Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu merupakan jawapan yang Mira akan beri if orang tanya kebaikan Alfalfa. BUkan tu jer, bagus untuk detox usus kecil dan penting untuk seri wanita.

Yang untuk seri Wanita ni, salah seorang kawan Mira try Alfalfa untuk detox tapi terkejut bila payudara naik semula. Dah tak perlu ambil jamu katanya. Happy giler kakak tu. 

Kemarah-merahan pada pipi baby

Sebelum ni Mira dan baby yang first tak pernah ada masalah eczema. But tiba-tiba Mira mula nampak kemerah-merahan pada my second baby yang masa tu baru beberapa bulan.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Kemerah-merahan pada pipi bayi antara tanda-tanda Eczema

Doktor sahkan Mild Eczema

Lepas bawa for monthly check-up, doctor confirmkan yang it is a type of eczema and doctor minta Mira monitor pemakanan Mira since i am a breastfeeding mom.

Pemakanan ibu menyusu ni memang sangat memainkan peranan utama. 

Certain foods in a mom’s diet could cause problems for her baby with eczema. If you’re breastfeeding, you may want to avoid common triggers like: Cow’s milk, Peanuts, Tree nuts, Shellfish.


Signs that your baby is having a reaction to something you ate include an itchy red rash on the chest and cheeks, and hives. If you see these, stay away from whatever you think may be causing the problem for a couple of weeks.


If things get better, brings foods back one at a time, says Robert Roberts, MD, PhD, a professor of pediatrics at UCLA. Get some help from your doctor so you’ll know when it’s safe to start eating those foods again.

Taken from https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/baby-diet#1

Eczema terkawal kerana Supplement

From my observation, telur antara faktor yang menyumbang kepada naiknya kemarah-merahan pada bahagian mulut baby. Masa ni Mira ambil Set Penyusuan lengkap yang ada ESP, Alfalfa Complex, Vitamin B, Vitamin C, Omega 3 dan Ostematrix.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Set Penyusuan Shaklee yang bantu tingkatkan imun baby dan ibu

Mira read a lot on Eczema lepas tahu baby ada Mild Eczema. Base on my family history pun, kakak dan mak Mira memang ada certain skin problem so DNA maybe do play a role. 

Dari pembacaan juga, Mira figure out that my current Set Penyusuan also known as Set Berpantang really help a lot dengan masalah Eczema. Omega 3 dalam Omega Guard bantu kurangkan flare atau kemerah-merahan pada baby dan ESP bantu cantikkan semula kulit.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni ESP dan Omega Guard untuk Eczema

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni Omega GUard dan Eczema

Alfalfa untuk Rawat Eczema ?

Mira memang ambil Alfalfa Complex to ensure susu banyak as MIra memang menyusukan both babies. ESP dan Alfalfa memang tak leh tinggal. Baca experience Mira dengan Alfalfa di sini.

Mira juga ada terbaca yang pengambilan Alfalfa dapat bantu memulihkan Eczema. Yang Mira baca ni kes di oversea. Beliau amalkan minum just Alfalfa dan apply juga pada kulit.

Ada yang suggest Alfalfa perlu dielak untuk mereka yang ada Eczema. Mira tak sure kenapa tapi ni experience mereka yang ada anak dengan masalah Eczema.  But lepas few experiment, i figure out that everytime Mira consume Alfalfa, kemerah-merahan tu makin cepat pula hilang.

So apa lagi, dari botol kecil, Mira terus upgrade ke Alfalfa botol besar and not only that, Mira grab sekali Herbal Blend which i heard very good untuk hilangkan kesan kemerah-merahan tu.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Testimoni Herbal Blend dan Ruam pada muka baby

Masa beli tu dah nak berangkat ke Penang coz we are planning for vacation kat sana. Terus minta husband lencong ke Sunway Geo dan dapatkan Alfalfa big bottle and Herbal Blend.

Eczema baby berkurang bila konsisten ambil Alfalfa

Selain kurangkan pengambilan telur, Mira jadi consistent ambil Alfalfa nie. Alhamdulillah Eczema tu jarang naik kecuali kalau Mira consume telur dan kesan merah tu cepat hilang. Orang kata Alfalfa ni bagus untuk detox dalaman and maybe to this reason, Eczema baby jadi cepat hilang.

Herbal Blend juga membantu rawat kulit baby

Experience Mira dengan Herbal Blend was for Eczema anak initially.  Second experience was on healing crack heal. Bila sapu herbal blend cream ni, crack pada tumit kaki memang cepat hilang.

Bukan tu je, ruam pada punggung baby pun boleh dipulihkan dengan Herbal Blend Cream ni. Nanti Mira cerita lebih lagi bab Herbal Blend dan Rashes pada punggung bayi yer.

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu
Antara kegunaan Herbal Blend Cream by Shaklee

Alfalfa bantu kurangkan Eczema dan Banyakkan Susu Ibu :

Supplement untuk Ibu dan Bayi 

Jka anda merupakan ibu yang menyusukan bayi dan bayi anda mempunyai masalah Eczema, Mira cadangkan ibu ambil ESP, Alfalfa Complex, Omega Guard dan Herbal Blend.

ESP dan Alfalfa Set Basic Penyusuan

ESP dan ALfalfa Complex merupakan Set penyusuan yang paling basic. Ibu dapat tingkatkan pengeluaran susu ibu dan pengambilan bersamaOmega Guard bantu kurangkan flaring atau kemerah-merahan pada kulit bayi.

Omega 3 bantu atasi keradangan

Omega Guard atau Omega 3 ni merupakan agent pelembap untuk kulit yang melindungi kulit dari dalam. Ia bantu kulit bayi kita melawan keradangan disebabkan oleh Eczema

Sifat anti-radang pada Omega 3 ini bukan untuk Eczema semata-mata, bahkan untuk kesihatan keseluruhan. Tahukan anda bahawa penyakit yang melanda manusia adalah disebabkan oleh keradangan ?

Omega Guard mengandungi DHA

Omega Guard ni sanat bagus untuk ibu mengandung dan ibu menyusukan bayi. DHA yang ada dalam Omega Guard boleh bantu perkembangan bayi kita. Antara 3 fungsi utama DHA ialah :

1)Perkembangan mental yang bertambah baik

2)Ketajaman visual

3)Tekanan darah yang lebih rendah yang boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular di kemudian hari

Dapatkan produk Shaklee dari Mira

Berminat untuk dapatkan supplement Shaklee untuk anda atau anak-anak anda? Boleh hubungi Mira yer atau klik pada nombor di bawah

Mira 012 531 9097 

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap ni base on eperience Mira dan rujukan as well.

Baru semalam makan Nasi Lemak tapi teringin pula nak makan Nasi Lemak yang simple macam kat kampung-kampung dengan sambal yang sedap, just like the one mak used to make.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Nasi Lemak dengan daun pisang sangat mengancam! Aroma yang Best Giler..

Since kahwin, cara masak sambal Mira dah lain sikit since Suami dan keluarga mertua sangat menjaga pemakanan mereka. Terkejut giler dorang dulu masa first time Mira masak sambal.


Sambal banyak minyak


Sedap tu memang sedap tapi dorang terkejut paling dasyat sebab banyaknyer guna minyak! Since then, Mira masak sambal with less minyak and less cili. Memang la lain rasa die tapi nak jaga kesihatan kan.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Suami Mira dan parents in law memang takut tengok minyak yang banyak kat dalam sambal nie.. hihihi

After years, tetiba rindu nak masak dan makan Sambal Tumis yang mak pernah ajar dulu. So today will be the day Mira buat the same type of sambal with Nasi Lemak yang simple tapi sedap.

.

Bukan apa, banyak minyak tu nak make sure sambal tu garing. Cili lebih pula nak buat nampak macam betul-betul sambal. Tak la pucat warnanya dan mengancam rasanya.


Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Nasi Lemak

Nasi Lemak sendiri memang ada macam-macam style dan rasa. Pernah je dulu mak buat nasi lemak dengan halba, bawang dan letak serai pun pernah. I did the same. Try a lot of type of nasi lemak recipe termasuk yang letak rempah.

But for today Mira kongsikan Resepi Nasi Lemak yang simple dan sedap. Normally Nasi Lemak macam ni kita jumpa being pack dengan daun pisang kat kampung-kampung.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal Sedap

Resepi nie Mira buat base yang mak ajar tapi dengan cara yang berbeza. Cara ni Mira ikut dalam blog Azie Kitchen. Nasi Lemak yang jadi memang sedap dan nampak putih. Tak la kekuningan macam yang selalu Mak, Mertua dan Mira selalu buat.

Mira ikut dalam blog Azie Kitchen. Nasi Lemak yang jadi memang sedap dan nampak putih. Tak la kekuningan macam yang selalu Mak, Mertua dan Mira selalu buat.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Sambal pula base on apa yang Mak ajar dulu tapi Mira letak juga yang blog Azie Kitchen ajar which more simple. Mira buat penambahan as off yang mak ajar dlu.

Enjoy the Recipe and Nasi Lemak with Sambal yang Sedap 🙂

Resepi Nasi Lemak

Bahan-bahan :

Beras
Santan
Daun Pandan
Halia
Garam
Air
Gula (jika suka)

Cara Penyediaan:

1. Mira sediakan dulu santan untuk Nasi Lemak. Sukat dan letak tepi siap-siap. Penggunaan cecair selalunya ratio dia 1:1 unless kalau guna beras basmathi.

2. Sukat santan yang dah diparut dan diperah santannya. Hari ni Kita akan tanak Nasi ni dengan air biasa dahulu then dah masak baru kita letak santan. Thats why perlu sukat betul-betul. Warna Nasi yang jadi nanti akan lebih putih dan cantik bila guna cara Kak Azie Kitchen ni.

3. Tanak nasi seperti biasa dalam periuk nasi bersama hirisan halia, simpulan daun pandan serta garam.

(Boleh add gula kepada sape-sape yang suka and minyak bijan as well. Ni mak pernah ajar dulu tapi Mira tak buat kali ni.)

Normally kalau kita masak nasi biasa, 3 cawan beras menggunakan 3 cawan air. Nasi lemak ni Mira masak dengan 3 cawan beras ditambah dengan 1 1/2 cawan air biasa dan dibiarkan masak bersama bahan-bahan yang lain. Kita akan masukkan 1 1/2 cawan santan kemudian.

4. Bila nasi masak je, terus masukkan santan yang kita dah sukat tadi dan kacau. Tutup periuk dan masak balik nasi tadi dalam periuk nasi. . Boleh refer Video yang kak Azie Kitchen sediakan nie yer.. Just in case 🙂

Resepi Sambal

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Nasi Lemak bersama Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan :

Cili kisar (Cili kering direbus dan dikisar)
Bawang Besar/ Bawang Kecil
Bawang Putih
Ikan Bilis
Belacan (jika suka)
Udang Kering (jika suka)
Hirisan bawang (jika suka)
Air
Air asam Jawa
Garam
Gula

Cara Penyediaan :

1. Mira akan rendam 1 mangkuk ikan bilis as yang mak always buat. Mayb untuk lembutkan ikan bilis dan kembangkan dia. Air dia jangan buang. Nanti kita masukkan dalam sambal kemudian.

2. Blend bawang putih + bawang kecil atau bawang merah. Mak selalu cakap kalau nak sambal sedap, letak udang kering. Boleh juga letak belacan.

Normally kalau takde belacan Mira ganti dengan udang kering tapi today both pun Mira masukkan. Ikan bilis je Mira tak blend bersama bawang today sebab ada udang kering dan belacan.

3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang dah dikisar tadi sehingga garing. Kali ni banyak juga minyak yang Mira gunakan sebab teringin nak makan sambal macam mak buat dulu.

Sambal ni kalau kita guna banyak minyak memang cepat masaknyer. Both bawang dan cili jadi mudah garing aka pecah minyak.

4. Bila bawang dah garing, masukkan cili kisar pula. Masak lagi sehingga pecah minyak dan masukkan gula. Lepas masukkan gula, Mira sediakan dan masukkan air asam jawa.

Gula akan menyebabkan warna sambal tadi jadi lebih gelap. Ada juga yang suka guna gula melaka atau gula merah untuk naikkan warna sambal. 

Kacau sambal tadi, Memang agak kering sebab both cili dan bawang dah garing. Air asam jawa pun tak mencairkan sangat sambal tadi, especially kalau guna asam jawa paste.

5. Kemudian masukkan ikan bilis bersama air rendaman tadi. Lepas letak ikan bilis dan air rendaman ikan bilis tu, sambal akan jadi lebih cair. Mira masukkan sekali hirisan bawang untuk memeriahkan lagi sambal.

6. Masukkan garam dan rasa. Masak sehingga mencapai kepekatan sambal yang korang suka dan rasai sambal tu. Bila semua dah cukup, tutup api dan dah boleh hidang.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap :

Rajin makan sambal masa mengandung dulu


Mira masa mengandung dulu memang giler makan sambal dan tak leh nak makan kari sangat. Both pregnancy pun macam tu. Normally Sambal Paru, Sambal Udang, Sambal Sotong or Sambal Ayam.

Jarang sikit masak sambal sebab tak ramai minat makan sambal dan suami pun always travel masa tu. So Mira akan keluar beli waktu tengahari. Nasib baik ada yang menjual dan rasanyer pun best.

Kolesterol tinggi


Masa check up pregnancy, doktor mula la bising bout kolesterol level dalam darah Mira. Dia kata muda -muda lagi kolesterol dah tinggi nie.


Mira pun reveal la yang Mira susah nak makan and can only take in Sambal. Geleng kepala Doktor dengar. hihihihi..

Hampir lahirkan bayi pra-matang


Mira ada complication with my 2nd pregnancy and baby hampir-hampir lahir pre-mature. During that time, ingat dah nak bersalin sangat. Doktor kata dah buka 2 cm. Terus kene tolak pergi wad dengan wheelchair.

Doktor siap bising sebab Mira boleh pergi jalan-jalan and pergi minum kat cafe yang ada kat hospital. Ye la, normally lama sangat nak kene tunggu doktor even hospital swasta.

Mira ada text doktor before datang sebab ada rasa yang tak best. Doktor suruh cepat-cepat datang for checkup and get ready incase its time to deliver. Barang-barang tuk bersalin semua pun dah get ready bawak.

Rupanya Mira salah kira week kandungan and end up kene tahan wad bila doktor figure out yang Mira tak cukup bulan lagi. I need to delivery at least another 2 to 3 weeks in order to make sure baby is really healthy and without complication.

Diberikan Ubat untuk sakit Darah Tinggi

Masa di hospital memang nurse akan datang every hour untuk check tekanan darah. Mira pun tak sure apa yang berlaku masa tu tapi Mira dirawat seperti yang didescribe oleh one of the article yang Mira jumpa.

Nurse just beritahu, Mira diberikan ubat tekanan tinggi so perlu monitor tekanan darah always disamping denyutan nadi baby.

Sekiranya tekanan darah anda naik melambung, anda akan diminta masuk ke hospital supaya keadaan anda boleh dipantau dengan rapi. Kadar tumbesaran bayi akan diperiksa. CTG (cardiotocography) akan digunakan untuk memeriksa kadar denyutan jantung bayi anda dan kesihatannya secara umum.

Tujuannya ialah untuk memanjangkan tempoh kehamilan anda seberapa lama yang boleh, untuk memberi peluang kepada bayi supaya tidak dilahirkan secara pramatang. Ubat untuk mengawal tekanan darah juga turut akan diberikan.


Anda juga akan diberikan suntikan ubat magnesium sulfat. Satu kajian penyelidikan yang besar yang diterbitkan pada tahun 2002 mendapati bahawa jika ibu yang mempunyai pra-eklampsia diberikan magnesium sulfat, risikonya mendapat eklampsia dikurangkan hingga separuh. 

Anda akan dirawat di wad rawatan rapi untuk ibu mengandung. Doktor juga akan menilai sama anda anda perlu diberikan ubat untuk mematangkan peparu bayi, sekiranya perlu dilahirkan lebih awal.


Sekiranya tekanan darah anda sukar dikawal dengan ubat-ubatan, akan  dicadangkan supaya anda supaya menjalani proses induksi (induction of labour) atau melahirkan bayi anda melalui pembedahan caesarean.

Tekanan Darah Tinggi ketika Hamil : Pra–Eklampsia – Dr Muhammad Izzat

ESP dan Omega Guard jadi amalan di Hospital dan sepanjang menunggu kelahiran

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
ESP dan Omega Guard

Warded hampir seminggu dan tak dibenarkan tuk gerak banyak. Then balik rumah pun duduk dalam bilik je. Suami dan doktor tak bagi turun sebab risiko takut terberanak.

Sepanjang tempoh ni Mira amalkan ESP dan Omega Guard. Mira beli untuk berpantang actually tapi lepas baca yang both bagus untuk masalah Tinggi paras Kolesterol, Mira pun amalkan terus sehingga kelahiran bayi.

Ada juga Mira baca yang Omega 3 ni bagus untuk elakkan kelahiran bayi pra-matang. Very good untuk tumbesaran dan perkembangan mental dan penglihatan bayi as well. 

I believe yang ESP dan Omega 3 pun banyak bantu Mira sepanjang temph berjaga-jaga tersebut. Tekanan darah pun cantik je. Ni nurse yang bagi tahu. 

Bersalin lebih mudah dan bertenaga

Bersalin dengan amalkan ESP dan tanpa ESP memang berbeza. Alhamdulillah baby ke-2 ni lebih mudah dilahirkan sebab ibu sentiasa rasa bertenaga dengan pengambilan ESP.

Dapatkan Product Shaklee dari Mira

The above merupakan pengalaman pertama MIra dengan Shaklee before Mira decide untuk add in one by one Vitamin dan Mineral yang lain. Boleh baca pengalaman Mira di sini.

Jika ada di kalangan pembaca yang berminat nak dapatkan Vitamin dan Mineral untuk tujuan kesihatan atau alternative treatment via Nutrisi, boleh dapatkan Vitamin Sihat anda melalui Mira. 

Produk Shaklee terkenal dengan sumber yang organic, bebas dari penggunaan bahan kimia dan mesra alam.

Boleh hubungi MIra secara terus atau  whatsapp Mira ya. (klik pada link)

Mira, 012 531 9097Pengguna dan Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan kepentingannya adalah topik hari ini. Setiap ibu mengandung atau hamil wajib ambil tahu dan ambil kisah.

.

Normally masa mengandung ni tak kira la pergi klinik kerajaan atau swasta, memang doktor atau gyne akan recommend dan bekalkan certain Vitamin dan Mineral yang ibu-ibu hamil perlu amalkan sepanjang tempoh kehamilan.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

.

.

Tak ambil kisah kepentingan Vitamin kepada badan masa mengandung

.

Selalu skip ambil Vitamin

.

Penting sangat ke dan apa jadi kalau Vitamin dan Mineral ni tak cukup dalam badan ibu ? Actually Mira ni antara ibu-ibu yang tak ambil tahu sangat tentang kepentingan Vitamin dan Mineral semasa mengandung dulu. Asid Folik tu kekadang seminggu tak ambil, pil kalsium lagi la. Disebabkan saiznyer yang gedabak, Mira cenderung untuk muntahkan semula dan skip terus.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kalau pil tu kecil, senang je nak telan, tu pun kekadang lupa. Yang gedabak besar memang most of the time masuk dustbin

 

Mungkin kerana Mira normally check di hospital swasta so takde la kene marah atau kene sound dengan doktor kan. Selalu je dengar cerita yang ibu-ibu kene sound sebab darah tinggi kandungan gula sampai kene minum air gula semua. Mira memang tak pernah rasa pun air gula macam mana.

.

Masalah kesihatan dari sebelum kahwin

.

Tapi kalau Mira pergi klinik kerajaan ni satu bende yang confirm doktor akan detect ialah, HB low. Before kahwin pun selalu kene tekanan darah rendah, kalau mengandung ni jangan cakap la kan. Even di hospital swasta pun doktor selalu tekankan untuk ambil Obimin. Siap doktor upgrade obimin tu kepada obimin pluz lagi.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Akibat tak ambil kisah tentang keperluan Vitamin dan Mineral semasa Mengandung

.

Baby lahir kurang berat badan

 

Mira dah 2 kali bersalin dan both delivery Alhamdulillah, secara Normal. My first baby was a boy dan lahir kurang 2.5kg manakala si adik pulak lahir lebih sikit dari abang which is 2.6kg. Both pregnancies end up baby lahir awal dari sepatutnya dan saiz kecil.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Berat bayi kurang ? Ketahui puncanya

.

.

Baby lahir lebih awal dari due date

.

Abang lahir disebabkan air ketuban pecah pada week 36, manakala adik pula lahir lebih awal. Adik hampir-hampir lahir pra-matang dan doktor berjaya stopkan kelahiran tu dan delay it for 2 weeks. Mira kene tahan wad for few days sebab doktor tak nak Mira gerak banyak sangat.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kelahiran bayi pra-matang ni besar risikonya. Doktor inform, ada organ yang tak fully develop so bahaya untuk bayi

 

Not only that, special medication was given to stop delivery process walaupun bukaan dah 2cm waktu tu. Doktor kata, it is not safe for the baby to come out as baby was not fully developed. Silap Mira ialah Mira silap kiraan pregnancy weeks.

.

Alhamdulillah baby lahir dalam keadaan cukup sifat dan sihat walaupun kurang berat badan dan lahir awal dari sepatutnya.

.

.

Selalu sakit-sakit badan lepas bersalin

.

Mira memang tak duduk dengan mak masa bersalin sebab kami suami isteri tak nak menyusahkan parents Mira. Mak dulu pun dah pesan, lepas kahwin jangan susahkan dia so bende-bende macam ni memang senang melekat dalam kepala Mira as Mira ni spesies yang a bit sensative even bila orang just melawak ngan Mira.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sakit-sakit badan antara tanda-tanda kita kekurangan Nutrisi penting dalam badan

 

Pendekkan cerita, antara yang Mira alami lepas bersalin ialah :

  • Kebas kedua belah tangan, kiri dan kanan.
  • Kedua-dua tangan selalu rasa berbisa especially bila kene air sejuk atau terpegang bende sejuk.
  • Sakit pinggang yang berpanjangan sampai susah nak gerak dan berjalan lepas mandikan baby.
  • Tapak kaki kebas-kebas dan sakit
  • Cepat naik angin atau emo

.

Boleh baca apa Mira lalui selepas bersalin dan bagaimana Shaklee membantu Mira. (klik di sini) Kalau nak tahu, Mira kenal Shaklee sebulan sebelum Mira lahirkan anak ke-2. Kisah ni antara kisah bagaimana Mira jatuh hati dengan Shaklee.

 

Ni pun Mira ceritakan pengalaman Mira dengan Vitamin Shaklee (klik sini) -> Bagus sangat ke Vitamin Shaklee nie?

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Mengapa Nutrisi penting semasa kehamilan ?

 

Hari ni Mira kongsikan sharing dari Nutritionist Shaklee sendiri tentang kepentingan Nutrisi atau kita selalu panggil Vitamin. Ibu-ibu mengandung kene jaga pemakanan elok-elok untuk pastikan baby dan ibu selalu sihat.

 

1. Protein

.

Protein merupakan mikronutrient yang diperlukan dalam kuantiti yang besar oleh badan. Ia membekalkan Tenaga untuk kecergasan sepanjang hari. Protein yang terdiri daripada Asid Amino adalah blok binaan asas sel.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Antara sumber Protein

 

Ia membina sel-sel baru dan membantu dalam perkembangan pesat sel bayi. Bila protein cukup dan lengkap, bayi akan membesar dengan lebih sihat dan ibu akan perolehi tenaga.

.

.

Keistimewaan Protein berbanding karbohidrat dan lemak

.

Beza tenaga dari Protein berbanding karbohidrat dan lemak, ialah protein tak bertukar kepada gula semasa ia diurai oleh badan. Selain itu, Protein sangat banyak kegunaan dalam badan dan setiap sel memerlukannya (kuku, rambut, hormon dan lain-lain).

 

 

Pengambilan sumber protein yang sihat akan menghasilkan badan yang lebih sihat. Antara sumber protein sihat yang ibu-ibu hamil dan menyusu boleh amalkan adalah ESP.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Soy which is used to produce ESP by Shaklee is Non-GMO Soy.

.

.

2. Asid Folik

.

Folat merupakan salah satu komponent dalam Vit B Complex yang juga merupakan sejenis vitamin dikenali sebagai Vitamin B9. Asid Folik atau folat diperlukan untuk pembentukan tiub neural bayi anda, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak.

.

Kekurangan folat boleh menyebabkan risiko kecacatan tiub nueral berlaku. Waktu kritikal asid folik diperlukan oleh badan ialah pada hari ke-15 dan ke-27 hari selepas persenyawaan. Ambil folik asid sebelum hamil merupakan antara nasihat para gyne kepada wanita yang ingin hamil.

.

Folat (vitamin B9) adalah nutrien penting yang diperlukan untuk replikasi DNA dan sebagai substrat untuk pelbagai reaksi enzim yang terlibat dalam sintesis asid amino dan metabolisme vitamin. Keperluan folat semasa kehamilan meningkat kerana ia juga diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Kekurangan folat telah dikaitkan dengan keabnormalan kedua-dua ibu (anemia, neuropati periferal) dan janin (keabnormalan kongenital).

.

Remove term: Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin B Complex Shaklee mengandungi kesemua komponen Vitamin B yang diperlukan untuk pelbagai fungsi badan

 

Nak tahu kepentingan Asid Folik atau folat dengan lebih lanjut untuk ibu yang ingin hamil dan ibu hamil ? Boleh baca di sini

.

.

3. Zat Besi aka “Iron”

.

Apabil hamil, ibu memerlukan kira-kira dua kali ganda jumlah zat besi (iron) kerana tubuh menggunakan zat besi untuk mengahasilkan lebih banyak darah untuk bayi dalam kandungan. Namun, kira-kira 50% wanita hamil tidak mendapatkan zat besi yang secukupnya. Makan makanan yang kaya dengan zat besi dan mengambil zat besi tambahan membantu mengekalkan tahap besi anda.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Zat Besi semulajadi. Zat Besi Heme dan Non-Heme

 

Selain menghasilkan darah tambahan (hemoglobin) untuk ibu dan bayi semasa mengandung, zat besi juga membantu menggerakkan oksigen dari paru-paru ke seluruh badan ibu dan kepada bayi. 

.

Mendapatkan zat besi yang cukup dapat mengelakkan berlakunya kejadian di mana sel darah merah menjadi terlalu sedikit yang boleh menyebabkan ibu mengandung mudah letih (anemia atau kekurangan zat besi). Ibu yang mengalami anemia berisiko melahirkan bayi dengan saiz yang terlalu kecil atau terlalu awal.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitalea by Shaklee mempunyai Zat Besi serta Vitamin dan Mineral penting yang lain. Ia merupakan MultiVitamin untuk semua

.

.

4. Vitamin C

 

Vitamin yang larut air yang memang terkenal dengan fungsinya ini membantu meningkatkan penyerapan zat besi dan asid folik (folat) dalam sel darah.Kedua-dua ibu hamil dan bayi memerlukan vitamin C setiap hari kerana ia perlu untuk menghasilkan kolagen, struktur protein yang merupakan komponen tulang rawan, tendon, tulang, dan kulit.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kepentingan Vitamin C

 

Bayi yang sedang membesar memerlukan Vitamin C untuk pembesaran bayi terutama di bahagian sendi manakala ibu hamil memerlukan Vitamin C sebagai bahan asas untuk sistem imunisasi.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Vitamin C

 

Berdasarkan kajian, sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C pada bayi yang baru lahir boleh menjejaskan perkembangan mental.

.

Vitamin C yang juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah penting untuk pembaikan tisu, penyembuhan luka, pertumbuhan tulang dan kulit yang sihat. Vitamin C membantu tubuh melawan jangkitan dan bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel daripada kerosakan akibat serangan radikal bebas.

.

.

5. Kalsium

 

Kalsium merupakan  sejenis mineral yg penting. Bayi dalam kandungan yang sedang berkembang memerlukan kalsium untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, penghasilan jantung yang sihat, sistem saraf dan otot.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Kalsium

.

Sekiranya ibu tidak mempunyai kalsium yang mencukupi semasa mengandung, bayi akan mengambil kalsium daripada tulang ibu. Ini mampu menjejaskan kesihatan ibu di kemudian hari seperti contoh risiko osteoporosis.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Ostematrix, Pil Kalsium yang mengandungi Vitamin D dan Magnesium. 4 biji Ostematrix membekalkan 1000mg Kalsium, 400IU Vitamin D dan 400mg Magnesium

.

Wanita mempunyai risiko osteoporosis yang lebih tinggi berbanding lelaki kerana :
1. Wanita hamil sering kehilangan sumber kalsium semasa hamil atau menyusukan anak
2. Bila meningkat usia, hormon estrogen semakin menurun menyebabkan kepadatan tulang menurun

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kajian penyarapan Pil Ostematrix dalam badan

 

.

6. Omega 3 (DHA)

.

Omega 3 adalah asid lemak yang penting untuk kesihatan tetapi tidak dapat dihasilkan oleh manusia. Asid lemak Omega 3 terdiri daripada beberapa komponen utama dan antaranya ialah EPA dan DHA.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sources of Omega 3 Fatty Acid

 

Mengikut kajian, EPA menyokong jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan manakala DHA menyokong otak, mata, dan sistem saraf pusat. Ini adalah antara sebab mengapa ia penting untuk wanita hamil dan menyusu.

.

Kajian ke atas ibu hamil menunjukkan, sel otak akan mengecut ketika kehamilan therefore ibu jadi mudah lupa. Pengambilan Omega 3 mampu memelihara sel otak ibu. Peningkatan pengambilan EPA dan DHA telah menunjukkan ia mampu mencegah kelahiran pra-matang, mengurangkan risiko preeklampsia, dan boleh meningkatkan berat badan bayi yang bakal dilahirkan.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Minyak Ikan dan Omega 3 yang Berkualiti

 

Kekurangan Omega 3 boleh meningkatkan risiko ibu untuk kemurungan. Ini mungkin menjelaskan mengapa gangguan mood postpartum menjadi lebih teruk dan bermula lebih awal dengan kehamilan berikutnya.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Keperluan Vitamin dan Mineral unutk Ibu Hamil / Mengandung

 

Jika kita lihat semula kepada keperluan harian ibu hamil / ibu mengandung ni, kesemua element di atas disamping mineral penting lain ada di dalam Set Mengandung Shaklee.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Supplement atau makanan tambahan yang boleh ibu amalkan. Even ibu dengan GDM pun ramai yang ambil untuk kawal kandungan gula dalam darah.

.

Kalau kita tengok dalam senarai produk di atas memang banyak item yang terlibat tapi semua bergantung kepada keperluan ibu dan budget ibu. Ibu boleh pilih nak beli secara loose mengikut masalah yang dihadapi atau beli mengikut Set Basic, Medium atau Set Premium.

 

Boleh pm Mira untuk dapatkan more details (klik sini) on Set atau item yang terbaik untuk masalah yang sedang dihadapi. Tapi untuk Set Hamil yang normally ibu-ibu hamil amalkan adalah seperti berikut :

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Set Medium Kehamilan / Mengandung

.

.

Hubungi Mira untuk dapatkan Vitamin anda

 

Anda berminat nak dapatkan sebarang Vitamin di atas untuk kesihatan yang lebih baik ? Sebenarnya Vitamin ni semua boleh diamalkan sejak sebelum kahwin atau sebelum mengandung lagi tau.

.

Jika anda nak tahu lebih lanjut lagi, boleh contact Mira di 012 531 9097 (klik pada nombor untuk terus Whatsapp Mira ya). Mira merupakan Agen Shaklee yang sah, Pengguna dan Pengedar as well. Semua paroduk Shaklee adalah direct dari Warehouse Shaklee dan boleh dihantar terus ke rumah atau pejabat anda.

.

Prefer COD ? Mira terima COD di sekitar area Bandar Puteri, Klang. Boleh hubungi MIra untuk tempah produk anda dan once barang dah sampai, Mira akan deliver kepada anda. 🙂 Hubungi Mira di talian 012 531 9097 atau klik sini untuk Whatsapp Mira terus ya.

.

Antara masalah ibu hamil ialah GDM atau Kencing Manis semasa Hamil. Ini antara yang ibu perlu tahu (klik)

Anda sedang usaha untuk hamil ? Mungkin boleh amalkan 3 tips ini (klik sini)

 

Mira, Agen Sah Shaklee

012 531 9097

 

Rujukan :

  • Nota Kelas “Nutrisi ketika Hamil, Berpantang & Penyusuan” by Shaklee’s Nutritionist
  • https://www.babycenter.com/
  • http://americanpregnancy.org/
  • https://www.webmd.com/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi. Bila dah ada anak ni, macam wajib pulak pergi zoo every year. Hihihi ? Bukan anak je excited, mak die lagi terlebih excited. Actually last year waktu pergi zoo tu boleh consider wrong timing so this year we all really plan our trip there.
.
Ada yang tanya entrance fee pula nanti so MIra letak sini siap-siap. Entrance ni boleh bawak kita masuk tengok panda as well tapi tak leh nak lama-lama sangat kat tempat panda tu dan stroller pun takleh bawak masuk yer.

.

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Entrance Fee untuk Zoo Negara Malaysia

.

.

Apa nak consider before pergi Zoo

.

Jangan ulangi kesilapan Mira dan suami tau. Kami ni yang beria-ia sangat nak bawak anak tengok binatang tapi anak excited main je lebih. That was last year la. hihihi. That’s why this time around we make sure our kids dah really ready for it.

.

Nak kata ready sepenuhnya tu tak la sangat tapi die dah pandai la pronounce nama binatang dan dah kenal certain animals.Ni merupakan checklist yang ringkas je tau yang korang leh apply sebelum bawa anak-anak pergi Zoo.

.

1. Umur anak

.
Last year my boy was only 2 years old masa kite orang bawak gi Zoo. So Kat zoo selain tengok binatang dengan kurang perasaan, he tend to kutip daun dan kayu kering. Bukan setakat kutip, die siap main pasir lagi.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Pastikan umur anak 3 tahun ke atas jika nak anak dan parents enjoy Zoo Time together

 

Geram la bile tengok kan… Animal show pun die tak really enjoy tengok. Die lagi excited nak usik budak lain. Bersuai kenal dengan budak sebelah dan sibuk nak usik bag orang. Air minuman orang pun die sibuk nak minum. Boleh jadi Hulk tau nak ikutkan. Tapi sabar je la. Budak-budak kan..

.

So kalau tak nak bertukar jadi hulk, make sure korang bawak anak gi Zoo bila anak-anak berumur 3 tahun ke atas.
.
.

2. Timing

 

Timing yang Mira maksudkan ialah keadaan Zoo. Kalau boleh kita nak elakkan cuti umum dan cuti hujung minggu. Bukan apa, both timing tu memang sangat ramai orang dan boleh jadi distraction for our kids.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Hujung Minggu dan Cuti Umum memang Zoo penuh normally so kene la ambil cuti dan rancang cuti anda

 

Base on pengalaman Mira, bila kami pergi di hujung minggu, sangat ramai orang dan sangat bising. Kami even terlepas beberapa main station sebab nak elak bertembung dengan crowd. Rugi tau. First time pergi, tak tahu pun kewujudan tempat ? Panda dan orang hutan.

.

Not only that, memang tiada privacy and chances nak ambil gambar secara selfie atau wefie pun terhad sebab nanti masuk pulak muka orang lain. Bila dah penat berjalan, mesti la nak rest dan relax kan. Ada je Zoo sediakan pondok-pondok untuk kita istirehat, and if ramai orang, kene la share. Macam last year, waktu Mira menyusukan baby, selambe je lelaki lain datang dan duduk lepak kat tempat Mira susukan anak.

.

This year kami pergi hari biasa so memang tak ramai orang. Yang buat ramai pun foreigner tapi tak la crowded giler macam hujung minggu.

.

.

3. Nyamuk dan Serangga

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Nyamuk perkara biasa di Zoo

 

Zoo kan kawasan yang banyak pokok so nyamuk dan serangan kecil tu memang banyak. So kita tak nak la balik dalam keadaan badan penuh gigitan nyamuk. Sebagai persediaan, Mira bawa bersama Herbal Blend Cream.

.

Mira pakai kan baju lengan pendek untuk anak-anak sebab base on previous experience, cuaca sangat panas. Tapi Alhamdulillah Kali ni cuaca agak redup. Sementara suami berconference call, Mira pun sapu la Herbal Blend Kat tangan dan leher anak-anak.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Herbal Blend dirumus daripada bahan semujadi yang selamat digunakan

 

Mula-mula boleh nampak nyamuk berterbangan tapi lepas dah sapu Herbal Blend tu, boleh nampak berkurang skit. Mungkin nyamuk tak suka agaknya dengan Bau herbal blend tu. It is a bit obvious sebab kami duduk di bench dekat area harimau which a bit redup dan gelap. Tapi best je bau Herbal Blend ni.

.

We all end up balik dengan satu gigitan nyamuk di muka baby sebab Mira tak sapu Herbal Blend kat muka baby dan pada belakang telinga si abang despite of anak-anak pakai baju tak berlengan. Pandai betul nyamuk tu cari spot nak gigit. Alhamdulillah abang tak banyak kene gigitan nyamuk macam tahun lepas berkat bawa Herbal Blend kali ni.

.

.

4. Pemakaian

 

Pakai aje baju yang menutup aura dan yang agak santai. Tak salah pun kalau nak berbaju kurung atau berkebaya. Ramai je orang Arab yang even berjubah. Selamat dari gigitan nyamuk. Hihihi.. Tapi boleh juga bawa topi untuk mengelakkan terkena bahang matahari. Kipas tangan atau electric fan yang portable tu pun boleh bawa supaya si kecil lebih selesa dan kurang meragam.

.

.

5. Pergi awal Pagi.

 

Zoo buka pada jam 9:30 Pagi hingga 5 petang. Jika bawa anak-anak yang dah cerdik sikit ni, memang kita akan spend a lot of time there. So better Pergi awal supaya kita tak terlepas sesi Animal Shows plus kita tak perlu rushing masa tengok animals.

.

We even took videos for memory. Video kepompong terbuka jadi butterfly pun ada tau. Tu penting sangat make sure tak ramai supaya kita dapat spend masa sepuasnya di any station point.

.

.

6. Dapatkan Map Zoo sebelum menjelajah Zoo

.

Map untuk Zoo ni korang boleh minta di pintu masuk. They all even recycle it. So ambil masa nak masuk dan return balik supaya orang lain boleh gunakan nanti. Even timing untuk Animal Show pun ada pada Map yang disediakan.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Map Zoo Negara Malaysia

 

Bukan apa, kita nak make sure kita jelajah the whole Zoo dan tak skip those attraction yang menarik seperti Panda, Butterfly dan lain-lain. Boleh pilih nak naik trem atau jalan kaki. Kami memilih untuk jalan kaki sebab boleh la bersenam sambil berjalan-jalan tengok Animals.

 

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Bayaran untuk naik trem di Zoo Negara

.

.

7. Bekalan berkhasiat

.

Pagi-pagi before gi Zoo tu memang bangun awal tuk prepare bekalan. Pagi-pagi macam biasa Mira akan ambil ESP. Hari ni nak jalan-jalan kat Zoo so mesti guna banyak tenaga. Tak nak la pancit kat sana nanti kan. Lepas breakfast with sandwich, ambil keperluan harian seperti Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Alfalfa untuk banyakkan susu dan Omega 3 untuk get ready bakar lemak di Zoo nanti.

.

Bekalan untuk gi Zoo ? Zoo Malaysia takde restriction untuk bawa makanan. Nak ikutkan boleh je beli makanan kat sana. Mira just prepare makanan yang so call “berkhasiat” seperti sandwich ayam dan telur, buah-buahan segar (who;e fruit),Air Masak, Milo dan Ribena untuk anak-anak serta air-fryer fries. Pop Corn Madu pun boleh bawa sama untuk snack yang lebih berkhasiat tapi tak buat that day.

.

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Healthy Food sebagai bekalan sebab tengah dietkan.. hihihi

 

Bukan tak nak beli, makanan yang dijual kat sana pun tak la sihat sangat, kebanyakkannyer jenis bergoreng dan segera seperti Maggi. Kat Zoo, kami cuma dapatkan Ais Krim for the whole family untuk menghilangkan bahang panas mentari sambil menikmati pemandangan Zirafah dan Zebra.

.

.

Bergambar di Zoo Negara Malaysia

.

Sekarang semua orang pun ada smartphone so boleh la ambil gambar sebanyak mungkin. Di Zoo Negara pun ada khidmat untuk ambil gambar as well. Dorang akan cakap saja-saja ambil gambar for their collection tapi nanti kita pun boleh dapatkan gambar tu dengan bayaran.

.

Ada 3 station atau lebih. Dorang sediakan booth untuk ambil gambar. Yang Mira tau ada di Pintu Masuk, di kawasan Pusat Panda dan di Pintu keluar. Harga die pun boleh tahan juga. Lebih murah if ambil banyak. RM76.00 untuk 4 gambar yang diprint dan dapat 16 keping softcopy.

.

Lain station, lain gambar latar belakang. Ni contoh gambar yang Zoo Negara provide. Ni gambar hiasan yer. Kalau ambil di Pusat Panda, belakang dia ada gambar Panda instead of Harimau dan Singa.

 

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Gambar Hiasan

.

.

Testimoni Herbal Blend Cream dan Gigitan Nyamuk

Bukan Mira je yang gunakan Herbal Blend untuk elak gigitan nyamuk. Malah Herbal Blend digunakan sebagai ubat sapu untuk melegakan kegatalan akibat gigitan Nyamuk.

 

Nyamuk dah tak datang dekat

Testimoni ni exactly sama dengan pengalaman Mira. Tapi Silapnyer Mira lupa nak sapu pada muka baby. Tu yang baby kene cium dengan nyamuk kat pipi tue. hihihi..

 

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Bila sapu Herbal Blend, tempat sapuan confirm tak kene gigit dengan nyamuk

.

.

Herbal Blend always dalam handbag

Herbal Blend ni sejak Mira beli, memang always ada dalam handbag. Gatal ke atau kene gigitan serangga ke, sapu cepat-cepat. Sapu kat tumit kaki kita yang pecah-pecah pun boleh, Lagi cepat baiknya.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Herbal Blend untuk dibawa ke mana-mana

.

.

Gunakan Herbal Blend untuk elak gigitan nyamuk

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Boleh sapu di semua bahagian kulit. Kat muka pun boleh sebab Herbal Blend ni diperbuat dari bahan semulajadi dan tanpa paraben

.

.

Kesan gigitan nyamuk cepat hilang

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Ruam hilang, kesan gigitan nyamuk pun menghilang lebih cepat dari biasa

.

.

Kurang rasa kegatalan lepas sapu Herbal Blend

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Kesan gigitan cepat hilang dan rasa gatal pun berkurang

.

.

Nak dapatkan Herbal Blend ?

Jika ada yang berminat nak dapatkan Herbal Blend Cream or any Supplement Shaklee, boleh hubungi \\\\\MIra di talian 012 531 9097 (Klik untuk terus whatsapp Mira)

.

Kesemua produk Shaklee memang Mira dapatkan direct dari Warehouse Shaklee. Mereka akan terus hantar ke rumah atau pejabat anda dengan jaminan tau.\ Yang nak COD area Bandar Puteri, Klang, contact Mira dulu yer sebab Mira tak simpan stok. Mira order base on permintaan.

.

Mira ,  Agen Sah Shaklee Anda

012 531 9097

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?Hari ni Mira kongsikan pengalaman Mira sendiri sepanjang Mira mengenali Shaklee.

.

Bukan cerita yang dibuat-buat. My step by step journey with Shaklee. Ia bukan setakat kisah yang BEST je, tapi perjalanan sebenar. Ada juga healing crisis yang Mira alami sendiri.

.

Mira mula mengambil Shaklee on April 2017. Started with ESP and Omega Guard as suggested by gyne, Doktor Madhulika from Manipal Hospital , Klang. Mira tanye jugak doctor, tak perlu ke Vitamin C ?? Doktor said, you makan je buah, tu dah cukup.

.

So thats the main reason why i started only with ESP and Omega Guard. Mira consult doktor dulu baru berani ambil sebarang supplement coz takut juga nak consume makanan tambahan nie.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Energizing Soy Protein (ESP) dan Omega 3 (Omega Guard) as a start

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
ESP dan Omega Guard

 

Susu badan jadi pekat

Mira amalkan ESP & Omega Guard. Apa kesan die ??? Anak Mira yang umur 2 tahun tetiba STOP susu formula dan nak susu badan balik. Sebab utama? Susu badan makin pekat compare waktu dlu.

.

This was observed on the very early stage Mira amalkan ESP dan Omega Guard. I was warded during that time.

.

.

Kulit muka semakin cantik

After 3 months amalkan ESP dan Omega Guard, kulit muka Mira yang kering since 1st pregnancy, dah getting better. Dah tak bercapuk-capuk kekeringan sangat. Kasar-kasar sikit tu still ada tapi banyak juga dah berubah. Kiranya kulit mula jadi licin semula.

.

.

Kurang rambut gugur

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Tiap kali sikat je rambut, mesti banyak rambut gugur pada sikat.. Stress tau!

 

Another one significant improvement was, kurang rambut gugur berpantang kali ke-2 nie. Bukan tak ada rambut gugur langsung, ada tapi tak la sebanyak waktu lepas berpantang anak pertama.

.

.

Energy level tinggi, Mampu puasa di bulan Ramadhan

.

Bukan tu jer, energy level pun lain macam. Very energetic. Paling best, Mira dah boleh puasa during Ramadhan tough Mira menyusukan babies. Habis berpantang 100 hari, Ramadhan pula menyusul. Ingatkan burn lagi Ramadhan kali ni seperti 2 tahun sudah tapi Alhamdulillah, Allah beri kekuatan luar biasa.

.

Not only fasting during Ramadhan, siap boleh berdiri dan masak without pitam dan hadapi low blood pressure. Lepas berbuka memang pengsan la. That was during the 1st year Mira gunakan Shaklee dan yang Mira amalkan masa tu was ESP and Omega Guard sahaja as recommended by Doktor.

.

Tahun 2018 ni merupakan tahun ke-2 Mira berpuasa sambil menyusukan baby. Alhamdulillah this year Mira amalkan 3 Mighty Germs dan Set Essential Shaklee. Lebih bertenaga dan Ceria. Kalau last year, lepas berbuka je terus pengsan. This year, Alhamdulullah mampu melayan anak-anak sehingga kul 12 tghmalam. Lepas tu kene la tidur kan. Kul 4 dah nak bangun masak pula.

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
3 Mighty Gems yang Mira dapatkan untuk berpuasa tahun 2018 ni. Sangat membantu tau.

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni
Daily Essential Set

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Introduction of Ostematrix (Calcium Pill with Magnesium and Vitamin D)

.

Kenapa Mira tambah Osteomatrix ?

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Osteomatrix, Pil Klasium berMagnesiaum dan berVitamin D

 

Adding in Ostematrix in my list of supplements. Mira ambil Ostematrix untuk rasa sendiri betul ke bagus sangat.  Actually doctor ada prescribe another Calcium pill yang jauh lebih besar saiznya dan jauh lebih tinggi kandungan kalsium dalam setiap pil.

.

Tapi sebab bile baca tentang Osteomatrix ni, ramai sangat cakap yang ia sangat bagus. Lagi pun Mira sangat susah nak telan pil kalsium yang doktor recommend tu. Gedabak sangat saiz die and always end up dalam tong sampah pill tu sebab Mira tak boleh nak telan.

.

.

Apa impak lepas try Osteomatrix nie ???

 

Kejang Kaki Hilang dan Mudah ke toilet

Kejang kaki memang dah tak ade lagi lepas amalkan Osteomatrix. Not only that, bangun pagi, senang je nak gi toilet. Tak la susah sangat nak melawas.

.

.

Sakit Pinggang berkurang

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Sakit belakang terutama bila membongkok

.

Paling terasa, sakit pinggang pun makin susut dan menghilang. Kalau masa berpantang, lepas mandikan baby, rasa nak tercabut tau pinggang nie. Kalau dah membongkok tu, nak luruskan balik, ambil masa dekat 10 ke 15 minit kot. That was what i felt previously.Alhamdulillah getting better lepas amalkan Osteomatrix.

.

.

Mudah bangun pagi, sakit badan dah tak ada

.

Kekadang suami pun macam pelik, ok je tengok Mira dukung baby lama-lama. Dah tak banyak complain sakit sini dan sakit sana. Thanks sebab sudi belanja Vitamin very month yer Encik Suami. Even rasa bertenaga dan mudah je nak bangun pagi-pagi walaupun sleeping position memang lari.

.

Kebas tangan dan kaki hilang

.

Kebas tangan kanan pun hilang.,tapi berbisa pada tangan kiri masih ada lagi. Mira alami kebas-kebas tangan pada kedua-dua belah tapak tangan. Punca utama mungkin kerana Mira tak berpantang dengan betul. Walaupun ada orang datang mandikan baby, Mira still perlu siapkan air mandi untuk baby dan kemas lepas baby habis mandi.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Kebas-kebas Tangan

 

Berpantang tu boleh dikatakan ala kadar je. Tak la strict sangat seperti orang dulu-dulu. Everyday memang mandi sebab tak tahan badan berbau dan rasa tak selese. So padahnya, kebas-kebas pada kedua-dua tangan dan pada tapak kaki.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Tinggalkan Omega Guard for 1 month

.

Rasa badan macam dah ok lepas habis berpantang so Mira pun tinggalkan Omega 3 atau Omega Guard. Mira tak nak la susahkan suami kan sebab Mira pun tak bekerja. Nak tau ape jadi ????

.

Kulit jadi kering

 

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Kulit jadi kering. Muka, tangan dan kaki

 

Kulit Mira jadi kering sangat lepas Mira tinggalkan Omega Guard. Not only that, rambut pun banyak sangat gugur 🙁

.

Siku dan lutut nampak sangat keringnya. Sampai tahap if mira garu, memang dry skin tu boleh klua. Tangan atau kaki ni jangan la tersangkut mana-mana, senang sangat luka. Due to kesan-kesan tinggalkan Omega 3 nie, Mira request husband tuk add on semula Omega 3.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Skip ESP pula untuk 1 bulan

.

Ada one time tu, Mira lupa nak order ESP tau. Nak tahu apa jadi ?

.

Jadi Tak Bertenaga.. Lembik..

.

no energy - Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?

.

Jadi sangat-sangat lembik. Tenaga ke laut, dah la MIra susukan 2 babies waktu tue. Perut pula cepat sangat lapar dan masuk je tengahari, Mira memang flat..

.

Petang confirm tidur dan malam pun tak bertenaga macam selalu. Since then, memang ensure ESP dan Omega Guard antara yang Mira akan masukkan dalam Shopping Chart during online shopping. I have learn my lesson.

.

For those yang having cukup Protein dan nutrisi lain, not having ESP maybe is not the main issue. As Mira ni breastfeeding mother so i really need extra Protein. Ibu Menyusu perlukan 2 kali ganda protein tau berbanding dewasa yang lain.

.

Suami sebenarnya tak kisah pun isteri nak ambil apa pun, Isteri die je yang ngada-ngada. Hihihihi. Alhamdulillah dapat Encik Suami yang understanding.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Additional of Alfalfa Complex during Ramadhan

.

During Ramadhan, Mira dah boleh berpuasa seperti biasa. Alhamdulillah sangat. During that time Mira still menyusukan both babies so kerisauan bekalan susu tak cukup tu still ada. Lagi pun since Mira duduk rumah je, Mira memang tak buat stok susu.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Alfalfa Complex by Shaklee

 

Base on few readings and advice dari group Shaklee, Mira decide untuk add in Alfalfa Complex. So list of supplement Mira bertambah lagi la. ESP + Omega Guard + Osteomatrix  + Alfalfa Complex. Mula-mula tu beli Alfalfa Complex yang small size je. Cukup la untuk sebulan usage sebab namanya pun nak mencuba kan.

.

.

Susu badan maintain sehingga waktu berbuka. Boleh terasa berat susu tu even dah petang

.

Normally masa puasa di bulan Ramadhan ni, by waktu petang, dah terasa susu makin berkurang. Tapi with Alfalfa, susu maintain sehingga waktu berbuka on the 1st day itself.

.

Not only that, Alfalfa ni pun bantu hilangkan bau badan dan masalah keputihan tau. But Mira stop bile lepas raya, rasa macam dah tak perlu.

.

And tau tak, Mira purchased a big bottle few months after that sebab baby ada Mild Eczema. Alfalfa really help to detox in case Mira termakan makanan yang menyebabkan kegatalan pada baby. Makan still kene jaga tau.

.

On top of that, Mira still continue with Omega Guard as it is very useful to deal with inflammation due to eczema.

.

Ada separuh pengamal Shaklee tak galakkan ambil Alfalfa jika anak ada Eczema. Mira ambil semua Alfalfa ni after baca banyak testimoni dan home remedies for Eczema.

.

Kebanyakan mereka mendapati Eczema berkurang lepas amalkan Supplement atau makan direct Alfalfa Sprout. Even ada yang buat mandi tau Alfalfa ni. Dorang hancurkan dan buat air rendaman. That one Mira tak try.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Tambah Vitamin B-Complex dan Vitamin C

 

Overall lepas amalkan Vitamin Tambahan Shaklee ni, badan rasa semakin best dan sihat. Then sebab dah rasa macam semakin ok, Mira ambil pula Vitamin B Complex dan Vitamin C.

.

Sebab ape ambil ?? Sebab Mira tau makanan Mira tak boleh nak support nutrisi ni. Buktinya, Mira still tak puas hati dengan kulit Mira. Not only that, base on my reading, Vitamin B Complex ni bagus untuk masalah sendi-sendi dan good for skin, hair and nails. Vitamin C pula? For my babies and myself la kan.

.

Masa ni Mira still buat dropship barang kanak-kanak so ada la duit lebih. Apa lagi. Mira order la Vitamin B Complex dan Vitamin C. Masih lagi tak nak susahkan suami.

.

Orang dah biasa kerja ni, dah biasa ada duit sendiri. Tak suka nak menyusahkan suami. Tapi at last i drop my dropship business and join business Shaklee pula sebab dah dapat impakyang sangat BEST dengan Shaklee.

.

.

Healing Crisis lepas amalkan Vitamin B Complex

.

Apa effect yang Mira rasa lepas amalkan Vitamin B Complex ni???? Hihihihi. I am having Healing Crisis for 2 weeks!!! Mira dulu memang aktif masa zaman sekolah rendah dan sekolah menengah. Main handball semua so jatuh-jatuh tu perkara biasa.

.

Kaki kanan bengkak

Kaki Mira bengkak di kawasan yang selalu sakit waktu main sport zaman sekolah. Rupenyer Vitamin B tu pergi repair urat-urat kat kaki yang memang alwz sakit waktu sekolah dulu. 2 minggu jalan terjengket-jengket. Nak turun naik tangga memang susah. Dah la ada babies. Tapi hadap jugak sebab yakin Vitamin B Complex ni akan dapat bantu Mira.

.

Mira consult juga Master Ira, senior Mira kat UTP dulu since Mira beli Vitamin ni pun through her. Tapi lepas 1 month, Mira terus dah pandai order online. Godek-godek sikit Shaklee2u tu, then dah boleh order online. Try and error jugak la.

.

.

Amalkan Supplement ni perlu minum air yang cukup

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ?
Air perlu cukup jika amalkan Supplement

 

Mira keep on consume Vitamin B Complex dan Vitamin yang lain and seperti advice Master Ira, I keep on drinking more water. 3 Liter tau paling kurang. Bukan mudah mula-mula tau. Naik sebu jugak perut nie.

.

.

Kebas dan Berbisa pada tangan kiri semakin berkurang

.

Tak lama lepas tu, Kebas dan Berbisa tangan Kiri Mira recover bit by bit dan terus hilang! Terus jatuh cinta dengan Vitamin B. Tau tak, sebelum ni, kalau nak masak pun bercinta tau. Nak ambil ikan or ayam dari fridge tu pun nak kene kuatkan semangat. Sakit sangat tangan tau.

.

.

Dah boleh kawal kemarahan

.

Lepas amalkan Vitamin B Complex ni, Mira pun dah macam boleh kawal rasa marah bile anak menguji kesabaran, tetiba macam fikir jauh pulak, hihihi..

.

Kulit makin cantik

.

Masa ni Mira consume ESP + Vit B + Vit C + Oste + Omega Guard dan Alfalfa. Kulit makin cantik. Kulit kering makin kurang. Tumit kaki yang pernah terbelah dan luka sebab kekeringan makin OK !!

.

Dah tak sakit dah 🙂 Luka akibat kene minyak panas masa masak pun cepat recover.. happy giler tau. Mira dah ambil semua Essential Set except Vitalea.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Vitalea dan GLA

.
Masalah kulit Mira boleh cakap 70% dah ok. Nak tggu 100% kene la consistent all vitamins kan dan kene add in Collagen if nak speedy recovery. 

.

Then Mira add Vitalea dan GLA bulan Nov 2017. Kenapa ada GLA pulak nie ?? Sebab promosi bulan Nov 2017 la. Beli Essential Set with 100UV, dapat beli GLA at 20% discount.

.

Tak kan nak lepaskan peluang kan. Ni namanyer rezeki. And Mira tau sangat yang GLA nie salah satu items untuk mereka yang jaga kecantikan.. 🙂

.

.

Rambut kurang gugur, Alahan pada jari hilang

.

Lepas 3 minggu amalkan Vitalea dan GLA, Mira observed, Rambut makin kurang gugur. Alahan pada jari manis makin hilang perlahan-lahan dan terus larikan diri 🙂 

.

Alahan pada metal actually. Mula-mula ambil GLA dan Vitalea, tempat alahan tu jadi gatal semacam dan kemerah-merahan. Pedih giler, merah menyala-nyala gitew.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :

Senggugut makin menjauh bila amalkan B Complex + GLA + Osteomatrix

 

Mira dari zaman anak dara dulu atau lebih tepat sejak zaman sekolah dulu memang alami senggugut teruk. Sampai tak leh nak jalan. Lepas bersalin anak ke-2, senggugut berkurang sikit tapi rasa sengal pada sendi-sendi pula datang.

.

Kalau berdiri, if tak kuat, boleh terduduk dibuatnyer. Memang tak boleh gi jalan-jalan kalau period 1st day till 3rd day.

.

Alhamdulillah sekarang Mira dah boleh gi jalan-jalan walaupun tengah period. Macam biasa la 1st day memang sakit. Bangun je, terus telan B Complex + GLA + Osteomatrix.

.

Then rest kejap dan lelapkan mata. Bila bangun semula tu, Alhamdulillah, sakit perut pun kurang, sakit-sakit pada sendi macam sakit nak bersalin tu pun kurang atau hampir takde. So ape lagi, tengah cuti-cuti ni, Mira ajakla suami gi jalan-jalan.

.

.

Bagus sangat ke Vitamin Shaklee ni ? :
Nak rasai Excitement yang Mira rasa lepas kenal Shaklee ?

 

Korang nak rasa apa yang Mira rasa ?? atau Looking forward nak cuba Set Berpantang / Set Penyusuan Lengkap Shaklee ? Atau berminat nak cuba Essential Set Shaklee ??

.

Contact Mira tau. Mira gtau macam mana nak enjoy harga ahli.. Jom join  jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier !

.

Mira, 012 531 9097.

Atau klik pada link ni untuk whatsapp Mira terus 

 

 

Anak Sembelit dan Susah Makan ?

Anak Sembelit dan Susah Makan ? Ini dahulu, sekarang SEMBELIT anak dah tiada. Anak  pun dah pandai minta makanan tau ?. Anak bujang Mira ni dah berumur 2 tahun lebih. Tengah dalam proses nak bercerai susu badan.

.

Baru seminggu actually beri Milk Shakes ni pada anak.
Kalau nak tau sebelum nie, asal tanya nak makan ke tak, jawapan yang selalu anak berikan ialah “No!”. “No” tu either lembut atau pun garang..
Pernah sekali tu siap cakap “No Rice” sambil goyangkan jari telunjuk die..

.

Geram pun ada.. tapi senyum jugak tau sebab kelakar juga tengok gelagat die. Umur baru 2 tahun lebih tapi cakap macam orang dah dewasa. Yes bukan mudah dealing dengan anak yang Picky Eater nie. Dorang hanya makan apa yang dorang suke sahaja. Sayur ? dan buah ? tu paling susah nak masuk tau. Siap buat muka dan bunyi uuwweeekkkk.. ?

.

Kekadang pening kepala fikir nak masak ape tau. Kalau kat kedai makan jarang rejection die sebab die macam excited nak makan. Sekali sekala je rejection tu. Tapi bila kat rumah rejection tu lebih sikit.

.

Kita ni dok la masak untuk die tapi die selambe je reject. Kalau dulu die takut makan ubat, so boleh la ugut bagi Vitamin, tapi sekarang tu semua dah tak jalan. hhuuaaa..hhuuuaaa.. ?

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Anak Sukar buang air bila bercerai Susu Badan

.

"<yoastmark

 

Waktu kita bagi susu badan dulu, tak ada masalah susah nak membuang sangat tapi bila kurang bagi susu, mula la anak susah nak membuang. Kalau membuang kene termenung kat penjuru-penjuru atau tempat yang tersorok.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Jadi HULK bila membuang

.

"<yoastmark

 

Siap kene marah lagi sape yang datang dekat. Nak membuang pun kene jadi hulk yer sayang. Bila nak cuci tu baru la tau kenapa die menghijau. Kesian memang la kesian tapi anak bujang Mira nie susah sangat nak suruh die minum.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Susah nak minum air masak

.

Bila dah melasak dan peluh-peluh, baru la dia minum. Sayur jangan cakap la, memang die tak suka. Masa die mula belajar makan dulu sempat la bagi puree sayur semua tapi sekarang dah tak nak..

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Tak suka makan Buah dan Sayur

.

Buah pun memilih makan. Buah yang paling dia suka pun buah Anggur ?. Pantang nampak dalam peti sejuk tapi kalau mood dia ke laut, semua pun dia reject ?.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Lepas seminggu Consume Meal Shakes

.

Mira share kat sini perubahan yang berlaku dalam masa seminggu selepas anak Mira consume Milk Shakes ni.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Breakfast jadi kemestian sekarang

.

Happy giler everytime nak bagi makan waktu pagi sekarang ni. Dah tak tension-tension macam dulu. Kalau dulu, tanya atau tunjuk apa pun, semua dia tak nak. Tapi sekarang dah pandai request nak makan apa tau. ?

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Masalah Najis Keras dah TIADA

.

Bukan tu jer, masalah najis keras tu dah tiada.
Mudah je anak nak membuang sekarang. Kalau dulu siap duduk satu tempat dan membuang tapi sekarang mama pun tak sedar anak dah membuang.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Nak ajak makan dah tak susah macam dulu

.

Sekarang Picky Eater tu still ada tapi tak la sampai tak makan langsung. Kene paksa makan tu still ada tapi tak seteruk dulu. Dulu siap nangis-nangis dan jerit-jerit tapi sekarang dah kurang sangat. Alhandulillah.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Dah pandai minta makanan dan mula makan buah

.

At least sekarang kalau nampak mama atau daddy makan buah, dah pandai minta. Kalau ternampak corn flakes dalam kabinet tu, dah pandai kluakan dan minta. Siap minta nak makan dengan susu lagi.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Kekurangan Zat Besi di kalangan Kanak-kanak di Malaysia

 

Dealing dengan picky eater ni force mama jadi a bit creative. Try jugak masukkan sayur dalam makanan. Sebab nak anak sihat punyer pasal. Nak-nak bila baca kekurangan zat besi di kalangan kanak-kanak Malaysia sangat tinggi.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ?:

Kajian ke atas kanak-kanak di Malaysia

 

"<yoastmark

.

Kajian pada tahun 2012 yang dijalankan ke atas 550 orang kanak-kanak di Malaysia mendapati 54.9 peratus mengalami kekurangan zat besi (ID) dan 16.9 peratus mengalami anemia kekurangan zat besi (IDA).

.

Ada kesan sampingan tau bila dah terkena ID nie. Kajian juga menunjukkan walaupun kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat besi (ID) atau anemia kekurangan zat besi (IDA) dirawat, ia tetap membawa kesan ke atas mereka.

.

Masalah ini termasuklah koordinasi, daya ingatan dan pembelajaran yang mana ia boleh menjejaskan mutu pelajaran dan potensi dalam hidup serta perangai kanak-kanak itu sendiri.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Faktor menyumbang kepada  kekurangan zat besi (ID) di kalangan kanak-kanak

.

"<yoastmark

 

ID ni rupanya masalah yang dialami oleh seluruh dunia, bukan Malaysia sahaja dan berlaku di kalangan kanak-kanak 0 hingga 12 bulan. Antara faktor-faktor yang menyumbang kepada masalah ini ialah :

  • Penyusuan ibu yang tidak lengkap
  • Tali pusat yang dipotong sebaik sahaja bayi dilahirkan.

 

Adalah lebih baik tali pusat dibiarkan sekurang-kurangnya 45 saat sehingga 1 minit supaya bayi mendapat lebih zat besi.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Jom dapatkan Meal Shake

.

Ada ibu-ibu yang ada masalah macam ni as well ke? Jom Mira tolong dapatkan Milk Shakes. Kaya dengan Kalsium, Serat, Protein dan Zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan.

.

"<yoastmark

.

Kalau nak tahu, Meal Shake nie minuman berkhasiat, sedap dan berkrim. Perasa Vanilla lagi. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja.

.

Even dulu Mira pun consume Meal Shakes during Ramadhan. Tapi this year Mira add another item for this Ramadhan 🙂 and i love them!

.

"<yoastmark

 

Nak dapatkan Meal Shakes untuk Si Comel anda?
dan nak add in Vitalea for kids untuk melengkapkan keperluan Vitamin dan Minerals si kecil? Boleh pm Mira atau Whatsapp Mira terus tau.

.

Kalau nak tahu, Vita-Lea for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat.

.

Ia tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semula jadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi. Bukan tu je, bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja.

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Testimoni Meal Shake untuk Kesihatan Si Comel

.

Mira selitkan Testimoni penggunaan Meal Shakes. Nie la antara testimoni yang Mira rujuk before Mira sendiri dapatkan Meal Shakes untuk anak Mira.

.

Berselera Makan Lepas Amalkan Meal Shakes by Shaklee

"<yoastmark

.

.

Sembelit Anak Hilang Lepas Consume Meal Shakes

 

"<yoastmark

.

.

Antibodi Anak Jadi Kuat, Selera Makan Bertambah

"<yoastmark

..

.

Anak Berpuasa Tanpa Rasa Penat

 

"<yoastmark

.

.

Anak Picky Eater Jadi Suka Makan

.

"<yoastmark

.

.

Baby Tak Nangis Lagi Bila Nak Membuang

 

"<yoastmark

.

.

Demam Tak Berlarutan, Berselera Makan

 

"<yoastmark

.

.

Jarang Dijangkiti Selsema, Batuk dan Demam

 

"<yoastmark

.

.

Anak Sembelit dan Susah Makan ? :

Hubungi Mira dan dapatkan Meal Shake untuk Si Comel anda.

.

Berminat nak hilangkan terus masalah Sembelit atau sukar membuang air di kalangan Si Comel kita ? Jom bertindak sekarang. Cuba bayangkan betapa susahnya Si Comel nak membuang. Berkerut muka, hilang sikit kecomelan.. hihihi.. tapi tetap comel tau.

.

Hubungi Mira untuk dapatkan Meal Shake bersama Vitalea Kids pada harga yang berpatutan. Nak jimat lagi, boleh join sebagai ahli dan beli pada harga ahli. Ada Free Gift menanti 🙂

.

Semua ordering yang dibuat melalui Mira kan dihandle dan diuruskan oleh pihak Shaklee dan ada jaminan di atas setiap barang semasa tempoh penghantaran. If barang sampai dalam keaddan yang rosak, boleh inform dan kita boleh complain dan Shaklee akan berikan Set yang baru, 🙂 Best ke BEST?

.

Yang nak COD, Mira tawarkan khidmat COD sekitar Bandar Puteri Klang. Tapi kene inform dan once stok available, Mira akan COD terus ya. Kene order dulu sebab Mira memang elak simpan stok yang banyak. Stok hanya untuk kegunaan sendiri dan pelanggan tetap sahaja.

.

Mira  012 531 9097  atau klik pada link ini

 

 

 

 

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? Ramai yang tertanya-tanya masa atau timing yang paling sesuai untuk ambil serbuk Protein nie. Memang kene berhati-hati ye sebab cara pengambilan Protein ni boleh effect how we look ?.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Bila time paling bagus ambil ESP nie?

Hahahhaha..? Tak perlu takut pun. Simple je actually cara nak ambil ESP nie. Mira pasti korang semua dah tau kebaikan ESP and thats the reason korang cari timing dan cara nak consume ESP ni kan ?. ESP dah ada ke belum? Kalau belum boleh contact Mira untuk dapatkannya tau.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Anytime is a Good Time for ESP

Lengkapkan hidangan kita ESP yang berperasa Vanilla nie. Sangat mudah untuk disediakan dan sangat sesuai untuk diminum pada bila-bila masa ?.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Protein Soya ESP boleh diambil pada bila-bila masa

ESP by Shaklee sangat berkhasiat dan boleh menjadi pelengkap hidangan anda kerana :

  • ESP membekalkan 9 jenis Asid Amino Perlu yang badan kita tak hasilkan tau ?
  • Setiap hidangan bersamaan dengan 3 sudu besar ESP membekalkan 14g Protein berasaskan Soya yang tidak diubah genetiknya. (non-GMO)
  • ESP mengandungi 5 jenis Vitamin B yang sangat diperlukan oleh badan. (Vitamin B Complex pula bekalkan 8 jenis Vitamin B)
  • Selain Protein, ESP juga kaya dengam sumber Kalsium untuk pertumbuhan tulang ? dan gigi yang kuat.
  • ESP ni minuman berkhasiat tanpa kolesterol tau. Kajian mendapati menganbilan sekurang-kurangnya 25g Soya dapat menurunkan paras kolesterol dalam darah kita ?
  • ESP juga mempunyai tahap Glisemik Index yang Rendah menyebabkan kita sentiasa rasa bertenaga.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Perlu tahu tujuan pengambilan ESP ?

Banyak sebab orang ambil ESP ni dan yang pasti pengambilan Protein tambahan boleh menambah kualiti pada kesihatan kita secara keseluruhan. Tapi ambil tahu juga sesetengah faktor tau..

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?:

Ambil ESP untuk turunkan badan atau naikkan berat badan ?

Ada orang ambil ESP ni sebab nak kuruskan badan. Tak kurang juga yang ambil untuk naikkan berat badan. Even ada yang ambil untuk bekalkan tenaga dan tak kurang juga untuk tujuan kecantikan.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
ESP juga bagus untuk mereka yang mempunyai masalah Gastrik

Nak naikkan berat atau turunkan berat? ESP ni yang terbaik untuk Ibu lepas Berpantang dan Ibu Hamil. Kalau wanita dan lelaki yang normal, boleh cuba Cinch as well selain ESP ya. Tapi ada juga yang gabungkan Cinch dan ESP ?.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Cinch by Shaklee

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

ESP untuk kecantikan berpanjangan

Kecantikan ? Betul tu. Protein merupakan asas kepada pembentukan sel-sel kita yang kemudiannya membentuk organ. Even kulit pun kita panggil Organ kan. So kalau nak kulit, rambut dan kuku yang cantik, pengambilan Protein ESP ni sangat perlu.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
ESP pun boleh dibuat Mask tau

Selain diconsume, ESP ni pun boleh dibuat Mask. So kalau memang dah ada ESP di rumah, tak perlu lagi beli Mask-mask Korean made tu. Bancuh sikit dan tempek je kat muka ?. Lepas dah kering, boleh cuci.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Ambil ESP untuk Bina Badan ?

Kedua-dua ESP dan Cinch mempunyai kandungan Protein sihat yang tinggi. So tak heran la kalau mereka yang suka bersenam dan mereka yang nak membina otot tu pun ambil ESP.

Protein sangat penting untuk membina otot-oto yang sihat. Otot yang sihat maksudnya otot tanpa lemak. Untuk mereka yang Middle Age atau di usia pertengahan (45 – 65 tahun) pun wajib ambil Protein untuk elakkan otot menggelebeh.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Otot pada badan menjadi kendur dan menggelebeh :O

Yang sibuk nak turunkan berat badan pun wajib ambil Protein ESP atau Cinch so that lepas dah kurus nanti, tak la menggelebeh as well. Badan korang akan nampak lebih fit dan mantap! Protein penting untuk membaiki otot dan membina otot.

Boleh baca di sini.

Siapa yang Memerlukan Protein yang lebih.

4 Tanda dan simptom kekurangan Protein dalam badan.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Cara pengambilan ESP ☺

Cara pengambilan ESP ni senang je. Boleh di ambil bila-bila masa untuk nikmati khasiatnya tapi make sure jangan diambil dengan air yang terlalu panas dan elakkan campur dengan minuman yang kaffein seperti kopi, teh dan minuman berkabonat.

ESP memang boleh diambil bila-bila masa tapi untuk manfaat yang lebih besar, boleh rujuk catatan Mira bawah nie yer..

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Yang nak NAIKkan Berat dan TURUNkan Berat

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Nak SLIM atau nak NAIKKAN berat badan?

Nak senang faham, kalau ada yang nak naikkan berat badan, Serbuk Protein ESP ni boleh diambil selepas makan.

Jika ada yang nak menjaga bentuk badan pula dan nak maintain slim, ambil serbuk Protein ESP ni sebelum waktu makan.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Ibu Menyusu / Lactating Mom

.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Ibu yang Menyusukan Bayi  / Breastfeeding Mom

.

Rahsia ibu ramping dan Susu Melimpah

Ni antara rahsia bagaimana ibu-ibu berpantang tampil ramping semula selepas tamat tempoh berpantang.

.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Set Asas Penyusuan

.

Bukan ramping je tau, bekalan susu badan pun bertambah-tambah dan melimpah-limpah bila ESP ni digabungkan dengan Alfalfa Complex. Ni la Set Basic Penyusuan.

.

Mira dulu bermula dengan ESP dan Omega Guard seperti yang doktor sarankan sebelum melangkah kepada Set Penyusuan Lengkap.

.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Testimoni Set Penyusuan Lengkap Shaklee

.

Pengambilan Protein untuk Ibu Menyusu

Untuk Ibu menyusu, pengambilan Protein tambahan atau ESP ini boleh diambil sehingga 2 hidangan bersamaan dengan 6 sudu besar sehari. Saranan ini daripada Pakar Pemakanan Shaklee.

.

Ini kerana ibu menyusu memerlukan Protein yang lebih untuk memastikan kesihatan ibu berkekalan pada tahap optimum serta susu yang dihasilkan adalah berkualiti. Ibu menyusu memerlukan sehingga 80g Protein sehari.

.

Cadangan Cara pengambilan

Ibu boleh mengambil bersama dengan Sarapan pagi jika dibancuh begitu sahaja atau boleh dijadikan sarapan pagi jika ESP ni dibancuh bersama buah-buahan + oats + Susu.

.

ESP hanya makanan tambahan tapi bila kita dah masukkan sumber fiber dan karbohidrat (oats dan buah), ia boleh dikira sebagai sajian lengkap untuk sarapan.

.

Selalunya Mira cadangkan pengmbilan 2 hingga 3 kali sehari.

  • Sarapan ( 2 – 3 Sudu besar ESP + Oats + Buah + Susu – kepada yang suka susu)
  • Sebelum Makan Tengahari  (1 – 2 Sudu besar ESP + Resepi Kegemaran)
  • Sebelum Makan Malam (1 – 2 Sudu besar ESP + Resepi Kegemaran)

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Cara pengambilan untuk orang yang suka berSENAM

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Ambil ESP sebelum dan selepas bersenam untuk membaiki dan membina otot

Untuk mereka yang aktif bersenam, minum 30 min sebelum bersenam atau memulakan aktiviti di gym. Anda boleh mengambil 1 hidangan ESP 2 jam selepas bersenam. Ini dapat membantu membaiki dan mempercepatkan proses pembaikan otot.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Cara Nikmati Serbuk Protein ESP

Serbuk Protein ini boleh dibancuh sebagai minuman atau dikisar atau diblend bersama buah-buahan kegemaran dan boleh juga ditambah susu dan oats untuk menjadikannya Minuman Smoothies yang menyegarkan serta menyihatkan.

Untuk mereka yang rajin, boleh juga dibancuh dan dibuat ais krim. 🙂

Ia juga boleh diambil sebagai Minuman Tengahari untuk mengganti Milo dan Teh Tarik. Diambil semasa Minum Petang untuk menggantikan Kek dan Donut serta boleh diambil sebagai light dinner.

Anda juga boleh menggantikan makanan Supper anda seperti susu atau burger dengan minuman serbuk ESP ini. Selain itu, minuman ESP ini juga dapat membantu kualiti tidur yang lebih baik as well.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke? :

Dapatkan ESP anda hari ini juga.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Dapatkan ESP anda hari ini

Ingin dapatkan ESP untuk kesihatan yang lebih baik dan tampil lebih yakin ? Hubungi Mira untuk mendapat ESP atau sebarang produk Shaklee.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Puasa dengan lebih bermakna dengan 3 Mighty Gems

Mira 012-531 9097

(Klik pada nombor di atas untuk terus Whatsapp Mira yer)

Mira merupakan Pengguna dan Pengedar Shaklee. Anda yang berada di Malaysia boleh dapatkan barangan Shaklee daripada Mira. Jadi ahli dan nikmati setiap pembelian pada harga ahli.

Barangan yang ditempah melalui Mira akan Mira orderkan direct daripada Shaklee. Anda akan dapat produk yang terbaru (1st Come 1st In), terjamin kualiti dan terdapat jaminan sekiranya terjadi apa-apa terhadap barangan anda.

Bagi mereka yang berada di sekitar Klang, jika berminat untuk COD barangan Shaklee, boleh lakukan tempahan lebih awal ya. Mira tak simpan stok yang banyak 🙂

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?
Hubungi Mira unutk mendapatkan ESP anda

Mira 012-531 9097

(Klik pada nombor di atas untuk terus Whatsapp Mira yer)

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa

Kepentingan Vitamin D kepada kanak-kanak dan dewasa memang tidak dapat dinafikan. Vitamin D adalah vitamin larut lemak yang diperlukan oleh badan untuk membantu mengekalkan tahap normal kandungan kalsium dan fosforus dalam darah.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kepentingan Vitamin D

 

Vitamin D membantu tubuh menyerap kalsium disamping membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

 

Kekurangan Vitamin D boleh menyebabkan tulang menjadi kurang tumpat, rapuh, dan tidak mengekalkan bentuknya.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Vitamin D menggalakkan penyerapan Kalsium dalam badan

 

Selain itu Vitamin D juga memainkan peranan yang penting untuk memastikan kesihatan jantung baik dan untuk melawan jangkitan.

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Sumber Vitamin D

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Sumber Vitamin D semulajadi di pagi hari

 

Vitamin D boleh didapati melalui pancaran cahaya matahari pada kulit atau daripada diet kita, tetapi sangat sedikit sumber Vitamin D yang berasal dari sumber makanan semulajadi seperti contoh ikan berlemak seperti salmon. [I]

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Sumber Vitamin D dan kandungannya

 

Di dalam diet warga Amerika, makanan yang diperkaya dengan Vitamin D merupakan makanan yang membekalkan kebanyakan Vitamin D yang diperlukan oleh tubuh badan. [ii] Sebagai contoh, hampir semua bekalan susu di AS diperkuat dengan 100 IU vitamin D bagi setiap 8 auns.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Sumber Vitamin D untuk tubuh badan yang lebih sihat

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kekurangan Vitamin D dan Kekuatiran Utama dalam pertumbuhan kanak-kanak

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Masalah Ricket di kalangan kanak-kanak.

 

Rickets merupakan antara kesan kekurangan vitamin D yang melampau yang menjejaskan bayi dan kanak-kanak kecil. Antara kesan-kesan Rickets adalah masalah tulang lembut dan kecacatan.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Antara tanda-tanda Riket pada kanak-kanak

 

Masalah Ricket ini telah hampir dihapuskan di Amerika Syarikat apabila susu yang diperkayakan dengan Vitamin D diperkenalkan pada tahun 1930-an.

 

Gejala Ricket di kalangan kanak-kanak.

Gejala atau tanda-tanda riket termasuklah:

  • Sakit atau kelembutan pada tulang lengan, kaki, pelvis, atau tulang belakang.
  • Kepatahan tulang.
  • Kekejangan otot.
  • Kecacatan gigi, seperti: pembentukan gigi yang lambat, lubang dalam enamel.
  • Kecacatan rangka, termasuk: tengkorak berbentuk aneh.

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Susu diperkaya dengan Vitamin D sahaja tak mencukupi  ?

 

Walau bagaimanapun, kebimbangan mengenai kekurangan Vitamin D di Amerika Syarikat baru-baru ini telah muncul semula. Terdapat peningkatan bilangan laporan pengambilan Vitamin D yang tidak mencukupi dan terdapat tanda-tanda kekurangan pada kanak-kanak dan juga orang dewasa.

 

Berdasarkan penemuan dari Kajian Kesihatan dan Pemakanan Nasional (NHANES), kanak-kanak yang tinggal di Amerika Syarikat menggunakan 300 IU Vitamin D setiap hari, secara purata, dari sumber makanan dan makanan tambahan.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Cukup ke Vitamin D yang anak-anak kita perolehi ?

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kajian kepekatan Vitamin D di kalangan kanak-kanak

 

Dalam kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Nutrition Clinical, para penyelidik menganalisis tahap Vitamin D dalam darah  untuk 382 kanak-kanak dan remaja yang sihat.

 

Mereka mendapati bahawa 55% kanak-kanak mempunyai tahap kepekatan Vitamin D yang kurang di dalam badan jika dibandingkan dengan dos yang dicadangkan.

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kaitan musim sejuk dan kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari menyumbang kepada  kekurangan Vitamin D dalam badan

 

Mereka juga mendapati kandungan Vitamin D dalam darah menurun pada musim sejuk akibat daripada kurang pendedahan kepada cahaya matahari.

 

Secara keseluruhannya, 68% kanak-kanak mempunyai tahap Vitamin D yang rendah dalam darah mereka ketika musim sejuk kerana mereka menghabiskan lebih banyak waktu di dalam rumah.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Kurang pendedahan kepada cahaya Matahari antara punca kekurangan Vitamin D

 

Dalam kajian lain yang melibatkan 380 bayi dan kanak-kanak yang sihat, kekurangan Vitamin D  kebanyakan didapati meliputi 12% daripada keseluruhan kajian.  Tetapi  40% daripada keseluruhan bayi dan kanak-kanak tersebut mempunyai tahap vitamin D yang dianggap lebih rendah daripada yang dicadangkan.

 

Antara faktor yang menyebabkan risiko kekurangan vitamin D pada kanak-kanak termasuklah :

 

  • Kurangnya pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin .

 

  • Kanak-kanak menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah dan menyebabkan kurang pendedahan terhadap cahaya matahari.

 

  • Penggunaan pelindung cahaya matahari, yang menyekat sintesis vitamin D

 

  • Dan faktor lain seperti mempunyai kulit yang gelap

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Cadangan Pengambilan Vitamin D pada Bayi dan Kanak-kanak

 

Pada tahun 1997, Panel Akademi Sains Kebangsaan (khas untuk Vitamin D) bersama-sama dengan Institut Perubatan mengesyorkan pengambilan harian 200 IU Vitamin D. Ini adalah untuk mencegah masalah kekurangan Vitamin D di kalangan bayi, kanak-kanak dan remaja yang sihat.

 

Pada masa itu, cadangan ini telah disahkan oleh American Academy of Pediatrics (AAP). Walau bagaimanapun, pakar pemakanan, penyelidik, dan pakar kanak-kanak berhadapan dengan kajian saintifik yang menghubungkan kekurangan vitamin D dalam darah dengan pelbagai masalah kesihatan seperti :

 

  1. Demineralisasi tulang dan
  2. Penyerapan kalsium yang tidak menyeluruh,
  3. Pelbagai isu kesihatan lain, termasuk rintangan insulin , tindak balas imun dan kesan metabolik yang lain termasuk risiko kanser yang lebih tinggi.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Vitamin D antara yang penting untuk mengekalkan tahap kesihatan yang optimum

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Cadangan baru untuk keperluan Vitamin D

 

Berdasarkan bukti daripada ujian klinikal yang terkini dan sejarah penggunaan vitamin D yang selamat, AAP baru-baru ini mencadangkan untuk menggandakan pengambilan harian Vitamin D. Dos yang disyorkan ini melebihi cadangan National Academy of Sciences.

 

AAP kini mengesyorkan bayi dan kanak-kanak dari semua peringkat umur mendapat 600 IU vitamin D setiap hari. AAP juga mengakui bahawa adalah sukar untuk kanak-kanak dan remaja mendapat 600 IU vitamin D dari diet seharian.

 

 The American Academy of Pediatrics and the Institute of Medicine recommend a daily intake of 400 IU per day of vitamin D during the first year of life beginning in the first few days, and 600 IU for everyone over age 1

 

Oleh itu untuk membantu bayi dan anak-anak memenuhi keperluan Vitamin D mereka serta untuk nutrien kesihatan tulang yang penting, AAP mencadangkan pengambilan harian suplemen vitamin D.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Susu Ibu yang terbaik untuk si bayi

 

Pengambilan makanan tambahan atau suppliment ini sepatutnya bermula seawal kelahiran untuk bayi yang diberi susu ibu dan pada 1 tahun untuk bayi yang diberi susu formula.

 

Maksudnya bayi yang baru lahir boleh mendapatkan bekalan Vitamin D yang diperlukan melalui susu ibu. Para ibu perlu pastikan bekalan kalsium mereka cukup untuk diri mereka dan bayi yang disusukan.

 

Kekurangan kalsium di kalangan ibu-ibu antara penyebab ibu-ibu mudah mengalami sakit pinggang. Ini berdasarkan pengalaman Mira dan pengguna Ostematrix tau.

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Sumber Vitamin D untuk Kanak-kanak dan Dewasa

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Sumber Vitamin D untuk Bayi dan Ibu Menyusu, Ibu Mengandung serta orang Dewasa.

 

Bayi pun perlukan Vitamin D ? Betul tu. Bayi perlukan untuk memastikan kualiti tulang yang terbentuk adalah lebih kuat dan sihat. Lebih berkualiti bermaksud tulang yang lebih tumpat dan padat.

 

Bayi boleh mendapatkan sumber Vitamin D daripada susu ibu tau. Itu sebab sangat penting untuk ibu mengandung dan ibu menyusu mengamalkan pemakanan yang seimbang dan berkhasiat.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Ostematrix, Pil Kalsium yang mengandungi Vitamin D san Magnesium. 4 biji Ostematrux membenkalkan 400IU Vitamin D

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Kepentingan Pil Kalsium

 

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh, kerana itulah amat penting untuk kita memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh membina tulang baharu dengan pantas, tetapi apabila umur semakin meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina.

 

Hakikat inilah menjadikannya penting untuk kita membekalkan tulang dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Keistimewaan Ostematrix

 

Kita Memerlukan Lebih Daripada Kalsium untuk Tulang Yang Kuat. Antara yang penting dan bahan utama dalam Ostematrix ini ialah :

 

  • Kalsium – Bahan asas untuk membina tulang
  • Magnesium – Membantu menghantar kalsium kepada tulang
  • Boron – Membantu metabolisme tulang
  • Vitamin D – Merangsang penyerapan kalsium
  • Kuprum, Zink and Mangan – Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Kandungan Nutrisi setiap kalsul Ostematrix. Cadangan hidangan adalah 4 biji setiap hari untuk dewasa

 

Bukan itu sahaja, penyerapan kalsium ke dalam tubuh badan juga sangat penting. Ostematrix ini dah menjalani ujian penyerapan secara klinikal tau.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Kajian Penyerapan Ostematrix yang dibuat secara klinikal

 

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan Pil Kalsium dengan Vitamin D dan Magnesium nie boleh whatsapp Mira direct (click sahaja) ya. InsyaAllah Mira akan membantu.

 

Antara tajuk lain yang mungkin dapat membantu anda :

  1. Apa tanda-tanda kekurangan Kalsium dalam Badan ? Click di sini
  2. Kurang air dalam badan pun boleh effect kesihatan tulang kita ? Betul ke ? Baca lebih lanjut di sini
  3. Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang. Boleh baca di sini
  4. Kaitan Omega 3 dan Osteoporosis. Click untuk tahu lebih lanjut.
  5. Bekalkan bayi anda dengan Nutrisi terbaik. Nak tambah susu badan ? Jom baca

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Sumber Vitamin D untuk Kanak-kanak.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Multivitamin Vitalea for Children

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Keistimewaan Multivitamin Vitalea for Children

 

Vita-Lea® for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. Ini merupakan ciri-ciri Multivitamin Vitalea untuk Kanak-kanak :

 

  • Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat.

 

  • Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semula jadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi.

 

  • Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja.

 

Kandungan atau Nutrisi yang tersedia di dalam setiap tablet Vitalea Kids adalah seberti jadual di bawah nie.

 

Kanak-kanak berumur 4 – 12 tahun boleh mengambil 2 biji sehari selepas makan.

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Kandungan Nutrisi Vitalea for Children

 

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan Multivitamin Vitalea untuk kanak-kanak ini yang diperkaya dengan Vitamin D dan Vitamin-vitamin yang lain nie boleh whatsapp Mira direct (click sahaja) ya. InsyaAllah Mira akan membantu.

 

Ye la budak-budak sekarang nie susah betul nak disuruh makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Alternative yang terbaik ialah Multivitamin yang paras gulanya rendah which berasal dari bahan-bahan semulajadi dan sedap untuk dikunyah!

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ??

 

Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya.  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa :

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

images 9 - Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
First In First Out. Stock yang sampai dulu akan dihabiskan terlebih dahulu.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal sebagai Bukti. Feel free to ask k. 🙂

1516087857_2018_HALAL_Annual_Certificate_1219-17-32812

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

Rujukan  :

  1. https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/Kids-and-Vitamin-D-Deficiency.aspx
  2. Health Resource by By Dr. Jamie McManus.
  3. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/ostematrix/
  4. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/vita-lea-for-children/

 

 

Disclaimer:

This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly.

 

Information at jomhidupsihat.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

 

Penafian:

Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera.

 

Maklumat di jomhidupsihat.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan ?? Mira dulu pernah cuba herba yang selalu ada di rumah. HALBA. Boleh ke ??  Mula-mula dulu Mira pun tak percaya tapi try juga la..

 

Untuk para ibu yang ada masalah susu drop atau dalam usaha untuk menambah susu badan, boleh la cuba ya. Ini salah satu cara yang Mira dah cuba dan Alhamdulillah berkesan.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Nie rupa Halba untuk yang still confuse bagaimana la rupa si Halba nie..

 

Halba nie juga dikenali sebagai Funegreek. Mira dulu masa nak try masak vegetarian bukan main lagi pening kepala apa la maksud Funegreek nie. Rupanya halba. Daun Funegreek nie antara yang digunakan dalam masakan vegetarian India.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

 Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Ingatkan Halba nie untuk masakan jer.

 

Yes.. Mira ingatkan Halba nie just guna untuk masak je tapi rupanya banyak fungsi-fungsi yang lain. Banyak resepi masakan masyarakat Timur yang menggunakan Halba sebagai rempah sampingan contohnya masakan Kari.

 

Halba pun ada je digunakan oleh masyarakat Melayu untuk masakan Asam Pedas tau. Tapi jangan letak banyak-banyak, nanti pahit pula.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kegunaan dan Fungsi Halba

 

Terapi Ayurveda dari India menggunakan Halba unutk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Selain India, masyarakat China dan Arab turut menggunakan Halba sebagai penawar kepada diabetes dan hyperkolesterol.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pelbagai fungsi Halba

 

Halba juga dipercayai boleh membantu mereka yang mengalami masalah gangguan saluran pencernaan contohnya kekembungan, batuk, sakit tekak serta untuk menyejukkan badan apabila ulser dan rongga mulut mula timbul.

 

Selalu kita nampak orang India nie rambut mereka tebal-tebal kan. Genetik ialah salah satunya tapi masyarakat India juga mengamalkan campuran yogurt dan halba sebagai perapi rambut.

 

Halba juga turut digunakan dalam perubatan Cina untuk merawat masalah mati pucuk. Bahkan bapa perubatan Yunani, Hippocrates turut menggunakan halba untuk rawatannya.

 

Banyak rupanya fungsi Halba nie. Nie berdasarkan bacaan Mira. Mira just amalkan Halba nie untuk jangkamasa yang pendek saja sebab tak serasi dengan badan.

 

Penggunaan halba untuk memperbanyakkan susu badan nie memang merupakan petua traditional dan mengikut bacaan Mira jika ada yang terkena cirit-birit bila mengamalkannya, perlu dikurangkan dosage. Kira macam dah terlebih la tu.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Pengalaman Minum Air Rebusan Halba

 

Mudah sangat rupanya nak gunakan Halba nie. Just rebus bersama teh herba atau rebus kosong pun boleh. Mira pun dah cuba dan berkesan juga la…

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Tapi pengambilan halba nie Mira tak boleh nak teruskan sebab sejak amalkan minum air rebusan Halba nie, Mira sering kena sakit dada. Ada juga yang advice Mira campurkan serai tapi still rasa sakit tu ada.

 

Badan Mira nie sejuk dan banyak angin so bila ambil air rebusan halba berturut-turut, sakit dada tu memang akan datang. Lepas stop pengambilan air rebusan halba ni, Alhamdulillah dah tiada sakit dada lagi. 🙂

 

Dari anak dara dulu lagi MIra nie memang tak boleh nak ambil atau consume any makanan atau minuman yang bersifat sejuk. If consume lebih, dada Mira tend untuk rasa sakit dan badan rasa very weak. So sadly i have to discontinue projek minum air rebusan halba.

 

Tapi tu tak halang Mira untuk gunakan halba dalam masakan. And just got to know yang letakkan halba dalam masakan asam pedas pun best tau !! Mira memang akan letak halba dalam masak asam ever since Mira tau bout this.

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Terpaksa dan Terus Jatuh Cinta

 

So lepas Halba dah confirm Mira tak boleh amalkan daily basis, Mira stop consume it and amalkan pemakanan yang doktor sendiri recommend pada Mira. Pemakanan yang macam mana ?? Stay tune tau..

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Doktor agree dan sarankan

 

Yup.. Doktor yang agree untuk Mira consume Set Berpantang by Shaklee ni ialah Dr Madhulika, doktor pakar sakit puan di Manipall Hospital yang Mira consult. She is an Indian doctor originated from India tapi pandai berbahasa Malaysia. A very good doctor.

 

download 1 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Dr Madhulika

 

Bila Mira nak dapatkan set berpantang, the 1st person Mira bagi tau for sure suami dan suami yang advice Mira untuk minta pendapat Doktor Madhu since Dr Madhu kan Gyne.

 

 

Mira siap bawa buku panduan yang lengkap dengan details on content dan nutritional facts tentang produk tu. Tak nak la ambil masa doktor lama-lama so kita supply with strong and enough info.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Energized Soy Protein, ESP by Shaklee.

 

The 1st item yang doktor terus agreed was on Energized Soy Protein, ESP by Shaklee. It is a soy base protein actually. Very fine and sedap. Manis-manis buah which sugar content originated from the soy itself.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Kebanyakan orang tidak dapat mengekalkan tenaga atau stamina mereka sepanjang menjalani kehidupan seharian. ESP ni dapat bantu mempertingkatkan tenaga dan stamina kita.

 

Protein soya nie berasaskan tumbuhan dan mampu membekalkan tenaga lebih lama kerana paras glisemiknyer (GI) yang rendah which means kita kenyang lebih lama.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pengekalan tenaga yang lebih panjang tempohnya

 

Indeks Glisemik (GI) menunjukkan kesan makanan ke atas gula darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat menyebabkan paras gula dalam darah naik mendadak dan kemudiannya menurun dengan pantas, menjadikan kita mudah letih, mudah rasa terganggu dan lapar.

 

ESP juga mempunyai tindak balas “turun-naik” tetapi ESP mempunyai indeks glisemik (GI) rendah. Apa kelebihan GI rendah ???

 

  • Paras gula darah dalam darah kekal stabil,
  • Membantu mengekalkan tenaga,
  • Mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama dan
  • Bermanfaat untuk mengurangkan berat dan mengekalkan kesihatan jangka panjang.

 

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh badan kita, seperti batu bata yang membina rumah. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Soy powder antarapilihan sumber protein masa kini

 

Mira tahu memang banyak produk berasaskan protein di pasaran tapi kenapa Mira pilih ESP by Shaklee ???

 

  • Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).

 

  • Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.

 

  • Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.

 

  • Membekalkan 9 asid amino.

 

  • Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

 

Perlu ke Protein ni ? Kan doktor dah confirmkan bagus tapi nak tahu kepentingan Protein kepada ibu menyusu dan wanita secara amnya ?? Click sini

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex works well with ESP

 

Kebetulan selepas berpantang bulan Ramadhan pula menyusul, dan experience tu yang buat Mira yakin sangat dengan ESP dan herba yang Mira just get to know which is Alfalfa. Mira ada share experience Mira berpuasa dan menyusu di bulan Ramadhan. Click sini and let me share my experience !

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Set Penyusuan paling Basic

 

Alfalfa nie merupakan sejenis herba. Boleh juga la nak dipanggil jamu. Tapi alfalfa yang Mira amalkan nie dalam bentuk capsule yang diperbuat daripada daun alfalfa yang organik.

 

Alfalfa bermaksud “raja segala makanan” dan ada sebab gelaran tersebut diberikan sebab ia sangat berkhasiat. Alfalfa mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah.

 

Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin.*

 

Memang boleh je kita beli Alfalfa nie coz memang ada jual die EON. Mira sendiri pernah jumpa di EON tapi tak beli pun. Mira pernah baca yang akar alfalfa nie mudah terkena jangkitan bakteria so memang tak berani la nak main beli jer.

 

Tapi memang berani tahap gaban bila beli dari Shaklee sebab kita tau semua produk Shaklee nie melalui kajian, ujian dan saringan oleh pihak Shaklee sebelum sampai kepada kita. InsyaAllah selamat.

 

Halal tu jangan cerita la. Memang Shaklee ada je beri sijil Halal yang dikeluarkankan oleh Jabatan Agama Islam Amerika sebab produk Shaklee yang masuk Malaysia semua dihasilkan di US.

 

Apa lagi kelebihan Alfalfa dari Shaklee nie ?  Kalau nak tahu, Alfalfa Complex adalah Shaklee Signature Formula yang asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada 1950’an.

 

Ditanam di kawasan subur, Antelope Valley, California, Shaklee menuai alfalfa semasa di puncak kematangan – semasa berumur 2 tahun, untuk memastikan penggunanya memperolehi kandungan nutrisi sebaik mungkin.

 

Selepas dituai, ia diletakkan untuk pengeringan di bawah udara segar dan sinar matahari panas California, dan Shaklee hanya menggunakan serbuk dedaun untuk menghasilkan tablet alfalfa.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex dan ESP is Basic Set Penyusuan

 

Basic jer ?? Yes. Alfalfa Complex dan ESP merupakan set paling basic penyusuan. ada 2 nie pun dah cukup baik tapi kalau nak maintain tulang, gigi dan system saraf yang lebih baik, Mira recommend ambil sekali dengan Ostematrix.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Feedback on Ostematrix

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Ostematrix untuk kekalkan kesihatan tulang dan gigi

 

Ostematrix nie Pil Kalsium yang juga memiliki kandungan Magnesium dan Vitamin D yang membantu badan menyerap Kalsium.

 

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh kita. Thats why amat penting untuk kita memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh kita membina tulang baru dengan pantas, tetapi apabila umur semakin meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina.

 

Hakikat inilah menjadikannya penting untuk kita membekalkan tulang  dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.*

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
makin lama makin ramai jatuh cinta dengan Ostematrix

 

Kalsium je ke yang tak cukup ke ? Actually Mira pun ada consume Pil Kalsium lain sebelum nie tapi lepas Mira try Ostematrix, terus jatuh cinta. Kesan die nampak sangat cepat. Baca Tanda-tanda kurang Kalsium dalam badan.

 

Apa pula fungsi Magnesium ? Magnesium membantu menghantar kalsium kepada tulang manakala Boron membantu boost metabolisme tulang.

 

Kehadiran Vitamin D pula merangsang penyerapan kalsium dan kehadiran Kuprum, Zink and Mangan mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.

 

Nie la keistimewaan Pil Kalsium by Shaklee yang juga dikenali sebagai Ostematrix. Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan, dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan.

 

10128 OsteMatrix chart MS 300x199 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Ujian penyerapan Kalsium dalam badan dalam tempoh 12 jam

 

Pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix® menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12-jam. Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

 

Ada masalah tulang. Ada 5 Tips untuk penyembuhan tulang di sini.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Omega 3 untuk kulit lebih sihat

 

Selain ESP , Alfalfa Complex dan Kalsium, yang Mira akan cadangkan juga ialah Omega 3 kepada para ibu. Omega 3 ni pun antara Vitamins yang Dr Madhulika advice  Mira untuk consume.

 

Bukan unutk Mira je tapi untuk kebaikan baby as well. Sangat baik untuk perkembangan minda dan penglihatan bayi tau. But effect yang paling Mira tak boleh lupa ialah more towards inner beauty of my skin.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Produk ni bukan untuk si ibu sahaja, tapi manfaat untuk baby pun sangat besar

 

Boleh baca kisah Mira rawat masalah kulit kering dengan Omega 3 nie sebagai salah satu element disamping ESP dan Vitamin lain. Boleh Click di Sini untuk baca lebih lanjut journey Mira dengan masalah kulit kering since mula pregnant.

 

Alhamdulillah setelah berkenalan dengan Shaklee, sikit demi sikit terlihat perbezaan pada kualiti kesihatan diri. Not only that, gaya hidup pun ada perubahan yang lebih positif.

 

Pengambilan Omega 3 nie pun dapat membantu untuk menurunkan berat badan. Bagaimana ?? Yang berminat nak tahu, cuba baca yang nie.

 

Not only that, yang concern dengan kualiti tulang pada usia lanjut, pengambilan Omega 3 juga sangat membantu mencegah Osteoporosis tapi kene la consume Pil Kalsium as well. Tak boleh bergantung kepada Omega 3 sahaja tau. Baca lebih lanjut di sini, 7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)

 

MIra faham dan Mira tahu banyak jenis Minyak Ikan yang terdapat di pasaran. Tapi kenapa nak kena pilih Omega Guard by Shaklee ??

 

Hari nie Mira kupas 3 sebab utama. Mira dah pernah tulis bout this previously as well actually.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard merupakan Minyak Ikan Berpekatan Tinggi

 

OmegaGuard membekalkan spektrum lengkap iaitu tujuh jenis asid lemak Omega-3 yang tulen. Ia biasanya ditemui secara semula jadi pada ikan kecil di habitat lautan dalam yang sejuk airnya.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard melalui process Penyulingan Molekul Berganda

 

Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ , ia menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar.

 

Selain tersingkirnya logam-logam berat seperti yang disebut tadi, penyulingan berperingkat ini mengurangkan bau dan rasa hanyir minyak ikan Omega 3 as well.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard dan Sahabat Laut

 

Produk Omega 3 atau Omega Guard yang dikeluarkan oleh Shaklee telah diiktiraf oleh Friend of the Sea®. Pengiktirafan ini menunujukkan Shaklee juga bertekad untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi sentiasa stabil dan tidak menjejaskan alam sekitar.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Set Lengkap Penyusuan merupakan Set Berpantang

 

Mula-mula dulu MIra ingatkan Set Berpantang Shaklee nie nak kena beli macam-macam. Rupanya Set Berpantang Shaklee yang lengkap merupakan Set Daily Essential yang ditambah dengan Ostematrix (Pil Kalsium) dan Alfalfa Complex.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Daily Nutrision Essential by Shaklee

 

Apa kandungan Set Berpantang Lengkap atau Set Lengkap Penyusuan nie? Set nie terdiri daripada Nutrisi penting yang melengkapi keperluan nutrisi asas kita dengan gabungan :

 

  1. ESP Soy Protein Isolate Powder,
  2. Vita-Lea®,
  3. OmegaGuard™ ,
  4. Sustained Release Vita-C PlusTM,
  5. B-Complex

 

dengan penambahan Ostematrix dan Alfalfa Complex, gabungan kesemua 7 item ini merupakan yang terbaik terutama untuk ibu berpantang dan yang berhasrat ingin menyusukan anak mereka sepenuhnya dalam tempoh 2 tahun.

 

 

Nutrisi Set Lengkap ini complete dengan 28 vitamin dan mineral penting, asid lemak omega-3, 14g protein setiap hidangan, dan 500mg Vitamin C semula jadi setiap hidangan.

 

Bukan itu sahaja, terdapat 8 jenis Vitamin B yang penting untuk kesihatan yang optimum, sumber kalsium, magnesium dan mineral lain yang membantu penjagaan dan mengekalkan kesihatan tulang.

 

Pek nutrisi penting ini membantu tubuh kita mendapat nutrisi asas berkhasiat yang ia perlukan untuk menyokong kesihatan badan yang optimum.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Ibu yang menyusukan anak ?? Yes ramai je yang tak ambil vitamin nie semua tapi nampak sihat jer.. Tau tak zat besi juga membantu badan kita menghasilkan enzim yang melawan free radical dalam badan ??

 

Kita duk bagi anak menyusu dan semua nutrisi penting dah disalurkan kepada anak melalui susu badan kita. So berapa sangat yang tinggal untuk kita ??? Renungkan..

 

 

Memang ramai yang mengatakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran je dah cukup tapi hakikatnya, mineral dan vitamin banyak terhapus semasa proses penyediaan makanan itu sendiri.

 

Proses membersihkan dan proses memasak. Pernah kan nampak orang yang dah potong-potng sayur then terus rendam ?? Pernah tak nampak deep fry. Suhu yang tinggi pun boleh menghapuskan Vitamin dan minerals. Ok la.. at least dapatla fiber.. to look at the positive side. 🙂

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ?? Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal nie sebagai Bukti.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

 

Rujukan :

  1. http://www.mingguanwanita.my/punyalah-banyak-khasiat-halba-eloklah-kaum-wanita-simpan-stok-1-kilo-di-dapur/
  2. https://www.hmetro.com.my/node/190161
  3. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/alfalfa-complex/
  4. http://www.shaklee.com.my/products/healthy-nutrition/ostematrix/

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.

 

Tapi Mira ambil Shaklee at the first place bukan untuk kulit pun.. Untuk berpantang je.. Tu pun bermula dengan Set paling Basic. 2 items je yang doktor Mira suggest.. Set ke tu ?? Hihihi

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Masalah Kulit Kering sejak Mengandung anak Pertama hilang lepas melahirkan 2nd Baby..

 

Tapi effect die kebbabboommmzzzz!!!!

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Banner Sharing at LAT Family Telegram Channel

 

Few days back,  Mira direquest untuk share mengenai Essential Set Shaklee.
Mostly based on my own experience of course..

 

Not only sharing the IMPACTs yang Mira terima hasil pengamalan tapi Mira selitkan few information to add on more values to my reader.

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Daily Essential Set Shaklee

 

Essential Set Shaklee ni boleh diconsider Essential Nutrient..
Sebab almost all nutrient yang kita perlukan ada dalam nie except few item..

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee : My Sharing

 

Tak kan nak share kisah Mira je kan.. Mira kalau boleh nak orang dapat manfaat dari sharing Mira so Mira plan something for my readers and those yang akan attend sharing online..

 

Below are items yang Mira akan kupas di Blog dan during sharing :

  1. Apa itu Essential Nutrient
  2. 6 Nutrisi Penting dan Kepentinganya kepada Badan
  3. Pengalaman Masalah Kulit Kering hilang selepas berpantang
  4. Tanda-tanda Kekurangan Nutrient Penting dalam Badan.

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

Apa itu Essential Nutrient

 

Essential Nutrient ialah Nutrien Penting yang sangat diperlukan. Penting untuk semua sistem badan berfungsi atau lifesaving.

 

Nutrien atau nutrisi adalah apa-apa bahan yang apabila dicerna menyumbang kepada metabolisme, fungsi atau pertumbuhan badan.

 

Antara Nutrien penting ialah vitamin, mineral, asid lemak dan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi.

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Essential Nutrient untuk badan berfungsi

 

Tak ada benda lain yang boleh gantikan Nutrisi Penting nie in order untuk kita stay alive..

 

Contoh pergi Space.. still bawa juga bekalan makanan kan.. Tapi makanan tu siap pack semua.. which consist of all the essential nutrient.

 

Even nutritionist work specially for Astronaut so that Astronaut get the essential nutrition walaupun berada di space. And during 1990, NASA sendiri consult Shaklee for their Astronaut benefits.

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Bulgarian Space Food

 

Ye la.. kat space mana la nak cari Fresh Food..
Kita yang kat bumi pun dok sibuk nak ambik Fast Food kan..

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Shaklee Astro-Ade ialah Supplement yang digunakan oleh astronaut specially during entering Earth from Space.

 

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

6 Nutrisi Penting dan Kepentinganya kepada Badan

 

Tadi Mira ada mentioned, Essential Set Shaklee ni cover almost all Essential Nutrient yang kita perlukan..

 

Almost all.. but not all.

 

Dalam pemakanan kita pula, kita makan tapi tak semua nutrisi kita dapat..
So kita mintak tolong Essential Set tuk cover kekurangan nutrisi nie..

 

Apa antara kesan-kesan tak cukup Essential Nutrient ??

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Kesan Kekurangan Nutrisi dalam Badan

 

Jadual atas ni just tunjuk sebahagian kesan kekurangan Nutrisi. Kita akan cover lagi pada section yang terakhir tau.. Sekarang kite tengok apa Nutrisi Utama yang diperlukan oleh badan.

 

6 Nutrisi Penting dan Kepentinganya kepada Badan

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
6 Nutrisi Penting untuk Fungsi Badan

 

Nie la 6 Nutrisi Penting tu.. Mira akan terangkan satu-satu apa keenam-enam Nutrisi Penting nie dan kepentinganya kepada tubuh..

 

1. Carbohydrates / Karbohidrat

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Karbohidrat

 

Karbohidrat

  • -> Sumber tenaga utama badan terutama untuk sistem saraf pusat dan otak serta lindungi badan dari penyakit. (Mayo Clinic)
  • -> Menjadi 45% to 65% daripada jumlah kalori harian (Dietary Guidelines for Americans.)

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Complex Carbs vs Simple Carbs

 

Karbo ni ada yang bagus and ade yang bad.. Kaobohidrat yang bagus ni kita panggil Complex Carbs sebab rantaiannyer mengambil masa nak diuraikan sepenuhnya.

 

So kuantiti gula yang masuk dalam darah pun sedikit demi sedikit. Orang yang amalkan Complex Carb nie selalu rasa lama je kenyang sebab kebanyakan Complex Carb nie tinggi Glisemik Index.

 

Yang on Diet, diet yang nak slimkan badan tue, it is advise able ambil Complex Carb sebab kebanyakan Complex Car nie tinggi fiber dan buat kite kenyang lama. Bagus untuk nutrisis badan sebab tinggi kandungan Vitamin dan Minerals juga.

 

 

2. Protein.

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Protein

 

  • ->Protein bekalkan bahan binaan untuk badan kita. Setiap sel, dari tulang hinggala ke kulit dan rambut, semua mengandungi protein.
  • -‎>Hormones, antibodi dan bahan-bahan lain dalam badan terdiri daripada Protein.
  • -‎> Protein juga akan ditukar kepada Tenaga bila bekalan tenaga dalam badan tak cukup.
  • -‎> Dikatakan 15% dari total weight kita adalah due to Protein.
  • -‎> Protein sangat penting untuk Tumbesaran dan Kekalkan tahap kesihatan yang Optimimun.
  • -> Protein ni terdiri daripada asid amino yang pelbagai. Dan ada asid amino yang kita boleh hasilkan sendiri tapi kebanyakkan kita tak dapat nak hasilkan dan kita dapat melalui pemakanan.

 

 

3. Fats / Lemak

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Fats / Lemak

 

  • -> Lemak sihat sangat penting dan merupakan apart of Diet yang Seimbang.
  • -‎> Lemak ni penting untuk sokong fungsi tubuh dalam penyerapan vitamin dan mineral, pembekuan darah, sel-sel , pembinaan dan pergerakan otot.
    (Harvard Medical School)
  • -> The Dietary Guidelines for Americans mencadangkan 25 – 35 % dari kalori seharian datang dari unsur lemak tapi the World Health Organization suggests keeping it under 30 percent.
  • -‎> Lemak Baik ni kalau kita add in dalam diet kita, die dapat bantu
    ● Mengimbangi paras gula dalam darah,
    ● Mengurangkan risiko penyakit jantung dan Diabetes type 2, dan
    ● Memperbaiki fungsi otak.
    ● Mengurangkan risiko arthritis, kanser, dan penyakit Alzheimer due to sifat anti-radang.

 

 

4. Vitamins

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Vitamins

 

  • -> Penting untuk mencegah penyakit dan kekal sihat. Tubuh memerlukan mikronutrien ini untuk menyokong fungsi tubuh.
  • ->Terdapat 13 vitamin penting yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan baik, termasuk vitamin A, C, B6, dan D.
  • ->Vitamin penting untuk penglihatan, kulit, dan tulang yang sihat. Bekalan Vitamin yang cukup untuk badan mampu mengurangkan risiko kanser paru-paru dan prostat, dan merupkanantioksidan yang kuat.
  • -> Contoh : Vitamin C meningkatkan sistem imun dan membantu menyembuhan.

 

Semua pun tahu kan Shaklee ni dari US..
Tapi kan.. Ramai orang Amerika tidak mendapat banyak vitamin yang secukupnya… maksudnya.. kesedaran kepentingan supplement nie masih rendah lagi..

 

 

5. Minerals.

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Minerals

 

  • -> Membantu menyokong system badan.
  • -> Antara fungsi MInerals nie termasuk membina tulang dan gigi yang kuat, metabolisme, dan memastikan badan terhidrat dengan betul.
  • -> Antara mineral yang paling biasa adalah kalsium, besi, dan zink.
  • > Kalsium pun antara Mineral yang penting. Apa fungsi lain Kalsium ?

● Mengukuhkan Tulang dan gigi
● Membantu transmisi isyarat saraf
● Mengekalkan tekanan darah yang sihat
● Berperanan dalam penguncupan dan kerehatan otot.

  • -> Zat Besi pula menyokong sel darah merah dan pembentukan hormon
  • -> Zink meningkatkan sistem imun dan penyembuhan luka.

 

 

6. Water / Air

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Air

 

 

  • -> Air antara yang paling penting sebab kita boleh hidup kalau tak makan tapi kalau takde air.. habis..
  • ->60% berat badan kita pun due to air.
  • -> Fungsi Air ???

● Meningkatkan fungsi dan mood otak anda.
● Bertindak sebagai penyerap kejutan dan pelincir dalam badan.
● Membantu menyingkirkan toksin,
● Membawa nutrien ke sel,
● Menghidratkan badan, dan .
● Mencegah sembelit.

Kekurangan air nie boleh buat kita cepat PENAT tau..
Fokus pun mudah hilang..
Performance kita pun boleh terganggu..

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

Pengalaman Masalah Kulit Kering hilang selepas berpantang

 

Ini merupakan pengalaman Mira sendiri ya. Bukan cerita yang dibuat-buat. My step by step journey with Shaklee..

Mira start ambil Shaklee on April 2017.
Started with ESP and Omega Guard as suggested by Doctor..

Mira tanye jugak doctor, tak perlu ke Vitamin C ?? Doktor said, u makan je buah.. tu dah cukup..

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Mira consult doktor dulu baru berani ambil sebarang supplement

So Mira pun ikut perintah…

 

Omega Guard dan ESP for a start

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
ESP dan Omega Guard

 

3 bulan Mira amalkan ESP & Omega Guard. Apa kesan die ???
Anak Mira yang umur 2 tahun tetiba STOP susu formula dan nak susu badan balik…

Susu badan makin pekat compare waktu dlu..

Kulit muke Mira yang kering since 1st pregnancy, dah getting better.. dah tak la bercapuk-capuk kekeringan sangat.. kasar-kasar sikit tu still ada tapi banyak juga dah berubah.. 🙂

Kurang rambut gugur berpantang kali ke2 nie..

Energy.. very energetic..
Paling best.. Mira dah boleh puasa during Ramadhan tough Mira menyusukan babies..

Not only fasting, siap boleh berdiri dan masak without pitam dan hadapi low blood pressure.. lepas berbuka memang pengsan.. hihihi..

 

 

Introduction of Ostematrix..

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Adding in Ostematrix in my list of supplements

 

Mira ambil Ostematrix untuk rasa sendiri betul ke bagus sangat.. Actually doctor ada prescrip another Calcium pill yang jauh lebih besar dan tinggi kandungan kalsium for every pill.

 

Tapi sebab bile baca, ramai sangat cakap bagus. Lagi pun susah sangat nak ku telan yang doktor recommend nie.. gedabak sangat saiz die..

 

Apa impak die ???
Kejang kaki memang dah tak ade lagi..

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Kejang Kaki

 

Bangun pagi, senang je nak gi toilet.. tak la susah payah kan..
Paling terasa, sakit pinggang pun makin susut dan menghilang..

Kebas tangan kanan pun hilang.. tapi berbisa pada tangan kiri masih ada lagi..

 

Tinggalkan Omega Guard for 1 month..

 

Rasa badan macam dah ok so Mira pun tinggalkan Omega 3 atau Omega Guard..
Nak tau ape jadi ????

 

Kulit Mira jadi kering sangat…
Rambut pun banyak sangat gugur.. 🙁

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Rambut banyak gugur

 

Siku dan lutut nampak sangat keringnya.. sampai tahap if mira garu, memang dry skin tu boleh klua

 

Tangan atau kaki ni jangan la tersangkut mana-mana, senang sangat luka..
Due to kesan-kesan tinggalkan Omega 3 nie, Mira request husband tuk add on semula Omega 3..

 

 

Additional of Alfalfa Complex during Ramadhan

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
ESP + Alfalfa Complex + Omega Guard + Ostematrix

 

Dalam senyap.. Mira add in Alfalfa Complex pula.. hehehehhe…

 

But this happenned during Ramadhan. Mira macam risau susu tak cukup so Mira pun dapatkan Alfalfa Complex..

 

Normally susu by waktu petang dah kurang.. tapi with Alfalfa, susu maintain ok sehingga waktu berbuka…

 

Alfalfa ni pun bantu hilangkan bau badan dan masalah keputihan tau..
But Mira stop bile lepas raya.. rasa macam dah tak perlu..

 

And tau tak, Mira purchased a big bottle few months after that sebab baby ada Mild Eczema. Alfalfa really help to detox in case Mira termakan makanan yang menyebabkan kegatalan pada baby..

 

Makan still kene jaga tau.. on top of that, Mira still continue with Omega Guard as it is very useful to deal with inflammation due to eczema.

 

 

Rasa makin Best, Add in Vitamin B Complex dan Vitamin C pula

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Daily Essential Set by Shaklee

 

Then sebab dah rasa macam semakin ok.. Mira ambil pula Vitamin B Complex dan Vitamin C.

 

Sebab ape ambil ?? Sebab Mira tau makanan Mira tak boleh nak support nutrisi ni.. buktinya.. Mira still tak puas hati dengan kulit Mira.

 

Apa effect yang Mira rasa ???? Hihihihu
I am having Healing Crisis for 2 weeks!!! Mira dulu memang aktif kat sekolah.. Main handball semua so jatuh-jatuh tu perkara biasa..

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Kaki bengkak di kawasan yang selalu sakit waktu main sport zaman sekolah

 

Rupenyer Vitamin B tu pergi repair urat-urat kat kaki yang memang alwz sakit waktu sekolah dulu.. 2 minggu jalan terjengket-jengket..

 

Tapi sebab yakin, Mira keep on consume and keep on drinking more water.. 3L tau paling kurang..

 

Kali ni Kebas dan Berbisa tangan Kiri Mira recover bit by bit till hilang !!! Terus jatuh cinta dengan Vitamin B..

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Marah dan geram yang amat sangat sampai tension

 

Mira pun dah macam boleh kawal rasa marah bile anak menguji kesabaran.. tetiba macam fikir jauh pulak.. hihihi..

 

Masa ni Mira consume ESP + Vit B + Vit C + Oste + Omega Guard..
Kulit makin cantik.. kering-kering makin kurang.. tumit kaki yang pernah terbelah dan luka sebab kekeringan makin OK !! Dah tak sakit dah.. 🙂

 

Luka akibat kene minyak panas masa masak pun cepat recover.. happy giler tau..

 

Mira dah ambil semua Essential Set except Vitalea..

 

Vitalea…
Masalah kulit Mira boleh cakap 70% dah ok.. nak tggu 100% kne la consistent all vitamins kan dan kene add in Collagen if nak speedy recovery.

 

Then Mira add Vitalea dan GLA bulan Nov 2017. Kenapa ada GLA pulak nie ?? Sebab promosi bulan Nov 2017 la.. Beli Essential Set with 100UV, dapat beli GLA at 20% discount..

 

Tak kan tak nak lepaskan peluang kan.. ni namanyer rezeki. And Mira tau sangat yang GLA nie salah satu items untuk mereka yang jaga kecantikan.. 🙂

 

Now dah 3 weeks consume..
Rambut kurang sikit gugur.. Alahan pada jari manis makin hilang perlahan-lahan dan terus hilang 🙂

 

Alahan pada metal actually.. Mula-mula ambil GLA dan Vitalea, tempat alahan tu jadi gatal semacam dan kemerah-merahan. Pedih giler.. merah menyala-nyala..

 

Now dah reduce dah merah tu and area alahan makin mengecil… good sign nie.. macam alahan tu pun nak larikan diri. Sekarang Alhamdulillah, after almost 3 weeks, kesan tempat alahan tu dah jadi licin.. 🙂

 

 

Senggugut makin menjauh bila amalkan B Complex + GLA + Osteomatrix

 

Mira dari anak dara dulu atau lebih tepat sejak zaman sekolah dulu memang alami senggugut teruk. Sampai tak leh nak jalan. Lepas bersalin anak ke-2, senggugut berkurang sikit tapi rasa sengal pada sendi-sendi pula datang. Kalau berdiri, if tak kuat, boleh terduduk dibuatnyer. Memang tak boleh gi jalan-jalan kalau period 1st day till 3rd day.

 

Alhamdulillah sekarang Mira dah boleh gi jalan-jalan walaupun tengah period. Macam biasa la 1st day memang sakit. Bangun je, terus telan B Complex + GLA + Osteomatrix. Then rest kejap dan lelapkan mata. Bila bangun tu Alhamdulillah, sakit perut pun kurang, sakit-sakit pada sendi macam sakit nak bersalin tu pun kurang atau hampir takde.

 

So ape lagi, tengah cuti-cuti ni, Mira ajakla suami gi jalan-jalan.

.

.

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

Nak rasai Excitement yang Mira rasa lepas kenal Shaklee ?

 

Korang nak rasa apa yang Mira rasa ?? atau Looking forward nak cuba Set Berpantang / Set Penyusuan Lengkap Shaklee ? Atau berminat nak cuba Essential Set Shaklee ??

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee

Contact Mira tau.. Mira gtau macam mana nak enjoy harga ahli.. Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier !

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

Tanda-tanda Kekurangan Nutrient Penting dalam Badan.

Selalu orang akan refer on benefits of Vitamins..
Tapi today Mira nak fokus kepada kesan kekurangan Vitamins dalam badan..

 

So these are few examples of Vitamins and Mineral Deficiencies yang boleh berlaku kepada kita. So sape-sape yang alami any of these symptoms, korang dah tau nak add on Vitamin ape lepas nie..

 

Semoga Bermanfaat yer…

Tanda-tanda Kekuranagn Vitamin A,

(Also known as Beta-Carotine)

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Source of Vitamin A

 

Vitamin A terlibat dalam fungsi imun, kesihatan kulit, penglihatan, pembiakan dan komunikasi selular.

 

Tanda dan simptom kekurangan:

-> Rabun pada waktu malam
-> Kulit dan Rambut yang kering
-> Jerawat berwarna merah atau putih (di pipi, lengan, paha atau punggung)
-> Konjungtivitis berulang (kemerah-merahan pada permukaan mata putih seperti infection)

-> Buta warna secara tiba-tiba
-> Mata mudah dijangkiti ulcer yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan. (Ulcerated eyes)
-> Degenerasi makular (juga berkaitan dengan mata)
-> Jerawat
-> Ridges pada kuku (permukaan kuku kasar dan seperti ada line)

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Ridges pada kuku

 

Just nak share, Mira nie dlu memang suke diet sebab dari kecik jenis berisi..
So some of the symptoms atas nie memang ada.. even ridges pada kuku…

 

Kulit dan rambut kering pun memang masalah normal tapi nampak hanya lepas usia late 20s. Memang obvious nampak masa mengandung..

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin C

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Vitamin C

 

Vitamin C adalah antioksidan yang digunakan untuk meneutralkan bahan kimia yang tidak baik di dalam badan.

 

Kita nie memang tak dapat nak produse sendiri Vitamin C nie, so terpaksa la bergantung kepada pemakanan seharian.

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin C

-> Kulit kering
-> Rambut kasar atau pecah
-> Gusi berdarah
-> Gingivitis (Keradangan pada gusi gigi)
-> Luka lambat sembuh
-> Imuniti yang lemah – selesema berulang
-> Kehilangan gigi
-> Anemia
-> Hidung sering berdarah
-> Mudah ada kesan lebam
-> Keletihan
-> Otot lemah

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin D

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Vitamin D

 

Vitamin D memainkan peranan dalam fungsi imun dan menggalakkan pertumbuhan tulang.

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin D

-> Berat badan berlebihan atau obes
-> Kemurungan
-> Sakit pada tulang atau sendi
-> Kepekatan mineral tulang rendah
-> Osteoporosis – tulang poros dan rapuh
-> Osteomalacia – tulang menjadi lembut
-> Rickets (penyakit cacat tulang yang teruk) – menyebabkan kaki membengkok, bongkok dan otot tidak bermaya
-> Otot yang lemah
-> Rendah kandungan Vit D dalam darah

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin E

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Vitamin E

 

Vitamin E adalah antioksidan yang melindungi sel-sel badan daripada mengalami kerosakan, kelemahan otot dan masalah neurologi.

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin E :

->Masalah mata seperti retinopati dan katarak
-> Masalah kulit seperti jerawat, blister, parut, stretch mark
-> Anemia ringan (Mild)
-> Isu kesuburan
-> Fungsi otak yang abnormal

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin B12

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Vitamin B12

 

Vitamin ini memainkan peranan utama dalam fungsi normal otak dan sistem saraf, serta pembentukan sel darah merah. Kekurangan Vitamin B12 nie bukan boleh menyebabkan anemia sahaje tau…

 

Ia boleh menyebabkan degenerasi saraf tulang belakang dan perkembangan otak yang lemah.

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin B12

-> Semut-semut atau hilang rasa di tangan atau kaki
-> Masalah keseimbangan
-> Anemia
-> Bengkak atau lidah yang meradang
-> Jaundice
-> Mudah penat dan letih
-> Paranoia dan halusinasi
-> Kesulitan kognitif atau kehilangan ingatan
-> Kehilangan penglihatan

Tadi kita fokus pada Vitamin B12 sahaja kan..

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Jenis-jenis Vitamin B

 

Now kita tengok effects bila Vitamin B yang lain kurang dalam badan.. Vitamin B yang lain termasuk B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (asid pantothenic), B6, B7 (biotin) dan folat.

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Fungsi Vitamin B

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin B

-> Masalah penglihatan
-> Keletihan
-> Kekurangan adrenal yang menyebabkan hormon steroid kurang terhasil contoh cortisol.
-> Edema (pengekalan cecair aka water retention)
-> Athlete’s foot (nie bukan sebab jadi atlet yer.. ni antara kesan kaki yang mudah berpeluh menyebabkan keluar ruam-ruam yang menyebabkan kegatalan atau burning sensation pada kaki)
-> Kulit pucat
-> Kelemumur

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Asid Lemak Omega 3

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Omega 3 Fatty Acid

Asid lemak Omega-3 memainkan peranan penting dalam fungsi otak, serta pertumbuhan dan perkembangan yang normal.

 

Tanda dan simptom kekurangan Omega 3 :

-> Kulit kering atau gatal
-> Kulit bersisik
-> Hujung jari atau kulit mengelupas atau pecah
-> Gumpalan merah yang kecil di belakang lengan
-> Campuran kulit berminyak dan kering
-> Ekzema
-> Mata mengalami masalah kekeringan
-> Luka lambat sembuh
-> Imuniti yang lemah

 

Now kita tengok pula tanda-tanda kekurangan Minerals pula yer..

 

Tanda-tanda Kekurangan  Kalsium.

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Calcium

Semua pun tau kepentingan kalsium kan.. So tak perlu ulas lagi..

 

Tanda dan simptom kekurangan Kalsium :

-> Kebas dan semut-semut di sekeliling mulut dan jari serta jari kaki
-> Kekejangan otot
-> Keletihan
-> Rambut kasar
-> Kuku rapuh dan rabung pada kuku (ridges)
-> Kulit kering
-> Psoriasis
-> Osteoporosis

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Zat Besi

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Iron (Zat Besi)

 

Besi diperlukan untuk pengeluaran sel darah merah dan untuk mengoptimumkan pemindahan oksigen ke seluruh badan.

 

Tanda dan simptom kekurangan Zat Besi :

-> Anemia
-> Keletihan dan kelesuan
-> Sesak nafas
-> Kerap Pening
-> Kulit pucat
-> Kedinginan pada tangan dan kaki
-> Tempoh haid yang lama
-> Sering Sakit kepala

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Magnesium

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Magnesium

Magnesium membantu mengekalkan fungsi saraf dan otot yang normal, menyokong sistem imun yang sihat dan memastikan tulang kuat.

 

Tanda dan simptom kekurangan Magnesium :

-> Kontraksi dan kekejangan otot
-> Denyutan jantung yang tidak normal
-> Kebas dan semut-semut pada jari dan kaki
->Sindrom kaki yang tidak sihat
-> Keletihan
-> Tics atau kekejangan kelopak mata
-> Kebimbangan / tekanan / anxiety
-> Tekanan darah tinggi

 

Tanda-tanda Kekurangan  Zink

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee
Sources of Zinc

 

Kekurangan zink boleh mengakibatkan kelesuan dan masalah kesihatan mental, pengurangan fungsi imun, dermatitis dan penyembuhan luka yang lambat, dan pertumbuhan yang terbantut.

 

Tanda dan simptom kekurangan Zink :

-> Imuniti rendah
-> Selesema berulang
-> Cirit-birit
-> Rambut yang Kasar, rapuh, dan menipis
-> Jerawat, ekzema dan masalah kulit yang lain
-> Ulser mulut
-> Tompok putih pada kuku
-> Kelemumur
-> Stretch Mark / Tanda regangkan
-> Tics dan kekejangan kelopak mata

 

Alhamdulillah.. Selesai sudah sharing kali nie..

Ada yang berminat nak dapatkan Effect yang Mira lalui ? Kulit kering bertambah sihat dan glowing.. Susu Badan melimpah-limpah..

 

JOm cepat-cepat contact Mira  tau.. Tak kira la yang nak makan sendiri atau yang minat nak jana income..

 

Ada cara nak jadi ahli for FREE tau..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier !

 

Nanti Mira inform the latest promotion yang tengah run so that you all can grab it. I encourage you to be a member and enjoy all Shaklee members’ privilege.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097