but for my family as a whole.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Kenapa pilih Canned Food atau Makanan dalam Tin ?

 

Fresh Food tu confirm lebih baik. Tapi sesetengah dari kita prefer to eat canned food due to certain reasons.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Kenapa pilih makanan dalam tin ? Sedap ? Maybe..

 

Time consuming in preparing food is one of it. Nak-nak sekarang semua pun nak cepat so Makanan dalam tin nie seperti more convenient to us despite the facts yang IT is not so healthy.

 

Ada orang find IT so difficult to cook. Ye la nak prepare satu hal, nak masak lagi satu hal.. Belum lagi bab mengemas. Macam malas pula nak layan kan..

 

But there are certain people who keep Canned foods as backup during emergencies. Emergencies seperti barang basah tetiba habis atau ada juga yang membawa these foods for camping for example. Tak kan camping nak bawa periuk dan kuali kan..

 

For myself, Sardine in canned tu memang simpan as stok especially bila dah tak tau nak sediakan menu apa. K

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Betul ke Makanan dalam tin tak bagus ?

 

Kita semua pun tau Canned Food nie tak bagus.. Tapi what made it that bad ?? Walaupun tak bagus,
We still consume it.. Betul tak..

 

Example yang paling famous Mira rasa Sardine in Tin as Mira mentioned kat atas tadi. As back up kononnyer.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Sardine dalam tin. Ramai je yang suka 🙂

 

Sardine nie dalam macam-macam menu ada.. Even Roti John yang jual kat kedai tu pun letak sardine. Sardin masak kari, Sambal Sardin ?? Nyumm.. Sardin masak lemak cili api pun sodap!

 

Satu lagi yang super Well Known..
Bake Beans / Red Beans in Tomato Sause..
Ala ala Western bila makan bende nie kan.. Big Hotels pun serve tau..

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Selalu tak makan nie.. Boleh tahan ramai yang suka. Westerners Dish katanyer..

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

 

These are 5 Tops Reasons why We Should Avoid Canned Food :

 

1. Bisphenol A atau BPA
2. Kurang Nutrisi
3. Kebocoran Aluminium
4. Kandungan Preservatives
5. Kualiti Makanan yang Tak Pasti

 

Lets Dig it Out..

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

1. Bisphenol A atau BPA

 

Makanan dalam Tin ada BPA ?? BPA – Free pernah dengar ??Ni kalau nak cari botol susu baby atau barang plastik kan..

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
BPA di sekeliling kita

 

Kebanyakkan makanan atau minuman dalam tin ada plastic coating. Tujuan utama coating ni untuk make sure food , sayur atau buah-buahan tu kekal segar.

 

Permukaan yang disaluti BPA ni beracun walaupun FDA still states yang it is very small amount. It is still harmful since manusia tak sepatutnya consume BPA atau Bisphenol.

 

Tau tak yang BPA ni boleh membunuh tikus walaupun dalam kuantiti yang kecil ?? But of course this is base on kajian dalam makmal.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

2. Kurang Nutrisi. Makanan dalam Tin nie kurang Nutrisi ??

 

Kajian menunjukkan makanan especially buah-buahan dalam tin nie 80% kurang Nutrisi jika dibandingkan dengan Fresh Fruits and Vegetables.

 

Sebab apa ?
Sebab those foods dipetik atau diprocess dalam keadaan muda lagi.

 

Not only that, kebersihan tempat pemprosessan tu pun kita tau sure macam mana kan. Kurang dari 2% makanan dalam tin nie diperiksa oleh FDA atau organisasi lain.

 

Orang kata better ambil makanan yang dalam bekas kaca dibandingkan dengan dalam tin.

 

Tapi ada juga kajian yang mengatakan nutrition makanan dalam tin nie well preserves though certain vitamin like Vitamin C dan Vitamin B might significantly reduce due to canning processes.

 

Vitamin C dan Vitamin B kan larut dalam air. Di rumah pun kita perlu sangat elakkan cuci atau rendam sayur-sayuran atau buah-buahan pada jangkamasa yang lama.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vitamin larut air perlu diambil daily yer..

 

Antioxidant ?? Ada kajian mendapati kandungan Antioxidant dalam makanan dalam tin nie bertambah disebabkan processes pemanasan yang dijalankan ke atas tin-tin nie. Contoh, tomato dan jagung dalam tin.

 

Apa pun terpulang kepada individu untuk menilai in terms of nutritional aspect sebab banyak kajian yang berlawanan antara satu sama lain.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

3. Kebocoran Aluminium

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Aluminium digunakan untuk menghasilkan bekas makanan dalam tin

 

Kebocoran Aluminium ?? Kebocoran bahan kimia pada Kuali tu perkara biasa. Kebocoran aluminium pada makanan dalam tin ??

 

Pengumpulan sisa Aluminium dalam badan boleh menyebabkan masalah hilang ingatan seperti Alzheimer.

 

Kenapa Aluminium yang digunakan untuk Canned Food ?

1. Light Weight
2. Compact Packaging
3. Murah

 

Plastik lining pada aluminium nie dipercayai dapat mengelakkan karat dan pencemaran makanan disebabkan oleh aluminium itu sendiri.

 

Tapi realitinya, plastic lining ni tak boleh nak lindungi 100% since kebocoran aluminium boleh berlaku apabila ia dipanaskan atau semasa process pembungkusan.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

4. Kandungan Preservatives

 

Preservative / Bahan Pengawet ? Bahan kimia, garam dan gul antara preservatives yang ada dalam makanan  dalam tin nie.

 

Ia sama ada untuk menambah rasa atau really to maintain dan preserves the foods. Ada je certain companies claims they never include any preservatives and kalau ada pun just salt.

 

Antara preservatives yang terkemuka is GULA. Fruit in syrups pernah jumpa tak? Tu tandanya memang ada kandungan gula dalam makanan dalam tin tue.

 

It is advisable to choose fruits in juice compare fruits in syrups.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

5. Kualiti Makanan yang Tak Pasti

 

Kualiti Makanan yang Rendah ? Confirm ke makanan dalam tin tu dari kualiti yang terbaik ?? Dah la diprocess dan disimpan lama.. siap export ke few countries lagi.

 

Kita pula beli dan makan. Ada juga yang beli buat simpan as stok. Berbulan-bulan baru la makan. Agak-agak ada tak duration die 1 year old makanan tu diprocess dari tarikh ia diproses ?

 

Oppss Malaysia pun ada produce makanan dalam tin. So maybe dalam 2 bulan dah boleh masuk rumah kita lepas diprocess kan.. ???

 

Cuba bayangkan the same fresh item. Sekejap je pun boleh bertahan. Berbalik kepada tujuan utama makanan dalam tin nie dicipta, it is to be supplied to those soldiers yang berperang and jauh dari real source of foods.

 

Jap.. Ada tak agak-agak buah yang direject pastu diproses dan dimasukkan dalam tin ?? Not sure, orang yang keje kat those companies je yang boleh confirmkan. Kenapa soalan nie tetiba terkeluar ?? Mira dulu pernah masuk production line so banyak kemungkinan.. kan..

 

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

BPA mampu mengubah DNA

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
DNA manusia boelh dimutasi macam cerita X-Men la pulak kan

 

BPA antara yang kita nak elak sebab kajian menunjukkan pendedahan ke atas bahan BPA nie banyak mendatangkan kesan negative terhadap kesihatan manusia.

 

Impak yang dibawa oleh BPA nie secara tak langsung dapat mengubah DNA kita. DNA kita keep on membahagi dan jika DNA kita berubah, DNA yang akan terubah itu juga akan membahagi dan menghasilkan sel-sel yang telah dimutasikan.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
BPA boleh diwarisi seperti mana kita mewarisi DNA

 

Bukan makanan dalam tin sahaja yang mengadungi BPA, actually banyak sebenarnya bahan-bahan disekeliling kita yang mengandungi BPA nie. Ni antaranya berdasarkan healthline.com

 

  • Items packaged in plastic containers
  • Canned foods
  • Toiletries
  • Feminine hygiene products
  • Thermal printer receipts
  • CDs and DVDs
  • Household electronics
  • Eyeglass lenses
  • Sports equipment
  • Dental filling sealants

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
Mekanisma BPA secara Biologi

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
93% manusia yang diuji mempunyai bahan toksid BPA di dalam badan

 

BPA dikatakan meniru struktur dan fungsi hormon estrogen. Oleh kerana bentuknya seperti estrogen, BPA dapat mengikat reseptor estrogen dan mempengaruhi proses tubuh seperti pertumbuhan, pembaikan sel, perkembangan janin, tahap tenaga dan pembiakan.

 

Di samping itu, BPA juga mempunyai keupayaan untuk berinteraksi dengan reseptor hormon lain, seperti reseptor hormon tiroid dan mampu mengubah fungsi badan.

 

Tubuh kita sensitif terhadap perubahan hormon, yang merupakan sebab mengapa keupayaan BPA meniru estrogen dipercayai mempengaruhi kesihatan manusia.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

 

BPA ni bukan sahaja ada dalam bekas makanan dalam tin. Seperti yang Mira listkan, ada banyak bahan yang mengandungi BPA dan tak terhad kepada makanan dalam tin sahaja.

 

In fact, nowadays dah ada kesedaran dari producer canned food nie dan mereka mengambil initiaves untuk menukar bahan yang digunakan untuk bekas makanan mereka.

 

Yang pasti kita tak sure mana yang affected atau tak so langkah yang terbaik ialah mengurangkan pengambilan makanan di dalam tin dan mengurangkan penggunaan bekas yang diperbuat daripada unsur plastik.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA Boleh menyebabkan Kemandulan kepada Lelaki dan Wanita

 

Satu kajian mendapati bahawa wanita yang sering mengalami keguguran mempunyai kira-kira 3 kali lebih banyak BPA dalam darah mereka dibandingkan dengan wanita hamil yang berjaya melahirkan bayi mereka.

 

Kajian terhadap wanita yang menjalani rawatan kesuburan menunjukkan mereka yang mempunyai paras BPA yang lebih tinggi mempunyai pengeluaran telur yang lebih rendah dan menyebabkan kemungkinan untuk hamil sangat rendah.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Bagi pasangan yang menjalani persenyawaan in vitro (IVF), didapati lelaki dengan tahap BPA yang tertinggi menghadapi 30-46% kemungkinan menghasilakn embrio berkualiti rendah.

 

Kajian berasingan mendapati bahawa lelaki dengan tahap BPA yang lebih tinggi adalah 3-4 kali lebih kemungkinan mempunyai kepekatan sperma dan jumlah sperma yang rendah.

 

Selain itu, lelaki yang bekerja di syarikat pembuatan BPA di China melaporkan 4.5 kali lebih banyak menghadapi kesukaran ereksi dan kepuasan seksual keseluruhan kurang daripada lelaki lain.

 

Walaupun kesan di atas adalah ketara, beberapa kajian terkini bersetuju bahawa lebih banyak kajian diperlukan untuk memperkukuhkan lagi penemuan ini.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA Membawa Impak Negative pada Bayi

 

Terdapat kajian (tidak semua) mendapati bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang terdedah kepada BPA di tempat kerja mempunyai berat badan 0.5lbs  (atau 0.2 kg) lebih rendah semasa kelahiran dibandingkan dengan  bayi yang ibunya tidak terdedah tidak terdedah kepada BPA.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu bapa yang terdedah kepada BPA juga cenderung mempunyai jarak anogenital yang lebih pendek.

 

Anogenital distance (AGD) is the distance from the anus to the genitalia, the base of the penis or vagina. It is considered medically significant for a number of reasons, in both humans and animals. It is regulated by dihydrotestosterone, which can be disrupted by phthalates common in plastics. Such endocrine disruption may affect the development of the brain.

 

Bukan itu sahaja, kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang terdedah dengan tahap BPA yang lebih tinggi didapati lebih hiperaktif, mudah cemas dan tertekan. Mereka juga menunjukkan 1.5 kali lebih banyak kereaktifan emosi dan 1.1 kali lebih agresif.

 

Pendedahan BPA seawal di dalam kandungan juga dianggap mempengaruhi perkembangan prostat dan tisu payudara di mana ia dipercayai meningkatkan risiko kanser.

 

Antara kesimpulan awal yang dapat dibuat, pendedahan BPA seawal semasa dalam kandungan boleh mempengaruhi berat badan semasa kelahiran, perkembangan hormon, tingkah laku dan risiko kanser.

 

Walaupun terdapat kajian haiwan yang mencukupi untuk menyokong dakwaan di atas, tetapi kajian terhadap manusia masih sangat kurang.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

Pendedahan BPA linked kepada Penyakit Jantung dan Diabetes Type 2

 

Kajian ke atas manusia telah dijalankan untuk mengkaji hubungan antara paras BPA dan tekanan darah.

 

heart disease diabetes linked to everyday bpa - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Terdapat laporan yang melaporkan risiko tekanan darah tinggi 27-135% lebih tinggi pada mereka yang mempunyai tahap BPA yang tinggi.

 

Selain itu, tinjauan ke atas 1,455 orang Amerika yang dikaitkan mengaitkan paras BPA yang tinggi kepada risiko :

  • Penyakit jantung yang lebih besar antara 18-63 %,
  • Diabetes sebanyak 21-60 % lebih tinggi.

 

Terdapat juga kajian yang mengaitkan paras BPA yang dengan risiko diabetes type 2 sebanyak 68-130%.  Bukan tu sahaja, peserta kajian yang memiliki paras BPA yang tinggi didapati 37% lebih berisiko mempunyai masalah ketahanan insulin, pemandu utama sindrom metabolik dan diabetes jenis 2.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA meningkatkan risiko Kegemukan ?

 

Apabila dibandingkan, wanita yang ada masalah obesiti atau masalah kegemukan mempunyai 47% paras BPA yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan rakan-rakan yang mempunyai berat badan yang normal.

 

Beberapa kajian juga melaporkan peserta dengan tahap BPA tinggi 50 – 85% lebih berisiko menjadi obes dan 59% lebih berisiko mempunyai lilitan pinggang yang besar.

 

Menariknya, corak serupa diperhatikan pada kanak-kanak dan remaja tau tetapi tidak kepada wanita hamil.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Penemuan ini adalah berdasarkan kajian ke atas manusia dan menurut Iowa University, selepas banyak kajian yang dilaporkan, kini lebih banyak bahan bahan seperti bisphenol F and bisphenol S digunakan untuk menggantikan BPA itu sendiri.

 

Kesan ke atas manusia pula ? Masih lagi dalam tahap kajian. Walau apa pun, Mira rasa kita always need to take precaution on these issues.

 

Better consume real and fresh food. Sekali sekala kalau teringin tu ape salahnyer tapi make sure sekali sekala yer.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA dan Masalah Kesihatan yang Lain.

 

Pendedahan BPA juga mungkin dikaitkan dengan masalah kesihatan berikut:

  • Sindrom Ovarium Polikistik (PCOS): Tahap BPA diperhatikan 46% lebih tinggi pada wanita dengan PCOS, berbanding rakan sejawat yang sihat.

 

  • Kelahiran Pra-matang : Wanita dengan paras BPA yang lebih tinggi semasa kehamilan adalah 91% lebih berisiko melahirkan bayi sebelum 37 minggu tempoh kandungan.

 

  • Asma: Pendedahan ibu hamil kepada BPA yang tinggi, terutamanya pada minggu ke-16, dikaitkan dengan risiko “wheeze” atau “pernafasan yang agak termengah-mengah”,  130% pada bayi di bawah umur 6 bulan. Pendedahan awal kanak-kanak ke BPA juga dikaitkan dengan “wheeze” pada zaman kanak-kanak.

 

  • Fungsi hati: Tahap BPA yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko enzim hati yang tidak normal sebanyak 29% leboh tinggi.

 

  • Fungsi imun: Tahap BPA mungkin dikaitkan dengan fungsi imun yang lebih teruk.

 

  • Fungsi tiroid: Tahap BPA yang lebih tinggi dikaitkan dengan tahap hormon tiroid yang tidak normal, yang menunjukkan fungsi tiroid terjejas

 

  • Fungsi otak: Monyet hijau Afrika yang terdedah kepada tahap BPA dinilai selamat oleh EPA menunjukkan kehilangan hubungan antara sel otak.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Bagaimana nak elakkan Bahan Kimia Bisphenol A (BPA) nie ??

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

1. Elakkan makan makanan dalam tin.
Tin dilapisi dengan resin epoksi yang dibuat dengan BPA. This include sup, air minuman dan makanan lain dalam tin.

Alternative :
Makanan dalam balang kaca atau makanan sejuk beku .

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

2. Tukar ke bekas kaca.
Daripada menyimpan lebihan makanan dalam bekas plastik, gunakan bekas kaca atau seramik.

Alternative :
Bekas kaca atau seramik. Bekas keluli tahan karat pun alternative yang bijak.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

3. Jangan tertipu oleh plastik “BPA-FREE”.
Satu kajian dalam jurnal Environmental Health Perspectives mendapati bahawa plastik yang “BPA-Fee” mengandungi alternatif BPA yang lebih berbahaya.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

4. Elakkan bersentuhan dengan Resit.
Resit dilapisi dengan lapisan berasaskan BPA. Senang je BPA chemical pada resit ni nak transfer ke permukaan yang bersentuhan denganya.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

5. Berhati-hati dengan Tampalan Gigi
BPA adalah bahan sealant gigi yang paling biasa digunakan, dan ia digunakan dalam tampalan komposit yang digunakan untuk merawat gigi berlubang.

 

Satu kajian baru-baru ini mengaitkan BPA dalam rawatan pergigian berkaot rapat dengan masalah sosial pada kanak-kanak. Ahli pediatrik menggalakkan penggunaan bahan lain.


Tapi BPA ni merupakan alternatif perlindungan yang paling tahan lama so doktor gigi enggan menggunakan bahan lain.

 

Mencegah gigi berlubang atau sebarang kerosakan gigi adalah pilihan terbaik. Berus secara berkala.

 

 

Photo 1514965091126 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Dalam dunia serba moden nie, hampir mustahil nak mengelakkan bahan Biphonel-A atau BPA nie. Even kita pergi restoran pun, mungkin ada sesetengah bahan masakan dalam tin yang digunakan sebagai contoh puree tomato.

 

Atau kita tapau makanan dari Restaurant, bekas yang digunakan hampir kebanyakkan restaurant sekarang adalah bekas plastik yang kita tak sure diperbuat dari sumber apa.

 

Selain mengelakkan bahan BPA, antara cara yang terbaik adalah melindungi sel-sel badan kita atau DNA kita daripada bahan pencemaran atau free radicals.

 

Apa caranya ?  Amalkan pemakanan yang tinggi kandungan Antioksidant. Antara yang tinggi kandungan Antioksida ialah Vitamin C, Vitamin E, Beta-Carotine dan lain-lain lagi.

 

Di Shaklee, antara yang paling laris ialah Vivix. Bagi Mira ini adalah SuperAntioxidant. Diperbuat daripada 4 bahan utama yang memang sangat “rare” kita jumpa di Malaysia.

 

Vivix bertindak pada tahap sellular
4 Ramuan utama Vivix by Shaklee

Bukan “rare je but sangat tinggi sumber antioxiant dan for sure dari sumber semulajadi.

 

Selain Vivix, antara produk Shaklee yang boleh  diamalkan sebagai sumber Antioksida adalah Vitamin C, Vitamin E, Carotomax dan CoQtrol. Nak ambil yang mana satu ? Bergantung kepada keperluan badan kita dan kemampuan as well.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Vivix untuk Siapa ?

 

Actually semua peringkat umur pun boleh ambil Vivix ni kecuali baby. Even kanak-kanak pun ada yang ambil tapi pada dosage yang jauh lebih kecil which is mengikut keperluan badan.

 

Vivix ni ramai kaitkan dengan penyakit kritikal je tapi siapa-siapa nak sihat pun boleh je amalkan.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vivix bukan untuk pesakit kritikal sahaja tau.. Yang nak canti dan nak pelihara tahap kesihatan pun boleh ambil.

 

Perbezaan Vivix dan Antioksidan lain yang dikeluarkan oleh Shaklee ialah kandungan Antioksida yang sangat tinggi. Tu sebab orang panggil Super Antioksida.

 

Vivix bertindak melindungi dan membaiki sel-sel badan kita pada tahap sel atau sellular. Bagaimana Vivix berfungsi ?  Antioksidan yang sangat kaya dalam Vivix  bertindak dengan :

 

  1. Membaiki Sel kita,
  2. Memastikan sel kita berfungsi dengan baik dan dapat menjana tenaga,
  3. Memberi perlindungan kepada sel-sel kita dan
  4. Memastikan sel-sel kita berfungsi pada tahap optimum.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vivix bertindak pada tahap sellular

 

Nak dapatkan Super Antiosidant Vivix by Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie..  Special price or even free membership awaitings..

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Vitamin C untuk Siapa ?

 

Kalau ditanya macam nie, Mira akan jawab semua orang pun perlukan Vitamin C. Kenapa pula ??

 

Kita memerlukan vitamin C untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan. Vitamin C membantu badan menghasilkan kolagen, protein penting yang digunakan untuk membuat kulit, tulang rawan, tendon, ligamen, dan saluran darah.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food" : Vitamin C untuk Siapa ?

 

Vitamin C juga diperlukan untuk penyembuhan luka, dan untuk membaiki dan mengekalkan kesihatan tulang dan gigi. Bukan tu saja tau, Vitamin C ni sangat membantu penyerapan Zat Besi atau “Iron”.

 

Kelebihan Viamin C Shaklee pula ada 2 yang paling Win..

 

1. Vitamin C Shaklee nie Sustained Realeses tau

Vitamin C nie jenis sustained released di mana dalam setiap jam, 100mg Vitamin C akan dilepaskan ke dalam badan. Nie sangat penting to ensure penyerapan Vitamin C yang optimum dalam badan. So 1 biji tu, lepas 5 jam baru habis digunakan dalam badan kita.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food" : Vitamin C untuk Siapa ?

 

Kalau kita telan 500mg Vitamin C biasa, kemungkinan besar sebahagian besar akan dirembes keluar melalui salur kencing kerana tidak diserap sepenuhnya oleh badan.

 

100mg Vitamin C Sustained released pula boleh diibaratkan seperti 1 biji setengah buah orange tau. So 1 biji Vitamin C Sustained Released nie bersamaan dengan 7 biji setengah buah orange!

 

 

2. Vitamin C Shaklee dengan Bioflavonoids dan No Sugar Added

 

Bioflavonoids nie merupakan agent yang dapat membantu badan kita menyerap Vitamin C. Kalau kita consume Vitamin C tapi tanpa bioflavonoids nie, memang kurang impaknya..

 

Yang buat lagi best, Vitamin C Sustained Released nie memang tak manis langsung so tak perlu risau tentang sugar content yer. Memang berbeza dengan Vitamin C yang pernah Mira consume sebelum nie.

 

Nak dapatkan Vitamin C Sustained Released Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie.. Something Special awaiting.. 🙂

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
Vitamin E untuk Siapa ?

 

Antara fungsi Vitamin E nie ialah mengimbangi kolesterol dalam darah, melindungi sel dari gangguan radikal bebas, mengelakkan penyakit, membaiki kulit yang rosak, membantu untuk menebalkan rambut, mengimbangi hormon, membantu gejala PMS, meningkatkan mutu penglihatan, mampu membantu mereka yang mempunyai Penyakit Alzheimer dan lain-lain.

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food" : Vitamin E untuk Siapa ?

Kenapa nak kena pilih Vitamin E Shaklee ? Apa kelebihannya ??

 

• Satu kapsul menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.

 

• 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.

 

• 39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.

 

Nak dapatkan Vitamin E Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie.. Something Special awaiting.. 🙂

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ?? Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal nie sebagai Bukti.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

Rujukan :

  1. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-bpa
  2. http://www.healwithfood.org/safety-concerns/dangers-of-eating-canned-food.php
  3. https://www.google.com/amp/s/www.womenshealthmag.com/health/the-dangers-of-eating-canned-foods%3famp
  4. http://www.seattleorganicrestaurants.com/vegan-whole-foods/avoid-canned-food/
  5. https://chemical-free-life.org/2017/11/10/bpa-exposure-in-pregnancy-may-adversely-affect-unborn-babies-say-scientists/
  6. https://chemical-free-life.org/2017/06/15/bpa-in-food-containers-linked-with-obesity-but-not-replacement-chemicals-new-study/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge