Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)hihihi.. Educated mother tak semestinya pandai nak ajar anak-anak tau. Tapi di mana ada keinginan, di situ ada jalan.

.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji. My 1st Step

Come back to the story, i really nak anak-anak jadi pandai tapi i tak tahu macam mana. So one day, I decided to grab Flip Card Iqra. I started with Iqra first..

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Flip Card Iqra

.

Saje nak try dan test.. Hahahhahaha. But actually, nak terapkan ajaran Quran dulu.

.

.

Kids stop main air bila dengar suara sebutan Alif Ba Ta

And it looks good as kids yang tengah mandi, boleh stop mandi tau, right after dengar suara budak-budak sebut huruf Hijaiyah satu persatu.

.

.

And Alhamdulillah, they follow the it. Till now, bila dengar lagu Alif Ba Ta by Upin Ipin, Omar Hana or even Zhaky, both of them can follow them well.

.

Well tu tak bermaksud boleh ingat semua, but they manage to follow and pronounce almost every huruf.

.

Sebab dorang suke sangat dengan lagu Upin Ipin tu, Mira pun combinekan sebutan Alif Ba Ta by tahfiz cilik dengan lagu alif ba ta Upin Ipin. And I played it everyday. Tak kire la siang atau malam.

.

.

5 minit sehari untuk belajar secara formal

.

Ajar guna Flip Card Iqra pun dalam 5 minit je sehari Mira praktiskan. Memang Mira cuba sedaya upaya untuk dapatkan 5 minit ni. Alhamdulillah, dorang dah kenal dah huruf Hijaiyah =)

Yaayyyy.. mission accomplished! Alhamdulillah.

.

Tapi mission tak habis lagi.. Tak kan nak kenal huruf je kan. So now tengah sambung belajar guna set mengaji Al-Furqan.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Set Al-Furqan

.

Actually dah beli set ni since anak sulung umur setahun lebih lagi tapi sekarang baru nak guna.. buat pekasam lama betul kan.. hahahhaha

.

Sambil ajar abang, kita ajar adik sekali. For sure penekanan lebih untuk abang dan Alhamdulillah, Abang tangkap cepat sangat..

.

Adakah sebab mama telan Omega Guard aka Minyak Ikan masa susukan both adik and abang ?? Maybe.. sebab ada DHA dan EPA dalam Omega Guard tu.

Cepat tu antara salah satu sebabnya ialah Flip Card Iqra. Dorang dah kenal huruf walaupun tak semua.

.

Macam mana nak ajar anak mengaji ?? Flip Card Iqra kan ada. :)
Flip Card Iqra dan Buku 1 Al-Furqan

.

Memang lebih mudah nak mengajar anak dengan adanya Flip Card Iqra ni. Anak kenal huruf dan bunyi asas baris atas, bawah dan depan. Bila guna Buku Al Furqan ni pula, kite stresskan satu-satu bunyi dengan baris. Tak lah anak tend to memorized.

.

.

Video kanak-kanak belajar dengan Flip Card Iqra

.

Ibu mengajar anak mengenal bunyi dengan baris

.

Kakak mengajar adik. Dalam kereta pun boleh guna 🙂

.

Pandainya kakak mengaji.. Boleh sambung baca Muqaddam dan Quran lepas nie .. Yaayy !!

.

.

Ok la. Done sharing today on how I teach my kids. Even this is not the best way, hopefully it will help other parents.

.

Mana yang baik boleh la diikuti dan yang tak baik tu jadikan sempadan. Yang baik semua base on Ilham yang Allah turunkan, dan kekurangan tu base on kelemahan diri.

.

.

Dapatkan Flip Card Iqra dan Set Al-Furqan

Jom dapatkan Flip Card Iqra dan Al-Furqan . Mira boleh tolong dapatkan untuk mereka yang nak ajar anak-anak mengaji. Dapatkan salah satu atau kedua-duanya ? Terpulang kepada anda 🙂

.

Just pm me and I will show you how. Klik link ini untuk terus whatsapp Mira ya. Boleh juga text MIra di talian 010 2288 151

.

#shakleeuser #flipcardiqra #alfurqan #tipsajaranak #shakleelover #jomhidupsihat #ajaranakbaca #readinglesson #quran #iqra #notaperfectmom #notaperfectwife #supplementbest #lovemykids #anaksoleh #anaksolehah #anakmakabahalways #takkisahapeaorangcakap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge