Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak bukan lagi rahsia. Nutrien di dalam susu ibu melakukan banyak keajaiban. Keajaiban ini boleh terus dibekalkan kepada si comel kesayangan kita melalui pemakanan yang sihat setelah si comel menganjak ke umur 2 tahun.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Omega 3 antara nutrisi yang penting untuk ibu mengandung

 

Omega 3 penting terutama untuk sistem imun dan otak bayi. Itulah sebabnya penting bagi ibu untuk dibekalkan dengan Omega 3 semasa hamil dan selepas kelahiran bayi supaya baby keep on receiving the best nutrient melalui breastfeeding atau susu ibu.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Penyusuan susu ibu sangat penting untuk kesihatan bayi dan ia membina hubungan antara ibu dan bayi itu sendiri.

.
.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak :

Apakah Peranan Omega-3 Dalam Pembangunan Otak Bayi?

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Peranan Omega-3 Dalam Pembangunan Otak Bayi

 

Mengikut fakta, lebih  60% daripada otak terdiri daripada lemak. Bahan lemak terdiri daripada DHA, yang merupakan asid lemak Omega-3 yang panjang.

.

Selain membina struktur otak, Omega-3 terletak di membran neuron serta lapisan pelindung yang melindunginya. Telah terbukti secara saintifik bahawa semakin banyak Omega-3 yang ada di dalam otak anda, semakin baik neuron dapat berkomunikasi.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Omega 3 dapat membantu kanak-kanak yang mengalami ADHD

 

Kekurangan Omega 3 menyebabkan fungsi otak yang lemah dan masalah seperti ADHD atau autisme. Untuk bayi yang tidak mendapat bekalan susu ibu, susu formula merupakan alternative tetapi susu formula mengandungi kuantiti DHA yang agak rendah. Kepada ibu yang mampu menyusukan bayi mereka, keep on giving your BEST for your kids.

.

Source of Omega 3 ni normally in deep water Fish. Tapi tu la, takut pula tercemar dengan mercury and logam berat lain. Tu sebab Omega Guard pilihan hatiKu 🙂
.

.
Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak :

Omega 3 penting untuk Ibu Menyusu serta Si Comel
.

Sumber nombor satu asid lemak Omega-3 serta nutrien penting lain untuk bayi adalah susu ibu. Walau bagaimanapun, semasa proses menyusu atau penyusuan, penyimpanan Omega-3 untuk ibu sendiri cenderung untuk mengalami pengurangan.
.

Wanita yang menyusukan bayi lebih dari seorang jelas mempunyai risiko kekurang sumber Omega 3. Bukan itu sahaja, adik-beradik yang mempunyai jarak yang sangat dekat ini dan berkongsi susu mungkin mengalami masalah dengan tingkah laku akibat kekurangan unsur Omega 3 dalam penyusuan mereka.

Ibu pula mempunyai risiko kemurungan post-natal yang lebih tinggi akibat kekurangan unsur Omega 3.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Kepentingan Omega 3

.
.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak :

Berapa banyak Omega 3 yang diperlukan ?

 

Bila bercakap tentang berapa banyak ni, terdapat banyak sangat pendapat. Ada yang mengatakan 300 mg dan ada juga pendapat yang menyokong pengambilan 700mg Omega 3 seawal usia kanak-kanak.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Dosage untuk pengambilan Omega 3 adalah berbeza mengikut negara dan sesetengah institusi penyelidikan

 

Menurut Institut Perubatan, kanak-kanak berumur 1 hingga 3 memerlukan 700 miligram total omega-3 setiap hari. Manakala kanak-kanak berumur 4 hingga 8 memerlukan sekitar 900 miligram.

.

Kanak-kanak perempuan berusia 9 hingga 13 tahun memerlukan 1,000 miligram. Kanak-kanak lelaki dalam kumpulan umur ini pula memerlukan 1,200 miligram asid lemak omega-3 setiap hari.

.

Cadangan asid lemak omega-3 termasuk omega-3 dari DHA, EPA dan lain-lain – seperti asid alpha-linolenic – juga dikenali sebagai ALA. Keperluan Omega-3 adalah berbeza daripada jumlah cadangan lemak diet untuk kanak-kanak berusia 4 hingga 18, yang memperoleh 25 hingga 35 peratus pengambilan kalori mereka daripada lemak.

 

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Pengambilan Omega 3 untuk sesetengah induvidu mungkin berbeza mengikut tahap kesihatan mereka

 

Sumber Pemakanan

Antara sumber-sumber ALA yang baik untuk kanak-kanak termasuk :

  1. Avocados,
  2. Kekacang,
  3. Produk soya dan Minyak berasaskan tumbuhan, terutamanya canola, kacang soya, flaxseed dan minyak walnut.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Sumber Omega 3 berasaskan tumbuh-tumbuhan

 

Sumber makanan utama untuk membekalkan DHA dan EPA adalah ikan berlemak. Antaranya seperti salmon dan tuna, serta suplemen minyak ikan yang telah disuling. Manakala, rumpai laut menyediakan sumber DHA berasaskan tumbuh-tumbuhan, menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland.
.
Menurut Harvard School of Public Health, tubuh badan kanak-kanak dapat menghasilkan sedikit DHA dan EPA dengan memakan makanan yang mengandung ALA.

 

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Sumber dan kandungan Omega 3 dalam Makanan Laut

.
.

Keperluan DHA/EPA

.

Walaupun DHA dan EPA dikaitkan dengan kognisi dan kelakuan kanak-kanak dalam pelbagai kajian, namun Institut Perubatan tidak menentukan tahap pengambilan sebagai rujukan diet, atau DRI, khusus untuk DHA atau EPA pada kanak-kanak.

.

Walau bagaimanapun, Persatuan Antarabangsa untuk Kajian Asid Lemak dan Lipid mencadangkan kanak-kanak berumur 1 1/2 hingga 15 mengambil 15 miligram gabungan DHA ditambah EPA per paun berat badan mereka setiap hari.
.

.

Kebimbangan terhadap Sumber Omega 3

.

Walaupun ikan adalah sumber DHA dan EPA yang sangat baik, ia sering mengandungi bahan tercemar yang sering terdapat di lautan, tasik dan sungai, yang mungkin berbahaya bagi anak-anak muda.

.

Merkuri adalah contoh neurotoxin yang terdapat dalam ikan yang boleh memberi kesan negatif kepada perkembangan kognitif kanak-kanak apabila digunakan secara berlebihan.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Tahap Logam Berat (Merkuri) dalam ikan

 

Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S. mengesyorkan anak-anak muda mengehadkan pengambilan ikan kepada 12 auns dan memilih ikan dengan raksa rendah. Ikan yang dicadangkan seperti salmon, tuna ringan, ikan keli dan Pollock dicadangkan diambil ambil secara mingguan.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Cadangan pengambilan makanan laut untuk ibu-ibu hamil dan menyusu serta kanak-kanak secara mingguan

 

Suplemen DHA yang telah disuling atau ditapis secara amnya bebas daripada paras pencemar yang berbahaya, seperti merkuri, dan mungkin sesuai untuk anak anda jika ahli pediatrik anda mengesyorkannya.

.

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak
Ikan yang tinggi dengan sumber Omega 3 dan rendah dengan bahan pencemar

 

Ketahui 7 Tips dalam pemilihan sumber Omega 3 atau Minyak Ikan

dan ketahui 13 Manfaat Minyak Ikan atau Sumber Omega 3 ke atas kesihatan manusia.

 

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak : Nak dapatkan Sumber Omega 3 atau Minyak Ikan berkualiti ?

 

Ingin mendapatkan Minyak Ikan atau Sumber Omega 3 yang dah terbukti berkaliti ? Ketahui 7 Tips dalam pemilihan sumber Omega 3 atau Minyak Ikan. 

 

Anda boleh mendapatkan Omega Guard ini hari ini pada harga biasa atau boleh hubungi Mira untuk dapatkan penjimatan dan Free Gift. Jom jadi ahli dan dapatkan pada harga ahli.

 

 

Jadi Ahli dan Jana Income

 

Bukan setakat dapat harga ahli sahaja, semua item-item yang sedang promosi pun kita dapat beli pada harga yang lebih murah bila jadi ahli Shaklee tau. Not only that, kalau join Shaklee under Mira, boleh sertai #ProjekBuatDuit di bawah LAT Family.

 

Ada kelas-kelas online yang anda boleh sertai pada masa lapang dan kami ajarkan anda step-step untuk mula jana side income. Tak kira la anda suri rumah atau berkerjaya, anda boleh jika ada kemahuan. 🙂

 

Hubungi Mira jika berminat ya.

Mira 012 531 9097 atau klik pada link ini

 

Keajaiban Susu Ibu dan Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak :
Sumber Minyak Ikan dan Omega 3 yang Berkualiti

 

 

Rujukan

https://www.babymed.com/breastfeeding/omega-3-and-breastfeeding
https://www.livestrong.com/article/428802-how-much-omega-3-should-children-get-in-a-day/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge