Luka Cepat Baik dengan ESP

Luka. Apa yang diperlukan untuk cepat sembuh? Sama ada kita perasan atau tidak, kanak-kanak antara manusia yang paling mudah melalui proses penyembuhan.

 

Bukan apa, kanak-kanak nie kan muda lagi, so semua sistem badan berjalan normal dan efficient! Kita yang dah 30an nie pun bila terLUKA, lambat rasanya luka tu nak sembuh.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Luka dan Wanita

 

Bagi yang perempuan ni, luka yang confirm akan kita miliki adalah luka selepas melahirkan anak. Sama ada luka akibat kelahiran normal atau kelahiran secara czer.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Wanita melahirkan anak sama ada mengalami luka akibat melahirkan secara normal atau secara pembedahan.

 

Banyak actually produk-produk berpantang yang claim boleh baiki luka yang cepat, selain penjagaan luka itu sendiri, NUTRISI yang kita bekalkan pada badan mempengaruhi tahap HEALING atau penyembuhan luka.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Kenapa NUTRISI ni penting ?

 

Badan kita sembuh secara semulajadi dengan adanya Nutrisi yang kita bekalkan pada badan. Allah maha KUASA dalam mencipta dan kita perlu berusaha untuk mengimbangi semua yang telah Allah ciptakan ini. Ini termasuklah nutrisi atau nutrien untuk badan.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Kepentingan Nutrisi ke atas tubuh badan

 

Makan makanan yang seimbang adalah penting untuk kesihatan. Makanan membekalkan tubuh kita dengan tenaga, protein, lemak penting, vitamin dan mineral untuk hidup, berkembang dan berfungsi dengan baik.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Luka memerlukan Nutrirsi yang seimbang atau yang secukupnya untuk proses pemulihan yang optimum

 

Kita memerlukan pelbagai jenis makanan yang berbeza untuk menyediakan jumlah nutrien yang sesuai untuk kesihatan yang baik. Diet yang tidak sihat atau tidak seimbang boleh meningkatkan risiko banyak penyakit.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Proses penyembuhan Luka

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Proses Penyembuhan Luka

 

Gambar di atas menunjukkan proses penyembuhan luka pada permukaan kulit. Ada pakar yang mengatakan proses penyembuhan ini melibatkan 4 proses yang berbeza.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Penyembuhan Step by step

 

Proses penyembuhan bermula dengan Pendarahan atau “Bleeding”, diikuti oleh Keradangan atau “Inflammatory. Kemudian memasuki fasa Proses Penyembuhan atau “Proliferative” dan yang terakhir, Pembentukan Kulit yang baru atau “Remodeling”

 

 

Hemostasis atau Pendarahan

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Proses yang terlibat semasa Hemostasis

 

Hemostasis or haemostasis ialah proses di mana pendarahan akan dihentikan. Ia merupakan proses pertama dalam penyembuhan luka. Proses ini melibatkan darah bertukar dari cecair kepada gel.

 

 

Keradangan / Inflammation

Keradangan adalah sebahagian daripada tindak balas imun badan. Ia boleh memberi manfaat apabila tisu pada permukaan kulit memerlukan penjagaan dan perlindungan.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Proses penyembuhan luka

 

Kepentingan Keradangan

Reaksi segera kita apabila terdapat bengkak atau keradangan adalah untuk mencuba untuk mengurangkannya. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa keradangan adalah bahagian penting dalam proses penyembuhan.

 

Peringkat pertama keradangan sering disebut kerengsaan, yang kemudian menjadi keradangan. Keradangan diikuti oleh pembentukan nanah. Tahap granulation datang seterusnya, dan tisu baru terbentuk di atas permukaan luka.

 

Tanpa keradangan, jangkitan dan luka tidak akan sembuh.

 

Walau bagaimanapun, kadang-kadang, keradangan boleh bertahan lebih lama daripada yang diperlukan, menyebabkan lebih banyak mudarat daripada manfaat.

 

Proliferation

Semasa percambahan atau “proliferation” luka itu ‘dibina semula’ dengan tisu granulasi baru yang terdiri daripada kolagen dan matriks ekstraselular. Rangkaian saluran darah baru akan berkembang, proses yang dikenali sebagai ‘angiogenesis’.

 

Granulasi tisu yang sihat bergantung kepada fibroblast yang menerima tahap oksigen dan nutrien yang mencukupi yang disediakan oleh saluran darah.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Tahap Proliferate semasa penyembuhan luka

 

Tisu granulasi yang sihat adalah berbutir dan tidak merata dalam tekstur, Ia tidak berdarah dengan mudah dan berwarna merah jambu atau merah.

 

Warna dan keadaan tisu granulasi sering menjadi petunjuk bagaimana luka itu sembuh. Tisu granulasi gelap boleh menunjukkan perfusi yang lemah, ischaemia atau jangkitan.

 

Sel-sel epitel akhirnya membangkitkan semula luka, satu proses yang dikenali sebagai ‘epithelialisation’.

 

Remodelling

Maturasi atau Remodelling adalah fasa akhir dan berlaku apabila luka telah tertutup. Fasa ini melibatkan pembentukan semula kolagen dari type III kepada kolagen type I.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Tahap terakhir proses penyembuhan luka ialah Remodeling

 

Aktiviti selular akan mula berkurangan jumlah saluran darah di kawasan luka akan menurun menurun.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Nutrisi yang penting untuk Penyembuhan LUKA

 

Memang kita memerlukan pelbagai nutrisi supaya luka kita dapat sembuh secara normal. Kekurangan sesetengah nutrisi mampu memperlambatkan proses penyembuhan sesuatu luka.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Nutrisi memainkan peranan penting dalam semasa proses penyembuhan luka. Ini unutk memastikan proses penyembuhan berlaku pada tahap optimum dan luka sembuh secara normal

 

Tak kira la Luka tu disebabkan oleh kemalangan, pembedahan, terhiris tangan atau asbab kebakaran. Ada beberapa Nutrisi yang memainkan peranan yang sangat penting.

 

Nutrisi tersebut adalah :

  • Protein ,
  • Vitamin C,
  • Vitamin A,
  • Zinc dan Iron,
  • Vitamin B

 

Jangan salah faham yer. List ni antara yang “VITAL” atau yang sangat diperlukan untuk proses penyembuhan. Vitamin dan Mineral yang lain masih lagi penting tapi kita listkan yang UTAMA.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Nutrisi untuk Penyembuhan Luka

 

Mira dah mentioned nutrisi-nutrisi yang penting untuk pemyembuhan luka kat atas tadi. Now kita tengok fungsi nutrisi-nutrisi ini ok.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

1. Protein sebagai Building Block

 

Protein merupakan bahan asas untuk BINA semula kulit yang rosak, kolagen dan salur darah. Kekurangan protein menyebabkan luka lambat pulih.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Kepentingan Protein semasa proses penyembuhan luka

 

Protein diperlukan untuk pembaikan tisu dan untuk pembinaan tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk mengekalkan kehidupannya. Protein juga merupakan bahan utama yang digunakan untuk “menggantikan” sel-sel usang atau mati.

 

  • Kebanyakan sel darah putih digantikan setiap sepuluh hari.
  • Sel-sel dalam lapisan saluran gastrousus dan platelet darah digantikan setiap empat hari.
  • Sel kulit digantikan setiap 24 hari.
  • Lebih daripada 98 peratus molekul di dalam tubuh sepenuhnya diganti setiap tahun!
  • Otot, rambut, kuku, kulit dan mata anda diperbuat daripada protein. Begitu juga sel yang membentuk hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, saraf, otak dan kelenjar seks anda.
  • Pengguna protein yang paling aktif adalah hormon yang dirembeskan dari pelbagai kelenjar – tiroksin dari tiroid, insulin dari pankreas, dan pelbagai hormon dari pituitari – serta tisu lembut, organ-organ utama dan otot-otot yang bekerja keras . Mereka semua memerlukan protein.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Protein terbaik di Pasaran mestilah ESP

Luka Cepat Baik dengan ESP
ESP sesuai untuk semua lapisan masyarakat

 

Apa perbezaan Protein ESP Shaklee dengan Protein yang lain di pasaran?

 

  • ESP menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai secara genetik (Non-GMO) dan dihasilkan di bawah Program Pemeliharaan Identiti (IPP).
  • Setiap hidangan menyediakan 14 gram protein berasaskan tumbuhan Rendah Glikemik.
  • Protein soya membantu mengurangkan kolesterol. * Mempunyai skor PDCAAS (Score Digestibility Protein Digestibility Amino Score) sebanyak 1.0 – nilai tertinggi yang mungkin sama dengan protein haiwan,
  • Menyediakan 9 asid amino penting. Kaya dengan kalsium yang membantu dalam pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat.

 

Nota: Jumlah protein soya yang dicadangkan untuk memberi kesan menurunkan kolesterol dalam darah adalah 25g sehari.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Glisemik Index untuk beberapa jenis makanan setelah diconsume

 

Indeks glisemik (GI) menunjukkan kesan sesuatu makanan ke atas paras gula dalam darah. Karbohidrat yang dicerna dengan cepat menyebabkan paras gula darah meningkat dan kemudian merosot dengan cepat, menjadikan anda berasa letih, mudah marah, dan lapar. Makanan soya protein segera juga mempunyai respons “roller coaster”.

 

Dengan GI Protein Soya yang rendah, paras gula dalam darah terpelihara, menunjukkan bahawa ia membantu mengekalkan tenaga, memberikan kesan kenyang yang lebih lama dan memberi manfaat kepada penurunan berat badan dan kesihatan jangka panjang. *

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Pengalaman bersalin dengan ESP

 

Pengalaman Mira sendiri la kan. Mira amalkan minum ESP few weeks sebelum bersalin dan bersalin kali ke-2 dengan ESP ni amat mudah. Mudah je nak teran. Tak perlu push kaw kaw macam 1st time dlu.

 

Not only that, doktor Mira pun always puji luka jahitan nampak CANTIK. Sebagai ibu menyusukan bayi pula, pengambilan Protein ESP sangat membantu.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP

 

Kalau anak pertama dulu, Mira always cuba untuk ambil makanan yang galakkan penghasilan susu seperti ulam-ulaman dan air rebusan mata kucing sebab Mira tak kenal ESP waktu tu.

 

Alhamdulillah bersalin kali ke-2 dengan ESP ni lain macam susu dia. Anak yang pertama pun terus STOP susu formula dan tumbang menyusu dengan adik dia. Terus REJECT susu formula.

 

Badan kembali ke saiz sebelum mengandung dalam 4 bulan dan kembali kepada saiz sebelum kahwin dalam masa 6 bulan. Mira tak jaga makan sangat tapi ada amalkan Vitamin Shaklee yang lain. Set Menyusu Shaklee namanya.

 

Yang nak dapatkan Set Penyusuan Shaklee boleh la hubungi Mira yer. Klik pada link ini dan nanti kita discuss dan Mira berikan harga yang terbaik kepada anda.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

2. Vitamin C galakkan pembentukan Kolagen

 

Proses untuk penyembuhan kulit bermula dgn pembentukan kolagen. Kolagen diperbuat dari protein tapi penghasilannya bergantung kepada kehadiran Vitamin C.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Kepentingan Protein dan VitaminC semasa penyembuhan luka

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Kajian Klinikal dan kaitan Vitamin C dengan Penyembuhan Luka

 

Kajian klinikal membuktikan bahawa penyembuhan luka boleh dipercepatkan dengan tambahan nutrien Vitamin C. Mereka mengendalikan dos harian dari 500 hingga 3,000 mg, yang mana 8 hingga 50 kali lebih tinggi dari standard RDA iaitu sebanyak 60 mg sehari.

 

Dos ini diberikan kepada subjek yang pulih dari pembedahan, kecederaan lain, ulser dekubital, dan ulser kaki yang disebabkan oleh anemia hemolitik.

 

Kemerosotan sintesis kolagen secara genetik juga telah dilihat memberi tindak balas positif apabila suplemen asid askorbik (Vitamin C) diberikan kepada budak lelaki berusia 8 tahun dengan sindrom Jenis VI Ehlers-Danlos.

 

Empat gram asid askorbat (Vitamin C) setiap hari menghasilkan peningkatan yang ketara dalam kualiti kolagen baru yang disintesis oleh badan. Kolagen yang disintesis oleh badan dengan rangsangan VitaminC tidak mengubah kolagen yang terbentuk sebelum suplemen Vitamin C diberikan.

 

Kajian ini membuktikan kehadiran Vitamin C dalam badan menggalakkan penghasilkan kolagen dalam badan dan mempercepatkan proses penyembuhan luka.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Vitamin C Sustained Released Shaklee

 

Vitamin C ni antara yang paling famous kan. Semua orang kenal sebab penggunaan yang pelbagai manfaatnya. Antara kebaikan Vitamin C islah menguatkan sistem imunisasi badan dan sangat bagus untuk kulit.

 

Vitamin C antara Vitamin yang tidak dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu pengambilan makanan yang tinggi Vitamin C amat digalakkan.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Vitamin C Sustained Released Shaklee

 

Keistimewaan Vitamin C Sustained Released Shaklee

 

Vita-C Sustained Release adalah produk semulajadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

 

Paling istimewa, ia mempunyai sistem pelepasan yang berterusan yang menyalurkan 500mg vitamin C ke dalam tubuh badan kita dalam tempoh lima jam.

 

Ini sangat penting untuk meningkatkan penggunaan dan mengurangkan pembaziran vitamin C oleh badan kita. Ye la, Vitamin C ni kan larut air, so kalau nak pastikan Vitamin C sentiasa dibekalkan kepada badan, ambil la Vitamin C Sustained Released Shaklee ya.

 

Sebiji Vitamin C Sustained Released bertahan selama 5 jam dalam badan dan setiap jam, 100g VitaminC dilepaskan bersamaan dengan satu setengah limau setiap jam selama lima jam.

 

Bukan itu sahaja, Vitamin C Sustained Released ditambah dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergistik dengan vitamin C, di mana kehadiran bioflavonoid  meningkatkan kesan Vitamin C ke atas badan.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

3.Vitamin A galakkan penyembuhan

 

Vitamin A boleh hindarkan jangkitan pada kawasan luka. Keradangan akan dicetuskan dan bakteria serta irritant yang lain akan disingkirkan. Vitamin A juga bantu menguatkan kawasan luka dengan menggalakkan sintesis kolagen.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Kepentingan Vitamin A dan Proses Penyembuhan Luka

 

Kepentingan Vitamin A dan Proses Penyembuhan Luka

 

Menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland, vitamin A membantu sel dalam proses pembiakan sel itu sendiri, yang dikenali sebagai pembezaan sel. Ini adalah bahagian penting penyembuhan luka, kerana pembiakan selular mesti berlaku untuk tisu baru berkembang.

 

Vitamin A juga membantu mengurangkan risiko jangkitan luka, kerana ia penting untuk fungsi sistem imun yang betul, dan nutrien Vitamin A ini membantu menguruskan keradangan yang berlaku selepas luka.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Kepentingan Vitamin A dan sumber semulajadi

 

Walaupun kekurangan yang serius dalam nutrien ini jarang terjadi, ramai orang mempunyai kadar vitamin A yang sederhana, terutamanya di kalangan penduduk berpendapatan rendah. Tanda terbesar kekurangan adalah masalah melihat pada waktu malam.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

4. Zinc dan Iron bantu memBINA

 

Badan kita tak boleh hasilkan protein dan kolagen tanpa kehadiran Zinc. Iron atau Zat Besi pula bantu deliver oksigen ke kawasan yang luka. Sebab utama jangkitan pada luka adalah disebabkan kekurangan oksigen.

 

Zat Besi dan zink adalah mineral yang paling sering dikaitkan dengan penyembuhan luka. Kekurangan sama ada Zinc atau Iron boleh merencatkan pemBINAan dan penYEMBUHan luka pada kulit.

 

Zat Besi adalah penting untuk pengangkutan oksigen iaitu hemoglobin dalam aliran darah dan melalui mioglobin dalam otot. Zat Besi boleh didapati terutamanya dalam daging dan besi bukan heme dalam sayur-sayuran dan bijirin yang diperkaya.

 

Zink adalah mineral kedua paling banyak selepas zat besi dan penting untuk pertumbuhan, fungsi imun, integriti kulit serta rasa dan bau yang betul.

 

Dalam plasma darah, zink terikat dan diangkut oleh albumin dan transferrin, yang juga mengangkut zat besi. Rujukan diet untuk zink untuk orang dewasa adalah 11mg sehari untuk lelaki dan 8mg sehari untuk wanita.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Vitalea sumber Vitamin A, Zinc dan Zat Besi (Iron)

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Vitalea by Shaklee, sumber Vitamin A, Zinc dan Zat Besi (Iron)

 

Vita-Lea® adalah formula yang direka khas untuk menyokong keperluan khas lelaki dan wanita. Setiap hidangan menyampaikan 28 vitamin penting dan mineral yang kritikal untuk tubuh termasuklah vitamin C, E dan beta karotena untuk perlindungan antioksidan.

 

Formula Vita-Lea® mengandungi 400mcg asid folik, dan vitamin B yang diperlukan untuk badan yang sihat, menggunakan sistem penghantaran microcoating yang dipatenkan untuk memastikan penyerapan asid folik.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :
5. Vitamin B

 

Kekurangan vitamin B boleh menjejaskan penyembuhan luka dalam beberapa cara kerana ia diperlukan untuk banyak proses di dalam badan.  Antara kepentingan Vitamin B termasuk:

 

  • Dikehendaki untuk hubungan kolagen.
  • Memastikan sistem imun yang sihat mampu melawan jangkitan.
  • Diperlukan untuk sintesis protein.
  • Diperlukan untuk sintesis DNA.
  • Diperlukan untuk pembentukan sel darah merah, yang membekalkan luka dengan oksigen dan nutrien.

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Fungsi dan sumber Vitamin B

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP:

Vitamin B Complex

 

Luka Cepat Baik dengan ESP
Vitamin B Complex Shaklee diperkaya dengan 8 jenis Vitamin B dan Asid Folik

Ada banyak Vitamin B di pasaran dan salah satunya Vitamin B Complex dari Shaklee. Apa kelebihan Vitamin B yang dihasilkan oleh Shaklee ?

 

Sistem Penyerapan Bioaktif Berpaten
Asid Folik, salah satu vitamin B kritikal dan tidak mudah diserap. Maka, Shaklee membangunkan sistem penyerapan bioaktif berpaten yang menjadikan nutrien ini lebih mudah diserap untuk menyokong penyerapan. Teknologi berpaten ini adalah milik eksklusif Shaklee.

 

10164 BComplex chart EN 300x265 - Luka Cepat Baik dengan ESP
Vitamin B Kompleks terdiri daripada 8 jenis Vitamin B yang penting untuk kesihatan

 

B-Complex Shaklee membekalkan kesemua lapan vitamin B yang seimbang untuk menguatkan tubuh anda, melengkapi jurang nutrisi vitamin B.  Ia juga membekalkan kuantiti asid folik dan biotin yang mencukupi, sesuai untuk tubuh yang sihat

 

Jika anda ingin mengambil Vitamin B, pastikan Vitamin B yang diambil mengandungi kesemua Vitamin B. Di pasaran ketika ini, kebanyakan Vitamin B tidak menghimpunkan kesemua jenis Vitamin B yang kritikal untuk kesihatan tubuh badan.

 

 

Luka Cepat Baik dengan ESP :

Nak dapatkan ESP, Vitamin dan Mineral untuk pastikan luka cepat sembuh ?

 

Yang Mira terangkan kat atas tadi berdasarkan pemahaman yang Mira dapat dan pengalaman sendiri. Vitamin C antara yang penting tapi kalau nak lagi cepat, boleh terus dapatlan collagen powder tau.

 

Di sini Mira cadangkan set yang boleh anda pilih. Yang budget besar dan nak cepat baik, boleh ambil package lengkap tapi kepada yang ada kekangan budget, boleh merisik cadangan 1 dan 2 ya.

 

Cadangan 1 :

ESP Soy Protein + Vitamin C

 

Cadangan 2 :

ESP Soy Protein + Vitamin C + Vitamin E + GLA Complex

 

Cadangan 3 :

ESP Soy Protein + Vitamin C + Vitamin E + GLA Complex + Vitamin B Complex + Vitalea + Collagen Powder

 

Luka Cepat Baik dengan ESP : .

Tak tahu nak pilih yang mana ?

 

Ini Mira selitkan summary fungsi Supplement yang terdapat dalam Cadangan Mira tadi 🙂

 

PicsArt 05 08 03.58.53 - Luka Cepat Baik dengan ESP
Summary fungsi produk Shaklee  untuk Kecantikan dan Hilangkan Parut

Of course yang terbaik would be Cadangan 3 atau Complete Set. Dengan pembelian mana-mana Set Cadangan, anda berpeluang menjana pendapatan dengan #ProjekBuatDuitRM2000.

 

Pembelian Set Cadangan Titanium atau Set Cadangan 3 melayakkan anda mendapat Free Membership dan Access ke 20 kelas #ProjekBuatDuitRM2000yang berjalan dari 10hb ke 30 hari bulan. Intensive class tau nie bernilai RM100 000.00

 

Ada 20 Mentors yang telah berjaya yang akan memberi tunjuk ajar kepada anda. Jangan lepaskan peluang untuk jadi lebih cantik dan jana pendapatan sambingan.

 

Jangan lupa contact Mira terus yer.

Jom contact Mira.
Mira | 012-531 9097
(Klik pada Nombor di atas untuk direct Whatsapp Mira yer)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge