Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Ada tanda ke??

Kekurangan Kalsium dalam badan ni kekadang ada indication dia dan kekadang tak nampak pun. Kita tak nampak mungkin sebab kita terlalu busy dengan urusan seharian.

 

The indication might be tak wujud, sedang-sedang atau mungkin indication yang terus jadi severe atau teruk.Antara penyakit Kronik yang disebabkan oleh kekurangan unsur Kalsium ni seperti Rickets, Osteopenia dan Osteoporosis.

 

Walaupun kita tak nampak kesan kekurangan Kalsium dalam badan, terutama pada peringkat awal, but something is happening inside us. Tak kan nak tunggu dah kena Kerapuhan Tulang atau Tulang Patah (Osteoporosis) baru nak bertindak?

 

The choices is there WAITING for us to Choose.

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Pilihan di Tangan Anda !

 

Macam mana Mira pastikan Unsur Kalsium Mira mencukupi ? Ni yang Mira pilih!

 

Mira already Choose!
Thats why 4 tables of Calcium pill sebelum Tidur and Protein drink early in the Morning is my choice.

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

1 serving of Protein Drink early morning for Energy + 500mg of Calcium + 250mg Phosphorus. No sugar added tau!

Ni bukan sekadar Protein dan Kalsium tau. Ada banyak benefit die. Kalau minum ESP ni pagi-pagi, memang boleh tahan dari kelaparan dan bunyi ding dong ding dong perut!

 

Mira gunakan juga sebagai Milkbooster yang membantu memekatkan dan menambah susu badan untuk si comel tersayang. Plus Add up Alfalfa Complex!

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

4 tables of Calcium Pill Before Sleep for 1000mg of Calcium + 400IU Vitamin D3 + 400mg Magnesium

Ni sumber Kalsium Mira. Mira mabil sebelum tidur tapi kekadang if ada sakit-sakit pinggang atau kebas-kebas tangan, Mira telan extra 1 biji. Nie waktu mula-mula ambil Shaklee la.

 

Mase tu badan memang selalu sakit dan kebas tangan jangan cakap la. Sakit akibat kebas tu boleh membuatkan barang yang kita pegang tu terjatuh tau.

 

Ostematrix ni juga diambil oleh mereka yang ada masalah saraf. Kalsium ni bukan untuk tulang je ye. Digunakan juga untuk mengepam darah tau.

 

Antara kegunaan lain Ostematrix ni seperti gambar di bawah nie.

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

Kalau ada yang nak cuba, leh Click Sini yer dan dapatkan both Ostematrix dan Energizing Soy Protein.

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Kekurangan Ketinggian Tanda Kurang Kalsium ?

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Kekurangan Ketinggian Tanda Kurang Kalsium ?

Dulu tinggi 170cm, tingginyer kan for a lady. Sekarang 165cm! Aik.. Tinggi leh berkurangan ke?? Pelik la pulak.. ?

 

Walaupun kita tak nampak kesan kekurangan Kalsium dalam badan, terutama pada peringkat awal, but something is happening inside us. Apa yang jadi? Metabolic Alteration atau mungkin Potential disfunction already happening bit by bit.

 

Ada je tanda-tanda kecil akibat kekurangan Kalsium dan Rendah Kandungan Kalsium dalam Darah. Apa tanda-tanda tu ? Lets see..

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Jom check Diri Kita

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan :

1. Pitam

2. Kegagalan Jantung Berfungsi

3. Chest Pains atau sakit dada.

images 14 - Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

4. Rasa kebas-kebas atau macam tertarik sekitar mulut, jari tangan dan jari kaki.

5. Muscle cramps atau kekejangan terutama di bahagian belakang dan kaki. Ada juga yang sukar nak bernafas.

6. Wheezing atau berbunyi semasa bernafas

7. Sukar untuk menelan

8. Perubahan suara disebabkan sukar nak bercakap atau sukar bernafas.

9. Kemerosotan intelektual, kemurungan, kebimbangan, dan personaliry change.

10. Kepenatan

11. Menggigil dan hilang kawalan dikenali juga sebagai Seizures

12. Rambut yang kasar

13. Kuku yang Rapuh

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

14. Keradangan pada kulit. Seperti keputihan atau kemerah-merahan pada kulit atau kulit kering. Dikenali sebagai Psoriasis

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

15. Kulit Kering

16. Kegatalan yang Melampau

17. Gigi Rapuh dan Rosak

18. Otot-oto melemah

19.Katarak

20. Tanda-tanda Kerapuhan tulang (Osteoporosis)
– sakit belakang, kekurangan ketinggian, kerapuhan tulang di pinggang, pergelangan tangan dan pinggul

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

Banyakan Tanda-tanda Kekurangan Kalsium ni tapi kebanyakan hanya akan hadir after kandungan Kalsium telah merosot.

 

So, tak kan nak tunggu sehingga dapat Kerapuhan Tulang atau Tulang Patah (Osteoporosis) baru nak dapatkan Makanan Tambahan ni kan.

 

Prevention is Better than Cure. So kene la act SEKARANG dan dapatkan Ostematrix dan ESP ni. Boleh bantu jadi Slim tau ESP ni. Nak tambah berat pun boleh.

 

Cara Pemakanan ESP ni yang membezakan fungsinya. Kalau ada yang nak cuba, leh Click Sini yer dan dapatkan both Ostematrix dan Energizing Soy Protein.

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Berapa banyak Kalsium diperlukan oleh Badan.

Kalsium ni dari dalam perut pun kita dah mula gunakan.  Untuk masalah osteoporosis, punca utama kurang kalsium dalam darah dan badan.

 

Bila kalsium dalam darah berkurang, kalsium dari tulang akan diambil dan digunakan menyebabkan tulang semakin kurang ketumpatannya.

 

Selepas umur 30 tahun, tulang kita lebih banyak digunapakai dibandingkan dengan yang dihasilkan.

 

Penghasilan sel tisu tulang oleh osteoblast kurang dibandingkan dengan kalsium yang ‘ditarah’ oleh osteoclast untuk tujuan penyingkiran sel tulang yang rosak atau untuk tujuan calcium disalurkan ke dalam darah.

 

So nak selesaikan masalah kekurangan kalsium kita perlu provide kalsium. Kanak-kanak berumur 4 tahun sehinggalah umur 50 tahun perlukan 1000mg Kalsium setiap hari.

Umur yang 50an ke atas, perlukan 1200mg Kalsium.

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan
Keperluan Kalsium oleh Manusia

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Agen Pembantu Kalsium

Kalsium je tak cukup sebab kalau kita ambil kalsium sahaja, bukan semua akan diserap oleh badan. Kita perlukan Magnesium dan Vitamin D as well.

 

Tu sebab sekarang semua Pil Kalsium kebanyakan dah ada Magnesium dan Vitamin D ni. Tapi tak semua ya. tu sebab kene check. Magnesium dan Vitamin D ni membantu Kalsium untuk diserap sepenuhnya oleh badan.

 

Dalam Pil Kalsium Shaklee yang kita panggil Ostematrix ni memang dah ada Magnesium dan Vitamin D3.

081ad8eba6951946cc2ab98aef107ff7 vitamin d calcium calcium vitamins - Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Nak Jimat ?

Jom berjimat dengan menjadi ahli Shaklee. Daftar sebagai ahli dan beli dengan harga ahli.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan :
https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/21-calcium-deficiency-symptoms-that-will-surprise-you/

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

Air Kosong Tiada Kalori

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang ni berkait rapat ke tidak agak-agaknye yer.. Betul ke tak cukup air boleh effect tulang?? Air je kot. Bukan ape pun. Tak kan air boleh jadi tulang kot?? ?

 

Nak kurus? Nak slim? Tahan makan ke..?? Jangan tak minum pula yer. Minum air kosong tak best la.. ? Coke ke.. Pepsi ke tak boleh ke ?  ? ? ?
Tak pun bagi la Fruit Juice  ? ? ? ? ?. Kan lebih sihat.

 

Fruit Juice pun bagus tapi jangan ditambah gula yer. Tau tak kehausan yang sedikit pun penanda badan kita alami dehydrasi atau kekurangan air.

 

Minum la air masak banyak-banyak sebab tak ade kalori pun. Kekadang bila dah kekurangan air sangat, signal haus tu kita anggap signal lapar pula.

 

Tu sebab yang ambil bila ambil supplement, kena pastikan badan kita cukup air. Kekadang signal yang minta kita minum tu kita silap tafsir. Tu yang keje nyer mengunyah jer

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan : Kesan ke atas Tulang

Dehydratian ialah keadaan Kurangnya air atau bendalir dalam badan.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

3 Kesan Utama Ke atas Kesihatan

 

3 Kesan Utama dehydration ke atas tulang ialah :
1. Bad Mood / Stress
2. Sembelit (Constipation)
3. Kegagalan Buah Pinggang Berfungsi

Tak ada perkataan merosakkan tulang pun..  Let’s read more to understand more.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

1. Bad Mood / Stress

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Kajian ke atas atlet menunjukkan kekurangan air (dehydration) semasa intense exercise sangat mempengaruhi perasaan dan emosi atlet tersebut.

 

Atlet yang kekurangan air rersebut akan berasa Marah, Depressed, Confused, Tension dan Kepenatan berbanding dengan atlet lain yang mempunyai bendalir yang cukup dalam badan.

 

Kajian lain ke atas wanita biasa pula menunjukkan anggapan dan kebolehan untuk fokus atau ‘perception dan ability to concentrate’ menerima impak yang sangat besar.

 

Apabila dehydrated, wanita tersebut akan kelihatan lebih penat semasa mild exercise diberikan. Duduk di depan komputer juga memberikan kesan yang sama!

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Bukan itu sahaja, kumpulan wanita yang dehydrated ini turut direkodkan mengalami kepeningan dan kehilangan (degradasi) mood.

 

Kehilangan Mood atau Bad Mood ni banyak effect die tau! Perasaan stress, Marah Dan Kepenatan akan merangsang penghasilan hormon stress.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Dan hormon stress ini yang menyebabkan penghasilan hormon yang merosakkan tulang.

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

2. Sembelit (Constipation)

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Punca utama berlakunya Sembelit adalah kekurangan air dalam badan. Bila sembelit ni datang, macam-macam rasa tak BEST akan ikut sekali dan cara untuk elakkannya adalah dengan minum air secukupnya.

 

Bagaimana Sembelit berlaku?

Sembelit berlaku kerana bahan buangan (waste) dalam badan kita bergerak terlalu perlahan di dalam kolon dan kemudian berkumpul.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Dianggarkan 40 pound waste dari pemakanan kita boleh berkumpul di dalam kolon pada satu-satu masa dan menyebabkan sembelit.

 

Bila ini terjadi, toksid akan terhasil dan menyebabkan individu tersebut mengalami peningkatan berat badan, keradangan dan masalah usus yang kronik.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Kolon yang bertoksid akan meracuni badan dan mewujudkan persekitaran yang berasid. Keadaan ini akan sangat mempengaruhi tahap kesihatan tulang.

 

Air merupakan faktor yang membolehkan pergerakan usus menjadi lembut dan lancar. Laxatives atau ubat pelancar yang diambil oleh kebanyakan individu yang mengalami sembelit berfungsi dengan menggalakkan penyerapan air di dalam usus besar.

 

Sumber air perlu hadir dalam melembutkan waste atau najis so amalan minum air 2.5L atau 3L setiap hari merupakan langkah pertama yang boleh dilakukan untuk membersihkan kolon kita.

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

3. Kegagalan Fungsi Buah Pinggang (Reduced Kidney Function)

 

Kekurangan air di dalam badan menyebabkan buah pinggang menahan pembentukan dan pengeluaran air kencing.

image - Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan

Perlu kita ingat, penghasilan dan pengeluaran air kencing dari badan merupakan cara buah pinggang menyahtoksidkan badan kita dari bahan-bahan yang larut air.

 

Dehidrasi atau kekurangan air akan manjadi penghalang untuk proses penghapusan toksin secara langsung. Penyingkiran toksid dari badan sangat penting untuk memelihara kesihatan tulang.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

Buah Pinggang membantu menyeimbangkan kandungan asid dan alkali dalam badan. Ini sangat-sanga penting untuk memastikan keremajaan dan ketumpatan tulang dikekalkan.

 

Sedikit dehidrasi akan menyebabkan fungsi buah pinggang terganggu dan mewujudkan pengumpulan toksid dan persekitaran yang berasid.

 

Fungsi buah pinggang akan merosot seiring dengan pertambahan umur. Begitu juga dengan tahap sensitiviti kita.

 

Perasaan haus untuk mereka yang berumur akan semakin berkurangan dan ini menyebabkan mereka yang berumur sering kekurangan air di dalam badan jika dibandingkan dengan individu yang lebih muda.

 

Idea yang Bagus actually menumpukan kepada pengambilan air yang mencukupi supaya kandungan air di dalam badan pada tahap yang optimum.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

Berapa banyak air perlu kita minum ???

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Ada banyak pandangan tentang kuantiti air yang perlu kita minum sehari-hari untuk memastikan kita mencapai hidrasi yang optimum.

 

Ada banyak juga idea-idea untuk kita rasa BEST bila minum dan menggalakkan kita untuk minum dan minum. 🙂

 

  • Air Suling biasa tu bolehla kita add hirisan lemon atau limau untuk menambah rasa. Tapi kalau boleh jangan letak gula pula yer. Just try to maintain sifat alkali air ni.

 

  • JIka tak dapat air suling, air yang reverse osmosis tu pun ok. Boleh ditambah dengan hirisan lemon atau limau macam kat atas tadi.

 

  • Bukan setakat limau atau lemon je boleh letak dalam air kosong tu. Letak buah pun boleh. ada la rasa-rasa buah sikit kan. Back to basic, no sugar ya.

 

  • Jangan tunggu rasa haus tu datang baru nak minum. Instead kita cuba untuk minum sebelum rasa haus tu datang. Boleh je set reminder untuk kita minum air.

 

  • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan air. Minum soup pun ok. Kurangkan garam, gula dan bahan perasa. Sup sayur pun ok kan.

 

  • Bagi yang tak biasa nak minum banyak-banyak nie, boleh mulakan dengan minum 6 – 8 glass air sehari. Boleh mulakan sesuatu dengan minum air. Contoh, before briefing pagi, kite teguk dulu air.

 

  • Perhatikan warna air kencing kita. Kalau warna gelap tu memang confirm tak cukup air dalam badan, so perlu up lagi pengambilan air. Warna yang paling optimal ialan warna yang jernih atau sedikit kekuningan. Kene citer jugak sebab nak bagi faham kan.

 

So, after this, please make sure you all drink a lot so that sel, organ dan system badan boleh berfungsi dengan baik. Tulang kita juga akan mendapat manfaat daripada pengambilan 2.5L sehingga 3L air dalam sehari.

 

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat. Ini impian semua orang yang mengerjakan Haji mahupun Umrah.

Terlalu banyak cerita sedih yang Mira dengar yang berkaitan dengan kesihatan para jemaah haji dan umrah Malaysia.

 

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :
Kewajipan Haji dan Umrah

 

Sebagai umat Islam, kita diwajibkan menunaikan haji ataupun umrah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup apabila berkemampuan.Firman Allah SWT:

“Dan Allah mewajibkan ke atas manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu dan berkuasa untuk sampai ke sana. Dan sesiapa yang kufur (ingkar kewajipan haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) dari sekalian makhluk.”(Surah Al-Imran, ayat 97)

 

Menunaikan haji nie merupakan rukun Islam kelima dan ia dikerjakan  di sekitar tanah suci Mekah dari 9 hingga 13 Zulhijah.

 

Menurut salah satu blog, Haji menurut syarak adalah mengunjungi Baitullah (Rumah Allah) di Mekah untuk beribadat ‘manasik’ (tawaf, saie, bergunting) dan wukuf pada waktu serta syarat-syarat tertentu dalam bulan Zulhijah.

Continue reading Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang daripada Osteoporosis ?

Perlu ke kita Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang ni ? Siapa yang perlu pelihara dan sembuhkan tulang mereka ? Ubat-ubatan kan ada, so jumpa doktor dan minta ubat je kan senang. Kenapa nak susahkan diri.

 

 

Pelihara dan Sembuhkan Tulang

 

Mungkin ni antara soalan yang berlegar di kepala anda bila membaca topik hari ini.

“Pelihara dan Sembuhkan tulang secara Semulajadi – Natural Bone Healing”

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Keretakan Tulang atau Bone Fracture membawa kepada Osteoporosis

 

Tulang Retak? Oooppsss.. Bone fracture.. Sekarang ramai yang faham jika guna bahasa mat saleh nie. Kita pun tak tahu kita alami ke tak unless apabila always sakit, then pergi ke hospital dan menjalankan pemeriksaan X-ray.

 

Siapa yang mahu keretakan tulang ini perlaku kan. Tiada siapa mahu dan tiada siapa yang minta.

 

Tapi budak-budak zaman sekarang, nak-nak umur 2 tahun ke atas, panjat-memanjat tu aktiviti harian dan agenda utama. Tak reti duduk diam. Baru dapat kaki la katakan.

 

Asalkan jumpa tempat untuk dipanjat, terus dipanjatnya. Siapa jadi mangsa? Ibubapa la kan, tak pun si penjaga. Panjat, lepas tu lompat! Alhamdulillah.. sihat dan aktif anak-anak mama..

 

kanak-kanak suka memanjat

Tapi sakit tau bile kene panjat ni. Nak-nak anak yang super sihat. Tu penangan nutrisi ibu yang Super Best. Anak-anak sihat keutamaan kita. Tapi, Yang ibu-ibu ni confirm ke tulang kuat sentiasa?

 

Sekarang muda lagi. Boleh la dipijak dan dipanjat anak-anak. Kalau dah umur 50an nanti macam mana?

 

Kids Climbing
Kalau cucu tiba-tiba datang nak panjat-panjat badan. Tak kan nak marah-marah ?. Kesian pulak budak umur 2 tahun ka. Thats why every important untuk pelihara dan sembuhkan tulang kita.

 

Tulang ni sakit ke? Aktiviti harian menyebabkan tulang kita semakin menipis terutama bagi mereka yang tidak mengamalkan pemakanan yang baik.

 

Pemakanan yang tidak seimbang

 

Zaman sekarang ni semua pun nak cepat kan. Makanan pun jadi fast food. Ye la, dunia tanpa sempadan kan. Semua benda pun nak kejar.

 

Sampai anak-anak yang kita tak terkejar. Tau-tau dah besar je. Ini pedoman untuk diri ya. No matter how busy you are, kids need attentions.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Siapa yang terdedah kepada keretakan tulang ni?

 

Sebenarnya semua orang pun terdedah kepada keretakan tulang (osteoporosis) tapi yang paling utama adalah wanita yang bakal memasuki zon monopause.

 

Kenapa mereka sangat berisiko? Kerana perubahan hormon di dalam badan, di mana hormon estragen berkurangan dengan mendadak.

 

Selain mereka, siapa lagi yang berisiko?

 

1 di dalam setiap 2 wanita (50% of women) dan 1 di dalam setiap 5 lelaki (20% of men) berisiko mengalami keretakan tulang atau tulang patah , juga dikenali sebagai Osteoporosis.

 

Pengambilan alkohol dan amalan merokok antara punca utama terjadinya keretakan tulang atau tulang patah (Osteoporosis).

Risiko tulang rapuh

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang

 

Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang ini perlu diambil perhatian even before kita didiagnosis mengalami keretakan atau kerapuhan tulang (osteoporosis).

 

Jika kita pelihara dan menjaga kesihatan tulang sejak awal lagi, peluang untuk mendapat keretakan atau kerapuhan tulang (osteoporosis) ini mungkin lebih rendah.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang  :

Bagaimana nak pelihara dan sembuhkan tulang?

 

Kita boleh memelihara dan menyembuhkan tulang kita dengan  memastikan kita amalkan Bone Healing everyday starting from now. Tak kira lah tulang dah retak atau belum, Bone Healing activity ni sangat penting.

 

Hari ini kita akan kupaskan 5 cara untuk Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang atau Bone Healing secara semulajadi.

 

Ni kiranya seperti aktiviti untuk maintain tulang kita sentiasa sihat dan kuat! Salah satu Bone Healing atau Penyembuhan Tulang ni melalui diet yang betul. Bukan diet nak kurus yer. Pemakanan yang seimbang untuk pembentukan tulang.

 

 

1. 5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :  Bone Building Diet.

 

Tulang sangat-sangat perlukan minerals terutama Kalsium dan Magnesium. Kalsium ni komposisi utama tulang so memang confirm kita perlukan Kalsium.

 

Kekurangan Kalsium Punca Utama yang menyumbang kepada keretakan tulang dan kerapuhan tulang also known as Osteoporosis.

 

So sangat-sangat penting Diet yang Full of Calcium Rich atau Pemakanan yang tinggi kandungan Kalsium. The BEST Calcium Rich Food ada banyak. Mira tolong senaraikan di sini disamping gambar yang Mira berikan.

 

Sumber semulajadi Kalsium dan Magnesium

 

Sayur-sayuran Hijau yang berdaun aka Green leafy vegetables dan buah-buahan
Contoh :Broccoli, Bayam, Kale, Asparagus, blackberries, papaya, oranges.

 

Ikan atau sumber tenusu.
Contoh: Sardines, Raw Milk, yogurt, cheese, tofu pun ok. Susu yang dipastur tak masuk list yer. Sebabnya susu yang dipastur pada suhu tinggi, kandungan mineral dan protein dah rosak.

 

Kekacang
Contoh: Badam, Black Beans, pumpkin seeds, baked beans, kidney beans.

 

Makan makanan berkalsium sangat penting TAPI nak pastikan ia diserap masuk dalam badan kene make sure these 3 things..

  • Ada sumber Magnesium
  • Ada sumber Vitamin D3 atau pancaran matahari
  • Ada sumber Zinc, Vitamin C as research showed sumber-sumber di atas sangat membantu proses pemuliharaan tulang dalam badan.

 

 

2. 5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Bone-Healthy Supplement

 

As suggested dalam Tips No 1 tadi Pemakanan Seimbang mengandungi unsur Kalsium sangat-sangat penting untuk memiliki tulang yang sihat. Tapi selain Kalsium, Vitamin D sangat-sangat diperlukan juga.

 

Kajian mendapati mereka yang mengalami keretakan tulang kebanyakan mengalami kekurangan Vitamin D.

 

Akibat Kekurangan Vitamin D

 

Vitamin D ni kalau nak dapat senang jer. Sebab pancaran matahari yang menyumbang kepada unsur Vitamin D nie.

Tapi kepada yang takut Sunburn, boleh la ambil supplement Vitamin D. Ada banyak dijual. Ada yang ambil sehingga 5000 IUs, 2 kali sehari selama 3 bulan semasa dalam proses penyembuhan.

 

Sumber Vitamin D

 

Tips kedua ini adalah mendapatkan makanan tambahan jika pemakanan anda tidak membekalkan nutrient yang secukupnya.  Mira ambil Ostematrix. So memang dah ada dah Kalsium, Magnesium dan Vitamin D3. Tak perlu risau dah.

 

Yang bekerja dalam office tu, agak-agak lenguh-lenguh leh la ambil angin kat luar dan ambil sekali Vitamin D ye. Aktiviti berjalan pun exercise yang bagus untuk dapatkan tulang yang kuat.

 

Elakkan duduk lama-lama k. Pancaran Matahari ni pun ada keburukannya. Menurut kajian 90% daripada punca Kanser Kulit berpunca dari Exposure yang melampau terhadap cahaya matahari. Bahaya kan..

 

Selain Kalsium, Magnesium dan Vitamin D, Minyak ikan atau Minyak Omega 3 juga sangat membantu. Minyak Omega 3 atau Fish Oil ini dapat mengurangkan keradangan atau inflammation.

 

Bila kita sakit, punca utama adalah keradangan yang berlaku di dalam badan. Keradangan tu macam mana? Macam bengkak. Bila dalam dah sakit dan membengkak, kita nampak la kesannya pada kulit atau nampak la benjolan.

 

Omega 3

 

Jadi pengambilan Omega 3 dapat membantu mengurangkan keradangan dan mempercepatkan proses penyembuhan. Mira ada tulis macam mana Omega 3 ni bertindak dalam posting sebelum ini. Boleh baca di sini.

 

Last but not least, makanan superfood yang hijau seperti spirulina, chorella dan alfalfa serta tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan yang bersifat alkali juga membantu dalam proses penyembuhan tulang.

 

Tak semestinya bila tulang dah retak baru nak cari ubat. Prevention is better than cure.

 

Kita pun tak tau kondisi tulang kita sekarang.Ada berani tak pergi hospital dan check ketumpatan tulang?? Y

 

ang berani tu boleh la pergi buat dan pastikan kedudukan tulang anda. Tumpat atau tak. Ada potensi Osteoporosis ke tak.

 

 

3.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Natural Physical Theraphy

Tips No 3 ni ialah berdiri pada platform yang bergegar tu. Study menunjakkan aktiviti ni dapat menambah ketumpatan tulang.

 

Dengan hanya berdiri selama 20 minit, 3 kali sehari, secara semulajadi, ketumpatan tulang bertambah. Tapi dengan syarat, kena amalkan pemakanan yang betul ya.

 

Mesin Gegar membantu meningkatkan ketumpatan tulang

 

Mesin ni bukan untuk kurus je tau.Tapi memang boleh kurus ke diri atas tu??? Hahahahha.. tak ku ketahui. Tapi derdiri atas mesin ni boleh buat tulang kuat tau!

 

Sumber Kalsium, Magnesium, Vitamin D serta pengambilan Vitamin C dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan. Vitamin C membantu badan kita menghasilkan kolagen yang sangat berguna untuk pembentukan sel tisu baru.

 

Dalam keadaan sihat, kalau duduk je, boleh membuatkan tulang anda lemah. Aktiviti melompat juga dapat membantu dalam menambah ketumpatan tulang sebanyak 0.5%. Kalau nak lebih lagi, lompat setinggi yang boleh dari aras lantai tau. Ni berdasarkan kajian. Yang tak ada masalah keretakan tulang boleh la amalkan ya.

 

 

4.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Essential Oils

Essential OIl untuk pemeliharaan dan penyembuhan Tulang

Lepas ni sape-sape yang jual Essential Oil ni leh la promote tentang kebaikan Essential Oil untuk tulang ya. Antara 3 Essential Oils yang paling powerful dalam proses penyembuhan keretakan tulang ialah :

  1. Cypress Essential Oil
  2. Fir Needle Essential Oil
  3. Helichrysum Essential Oil.

 

Boleh try nanti tau. Campurkan ketiga-tiga essential oil nie dan sapukan pada permukaan tulang yang alami keretakan tu sebanyak 5 ke 6 kali sehari.

 

Cypress Essential Oil ni bagus untuk memperbaiki menyaluran darah dan mempercepatkan proses penyembuhan. Fir Needle Essential Oil membantu dalam memperbaiki tulang dan Helichrysum Essential Oil bagus dalam memperbaiki tisu-tisu yang rosak disebabkan oleh sifat anti radang dan terdapat unsur-unsur antioksida.

 

So nanti try la cari ketiga-tiga Essential Oil ni ya. Mungkin ada seller yang boleh tonjolkan diri as well. 🙂

 

 

5.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Acupuncture

Pemeliharaan dan Menyembuhan Tulang dengan Akupuntur

Berdasarkan kajian ke atas Perubatan Traditional China yang telah diterbitkan di dalam Complementary Therapies in Medicine, akupuntur ni dapat membantu mempercepatkan penyembuhan keretakan tulang.

 

Ini telah dibuktikan dalam kajian ke atas tikus dan kajian ini telah diterbitkan di dalam Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

 

So cukup 5 dah cara untuk kita memelihara dan menyembuhkan tulang. We never knows yang tulang kita tercedera atau tidak melainkan kita mengalami kesakitan yang amat sangat.

 

Waktu tu mungkin dah teruk so make sure tulang kita sentiasa sihat dan kuat ok.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Alternative dan Cara Saya

 

Ni cara Mira. Lain orang lain caranya. Bagi Mira budget main peranan as well. Mira tau Collagen sangat bagus untuk tulang tapi collagen yang Mira aim nak ambil tu yang confirm quality BEST walau rasa tak berapa nak best, agak mahal.

 

So Mira ambil alternative lain yang insyaAllah membantu tulang Mira. Sementara tengah usaha nak dapatkan Collagen. Hehehhehhe.. Impian ku letakkan tinggi tau.

 

Mira amalkan pemgambilan Ostematrix, Energizing Soy Protein, Omega Guard dan Vitamin C. Ni semua untuk support badan Mira, bukan setakat tulang je.

 

Mira ni menyusukan anak so Mira nak pastikan kandungan nutrisi Mira sentiasa cukup dan anak pun dapat effect yang marvelous.

 

Ostematrix mira memang dah lengkap dengan Kalsium, Magnesium serta Vitamin D. So tak perlu pening-pening nak make sure semua bahan ada dalam pemakanan Mira.

 

Lagi pun belum tentu kita dapat semua khasiat makanan sebabnya cara kita masak pun sangat main peranan. Kan susu yang berkhasiat menjadi risiko kepada osteoporosis kerana dipastur pada suhu tinggi.

 

Anda nak dapatkan Vitamin atau makanan sampingan yang sama seperti Mira ?

Boleh click dan beli terus dari link atau gambar di bawah ini ya.

 

 

Shaklee Creating Healthier Life

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Nak beli pada harga lebih Murah ?

 

Jom joint Mira dengan menjadi ahli Shaklee.

Boleh beli pada harga ahli dan anda yang minat berbisnes pun dah terus boleh share experience anda setelah menggunakan produk yang terbaik ini.

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :

Omega-3, Lemak Baik

 

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan, memang terkenal kebaikannya sekarang nie kan. Tapi Omega 3 ni ada fungsi tak untuk tulang kita ? Since my passion is more towards Tulang Rapuh atau Osteoporosis, i did my reading and found out this..

Strong Bones

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis):

Kepentingan Omega 3 kepada Tulang

 

Kajian pada tahun 1930an menunjukkan kerapuhan tulang (osteoporosis) yang teruk dikesan pada tikus yang mengalami kekurangan asid lemak yang penting atau “essential fatty acids“.

 

Kajian pada tahun 1930 telah disahkan dengan kajian yang telah diterbitkan pada tahun 1964. Kekurangan unsur EFA menunjukkan ianya menjadi punca penggantian tulang oleh lemak dan kehilangan ketumpatan tulang, “bone demineralization or loss”

kerapuhan tulang

 

Banyak kajian-kajian yang telah menunjukkan kepentingan asid lemak di dalam kehidupan tetapi kepentingannya tidak dihebahkan atau tidak mendapat perhatian ramai sehinggalah kajian terbaru dijalankan.

 

Dalam 10 tahun kebelakangan ini, kepentingan asid lemak Omega 3 untuk kesihatan tulang telah semakin berkembang. Asid Lemak Omega 3 ini terdiri daripada eicosapentaenoic acid (EPA) and (docosahexaenoic) DHA .

 

Pengambilan Asid Lemak Omega 6 , arachidonic acid (AA) dan Omega 3 secara seimbang boleh meningkatkan tahap kesihatan tulang manusia.

 

Pengambilan Asid Lemak Omega 3 yang secukupnya untuk diseimbangkan dengan Asid Lemak Omega 6 sangat-sangat penting untuk mengelakkan masalah Tulang Rapuh (Osteoporosis).Ini dapat memastikan tulang kita sentiasa kuat dan sihat untuk meneruskan kehidupan seharian.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)) :

Bagaimana Omega 3 ni melindungi tulang daripada masalah Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) ?

 

Ini dilakukan dengan mengurangkan tahap keradangan sel-sel badan yang disebabkan oleh mekanisma-mekanisma yang berlaku di dalam badan.

 

Penting sangat ke untuk kita kawal keradangan dalam badan ni ?

 

Apa-apa sahaja keradangan atau “inflammation” yang berlaku di dalam badan menyebabkan osteoclast, sel yang bertindak dengan menguraikan sel-sel tulang, diaktifkan.

 

Kiranya, apabila keradangan berlaku, ada signal yang dihantar kepada sel osteoclast. Signal ni yang memberi arahan kepada osteoclast untuk berkerja.

 

osteoporosis

 

Sel-sel osteoclast ini sepatutnya bertindak untuk mengeluarkan sel-sel tulang yang telah lama, rapuh dan telah rosak.  Selepas sel-sel yang rosak ni dikeluarkan dan dihapuskan, osteoblast pula akan memulakan kerja-kerja untuk membina semula tulang yang telah disingkirkan oleh osteoclast.

 

Pembinaan tulang oleh sel osteoblast ni memakan masa yang agak lama dan ia dikenali sebagai Bone Remodelling Process. Nak tahu proses pembentukan tulang dengan lebih lanjut ?

 

Jom layan video di Sini. Durasi video ni agak panjang so Mira tak dapat nak kongsikan di blog ini.

 

Gambar di bawah ini menunjukkan bagaimana Osteoclast dan Osteoblast berfungsi. Osteclast akan menyingkirkan sel-sel tisu tulang yang telah rosak atau lemah manakala Osteoblast pula akan menghasilkan set tisu tulang yang baru.

 

Osteoclast vs Osteoblast
Proses Penyingkiran dan Pembentukan Sel Tisu Tulang

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis):

Kesan Keradangan dan Kekurangan Kepadatan Tulang

 

Keradangan yang kritikal akan menyebabkan sel Osteoclast ni bekerja lebih masa tau. Itu sebabnya kita perlu pastikan kita hindari sebarang keradangan dalam badan.

 

Salah satu cara, amalkan pemakanan yang tinggi kandungan Omega 3. Nak senang ambil je Omega Guard.

 

Apabila keradangan ni menjadi kritikal, Osteoclast akan bekerja dengan lebih keras. Dalam proses Bone Remodelling dan Modelling, Osteblast ambil masa yang agak lama untuk membentuk sel tulang yang baru.

 

So bila Osteoclast ni bekerja lebih masa, lebih banyak tulang kita yang akan ditarah dan tu yang menyumbang kepada Tulang Rapuh (Osteoporosis). Tulang semakin kurang ketumpatannya.

 

Semakin menipis dan kalau kita biarkan berleluasa, boleh jadi patah tau tulang tu hanya disebabkan oleh tergelincir atau jatuh.

 

Pengambilan Omega 3 yang kaya dengan EPA dan DHA akan menyebabkan signal dihantar kepada Osteoclast. Signal ni seperti arahan untuk memberhentikan proses menghapuskan sel-sel tulang yang dianggap rosak oleh osteoclast.

 

Ini dapat mengelakkan lebih banyak sel tulang dihapuskan oleh Osteoclast dan memberi ruang masa untuk Osteoblast menghasilkan sel tulang yang baru.

 

Fungsi Osteoclast dan Osteoblast
Fungsi Osteoclast dan Osteoblast

 

Bukan itu sahaja, pengambilan Omega 3 juga menggalakkan pembentukan sel Osteoblast. Bila sel pembina ni dah banyak so lebih banyak la sel tulang kita dapat dihasilkan.

 

Yang paling penting, kita nak make sure sel tulang yang dihasilkan harus sama banyak atau paling bagus, lebih banyak dihasilkan berbanding sel tulang yang dihakis oleh Osteoclast.

 

Mira pilih Omega Guard sebagai supplement untuk memenuhi keperluan sehari-hari. Nanti Mira cerita kebaikan Omega Guard by Shaklee k.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :
Bagaimana Memilih Minyak Ikan Omega 3 yang Terbaik?

 

Di pasaran sekarang, terdapat lambakan minyak ikan Omega 3 nie. So macam mana kita nak pastikan Minyak Ikan Omega 3 yang kita perolehi tu adalah yang terbaik ?

 

Mira bagi 7 Tips ya. Ni berdasarkan info yang Mira perolehi dari bacaan Mira.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

1.Penyulingan Berperingkat.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

Sangat penting proses penyulingan ni tau. Ia dapat memastikan ketulenan dan kepekatan minyak Omega ni terpelihara. Proses penyulingan ni memekatkan Omega 3 dan menyingkirkan komponen berbahaya seperti raksa, plumbum, arsenik, kadmium, dioxins dan bahan tercemar yang lain.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

2. Gred Farmaseutikal

 

Nak tau bagus ke tak minyak ikan tu, pilih yang bergred Farmaseutikal. Apa maksud “Pharmaceutical Grade”.

  • Kandungan Omega 3 adalah 80% to 90%
  • Kandungan Filler atau bukan Omega Oil sangat rendah iaitu kurang dari 15%
  • Dos yang digunakan Dos yang Tinggi kandungan Omega 3 iaitu bersamaan dengan dos yang digunakan untuk kajian klinikal
  • Penyulingan molekul yang berperingkat untuk menjamin ketulenan dan penyingkiran semua jenis toxin dan logam berat seperti merkuri.
  • Tidak mengandungi sebarang Toxin
  • Untra-Tulen, sangat kurang bau hanyir

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

3. Mempunyai DHA dan EPA yang Tinggi

 

Satu hidangan bersamaan dengan 3 biji Omega Oil memberikan anda 990mg Omega 3 dengan 546mg EPA dan 360mg DHA. Banyak fungsi EPA dan DHA ni tau dan kita sangat perlukan dari kita kecil sehinggalah Dewasa.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

4. Sumber Ikan

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

Ikan yang kecil mempunyai quantiti toxin yang sedikit. Bagaiamana ikan yang besar pula ? Ikan yang besar kan makan ikan yang kecil. Lagi banyak ikan besar tu makan, makin banyak toxin yang berkumpul di dalam badannya.

 

Semakin kita bergerak mengikut rantaian makanan, semakin banyak pengumpulan bio yang terdapat dalam badan ikan besar tersebut.

 

Tu sebab utama mengapa minyak ikan yang berasaskan ikan yang kecil lebih tinggi kualitinya kerana kandungan toxin sangat rendah. Sebab tak ada bioaccumulation of toxin!

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

5. Mempunyai 7 Spektrum Asid Lemak

 

Minyak Ikan Omega 3 mempunyai 7 spektrum yang tulen seperti EPA, DHA dan lain-lain. Kebanyakan kajian sekarang menekankan kepada EPA dan DHA kerana kesan yang sangat Marvelous terhadap kesihatan manusia walau apa usia pun.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

6. Bau dan rasa hanyir yang minimum

 

Minyak Ikan yang berkualiti tinggi, memang sangat kurang bau hanyirnya kerana ia telah disuling atau ditapis pada tahap molekular. Ini yang menyebabkan bau hanyir itu sangat la kurang. Kan Bergred Farmaseutikal! 🙂

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

7. Diiktiraf oleh Friend of The Sea

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

Penting sangat ke Pengiktirafan nie? Pengiktirafan ni untuk memastikan pembekalan minyak ikan yang tinggi kualitinya tanpa menyebabkan sebarang pencemaran atau mengganggu ekosystem alam sekitar.

 

Itu sebab ia sangat-sangat signifikan!

 

Syarikat yang bertanggungjawab akan menumpukan perhatian mereka ke atas system ekosistem yakni catch limit dan size populasi sesuatu ikan tersebut serta mengelakkan penangkapan secara besar-besaran semasa musim pembiakan ikan untuk mengekalkan bekalan sumber di masa hadapan.

 

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :

Nak Beli Omega Guard pada harga lebih murah?

 

Nak beli Omega Guard? Click SINI yer.Jom Dapatkan Omega Guard

Tapi kalau nak jimat lagi, boleh jadi ahli Shaklee. Bulan Ogos 2017 ni ada promosi merdeka tau.

Beli 5 botol dan dapatkan E-Voucher RM50.00

 

Kalau ada yang nak COD ke Melaka, jangan malu-malu contact Mira tau. Mira ada team di sana yang boleh tolong korang jimatkan kos penghantaran.

 

Team Mira ni kerja di Hang Tuah Jaya, Air Keroh, Melaka. Rumah pula di Peringgit. So boleh deal ngan beliau la bila korang nak datang ambil barang. Bukan nak promote beliau ye.. Kami cuba nak bantu anda berjimat jer.. 🙂

 

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

Nak dapatkan pada harga LEBIH MURAH??

Jom joint jadi ahli!

 

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

https://api.whatsapp.com/send?phone=60125319097&text=

 

Rujukan :

  1. https://www.algaecal.com/expert-insights/why-omega-3-fatty-acids-are-crucial-for-healthy-bones/
  2. https://omegavia.com/what-is-pharmaceutical-grade-fish-oil/
  3. http://melissology.com/wp-content/uploads/2012/12/omega3_infographic2.jpg