Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)hihihi.. Educated mother tak semestinya pandai nak ajar anak-anak tau. Tapi di mana ada keinginan, di situ ada jalan.

.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji. My 1st Step

Come back to the story, i really nak anak-anak jadi pandai tapi i tak tahu macam mana. So one day, I decided to grab Flip Card Iqra. I started with Iqra first..

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Flip Card Iqra

.

Saje nak try dan test.. Hahahhahaha. But actually, nak terapkan ajaran Quran dulu.

.

.

Kids stop main air bila dengar suara sebutan Alif Ba Ta

And it looks good as kids yang tengah mandi, boleh stop mandi tau, right after dengar suara budak-budak sebut huruf Hijaiyah satu persatu.

.

.

And Alhamdulillah, they follow the it. Till now, bila dengar lagu Alif Ba Ta by Upin Ipin, Omar Hana or even Zhaky, both of them can follow them well.

.

Well tu tak bermaksud boleh ingat semua, but they manage to follow and pronounce almost every huruf.

.

Sebab dorang suke sangat dengan lagu Upin Ipin tu, Mira pun combinekan sebutan Alif Ba Ta by tahfiz cilik dengan lagu alif ba ta Upin Ipin. And I played it everyday. Tak kire la siang atau malam.

.

.

5 minit sehari untuk belajar secara formal

.

Ajar guna Flip Card Iqra pun dalam 5 minit je sehari Mira praktiskan. Memang Mira cuba sedaya upaya untuk dapatkan 5 minit ni. Alhamdulillah, dorang dah kenal dah huruf Hijaiyah =)

Yaayyyy.. mission accomplished! Alhamdulillah.

.

Tapi mission tak habis lagi.. Tak kan nak kenal huruf je kan. So now tengah sambung belajar guna set mengaji Al-Furqan.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Set Al-Furqan

.

Actually dah beli set ni since anak sulung umur setahun lebih lagi tapi sekarang baru nak guna.. buat pekasam lama betul kan.. hahahhaha

.

Sambil ajar abang, kita ajar adik sekali. For sure penekanan lebih untuk abang dan Alhamdulillah, Abang tangkap cepat sangat..

.

Adakah sebab mama telan Omega Guard aka Minyak Ikan masa susukan both adik and abang ?? Maybe.. sebab ada DHA dan EPA dalam Omega Guard tu.

Cepat tu antara salah satu sebabnya ialah Flip Card Iqra. Dorang dah kenal huruf walaupun tak semua.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Flip Card Iqra dan Buku 1 Al-Furqan

.

Memang lebih mudah nak mengajar anak dengan adanya Flip Card Iqra ni. Anak kenal huruf dan bunyi asas baris atas, bawah dan depan. Bila guna Buku Al Furqan ni pula, kite stresskan satu-satu bunyi dengan baris. Tak lah anak tend to memorized.

.

.

Video kanak-kanak belajar dengan Flip Card Iqra

.

Ibu mengajar anak mengenal bunyi dengan baris

.

Kakak mengajar adik. Dalam kereta pun boleh guna 🙂

.

Pandainya kakak mengaji.. Boleh sambung baca Muqaddam dan Quran lepas nie .. Yaayy !!

.

.

Ok la. Done sharing today on how I teach my kids. Even this is not the best way, hopefully it will help other parents.

.

Mana yang baik boleh la diikuti dan yang tak baik tu jadikan sempadan. Yang baik semua base on Ilham yang Allah turunkan, dan kekurangan tu base on kelemahan diri.

.

.

Dapatkan Flip Card Iqra dan Set Al-Furqan

Jom dapatkan Flip Card Iqra dan Al-Furqan . Mira boleh tolong dapatkan untuk mereka yang nak ajar anak-anak mengaji. Dapatkan salah satu atau kedua-duanya ? Terpulang kepada anda 🙂

.

Just pm me and I will show you how. Klik link ini untuk terus whatsapp Mira ya. Boleh juga text MIra di talian 010 2288 151

.

#shakleeuser #flipcardiqra #alfurqan #tipsajaranak #shakleelover #jomhidupsihat #ajaranakbaca #readinglesson #quran #iqra #notaperfectmom #notaperfectwife #supplementbest #lovemykids #anaksoleh #anaksolehah #anakmakabahalways #takkisahapeaorangcakap

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu merupakan jawapan yang Mira akan beri if orang tanya kebaikan Alfalfa. BUkan tu jer, bagus untuk detox usus kecil dan penting untuk seri wanita.

Yang untuk seri Wanita ni, salah seorang kawan Mira try Alfalfa untuk detox tapi terkejut bila payudara naik semula. Dah tak perlu ambil jamu katanya. Happy giler kakak tu. 

Kemarah-merahan pada pipi baby

Sebelum ni Mira dan baby yang first tak pernah ada masalah eczema. But tiba-tiba Mira mula nampak kemerah-merahan pada my second baby yang masa tu baru beberapa bulan.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Kemerah-merahan pada pipi bayi antara tanda-tanda Eczema

Doktor sahkan Mild Eczema

Lepas bawa for monthly check-up, doctor confirmkan yang it is a type of eczema and doctor minta Mira monitor pemakanan Mira since i am a breastfeeding mom.

Pemakanan ibu menyusu ni memang sangat memainkan peranan utama. 

Certain foods in a mom’s diet could cause problems for her baby with eczema. If you’re breastfeeding, you may want to avoid common triggers like: Cow’s milk, Peanuts, Tree nuts, Shellfish.


Signs that your baby is having a reaction to something you ate include an itchy red rash on the chest and cheeks, and hives. If you see these, stay away from whatever you think may be causing the problem for a couple of weeks.


If things get better, brings foods back one at a time, says Robert Roberts, MD, PhD, a professor of pediatrics at UCLA. Get some help from your doctor so you’ll know when it’s safe to start eating those foods again.

Taken from https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/baby-diet#1

Eczema terkawal kerana Supplement

From my observation, telur antara faktor yang menyumbang kepada naiknya kemarah-merahan pada bahagian mulut baby. Masa ni Mira ambil Set Penyusuan lengkap yang ada ESP, Alfalfa Complex, Vitamin B, Vitamin C, Omega 3 dan Ostematrix.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Set Penyusuan Shaklee yang bantu tingkatkan imun baby dan ibu

Mira read a lot on Eczema lepas tahu baby ada Mild Eczema. Base on my family history pun, kakak dan mak Mira memang ada certain skin problem so DNA maybe do play a role. 

Dari pembacaan juga, Mira figure out that my current Set Penyusuan also known as Set Berpantang really help a lot dengan masalah Eczema. Omega 3 dalam Omega Guard bantu kurangkan flare atau kemerah-merahan pada baby dan ESP bantu cantikkan semula kulit.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni ESP dan Omega Guard untuk Eczema

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni Omega GUard dan Eczema

Alfalfa untuk Rawat Eczema ?

Mira memang ambil Alfalfa Complex to ensure susu banyak as MIra memang menyusukan both babies. ESP dan Alfalfa memang tak leh tinggal. Baca experience Mira dengan Alfalfa di sini.

Mira juga ada terbaca yang pengambilan Alfalfa dapat bantu memulihkan Eczema. Yang Mira baca ni kes di oversea. Beliau amalkan minum just Alfalfa dan apply juga pada kulit.

Ada yang suggest Alfalfa perlu dielak untuk mereka yang ada Eczema. Mira tak sure kenapa tapi ni experience mereka yang ada anak dengan masalah Eczema.  But lepas few experiment, i figure out that everytime Mira consume Alfalfa, kemerah-merahan tu makin cepat pula hilang.

So apa lagi, dari botol kecil, Mira terus upgrade ke Alfalfa botol besar and not only that, Mira grab sekali Herbal Blend which i heard very good untuk hilangkan kesan kemerah-merahan tu.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni Herbal Blend dan Ruam pada muka baby

Masa beli tu dah nak berangkat ke Penang coz we are planning for vacation kat sana. Terus minta husband lencong ke Sunway Geo dan dapatkan Alfalfa big bottle and Herbal Blend.

Eczema baby berkurang bila konsisten ambil Alfalfa

Selain kurangkan pengambilan telur, Mira jadi consistent ambil Alfalfa nie. Alhamdulillah Eczema tu jarang naik kecuali kalau Mira consume telur dan kesan merah tu cepat hilang. Orang kata Alfalfa ni bagus untuk detox dalaman and maybe to this reason, Eczema baby jadi cepat hilang.

Herbal Blend juga membantu rawat kulit baby

Experience Mira dengan Herbal Blend was for Eczema anak initially.  Second experience was on healing crack heal. Bila sapu herbal blend cream ni, crack pada tumit kaki memang cepat hilang.

Bukan tu je, ruam pada punggung baby pun boleh dipulihkan dengan Herbal Blend Cream ni. Nanti Mira cerita lebih lagi bab Herbal Blend dan Rashes pada punggung bayi yer.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Antara kegunaan Herbal Blend Cream by Shaklee

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu :

Supplement untuk Ibu dan Bayi 

Jka anda merupakan ibu yang menyusukan bayi dan bayi anda mempunyai masalah Eczema, Mira cadangkan ibu ambil ESP, Alfalfa Complex, Omega Guard dan Herbal Blend.

ESP dan Alfalfa Set Basic Penyusuan

ESP dan ALfalfa Complex merupakan Set penyusuan yang paling basic. Ibu dapat tingkatkan pengeluaran susu ibu dan pengambilan bersamaOmega Guard bantu kurangkan flaring atau kemerah-merahan pada kulit bayi.

Omega 3 bantu atasi keradangan

Omega Guard atau Omega 3 ni merupakan agent pelembap untuk kulit yang melindungi kulit dari dalam. Ia bantu kulit bayi kita melawan keradangan disebabkan oleh Eczema

Sifat anti-radang pada Omega 3 ini bukan untuk Eczema semata-mata, bahkan untuk kesihatan keseluruhan. Tahukan anda bahawa penyakit yang melanda manusia adalah disebabkan oleh keradangan ?

Omega Guard mengandungi DHA

Omega Guard ni sanat bagus untuk ibu mengandung dan ibu menyusukan bayi. DHA yang ada dalam Omega Guard boleh bantu perkembangan bayi kita. Antara 3 fungsi utama DHA ialah :

1)Perkembangan mental yang bertambah baik

2)Ketajaman visual

3)Tekanan darah yang lebih rendah yang boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular di kemudian hari

Dapatkan produk Shaklee dari Mira

Berminat untuk dapatkan supplement Shaklee untuk anda atau anak-anak anda? Boleh hubungi Mira yer atau klik pada nombor di bawah

Mira 012 531 9097 

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap ni base on eperience Mira dan rujukan as well.

Baru semalam makan Nasi Lemak tapi teringin pula nak makan Nasi Lemak yang simple macam kat kampung-kampung dengan sambal yang sedap, just like the one mak used to make.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Nasi Lemak dengan daun pisang sangat mengancam! Aroma yang Best Giler..

Since kahwin, cara masak sambal Mira dah lain sikit since Suami dan keluarga mertua sangat menjaga pemakanan mereka. Terkejut giler dorang dulu masa first time Mira masak sambal.


Sambal banyak minyak


Sedap tu memang sedap tapi dorang terkejut paling dasyat sebab banyaknyer guna minyak! Since then, Mira masak sambal with less minyak and less cili. Memang la lain rasa die tapi nak jaga kesihatan kan.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Suami Mira dan parents in law memang takut tengok minyak yang banyak kat dalam sambal nie.. hihihi

After years, tetiba rindu nak masak dan makan Sambal Tumis yang mak pernah ajar dulu. So today will be the day Mira buat the same type of sambal with Nasi Lemak yang simple tapi sedap.

.

Bukan apa, banyak minyak tu nak make sure sambal tu garing. Cili lebih pula nak buat nampak macam betul-betul sambal. Tak la pucat warnanya dan mengancam rasanya.


Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Nasi Lemak

Nasi Lemak sendiri memang ada macam-macam style dan rasa. Pernah je dulu mak buat nasi lemak dengan halba, bawang dan letak serai pun pernah. I did the same. Try a lot of type of nasi lemak recipe termasuk yang letak rempah.

But for today Mira kongsikan Resepi Nasi Lemak yang simple dan sedap. Normally Nasi Lemak macam ni kita jumpa being pack dengan daun pisang kat kampung-kampung.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal Sedap

Resepi nie Mira buat base yang mak ajar tapi dengan cara yang berbeza. Cara ni Mira ikut dalam blog Azie Kitchen. Nasi Lemak yang jadi memang sedap dan nampak putih. Tak la kekuningan macam yang selalu Mak, Mertua dan Mira selalu buat.

Mira ikut dalam blog Azie Kitchen. Nasi Lemak yang jadi memang sedap dan nampak putih. Tak la kekuningan macam yang selalu Mak, Mertua dan Mira selalu buat.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Sambal pula base on apa yang Mak ajar dulu tapi Mira letak juga yang blog Azie Kitchen ajar which more simple. Mira buat penambahan as off yang mak ajar dlu.

Enjoy the Recipe and Nasi Lemak with Sambal yang Sedap 🙂

Resepi Nasi Lemak

Bahan-bahan :

Beras
Santan
Daun Pandan
Halia
Garam
Air
Gula (jika suka)

Cara Penyediaan:

1. Mira sediakan dulu santan untuk Nasi Lemak. Sukat dan letak tepi siap-siap. Penggunaan cecair selalunya ratio dia 1:1 unless kalau guna beras basmathi.

2. Sukat santan yang dah diparut dan diperah santannya. Hari ni Kita akan tanak Nasi ni dengan air biasa dahulu then dah masak baru kita letak santan. Thats why perlu sukat betul-betul. Warna Nasi yang jadi nanti akan lebih putih dan cantik bila guna cara Kak Azie Kitchen ni.

3. Tanak nasi seperti biasa dalam periuk nasi bersama hirisan halia, simpulan daun pandan serta garam.

(Boleh add gula kepada sape-sape yang suka and minyak bijan as well. Ni mak pernah ajar dulu tapi Mira tak buat kali ni.)

Normally kalau kita masak nasi biasa, 3 cawan beras menggunakan 3 cawan air. Nasi lemak ni Mira masak dengan 3 cawan beras ditambah dengan 1 1/2 cawan air biasa dan dibiarkan masak bersama bahan-bahan yang lain. Kita akan masukkan 1 1/2 cawan santan kemudian.

4. Bila nasi masak je, terus masukkan santan yang kita dah sukat tadi dan kacau. Tutup periuk dan masak balik nasi tadi dalam periuk nasi. . Boleh refer Video yang kak Azie Kitchen sediakan nie yer.. Just in case 🙂

Resepi Sambal

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Nasi Lemak bersama Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan :

Cili kisar (Cili kering direbus dan dikisar)
Bawang Besar/ Bawang Kecil
Bawang Putih
Ikan Bilis
Belacan (jika suka)
Udang Kering (jika suka)
Hirisan bawang (jika suka)
Air
Air asam Jawa
Garam
Gula

Cara Penyediaan :

1. Mira akan rendam 1 mangkuk ikan bilis as yang mak always buat. Mayb untuk lembutkan ikan bilis dan kembangkan dia. Air dia jangan buang. Nanti kita masukkan dalam sambal kemudian.

2. Blend bawang putih + bawang kecil atau bawang merah. Mak selalu cakap kalau nak sambal sedap, letak udang kering. Boleh juga letak belacan.

Normally kalau takde belacan Mira ganti dengan udang kering tapi today both pun Mira masukkan. Ikan bilis je Mira tak blend bersama bawang today sebab ada udang kering dan belacan.

3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang dah dikisar tadi sehingga garing. Kali ni banyak juga minyak yang Mira gunakan sebab teringin nak makan sambal macam mak buat dulu.

Sambal ni kalau kita guna banyak minyak memang cepat masaknyer. Both bawang dan cili jadi mudah garing aka pecah minyak.

4. Bila bawang dah garing, masukkan cili kisar pula. Masak lagi sehingga pecah minyak dan masukkan gula. Lepas masukkan gula, Mira sediakan dan masukkan air asam jawa.

Gula akan menyebabkan warna sambal tadi jadi lebih gelap. Ada juga yang suka guna gula melaka atau gula merah untuk naikkan warna sambal. 

Kacau sambal tadi, Memang agak kering sebab both cili dan bawang dah garing. Air asam jawa pun tak mencairkan sangat sambal tadi, especially kalau guna asam jawa paste.

5. Kemudian masukkan ikan bilis bersama air rendaman tadi. Lepas letak ikan bilis dan air rendaman ikan bilis tu, sambal akan jadi lebih cair. Mira masukkan sekali hirisan bawang untuk memeriahkan lagi sambal.

6. Masukkan garam dan rasa. Masak sehingga mencapai kepekatan sambal yang korang suka dan rasai sambal tu. Bila semua dah cukup, tutup api dan dah boleh hidang.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap :

Rajin makan sambal masa mengandung dulu


Mira masa mengandung dulu memang giler makan sambal dan tak leh nak makan kari sangat. Both pregnancy pun macam tu. Normally Sambal Paru, Sambal Udang, Sambal Sotong or Sambal Ayam.

Jarang sikit masak sambal sebab tak ramai minat makan sambal dan suami pun always travel masa tu. So Mira akan keluar beli waktu tengahari. Nasib baik ada yang menjual dan rasanyer pun best.

Kolesterol tinggi


Masa check up pregnancy, doktor mula la bising bout kolesterol level dalam darah Mira. Dia kata muda -muda lagi kolesterol dah tinggi nie.


Mira pun reveal la yang Mira susah nak makan and can only take in Sambal. Geleng kepala Doktor dengar. hihihihi..

Hampir lahirkan bayi pra-matang


Mira ada complication with my 2nd pregnancy and baby hampir-hampir lahir pre-mature. During that time, ingat dah nak bersalin sangat. Doktor kata dah buka 2 cm. Terus kene tolak pergi wad dengan wheelchair.

Doktor siap bising sebab Mira boleh pergi jalan-jalan and pergi minum kat cafe yang ada kat hospital. Ye la, normally lama sangat nak kene tunggu doktor even hospital swasta.

Mira ada text doktor before datang sebab ada rasa yang tak best. Doktor suruh cepat-cepat datang for checkup and get ready incase its time to deliver. Barang-barang tuk bersalin semua pun dah get ready bawak.

Rupanya Mira salah kira week kandungan and end up kene tahan wad bila doktor figure out yang Mira tak cukup bulan lagi. I need to delivery at least another 2 to 3 weeks in order to make sure baby is really healthy and without complication.

Diberikan Ubat untuk sakit Darah Tinggi

Masa di hospital memang nurse akan datang every hour untuk check tekanan darah. Mira pun tak sure apa yang berlaku masa tu tapi Mira dirawat seperti yang didescribe oleh one of the article yang Mira jumpa.

Nurse just beritahu, Mira diberikan ubat tekanan tinggi so perlu monitor tekanan darah always disamping denyutan nadi baby.

Sekiranya tekanan darah anda naik melambung, anda akan diminta masuk ke hospital supaya keadaan anda boleh dipantau dengan rapi. Kadar tumbesaran bayi akan diperiksa. CTG (cardiotocography) akan digunakan untuk memeriksa kadar denyutan jantung bayi anda dan kesihatannya secara umum.

Tujuannya ialah untuk memanjangkan tempoh kehamilan anda seberapa lama yang boleh, untuk memberi peluang kepada bayi supaya tidak dilahirkan secara pramatang. Ubat untuk mengawal tekanan darah juga turut akan diberikan.


Anda juga akan diberikan suntikan ubat magnesium sulfat. Satu kajian penyelidikan yang besar yang diterbitkan pada tahun 2002 mendapati bahawa jika ibu yang mempunyai pra-eklampsia diberikan magnesium sulfat, risikonya mendapat eklampsia dikurangkan hingga separuh. 

Anda akan dirawat di wad rawatan rapi untuk ibu mengandung. Doktor juga akan menilai sama anda anda perlu diberikan ubat untuk mematangkan peparu bayi, sekiranya perlu dilahirkan lebih awal.


Sekiranya tekanan darah anda sukar dikawal dengan ubat-ubatan, akan  dicadangkan supaya anda supaya menjalani proses induksi (induction of labour) atau melahirkan bayi anda melalui pembedahan caesarean.

Tekanan Darah Tinggi ketika Hamil : Pra–Eklampsia – Dr Muhammad Izzat

ESP dan Omega Guard jadi amalan di Hospital dan sepanjang menunggu kelahiran

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
ESP dan Omega Guard

Warded hampir seminggu dan tak dibenarkan tuk gerak banyak. Then balik rumah pun duduk dalam bilik je. Suami dan doktor tak bagi turun sebab risiko takut terberanak.

Sepanjang tempoh ni Mira amalkan ESP dan Omega Guard. Mira beli untuk berpantang actually tapi lepas baca yang both bagus untuk masalah Tinggi paras Kolesterol, Mira pun amalkan terus sehingga kelahiran bayi.

Ada juga Mira baca yang Omega 3 ni bagus untuk elakkan kelahiran bayi pra-matang. Very good untuk tumbesaran dan perkembangan mental dan penglihatan bayi as well. 

I believe yang ESP dan Omega 3 pun banyak bantu Mira sepanjang temph berjaga-jaga tersebut. Tekanan darah pun cantik je. Ni nurse yang bagi tahu. 

Bersalin lebih mudah dan bertenaga

Bersalin dengan amalkan ESP dan tanpa ESP memang berbeza. Alhamdulillah baby ke-2 ni lebih mudah dilahirkan sebab ibu sentiasa rasa bertenaga dengan pengambilan ESP.

Dapatkan Product Shaklee dari Mira

The above merupakan pengalaman pertama MIra dengan Shaklee before Mira decide untuk add in one by one Vitamin dan Mineral yang lain. Boleh baca pengalaman Mira di sini.

Jika ada di kalangan pembaca yang berminat nak dapatkan Vitamin dan Mineral untuk tujuan kesihatan atau alternative treatment via Nutrisi, boleh dapatkan Vitamin Sihat anda melalui Mira. 

Produk Shaklee terkenal dengan sumber yang organic, bebas dari penggunaan bahan kimia dan mesra alam.

Boleh hubungi MIra secara terus atau  whatsapp Mira ya. (klik pada link)

Mira, 012 531 9097Pengguna dan Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan kepentingannya adalah topik hari ini. Setiap ibu mengandung atau hamil wajib ambil tahu dan ambil kisah.

.

Normally masa mengandung ni tak kira la pergi klinik kerajaan atau swasta, memang doktor atau gyne akan recommend dan bekalkan certain Vitamin dan Mineral yang ibu-ibu hamil perlu amalkan sepanjang tempoh kehamilan.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

.

.

Tak ambil kisah kepentingan Vitamin kepada badan masa mengandung

.

Selalu skip ambil Vitamin

.

Penting sangat ke dan apa jadi kalau Vitamin dan Mineral ni tak cukup dalam badan ibu ? Actually Mira ni antara ibu-ibu yang tak ambil tahu sangat tentang kepentingan Vitamin dan Mineral semasa mengandung dulu. Asid Folik tu kekadang seminggu tak ambil, pil kalsium lagi la. Disebabkan saiznyer yang gedabak, Mira cenderung untuk muntahkan semula dan skip terus.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kalau pil tu kecil, senang je nak telan, tu pun kekadang lupa. Yang gedabak besar memang most of the time masuk dustbin

 

Mungkin kerana Mira normally check di hospital swasta so takde la kene marah atau kene sound dengan doktor kan. Selalu je dengar cerita yang ibu-ibu kene sound sebab darah tinggi kandungan gula sampai kene minum air gula semua. Mira memang tak pernah rasa pun air gula macam mana.

.

Masalah kesihatan dari sebelum kahwin

.

Tapi kalau Mira pergi klinik kerajaan ni satu bende yang confirm doktor akan detect ialah, HB low. Before kahwin pun selalu kene tekanan darah rendah, kalau mengandung ni jangan cakap la kan. Even di hospital swasta pun doktor selalu tekankan untuk ambil Obimin. Siap doktor upgrade obimin tu kepada obimin pluz lagi.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Akibat tak ambil kisah tentang keperluan Vitamin dan Mineral semasa Mengandung

.

Baby lahir kurang berat badan

 

Mira dah 2 kali bersalin dan both delivery Alhamdulillah, secara Normal. My first baby was a boy dan lahir kurang 2.5kg manakala si adik pulak lahir lebih sikit dari abang which is 2.6kg. Both pregnancies end up baby lahir awal dari sepatutnya dan saiz kecil.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Berat bayi kurang ? Ketahui puncanya

.

.

Baby lahir lebih awal dari due date

.

Abang lahir disebabkan air ketuban pecah pada week 36, manakala adik pula lahir lebih awal. Adik hampir-hampir lahir pra-matang dan doktor berjaya stopkan kelahiran tu dan delay it for 2 weeks. Mira kene tahan wad for few days sebab doktor tak nak Mira gerak banyak sangat.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kelahiran bayi pra-matang ni besar risikonya. Doktor inform, ada organ yang tak fully develop so bahaya untuk bayi

 

Not only that, special medication was given to stop delivery process walaupun bukaan dah 2cm waktu tu. Doktor kata, it is not safe for the baby to come out as baby was not fully developed. Silap Mira ialah Mira silap kiraan pregnancy weeks.

.

Alhamdulillah baby lahir dalam keadaan cukup sifat dan sihat walaupun kurang berat badan dan lahir awal dari sepatutnya.

.

.

Selalu sakit-sakit badan lepas bersalin

.

Mira memang tak duduk dengan mak masa bersalin sebab kami suami isteri tak nak menyusahkan parents Mira. Mak dulu pun dah pesan, lepas kahwin jangan susahkan dia so bende-bende macam ni memang senang melekat dalam kepala Mira as Mira ni spesies yang a bit sensative even bila orang just melawak ngan Mira.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sakit-sakit badan antara tanda-tanda kita kekurangan Nutrisi penting dalam badan

 

Pendekkan cerita, antara yang Mira alami lepas bersalin ialah :

  • Kebas kedua belah tangan, kiri dan kanan.
  • Kedua-dua tangan selalu rasa berbisa especially bila kene air sejuk atau terpegang bende sejuk.
  • Sakit pinggang yang berpanjangan sampai susah nak gerak dan berjalan lepas mandikan baby.
  • Tapak kaki kebas-kebas dan sakit
  • Cepat naik angin atau emo

.

Boleh baca apa Mira lalui selepas bersalin dan bagaimana Shaklee membantu Mira. (klik di sini) Kalau nak tahu, Mira kenal Shaklee sebulan sebelum Mira lahirkan anak ke-2. Kisah ni antara kisah bagaimana Mira jatuh hati dengan Shaklee.

 

Ni pun Mira ceritakan pengalaman Mira dengan Vitamin Shaklee (klik sini) -> Bagus sangat ke Vitamin Shaklee nie?

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Mengapa Nutrisi penting semasa kehamilan ?

 

Hari ni Mira kongsikan sharing dari Nutritionist Shaklee sendiri tentang kepentingan Nutrisi atau kita selalu panggil Vitamin. Ibu-ibu mengandung kene jaga pemakanan elok-elok untuk pastikan baby dan ibu selalu sihat.

 

1. Protein

.

Protein merupakan mikronutrient yang diperlukan dalam kuantiti yang besar oleh badan. Ia membekalkan Tenaga untuk kecergasan sepanjang hari. Protein yang terdiri daripada Asid Amino adalah blok binaan asas sel.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Antara sumber Protein

 

Ia membina sel-sel baru dan membantu dalam perkembangan pesat sel bayi. Bila protein cukup dan lengkap, bayi akan membesar dengan lebih sihat dan ibu akan perolehi tenaga.

.

.

Keistimewaan Protein berbanding karbohidrat dan lemak

.

Beza tenaga dari Protein berbanding karbohidrat dan lemak, ialah protein tak bertukar kepada gula semasa ia diurai oleh badan. Selain itu, Protein sangat banyak kegunaan dalam badan dan setiap sel memerlukannya (kuku, rambut, hormon dan lain-lain).

 

 

Pengambilan sumber protein yang sihat akan menghasilkan badan yang lebih sihat. Antara sumber protein sihat yang ibu-ibu hamil dan menyusu boleh amalkan adalah ESP.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Soy which is used to produce ESP by Shaklee is Non-GMO Soy.

.

.

2. Asid Folik

.

Folat merupakan salah satu komponent dalam Vit B Complex yang juga merupakan sejenis vitamin dikenali sebagai Vitamin B9. Asid Folik atau folat diperlukan untuk pembentukan tiub neural bayi anda, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak.

.

Kekurangan folat boleh menyebabkan risiko kecacatan tiub nueral berlaku. Waktu kritikal asid folik diperlukan oleh badan ialah pada hari ke-15 dan ke-27 hari selepas persenyawaan. Ambil folik asid sebelum hamil merupakan antara nasihat para gyne kepada wanita yang ingin hamil.

.

Folat (vitamin B9) adalah nutrien penting yang diperlukan untuk replikasi DNA dan sebagai substrat untuk pelbagai reaksi enzim yang terlibat dalam sintesis asid amino dan metabolisme vitamin. Keperluan folat semasa kehamilan meningkat kerana ia juga diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Kekurangan folat telah dikaitkan dengan keabnormalan kedua-dua ibu (anemia, neuropati periferal) dan janin (keabnormalan kongenital).

.

Remove term: Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin B Complex Shaklee mengandungi kesemua komponen Vitamin B yang diperlukan untuk pelbagai fungsi badan

 

Nak tahu kepentingan Asid Folik atau folat dengan lebih lanjut untuk ibu yang ingin hamil dan ibu hamil ? Boleh baca di sini

.

.

3. Zat Besi aka “Iron”

.

Apabil hamil, ibu memerlukan kira-kira dua kali ganda jumlah zat besi (iron) kerana tubuh menggunakan zat besi untuk mengahasilkan lebih banyak darah untuk bayi dalam kandungan. Namun, kira-kira 50% wanita hamil tidak mendapatkan zat besi yang secukupnya. Makan makanan yang kaya dengan zat besi dan mengambil zat besi tambahan membantu mengekalkan tahap besi anda.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Zat Besi semulajadi. Zat Besi Heme dan Non-Heme

 

Selain menghasilkan darah tambahan (hemoglobin) untuk ibu dan bayi semasa mengandung, zat besi juga membantu menggerakkan oksigen dari paru-paru ke seluruh badan ibu dan kepada bayi. 

.

Mendapatkan zat besi yang cukup dapat mengelakkan berlakunya kejadian di mana sel darah merah menjadi terlalu sedikit yang boleh menyebabkan ibu mengandung mudah letih (anemia atau kekurangan zat besi). Ibu yang mengalami anemia berisiko melahirkan bayi dengan saiz yang terlalu kecil atau terlalu awal.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitalea by Shaklee mempunyai Zat Besi serta Vitamin dan Mineral penting yang lain. Ia merupakan MultiVitamin untuk semua

.

.

4. Vitamin C

 

Vitamin yang larut air yang memang terkenal dengan fungsinya ini membantu meningkatkan penyerapan zat besi dan asid folik (folat) dalam sel darah.Kedua-dua ibu hamil dan bayi memerlukan vitamin C setiap hari kerana ia perlu untuk menghasilkan kolagen, struktur protein yang merupakan komponen tulang rawan, tendon, tulang, dan kulit.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kepentingan Vitamin C

 

Bayi yang sedang membesar memerlukan Vitamin C untuk pembesaran bayi terutama di bahagian sendi manakala ibu hamil memerlukan Vitamin C sebagai bahan asas untuk sistem imunisasi.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Vitamin C

 

Berdasarkan kajian, sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C pada bayi yang baru lahir boleh menjejaskan perkembangan mental.

.

Vitamin C yang juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah penting untuk pembaikan tisu, penyembuhan luka, pertumbuhan tulang dan kulit yang sihat. Vitamin C membantu tubuh melawan jangkitan dan bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel daripada kerosakan akibat serangan radikal bebas.

.

.

5. Kalsium

 

Kalsium merupakan  sejenis mineral yg penting. Bayi dalam kandungan yang sedang berkembang memerlukan kalsium untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, penghasilan jantung yang sihat, sistem saraf dan otot.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Kalsium

.

Sekiranya ibu tidak mempunyai kalsium yang mencukupi semasa mengandung, bayi akan mengambil kalsium daripada tulang ibu. Ini mampu menjejaskan kesihatan ibu di kemudian hari seperti contoh risiko osteoporosis.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Ostematrix, Pil Kalsium yang mengandungi Vitamin D dan Magnesium. 4 biji Ostematrix membekalkan 1000mg Kalsium, 400IU Vitamin D dan 400mg Magnesium

.

Wanita mempunyai risiko osteoporosis yang lebih tinggi berbanding lelaki kerana :
1. Wanita hamil sering kehilangan sumber kalsium semasa hamil atau menyusukan anak
2. Bila meningkat usia, hormon estrogen semakin menurun menyebabkan kepadatan tulang menurun

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kajian penyarapan Pil Ostematrix dalam badan

 

.

6. Omega 3 (DHA)

.

Omega 3 adalah asid lemak yang penting untuk kesihatan tetapi tidak dapat dihasilkan oleh manusia. Asid lemak Omega 3 terdiri daripada beberapa komponen utama dan antaranya ialah EPA dan DHA.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sources of Omega 3 Fatty Acid

 

Mengikut kajian, EPA menyokong jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan manakala DHA menyokong otak, mata, dan sistem saraf pusat. Ini adalah antara sebab mengapa ia penting untuk wanita hamil dan menyusu.

.

Kajian ke atas ibu hamil menunjukkan, sel otak akan mengecut ketika kehamilan therefore ibu jadi mudah lupa. Pengambilan Omega 3 mampu memelihara sel otak ibu. Peningkatan pengambilan EPA dan DHA telah menunjukkan ia mampu mencegah kelahiran pra-matang, mengurangkan risiko preeklampsia, dan boleh meningkatkan berat badan bayi yang bakal dilahirkan.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Minyak Ikan dan Omega 3 yang Berkualiti

 

Kekurangan Omega 3 boleh meningkatkan risiko ibu untuk kemurungan. Ini mungkin menjelaskan mengapa gangguan mood postpartum menjadi lebih teruk dan bermula lebih awal dengan kehamilan berikutnya.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Keperluan Vitamin dan Mineral unutk Ibu Hamil / Mengandung

 

Jika kita lihat semula kepada keperluan harian ibu hamil / ibu mengandung ni, kesemua element di atas disamping mineral penting lain ada di dalam Set Mengandung Shaklee.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Supplement atau makanan tambahan yang boleh ibu amalkan. Even ibu dengan GDM pun ramai yang ambil untuk kawal kandungan gula dalam darah.

.

Kalau kita tengok dalam senarai produk di atas memang banyak item yang terlibat tapi semua bergantung kepada keperluan ibu dan budget ibu. Ibu boleh pilih nak beli secara loose mengikut masalah yang dihadapi atau beli mengikut Set Basic, Medium atau Set Premium.

 

Boleh pm Mira untuk dapatkan more details (klik sini) on Set atau item yang terbaik untuk masalah yang sedang dihadapi. Tapi untuk Set Hamil yang normally ibu-ibu hamil amalkan adalah seperti berikut :

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Set Medium Kehamilan / Mengandung

.

.

Hubungi Mira untuk dapatkan Vitamin anda

 

Anda berminat nak dapatkan sebarang Vitamin di atas untuk kesihatan yang lebih baik ? Sebenarnya Vitamin ni semua boleh diamalkan sejak sebelum kahwin atau sebelum mengandung lagi tau.

.

Jika anda nak tahu lebih lanjut lagi, boleh contact Mira di 012 531 9097 (klik pada nombor untuk terus Whatsapp Mira ya). Mira merupakan Agen Shaklee yang sah, Pengguna dan Pengedar as well. Semua paroduk Shaklee adalah direct dari Warehouse Shaklee dan boleh dihantar terus ke rumah atau pejabat anda.

.

Prefer COD ? Mira terima COD di sekitar area Bandar Puteri, Klang. Boleh hubungi MIra untuk tempah produk anda dan once barang dah sampai, Mira akan deliver kepada anda. 🙂 Hubungi Mira di talian 012 531 9097 atau klik sini untuk Whatsapp Mira terus ya.

.

Antara masalah ibu hamil ialah GDM atau Kencing Manis semasa Hamil. Ini antara yang ibu perlu tahu (klik)

Anda sedang usaha untuk hamil ? Mungkin boleh amalkan 3 tips ini (klik sini)

 

Mira, Agen Sah Shaklee

012 531 9097

 

Rujukan :

  • Nota Kelas “Nutrisi ketika Hamil, Berpantang & Penyusuan” by Shaklee’s Nutritionist
  • https://www.babycenter.com/
  • http://americanpregnancy.org/
  • https://www.webmd.com/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi. Bila dah ada anak ni, macam wajib pulak pergi zoo every year. Hihihi ? Bukan anak je excited, mak die lagi terlebih excited. Actually last year waktu pergi zoo tu boleh consider wrong timing so this year we all really plan our trip there.
.
Ada yang tanya entrance fee pula nanti so MIra letak sini siap-siap. Entrance ni boleh bawak kita masuk tengok panda as well tapi tak leh nak lama-lama sangat kat tempat panda tu dan stroller pun takleh bawak masuk yer.

.

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Entrance Fee untuk Zoo Negara Malaysia

.

.

Apa nak consider before pergi Zoo

.

Jangan ulangi kesilapan Mira dan suami tau. Kami ni yang beria-ia sangat nak bawak anak tengok binatang tapi anak excited main je lebih. That was last year la. hihihi. That’s why this time around we make sure our kids dah really ready for it.

.

Nak kata ready sepenuhnya tu tak la sangat tapi die dah pandai la pronounce nama binatang dan dah kenal certain animals.Ni merupakan checklist yang ringkas je tau yang korang leh apply sebelum bawa anak-anak pergi Zoo.

.

1. Umur anak

.
Last year my boy was only 2 years old masa kite orang bawak gi Zoo. So Kat zoo selain tengok binatang dengan kurang perasaan, he tend to kutip daun dan kayu kering. Bukan setakat kutip, die siap main pasir lagi.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Pastikan umur anak 3 tahun ke atas jika nak anak dan parents enjoy Zoo Time together

 

Geram la bile tengok kan… Animal show pun die tak really enjoy tengok. Die lagi excited nak usik budak lain. Bersuai kenal dengan budak sebelah dan sibuk nak usik bag orang. Air minuman orang pun die sibuk nak minum. Boleh jadi Hulk tau nak ikutkan. Tapi sabar je la. Budak-budak kan..

.

So kalau tak nak bertukar jadi hulk, make sure korang bawak anak gi Zoo bila anak-anak berumur 3 tahun ke atas.
.
.

2. Timing

 

Timing yang Mira maksudkan ialah keadaan Zoo. Kalau boleh kita nak elakkan cuti umum dan cuti hujung minggu. Bukan apa, both timing tu memang sangat ramai orang dan boleh jadi distraction for our kids.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Hujung Minggu dan Cuti Umum memang Zoo penuh normally so kene la ambil cuti dan rancang cuti anda

 

Base on pengalaman Mira, bila kami pergi di hujung minggu, sangat ramai orang dan sangat bising. Kami even terlepas beberapa main station sebab nak elak bertembung dengan crowd. Rugi tau. First time pergi, tak tahu pun kewujudan tempat ? Panda dan orang hutan.

.

Not only that, memang tiada privacy and chances nak ambil gambar secara selfie atau wefie pun terhad sebab nanti masuk pulak muka orang lain. Bila dah penat berjalan, mesti la nak rest dan relax kan. Ada je Zoo sediakan pondok-pondok untuk kita istirehat, and if ramai orang, kene la share. Macam last year, waktu Mira menyusukan baby, selambe je lelaki lain datang dan duduk lepak kat tempat Mira susukan anak.

.

This year kami pergi hari biasa so memang tak ramai orang. Yang buat ramai pun foreigner tapi tak la crowded giler macam hujung minggu.

.

.

3. Nyamuk dan Serangga

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Nyamuk perkara biasa di Zoo

 

Zoo kan kawasan yang banyak pokok so nyamuk dan serangan kecil tu memang banyak. So kita tak nak la balik dalam keadaan badan penuh gigitan nyamuk. Sebagai persediaan, Mira bawa bersama Herbal Blend Cream.

.

Mira pakai kan baju lengan pendek untuk anak-anak sebab base on previous experience, cuaca sangat panas. Tapi Alhamdulillah Kali ni cuaca agak redup. Sementara suami berconference call, Mira pun sapu la Herbal Blend Kat tangan dan leher anak-anak.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Herbal Blend dirumus daripada bahan semujadi yang selamat digunakan

 

Mula-mula boleh nampak nyamuk berterbangan tapi lepas dah sapu Herbal Blend tu, boleh nampak berkurang skit. Mungkin nyamuk tak suka agaknya dengan Bau herbal blend tu. It is a bit obvious sebab kami duduk di bench dekat area harimau which a bit redup dan gelap. Tapi best je bau Herbal Blend ni.

.

We all end up balik dengan satu gigitan nyamuk di muka baby sebab Mira tak sapu Herbal Blend kat muka baby dan pada belakang telinga si abang despite of anak-anak pakai baju tak berlengan. Pandai betul nyamuk tu cari spot nak gigit. Alhamdulillah abang tak banyak kene gigitan nyamuk macam tahun lepas berkat bawa Herbal Blend kali ni.

.

.

4. Pemakaian

 

Pakai aje baju yang menutup aura dan yang agak santai. Tak salah pun kalau nak berbaju kurung atau berkebaya. Ramai je orang Arab yang even berjubah. Selamat dari gigitan nyamuk. Hihihi.. Tapi boleh juga bawa topi untuk mengelakkan terkena bahang matahari. Kipas tangan atau electric fan yang portable tu pun boleh bawa supaya si kecil lebih selesa dan kurang meragam.

.

.

5. Pergi awal Pagi.

 

Zoo buka pada jam 9:30 Pagi hingga 5 petang. Jika bawa anak-anak yang dah cerdik sikit ni, memang kita akan spend a lot of time there. So better Pergi awal supaya kita tak terlepas sesi Animal Shows plus kita tak perlu rushing masa tengok animals.

.

We even took videos for memory. Video kepompong terbuka jadi butterfly pun ada tau. Tu penting sangat make sure tak ramai supaya kita dapat spend masa sepuasnya di any station point.

.

.

6. Dapatkan Map Zoo sebelum menjelajah Zoo

.

Map untuk Zoo ni korang boleh minta di pintu masuk. They all even recycle it. So ambil masa nak masuk dan return balik supaya orang lain boleh gunakan nanti. Even timing untuk Animal Show pun ada pada Map yang disediakan.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Map Zoo Negara Malaysia

 

Bukan apa, kita nak make sure kita jelajah the whole Zoo dan tak skip those attraction yang menarik seperti Panda, Butterfly dan lain-lain. Boleh pilih nak naik trem atau jalan kaki. Kami memilih untuk jalan kaki sebab boleh la bersenam sambil berjalan-jalan tengok Animals.

 

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Bayaran untuk naik trem di Zoo Negara

.

.

7. Bekalan berkhasiat

.

Pagi-pagi before gi Zoo tu memang bangun awal tuk prepare bekalan. Pagi-pagi macam biasa Mira akan ambil ESP. Hari ni nak jalan-jalan kat Zoo so mesti guna banyak tenaga. Tak nak la pancit kat sana nanti kan. Lepas breakfast with sandwich, ambil keperluan harian seperti Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Alfalfa untuk banyakkan susu dan Omega 3 untuk get ready bakar lemak di Zoo nanti.

.

Bekalan untuk gi Zoo ? Zoo Malaysia takde restriction untuk bawa makanan. Nak ikutkan boleh je beli makanan kat sana. Mira just prepare makanan yang so call “berkhasiat” seperti sandwich ayam dan telur, buah-buahan segar (who;e fruit),Air Masak, Milo dan Ribena untuk anak-anak serta air-fryer fries. Pop Corn Madu pun boleh bawa sama untuk snack yang lebih berkhasiat tapi tak buat that day.

.

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Healthy Food sebagai bekalan sebab tengah dietkan.. hihihi

 

Bukan tak nak beli, makanan yang dijual kat sana pun tak la sihat sangat, kebanyakkannyer jenis bergoreng dan segera seperti Maggi. Kat Zoo, kami cuma dapatkan Ais Krim for the whole family untuk menghilangkan bahang panas mentari sambil menikmati pemandangan Zirafah dan Zebra.

.

.

Bergambar di Zoo Negara Malaysia

.

Sekarang semua orang pun ada smartphone so boleh la ambil gambar sebanyak mungkin. Di Zoo Negara pun ada khidmat untuk ambil gambar as well. Dorang akan cakap saja-saja ambil gambar for their collection tapi nanti kita pun boleh dapatkan gambar tu dengan bayaran.

.

Ada 3 station atau lebih. Dorang sediakan booth untuk ambil gambar. Yang Mira tau ada di Pintu Masuk, di kawasan Pusat Panda dan di Pintu keluar. Harga die pun boleh tahan juga. Lebih murah if ambil banyak. RM76.00 untuk 4 gambar yang diprint dan dapat 16 keping softcopy.

.

Lain station, lain gambar latar belakang. Ni contoh gambar yang Zoo Negara provide. Ni gambar hiasan yer. Kalau ambil di Pusat Panda, belakang dia ada gambar Panda instead of Harimau dan Singa.

 

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Gambar Hiasan

.

.

Testimoni Herbal Blend Cream dan Gigitan Nyamuk

Bukan Mira je yang gunakan Herbal Blend untuk elak gigitan nyamuk. Malah Herbal Blend digunakan sebagai ubat sapu untuk melegakan kegatalan akibat gigitan Nyamuk.

 

Nyamuk dah tak datang dekat

Testimoni ni exactly sama dengan pengalaman Mira. Tapi Silapnyer Mira lupa nak sapu pada muka baby. Tu yang baby kene cium dengan nyamuk kat pipi tue. hihihi..

 

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Bila sapu Herbal Blend, tempat sapuan confirm tak kene gigit dengan nyamuk

.

.

Herbal Blend always dalam handbag

Herbal Blend ni sejak Mira beli, memang always ada dalam handbag. Gatal ke atau kene gigitan serangga ke, sapu cepat-cepat. Sapu kat tumit kaki kita yang pecah-pecah pun boleh, Lagi cepat baiknya.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Herbal Blend untuk dibawa ke mana-mana

.

.

Gunakan Herbal Blend untuk elak gigitan nyamuk

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Boleh sapu di semua bahagian kulit. Kat muka pun boleh sebab Herbal Blend ni diperbuat dari bahan semulajadi dan tanpa paraben

.

.

Kesan gigitan nyamuk cepat hilang

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Ruam hilang, kesan gigitan nyamuk pun menghilang lebih cepat dari biasa

.

.

Kurang rasa kegatalan lepas sapu Herbal Blend

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Kesan gigitan cepat hilang dan rasa gatal pun berkurang

.

.

Nak dapatkan Herbal Blend ?

Jika ada yang berminat nak dapatkan Herbal Blend Cream or any Supplement Shaklee, boleh hubungi \\\\\MIra di talian 012 531 9097 (Klik untuk terus whatsapp Mira)

.

Kesemua produk Shaklee memang Mira dapatkan direct dari Warehouse Shaklee. Mereka akan terus hantar ke rumah atau pejabat anda dengan jaminan tau.\ Yang nak COD area Bandar Puteri, Klang, contact Mira dulu yer sebab Mira tak simpan stok. Mira order base on permintaan.

.

Mira ,  Agen Sah Shaklee Anda

012 531 9097