agung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ?? Ni soalan dalam kepala Mira pagi Ahad lepas so kalau nak tahu kene la buat dan rasa kan. Mak mertua dan bapa mertua pun suka tau cara nie.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ?? Ni soalan dalam kepala Mira pagi Ahad lepas so kalau nak tahu kene la buat dan rasa kan. Mak mertua dan bapa mertua pun suka tau cara nie.

.

Kali ni even tak letak garam, pepper atau butter, rasa jagung tu sedap. Mummy yang mula-mula gelakkan Mira pun terus cakap,”Betul la you cakap Mira. Bila masak ikut timing, rasa die lain”.

.

Banyak cara boleh masak jagung ni tapi kalau rebus, nanti hilang pula nutrientnya so lets try kukus pula hari ni. 

.

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??

Jagung Segar dari Pasaraya

.

Mira beli jagung ni di NSK. Mula-mula ingat nak bakar guna oven untuk suami as bekalan lunch tapi suami kata susah nak makan plus he prefer the normal bekalan yang Mira. Buat pun atas request suami yang sedang menjaga badan. 

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??
Balance jagung yang tinggal. Cukup la untuk kami 4 orang dewasa di rumah ni.

.

Mummy inform yang normally daddy beli jagung di pasar malam. Tapi Mira dengan 2 anak kecil ni mana la larat nak ke pasar malam.

.

Nanti bila si abang mula nak lari sini sana and si adik nangis-nangis takut orang ambik, terus jadi hulk pulak. So pasaraya tempat yang paling mudah dapat semua benda.

.

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??

Cara Pilih Jagung Segar

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??
Koyakkan sedikit kulit jagung tu untuk tengok isi dia cantik atau tak.

Mira tak la pandai sangat tapi seingat Mira, dulu mak ada gitau, bukak je jagung tu sikit dan ensure jagung tersusun cantik tanpa ada rongak sana dan sini.

.

Mak pesan lagi, pastikan jagung tu nampak fresh which means tak ada butir jagung yang dah kecut. 

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??
Jagung Segar

.

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ?? :

Pilihan Cara Masakan untuk Jagung Segar

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??
Pilihan cara untuk memasak. Pengekalan nutrisi seseatu makanan sangat berkait rapat dengan cara masakan. 

.

Ada banyak cara nak nikmati jagung ni. Nie antara yang mudah dan senang tanpa perlukan banyak bahan :

  • Jagung Bakar atas Api- Malas nak bakar sendiri. Bau asap satu rumah pula nanti
  • Jangung Bakar Oven bersama Kulit – Ambil masa 20 minit
  • Jagung Rebus – Ambil masa 10 – 15 minit tapi nutrient hilang pula
  • Jagung Kukus  – Masak dalam 7 – 10 minit

.

Nutrisi dalam jagung antara yang Mira utamakan. So Mira pilih untuk masak secara kukus. Lagi pun orang kata kalau kukus ni, rasa jagung lebih terpelihara. Manis jagung tu lebih terasa.

.

Lagi pun jagung kukus ni lebih pendek masa penyediaannya. So Mira pilih untuk kukus sahaja jagung hari nie. 

.

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ?? :

3 Cara Berbeza Kukus Jagung

.

Terdapat 3 cara yang berbeza nak kukus Jagung ni :

  • Kukus secara Manual  -> Masak dalam 7 – 10 minit
  • Kukus guna Microwave -> Masak dalam 4 – 6 minit
  • Kukus guna Oven ->  Masak dalam 30 minit

.

Mira kukus secara manual sahaja since kukus guna oven dan microwave memerlukan jagung tu terendam sebahagiaannya dalam air dan potensi nutrisi loss tu ada.  Actually masak guna oven dan microwave pun lebih cepat actually.

.

.

Kukus Jagung secara Manual 

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??
Cara memasak Jagung Rebus secara Manual
  1. Bersihkan jagung dan kerat kepada 2 bahagian jika terlalu besar
  2. Boil atau didihkan air.
  3. Selepas air sudah mendidih, masukkan jagung yang telah dipotong ke dalam bekas pengukus. Letakkan pengukus diatas air yang mendidih tadi serta tutupkannya. Kukus selama 7 hingga 10 minit. 
  4. Jagung yang dah masak ni warnanya lebih kekuningan atau keemasan yang tebih terserlah 🙂
  5. Angkat dan hidangkan atau masukkan di dalam bekas yang kedap panas. Bekas kedap panas ini membolehkan hidangan kekal panas pada tempoh yang lebih lama. 
  6. Bila nak makan, boleh sapukan butter serta taburkan garam dan lada hitam sedikit. 

.

.

Kukus Jagung guna Microwave 

.

Cara kukus jagung menggunakan oven. Ihsan WikiHow
Cara kukus jagung menggunakn microwave. Gambar Ihsan dari WikiHow

.

Cara Penyediaan :

  1. Bersihkan jagung. Buang kulit dan bebenangnya dan potong jagung kepada 2 bahagian.
  2. Dalam satu mangkuk, masukkan 2 sudu besar air.
  3. Masukkan jagung yang telah dipotong ke dalam mangkuk berisi air tadi.
  4. Tutup mangkuk kaca dengan plastik yang biasa digunakan untuk memasak atau memanaskan makanan di dalam oven. Buatkan lubang menggunakan garfu.
  5. Masukkan mangkuk ke dalam microwave dan masak selama 4 ke 6 minit.
  6. Masa masak bergantung kepada jenis microwave tau. Bila jagung dah masak, warna keemasannya akan nampak lebih terserlah.

.

.

Kukus Jagung guna Oven 

.

Jagung Rebus atau Jagung Kukus ? Mana lagi sedap ??
Cara kukus jagung menggunakan oven. Ihsan WikiHow

.

Cara Penyediaan :

  1. Tetapkan suhu oven pada 400F atau 205C.
  2. Bersihkan jagung. Buang kulit dan bebenangnya dan potong jagung kepada 2 bahagian.
  3. Masukkan jagung yang telah dipotong ke dalam mangkuk. Jangan masukkan garam tau, nanti jagung akan menjadi keras.
  4. Masukkan sedikit air ke dalam mangkuk tadi untuk membolehkan steam dihasilkan. (Ketinggian air dalam 1/2 inch)
  5. Tutup mangkuk tadi menggunakan aluminium foil. dan masukkan ke dalam oven dan bakar selama 30 minit.
  6. Semasa jagung sedang dibakar, boleh sediakan bahan untuk disapu sebagai penambah rasa. Gunakan Butter, Garam dan daun parsley.
  7. Cairkan butter dan campurkan bersama garam dan daun parsley jika ada.
  8. Keluarkan jagung dari oven dan buang air yang terdapat dalam mangkuk dan sapukan butter yang telah dicairkan.

.

Selamat Mencuba. Semoga Bermanfaat ya. Jika ingin dapatkan Vitamin C berasaskan Jagung dengan kesan selama 5 jam di dalam badan, Mira boleh bantu.

.

Pm atau Whatsapps Mira at anytime ya. 

Mira – http://www.wasap.my/60102288151/

.

Reference :

WikiHow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge