HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya. HFMD stand for Hands Foot and Mouth Disease atau lebih dikenali sebagai Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut. Di Malaysia sahaja, setakat 18 July 2018, lebih 30 ribu kes dilaporkan.
.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Kes HFMD yang dilaporkan setakat 18 July 2018

 

#hfmd #caraelakhfmd #penyakityangankakimulut #hfmdawareness #penyakitberjangkit

.

.

Penyebab HFMD atau Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut

.

Bintik-bintik Merah? Jaga-jaga! Ni antara simptom-simptom yang kita boleh nampak bila HFMD menyerang. Penyakit ini disebabkan oleh virus dari jenis Enterovirus, iaitu Coxsackie A16 dan Enterovirus 71 (EV71)

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
HFMD merupakan penyakit bawaan Virus

.

Bagaimana Virus HFMD ini membiak ?

.

Virus ini boleh tersebar secara langsung melalui tangan yang tidak dibasuh atau permukaan yang tercemar dengan najis. Ia juga boleh disebarkan melalui air liur, najis, atau rembesan pernafasan orang yang dijangkiti.

.

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya :

HFMD Mudah Berjangkit ?

.

419 Premis telah ditutup setakat 18 July 2018. HFMD kini sedang menyerang seluruh Malaysia. Dah banyak sekolah-sekolah yang ditutup kerana kanak-kanak di sekolah tersebut ada yang telah dijangkiti penyakit ini.

.

Lebih selamat duduk di rumah untuk elak HFMD

.

Nak bawa anak jalan-jalan sekarang ni pun bahaya. Rasanya lebih selamat kalau duduk rumah jer. Ada satu kes tu, anak dapat HFMD ni masa pergi open house je pun. Takde direct contact pun plus anak tu siap dijauhkan atau dikuaranti dari budak yang ada merah-merah di tangan.

.

In 3 days time, anak tersebut dah ada bintik-bintik merah pada tangan, kaki dan mulut. Tu tak sentuh lagi tu, kalau sentuh tak tau la macam mana. So Parents, jaga anak-anak kita. Once dah kene bukan senang nak cure. Memang la boleh cure tapi nak menghadapi saat-saat kene HFMD ni bukan mudah.

.

Kesian la kat anak-anak kita tue. Buat masa sekarang playground indoor atau outdoor tu kita stop dulu yer.

.

Bagaimana HFMD ni boleh tersebar ?

.

HFMD ni sejenis penyakit yang berasal dari virus dan ia sangat mudah tersebar dan berjangkit. Ia boleh tersebar melalui :

  1. Air liur
  2. Cecair dari lepuh / Cecair dari bintik-bintik merah pada kulit
  3. Najis
  4. Titisan pernafasan yang dilepaskan ke udara melalui batuk atau bersin
  5. Tangan yang tidak dicuci
  6. Permukaan yang mengandungi jejak virus.

.

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya :

Tanda-tanda atau Simptom HFMD

.

Tanda-tanda seseorang mengalami HFMD ni lebih kurang sama tetapi ia bergantung kepada individu juga.

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Petanda yang biasa ada pada pesakit HFMD

 

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Simptom yang biasa ada pada pesakit HFMD

 

Demam dan ulser pada bahagian dalam dan luar mulut mrupakan antara tanda-tanda yang biasa ada pada pesakit HFMD ni. Terdapat juga tanda-tanda yang lain dan ia bergantung ke atas daya tahan  individu. Lets list down all the symptom.

 

Antara anda-tanda atau simptom penyakit ini ialah :

  1. Demam
  2. Ulser dan Kemerah-merahan pada bahagian lidah dan mulut
  3. Kemerah-merahan pada tangan, kaki dan bahagian badan yang lain.
  4. Hilang selera makan
  5. Sakit Perut
  6. Sakit-sakit Badan
  7. Pening Kepala / Sakit Kepala
  8. Muntah-muntah dan Cirit-birit

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Tanda-tanda atau simptom penyakit HFMD dan cara mengatasinya

.

Video ni mungkin dapat menjelaskan lagi sesetengah tanda-tanda yang biasa pada pesakit HFMD.

.

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya :

Bagaimana nak elak dari dijangkiti HFMD ?

 

Ini merupaka initiatif yang boleh kita lakukan untuk mengelakkan anak-anak dan kita sendiri terdedah kepada penyakit HFMD ni. Dewasa pun boleh kene tau dan kalau kene labih teruk dari kanak-kanak.

.

Macam mana nak elak HFMD ??

 

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Tanda-tanda HFMD, Cara HFMD Berjangkit dan Cara Mengelakkan atau Mengatasinya

.

Ini antara cara untuk mengelakkan kita dijangkiti penyakit HFMD ni :

.

  1. Kurangkan interaksi dengan mereka yang dijangkiti penyakit ini
  2. Tutup mulut dan hidung apabila batuk atau bersin
  3. Selalu cuci tangan dengan menggunakan sabun dan air
  4. Bersihkan dan pastikan Mainan, peralatan makanan dan bilik air dinyahkuman
  5. Duduk di rumah jika anda dijangkiti
  6. Elakkan menyentuh muka dengan tangan yang belum dicuci
  7. Makan makanan yang tinggi nutrisi dan seimbang untuk membina imun yang kuat

.

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya :

Apa nak buat jika anak ada Simptom HFMD ni ?

 

Ada tanda-tanda seperti HFMD pada Si Comel anda ? Apa nak buat ?? Ibubapa tak boleh terus panik yer.. Take it easy and plan your day. Yang penting sekarang ialah dapatkan kepastian tentang keadaan anak anda then kita work out plan untuk memulihkan Si Comel tersayang.

.

Apakah Rawatan untuk HFMD ?

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Tiada rawatan khas untuk HFMD

 

Tiada rawatan tertentu untuk HFMD dan rawatan dengan antibiotik juga tidak berkesan. Untuk kanak-kanak yang boleh berkumur-kumur, boleh la dberikan larutan air suam dan garam untuk dikumur-kumur bagi mengurangkan kegatalan dalam mulut.

.

Pengambilan cecair yang secukupnya amal digalakkan terutama jika terdapat demam. Ini penting untuk memastikan suhu badan tidak terlalu tinggi dan membahaya Si Comel.

.

Below is WHAT YOU CAN DO bila anak-anak terkena jangkitan HFMD :

 

1. Bawa anak ke Hospital

.

HFMD Macam mana nak elak HFMD ?? 1. Kurangkan interaksi dengan mereka yang dijangkiti penyakit ini 2. Tutup mulut dan hidung apabila batuk atau bersin 3. Selalu cuci tangan dengan menggunakan sabun dan air 4. Bersihkan dan pastikan Mainan, peralatan makanan dan bilik air dinyahkuman 5. Duduk di rumah jika anda dijangkiti 6. Elakkan menyentuh muka dengan tangan yang belum dicuci 7. Makan makanan yang tinggi nutrisi dan seimbang
Bawa ke hospital untuk mendapatkan kepastian

 

Penting sangat untuk dapatkan rawatan atau nasihat dari yang pakar. Ramai orang dulu-dulu bile anak demam je, terus bungkus anak dengan selimut which is WRONG action. So, lets seek the right advice dan dapatlan kepastian mengenai tahap kesihatan anak kita.
.
.

2. Kawal suhu badan anak.

 

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Kawal suhu badan sangat penting terutama untuk bayi-bayi

 

Penting bab ni kerana suhu yang terlalu tinggi akan menyebabkan otak mengecut dan fungsi otak terjejas. So make sure mandikan anak atau tuam dengan kain bersama ice. Tak pun buka baju anak dan lap dengan kain basah.
.
.

3. Pastikan anak minum air yang cukup

 

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Berikan air yang secukupnya

 

Air ni penting untuk elak anak mengalami dehidrasi dan untuk bantu turunkan suhu badan.
.
.

4. Kuarantikan anak

 

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya

 

Kita tak nak anak kita sakit so if possible kurangkan jangkitan dengan stay at home and elakkan orang lain dari terkena jangkitan as well. Elak pergi sekolah tau. Nanti satu sekolah kene HFMD pulak.

.

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya :

Cara Merawat Anak dengan HFMD bersama Shaklee
.

Step 1: Bersih dan Cuci untuk Basmi Kuman

 

1. Bersihkan dan cuci rumah dengan menggunakan pencuci organik yang bebas bahan kimia. Basic H boleh membantu anda. Ni untuk elakkan virus ni dari mudah berjangkit kepada orang lain. Kita bunuh virus ni ramai-ramai
.
.

2. Cuci semua permainan anak-anak juga dengan menggunakan Basic H.

.

Permainan dan anak-anak memang tak boleh dipisahkan. Kita nak anak-anak cepat sihat so permainan mereka perlu kita cuci untukpastikan virus tu terus hilang dan penyakit tak keep on repeating.
.
.

3. Nyahkuman pakaian, cadar serta tuala dengan Basic H untuk membunuh kuman.

Apa-apa yang in contact dengan anak atau dengan kita, ambil dan rendamkan di dalam air panas terlebih dahulu bersama-sama dengan beberapa titisan Basic H. Kemudian cuci bersih. Virus ooo virus, go go, go away!
.
.

4. Bersihkan tubuh Si Comel sekerap mungkin.

Basic H juga boleh digunakan untuk bersihkan tubuh Si Comel kerana ia bebas bahan kimia dan diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu kelapa dan jagung.

 

Ada juga ibubapa yang memilih untuk menggunakan mandian khas untuk Si Comel iaitu Gentle Wash by Shaklee Baby. Penting ni nak make sure satu umat kuman atau virus ni tak tinggal kat anak. Kata nak cepat baik kan.
.
.

Step 2 : Kurangkan Lepuhan dan Ketidakselesaan pada Si Comel

 

5. Sapukan krim pada lepuhan atau ruam kemerah-merahan pada permukaan kulit.

Boleh gunakan Herbal Blend yang bebas Paraben dan selamat disapu even pada permukaan kulit muka. Herbal Blend ni ada bahan yang boleh kurangkan keradangan dan baiki permukaan kulit.
.
.

Step 3 : Tingkatkan Imunisasi Si Comel anda

 

6. Berikan makanan yang mampu meningkatkan imun Si Comel anda.

 

Mealshakes merupakan minuman berperasa Vanilla yang pastinya disukai oleh Si Manja anda. Berikan bersama-sama dengan Omega Guard untuk mengelakkan keradangan dan meningkatkan sistem imun badan mereka. Nutriferon antara kegemaran ibubapa kerana ia bantu tubuh bina sistem imun dengan cepat.

.

Anak-anak mungkin ada yang akan mengelak untuk makan akibat sakit pada bahagian tekak. Berikan Mealshake sejuk. Ia merupakan antara makanan utama anak-anak bila makanan lain sukar untuk ditelan. Dulu doktor pun suggest berikan ice cream vanilla pada anak.

.

MealShakes mempunyai Nutrient yang jauh lebih bauk dari hanya sekadar ice cream. Apa kata gunakan Milkshake untuk hasilkan ice cream untuk si comel anda? Bila imun kuat, lagi cepat Si Comel kita sembuh.

.

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya :

Testimoni HFMD dan Shaklee

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Kesan HFMD cepat hilang dengan bantuan Shaklee

 

 

Bagaimana Shaklee membantu anak-anak yang terkena jangkitan HFMD?
Anak pun pandai minta Nutriferon bila sakit

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Guna Herbal Blend untuk Campak dan HFMD

 

 

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Herbal Blend bantu mengurangkan Lepuhan akibat HFMD

.

.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya :

Ingin mendapat produk Shaklee untuk membantu anda menangani HFMD ?

 

Produk Shaklee merupakan antara produk yang terkenal dan dicari apabila melibatkan kesihatan. Antara produk-produk yang digunakan untuk HFMD ni adalah :

.

.

STEP 1 : Basmi Kuman atau Virus HFMD

.

Step 1 dalam membasmi HFMD ni adalah memastikan kuman atau Virus HFMD ni dibanteras daripada terus merebak dan menjangkiti anak-anak kita yang lain. Shaklee menyarankan penggunakan :

 

  1. Fresh Laundry Concentrate untuk langsir, cadar dan mencuci pakaian anak yang dijangkiti dengan HFMD
  2. Gentle Bath untuk mandian anak yang terkena jangkitan HFMD
  3. Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate untuk membasmi kuman pada permainan anak-anak dan boleh dijadikan pembersih meja, aunter dapur, jubin dan lantai serta pelbagai kegunaan lain.

 

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Penggunaan Fresh Laundry Concentrate, Gentle Wash dan Basic H2 untuk menangani wabak HFMD daru terus merebak

.

.

STEP 2 : Bersihkan Badan anak yang dijangkiti HFMD dan Kurangkan Lepuhan

.

Selain membersihkan persekitaran anak-anak, kebersihan diri anak-anak perlu dititikberatkan. Bukan anak sahaja, ibubapa juga kerana HFMD ni boleh dijangkutu oleh orang dewasa dan kesannya lebih teruk.

.

Selain mandikan anak dengan Gentle Wash, ada juga yang gunakan Basic H dalam mandian as well. Cuma beberapa titik je diperlukan. Ada juga yang buat jadi Spray dan spray pada anak untuk basmi kuman.

.

Lepas anak-anak mandi, sapukan Herbal Blend as well. Rasa berangin tu anakn buat anak lebih selesa dan parut pun cepat hilang.

 

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Bersihkan anak dan persekitarannya dengan penggunaan Basic H. Herbal Blend pula disapukan pada lepuhan setiap kali selepas mandi atau selepas bersihkan badan anak

.

.

STEP 3 : Kuatkan Imunisasi anak-anak untuk lawan penyakit

.

Kementerian Kesihatan sendiri menasihati ibubapa untuk memberikan makanan yang berkhasiat untuk memastikan imunisasi anak-anak sentiasa kuat melawan jangkitan. Selain melalui pemakanan, Shaklee menawarkan beberapa Makanan Tambahan :

 

Nutriferon dan MilkShake

Nutriferon kini dah out of stock di Malaysia dan merupakan antara yang paling membantu untuk menguatkan badan anak. Selain Nutriferon, Pengambilan Milkshake bersama-sama susu atau Milkshake sejuk juga dapat membantu anak-anak yang sering hilang selera makan dan mengalami kerengsaan pada bahagian tekak.

.

Omega Guard

Omega 3 atau Omega Guard bertindak sebagai anti-radang dan pada masa yang sama juga membantu menguatkan imun sistem anak anda. Pengambilan Omega Guard yang berterusan sangat digalakkan kerana ia kaya dengan DHA and EPA yang membantu dalam tumbesaran anak anda.

.

Vitalea for Kids

Vitalea for Kids pula membekalkan kesemua Vitamin dan Minerals yang diperlukan oleh badan kanak-kanak dan ia merupakan antara pilihan yang dicadangkan apabila anak-anak mula hilang selera makan dan mula menolak untuk makan akibat kerengsaan pada bahagian mulut dan tekak. Boleh mula diambil seawal umur 4 tahun.

HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya
Set Meningkatkan Imunisasi Anak-anak dengan HFMD dan kurangkan lepuhan dan tanda lepuhan dengan Herbal Blend

.

Ingin dapatkan produk Shaklee dalam merawat anak-anak yang dijangkiti HFMD ?

 

Hubungi Mira di talian 010 22 88 151 (klik pada no) untuk mendapatlan Produk Shaklee yang anda inginkan. Mira merupakan pengguna dan pengedar Shaklee yang sah.

1 thought on “HFMD Cara Atasinya dan Cara Elak dari terkena jangkitannya”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge