4a3e9a52 7eed 4b93 b3d6 c987f0c494ed - Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ? Darjah 2 wajib PANDAI baca tulisan JAWI?? 😲 Baru Mira tau today. Tough betul sekarang nie..

.

Ni Poster yang salah seorang cikgu kongsikan. Mereka guna Poster ni kat sekolah untuk bantu anak-anak murid kenal bunyi huruf jawi.

.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Poster Jawi di kelas anak-anak

Bila terkenang zaman sekolah dulu,
Ya Allah, Mira antara yang tak pandai Baca Jawi dulu.. tapi lepas la nak Baca tulisan Jawi kat batu nisan 😅😂.

.

.

Buku ajar Baca Tulisan Jawi

Mira nak cerita kat sini, to those ibubapa yang nak mula ajar anak BACA JAWI, ibu- ibu boleh dapatkan buku-buku bawah nie yer..

.

Buku Ibu Ajarku Jawi

Untuk peringkat awal atau pra-sekolah, ibu-ibu boleh dapatkan buku Ibu Ajarku Jawi. Ada Set Buku Jawi ikut stage by stage.

Ibubapan boleh mengajar anak mengikut tahap-tahap. Dari yang paling mudah iaitu mengenal huruf Jawi kepada membaca perkataan jawi.


Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Set Buku Ibu Ajarku Jawi

.

Buku Ibu Ajarku Jawi ni sesuai untuk kanak-kanak berumur 4 – 7 tahun. Fokus utama buku ni untuk bantu ibubapa dan guru-guru mengajar Si Comel membaca tulisan Jawi.

.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Set Buku Ibu Ajarku Jawi

Ciri-ciri buku Ibu Ajarku Jawi :

  • Sistem Fonetik
  • Suku kata mudah
  • Bermakna dan berulang
  • Dua warna
  • Berima
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Set Buku Ibu Ajarku Jawi
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Set Buku Ibu Ajarku Jawi
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Set Buku Ibu Ajarku Jawi


Nak lagi menarik, boleh dapatkan Buku Aktiviti Jawi as well.

.

Buku Aktiviti Jawi untuk bantu pembelajaran Si Comel.

Buku aktiviti Jawi yang ada di bawah MomyHappy ialah :
1) Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf
2) Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar

.
Apa beza buku latihan nie ??

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf


1) Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf


Ini untuk peringkat anak-anak baru mak kenal huruf Jawi. Ada latihan untuk anak tulis & padam huruf Jawi. Tapi tulis guna pencil ya.. baru leh padam.
.

Ini antara isi kandungan dalam buku aktiviti ini.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf


2) Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar


Buku ini pula lebih tinggi sikit tahapnya. Buku ni melatih anak-anak untuk mula membaca perkataan Jawi.
.

Jom kita tengok pula isi kandungan buku ini.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Isi kandungan Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar


Untuk anak-anak yang sudah kenal huruf dan boleh baca jawi sikit-sikit, boleh ambil buku yang lebih advance.
.

Buku Iqra Jawi Pintar


Buku yang Mira maksudkan ialah Buku Iqra Jawi Pintar.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Buku Iqra Jawi Pintar untuk belajar membaca Tulisan Jawi

Bila buku ni direlease, ramai yang sambar tau. Buku ni mengajar jawi dari yang basic kepada yang advance..

Jadi hot selling tau buku ni. Jom kita tengok isi kandungan buku ini pula.

Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 1
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 2
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 3
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 4
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 5
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 6
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 7
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 1
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 2
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 3
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 4
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 5
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 6
Nak anak pandai baca Tulisan Jawi ?
Iqra Jawi Pintar 7
Iqra Jawi Pintar – Video Isi Kandungan

.

.

Harga Buku-buku Belajar Membaca Tulisan Jawi

Nie pula harga untuk buku-buku nie.

*Buku Belajar Jawi*
BK03 Ibu Ajarku Jawi RM37.90
BK41 Iqra Jawi Pintar RM20.90

.

*Buku Aktiviti Jawi*
BA02 Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Huruf RM4.50
BK01 Buku Aktiviti Mari Belajar Jawi Pintar RM4.50

.

Nak dapatkan buku-buku nie ?
Boleh WhatsApp Mira terus k.
http://www.wasap.my/60102288151/BukuBelajarJawi/

Alhamdulillah… berkat usaha Ustazah kat Mozac dulu, pandai jugak lah saya membaca Jawi sekarang 😅😂. Tapi nak kene jugak grab buku-buku kat atas ni untuk mengajar anak-anak 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge