download 2 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan ?? Mira dulu pernah cuba herba yang selalu ada di rumah. HALBA. Boleh ke ??  Mula-mula dulu Mira pun tak percaya tapi try juga la..

 

Untuk para ibu yang ada masalah susu drop atau dalam usaha untuk menambah susu badan, boleh la cuba ya. Ini salah satu cara yang Mira dah cuba dan Alhamdulillah berkesan.

 

download 2 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Nie rupa Halba untuk yang still confuse bagaimana la rupa si Halba nie..

 

Halba nie juga dikenali sebagai Funegreek. Mira dulu masa nak try masak vegetarian bukan main lagi pening kepala apa la maksud Funegreek nie. Rupanya halba. Daun Funegreek nie antara yang digunakan dalam masakan vegetarian India.

 

helba halba kelabat fenugreek 300x210 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

 Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Ingatkan Halba nie untuk masakan jer.

 

Yes.. Mira ingatkan Halba nie just guna untuk masak je tapi rupanya banyak fungsi-fungsi yang lain. Banyak resepi masakan masyarakat Timur yang menggunakan Halba sebagai rempah sampingan contohnya masakan Kari.

 

Halba pun ada je digunakan oleh masyarakat Melayu untuk masakan Asam Pedas tau. Tapi jangan letak banyak-banyak, nanti pahit pula.

 

oxtail asam pedas 300x225 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kegunaan dan Fungsi Halba

 

Terapi Ayurveda dari India menggunakan Halba unutk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Selain India, masyarakat China dan Arab turut menggunakan Halba sebagai penawar kepada diabetes dan hyperkolesterol.

 

fenugreek1 300x225 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pelbagai fungsi Halba

 

Halba juga dipercayai boleh membantu mereka yang mengalami masalah gangguan saluran pencernaan contohnya kekembungan, batuk, sakit tekak serta untuk menyejukkan badan apabila ulser dan rongga mulut mula timbul.

 

Selalu kita nampak orang India nie rambut mereka tebal-tebal kan. Genetik ialah salah satunya tapi masyarakat India juga mengamalkan campuran yogurt dan halba sebagai perapi rambut.

 

Halba juga turut digunakan dalam perubatan Cina untuk merawat masalah mati pucuk. Bahkan bapa perubatan Yunani, Hippocrates turut menggunakan halba untuk rawatannya.

 

Banyak rupanya fungsi Halba nie. Nie berdasarkan bacaan Mira. Mira just amalkan Halba nie untuk jangkamasa yang pendek saja sebab tak serasi dengan badan.

 

Penggunaan halba untuk memperbanyakkan susu badan nie memang merupakan petua traditional dan mengikut bacaan Mira jika ada yang terkena cirit-birit bila mengamalkannya, perlu dikurangkan dosage. Kira macam dah terlebih la tu.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Pengalaman Minum Air Rebusan Halba

 

Mudah sangat rupanya nak gunakan Halba nie. Just rebus bersama teh herba atau rebus kosong pun boleh. Mira pun dah cuba dan berkesan juga la…

 

tea for healthy beautiful life 300x200 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Tapi pengambilan halba nie Mira tak boleh nak teruskan sebab sejak amalkan minum air rebusan Halba nie, Mira sering kena sakit dada. Ada juga yang advice Mira campurkan serai tapi still rasa sakit tu ada.

 

Badan Mira nie sejuk dan banyak angin so bila ambil air rebusan halba berturut-turut, sakit dada tu memang akan datang. Lepas stop pengambilan air rebusan halba ni, Alhamdulillah dah tiada sakit dada lagi. 🙂

 

Dari anak dara dulu lagi MIra nie memang tak boleh nak ambil atau consume any makanan atau minuman yang bersifat sejuk. If consume lebih, dada Mira tend untuk rasa sakit dan badan rasa very weak. So sadly i have to discontinue projek minum air rebusan halba.

 

Tapi tu tak halang Mira untuk gunakan halba dalam masakan. And just got to know yang letakkan halba dalam masakan asam pedas pun best tau !! Mira memang akan letak halba dalam masak asam ever since Mira tau bout this.

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Terpaksa dan Terus Jatuh Cinta

 

So lepas Halba dah confirm Mira tak boleh amalkan daily basis, Mira stop consume it and amalkan pemakanan yang doktor sendiri recommend pada Mira. Pemakanan yang macam mana ?? Stay tune tau..

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Doktor agree dan sarankan

 

Yup.. Doktor yang agree untuk Mira consume Set Berpantang by Shaklee ni ialah Dr Madhulika, doktor pakar sakit puan di Manipall Hospital yang Mira consult. She is an Indian doctor originated from India tapi pandai berbahasa Malaysia. A very good doctor.

 

download 1 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Dr Madhulika

 

Bila Mira nak dapatkan set berpantang, the 1st person Mira bagi tau for sure suami dan suami yang advice Mira untuk minta pendapat Doktor Madhu since Dr Madhu kan Gyne.

 

 

Mira siap bawa buku panduan yang lengkap dengan details on content dan nutritional facts tentang produk tu. Tak nak la ambil masa doktor lama-lama so kita supply with strong and enough info.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Energized Soy Protein, ESP by Shaklee.

 

The 1st item yang doktor terus agreed was on Energized Soy Protein, ESP by Shaklee. It is a soy base protein actually. Very fine and sedap. Manis-manis buah which sugar content originated from the soy itself.

 

20171013 132115 01 300x225 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Kebanyakan orang tidak dapat mengekalkan tenaga atau stamina mereka sepanjang menjalani kehidupan seharian. ESP ni dapat bantu mempertingkatkan tenaga dan stamina kita.

 

Protein soya nie berasaskan tumbuhan dan mampu membekalkan tenaga lebih lama kerana paras glisemiknyer (GI) yang rendah which means kita kenyang lebih lama.

 

11003 ESP chart MS 300x199 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pengekalan tenaga yang lebih panjang tempohnya

 

Indeks Glisemik (GI) menunjukkan kesan makanan ke atas gula darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat menyebabkan paras gula dalam darah naik mendadak dan kemudiannya menurun dengan pantas, menjadikan kita mudah letih, mudah rasa terganggu dan lapar.

 

ESP juga mempunyai tindak balas “turun-naik” tetapi ESP mempunyai indeks glisemik (GI) rendah. Apa kelebihan GI rendah ???

 

  • Paras gula darah dalam darah kekal stabil,
  • Membantu mengekalkan tenaga,
  • Mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama dan
  • Bermanfaat untuk mengurangkan berat dan mengekalkan kesihatan jangka panjang.

 

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh badan kita, seperti batu bata yang membina rumah. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.

 

download 3 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Soy powder antarapilihan sumber protein masa kini

 

Mira tahu memang banyak produk berasaskan protein di pasaran tapi kenapa Mira pilih ESP by Shaklee ???

 

  • Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).

 

  • Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.

 

  • Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.

 

  • Membekalkan 9 asid amino.

 

  • Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

 

Perlu ke Protein ni ? Kan doktor dah confirmkan bagus tapi nak tahu kepentingan Protein kepada ibu menyusu dan wanita secara amnya ?? Click sini

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex works well with ESP

 

Kebetulan selepas berpantang bulan Ramadhan pula menyusul, dan experience tu yang buat Mira yakin sangat dengan ESP dan herba yang Mira just get to know which is Alfalfa. Mira ada share experience Mira berpuasa dan menyusu di bulan Ramadhan. Click sini and let me share my experience !

 

20171129 175108 01 300x240 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Set Penyusuan paling Basic

 

Alfalfa nie merupakan sejenis herba. Boleh juga la nak dipanggil jamu. Tapi alfalfa yang Mira amalkan nie dalam bentuk capsule yang diperbuat daripada daun alfalfa yang organik.

 

Alfalfa bermaksud “raja segala makanan” dan ada sebab gelaran tersebut diberikan sebab ia sangat berkhasiat. Alfalfa mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah.

 

Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin.*

 

Memang boleh je kita beli Alfalfa nie coz memang ada jual die EON. Mira sendiri pernah jumpa di EON tapi tak beli pun. Mira pernah baca yang akar alfalfa nie mudah terkena jangkitan bakteria so memang tak berani la nak main beli jer.

 

Tapi memang berani tahap gaban bila beli dari Shaklee sebab kita tau semua produk Shaklee nie melalui kajian, ujian dan saringan oleh pihak Shaklee sebelum sampai kepada kita. InsyaAllah selamat.

 

Halal tu jangan cerita la. Memang Shaklee ada je beri sijil Halal yang dikeluarkankan oleh Jabatan Agama Islam Amerika sebab produk Shaklee yang masuk Malaysia semua dihasilkan di US.

 

Apa lagi kelebihan Alfalfa dari Shaklee nie ?  Kalau nak tahu, Alfalfa Complex adalah Shaklee Signature Formula yang asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada 1950’an.

 

Ditanam di kawasan subur, Antelope Valley, California, Shaklee menuai alfalfa semasa di puncak kematangan – semasa berumur 2 tahun, untuk memastikan penggunanya memperolehi kandungan nutrisi sebaik mungkin.

 

Selepas dituai, ia diletakkan untuk pengeringan di bawah udara segar dan sinar matahari panas California, dan Shaklee hanya menggunakan serbuk dedaun untuk menghasilkan tablet alfalfa.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex dan ESP is Basic Set Penyusuan

 

Basic jer ?? Yes. Alfalfa Complex dan ESP merupakan set paling basic penyusuan. ada 2 nie pun dah cukup baik tapi kalau nak maintain tulang, gigi dan system saraf yang lebih baik, Mira recommend ambil sekali dengan Ostematrix.

 

FB IMG 1515290909392 01 300x300 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Feedback on Ostematrix

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Ostematrix untuk kekalkan kesihatan tulang dan gigi

 

Ostematrix nie Pil Kalsium yang juga memiliki kandungan Magnesium dan Vitamin D yang membantu badan menyerap Kalsium.

 

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh kita. Thats why amat penting untuk kita memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh kita membina tulang baru dengan pantas, tetapi apabila umur semakin meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina.

 

Hakikat inilah menjadikannya penting untuk kita membekalkan tulang  dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.*

 

FB IMG 1515290969914 01 1 300x300 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
makin lama makin ramai jatuh cinta dengan Ostematrix

 

Kalsium je ke yang tak cukup ke ? Actually Mira pun ada consume Pil Kalsium lain sebelum nie tapi lepas Mira try Ostematrix, terus jatuh cinta. Kesan die nampak sangat cepat. Baca Tanda-tanda kurang Kalsium dalam badan.

 

Apa pula fungsi Magnesium ? Magnesium membantu menghantar kalsium kepada tulang manakala Boron membantu boost metabolisme tulang.

 

Kehadiran Vitamin D pula merangsang penyerapan kalsium dan kehadiran Kuprum, Zink and Mangan mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.

 

Nie la keistimewaan Pil Kalsium by Shaklee yang juga dikenali sebagai Ostematrix. Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan, dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan.

 

10128 OsteMatrix chart MS 300x199 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Ujian penyerapan Kalsium dalam badan dalam tempoh 12 jam

 

Pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix® menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12-jam. Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

 

Ada masalah tulang. Ada 5 Tips untuk penyembuhan tulang di sini.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Omega 3 untuk kulit lebih sihat

 

Selain ESP , Alfalfa Complex dan Kalsium, yang Mira akan cadangkan juga ialah Omega 3 kepada para ibu. Omega 3 ni pun antara Vitamins yang Dr Madhulika advice  Mira untuk consume.

 

Bukan unutk Mira je tapi untuk kebaikan baby as well. Sangat baik untuk perkembangan minda dan penglihatan bayi tau. But effect yang paling Mira tak boleh lupa ialah more towards inner beauty of my skin.

 

20171124 134841 01 300x225 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Produk ni bukan untuk si ibu sahaja, tapi manfaat untuk baby pun sangat besar

 

Boleh baca kisah Mira rawat masalah kulit kering dengan Omega 3 nie sebagai salah satu element disamping ESP dan Vitamin lain. Boleh Click di Sini untuk baca lebih lanjut journey Mira dengan masalah kulit kering since mula pregnant.

 

Alhamdulillah setelah berkenalan dengan Shaklee, sikit demi sikit terlihat perbezaan pada kualiti kesihatan diri. Not only that, gaya hidup pun ada perubahan yang lebih positif.

 

Pengambilan Omega 3 nie pun dapat membantu untuk menurunkan berat badan. Bagaimana ?? Yang berminat nak tahu, cuba baca yang nie.

 

Not only that, yang concern dengan kualiti tulang pada usia lanjut, pengambilan Omega 3 juga sangat membantu mencegah Osteoporosis tapi kene la consume Pil Kalsium as well. Tak boleh bergantung kepada Omega 3 sahaja tau. Baca lebih lanjut di sini, 7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)

 

MIra faham dan Mira tahu banyak jenis Minyak Ikan yang terdapat di pasaran. Tapi kenapa nak kena pilih Omega Guard by Shaklee ??

 

Hari nie Mira kupas 3 sebab utama. Mira dah pernah tulis bout this previously as well actually.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard merupakan Minyak Ikan Berpekatan Tinggi

 

OmegaGuard membekalkan spektrum lengkap iaitu tujuh jenis asid lemak Omega-3 yang tulen. Ia biasanya ditemui secara semula jadi pada ikan kecil di habitat lautan dalam yang sejuk airnya.

 

851302999 58647 300x260 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard melalui process Penyulingan Molekul Berganda

 

Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ , ia menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar.

 

Selain tersingkirnya logam-logam berat seperti yang disebut tadi, penyulingan berperingkat ini mengurangkan bau dan rasa hanyir minyak ikan Omega 3 as well.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard dan Sahabat Laut

 

Produk Omega 3 atau Omega Guard yang dikeluarkan oleh Shaklee telah diiktiraf oleh Friend of the Sea®. Pengiktirafan ini menunujukkan Shaklee juga bertekad untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi sentiasa stabil dan tidak menjejaskan alam sekitar.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Set Lengkap Penyusuan merupakan Set Berpantang

 

Mula-mula dulu MIra ingatkan Set Berpantang Shaklee nie nak kena beli macam-macam. Rupanya Set Berpantang Shaklee yang lengkap merupakan Set Daily Essential yang ditambah dengan Ostematrix (Pil Kalsium) dan Alfalfa Complex.

 

20171123 152505 01 300x225 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Daily Nutrision Essential by Shaklee

 

Apa kandungan Set Berpantang Lengkap atau Set Lengkap Penyusuan nie? Set nie terdiri daripada Nutrisi penting yang melengkapi keperluan nutrisi asas kita dengan gabungan :

 

  1. ESP Soy Protein Isolate Powder,
  2. Vita-Lea®,
  3. OmegaGuard™ ,
  4. Sustained Release Vita-C PlusTM,
  5. B-Complex

 

dengan penambahan Ostematrix dan Alfalfa Complex, gabungan kesemua 7 item ini merupakan yang terbaik terutama untuk ibu berpantang dan yang berhasrat ingin menyusukan anak mereka sepenuhnya dalam tempoh 2 tahun.

 

 

Nutrisi Set Lengkap ini complete dengan 28 vitamin dan mineral penting, asid lemak omega-3, 14g protein setiap hidangan, dan 500mg Vitamin C semula jadi setiap hidangan.

 

Bukan itu sahaja, terdapat 8 jenis Vitamin B yang penting untuk kesihatan yang optimum, sumber kalsium, magnesium dan mineral lain yang membantu penjagaan dan mengekalkan kesihatan tulang.

 

Pek nutrisi penting ini membantu tubuh kita mendapat nutrisi asas berkhasiat yang ia perlukan untuk menyokong kesihatan badan yang optimum.

 

FB IMG 1515291188934 01 300x300 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Ibu yang menyusukan anak ?? Yes ramai je yang tak ambil vitamin nie semua tapi nampak sihat jer.. Tau tak zat besi juga membantu badan kita menghasilkan enzim yang melawan free radical dalam badan ??

 

Kita duk bagi anak menyusu dan semua nutrisi penting dah disalurkan kepada anak melalui susu badan kita. So berapa sangat yang tinggal untuk kita ??? Renungkan..

 

 

Memang ramai yang mengatakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran je dah cukup tapi hakikatnya, mineral dan vitamin banyak terhapus semasa proses penyediaan makanan itu sendiri.

 

Proses membersihkan dan proses memasak. Pernah kan nampak orang yang dah potong-potng sayur then terus rendam ?? Pernah tak nampak deep fry. Suhu yang tinggi pun boleh menghapuskan Vitamin dan minerals. Ok la.. at least dapatla fiber.. to look at the positive side. 🙂

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ?? Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal nie sebagai Bukti.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

 

Rujukan :

  1. http://www.mingguanwanita.my/punyalah-banyak-khasiat-halba-eloklah-kaum-wanita-simpan-stok-1-kilo-di-dapur/
  2. https://www.hmetro.com.my/node/190161
  3. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/alfalfa-complex/
  4. http://www.shaklee.com.my/products/healthy-nutrition/ostematrix/

 

Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food”

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food”. Mira keep on wondering why canned food is not good.. What is the real reasons ???

 

image 1 1024x576 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Macam-macam pilihan makanan dalam tin nie tau..

 

Is it due to Nutritional issues .. or
Is it because of, it is a processed food ??

 

As i was searching and reading, i came out with below shocking findings. Maybe ada yang dah tau. But i am a first timer when i got to know this.

 

So after this, more valid reasons for me to avoid all these canned foods.. not only for me but for my family as a whole.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Kenapa pilih Canned Food atau Makanan dalam Tin ?

 

Fresh Food tu confirm lebih baik. Tapi sesetengah dari kita prefer to eat canned food due to certain reasons.

 

image 2 300x200 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Kenapa pilih makanan dalam tin ? Sedap ? Maybe..

 

Time consuming in preparing food is one of it. Nak-nak sekarang semua pun nak cepat so Makanan dalam tin nie seperti more convenient to us despite the facts yang IT is not so healthy.

 

Ada orang find IT so difficult to cook. Ye la nak prepare satu hal, nak masak lagi satu hal.. Belum lagi bab mengemas. Macam malas pula nak layan kan..

 

But there are certain people who keep Canned foods as backup during emergencies. Emergencies seperti barang basah tetiba habis atau ada juga yang membawa these foods for camping for example. Tak kan camping nak bawa periuk dan kuali kan..

 

For myself, Sardine in canned tu memang simpan as stok especially bila dah tak tau nak sediakan menu apa. K

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Betul ke Makanan dalam tin tak bagus ?

 

Kita semua pun tau Canned Food nie tak bagus.. Tapi what made it that bad ?? Walaupun tak bagus,
We still consume it.. Betul tak..

 

Example yang paling famous Mira rasa Sardine in Tin as Mira mentioned kat atas tadi. As back up kononnyer.

 

image 3 300x225 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Sardine dalam tin. Ramai je yang suka 🙂

 

Sardine nie dalam macam-macam menu ada.. Even Roti John yang jual kat kedai tu pun letak sardine. Sardin masak kari, Sambal Sardin ?? Nyumm.. Sardin masak lemak cili api pun sodap!

 

Satu lagi yang super Well Known..
Bake Beans / Red Beans in Tomato Sause..
Ala ala Western bila makan bende nie kan.. Big Hotels pun serve tau..

 

image 4 300x225 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Selalu tak makan nie.. Boleh tahan ramai yang suka. Westerners Dish katanyer..

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

 

These are 5 Tops Reasons why We Should Avoid Canned Food :

 

1. Bisphenol A atau BPA
2. Kurang Nutrisi
3. Kebocoran Aluminium
4. Kandungan Preservatives
5. Kualiti Makanan yang Tak Pasti

 

Lets Dig it Out..

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

1. Bisphenol A atau BPA

 

Makanan dalam Tin ada BPA ?? BPA – Free pernah dengar ??Ni kalau nak cari botol susu baby atau barang plastik kan..

 

download 3 300x158 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
BPA di sekeliling kita

 

Kebanyakkan makanan atau minuman dalam tin ada plastic coating. Tujuan utama coating ni untuk make sure food , sayur atau buah-buahan tu kekal segar.

 

Permukaan yang disaluti BPA ni beracun walaupun FDA still states yang it is very small amount. It is still harmful since manusia tak sepatutnya consume BPA atau Bisphenol.

 

Tau tak yang BPA ni boleh membunuh tikus walaupun dalam kuantiti yang kecil ?? But of course this is base on kajian dalam makmal.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

2. Kurang Nutrisi. Makanan dalam Tin nie kurang Nutrisi ??

 

Kajian menunjukkan makanan especially buah-buahan dalam tin nie 80% kurang Nutrisi jika dibandingkan dengan Fresh Fruits and Vegetables.

 

Sebab apa ?
Sebab those foods dipetik atau diprocess dalam keadaan muda lagi.

 

Not only that, kebersihan tempat pemprosessan tu pun kita tau sure macam mana kan. Kurang dari 2% makanan dalam tin nie diperiksa oleh FDA atau organisasi lain.

 

Orang kata better ambil makanan yang dalam bekas kaca dibandingkan dengan dalam tin.

 

Tapi ada juga kajian yang mengatakan nutrition makanan dalam tin nie well preserves though certain vitamin like Vitamin C dan Vitamin B might significantly reduce due to canning processes.

 

Vitamin C dan Vitamin B kan larut dalam air. Di rumah pun kita perlu sangat elakkan cuci atau rendam sayur-sayuran atau buah-buahan pada jangkamasa yang lama.

 

WATER SOLUBLE VITAMINS 300x150 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vitamin larut air perlu diambil daily yer..

 

Antioxidant ?? Ada kajian mendapati kandungan Antioxidant dalam makanan dalam tin nie bertambah disebabkan processes pemanasan yang dijalankan ke atas tin-tin nie. Contoh, tomato dan jagung dalam tin.

 

Apa pun terpulang kepada individu untuk menilai in terms of nutritional aspect sebab banyak kajian yang berlawanan antara satu sama lain.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

3. Kebocoran Aluminium

 

image 5 300x207 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Aluminium digunakan untuk menghasilkan bekas makanan dalam tin

 

Kebocoran Aluminium ?? Kebocoran bahan kimia pada Kuali tu perkara biasa. Kebocoran aluminium pada makanan dalam tin ??

 

Pengumpulan sisa Aluminium dalam badan boleh menyebabkan masalah hilang ingatan seperti Alzheimer.

 

Kenapa Aluminium yang digunakan untuk Canned Food ?

1. Light Weight
2. Compact Packaging
3. Murah

 

Plastik lining pada aluminium nie dipercayai dapat mengelakkan karat dan pencemaran makanan disebabkan oleh aluminium itu sendiri.

 

Tapi realitinya, plastic lining ni tak boleh nak lindungi 100% since kebocoran aluminium boleh berlaku apabila ia dipanaskan atau semasa process pembungkusan.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

4. Kandungan Preservatives

 

Preservative / Bahan Pengawet ? Bahan kimia, garam dan gul antara preservatives yang ada dalam makanan  dalam tin nie.

 

Ia sama ada untuk menambah rasa atau really to maintain dan preserves the foods. Ada je certain companies claims they never include any preservatives and kalau ada pun just salt.

 

Antara preservatives yang terkemuka is GULA. Fruit in syrups pernah jumpa tak? Tu tandanya memang ada kandungan gula dalam makanan dalam tin tue.

 

It is advisable to choose fruits in juice compare fruits in syrups.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : 5 Sebab Utama kenapa kita perlu elak Canned Foods.

5. Kualiti Makanan yang Tak Pasti

 

Kualiti Makanan yang Rendah ? Confirm ke makanan dalam tin tu dari kualiti yang terbaik ?? Dah la diprocess dan disimpan lama.. siap export ke few countries lagi.

 

Kita pula beli dan makan. Ada juga yang beli buat simpan as stok. Berbulan-bulan baru la makan. Agak-agak ada tak duration die 1 year old makanan tu diprocess dari tarikh ia diproses ?

 

Oppss Malaysia pun ada produce makanan dalam tin. So maybe dalam 2 bulan dah boleh masuk rumah kita lepas diprocess kan.. ???

 

Cuba bayangkan the same fresh item. Sekejap je pun boleh bertahan. Berbalik kepada tujuan utama makanan dalam tin nie dicipta, it is to be supplied to those soldiers yang berperang and jauh dari real source of foods.

 

Jap.. Ada tak agak-agak buah yang direject pastu diproses dan dimasukkan dalam tin ?? Not sure, orang yang keje kat those companies je yang boleh confirmkan. Kenapa soalan nie tetiba terkeluar ?? Mira dulu pernah masuk production line so banyak kemungkinan.. kan..

 

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

BPA mampu mengubah DNA

 

shutterstock 103017095 298x300 298x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
DNA manusia boelh dimutasi macam cerita X-Men la pulak kan

 

BPA antara yang kita nak elak sebab kajian menunjukkan pendedahan ke atas bahan BPA nie banyak mendatangkan kesan negative terhadap kesihatan manusia.

 

Impak yang dibawa oleh BPA nie secara tak langsung dapat mengubah DNA kita. DNA kita keep on membahagi dan jika DNA kita berubah, DNA yang akan terubah itu juga akan membahagi dan menghasilkan sel-sel yang telah dimutasikan.

 

 

BPA infographic 527x1024 527x1024 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
BPA boleh diwarisi seperti mana kita mewarisi DNA

 

Bukan makanan dalam tin sahaja yang mengadungi BPA, actually banyak sebenarnya bahan-bahan disekeliling kita yang mengandungi BPA nie. Ni antaranya berdasarkan healthline.com

 

  • Items packaged in plastic containers
  • Canned foods
  • Toiletries
  • Feminine hygiene products
  • Thermal printer receipts
  • CDs and DVDs
  • Household electronics
  • Eyeglass lenses
  • Sports equipment
  • Dental filling sealants

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
Mekanisma BPA secara Biologi

 

images - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
93% manusia yang diuji mempunyai bahan toksid BPA di dalam badan

 

BPA dikatakan meniru struktur dan fungsi hormon estrogen. Oleh kerana bentuknya seperti estrogen, BPA dapat mengikat reseptor estrogen dan mempengaruhi proses tubuh seperti pertumbuhan, pembaikan sel, perkembangan janin, tahap tenaga dan pembiakan.

 

Di samping itu, BPA juga mempunyai keupayaan untuk berinteraksi dengan reseptor hormon lain, seperti reseptor hormon tiroid dan mampu mengubah fungsi badan.

 

Tubuh kita sensitif terhadap perubahan hormon, yang merupakan sebab mengapa keupayaan BPA meniru estrogen dipercayai mempengaruhi kesihatan manusia.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

 

BPA ni bukan sahaja ada dalam bekas makanan dalam tin. Seperti yang Mira listkan, ada banyak bahan yang mengandungi BPA dan tak terhad kepada makanan dalam tin sahaja.

 

In fact, nowadays dah ada kesedaran dari producer canned food nie dan mereka mengambil initiaves untuk menukar bahan yang digunakan untuk bekas makanan mereka.

 

Yang pasti kita tak sure mana yang affected atau tak so langkah yang terbaik ialah mengurangkan pengambilan makanan di dalam tin dan mengurangkan penggunaan bekas yang diperbuat daripada unsur plastik.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA Boleh menyebabkan Kemandulan kepada Lelaki dan Wanita

 

Satu kajian mendapati bahawa wanita yang sering mengalami keguguran mempunyai kira-kira 3 kali lebih banyak BPA dalam darah mereka dibandingkan dengan wanita hamil yang berjaya melahirkan bayi mereka.

 

Kajian terhadap wanita yang menjalani rawatan kesuburan menunjukkan mereka yang mempunyai paras BPA yang lebih tinggi mempunyai pengeluaran telur yang lebih rendah dan menyebabkan kemungkinan untuk hamil sangat rendah.

 

images 4 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Bagi pasangan yang menjalani persenyawaan in vitro (IVF), didapati lelaki dengan tahap BPA yang tertinggi menghadapi 30-46% kemungkinan menghasilakn embrio berkualiti rendah.

 

Kajian berasingan mendapati bahawa lelaki dengan tahap BPA yang lebih tinggi adalah 3-4 kali lebih kemungkinan mempunyai kepekatan sperma dan jumlah sperma yang rendah.

 

Selain itu, lelaki yang bekerja di syarikat pembuatan BPA di China melaporkan 4.5 kali lebih banyak menghadapi kesukaran ereksi dan kepuasan seksual keseluruhan kurang daripada lelaki lain.

 

Walaupun kesan di atas adalah ketara, beberapa kajian terkini bersetuju bahawa lebih banyak kajian diperlukan untuk memperkukuhkan lagi penemuan ini.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA Membawa Impak Negative pada Bayi

 

Terdapat kajian (tidak semua) mendapati bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang terdedah kepada BPA di tempat kerja mempunyai berat badan 0.5lbs  (atau 0.2 kg) lebih rendah semasa kelahiran dibandingkan dengan  bayi yang ibunya tidak terdedah tidak terdedah kepada BPA.

 

download 5 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu bapa yang terdedah kepada BPA juga cenderung mempunyai jarak anogenital yang lebih pendek.

 

Anogenital distance (AGD) is the distance from the anus to the genitalia, the base of the penis or vagina. It is considered medically significant for a number of reasons, in both humans and animals. It is regulated by dihydrotestosterone, which can be disrupted by phthalates common in plastics. Such endocrine disruption may affect the development of the brain.

 

Bukan itu sahaja, kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang terdedah dengan tahap BPA yang lebih tinggi didapati lebih hiperaktif, mudah cemas dan tertekan. Mereka juga menunjukkan 1.5 kali lebih banyak kereaktifan emosi dan 1.1 kali lebih agresif.

 

Pendedahan BPA seawal di dalam kandungan juga dianggap mempengaruhi perkembangan prostat dan tisu payudara di mana ia dipercayai meningkatkan risiko kanser.

 

Antara kesimpulan awal yang dapat dibuat, pendedahan BPA seawal semasa dalam kandungan boleh mempengaruhi berat badan semasa kelahiran, perkembangan hormon, tingkah laku dan risiko kanser.

 

Walaupun terdapat kajian haiwan yang mencukupi untuk menyokong dakwaan di atas, tetapi kajian terhadap manusia masih sangat kurang.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

Pendedahan BPA linked kepada Penyakit Jantung dan Diabetes Type 2

 

Kajian ke atas manusia telah dijalankan untuk mengkaji hubungan antara paras BPA dan tekanan darah.

 

heart disease diabetes linked to everyday bpa - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Terdapat laporan yang melaporkan risiko tekanan darah tinggi 27-135% lebih tinggi pada mereka yang mempunyai tahap BPA yang tinggi.

 

Selain itu, tinjauan ke atas 1,455 orang Amerika yang dikaitkan mengaitkan paras BPA yang tinggi kepada risiko :

  • Penyakit jantung yang lebih besar antara 18-63 %,
  • Diabetes sebanyak 21-60 % lebih tinggi.

 

Terdapat juga kajian yang mengaitkan paras BPA yang dengan risiko diabetes type 2 sebanyak 68-130%.  Bukan tu sahaja, peserta kajian yang memiliki paras BPA yang tinggi didapati 37% lebih berisiko mempunyai masalah ketahanan insulin, pemandu utama sindrom metabolik dan diabetes jenis 2.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA meningkatkan risiko Kegemukan ?

 

Apabila dibandingkan, wanita yang ada masalah obesiti atau masalah kegemukan mempunyai 47% paras BPA yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan rakan-rakan yang mempunyai berat badan yang normal.

 

Beberapa kajian juga melaporkan peserta dengan tahap BPA tinggi 50 – 85% lebih berisiko menjadi obes dan 59% lebih berisiko mempunyai lilitan pinggang yang besar.

 

Menariknya, corak serupa diperhatikan pada kanak-kanak dan remaja tau tetapi tidak kepada wanita hamil.

 

cfl graphic bpa obesity diabetes - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Penemuan ini adalah berdasarkan kajian ke atas manusia dan menurut Iowa University, selepas banyak kajian yang dilaporkan, kini lebih banyak bahan bahan seperti bisphenol F and bisphenol S digunakan untuk menggantikan BPA itu sendiri.

 

Kesan ke atas manusia pula ? Masih lagi dalam tahap kajian. Walau apa pun, Mira rasa kita always need to take precaution on these issues.

 

Better consume real and fresh food. Sekali sekala kalau teringin tu ape salahnyer tapi make sure sekali sekala yer.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” : BPA dan Kesan ke atas Kesihatan Manusia

BPA dan Masalah Kesihatan yang Lain.

 

Pendedahan BPA juga mungkin dikaitkan dengan masalah kesihatan berikut:

  • Sindrom Ovarium Polikistik (PCOS): Tahap BPA diperhatikan 46% lebih tinggi pada wanita dengan PCOS, berbanding rakan sejawat yang sihat.

 

  • Kelahiran Pra-matang : Wanita dengan paras BPA yang lebih tinggi semasa kehamilan adalah 91% lebih berisiko melahirkan bayi sebelum 37 minggu tempoh kandungan.

 

  • Asma: Pendedahan ibu hamil kepada BPA yang tinggi, terutamanya pada minggu ke-16, dikaitkan dengan risiko “wheeze” atau “pernafasan yang agak termengah-mengah”,  130% pada bayi di bawah umur 6 bulan. Pendedahan awal kanak-kanak ke BPA juga dikaitkan dengan “wheeze” pada zaman kanak-kanak.

 

  • Fungsi hati: Tahap BPA yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko enzim hati yang tidak normal sebanyak 29% leboh tinggi.

 

  • Fungsi imun: Tahap BPA mungkin dikaitkan dengan fungsi imun yang lebih teruk.

 

  • Fungsi tiroid: Tahap BPA yang lebih tinggi dikaitkan dengan tahap hormon tiroid yang tidak normal, yang menunjukkan fungsi tiroid terjejas

 

  • Fungsi otak: Monyet hijau Afrika yang terdedah kepada tahap BPA dinilai selamat oleh EPA menunjukkan kehilangan hubungan antara sel otak.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Bagaimana nak elakkan Bahan Kimia Bisphenol A (BPA) nie ??

 

24312639 2201164413242287 2902291679721844642 n 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

1. Elakkan makan makanan dalam tin.
Tin dilapisi dengan resin epoksi yang dibuat dengan BPA. This include sup, air minuman dan makanan lain dalam tin.

Alternative :
Makanan dalam balang kaca atau makanan sejuk beku .

 

 

24312593 2201164476575614 3393636905487039264 n 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

2. Tukar ke bekas kaca.
Daripada menyimpan lebihan makanan dalam bekas plastik, gunakan bekas kaca atau seramik.

Alternative :
Bekas kaca atau seramik. Bekas keluli tahan karat pun alternative yang bijak.

 

 

24301449 2201164516575610 5673287537825194989 n 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

3. Jangan tertipu oleh plastik “BPA-FREE”.
Satu kajian dalam jurnal Environmental Health Perspectives mendapati bahawa plastik yang “BPA-Fee” mengandungi alternatif BPA yang lebih berbahaya.

 

 

24796342 2201164543242274 377023384436214656 n 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

4. Elakkan bersentuhan dengan Resit.
Resit dilapisi dengan lapisan berasaskan BPA. Senang je BPA chemical pada resit ni nak transfer ke permukaan yang bersentuhan denganya.

 

 

24301357 2201164599908935 5666936541478498427 n 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

5. Berhati-hati dengan Tampalan Gigi
BPA adalah bahan sealant gigi yang paling biasa digunakan, dan ia digunakan dalam tampalan komposit yang digunakan untuk merawat gigi berlubang.

 

Satu kajian baru-baru ini mengaitkan BPA dalam rawatan pergigian berkaot rapat dengan masalah sosial pada kanak-kanak. Ahli pediatrik menggalakkan penggunaan bahan lain.


Tapi BPA ni merupakan alternatif perlindungan yang paling tahan lama so doktor gigi enggan menggunakan bahan lain.

 

Mencegah gigi berlubang atau sebarang kerosakan gigi adalah pilihan terbaik. Berus secara berkala.

 

 

Photo 1514965091126 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Dalam dunia serba moden nie, hampir mustahil nak mengelakkan bahan Biphonel-A atau BPA nie. Even kita pergi restoran pun, mungkin ada sesetengah bahan masakan dalam tin yang digunakan sebagai contoh puree tomato.

 

Atau kita tapau makanan dari Restaurant, bekas yang digunakan hampir kebanyakkan restaurant sekarang adalah bekas plastik yang kita tak sure diperbuat dari sumber apa.

 

Selain mengelakkan bahan BPA, antara cara yang terbaik adalah melindungi sel-sel badan kita atau DNA kita daripada bahan pencemaran atau free radicals.

 

Apa caranya ?  Amalkan pemakanan yang tinggi kandungan Antioksidant. Antara yang tinggi kandungan Antioksida ialah Vitamin C, Vitamin E, Beta-Carotine dan lain-lain lagi.

 

Di Shaklee, antara yang paling laris ialah Vivix. Bagi Mira ini adalah SuperAntioxidant. Diperbuat daripada 4 bahan utama yang memang sangat “rare” kita jumpa di Malaysia.

 

bahan vivix - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
4 Ramuan utama Vivix by Shaklee

Bukan “rare je but sangat tinggi sumber antioxiant dan for sure dari sumber semulajadi.

 

Selain Vivix, antara produk Shaklee yang boleh  diamalkan sebagai sumber Antioksida adalah Vitamin C, Vitamin E, Carotomax dan CoQtrol. Nak ambil yang mana satu ? Bergantung kepada keperluan badan kita dan kemampuan as well.

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Vivix untuk Siapa ?

 

Actually semua peringkat umur pun boleh ambil Vivix ni kecuali baby. Even kanak-kanak pun ada yang ambil tapi pada dosage yang jauh lebih kecil which is mengikut keperluan badan.

 

Vivix ni ramai kaitkan dengan penyakit kritikal je tapi siapa-siapa nak sihat pun boleh je amalkan.

 

Vivix - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vivix bukan untuk pesakit kritikal sahaja tau.. Yang nak canti dan nak pelihara tahap kesihatan pun boleh ambil.

 

Perbezaan Vivix dan Antioksidan lain yang dikeluarkan oleh Shaklee ialah kandungan Antioksida yang sangat tinggi. Tu sebab orang panggil Super Antioksida.

 

Vivix bertindak melindungi dan membaiki sel-sel badan kita pada tahap sel atau sellular. Bagaimana Vivix berfungsi ?  Antioksidan yang sangat kaya dalam Vivix  bertindak dengan :

 

  1. Membaiki Sel kita,
  2. Memastikan sel kita berfungsi dengan baik dan dapat menjana tenaga,
  3. Memberi perlindungan kepada sel-sel kita dan
  4. Memastikan sel-sel kita berfungsi pada tahap optimum.

 

1384223 176109629251676 335209743 n 300x225 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"
Vivix bertindak pada tahap sellular

 

Nak dapatkan Super Antiosidant Vivix by Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie..  Special price or even free membership awaitings..

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Vitamin C untuk Siapa ?

 

Kalau ditanya macam nie, Mira akan jawab semua orang pun perlukan Vitamin C. Kenapa pula ??

 

Kita memerlukan vitamin C untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan. Vitamin C membantu badan menghasilkan kolagen, protein penting yang digunakan untuk membuat kulit, tulang rawan, tendon, ligamen, dan saluran darah.

 

kebaikan vit c 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Vitamin C juga diperlukan untuk penyembuhan luka, dan untuk membaiki dan mengekalkan kesihatan tulang dan gigi. Bukan tu saja tau, Vitamin C ni sangat membantu penyerapan Zat Besi atau “Iron”.

 

Kelebihan Viamin C Shaklee pula ada 2 yang paling Win..

 

1. Vitamin C Shaklee nie Sustained Realeses tau

Vitamin C nie jenis sustained released di mana dalam setiap jam, 100mg Vitamin C akan dilepaskan ke dalam badan. Nie sangat penting to ensure penyerapan Vitamin C yang optimum dalam badan. So 1 biji tu, lepas 5 jam baru habis digunakan dalam badan kita.

 

vit c 300x205 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

 

Kalau kita telan 500mg Vitamin C biasa, kemungkinan besar sebahagian besar akan dirembes keluar melalui salur kencing kerana tidak diserap sepenuhnya oleh badan.

 

100mg Vitamin C Sustained released pula boleh diibaratkan seperti 1 biji setengah buah orange tau. So 1 biji Vitamin C Sustained Released nie bersamaan dengan 7 biji setengah buah orange!

 

 

2. Vitamin C Shaklee dengan Bioflavonoids dan No Sugar Added

 

Bioflavonoids nie merupakan agent yang dapat membantu badan kita menyerap Vitamin C. Kalau kita consume Vitamin C tapi tanpa bioflavonoids nie, memang kurang impaknya..

 

Yang buat lagi best, Vitamin C Sustained Released nie memang tak manis langsung so tak perlu risau tentang sugar content yer. Memang berbeza dengan Vitamin C yang pernah Mira consume sebelum nie.

 

Nak dapatkan Vitamin C Sustained Released Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie.. Something Special awaiting.. 🙂

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :
Vitamin E untuk Siapa ?

 

Antara fungsi Vitamin E nie ialah mengimbangi kolesterol dalam darah, melindungi sel dari gangguan radikal bebas, mengelakkan penyakit, membaiki kulit yang rosak, membantu untuk menebalkan rambut, mengimbangi hormon, membantu gejala PMS, meningkatkan mutu penglihatan, mampu membantu mereka yang mempunyai Penyakit Alzheimer dan lain-lain.

 

37458385 A1 300x300 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

Kenapa nak kena pilih Vitamin E Shaklee ? Apa kelebihannya ??

 

• Satu kapsul menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.

 

• 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.

 

• 39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.

 

Nak dapatkan Vitamin E Shaklee ?? Whatsapp Mira di 012 531 9097  atau click link nie.. Something Special awaiting.. 🙂

 

 

Bahaya Makanan dalam Tin, “Canned Food” :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Bahaya Makanan dalam Tin, "Canned Food"

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ?? Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal nie sebagai Bukti.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

Rujukan :

  1. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-bpa
  2. http://www.healwithfood.org/safety-concerns/dangers-of-eating-canned-food.php
  3. https://www.google.com/amp/s/www.womenshealthmag.com/health/the-dangers-of-eating-canned-foods%3famp
  4. http://www.seattleorganicrestaurants.com/vegan-whole-foods/avoid-canned-food/
  5. https://chemical-free-life.org/2017/11/10/bpa-exposure-in-pregnancy-may-adversely-affect-unborn-babies-say-scientists/
  6. https://chemical-free-life.org/2017/06/15/bpa-in-food-containers-linked-with-obesity-but-not-replacement-chemicals-new-study/

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.

 

Tapi Mira ambil Shaklee at the first place bukan untuk kulit pun.. Untuk berpantang je.. Tu pun bermula dengan Set paling Basic. 2 items je yang doktor Mira suggest.. Set ke tu ?? Hihihi

 

images - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Masalah Kulit Kering sejak Mengandung anak Pertama hilang lepas melahirkan 2nd Baby..

 

Tapi effect die kebbabboommmzzzz!!!!

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.

 

23722320 2178446085514120 7992646696121317339 n - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Banner Sharing at LAT Family Telegram Channel

 

Few days back,  Mira direquest untuk share mengenai Essential Set Shaklee.
Mostly based on my own experience of course..

 

Not only sharing the IMPACTs yang Mira terima hasil pengamalan tapi Mira selitkan few information to add on more values to my reader.

 

00P297 daily essential set - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Daily Essential Set Shaklee

 

Essential Set Shaklee ni boleh diconsider Essential Nutrient..
Sebab almost all nutrient yang kita perlukan ada dalam nie except few item..

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee : My Sharing

 

Tak kan nak share kisah Mira je kan.. Mira kalau boleh nak orang dapat manfaat dari sharing Mira so Mira plan something for my readers and those yang akan attend sharing online..

 

Below are items yang Mira akan kupas di Blog dan during sharing :

  1. Apa itu Essential Nutrient
  2. 6 Nutrisi Penting dan Kepentinganya kepada Badan
  3. Pengalaman Masalah Kulit Kering hilang selepas berpantang
  4. Tanda-tanda Kekurangan Nutrient Penting dalam Badan.

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

Apa itu Essential Nutrient

 

Essential Nutrient ialah Nutrien Penting yang sangat diperlukan. Penting untuk semua sistem badan berfungsi atau lifesaving.

 

Nutrien atau nutrisi adalah apa-apa bahan yang apabila dicerna menyumbang kepada metabolisme, fungsi atau pertumbuhan badan.

 

Antara Nutrien penting ialah vitamin, mineral, asid lemak dan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi.

 

essential nutrients humna body 2 300x300 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Essential Nutrient untuk badan berfungsi

 

Tak ada benda lain yang boleh gantikan Nutrisi Penting nie in order untuk kita stay alive..

 

Contoh pergi Space.. still bawa juga bekalan makanan kan.. Tapi makanan tu siap pack semua.. which consist of all the essential nutrient.

 

Even nutritionist work specially for Astronaut so that Astronaut get the essential nutrition walaupun berada di space. And during 1990, NASA sendiri consult Shaklee for their Astronaut benefits.

 

Bulgarian space food 300x168 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Bulgarian Space Food

 

Ye la.. kat space mana la nak cari Fresh Food..
Kita yang kat bumi pun dok sibuk nak ambik Fast Food kan..

 

Astronout Shaklee 1993 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Shaklee Astro-Ade ialah Supplement yang digunakan oleh astronaut specially during entering Earth from Space.

 

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

6 Nutrisi Penting dan Kepentinganya kepada Badan

 

Tadi Mira ada mentioned, Essential Set Shaklee ni cover almost all Essential Nutrient yang kita perlukan..

 

Almost all.. but not all.

 

Dalam pemakanan kita pula, kita makan tapi tak semua nutrisi kita dapat..
So kita mintak tolong Essential Set tuk cover kekurangan nutrisi nie..

 

Apa antara kesan-kesan tak cukup Essential Nutrient ??

bab 2 nutrisi 7 638 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Kesan Kekurangan Nutrisi dalam Badan

 

Jadual atas ni just tunjuk sebahagian kesan kekurangan Nutrisi. Kita akan cover lagi pada section yang terakhir tau.. Sekarang kite tengok apa Nutrisi Utama yang diperlukan oleh badan.

 

6 Nutrisi Penting dan Kepentinganya kepada Badan

 

healthy souces of foods - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
6 Nutrisi Penting untuk Fungsi Badan

 

Nie la 6 Nutrisi Penting tu.. Mira akan terangkan satu-satu apa keenam-enam Nutrisi Penting nie dan kepentinganya kepada tubuh..

 

1. Carbohydrates / Karbohidrat

1296x728 6 Essential Nutrients and Why Your Body Needs Them Carbs 300x169 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Karbohidrat

 

Karbohidrat

  • -> Sumber tenaga utama badan terutama untuk sistem saraf pusat dan otak serta lindungi badan dari penyakit. (Mayo Clinic)
  • -> Menjadi 45% to 65% daripada jumlah kalori harian (Dietary Guidelines for Americans.)
karbohidrat sederhana vs kompleks 300x220 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Complex Carbs vs Simple Carbs

 

Karbo ni ada yang bagus and ade yang bad.. Kaobohidrat yang bagus ni kita panggil Complex Carbs sebab rantaiannyer mengambil masa nak diuraikan sepenuhnya.

 

So kuantiti gula yang masuk dalam darah pun sedikit demi sedikit. Orang yang amalkan Complex Carb nie selalu rasa lama je kenyang sebab kebanyakan Complex Carb nie tinggi Glisemik Index.

 

Yang on Diet, diet yang nak slimkan badan tue, it is advise able ambil Complex Carb sebab kebanyakan Complex Car nie tinggi fiber dan buat kite kenyang lama. Bagus untuk nutrisis badan sebab tinggi kandungan Vitamin dan Minerals juga.

 

 

2. Protein.

1296x728 6 Essential Nutrients and Why Your Body Needs Them Protein 300x169 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Protein

 

  • ->Protein bekalkan bahan binaan untuk badan kita. Setiap sel, dari tulang hinggala ke kulit dan rambut, semua mengandungi protein.
  • -‎>Hormones, antibodi dan bahan-bahan lain dalam badan terdiri daripada Protein.
  • -‎> Protein juga akan ditukar kepada Tenaga bila bekalan tenaga dalam badan tak cukup.
  • -‎> Dikatakan 15% dari total weight kita adalah due to Protein.
  • -‎> Protein sangat penting untuk Tumbesaran dan Kekalkan tahap kesihatan yang Optimimun.
  • -> Protein ni terdiri daripada asid amino yang pelbagai. Dan ada asid amino yang kita boleh hasilkan sendiri tapi kebanyakkan kita tak dapat nak hasilkan dan kita dapat melalui pemakanan.

 

 

3. Fats / Lemak

1296x728 6 Essential Nutrients and Why Your Body Needs Them Fats 300x169 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Fats / Lemak

 

  • -> Lemak sihat sangat penting dan merupakan apart of Diet yang Seimbang.
  • -‎> Lemak ni penting untuk sokong fungsi tubuh dalam penyerapan vitamin dan mineral, pembekuan darah, sel-sel , pembinaan dan pergerakan otot.
    (Harvard Medical School)
  • -> The Dietary Guidelines for Americans mencadangkan 25 – 35 % dari kalori seharian datang dari unsur lemak tapi the World Health Organization suggests keeping it under 30 percent.
  • -‎> Lemak Baik ni kalau kita add in dalam diet kita, die dapat bantu
    ● Mengimbangi paras gula dalam darah,
    ● Mengurangkan risiko penyakit jantung dan Diabetes type 2, dan
    ● Memperbaiki fungsi otak.
    ● Mengurangkan risiko arthritis, kanser, dan penyakit Alzheimer due to sifat anti-radang.

 

 

4. Vitamins

1296x728 6 Essential Nutrients and Why Your Body Needs Them Vitamins 300x169 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Vitamins

 

  • -> Penting untuk mencegah penyakit dan kekal sihat. Tubuh memerlukan mikronutrien ini untuk menyokong fungsi tubuh.
  • ->Terdapat 13 vitamin penting yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan baik, termasuk vitamin A, C, B6, dan D.
  • ->Vitamin penting untuk penglihatan, kulit, dan tulang yang sihat. Bekalan Vitamin yang cukup untuk badan mampu mengurangkan risiko kanser paru-paru dan prostat, dan merupkanantioksidan yang kuat.
  • -> Contoh : Vitamin C meningkatkan sistem imun dan membantu menyembuhan.

 

Semua pun tahu kan Shaklee ni dari US..
Tapi kan.. Ramai orang Amerika tidak mendapat banyak vitamin yang secukupnya… maksudnya.. kesedaran kepentingan supplement nie masih rendah lagi..

 

 

5. Minerals.

1296x728 6 Essential Nutrients and Why Your Body Needs Them Minerals 300x169 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Minerals

 

  • -> Membantu menyokong system badan.
  • -> Antara fungsi MInerals nie termasuk membina tulang dan gigi yang kuat, metabolisme, dan memastikan badan terhidrat dengan betul.
  • -> Antara mineral yang paling biasa adalah kalsium, besi, dan zink.
  • > Kalsium pun antara Mineral yang penting. Apa fungsi lain Kalsium ?

● Mengukuhkan Tulang dan gigi
● Membantu transmisi isyarat saraf
● Mengekalkan tekanan darah yang sihat
● Berperanan dalam penguncupan dan kerehatan otot.

  • -> Zat Besi pula menyokong sel darah merah dan pembentukan hormon
  • -> Zink meningkatkan sistem imun dan penyembuhan luka.

 

 

6. Water / Air

1296x728 6 Essential Nutrients and Why Your Body Needs Them Water 300x169 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Air

 

 

  • -> Air antara yang paling penting sebab kita boleh hidup kalau tak makan tapi kalau takde air.. habis..
  • ->60% berat badan kita pun due to air.
  • -> Fungsi Air ???

● Meningkatkan fungsi dan mood otak anda.
● Bertindak sebagai penyerap kejutan dan pelincir dalam badan.
● Membantu menyingkirkan toksin,
● Membawa nutrien ke sel,
● Menghidratkan badan, dan .
● Mencegah sembelit.

Kekurangan air nie boleh buat kita cepat PENAT tau..
Fokus pun mudah hilang..
Performance kita pun boleh terganggu..

 

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

Pengalaman Masalah Kulit Kering hilang selepas berpantang

 

Ini merupakan pengalaman Mira sendiri ya. Bukan cerita yang dibuat-buat. My step by step journey with Shaklee..

Mira start ambil Shaklee on April 2017.
Started with ESP and Omega Guard as suggested by Doctor..

Mira tanye jugak doctor, tak perlu ke Vitamin C ?? Doktor said, u makan je buah.. tu dah cukup..

 

download 2 1 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Mira consult doktor dulu baru berani ambil sebarang supplement

So Mira pun ikut perintah…

 

Omega Guard dan ESP for a start

 

20171129 175031 01 300x225 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
ESP dan Omega Guard

 

3 bulan Mira amalkan ESP & Omega Guard. Apa kesan die ???
Anak Mira yang umur 2 tahun tetiba STOP susu formula dan nak susu badan balik…

Susu badan makin pekat compare waktu dlu..

Kulit muke Mira yang kering since 1st pregnancy, dah getting better.. dah tak la bercapuk-capuk kekeringan sangat.. kasar-kasar sikit tu still ada tapi banyak juga dah berubah.. 🙂

Kurang rambut gugur berpantang kali ke2 nie..

Energy.. very energetic..
Paling best.. Mira dah boleh puasa during Ramadhan tough Mira menyusukan babies..

Not only fasting, siap boleh berdiri dan masak without pitam dan hadapi low blood pressure.. lepas berbuka memang pengsan.. hihihi..

 

 

Introduction of Ostematrix..

 

20171129 174222 01 300x271 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Adding in Ostematrix in my list of supplements

 

Mira ambil Ostematrix untuk rasa sendiri betul ke bagus sangat.. Actually doctor ada prescrip another Calcium pill yang jauh lebih besar dan tinggi kandungan kalsium for every pill.

 

Tapi sebab bile baca, ramai sangat cakap bagus. Lagi pun susah sangat nak ku telan yang doktor recommend nie.. gedabak sangat saiz die..

 

Apa impak die ???
Kejang kaki memang dah tak ade lagi..

 

download 6 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Kejang Kaki

 

Bangun pagi, senang je nak gi toilet.. tak la susah payah kan..
Paling terasa, sakit pinggang pun makin susut dan menghilang..

Kebas tangan kanan pun hilang.. tapi berbisa pada tangan kiri masih ada lagi..

 

Tinggalkan Omega Guard for 1 month..

 

Rasa badan macam dah ok so Mira pun tinggalkan Omega 3 atau Omega Guard..
Nak tau ape jadi ????

 

Kulit Mira jadi kering sangat…
Rambut pun banyak sangat gugur.. 🙁

 

download 7 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Rambut banyak gugur

 

Siku dan lutut nampak sangat keringnya.. sampai tahap if mira garu, memang dry skin tu boleh klua

 

Tangan atau kaki ni jangan la tersangkut mana-mana, senang sangat luka..
Due to kesan-kesan tinggalkan Omega 3 nie, Mira request husband tuk add on semula Omega 3..

 

 

Additional of Alfalfa Complex during Ramadhan

 

20171124 134841 01 300x225 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
ESP + Alfalfa Complex + Omega Guard + Ostematrix

 

Dalam senyap.. Mira add in Alfalfa Complex pula.. hehehehhe…

 

But this happenned during Ramadhan. Mira macam risau susu tak cukup so Mira pun dapatkan Alfalfa Complex..

 

Normally susu by waktu petang dah kurang.. tapi with Alfalfa, susu maintain ok sehingga waktu berbuka…

 

Alfalfa ni pun bantu hilangkan bau badan dan masalah keputihan tau..
But Mira stop bile lepas raya.. rasa macam dah tak perlu..

 

And tau tak, Mira purchased a big bottle few months after that sebab baby ada Mild Eczema. Alfalfa really help to detox in case Mira termakan makanan yang menyebabkan kegatalan pada baby..

 

Makan still kene jaga tau.. on top of that, Mira still continue with Omega Guard as it is very useful to deal with inflammation due to eczema.

 

 

Rasa makin Best, Add in Vitamin B Complex dan Vitamin C pula

 

20171123 152414 01 300x225 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Daily Essential Set by Shaklee

 

Then sebab dah rasa macam semakin ok.. Mira ambil pula Vitamin B Complex dan Vitamin C.

 

Sebab ape ambil ?? Sebab Mira tau makanan Mira tak boleh nak support nutrisi ni.. buktinya.. Mira still tak puas hati dengan kulit Mira.

 

Apa effect yang Mira rasa ???? Hihihihu
I am having Healing Crisis for 2 weeks!!! Mira dulu memang aktif kat sekolah.. Main handball semua so jatuh-jatuh tu perkara biasa..

 

download 8 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Kaki bengkak di kawasan yang selalu sakit waktu main sport zaman sekolah

 

Rupenyer Vitamin B tu pergi repair urat-urat kat kaki yang memang alwz sakit waktu sekolah dulu.. 2 minggu jalan terjengket-jengket..

 

Tapi sebab yakin, Mira keep on consume and keep on drinking more water.. 3L tau paling kurang..

 

Kali ni Kebas dan Berbisa tangan Kiri Mira recover bit by bit till hilang !!! Terus jatuh cinta dengan Vitamin B..

 

images 1 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Marah dan geram yang amat sangat sampai tension

 

Mira pun dah macam boleh kawal rasa marah bile anak menguji kesabaran.. tetiba macam fikir jauh pulak.. hihihi..

 

Masa ni Mira consume ESP + Vit B + Vit C + Oste + Omega Guard..
Kulit makin cantik.. kering-kering makin kurang.. tumit kaki yang pernah terbelah dan luka sebab kekeringan makin OK !! Dah tak sakit dah.. 🙂

 

Luka akibat kene minyak panas masa masak pun cepat recover.. happy giler tau..

 

Mira dah ambil semua Essential Set except Vitalea..

 

Vitalea…
Masalah kulit Mira boleh cakap 70% dah ok.. nak tggu 100% kne la consistent all vitamins kan dan kene add in Collagen if nak speedy recovery.

 

Then Mira add Vitalea dan GLA bulan Nov 2017. Kenapa ada GLA pulak nie ?? Sebab promosi bulan Nov 2017 la.. Beli Essential Set with 100UV, dapat beli GLA at 20% discount..

 

Tak kan tak nak lepaskan peluang kan.. ni namanyer rezeki. And Mira tau sangat yang GLA nie salah satu items untuk mereka yang jaga kecantikan.. 🙂

 

Now dah 3 weeks consume..
Rambut kurang sikit gugur.. Alahan pada jari manis makin hilang perlahan-lahan dan terus hilang 🙂

 

Alahan pada metal actually.. Mula-mula ambil GLA dan Vitalea, tempat alahan tu jadi gatal semacam dan kemerah-merahan. Pedih giler.. merah menyala-nyala..

 

Now dah reduce dah merah tu and area alahan makin mengecil… good sign nie.. macam alahan tu pun nak larikan diri. Sekarang Alhamdulillah, after almost 3 weeks, kesan tempat alahan tu dah jadi licin.. 🙂

 

 

Senggugut makin menjauh bila amalkan B Complex + GLA + Osteomatrix

 

Mira dari anak dara dulu atau lebih tepat sejak zaman sekolah dulu memang alami senggugut teruk. Sampai tak leh nak jalan. Lepas bersalin anak ke-2, senggugut berkurang sikit tapi rasa sengal pada sendi-sendi pula datang. Kalau berdiri, if tak kuat, boleh terduduk dibuatnyer. Memang tak boleh gi jalan-jalan kalau period 1st day till 3rd day.

 

Alhamdulillah sekarang Mira dah boleh gi jalan-jalan walaupun tengah period. Macam biasa la 1st day memang sakit. Bangun je, terus telan B Complex + GLA + Osteomatrix. Then rest kejap dan lelapkan mata. Bila bangun tu Alhamdulillah, sakit perut pun kurang, sakit-sakit pada sendi macam sakit nak bersalin tu pun kurang atau hampir takde.

 

So ape lagi, tengah cuti-cuti ni, Mira ajakla suami gi jalan-jalan.

.

.

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

Nak rasai Excitement yang Mira rasa lepas kenal Shaklee ?

 

Korang nak rasa apa yang Mira rasa ?? atau Looking forward nak cuba Set Berpantang / Set Penyusuan Lengkap Shaklee ? Atau berminat nak cuba Essential Set Shaklee ??

 

download 1 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.

Contact Mira tau.. Mira gtau macam mana nak enjoy harga ahli.. Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier !

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

 

Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee :

Tanda-tanda Kekurangan Nutrient Penting dalam Badan.

Selalu orang akan refer on benefits of Vitamins..
Tapi today Mira nak fokus kepada kesan kekurangan Vitamins dalam badan..

 

So these are few examples of Vitamins and Mineral Deficiencies yang boleh berlaku kepada kita. So sape-sape yang alami any of these symptoms, korang dah tau nak add on Vitamin ape lepas nie..

 

Semoga Bermanfaat yer…

Tanda-tanda Kekuranagn Vitamin A,

(Also known as Beta-Carotine)

Vit A 1 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Source of Vitamin A

 

Vitamin A terlibat dalam fungsi imun, kesihatan kulit, penglihatan, pembiakan dan komunikasi selular.

 

Tanda dan simptom kekurangan:

-> Rabun pada waktu malam
-> Kulit dan Rambut yang kering
-> Jerawat berwarna merah atau putih (di pipi, lengan, paha atau punggung)
-> Konjungtivitis berulang (kemerah-merahan pada permukaan mata putih seperti infection)

-> Buta warna secara tiba-tiba
-> Mata mudah dijangkiti ulcer yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan. (Ulcerated eyes)
-> Degenerasi makular (juga berkaitan dengan mata)
-> Jerawat
-> Ridges pada kuku (permukaan kuku kasar dan seperti ada line)

 

download 1 1 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Ridges pada kuku

 

Just nak share, Mira nie dlu memang suke diet sebab dari kecik jenis berisi..
So some of the symptoms atas nie memang ada.. even ridges pada kuku…

 

Kulit dan rambut kering pun memang masalah normal tapi nampak hanya lepas usia late 20s. Memang obvious nampak masa mengandung..

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin C

Vitamin C 1 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Vitamin C

 

Vitamin C adalah antioksidan yang digunakan untuk meneutralkan bahan kimia yang tidak baik di dalam badan.

 

Kita nie memang tak dapat nak produse sendiri Vitamin C nie, so terpaksa la bergantung kepada pemakanan seharian.

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin C

-> Kulit kering
-> Rambut kasar atau pecah
-> Gusi berdarah
-> Gingivitis (Keradangan pada gusi gigi)
-> Luka lambat sembuh
-> Imuniti yang lemah – selesema berulang
-> Kehilangan gigi
-> Anemia
-> Hidung sering berdarah
-> Mudah ada kesan lebam
-> Keletihan
-> Otot lemah

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin D

 

download 3 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Vitamin D

 

Vitamin D memainkan peranan dalam fungsi imun dan menggalakkan pertumbuhan tulang.

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin D

-> Berat badan berlebihan atau obes
-> Kemurungan
-> Sakit pada tulang atau sendi
-> Kepekatan mineral tulang rendah
-> Osteoporosis – tulang poros dan rapuh
-> Osteomalacia – tulang menjadi lembut
-> Rickets (penyakit cacat tulang yang teruk) – menyebabkan kaki membengkok, bongkok dan otot tidak bermaya
-> Otot yang lemah
-> Rendah kandungan Vit D dalam darah

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin E

 

download 2 2 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Vitamin E

 

Vitamin E adalah antioksidan yang melindungi sel-sel badan daripada mengalami kerosakan, kelemahan otot dan masalah neurologi.

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin E :

->Masalah mata seperti retinopati dan katarak
-> Masalah kulit seperti jerawat, blister, parut, stretch mark
-> Anemia ringan (Mild)
-> Isu kesuburan
-> Fungsi otak yang abnormal

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin B12

 

vitamin b12 298x300 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Vitamin B12

 

Vitamin ini memainkan peranan utama dalam fungsi normal otak dan sistem saraf, serta pembentukan sel darah merah. Kekurangan Vitamin B12 nie bukan boleh menyebabkan anemia sahaje tau…

 

Ia boleh menyebabkan degenerasi saraf tulang belakang dan perkembangan otak yang lemah.

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin B12

-> Semut-semut atau hilang rasa di tangan atau kaki
-> Masalah keseimbangan
-> Anemia
-> Bengkak atau lidah yang meradang
-> Jaundice
-> Mudah penat dan letih
-> Paranoia dan halusinasi
-> Kesulitan kognitif atau kehilangan ingatan
-> Kehilangan penglihatan

Tadi kita fokus pada Vitamin B12 sahaja kan..

 

Vitamin B - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Jenis-jenis Vitamin B

 

Now kita tengok effects bila Vitamin B yang lain kurang dalam badan.. Vitamin B yang lain termasuk B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (asid pantothenic), B6, B7 (biotin) dan folat.

 

Vitamin B family - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Fungsi Vitamin B

 

Tanda dan simptom kekurangan Vitamin B

-> Masalah penglihatan
-> Keletihan
-> Kekurangan adrenal yang menyebabkan hormon steroid kurang terhasil contoh cortisol.
-> Edema (pengekalan cecair aka water retention)
-> Athlete’s foot (nie bukan sebab jadi atlet yer.. ni antara kesan kaki yang mudah berpeluh menyebabkan keluar ruam-ruam yang menyebabkan kegatalan atau burning sensation pada kaki)
-> Kulit pucat
-> Kelemumur

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Asid Lemak Omega 3

 

Omega 3 300x220 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Omega 3 Fatty Acid

Asid lemak Omega-3 memainkan peranan penting dalam fungsi otak, serta pertumbuhan dan perkembangan yang normal.

 

Tanda dan simptom kekurangan Omega 3 :

-> Kulit kering atau gatal
-> Kulit bersisik
-> Hujung jari atau kulit mengelupas atau pecah
-> Gumpalan merah yang kecil di belakang lengan
-> Campuran kulit berminyak dan kering
-> Ekzema
-> Mata mengalami masalah kekeringan
-> Luka lambat sembuh
-> Imuniti yang lemah

 

Now kita tengok pula tanda-tanda kekurangan Minerals pula yer..

 

Tanda-tanda Kekurangan  Kalsium.

calcium not just from milk 1 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Calcium

Semua pun tau kepentingan kalsium kan.. So tak perlu ulas lagi..

 

Tanda dan simptom kekurangan Kalsium :

-> Kebas dan semut-semut di sekeliling mulut dan jari serta jari kaki
-> Kekejangan otot
-> Keletihan
-> Rambut kasar
-> Kuku rapuh dan rabung pada kuku (ridges)
-> Kulit kering
-> Psoriasis
-> Osteoporosis

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Zat Besi

 

download 4 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Iron (Zat Besi)

 

Besi diperlukan untuk pengeluaran sel darah merah dan untuk mengoptimumkan pemindahan oksigen ke seluruh badan.

 

Tanda dan simptom kekurangan Zat Besi :

-> Anemia
-> Keletihan dan kelesuan
-> Sesak nafas
-> Kerap Pening
-> Kulit pucat
-> Kedinginan pada tangan dan kaki
-> Tempoh haid yang lama
-> Sering Sakit kepala

 

 

Tanda-tanda Kekurangan Magnesium

 

magnesium rich foods 300x200 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Magnesium

Magnesium membantu mengekalkan fungsi saraf dan otot yang normal, menyokong sistem imun yang sihat dan memastikan tulang kuat.

 

Tanda dan simptom kekurangan Magnesium :

-> Kontraksi dan kekejangan otot
-> Denyutan jantung yang tidak normal
-> Kebas dan semut-semut pada jari dan kaki
->Sindrom kaki yang tidak sihat
-> Keletihan
-> Tics atau kekejangan kelopak mata
-> Kebimbangan / tekanan / anxiety
-> Tekanan darah tinggi

 

Tanda-tanda Kekurangan  Zink

 

vegan food plant foods high in zinc 300x250 - Masalah Kulit Kekeringan dan Mengelupas Hilang dengan Set Lengkap Shaklee / Essential Set Shaklee.
Sources of Zinc

 

Kekurangan zink boleh mengakibatkan kelesuan dan masalah kesihatan mental, pengurangan fungsi imun, dermatitis dan penyembuhan luka yang lambat, dan pertumbuhan yang terbantut.

 

Tanda dan simptom kekurangan Zink :

-> Imuniti rendah
-> Selesema berulang
-> Cirit-birit
-> Rambut yang Kasar, rapuh, dan menipis
-> Jerawat, ekzema dan masalah kulit yang lain
-> Ulser mulut
-> Tompok putih pada kuku
-> Kelemumur
-> Stretch Mark / Tanda regangkan
-> Tics dan kekejangan kelopak mata

 

Alhamdulillah.. Selesai sudah sharing kali nie..

Ada yang berminat nak dapatkan Effect yang Mira lalui ? Kulit kering bertambah sihat dan glowing.. Susu Badan melimpah-limpah..

 

JOm cepat-cepat contact Mira  tau.. Tak kira la yang nak makan sendiri atau yang minat nak jana income..

 

Ada cara nak jadi ahli for FREE tau..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier !

 

Nanti Mira inform the latest promotion yang tengah run so that you all can grab it. I encourage you to be a member and enjoy all Shaklee members’ privilege.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

 

5 Resepi Ayam Marmite

5 Resepi Ayam Marmite

5 Resepi Ayam Marmite

 

Ayam Marmite die with sos yang pekat.. melekat.. memikat.. hahahhahaha.. dapat bayangkan tak ???

 

Ayam Marmite ni kesukaan suami Mira..
Kite orang always had this di Strawberry Restaurant.. tapi Mira tak prefer yang kat sini.. sebab cair dan macam masak kicap jer..

 

Yang Mira suka Ayam Marmite di Restoran Seafood di Tasik Shah Alam tue.. Chinese Restaurant.. Restaurant Tasik Indah namanyer if tak silap

 

Ayam Marmite die with sos yang pekat.. melekat.. memikat.. hahahhahaha.. dapat bayangkan tak ???

 

Soooo yummmy…

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi dari Iman

 

Ni 1st recipe yang Mira jumpa. Mira dah try and not bad. Sedap juga. Tapi Mira skip letak halia.. hahahhaha… kurang minat..

 

Kalau letak pun sikit jer.. Kredit ImanVitahouse

 

Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam | potong kecil.
  • sedikit lada sulah.
  • 5 sudu besar Kicap Pekat.
  • 5 sudu besar Tepung Jagung.
  • Brokoli | dicelur.
  • Cili Benggala merah | dipotong serong.
  • 3cm Halia.

 

Bahan untuk sos :
  • 5 ulas Bawang Putih | dicincang halus.
  •  1 sudu besar Marmite.
  • 4 sudu besar Sos Tiram.
  • 2 sudu Kicap Manis.
  • air
  • Minyak masak
  • Garam secukup rasa.

 

Cara-cara Penyediaan :

 

1.Gaulkan ayam bersama garam,lada sudah dan kicap pekat.

 

2. Bila sudah siap,celupkan ayam ke dalam tepung jagung dan goreng ayam tersebut separuh masak. Ketepikan.

 

3. Tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan sos,kicap dan air.Biarkan mendidih.

 

4. Masukkan ayam. Setelah ayam masak,masukkan brokoli,cili benggala merah dan halia.

5. Perasakan dengan garam hingga cukup rasa. Siap untuk dihidangkan.

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi Dapur Itu Duniaku

 

Image006 300x225 - 5 Resepi Ayam Marmite

Kredit : Izanmann.blogspot

 

Bahan-bahan :

  • 2 keping isi ayam

 

Bahan unutk Marinate :

  • 1 sudu kecil Kicap Cair
  • 1 sudu besar Tepung Jagung
  • Sedikit Garam dan Lada Hitam

 

Bahan untuk Sos :

  • 1/2 sudu kecil Marmite Yeast Extract – giant ada jual
  • 1 sudu besar Maltose – beli kat bake with yen… sec 13, jalan badminton, shah alam
  • 1/2 sudu kecil Sos Tiram
  • 1 sudu kecil Madu
  • 1 sudu besar Kicap Cair
  • 1/2 sudu kecil Gula
  • Sedikit Serbuk Lada Hitam
  • 100ml Air

 

Cara-cara Penyediaan :

1. Marinate kan ayam dengan bahan-bahan untuk marinate selama 1 jam

 

2. Masakkan ayam yang dimarinate tadi secara deep fry. Make sure suhu minyak tu cukup panas ya. Angkat dan tapiskan ayam tadi.

 

3. Panaskan kuali dan masukkan 1 sudu besar minyak masak.  Masukkan bahan-bahan untuk sos dan masak dengan api yang perlahan sehingga pekat.

 

4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata. Sedia untuk dihidang.

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi dari Snapguide

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi Nyonya Cooking

 

marmite chicken 300x169 - 5 Resepi Ayam Marmite

Kredit : nyonyacooking.com

 

Bahan – bahan :

  • 300 grams isi ayam
  • 1 sudu besar Kicap Cair
  • Tepung Jagung
  • 1 sudu besar Madu
  • 1 sudu besar Maltose
  • 1 sudu besar Marmite

Cara-cara Penyediaan :

 

1.Salutkan ayam bersama dengan kicap cair dan tepung jagung.

 

2. Goreng ayam yang telah disalut tadi dengan api yang sederhana panas sehingga kekuningan dan ketepikan.

 

3. Satukan kicap cair dan 2 sudu besar air. Resepi asal menggunakan Wine tapi boleh digantikan dengan cuka apple.

 

4. Masukkan Marmite Paste , madu dan maltose ke dalam campuran tadi. Kacau dan ratakan maltose dan madu supaya mejadi rata.

 

5. Biarkan kuah mendidih seketika dan memekat. Tutup api masakan dan salutkan kepingan daging ayam tadi dengan sos yang disediakan.

 

5 Resepi Ayam Marmite : Resepi dari Recipes for Chicken Breast

 

Bahan-bahan:

  • 1 cawan Minyak Masak untuk deep fry
  • 2 ketul isi ayam.. potong Cube

 

Bahan Perapan:

  • 1 sudu kecil Kicap Cair
  • 1/2 sudu kecil Garam
  • 1/2 sudu kecil Lada Hitam / Lada Sula
  • 1 sudu besar Tepung Jagung

 

Bahan Sos :

  • 2 sudu besar Marmite yeast extract
  • 1 sudu besar maltose
  • 1 sudu besar Madu
  • 1 sudu besar Kicap Cair
  • Dash of pepper
  • Kiub Ayam
  • 0.5 cawan Air

 

Cara Penyediaan :

 

1.Campurkan ayam dengan bahan-bahan marinate dan perap selama 1 jam. Selepas 1 jam, boleh deep fry sehinggga kekuningan atau sehingga masak.

 

2. Masukkan 1 sudu besar minyak dalam kuali. Tuangkan Bahan-bahan sos dan masak  dengan api yang sederhana sehingga pekat. Masukkan ayam tadi dan kacau rata.

 

3. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

 

Resepi nie pun boleh digunakan untuk masak daging, udang atau ape saja la yang jorang suke.. 🙂

 

Tapi owner resipe ni pesan, kalau udang tu, tak perlu perap atau marinate yer..

 

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Cara Mira

 

Nie cara Mira sendiri tau..  Mira tak jumpe Marmite Paste ni so Mira masak je guna ape ada..

 

Bahan – bahan A :

  • Isi Ayam potong kecil-kecil
  • Garam
  • Pepper
  • Kicap Cair
  • Sedikit Tepung Jagung

 

Bahan Sos :

  • Bawang Putih – cincang
  • Bawang Merah / Kecil – cincang
  • Cili Merah – cincang
  • Sos Tiram
  • Kicap Pekat
  • Kicap Manis / Madu
  • Tepung Jagung

 

Cara-cara Penyediaan :

 

1.Bahan-bahan A tu satukan. Tepung jagung Mira letak hujung sudu je tau.. Mira tak deep fry.. So sikit je letak, Marinate / Perap 1 jam

 

2. Mira goreng ayam perapam guna airfry at 160 degree celcius for 10 min.. % minit 1 side, another 5 min another side. Penting tak nak garing sangat sebab nanti keras dan AGE Protein terbentuk pula.. Kita nak sihat so goreng and grill keterlaluan ni tak digalakkan.

 

3. Tumis bawang putih sehingga naik bau then masukkan bawang dan cili cincang.. Gaulkan sehingga masak then masukkan bahan sos. Kalau nak letak air pun sedikit je dan masak sehingga kuah pekat..

 

4. Mira masak guna kurang minyak so letak air memang extra.. Kekadang kuah tu tercair.. boleh je masukkan larutan air dengan tepung jagung.. bagi kuah tu pekat balik.. Make sure garam and pepper semua dah masuk.. then bila rasa dah ok, boleh masukkan ayam dan kacau rata serta terus angkat.

 

5. Nak nampak cantik.. Bukan cantik jer.. Bijan ada kalsium dalam die.. so boleh taburkan.. ambik khasiat bijan sekali 🙂

Sedia untuk dimakan.. 🙂

 

 

5 Resepi Ayam Marmite : Age Protein

 

Age Protein Mira ada sebut tadi kan.. Pembentukan AGE Protein ni antara sebab kita mudah sakit. Antara penyumbang kepada kanser itu sendiri.

download 1 - 5 Resepi Ayam Marmite

5 Resepi Ayam Marmite  :  AGE Protein ni apa ??

 

Ni Mira ambil dari En Google dan dah siap translate guna En Google Translate :

Produk akhir glycation (AGEs) adalah protein atau lipid yang menjadi gliserasi akibat pendedahan kepada gula. Mereka boleh menjadi faktor penuaan dan dalam perkembangan atau memburuknya banyak penyakit degeneratif, seperti diabetes, aterosklerosis, penyakit ginjal kronik, dan penyakit Alzheimer.

AGE1 f improf 673x599 - 5 Resepi Ayam Marmite

5 Resepi Ayam Marmite : Sumber-sumber AGE Protein

 

Makanan yang kaya protein:

Daging merah dan keju cenderung mempunyai yang paling banyak. Dalam urutan menurun, ayam, ikan, telur, dan kekacang mempunyai kurang. Apabila makan daging, berpegang pada hidangan 3-4 ounce, kira-kira saiz telapak tangan anda.

Biji-bijian: Butir-butir rebus, seperti beras dan oat, dan roti sandwich adalah rendah dalam AGEs.

 

5 Resepi Ayam Marmite :

Makanan yang tinggi AGE Protein pula makanan macam mana ?

 

Diet moden sebahagian besarnya diproses haba dan hasilnya mengandungi tahap tinggi produk akhir glikasi maju (AGEs). … Sebaliknya, makanan kaya karbohidrat seperti sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin dan susu mengandungi sedikit AGEs, walaupun selepas memasak.

 

Thats why elakkan masak terlalu lama pada suhu terlalu tinggi sebab nie semua boleh membentuk AGE Protein. Badan kita sendiri pun hasilkan AGE Protein dari tindak balas gula dan protein dalam badan.

 

What do i do to make sure my family sihat ? Mira ubah cara masakan. Kurangkan minyak.. Airfryer pun guna with not so high temperature. Normally Mira guna 160 to 180 paling tinggi.

 

Since Mira breast feed both babies, Mira amalkan pengambilan Vitamin C, Vitalea for source of Zinc. Vitaleas ni Multivitamin. Vitamin B Complex pun Mira ambil plus Alfalfa. Nie semua Morning Vitamins for Mira.

 

Alfalfa untuk detox balik ape yang Mira makan tapi nie unutk usus kecil jer.. Alfalfa bagi susu Mira melimpah ruah as well. ESP tak dilupa. Sumber Protein yang baik.

 

ESP ni MIlkbooster as well. antara yang paing awal Mira consume dulu selain Omega 3 or Omega Guard. Impian Mira nak cuba Vivix pula selepas nie.. Nie untuk benefit antioksidan yang tinggi.

 

download 2 - 5 Resepi Ayam Marmite

 

Mira ni arwah nenek dulu ada cancer so memang nak kene jaga. Setakat sekarang ambil Vitamin C dlu. Nanti income bisnes dah besar boleh ambil Vivix pula.

 

Ambil tuk Mira, suami, mak, abah, mummy, daddy and siblings Mira. Doakan Mira berjaya dengan Bisnes part time Shaklee nie yer.. Part Time ??  Full time sebab Mira ni housewife..

 

Anda nak sihat juga ? Nak dapatkan Vitamin sihat ? Leh pm atau whatsapp Mira di 012 531 997 ya. Boleh click link nie

http://www.wasap.my/60125319097/Vivix/

 

Bisnes Shaklee ni MIra buat tuk tolong lebih ramai lagi orang hidup sihat. Normally Mira memang encourange jadi ahli so dapat beli terus pada harga ahli.. lebih murah kan..

 

Not only that, if belian tu banyak and dah boleh sampai dapat 200UV, lagi bagus.. membership tu jadi free. Beli pun harga ahli la terus kan.. Best ke best ???

 

3 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

 

Nak goreng sayur pun tak Reti ???
Tu pun nak mintak tolong cari resepi…

 

Ni la orang zaman sekarang.. Kalau internet tiba-tiba menghilang, memang kami tak leh hidup senang..

 

Sape cakap ??? Allah kan boleh bagi Ilham.. hehehheheh.. Ni ayat skema nie..

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Macam-macam Sayur pun boleh

 

Mira ingatkan Kailan je orang buat goreng dengan Ikan Masin.. Rupenya kangkung dan sawi pun boleh.. huhuhu..

 

Kalau macam tu, nanti lebih banyak la sayur Mira buat goreng ikan masin.. Semalam sayur brokolli, carrot dan kacang pir dah masuk Paprit.. Siap makan dengan ikan.. Paprit Ikan la jadinyer..

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Resepi 1 dari Hairul.com

 

sayur 300x224 - 4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

Kredit : Hairul.com

 

Kata pemilik blog nie, resepi nie kiriman Kak Raja. Maybe dorang buat contest kot tuk dapatkan resepi yang best.. Mira pun tak sure..

 

Setakat ni resepi di Hairul.com ok je bila Mira cube.. Alhamdulillah.. boleh la makan.. sedap jer.. Tak la cakap tak jadi ke apa.. selalunya memang menjadi..

 

Thanks ye Hairul.com

 

Bahan-bahan :

  • Kailan / Sawi / Kangkong atau any vegetables pilihan hati
  • 50g Ikan Tenggiri Masin
  • 2 Biji Bawang Merah
  • 3 Ulas Bawang Putih
  • 1 Biji Cili Merah
  • 1 Sb Sos Tiram
  • 1/4 Cawan Air

 

Cara-cara Penyediaan :

 

1. Siang sayur dan asingkan daun dan batang. Batang boleh hiris nipis untuk percepatkan process masak yer..

 

2. Ikan masin dihiris nipis tapi pemilik resepi cakap jangan kecik sangat

 

3. Panaskan kuali, masukkan ikan masin tadi dan goreng garing.

 

4. Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan cili merah. Kacau dan masukkan sos tiram.

 

5. Masukkan batang sayur dan tuangkan air. Bila batang dah masak, boleh masukkan daunnya pula. Kacau till daun sayur layu sedikit.

 

No garam added sebab dah guna ikan masin yer.

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Resepi 2 dari eResepi.com

 

Kailan Ikan Masin 300x238 - 4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

Kredir : eResepi.com

 

Perbezaan resepi dari Hairul.com dengan eResepi.com ni hanya pada addition of Sos Ikan sahaja. Yang lain sama je kecuali pada kuantiti air dan sos tiram.

 

Bahan-bahan :

  • 1 genggam sayur kailan
  • 1 sudu besar ikan tenggiri masin dipotong kecil
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 1 biji cili merah, hiris
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/2 cawan air
  • Sos ikan secukup rasa

 

Cara-cara Penyediaan :

 

1. Sayur kailan dipotong, dibersihkan dan kemudian direndam ke dalam air bercampur sedikit garam selama beberapa minit.

2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak. Goreng ikan masin hingga agak masak dengan guna api kecil. Kemudian masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah.

3. Tambahkan sos tiram, kacau dan masukkan sedikit air. Kemudian masukkan batang kailan terlebih dahulu supaya cepat empuk dan kemudian baru daunnya.

4. Kacau serta masukkan sedikit sos ikan jika perlu atau secukup rasa.

 

Pesanan khas pemilik resepi :

Pastikan daun kailan jangan terlampau layu dimasak kerana lebih sedap sekiranya daunnya tidak terlalu empuk, selamat mencuba!!

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Resepi 3 dari norazlitaaziz.blogspot

 

IMG 9173 200x300 - 4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

Kredit : norazlitaaziz.blogspot

 

Resepi yang ketiga ni gunakan sayur bayam. Mira la kan.. kalau bayam normally masak ngan ikan bilis jer dan memang berair la sayur ni lepas masak.. if kering tak sedap pulak.. tapi banyak sangat air pun tak best.

 

Dalam resepi ni ada penggunaan sos tiram dan belacan.. Menarik nie..

 

Bahan-bahan :

  • 2 ikat sayur bayam ~ di potong
  • 1 keping kecil ikan masin ~ ikan tenggiri atau ikan kurau, potomg atau hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih ~ di cincang
  • 4 ulas bawang merah ~ di hiris
  • 5 batang cili padi ~ di hiris
  • sedikit belacan ~ di tumbuk
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit air
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa

 

Cara Penyediaan :

1. Satu yang telah di potong di cuci bersih ~ toskan airnya

 

2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, belacan, ikan masin dan cili padi hingga naik bau

 

3. Tambahkan sedikit air, sos tiram dan perasakan dengan garam secukup rasa
Bila kuah dah didih, masukkan sayur bayam.

 

Pesanan Chef kita :
Masak sebentar aje, bila layur aje sayur , tutup api
Sedia di hidangkan

 

Owner blog ni pandai ambil gambar… Cantik-cantik flatlay die buat… Ni Mira bagi cuci mata.. hehehhe

 

IMG 9210 200x300 - 4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Resepi 4 dari rasa.karangkraf

 

image 300x225 - 4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

Kredit : rasa.karangkraf

 

Resepi yang ke empat ni guna sayur dari keluarga Taugeh.. Mira dulu memang tak makan taugeh nie.. Tapi sejak dah kenal Shaklee dan rasai perubahan kesihatan nie, terus telan je semua sayur..

 

 

Bahan-bahan :

  • 1 paket tau miu (sweet pea sprout)
  • 3 ulas bawang putih | diketuk kasar
  • 1 ekor ikan kembung masin | dihiris halus
  • Serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan :

1.    Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.

2.    Kemudian masukkan ikan kembung masin dan goreng hingga garing.

3.    Akhir sekali masukkan tauge daun dan kacau sehingga  masak. Ubah suai rasa dengan menambah serbuk lada hitam dan garam mengikut cita rasa anda.

4.    Angkat dan nikmatinya bersama nasi panas.

 

 

4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin :

Jadi sihat dengan makanan sihat

 

Mira dah kongsi 4 resepi yang berbeza. Boleh lawat blog-blog yang Mira sebut dan kredit ya.

 

Boleh la tengok dan tiru atau tengok dan tiruvasi.. Lain orang, lain cara so mana cara yang berkenan di hati boleh la apply.

 

Yang penting, makan makanan yang berkhasiat yer.. Kurangkan pengambilan fast food semua. Kajian yang dijalankan mendapati Fast Food antara penyebab kanser cause fast food boleh meningkatkan keradangan dalam badan kita.

 

masalah akibat radikal bebas 300x231 - 4 Resepi Sayur Goreng Ikan Masin

 

Tu sebab yang ada kanser, makanan macam daging, ayam dan kopi semua ni kene elak.. nak kurangkan keradangan dalam badan.

 

Dan Alhamdulillah, ramai juga yang dah recover bila try Vivix dari Shaklee. Mira ni pengedar Shaklee. Try dulu pun sebab berpantang.. Mula dari 2 item till now memang banyak dah Mira try tapi semua basic Vitamins..

 

Memang terasa perubahannya. Kulit yang dah 2 tahun rasa tak best dan kekeringan yang bila terlanggar sana sini leh bawak berdarah pun Alhamdulillah dah ok.

 

Mira nak bantu mereka yang ingin dibantu sahaja. Yang willing nak try dan willing face healing crisis.. Yang nak diri dia dan orang yang disayangi hidup sihat ke akhir hayat.

 

Matlamat Mira nak Mira, suami, anak-anak dan parents hidup sihat hingga akhir hayat. Ada time nak ibadat dengan berkualiti tanpa sakit sana sini..

 

Ada time nak cari rezeki dan memberi kepada yang patut diberi.. Ameen..

 

Kalau anda ada masalah kesihatan yang nak Mira tolong, leh pm Mira yer atau whatsapp 012 531 9097. ID Shaklee Mira 1255626