spina bifida 1 1 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

Asid Folik Sebelum dan Selepas Mengandung ?

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di US, melaporkan bahawa wanita yang mengambil supplement asid folik yang disyorkan bermula sekurang-kurangnya satu bulan sebelum persenyawaan dan pada trimester pertama kehamilan mengurangkan risiko kecacatan saraf bayi sehingga 70 peratus.

 

Sesetengah kajian mencadangkan bahawa asid folik dapat membantu menurunkan risiko bayi terhadap kecacatan yang lain, seperti di bibir, lelangit cakram, dan beberapa jenis kecacatan jantung.

 

Ia juga boleh mengurangkan risiko Preeclampsia, gangguan tekanan darah yang serius yang menjejaskan kira-kira 5 peratus wanita hamil.

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Kecacatan Bayi selepas Dilahirkan

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Kecacatan Bayi selepas Dilahirkan

Comel je anak-anak nie kan.. Berkerusi roda atau alat bantuan berjalan di usia kecil?? Yes! Actually boleh dielakkan kalau kita aware.

 

Muda-muda, mana la terfikir anak nanti berkerusi roda disebabkan tak cukup nutrisi. Anak-anak comel ni anak-anak Spina Bifida.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Spina Bifida 

Spina Bifida?
Spina bifida adalah sejenis kecacatan kelahiran yang dipanggil kecacatan tiub neural. Ia berlaku apabila tulang-tulang belakang (vertebra) disekitar saraf tunjang bayi tidak terbentuk dengan baik.

 

Spina Bifida ni ade yang ringan atau biasa-biasa tapi ada juga yang teruk. Tau tak antara sebab Spina Bifida berlaku adalah kekurangan nutrisi atau lebih spesifiknya Acid Folic.

 

Ada juga yang kata sebab utama adalah genetik tapi ia kekal misteri.. 🤔

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Jenis-jenis Spina Bifida

 

Terdapat 3 jenis Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Jenis-jenis Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

1. Spina Bifida Occulta:

Saraf tunjang adalah normal tetapi hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
2. Meningocele

Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang sempurna.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
3. Meningomyelocele

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi : 3. Meningomyelocoele

Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah. Keadaan spina bifida adalah berbeza. Dalam keadaan yang biasa (milder form), bayi tidak menunjukkan apa-apa tanda.

 

Sekiranya kecacatan teruk di mana melibatkan saraf tunjang bahagian atas, kemungkinan bayi tidak dapat hidup lama kerana lumpuh seluruh badan.

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi : 3. Meningomyelocele

Hydrocephalus (kepala besar di sebabkan pengumpulan cecair dalam otak) dan lain-lain kecacatan sejak lahir/congenital juga mungkin terjadi. Kira-kira 90% orang yang lahir dengan spina bifida juga mempunyai Hydrocephalus.

 

Kebanyakkan kes adalah keadaan yang sederhana teruk. Kanak-kanak begini memerlukan berbagai rawatan dan rehabilitasi.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Punca Mengakibatkan Spina Bifida ??

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Punca Mengakibatkan Spina Bifida

Penyebab sebenar kecacatan kelahiran ini tidak diketahui. Pakar memgatakan bahawa genetik dan alam sekitar adalah sebahagian daripada puncanya.

 

Sebagai contoh, wanita yang mempunyai anak dengan spina bifida lebih cenderung mempunyai anak yang lain dengan penyakit ini.

 

Wanita yang gemuk atau yang mempunyai diabetes juga lebih cenderung mempunyai anak dengan spina bifida kata pakar.

 

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Kekerapan Spina Bifida?

 

 Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Kekerapan Spida Bifida?

 

Berlaku lebih kurang 1 dalam 1000 kelahiran hidup.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida

Tanda-tanda Spina Bifida ni bergantung kepada tahap kecacatan yang dialami. Kebanyakan kanak-kanak dengan spina bifida yang biasa atau ringan tidak mempunyai sebarang masalah atau tanda.

 

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak dengan meningocele tidak mempunyai sebarang gejala. Kanak-kanak dengan bentuk spina bifida yang teruk sering mengalami masalah tulang belakang dan otak yang serius.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida pada Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida pada Bayi

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida pada kanak-kanak

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida pada kanak-kanak

Mereka mungkin mengalami :

 

1. Kanak-kanak tidak dapat merasai kaki atau lengan mereka menyebabkan merela tidak dapat menggerakkannya.

 

2. Masalah pundi kencing atau usus. Masalah yang mungkin mereka alami adalah seperti masalah mengawal air kencing atau mengalami masalah untuk buang air besar.

 

3. Pembentukan cecair di dalam otak (hydrocephalus). Walaupun ia dirawat, ini boleh menyebabkan sawan, masalah pembelajaran, atau masalah penglihatan.

 

4. Keluk di tulang belakang mereka, seperti scoliosis.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana nak tahu bayi ada potensi Spina Bifida ?

 

spina bifida diagnse - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Semasa mengandung, anda boleh menjalani ujian darah (maternal serum triple atau quadruple screen) dan ultrasound bayi yang sedang berkembang. Ujian ini memeriksa tanda-tanda spina bifida dan masalah lain.

 

Jika keputusan ujian mencadangkan kecacatan kelahiran, anda boleh memilih untuk menjalani amniosentesis. Ujian ini membantu mengesahkan jika bayi mempunyai spina bifida.

 

Mira tak sure di hospital kerajaan wajib atau tak tapi insyaAllah ada. So cuba bertanya kepada doktor anda. Normally untuk hopsital swasta, memang doctor akan suggest the blood test. Kalau blood test ok, tak perlu test yang kedua tu.

 

Test kedua tu hanya untuk confimation. Mira pernah buat yang 1st tu jer. Result 1 dalam 1000 so tak perlu.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Sape yang perlu buat Ujian Saringan Kecacatan Bayi ?

Gyne Mira suggest Mira untuk ambil test ni coz ada sejarah Kancer, Kencing Manis dan Darah Tinggi dalam keluarga Mira. Selain masa pregnant, lepas bayi dah lahir pun doktor boleh detect tau. Tapi maybe untuk spida bifida yang jenis teruk.

 

Selepas kelahiran, seorang doktor biasanya boleh menentukan jika bayi mempunyai spina bifida dengan cara melihat tulang belakang bayi.

spina bifida  300x278 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

Sekiranya spina bifida disyaki, doktor boleh melakukan pemeriksaan X-ray, MRI, atau CT untuk melihat jika kecacatan itu ringan atau teruk.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana Spina Bifida Dirawat ?

 

Kebanyakan kanak-kanak dengan bentuk spina bifida yang ringan atau meningocele tidak memerlukan rawatan.
Tetapi kanak-kanak dengan spida bifida yang kronik memerlukan pembedahan. Ada juga pembedahan yang dilakukan sebelum bayi dilahirkan tau.

 

Untuk kanak-kanak yang mengalami hydrocephalus, pembedahan perlu dijalankan untuk memasukkan tiub saliran yang dipanggil shunt. Ia mengurangkan tekanan pada otak dengan mengalirkan cecair yang berlebihan ke dalam perut.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana Spina Bifida Dirawat ?

Ini untuk mengelakkan bengkak di kepala menyebabkan kerosakan pada otak.

 

Pakar terapi fizikal dan ahli terapi sentiasa bersama dengan kanak-kanak yang mempunyai spina bifida yang kritikal.

 

Sesi ini bermula tidak lama selepas kelahiran bayi. Bukan itu sahaja, ahli terapi juga mengajar ibu bapa dan penjaga bagaimana melakukan senaman dan aktiviti dengan kanak-kanak istimewa ini.

 

Sesetengah kanak-kanak mungkin memerlukan pendakap, kerusi roda, atau bantuan lain.

 

Kanak-kanak dengan masalah kawalan pundi kencing mungkin memerlukan bantuan menggunakan catheter setiap hari untuk mencegah jangkitan dan kerosakan buah pinggang.

 

Untuk membantu mencegah masalah usus, ibu bapa biasanya mula bekerjasama dengan doktor atau jururawat untuk menguruskan penjagaan usus sebaik sahaja anak mula makan makanan solid.

 

Sebagai kanak-kanak yang mengalami spina bifida yang teruk, rawatan dan pembedahan lain mungkin diperlukan untuk menguruskan masalah yang timbul.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

1. Pergi ke semua lawatan doktor yang dijadualkan.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

2. Bantu anak anda menjadi aktif, dan galakkannya untuk bersikap independent.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

3. Galakkan anak anda minum banyak cecair dan makan makanan yang tinggi serat, seperti bijirin dan buah-buahan. Ini membantu mengelakkan sembelit.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

4. Periksa kulit anak anda setiap hari untuk sebarang luka dan lebam. Kanak-kanak yang mempunyai kurang deria rasa di kaki mungkin terluka dan tidak menyedarinya. Ini boleh menyebabkan jangkitan.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

5. Pastikan penglihatan anak anda sentiasa diperiksa. Kanak-kanak dengan spina bifida sering mempunyai otot mata yang lemah.

 

6. Jauhkan anak anda daripada produk lateks sekiranya dia mempunyai alahan lateks.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

7. Perhatikan jika terdapat kesukaran belajar, dan berbincanglah dengan doktor atau guru anak anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan.

 

8. Apabila anak anda bersedia untuk memulakan sekolah, pastikan sekolah dapat menyediakan environment yang kondusif.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

Bagaimana anda boleh mencegah Spina Bifida?

 

Sebelum dan semasa mengandung, seorang wanita boleh membantu mencegah spina bifida pada anaknya.

 

acid folic 1 300x169 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

1. Dapatkan banyak asid folik setiap hari, sebelum anda hamil dan semasa hamil.

 

acid folic - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

2. Makanan yang kaya dengan asid folik termasuk bijirin sarapan pagi yang bertubuh dan roti, bayam, dan oren.

Doktor anda mungkin mengesyorkan anda untuk mengambil vitamin harian dengan asid folik atau suplemen asid folik.

 

3. Jika anda mengambil ubat untuk sawan atau jerawat, berbincanglah dengan doktor anda sebelum anda hamil. Sesetengah ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

 

download 2 2 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

4. Jangan minum alkohol semasa mengandung. Sebarang jumlah alkohol boleh menjejaskan kesihatan bayi anda.

 

5. Jangan biarkan badan anda terlalu panas pada minggu pertama kehamilan.

Sebagai contoh, jangan gunakan sauna atau tab mandi panas. Dan segera merawat demam tinggi. Suhu yang panas dapat meningkatkan risiko bayi anda untuk spina bifida.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bolehkah Spina Bifida dihalang?

 

Tidak, tetapi risiko dapat diminimumkan jika ibu mengandung mengambil suplemen harian 0.5mg asid folik sebulan sebelum persenyawaan dan tiga bulan selepas itu.

 

Asid folat adalah vitamin B yang terdapat terutamanya di dalam sayur-sayuran hijau yang berdaun. Penyelidikan menunjukkan bahawa rejim ini mengurangkan kejadian spina bifida dan kecacatan kelahiran sehingga 70%.

 

Individu yang mempunyai sejarah atau keluarga terdekat yang mengalami spina bifida, mempunyai risiko yang lebih tinggi dan harus berunding dengan doktor berkaitan dos asid folik yang lebih tinggi jika perlu.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

B-Complex Shaklee dengan Acid Folic

 

B Complex Shaklee

 

The Shaklee Difference : Patented Bioactivated Absorption System

Folat, Vitamin B yang kritikal ini tidak mudah diserap. Shaklee mengembangkan salutan asid folik yang unik untuk menjadikan nutrien ini lebih mudah untuk diserap oleh badan. Teknologi yang dipatenkan ini adalah eksklusif hanya untuk Vitamin B Complex Shaklee.

 

b complex - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Vitamin B Complex Shaklee juga menyokong prestasi badan:

• Membantu otak, jantung, paru-paru, dan organ-organ yang lain untuk berfungsi dengan baik.

• Menggalakkan pengeluaran tenaga.

 

Vitamin B sangat penting untuk fungsi tubuh yang betul kerana ia membantu mengubah makanan menjadi tenaga untuk sel-sel anda.

8 element of Vit B 300x265 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

Terdapat lapan komponen vitamin B di dalam B-Compleks ini dan mereka berfungsi dengan baik apabila mereka bekerja bersama.

 

B-Complex Shaklee menawarkan keseimbangan yang sihat bagi semua lapan vitamin B untuk menguatkan badan anda, mengisi kekurangan vitamin B.

 

Menyediakan kuantiti folat atau asid folik dan biotin yang baik untuk badan yang sihat.

 

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
B-Complex Shaklee pada harga lebih murah ?

 

Dapatkan Vitamin B-Complex Shaklee di SINI.  atau dapatkan Set Lengkap Mengandung Shaklee untuk memastukan anda mendapat Nutrient yang Optimum sepanjang Kehamilan. Bukan untuk anda sahaja ya, untuk bayi anda juga!

 

Jom berjimat dengan menjadi ahli Shaklee. Daftar sebagai ahli dan beli dengan harga ahli.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

https://api.whatsapp.com/send?phone=60125319097&text=

 

 

Rujukan :

  1. https://www.babycenter.com/0_folic-acid-why-you-need-it-before-and-during-pregnancy_476.bc
  2. http://www.webmd.com/parenting/baby/tc/spina-bifida-topic-overview
  3. http://www.myhealth.gov.my/spina-bifida/
  4. https://www.spinabifida.org/spina-bifida-and-hydrocephalus/

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk tambahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge