7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :

Omega-3, Lemak Baik

 

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan, memang terkenal kebaikannya sekarang nie kan. Tapi Omega 3 ni ada fungsi tak untuk tulang kita ? Since my passion is more towards Tulang Rapuh atau Osteoporosis, i did my reading and found out this..

Strong Bones

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis):

Kepentingan Omega 3 kepada Tulang

 

Kajian pada tahun 1930an menunjukkan kerapuhan tulang (osteoporosis) yang teruk dikesan pada tikus yang mengalami kekurangan asid lemak yang penting atau “essential fatty acids“.

 

Kajian pada tahun 1930 telah disahkan dengan kajian yang telah diterbitkan pada tahun 1964. Kekurangan unsur EFA menunjukkan ianya menjadi punca penggantian tulang oleh lemak dan kehilangan ketumpatan tulang, “bone demineralization or loss”

kerapuhan tulang

 

Banyak kajian-kajian yang telah menunjukkan kepentingan asid lemak di dalam kehidupan tetapi kepentingannya tidak dihebahkan atau tidak mendapat perhatian ramai sehinggalah kajian terbaru dijalankan.

 

Dalam 10 tahun kebelakangan ini, kepentingan asid lemak Omega 3 untuk kesihatan tulang telah semakin berkembang. Asid Lemak Omega 3 ini terdiri daripada eicosapentaenoic acid (EPA) and (docosahexaenoic) DHA .

 

Pengambilan Asid Lemak Omega 6 , arachidonic acid (AA) dan Omega 3 secara seimbang boleh meningkatkan tahap kesihatan tulang manusia.

 

Pengambilan Asid Lemak Omega 3 yang secukupnya untuk diseimbangkan dengan Asid Lemak Omega 6 sangat-sangat penting untuk mengelakkan masalah Tulang Rapuh (Osteoporosis).Ini dapat memastikan tulang kita sentiasa kuat dan sihat untuk meneruskan kehidupan seharian.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)) :

Bagaimana Omega 3 ni melindungi tulang daripada masalah Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) ?

 

Ini dilakukan dengan mengurangkan tahap keradangan sel-sel badan yang disebabkan oleh mekanisma-mekanisma yang berlaku di dalam badan.

 

Penting sangat ke untuk kita kawal keradangan dalam badan ni ?

 

Apa-apa sahaja keradangan atau “inflammation” yang berlaku di dalam badan menyebabkan osteoclast, sel yang bertindak dengan menguraikan sel-sel tulang, diaktifkan.

 

Kiranya, apabila keradangan berlaku, ada signal yang dihantar kepada sel osteoclast. Signal ni yang memberi arahan kepada osteoclast untuk berkerja.

 

osteoporosis

 

Sel-sel osteoclast ini sepatutnya bertindak untuk mengeluarkan sel-sel tulang yang telah lama, rapuh dan telah rosak.  Selepas sel-sel yang rosak ni dikeluarkan dan dihapuskan, osteoblast pula akan memulakan kerja-kerja untuk membina semula tulang yang telah disingkirkan oleh osteoclast.

 

Pembinaan tulang oleh sel osteoblast ni memakan masa yang agak lama dan ia dikenali sebagai Bone Remodelling Process. Nak tahu proses pembentukan tulang dengan lebih lanjut ?

 

Jom layan video di Sini. Durasi video ni agak panjang so Mira tak dapat nak kongsikan di blog ini.

 

Gambar di bawah ini menunjukkan bagaimana Osteoclast dan Osteoblast berfungsi. Osteclast akan menyingkirkan sel-sel tisu tulang yang telah rosak atau lemah manakala Osteoblast pula akan menghasilkan set tisu tulang yang baru.

 

Osteoclast vs Osteoblast
Proses Penyingkiran dan Pembentukan Sel Tisu Tulang

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis):

Kesan Keradangan dan Kekurangan Kepadatan Tulang

 

Keradangan yang kritikal akan menyebabkan sel Osteoclast ni bekerja lebih masa tau. Itu sebabnya kita perlu pastikan kita hindari sebarang keradangan dalam badan.

 

Salah satu cara, amalkan pemakanan yang tinggi kandungan Omega 3. Nak senang ambil je Omega Guard.

 

Apabila keradangan ni menjadi kritikal, Osteoclast akan bekerja dengan lebih keras. Dalam proses Bone Remodelling dan Modelling, Osteblast ambil masa yang agak lama untuk membentuk sel tulang yang baru.

 

So bila Osteoclast ni bekerja lebih masa, lebih banyak tulang kita yang akan ditarah dan tu yang menyumbang kepada Tulang Rapuh (Osteoporosis). Tulang semakin kurang ketumpatannya.

 

Semakin menipis dan kalau kita biarkan berleluasa, boleh jadi patah tau tulang tu hanya disebabkan oleh tergelincir atau jatuh.

 

Pengambilan Omega 3 yang kaya dengan EPA dan DHA akan menyebabkan signal dihantar kepada Osteoclast. Signal ni seperti arahan untuk memberhentikan proses menghapuskan sel-sel tulang yang dianggap rosak oleh osteoclast.

 

Ini dapat mengelakkan lebih banyak sel tulang dihapuskan oleh Osteoclast dan memberi ruang masa untuk Osteoblast menghasilkan sel tulang yang baru.

 

Fungsi Osteoclast dan Osteoblast
Fungsi Osteoclast dan Osteoblast

 

Bukan itu sahaja, pengambilan Omega 3 juga menggalakkan pembentukan sel Osteoblast. Bila sel pembina ni dah banyak so lebih banyak la sel tulang kita dapat dihasilkan.

 

Yang paling penting, kita nak make sure sel tulang yang dihasilkan harus sama banyak atau paling bagus, lebih banyak dihasilkan berbanding sel tulang yang dihakis oleh Osteoclast.

 

Mira pilih Omega Guard sebagai supplement untuk memenuhi keperluan sehari-hari. Nanti Mira cerita kebaikan Omega Guard by Shaklee k.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :
Bagaimana Memilih Minyak Ikan Omega 3 yang Terbaik?

 

Di pasaran sekarang, terdapat lambakan minyak ikan Omega 3 nie. So macam mana kita nak pastikan Minyak Ikan Omega 3 yang kita perolehi tu adalah yang terbaik ?

 

Mira bagi 7 Tips ya. Ni berdasarkan info yang Mira perolehi dari bacaan Mira.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

1.Penyulingan Berperingkat.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

Sangat penting proses penyulingan ni tau. Ia dapat memastikan ketulenan dan kepekatan minyak Omega ni terpelihara. Proses penyulingan ni memekatkan Omega 3 dan menyingkirkan komponen berbahaya seperti raksa, plumbum, arsenik, kadmium, dioxins dan bahan tercemar yang lain.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

2. Gred Farmaseutikal

 

Nak tau bagus ke tak minyak ikan tu, pilih yang bergred Farmaseutikal. Apa maksud “Pharmaceutical Grade”.

  • Kandungan Omega 3 adalah 80% to 90%
  • Kandungan Filler atau bukan Omega Oil sangat rendah iaitu kurang dari 15%
  • Dos yang digunakan Dos yang Tinggi kandungan Omega 3 iaitu bersamaan dengan dos yang digunakan untuk kajian klinikal
  • Penyulingan molekul yang berperingkat untuk menjamin ketulenan dan penyingkiran semua jenis toxin dan logam berat seperti merkuri.
  • Tidak mengandungi sebarang Toxin
  • Untra-Tulen, sangat kurang bau hanyir

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

3. Mempunyai DHA dan EPA yang Tinggi

 

Satu hidangan bersamaan dengan 3 biji Omega Oil memberikan anda 990mg Omega 3 dengan 546mg EPA dan 360mg DHA. Banyak fungsi EPA dan DHA ni tau dan kita sangat perlukan dari kita kecil sehinggalah Dewasa.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

4. Sumber Ikan

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

Ikan yang kecil mempunyai quantiti toxin yang sedikit. Bagaiamana ikan yang besar pula ? Ikan yang besar kan makan ikan yang kecil. Lagi banyak ikan besar tu makan, makin banyak toxin yang berkumpul di dalam badannya.

 

Semakin kita bergerak mengikut rantaian makanan, semakin banyak pengumpulan bio yang terdapat dalam badan ikan besar tersebut.

 

Tu sebab utama mengapa minyak ikan yang berasaskan ikan yang kecil lebih tinggi kualitinya kerana kandungan toxin sangat rendah. Sebab tak ada bioaccumulation of toxin!

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

5. Mempunyai 7 Spektrum Asid Lemak

 

Minyak Ikan Omega 3 mempunyai 7 spektrum yang tulen seperti EPA, DHA dan lain-lain. Kebanyakan kajian sekarang menekankan kepada EPA dan DHA kerana kesan yang sangat Marvelous terhadap kesihatan manusia walau apa usia pun.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

6. Bau dan rasa hanyir yang minimum

 

Minyak Ikan yang berkualiti tinggi, memang sangat kurang bau hanyirnya kerana ia telah disuling atau ditapis pada tahap molekular. Ini yang menyebabkan bau hanyir itu sangat la kurang. Kan Bergred Farmaseutikal! 🙂

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

7. Diiktiraf oleh Friend of The Sea

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

Penting sangat ke Pengiktirafan nie? Pengiktirafan ni untuk memastikan pembekalan minyak ikan yang tinggi kualitinya tanpa menyebabkan sebarang pencemaran atau mengganggu ekosystem alam sekitar.

 

Itu sebab ia sangat-sangat signifikan!

 

Syarikat yang bertanggungjawab akan menumpukan perhatian mereka ke atas system ekosistem yakni catch limit dan size populasi sesuatu ikan tersebut serta mengelakkan penangkapan secara besar-besaran semasa musim pembiakan ikan untuk mengekalkan bekalan sumber di masa hadapan.

 

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :

Nak Beli Omega Guard pada harga lebih murah?

 

Nak beli Omega Guard? Click SINI yer.Jom Dapatkan Omega Guard

Tapi kalau nak jimat lagi, boleh jadi ahli Shaklee. Bulan Ogos 2017 ni ada promosi merdeka tau.

Beli 5 botol dan dapatkan E-Voucher RM50.00

 

Kalau ada yang nak COD ke Melaka, jangan malu-malu contact Mira tau. Mira ada team di sana yang boleh tolong korang jimatkan kos penghantaran.

 

Team Mira ni kerja di Hang Tuah Jaya, Air Keroh, Melaka. Rumah pula di Peringgit. So boleh deal ngan beliau la bila korang nak datang ambil barang. Bukan nak promote beliau ye.. Kami cuba nak bantu anda berjimat jer.. 🙂

 

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

Nak dapatkan pada harga LEBIH MURAH??

Jom joint jadi ahli!

 

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

https://api.whatsapp.com/send?phone=60125319097&text=

 

Rujukan :

  1. https://www.algaecal.com/expert-insights/why-omega-3-fatty-acids-are-crucial-for-healthy-bones/
  2. https://omegavia.com/what-is-pharmaceutical-grade-fish-oil/
  3. http://melissology.com/wp-content/uploads/2012/12/omega3_infographic2.jpg

 

4 thoughts on “7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge