Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release ? Betul ke ? Ni yang nak habaq mai nie. Mira pun terkejut juga bile dengar dari mulut mak mertua Mira.

.

.

Perbualan Mira dan Mummy di suatu pagi di dapur

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Aktiviti menyediakan makanan for the whole family

One particular morning while cooking..


Mummy : Mira, ni pill ape yer ?


Mira : Kenapa mummy ? (sambil tengok mummy telan the last piece yang ada dalam botol tu)

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Ni la rupa Vitamin C Sustained Release

.
(Sambil telan dan tutup botol air)
Mummy : Nie bagus la. I makan for few days, bila makan sayur waktu malam, tak ada batuk macam selalu.

.
Mira : 😊 Memang bagus pun mummy. Dalam badan kita die duduk 5 jam tau. Tu Vitamin C yang Mira normally take.

.
Last 2 weeks kan Mira simpan bawah sikit for mummy and untuk Mira mix dalam air budak-budak.

.
Mummy : Ye ke.. I ingat Calcium pil. Very good. I makan beans during dinner last Saturday pun feel ok jer. Tak ada batuk-batuk macam selalu.

.
Kalau nak tahu, mummy memang jenis tak boleh makan sayur atau buah waktu malam. Confirm batuk-batuk during late night.

.

.

Larangan makan sayur atau buah di malam hari 

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Larangan makan sayur-sayuran dan buah-buahan
.

Lepas kahwin dengan suami, MIra memang tinggal dengan keluarga mertua. Walaupun mertua beraga Hindu dan Mira dan suami beragama Islam, Alhamdulillah tak ada masalah setakat ini.

.

Lepas kahwin, mummy always pesan, jangan masak sayur waktu petang. Pelik jugak sebab sayur tu antara yang mesti ada in order nak hidup sihat dan suami Mira memang jenis makan malam je. 

.

Normally for lunch, dia makan roti je and recently Mira start bekalkan sandwich for him supaya die makan makanan yang lebih sihat. If tak masak sayur, means suami tak makan sayur yang cukup la nanti.

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Simple sandwich untuk suami sebagai bekalan untuk makan tengahari

.

Lepas dah ada anak, mummy keep on pesan jangan bagi anak-anak makan buah pulak pada waktu malam. Nak ikutkan Mira ni bukan jenis pantang makan tapi nak jaga hati mummy, ikutkan juga la.

.

Family Mira memang jenis yang tak pantang makan. Kalau musim Raya Cina tu, sekotak buah limau masuk fridge. Malam-malam pun kami bantai jer.. hihihi.. Alhamdulillah semua sihat always.

.

.

Sayur dan Buah sejuk boleh undang sakit tekak serta batuk

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Buah-buahan sejuk antara punca batuk di malam hari ? Betul ke

.

Pelik juga Mira masa mula-mula dulu. Pelik sebab tak boleh makan sayur dan buah waktu malam. Lepas bertanye, baru la tahu kenapa.

.

It is provne, everytime mummy makan sayur dan buah even waktu petang (6pm and above), she tend to have cough di waktu malam. Dari bilik (tingkat atas), Mira boleh dengar mummy batuk di hall bawah.

.

.

Batuk selama 3 bulan akibat makan sayur dan buah di malam hari

Pernah juga mummy kene batuk selama hampir 3 bulan tau. Selama masa tu memang mummy tak usik langsung sayur dan buah lepas dah petang.

.

Akhirnya lepas jumpe specialist dan warded di Pantai Hospital, baru lah batuk mummy baik.

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Batuk yang berpanjangan berbahaya

.

Batuk-batuk tu effecting the whole house. Daddy pun kene dan last skali merebak ke budak-budak dan suami Mira.

.

Mira pulak, bertahan dengan makan Vitamin C untuk kuatkan antibodi dan stand by Ubat Batuk herbal since Mira susukan babies waktu tu.

.

.

Set Penyusuan Shaklee bantu kuatkan pertahanan badan

Since anak-anak menyusu badan, Mira make sure anak-anak terima Nutrisi terbaik dengan amalkan pengambilan supplements.

Vitamin B, Vitalea, Vitamin C, Omega Guard dan Ostematrix (Pil Kalsium) antara yang wajib untuk kesihatan diri dan anak-anak.

.
ESP dan Alfalfa untuk make sure bekalan susu badan sentiasa ada. Memang anak-anak effected tapi Alhamdulillah, batuk-batuk dan selesema babies sembuh dalam 2 hari.

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Set Penyusuan Shaklee yang Mira amalkan.

.

Walaupun Mira amalkan ambil supplement Shaklee, ubat tetap Mira berikan kepada anak-anak. Ubat adalah kemestian bila sakit dan supplement untuk badan lawan sakit tu secara semulajadi.

.

.

Vitamin C bagus untuk batuk ?


Setakat ni Mira tak jumpa pula any study on Vitamin C to fight cough atau batuk tapi Vitamin C antara yang dicadangkan pengambilannya bagi mereka yang mengalami batuk yang teruk.

.

Menurut livestrong.com, 


Badan manusia memerlukan vitamin C untuk otot, tulang, rawan dan saluran darah. Ia juga membantu badan menyerap zat besi.


Walau bagaimanapun, vitamin C tidak semestinya dapat menambah baik gejala batuk. Terdapat banyak punca atau penyebab batuk, termasuk alergi, sinusitis atau asma, serta selesema.


Batuk boleh wujud dalam keadaan yang lebih serius seperti emphysema, pneumonia, tuberkulosis atau kanser paru-paru. Vitamin C mungkin dapat membantu mengurangkan batuk yang disebabkan oleh punca tadi tapi bukan punca-punca yang lain.

Petikan dari Livestrong.com

.

.

Batuk akibat merokok

.

Walaupun kajian menunjukkan Vitamin C tidak membantu mereka yang mempunyai masalah batuk yang berpunca dari selesema, namun pengkaji mendapati ia membantu batuk yang diakibatkan dari amalan merokok.

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Batuk akibat merokok

.

Kajian yang diterbitkan pada Februari 2003 dari jurnal “Respiratory Medicine” mendapati bahawa Vitamin C dalam diet seorang dewasa Norway yang merokok mampu mengurangkan batuk dan berdeham. (wheezing)

.

Pengkaji mengganggap ini adalah disebabkan oleh antioksida yang ada dalam Vitamin C. Tapi hasil kajian ini tidak bermakna anda boleh meneruskan aktiviti merokok jika mengamalkan Vitamin C. 

.

Merokok membawa lebih banyak kesan negatif ke atas tahap kesihatan seseorang individu dan individu lain yang turut terkena kesannya.

.

.

Batuk akibat alergi

.

Vitamin C mungkin dapat membantu mengurangkan batuk yang disebabkan oleh alergi. 

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release

.

Menurut University of Maryland Medical Center, pengambilan 2,000mg Vitamin C dalam sehari mungkin dapat mengurangkan gejala akibat alahan. 

.

Ini adalah disebabkan oleh kualiti antihistamine yang ada dalam Vitamin C itu sendiri. Namun kajian ini memerlukan penyelidikan yang lebih mendalam kerana ia melibatkan dos Vitamin C yang tinggi. 

.

Dapatkan khidmat nasihat pakar pemakanan sebelum anda mengambil sebarang Supplement pada dos yang tinggi.

.

.

Vitamin C Sustained Release by Shaklee

.

Actually Vitamin C ni antara sumber antioksidan. Dalam kes mak mertua Mira, Vitamin C yang diambil ialah Vitamin C Sustained Released yang dihasilkan dan dikeluarkan oleh Shaklee.

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Hubungi Mira untuk dapatkan Vitamin C Sustained Release by Shaklee

.

.

Keistimewaan Vitamin C Sustained Release by Shaklee

Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.

.

.

Badan manusia tidak menghasilkan Vitamin C

.

Tubuh badan manusia mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Vitamin C pun bersifat larut air yang bermakna ia tidak kekal dalam tubuh badan kita.

.

Untuk pastikan badan sentiasa mempunyai bekalan Vitamin C yang mencukupi, kita perlu ambil melalui pemakanan atau supplement. 

.

.

Fungsi Vitamin C dalam tubuh manusia

.

Vitamin C adalah vitamin larut air yang penting dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik.

.

Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh badan manusia.

.

.

.

Testimoni Vitamin C Sustained Release Shaklee

.

Di sini Mira himpunkan testimoni Vitamin C Sustained Release by Shaklee yang fokus kepada masalah kesihatan seharian seperti demam, selesema dan resdung untuk rujukan pembaca.

.

Batuk hilang lepas amalkan Vitamin C Sustained Release
Testimoni Vitamin C Sustained Release Shaklee

.

Jika anda berminat untuk mendapatkan Vitamin C Sustained Release ini, anda boleh hubungi Mira melalui whatsapp di link di bawah ya. Jom sebarkan kebaikan untuk kesihatan bersama. 

.

Klik pada link ini untuk whatsapp Mira directly sama ada untuk dapatkan produk atau untuk sebarang pertanyaan.

.

Mira,

Pengguna dan Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia.

COD area Bandar Puteri, Klang.

Hubungi  : 010 22 88 151 atau 012 531 9097

.

.

Rujukan :

www.livestrong.com on “Vitamin C to Stop a Cough”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge