Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

Air Kosong Tiada Kalori

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang ni berkait rapat ke tidak agak-agaknye yer.. Betul ke tak cukup air boleh effect tulang?? Air je kot. Bukan ape pun. Tak kan air boleh jadi tulang kot?? 🤔

 

Nak kurus? Nak slim? Tahan makan ke..?? Jangan tak minum pula yer. Minum air kosong tak best la.. 😂 Coke ke.. Pepsi ke tak boleh ke ?  🍷 🍸 🍹
Tak pun bagi la Fruit Juice  🍉 🍊 🍋 🍍 🍎. Kan lebih sihat.

 

Fruit Juice pun bagus tapi jangan ditambah gula yer. Tau tak kehausan yang sedikit pun penanda badan kita alami dehydrasi atau kekurangan air.

 

Minum la air masak banyak-banyak sebab tak ade kalori pun. Kekadang bila dah kekurangan air sangat, signal haus tu kita anggap signal lapar pula.

 

Tu sebab yang ambil bila ambil supplement, kena pastikan badan kita cukup air. Kekadang signal yang minta kita minum tu kita silap tafsir. Tu yang keje nyer mengunyah jer

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan : Kesan ke atas Tulang

Dehydratian ialah keadaan Kurangnya air atau bendalir dalam badan.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

3 Kesan Utama Ke atas Kesihatan

 

3 Kesan Utama dehydration ke atas tulang ialah :
1. Bad Mood / Stress
2. Sembelit (Constipation)
3. Kegagalan Buah Pinggang Berfungsi

Tak ada perkataan merosakkan tulang pun..  Let’s read more to understand more.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

1. Bad Mood / Stress

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Kajian ke atas atlet menunjukkan kekurangan air (dehydration) semasa intense exercise sangat mempengaruhi perasaan dan emosi atlet tersebut.

 

Atlet yang kekurangan air rersebut akan berasa Marah, Depressed, Confused, Tension dan Kepenatan berbanding dengan atlet lain yang mempunyai bendalir yang cukup dalam badan.

 

Kajian lain ke atas wanita biasa pula menunjukkan anggapan dan kebolehan untuk fokus atau ‘perception dan ability to concentrate’ menerima impak yang sangat besar.

 

Apabila dehydrated, wanita tersebut akan kelihatan lebih penat semasa mild exercise diberikan. Duduk di depan komputer juga memberikan kesan yang sama!

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Bukan itu sahaja, kumpulan wanita yang dehydrated ini turut direkodkan mengalami kepeningan dan kehilangan (degradasi) mood.

 

Kehilangan Mood atau Bad Mood ni banyak effect die tau! Perasaan stress, Marah Dan Kepenatan akan merangsang penghasilan hormon stress.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Dan hormon stress ini yang menyebabkan penghasilan hormon yang merosakkan tulang.

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

2. Sembelit (Constipation)

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Punca utama berlakunya Sembelit adalah kekurangan air dalam badan. Bila sembelit ni datang, macam-macam rasa tak BEST akan ikut sekali dan cara untuk elakkannya adalah dengan minum air secukupnya.

 

Bagaimana Sembelit berlaku?

Sembelit berlaku kerana bahan buangan (waste) dalam badan kita bergerak terlalu perlahan di dalam kolon dan kemudian berkumpul.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Dianggarkan 40 pound waste dari pemakanan kita boleh berkumpul di dalam kolon pada satu-satu masa dan menyebabkan sembelit.

 

Bila ini terjadi, toksid akan terhasil dan menyebabkan individu tersebut mengalami peningkatan berat badan, keradangan dan masalah usus yang kronik.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Kolon yang bertoksid akan meracuni badan dan mewujudkan persekitaran yang berasid. Keadaan ini akan sangat mempengaruhi tahap kesihatan tulang.

 

Air merupakan faktor yang membolehkan pergerakan usus menjadi lembut dan lancar. Laxatives atau ubat pelancar yang diambil oleh kebanyakan individu yang mengalami sembelit berfungsi dengan menggalakkan penyerapan air di dalam usus besar.

 

Sumber air perlu hadir dalam melembutkan waste atau najis so amalan minum air 2.5L atau 3L setiap hari merupakan langkah pertama yang boleh dilakukan untuk membersihkan kolon kita.

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

3. Kegagalan Fungsi Buah Pinggang (Reduced Kidney Function)

 

Kekurangan air di dalam badan menyebabkan buah pinggang menahan pembentukan dan pengeluaran air kencing.

image - Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan

Perlu kita ingat, penghasilan dan pengeluaran air kencing dari badan merupakan cara buah pinggang menyahtoksidkan badan kita dari bahan-bahan yang larut air.

 

Dehidrasi atau kekurangan air akan manjadi penghalang untuk proses penghapusan toksin secara langsung. Penyingkiran toksid dari badan sangat penting untuk memelihara kesihatan tulang.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

Buah Pinggang membantu menyeimbangkan kandungan asid dan alkali dalam badan. Ini sangat-sanga penting untuk memastikan keremajaan dan ketumpatan tulang dikekalkan.

 

Sedikit dehidrasi akan menyebabkan fungsi buah pinggang terganggu dan mewujudkan pengumpulan toksid dan persekitaran yang berasid.

 

Fungsi buah pinggang akan merosot seiring dengan pertambahan umur. Begitu juga dengan tahap sensitiviti kita.

 

Perasaan haus untuk mereka yang berumur akan semakin berkurangan dan ini menyebabkan mereka yang berumur sering kekurangan air di dalam badan jika dibandingkan dengan individu yang lebih muda.

 

Idea yang Bagus actually menumpukan kepada pengambilan air yang mencukupi supaya kandungan air di dalam badan pada tahap yang optimum.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

Berapa banyak air perlu kita minum ???

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Ada banyak pandangan tentang kuantiti air yang perlu kita minum sehari-hari untuk memastikan kita mencapai hidrasi yang optimum.

 

Ada banyak juga idea-idea untuk kita rasa BEST bila minum dan menggalakkan kita untuk minum dan minum. 🙂

 

  • Air Suling biasa tu bolehla kita add hirisan lemon atau limau untuk menambah rasa. Tapi kalau boleh jangan letak gula pula yer. Just try to maintain sifat alkali air ni.

 

  • JIka tak dapat air suling, air yang reverse osmosis tu pun ok. Boleh ditambah dengan hirisan lemon atau limau macam kat atas tadi.

 

  • Bukan setakat limau atau lemon je boleh letak dalam air kosong tu. Letak buah pun boleh. ada la rasa-rasa buah sikit kan. Back to basic, no sugar ya.

 

  • Jangan tunggu rasa haus tu datang baru nak minum. Instead kita cuba untuk minum sebelum rasa haus tu datang. Boleh je set reminder untuk kita minum air.

 

  • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan air. Minum soup pun ok. Kurangkan garam, gula dan bahan perasa. Sup sayur pun ok kan.

 

  • Bagi yang tak biasa nak minum banyak-banyak nie, boleh mulakan dengan minum 6 – 8 glass air sehari. Boleh mulakan sesuatu dengan minum air. Contoh, before briefing pagi, kite teguk dulu air.

 

  • Perhatikan warna air kencing kita. Kalau warna gelap tu memang confirm tak cukup air dalam badan, so perlu up lagi pengambilan air. Warna yang paling optimal ialan warna yang jernih atau sedikit kekuningan. Kene citer jugak sebab nak bagi faham kan.

 

So, after this, please make sure you all drink a lot so that sel, organ dan system badan boleh berfungsi dengan baik. Tulang kita juga akan mendapat manfaat daripada pengambilan 2.5L sehingga 3L air dalam sehari.

 

 

2 thoughts on “Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge