Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai :

Bila fridge dah tak ada barang..

 

Fridge dah kehabisan sayur-sayuran.. Penting sayur nie.. Sumber Vitamin dan anti-oksida.. Chhee waahhhh.. jadi baik la pulak..

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

 

Memang la sumber Vitamin dan antioksida tapi kalau masak pun sampai sayur jadi layu, memang ke laut la Antioksida tu kan..

 

Fridge dah kosong sebab dah seminggu tak ke pasar.. Tapi, bukan Mira pun yang pergi pasar.. Daddy yang pergi.. Mira pergi pasaraya je ngan suami.. hihihihi..

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

 

Dalam rumah nie memang tradisi dari ayah daddy lagi, memang guys yang kene gi pasar.. Mira memang suke ke pasar tapi tengok la nanti, semua pun nak beli.. Lagi pun dengan anak kecil, memang pasaraya je la yang paling convenient untuk Mira dan suami..

 

Tapi suami I pandai beli ayam tau.. Sebab die memang always buat charity bagi ayam.. So 1st knowledge shopping barang basah yang Mira ajar kat suami ialah macam mana nak pilih ayam.. Before kahwin pun dah ajar..

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai

 

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai :

Bahan – bahan yang diperlukan

 

Resepi ni pun dikenali sebagai PRIK KEE NOO agaknye sebab Tuan Empunya resepi ni siap tulis perkataan nie.. Mira macam biasa tanya En Google je bab-bab resepi nie..

 

Bahan-bahan resepi asal :

  • 1 ekor ikan siakap sederhana besar
  • 4 ulas bwg putih
  • 1 biji bwg holland
  • 1 kiub pati ayam
  • 5 biji cili padi
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai
  • 3 sudu sos ikan
  • 1 cawan jus limau nipis
  • 1 sudu gula
  • Sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau utk hiasan

 

Mira ni nak kata tak pandai masak, tak leh jugak.. Nak kata pandai masak pun tak boleh.. tapi ada la experience memasak ikan stim ni kat rumah mak dulu..

 

Masa tu guna resepi Wan Busu Robiah.. Nie Nenek sedara Mira tau.. Adik nenek Mira yang bongsu, from Singapore.. Memang Wan pandai masak tau.. Actually Wan ni Mak Susuan Mira as well.. so boleh je Mira panggil Mama macam Abang Susuan Mira panggil..

 

Sebab pernah ada experience buat ikan steam, so Mira olah sikit resepi nie..

 

Bahan-bahan yang terlibat lepas kene olah..

 

  • 1 ekor ikan (Mira guna Bawal Emas sebab nie je yang ada)
  • 4 ulas bwg putih -> Ketuk dan Cincang
  • 1 biji bwg holland -> Dadu
  • 1/2 Cili Merah -> Cincang
  • 1/2 Cili Hijau -> Cincang
  • 2 inci halia -> Sagat halus sebab Mira tak suka tergigit halia
  • 2 batang serai -> Hiris
  • 3 sudu sos ikan
  • 1 sudu Sos Tiram
  • 1 sudu Kicap Cair
  • 1/2 cawan jus limau nipis @ 3 biji Limau Nipis
  • 1 sudu gula
  • Sedikit daun ketumbar
  • 1 Biji Tomato -> Dadu
  • Carrot ikut suka

 

See.. ada item yang dikurangkan.. dan ada yang ditambah.. 🙂

 

Resepi Ikan Steam Limau ala Thai :

Cara Penyediaan

 

Cara-cara :

1. Bersihkan ikan. Kelar ikan supaya sos meresap. This is true.. 1st time Mira buat macam nie..

2. Cincang apa yang perlu dicincang.. and Dadu ape yang perlu didadu.. Mira potong dadu sebab senang nak makan nanti.

 

3. Prepare semua sos. Perah air limau. Mix dengan sos ikan, sos tiram, kicap cair, dan gula. Mix well.

 

4. Prepare mangkuk untuk kukus ikan. Taburkan halia dan bawang putih then letak ikan atas taburan tadi tue..

 

Masukkan serai yg telah diketuk atau hiris ke dalam perut ikan and Mira letak kat luar ikan as well.

 

5. Taburkan balance bawang putih dan halia tadi di atas ikan dan sumbat sikit dalam perut ikan.

 

6. Then main tabur-tabur bawang, tomato dan carrot. Nak masuk dalam perut ikan pun boleh. Then taburkan cili hijau dan cili merah. Nie nak buat cantik.

 

Rumah nie tak masak pedas-pedas sangat, nanti tak habis pulak. Mira sorang je makan nanti. Thats why guna cili biase je.. kalau suka pedas boleh masukkan Cili Api tau.

 

7. Tuang je sos yang kita dah bancuh tadi.. atas ikan and atas bahan-bahan yang lain.

 

8. Masukkan ikan dalam pengukus. Mira tak la tunggu air menggelegak baru letak ikan.. At least dah nampak asap-asap tu, dah boleh letak. Kalau tunggu menggelegak, takut tangan sakit pulak kene wap.

 

Tutup dan masak 12 – 15 minit. Oh ya.. 5 minit before angkat tu, buka tutup pengukus dan masukkan daun ketumbar. Kalau malas, before start kukus, dah leh letak dah.. 🙂

 

Selamat Menjamu selera. Sedap tau. Cuba la.. Rasa macam ikan kukus makan kat kedai tapi extra sedap!

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone

Resepi Scone yang Best!

Scotland Scone namanyer. Mira dapat pun dari Internet. Mr Google yang tolong carikan..

 

Alhamdulillah..

Rezeki Mira dapat resepi Scone yang bile buat terus jadi..

Happy macam nak menari-nari.. Sape tak happy kan… Nak-nak buat jer.. habis.. laku…

 

Lebih lagi bile Cik Abg saya cakap sedap..

1st time buat masa tu tunggu En Suami balik dan rasa. Die cakap sedap jer terus Mira buat lagi few days after that. Buat as breakfast.

 

Jimat masa dan jimat tenaga. In 1 hour time, everything ready. Siap kemas semua tau. Tunggu duduk and nikmati Scone buatan densiri jer..

 

Ada yang mintak resepi hari tue di Fb Mira. Dah alang-alang share di Fb, Mira add kat Blog ni as well. Mana tau ade yang mencari.

Husband Mira cakap scone ni senang je buat thats why orang kat tempat die blaja dulu memang akan buat for tea time.. Mira blaja kat Malaysia jer.. so dah kahwin baru la berkenalan dengan En Scone nie..

 

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone :

No Machine Required

 

Good news..
No machine required.. ramas-ramas guna tangan jer.. So simple that those without basic in baking pun boleh buat..

Jom scroll below k..

 

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone :

Scotland Scone Recipe

 

Bahan A
1 3/4 cup Flour
4 tsp Baking Powder
1/8 tsp Salt
1/4 cup White Sugar

 

Bahan B
5 tbsp Unsalted Butter

 

Bahan C
1/2 cup Milk
1/4 cup Sour Cream (Mira guna homemade yogurt)
1/2 cup Raisin

 

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone :

Cara-cara.

 

1. Ayak Bahan A. Nie nak kasi tepung tu kene angin.. actually ni antara yang penting tau. Tuk baking powder, my 2nd attemp, Mira guna 3 tsp. Alhamdulillah scone still cantik.

 

Macam banyak sangat pulak 4 tspn tu.. hehehe.. tu Mira try reduce.

 

2. Masukkan Butter. Mira kat rumah ade butter biasa je so pakai jer.. tak cari pun unsalted. Setakat 3 kali buat nie.. semua jadi dan licin.. tak de pulak complain masin ke ape.. heheehhee..

 

Masukkan dan ratakan tepung ngan butter tu. Guna tangan jer.. bukak la cincin tu dulu tau. Original recipe siap pesan jangan terlebih gaul. This is true especially kalau uoalls mix guna any equipment..

 

Nanti melepet pulak scone tu. Instead of scone, jadi biskut pulak.. so nak senang guna je tangan.. agak-agak dah rata proceed with next step.

 

3. Masukkan campuran susu dan sour cream. Mira guna homemade yogurt jer sebab memang dah ade kat rumah.

 

Kat mall ade je sour cream tapi selalunyer expiring date die dah nak dekat. Kalau guna yogurt, Mira akan add in few spoon of flour. Sebab yogurt ni lagi cair compare to sour cream.

 

Last skali masukkan kismis dan kacau. Then biarkan die rest for 10 minutes k.

 

 

4. After 10 minutes, dah boleh letak dough atas baking sheet. Ala.. guna aluminium foil pun boleh.. jangan nak pening-pening..

 

Kalau nak guna tangan je pun boleh.. bulatkan dan letak atas baking sheet. Tapi Mira guna sudu yang bulat atau ice cream scoop pun boleh.

 

Adunan ni lembut sangat for me to use my hand.. nanti lekat-lekat.. so guna sudu. Lagi senang dan cepat.

 

5. Jangan susun rapat-rapat sebab nanti scone ni mengembang.. jarakkan sikit..  Tak pun cuba bake 1 dulu and tengok ok tak texture semua. Bakar dalam 10 ke 15 minit yer..

 

6. Yang suke scone nampak golden-golden, leh sapu campuran 1 biji telur dan 1 sudu besar susu..

 

Tapi Mira tak buat.. sebab adunan tu kan lembut, bila sapu nanti lekat-lekat kat brush.. so i make it remain plain jer.. after bakar warna sebijik macam gambar nie..

 

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone :

Oven Setting.

 

1. Bila kita biarkan dough untuk rest, dah leh dah set oven. Panaskan oven dulu yer.

 

Suhu : 200°C
Setting : Pilih api atas bawah.

Kalau bawah je nanti, yang bawah je masak.. Kalau api atas pula, atas je kuning.. So fahamkan kenapa pilih api atas dan bawah kan..

 

Sudu please pakai yang specially design for measurement k. Cawan.. guna je cawan tuk serve tea and coffee tue..

 

Selamat Mencuba.
Mira doakan yang try ni, insyaAllah scone menjadi.

P/S: Masa letak atas baking sheet, buat meninggi tau..

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

Asid Folik Sebelum dan Selepas Mengandung ?

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di US, melaporkan bahawa wanita yang mengambil supplement asid folik yang disyorkan bermula sekurang-kurangnya satu bulan sebelum persenyawaan dan pada trimester pertama kehamilan mengurangkan risiko kecacatan saraf bayi sehingga 70 peratus.

 

Sesetengah kajian mencadangkan bahawa asid folik dapat membantu menurunkan risiko bayi terhadap kecacatan yang lain, seperti di bibir, lelangit cakram, dan beberapa jenis kecacatan jantung.

 

Ia juga boleh mengurangkan risiko Preeclampsia, gangguan tekanan darah yang serius yang menjejaskan kira-kira 5 peratus wanita hamil.

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Kecacatan Bayi selepas Dilahirkan

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Kecacatan Bayi selepas Dilahirkan

Comel je anak-anak nie kan.. Berkerusi roda atau alat bantuan berjalan di usia kecil?? Yes! Actually boleh dielakkan kalau kita aware.

 

Muda-muda, mana la terfikir anak nanti berkerusi roda disebabkan tak cukup nutrisi. Anak-anak comel ni anak-anak Spina Bifida.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Spina Bifida 

Spina Bifida?
Spina bifida adalah sejenis kecacatan kelahiran yang dipanggil kecacatan tiub neural. Ia berlaku apabila tulang-tulang belakang (vertebra) disekitar saraf tunjang bayi tidak terbentuk dengan baik.

 

Spina Bifida ni ade yang ringan atau biasa-biasa tapi ada juga yang teruk. Tau tak antara sebab Spina Bifida berlaku adalah kekurangan nutrisi atau lebih spesifiknya Acid Folic.

 

Ada juga yang kata sebab utama adalah genetik tapi ia kekal misteri.. ?

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Jenis-jenis Spina Bifida

 

Terdapat 3 jenis Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Jenis-jenis Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

1. Spina Bifida Occulta:

Saraf tunjang adalah normal tetapi hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
2. Meningocele

Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang sempurna.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
3. Meningomyelocele

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi : 3. Meningomyelocoele

Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah. Keadaan spina bifida adalah berbeza. Dalam keadaan yang biasa (milder form), bayi tidak menunjukkan apa-apa tanda.

 

Sekiranya kecacatan teruk di mana melibatkan saraf tunjang bahagian atas, kemungkinan bayi tidak dapat hidup lama kerana lumpuh seluruh badan.

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi : 3. Meningomyelocele

Hydrocephalus (kepala besar di sebabkan pengumpulan cecair dalam otak) dan lain-lain kecacatan sejak lahir/congenital juga mungkin terjadi. Kira-kira 90% orang yang lahir dengan spina bifida juga mempunyai Hydrocephalus.

 

Kebanyakkan kes adalah keadaan yang sederhana teruk. Kanak-kanak begini memerlukan berbagai rawatan dan rehabilitasi.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Punca Mengakibatkan Spina Bifida ??

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Punca Mengakibatkan Spina Bifida

Penyebab sebenar kecacatan kelahiran ini tidak diketahui. Pakar memgatakan bahawa genetik dan alam sekitar adalah sebahagian daripada puncanya.

 

Sebagai contoh, wanita yang mempunyai anak dengan spina bifida lebih cenderung mempunyai anak yang lain dengan penyakit ini.

 

Wanita yang gemuk atau yang mempunyai diabetes juga lebih cenderung mempunyai anak dengan spina bifida kata pakar.

 

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Kekerapan Spina Bifida?

 

 Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Kekerapan Spida Bifida?

 

Berlaku lebih kurang 1 dalam 1000 kelahiran hidup.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida

Tanda-tanda Spina Bifida ni bergantung kepada tahap kecacatan yang dialami. Kebanyakan kanak-kanak dengan spina bifida yang biasa atau ringan tidak mempunyai sebarang masalah atau tanda.

 

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak dengan meningocele tidak mempunyai sebarang gejala. Kanak-kanak dengan bentuk spina bifida yang teruk sering mengalami masalah tulang belakang dan otak yang serius.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida pada Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida pada Bayi

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida pada kanak-kanak

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida pada kanak-kanak

Mereka mungkin mengalami :

 

1. Kanak-kanak tidak dapat merasai kaki atau lengan mereka menyebabkan merela tidak dapat menggerakkannya.

 

2. Masalah pundi kencing atau usus. Masalah yang mungkin mereka alami adalah seperti masalah mengawal air kencing atau mengalami masalah untuk buang air besar.

 

3. Pembentukan cecair di dalam otak (hydrocephalus). Walaupun ia dirawat, ini boleh menyebabkan sawan, masalah pembelajaran, atau masalah penglihatan.

 

4. Keluk di tulang belakang mereka, seperti scoliosis.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana nak tahu bayi ada potensi Spina Bifida ?

 

spina bifida diagnse - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Semasa mengandung, anda boleh menjalani ujian darah (maternal serum triple atau quadruple screen) dan ultrasound bayi yang sedang berkembang. Ujian ini memeriksa tanda-tanda spina bifida dan masalah lain.

 

Jika keputusan ujian mencadangkan kecacatan kelahiran, anda boleh memilih untuk menjalani amniosentesis. Ujian ini membantu mengesahkan jika bayi mempunyai spina bifida.

 

Mira tak sure di hospital kerajaan wajib atau tak tapi insyaAllah ada. So cuba bertanya kepada doktor anda. Normally untuk hopsital swasta, memang doctor akan suggest the blood test. Kalau blood test ok, tak perlu test yang kedua tu.

 

Test kedua tu hanya untuk confimation. Mira pernah buat yang 1st tu jer. Result 1 dalam 1000 so tak perlu.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Sape yang perlu buat Ujian Saringan Kecacatan Bayi ?

Gyne Mira suggest Mira untuk ambil test ni coz ada sejarah Kancer, Kencing Manis dan Darah Tinggi dalam keluarga Mira. Selain masa pregnant, lepas bayi dah lahir pun doktor boleh detect tau. Tapi maybe untuk spida bifida yang jenis teruk.

 

Selepas kelahiran, seorang doktor biasanya boleh menentukan jika bayi mempunyai spina bifida dengan cara melihat tulang belakang bayi.

spina bifida  300x278 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

Sekiranya spina bifida disyaki, doktor boleh melakukan pemeriksaan X-ray, MRI, atau CT untuk melihat jika kecacatan itu ringan atau teruk.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana Spina Bifida Dirawat ?

 

Kebanyakan kanak-kanak dengan bentuk spina bifida yang ringan atau meningocele tidak memerlukan rawatan.
Tetapi kanak-kanak dengan spida bifida yang kronik memerlukan pembedahan. Ada juga pembedahan yang dilakukan sebelum bayi dilahirkan tau.

 

Untuk kanak-kanak yang mengalami hydrocephalus, pembedahan perlu dijalankan untuk memasukkan tiub saliran yang dipanggil shunt. Ia mengurangkan tekanan pada otak dengan mengalirkan cecair yang berlebihan ke dalam perut.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana Spina Bifida Dirawat ?

Ini untuk mengelakkan bengkak di kepala menyebabkan kerosakan pada otak.

 

Pakar terapi fizikal dan ahli terapi sentiasa bersama dengan kanak-kanak yang mempunyai spina bifida yang kritikal.

 

Sesi ini bermula tidak lama selepas kelahiran bayi. Bukan itu sahaja, ahli terapi juga mengajar ibu bapa dan penjaga bagaimana melakukan senaman dan aktiviti dengan kanak-kanak istimewa ini.

 

Sesetengah kanak-kanak mungkin memerlukan pendakap, kerusi roda, atau bantuan lain.

 

Kanak-kanak dengan masalah kawalan pundi kencing mungkin memerlukan bantuan menggunakan catheter setiap hari untuk mencegah jangkitan dan kerosakan buah pinggang.

 

Untuk membantu mencegah masalah usus, ibu bapa biasanya mula bekerjasama dengan doktor atau jururawat untuk menguruskan penjagaan usus sebaik sahaja anak mula makan makanan solid.

 

Sebagai kanak-kanak yang mengalami spina bifida yang teruk, rawatan dan pembedahan lain mungkin diperlukan untuk menguruskan masalah yang timbul.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

1. Pergi ke semua lawatan doktor yang dijadualkan.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

2. Bantu anak anda menjadi aktif, dan galakkannya untuk bersikap independent.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

3. Galakkan anak anda minum banyak cecair dan makan makanan yang tinggi serat, seperti bijirin dan buah-buahan. Ini membantu mengelakkan sembelit.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

4. Periksa kulit anak anda setiap hari untuk sebarang luka dan lebam. Kanak-kanak yang mempunyai kurang deria rasa di kaki mungkin terluka dan tidak menyedarinya. Ini boleh menyebabkan jangkitan.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

5. Pastikan penglihatan anak anda sentiasa diperiksa. Kanak-kanak dengan spina bifida sering mempunyai otot mata yang lemah.

 

6. Jauhkan anak anda daripada produk lateks sekiranya dia mempunyai alahan lateks.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

7. Perhatikan jika terdapat kesukaran belajar, dan berbincanglah dengan doktor atau guru anak anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan.

 

8. Apabila anak anda bersedia untuk memulakan sekolah, pastikan sekolah dapat menyediakan environment yang kondusif.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

Bagaimana anda boleh mencegah Spina Bifida?

 

Sebelum dan semasa mengandung, seorang wanita boleh membantu mencegah spina bifida pada anaknya.

 

acid folic 1 300x169 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

1. Dapatkan banyak asid folik setiap hari, sebelum anda hamil dan semasa hamil.

 

acid folic - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

2. Makanan yang kaya dengan asid folik termasuk bijirin sarapan pagi yang bertubuh dan roti, bayam, dan oren.

Doktor anda mungkin mengesyorkan anda untuk mengambil vitamin harian dengan asid folik atau suplemen asid folik.

 

3. Jika anda mengambil ubat untuk sawan atau jerawat, berbincanglah dengan doktor anda sebelum anda hamil. Sesetengah ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

 

download 2 2 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

4. Jangan minum alkohol semasa mengandung. Sebarang jumlah alkohol boleh menjejaskan kesihatan bayi anda.

 

5. Jangan biarkan badan anda terlalu panas pada minggu pertama kehamilan.

Sebagai contoh, jangan gunakan sauna atau tab mandi panas. Dan segera merawat demam tinggi. Suhu yang panas dapat meningkatkan risiko bayi anda untuk spina bifida.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bolehkah Spina Bifida dihalang?

 

Tidak, tetapi risiko dapat diminimumkan jika ibu mengandung mengambil suplemen harian 0.5mg asid folik sebulan sebelum persenyawaan dan tiga bulan selepas itu.

 

Asid folat adalah vitamin B yang terdapat terutamanya di dalam sayur-sayuran hijau yang berdaun. Penyelidikan menunjukkan bahawa rejim ini mengurangkan kejadian spina bifida dan kecacatan kelahiran sehingga 70%.

 

Individu yang mempunyai sejarah atau keluarga terdekat yang mengalami spina bifida, mempunyai risiko yang lebih tinggi dan harus berunding dengan doktor berkaitan dos asid folik yang lebih tinggi jika perlu.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

B-Complex Shaklee dengan Acid Folic

 

B Complex Shaklee

 

The Shaklee Difference : Patented Bioactivated Absorption System

Folat, Vitamin B yang kritikal ini tidak mudah diserap. Shaklee mengembangkan salutan asid folik yang unik untuk menjadikan nutrien ini lebih mudah untuk diserap oleh badan. Teknologi yang dipatenkan ini adalah eksklusif hanya untuk Vitamin B Complex Shaklee.

 

b complex - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Vitamin B Complex Shaklee juga menyokong prestasi badan:

• Membantu otak, jantung, paru-paru, dan organ-organ yang lain untuk berfungsi dengan baik.

• Menggalakkan pengeluaran tenaga.

 

Vitamin B sangat penting untuk fungsi tubuh yang betul kerana ia membantu mengubah makanan menjadi tenaga untuk sel-sel anda.

8 element of Vit B 300x265 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

Terdapat lapan komponen vitamin B di dalam B-Compleks ini dan mereka berfungsi dengan baik apabila mereka bekerja bersama.

 

B-Complex Shaklee menawarkan keseimbangan yang sihat bagi semua lapan vitamin B untuk menguatkan badan anda, mengisi kekurangan vitamin B.

 

Menyediakan kuantiti folat atau asid folik dan biotin yang baik untuk badan yang sihat.

 

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
B-Complex Shaklee pada harga lebih murah ?

 

Dapatkan Vitamin B-Complex Shaklee di SINI.  atau dapatkan Set Lengkap Mengandung Shaklee untuk memastukan anda mendapat Nutrient yang Optimum sepanjang Kehamilan. Bukan untuk anda sahaja ya, untuk bayi anda juga!

 

Jom berjimat dengan menjadi ahli Shaklee. Daftar sebagai ahli dan beli dengan harga ahli.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

https://api.whatsapp.com/send?phone=60125319097&text=

 

 

Rujukan :

  1. https://www.babycenter.com/0_folic-acid-why-you-need-it-before-and-during-pregnancy_476.bc
  2. http://www.webmd.com/parenting/baby/tc/spina-bifida-topic-overview
  3. http://www.myhealth.gov.my/spina-bifida/
  4. https://www.spinabifida.org/spina-bifida-and-hydrocephalus/

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk tambahan.

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

 

Betul ke Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan ?? Ni bukan Overclaim ke ?? Tak kan makan minyak boleh kurus kot.

 

That is what Mira fikir juga dulu. Boleh kurus ke makan minyak ikan nie. Bagus sangat ke sampai boleh membakar semua lemak-lemak di badan ??

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Ada kataitan dengan BMI tak?

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

BMI? Body Mass Index awak tinggi ke rendah ?? Kajian menunjukkan kandungan Omega 3 yang rendah dalam badan berhubung kait dengan BMI yang tinggi tau.

 

Maksudnya, jika kita make sure level of Omega 3 ni lebih tinggi dalam badan compare dengan waktu dulu-dulu, kita secara tak langsung dapat kurangkan risiko berat badan yang berlebihan.

 

BMI ni memang la sangat popular kan tapi ada kekurangannya. BMI tak dapat nak bezakan antara lemak dan otot. Kajian juga menunjukkan Peratusan Lemak dalam badan play more important role untuk bezakan badan yang sihat dan yang tak sihat.

 

Ni berdasarkan Kajian yang dibuat tau. Lets dig more and more to understand k.

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :
Asid Lemak Omega-3 Sangat Rendah di Kalangan Mereka yang Lebih Berat Badan atau Obesiti

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

Fact yang Mira nak share hari nie berdasarkan 46 kajian yang telah diterbitkan tau!

 

Lemak-lemak di perut? Belly fat?? Ramai yang takut tengok perut yang menggelebeh nie kan.

 

Tau tak yang belly fat ni dianggap bahaya? Lebih mudah untuk kita menganggap seseorang itu tidak sihat berdasarkan “belly fat” yang memang obvious boleh dilihat dibandingkan dengan BMI.

 

Rendah kandungan Omega 3 dalam badan nie berkait rapat dengan pengumpulan dan pembentukan “belly fat”.

 

Berdasarkan kajian oleh Garaulet dan rakan-rakannya dalam artikel bertajuk “Relationship between fat cell size and number and fatty acid composition in adipose tissue from different fat depots in overweight/obese humans”, kandungan Omega 3 yang tinggi boleh mengurangkan belly fat dengan mengecilkan size zarah lemak.

 

Maksudnya, jika kita amalkan pengawalan makanan dengan pengambilan Omega 3 ni, boleh la kita kawal BMI dan belly fat kan…????

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Membekalkan Minyak Ikan Omega 3 kepada Badan Mengurangkan Berat Badan

 

 

Supplement minyak ikan Omega-3 telah terbukti berkesan untuk mempromosikan bukan sahaja penurunan berat badan tetapi juga kehilangan lemak dan dan belly fat.

 

Dosage?
Dos yang berkisar antara 300 mg hingga 1.8 gram EPA + DHA setiap hari menurut 4 kajian yang berbeza.

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

Penambahan asid lemak omega-3 ke dalam program senaman juga meningkatkan potensi kehilangan lemak berdasarkan 2 kajian yang berbeza.

 

2 kajian lain mengatakan penambahan makanan laut atau minyak ikan kepada pemakanan yang rendah kalori atau pemakanan yang seimbang nutrisinya juga meningkatkan potensi penurunan berat badan.

 

Ini menimbulkan persoalan:

Adakah menggabungkan suplemen asid lemak omega-3 dengan diet dan senaman memberikan hasil yang lebih signifikan??

 

Jawapannya ya!

 

Tapi ni berdasarkan study la.
Mira bukan doktor, tak boleh nak buat claim ape-ape. Nanti Overclaim pula.

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Ujian Klinikal Penggunaan Omega 3 untuk Penurunan Berat Badan

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

Dalam kajian klinikal selama 3 minggu, Lebih banyak weight loss (1.5kg) dilaporkan oleh mereka yang mengambil 2.8g unsur Omega 3 (2:1 ration of EPA to DHA) dengan regular exercise dan pengambilan makanan yang seimbang dibanding dengan placebo group.

 

So betul la kan, pengambilan asid lemak omega 3 not only can improve body composition tapi gabungan supplement Omega 3 dengan makanan yang rendah kalori beserta dengan exercise ni mampu meningkatkan proses penurunan berat badan dan menyingkiran lemak!

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Bagaimana Omega 3 bantu Penurunan Berat Badan ?

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan
Omega 3 mampu menyumbang kepada peningkatan komposisi badan dengan meningkatkan metabolisme dan potensi pembakaran lemak. Ia juga seolah-olah menekan selera makan, yang membawa kepada pengambilan kalori yang kurang.

 

Selama bertahun-tahun, lemak badan yang berlebihan dianggap sebagai ruang simpanan untuk kalori tambahan.

 

Walau bagaimanapun, bukti beberapa tahun kebelakangan ini telah mendedahkan bahawa lemak badan yang berlebihan mempunyai akibat yang teruk di dalam badan, seperti keradangan, ketahanan insulin, trigliserida yang tinggi, dan banyak lagi.

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

Peningkatan pengambilan asid lemak omega 3 telah menunjukkan mampu mengurangkan gejala tadi. Oleh itu, supplement asid lemak omega 3 bukan sahaja mampu meningkatkan kehilangan berat badan atau lemak malah is juga boleh memberi manfaat tambahan dalam menguruskan risiko panyakit yang serius berpunca dari obesiti.

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Conclusion

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

Asid lemak Omega-3 yang terdapat dalam suplemen minyak ikan menawarkan kelebihan manfaat kesihatan yang berkaitan dengan obesiti yang tidak boleh diabaikan. Oleh itu, pertimbangkan untuk menambah minyak ikan kepada rejim harian jika nak cepatkan prosespembuangan lemak dan menurunkan berat badan.

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Nak Dapatkan Sumber Omega 3 ?

 Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan
Kami berbangga untuk menawarkan pelanggan kami supplement omega-3 berkualiti tinggi.

Kat Sini Mira share Tips pemilihan Minyak Ikan Omega 3

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Nak Beli Omega Guard .

Nak beli Omega Guard? Click SINI yer.

 

Tapi Nanti dulu… Anda betul-betul nak kurus ?

Nak Mira cadangkan Produk yang boleh BAKAR, BUANG dan MEMBINA OTOT?

 

 Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan : 

 

Bina Otot? ESP dan Cinch ni berasaskan sumber Protein Soya. Nak Metabolism Rate naikkan.. protein soya boleh membantu. Bukan tu jer, kita berdiet dan bertenaga sentiasa tau.

 

ESP atau Energizing Soy Protein ni lebih sesuai untuk Ibu Mengandung atau Ibu Menyusu. Ia sangat membekalkan tenaga. Mira dapat berpuasa di bulan Ramadhan sambil menyusukan anak asbab mengamalkan ESP ni.

 

Bukan itu sahaja, untuk yang mengandung, ESP dan Omega dapat beri tenaga dan fight againts High Kolesterol dan High Pressure tau. Tapi kalau mengandung, ambil sebiji sahaja Omega 3 sebab Omega ni kalau berlebihan waktu mengandung, leh turunkan bacaan HB.

 

Paling BEST untuk ibu menyusu, ESP ni boleh pekatkan susu badan kita. Anak Mira dulu dah kurang menyusu badan umur 1 tahun 3 bulan sebab susu drop habis. Bagi formula milk as suggested by doctor tapi lepas Mira amalkan ESP dan Alfalfa susu makin meriah dan anak sendiri yang tolak Susu Formula.

 

Happy ke happy? Mesti la sangat-sangat happy kan. Not only that, yang lepas bersalin, amalkan ESP dan Omega Guard, InsyaAllah senang dapat balik shape. Mira dah boleh pakai baju before pregnant lepas 4 bulan delivery.

 

Suami pun jeles tau. hehehhehhe.. Kenapa ESP dan Cinch bantu turunkan berat badan? Sebab ESP dan Cinch sumber Protein berasal dari Soya. Yang ni confirm Non-GMO. Dont worry k. Shaklee memang dah confirmkan dan produk Shaklee terkenal sebab semua memang beyond Organik!

 

 Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan
Metabolisa Badan selepas Pengambilan Makanan

 

Cinch dan ESP Senang nak dihadam. Really Serious nak KURUS???  ambil Cinch. Boleh gantikan Meal anda untuk Lunch atau Dinner. Terbukti tau berkesan ! Jom tengok mereka yang berjaya turunkan berat badan.

 

download 8 1 - Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan download 9 1 - Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan download 10 1 - Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan :

Nak dapatkan pada harga LEBIH MURAH??

 

Minyak Ikan Omega 3 Membantu dalam Penurunan Berat Badan

 

 

Jom joint jadi ahli and become my business partner!

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Jangan lupa dapatkan Tips pemilihan Minyak Ikan Omega 3 :

Rujukan :
https://www.nutrasea.ca/omega-3-and-you/omega-3-benefits/omega-3-body-composition-fat-fighting-fat/

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Ada tanda ke??

Kekurangan Kalsium dalam badan ni kekadang ada indication dia dan kekadang tak nampak pun. Kita tak nampak mungkin sebab kita terlalu busy dengan urusan seharian.

 

The indication might be tak wujud, sedang-sedang atau mungkin indication yang terus jadi severe atau teruk.Antara penyakit Kronik yang disebabkan oleh kekurangan unsur Kalsium ni seperti Rickets, Osteopenia dan Osteoporosis.

 

Walaupun kita tak nampak kesan kekurangan Kalsium dalam badan, terutama pada peringkat awal, but something is happening inside us. Tak kan nak tunggu dah kena Kerapuhan Tulang atau Tulang Patah (Osteoporosis) baru nak bertindak?

 

The choices is there WAITING for us to Choose.

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Pilihan di Tangan Anda !

 

Macam mana Mira pastikan Unsur Kalsium Mira mencukupi ? Ni yang Mira pilih!

 

Mira already Choose!
Thats why 4 tables of Calcium pill sebelum Tidur and Protein drink early in the Morning is my choice.

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

1 serving of Protein Drink early morning for Energy + 500mg of Calcium + 250mg Phosphorus. No sugar added tau!

Ni bukan sekadar Protein dan Kalsium tau. Ada banyak benefit die. Kalau minum ESP ni pagi-pagi, memang boleh tahan dari kelaparan dan bunyi ding dong ding dong perut!

 

Mira gunakan juga sebagai Milkbooster yang membantu memekatkan dan menambah susu badan untuk si comel tersayang. Plus Add up Alfalfa Complex!

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

4 tables of Calcium Pill Before Sleep for 1000mg of Calcium + 400IU Vitamin D3 + 400mg Magnesium

Ni sumber Kalsium Mira. Mira mabil sebelum tidur tapi kekadang if ada sakit-sakit pinggang atau kebas-kebas tangan, Mira telan extra 1 biji. Nie waktu mula-mula ambil Shaklee la.

 

Mase tu badan memang selalu sakit dan kebas tangan jangan cakap la. Sakit akibat kebas tu boleh membuatkan barang yang kita pegang tu terjatuh tau.

 

Ostematrix ni juga diambil oleh mereka yang ada masalah saraf. Kalsium ni bukan untuk tulang je ye. Digunakan juga untuk mengepam darah tau.

 

Antara kegunaan lain Ostematrix ni seperti gambar di bawah nie.

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

Kalau ada yang nak cuba, leh Click Sini yer dan dapatkan both Ostematrix dan Energizing Soy Protein.

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Kekurangan Ketinggian Tanda Kurang Kalsium ?

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Kekurangan Ketinggian Tanda Kurang Kalsium ?

Dulu tinggi 170cm, tingginyer kan for a lady. Sekarang 165cm! Aik.. Tinggi leh berkurangan ke?? Pelik la pulak.. ?

 

Walaupun kita tak nampak kesan kekurangan Kalsium dalam badan, terutama pada peringkat awal, but something is happening inside us. Apa yang jadi? Metabolic Alteration atau mungkin Potential disfunction already happening bit by bit.

 

Ada je tanda-tanda kecil akibat kekurangan Kalsium dan Rendah Kandungan Kalsium dalam Darah. Apa tanda-tanda tu ? Lets see..

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Jom check Diri Kita

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan :

1. Pitam

2. Kegagalan Jantung Berfungsi

3. Chest Pains atau sakit dada.

images 14 - Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

4. Rasa kebas-kebas atau macam tertarik sekitar mulut, jari tangan dan jari kaki.

5. Muscle cramps atau kekejangan terutama di bahagian belakang dan kaki. Ada juga yang sukar nak bernafas.

6. Wheezing atau berbunyi semasa bernafas

7. Sukar untuk menelan

8. Perubahan suara disebabkan sukar nak bercakap atau sukar bernafas.

9. Kemerosotan intelektual, kemurungan, kebimbangan, dan personaliry change.

10. Kepenatan

11. Menggigil dan hilang kawalan dikenali juga sebagai Seizures

12. Rambut yang kasar

13. Kuku yang Rapuh

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

14. Keradangan pada kulit. Seperti keputihan atau kemerah-merahan pada kulit atau kulit kering. Dikenali sebagai Psoriasis

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

15. Kulit Kering

16. Kegatalan yang Melampau

17. Gigi Rapuh dan Rosak

18. Otot-oto melemah

19.Katarak

20. Tanda-tanda Kerapuhan tulang (Osteoporosis)
– sakit belakang, kekurangan ketinggian, kerapuhan tulang di pinggang, pergelangan tangan dan pinggul

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

Banyakan Tanda-tanda Kekurangan Kalsium ni tapi kebanyakan hanya akan hadir after kandungan Kalsium telah merosot.

 

So, tak kan nak tunggu sehingga dapat Kerapuhan Tulang atau Tulang Patah (Osteoporosis) baru nak dapatkan Makanan Tambahan ni kan.

 

Prevention is Better than Cure. So kene la act SEKARANG dan dapatkan Ostematrix dan ESP ni. Boleh bantu jadi Slim tau ESP ni. Nak tambah berat pun boleh.

 

Cara Pemakanan ESP ni yang membezakan fungsinya. Kalau ada yang nak cuba, leh Click Sini yer dan dapatkan both Ostematrix dan Energizing Soy Protein.

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Berapa banyak Kalsium diperlukan oleh Badan.

Kalsium ni dari dalam perut pun kita dah mula gunakan.  Untuk masalah osteoporosis, punca utama kurang kalsium dalam darah dan badan.

 

Bila kalsium dalam darah berkurang, kalsium dari tulang akan diambil dan digunakan menyebabkan tulang semakin kurang ketumpatannya.

 

Selepas umur 30 tahun, tulang kita lebih banyak digunapakai dibandingkan dengan yang dihasilkan.

 

Penghasilan sel tisu tulang oleh osteoblast kurang dibandingkan dengan kalsium yang ‘ditarah’ oleh osteoclast untuk tujuan penyingkiran sel tulang yang rosak atau untuk tujuan calcium disalurkan ke dalam darah.

 

So nak selesaikan masalah kekurangan kalsium kita perlu provide kalsium. Kanak-kanak berumur 4 tahun sehinggalah umur 50 tahun perlukan 1000mg Kalsium setiap hari.

Umur yang 50an ke atas, perlukan 1200mg Kalsium.

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan
Keperluan Kalsium oleh Manusia

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Agen Pembantu Kalsium

Kalsium je tak cukup sebab kalau kita ambil kalsium sahaja, bukan semua akan diserap oleh badan. Kita perlukan Magnesium dan Vitamin D as well.

 

Tu sebab sekarang semua Pil Kalsium kebanyakan dah ada Magnesium dan Vitamin D ni. Tapi tak semua ya. tu sebab kene check. Magnesium dan Vitamin D ni membantu Kalsium untuk diserap sepenuhnya oleh badan.

 

Dalam Pil Kalsium Shaklee yang kita panggil Ostematrix ni memang dah ada Magnesium dan Vitamin D3.

081ad8eba6951946cc2ab98aef107ff7 vitamin d calcium calcium vitamins - Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan

 

 

Tanda-tanda Kurang Kalsium dalam Badan : Nak Jimat ?

Jom berjimat dengan menjadi ahli Shaklee. Daftar sebagai ahli dan beli dengan harga ahli.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan :
https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/21-calcium-deficiency-symptoms-that-will-surprise-you/

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

Air Kosong Tiada Kalori

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang ni berkait rapat ke tidak agak-agaknye yer.. Betul ke tak cukup air boleh effect tulang?? Air je kot. Bukan ape pun. Tak kan air boleh jadi tulang kot?? ?

 

Nak kurus? Nak slim? Tahan makan ke..?? Jangan tak minum pula yer. Minum air kosong tak best la.. ? Coke ke.. Pepsi ke tak boleh ke ?  ? ? ?
Tak pun bagi la Fruit Juice  ? ? ? ? ?. Kan lebih sihat.

 

Fruit Juice pun bagus tapi jangan ditambah gula yer. Tau tak kehausan yang sedikit pun penanda badan kita alami dehydrasi atau kekurangan air.

 

Minum la air masak banyak-banyak sebab tak ade kalori pun. Kekadang bila dah kekurangan air sangat, signal haus tu kita anggap signal lapar pula.

 

Tu sebab yang ambil bila ambil supplement, kena pastikan badan kita cukup air. Kekadang signal yang minta kita minum tu kita silap tafsir. Tu yang keje nyer mengunyah jer

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan : Kesan ke atas Tulang

Dehydratian ialah keadaan Kurangnya air atau bendalir dalam badan.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

3 Kesan Utama Ke atas Kesihatan

 

3 Kesan Utama dehydration ke atas tulang ialah :
1. Bad Mood / Stress
2. Sembelit (Constipation)
3. Kegagalan Buah Pinggang Berfungsi

Tak ada perkataan merosakkan tulang pun..  Let’s read more to understand more.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

1. Bad Mood / Stress

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Kajian ke atas atlet menunjukkan kekurangan air (dehydration) semasa intense exercise sangat mempengaruhi perasaan dan emosi atlet tersebut.

 

Atlet yang kekurangan air rersebut akan berasa Marah, Depressed, Confused, Tension dan Kepenatan berbanding dengan atlet lain yang mempunyai bendalir yang cukup dalam badan.

 

Kajian lain ke atas wanita biasa pula menunjukkan anggapan dan kebolehan untuk fokus atau ‘perception dan ability to concentrate’ menerima impak yang sangat besar.

 

Apabila dehydrated, wanita tersebut akan kelihatan lebih penat semasa mild exercise diberikan. Duduk di depan komputer juga memberikan kesan yang sama!

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Bukan itu sahaja, kumpulan wanita yang dehydrated ini turut direkodkan mengalami kepeningan dan kehilangan (degradasi) mood.

 

Kehilangan Mood atau Bad Mood ni banyak effect die tau! Perasaan stress, Marah Dan Kepenatan akan merangsang penghasilan hormon stress.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Dan hormon stress ini yang menyebabkan penghasilan hormon yang merosakkan tulang.

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

2. Sembelit (Constipation)

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Punca utama berlakunya Sembelit adalah kekurangan air dalam badan. Bila sembelit ni datang, macam-macam rasa tak BEST akan ikut sekali dan cara untuk elakkannya adalah dengan minum air secukupnya.

 

Bagaimana Sembelit berlaku?

Sembelit berlaku kerana bahan buangan (waste) dalam badan kita bergerak terlalu perlahan di dalam kolon dan kemudian berkumpul.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Dianggarkan 40 pound waste dari pemakanan kita boleh berkumpul di dalam kolon pada satu-satu masa dan menyebabkan sembelit.

 

Bila ini terjadi, toksid akan terhasil dan menyebabkan individu tersebut mengalami peningkatan berat badan, keradangan dan masalah usus yang kronik.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Kolon yang bertoksid akan meracuni badan dan mewujudkan persekitaran yang berasid. Keadaan ini akan sangat mempengaruhi tahap kesihatan tulang.

 

Air merupakan faktor yang membolehkan pergerakan usus menjadi lembut dan lancar. Laxatives atau ubat pelancar yang diambil oleh kebanyakan individu yang mengalami sembelit berfungsi dengan menggalakkan penyerapan air di dalam usus besar.

 

Sumber air perlu hadir dalam melembutkan waste atau najis so amalan minum air 2.5L atau 3L setiap hari merupakan langkah pertama yang boleh dilakukan untuk membersihkan kolon kita.

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

3. Kegagalan Fungsi Buah Pinggang (Reduced Kidney Function)

 

Kekurangan air di dalam badan menyebabkan buah pinggang menahan pembentukan dan pengeluaran air kencing.

image - Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan

Perlu kita ingat, penghasilan dan pengeluaran air kencing dari badan merupakan cara buah pinggang menyahtoksidkan badan kita dari bahan-bahan yang larut air.

 

Dehidrasi atau kekurangan air akan manjadi penghalang untuk proses penghapusan toksin secara langsung. Penyingkiran toksid dari badan sangat penting untuk memelihara kesihatan tulang.

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

Buah Pinggang membantu menyeimbangkan kandungan asid dan alkali dalam badan. Ini sangat-sanga penting untuk memastikan keremajaan dan ketumpatan tulang dikekalkan.

 

Sedikit dehidrasi akan menyebabkan fungsi buah pinggang terganggu dan mewujudkan pengumpulan toksid dan persekitaran yang berasid.

 

Fungsi buah pinggang akan merosot seiring dengan pertambahan umur. Begitu juga dengan tahap sensitiviti kita.

 

Perasaan haus untuk mereka yang berumur akan semakin berkurangan dan ini menyebabkan mereka yang berumur sering kekurangan air di dalam badan jika dibandingkan dengan individu yang lebih muda.

 

Idea yang Bagus actually menumpukan kepada pengambilan air yang mencukupi supaya kandungan air di dalam badan pada tahap yang optimum.

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan :

Berapa banyak air perlu kita minum ???

 

 

Kekurangan Air (Dehydration) dan Kesihatan Tulang

Ada banyak pandangan tentang kuantiti air yang perlu kita minum sehari-hari untuk memastikan kita mencapai hidrasi yang optimum.

 

Ada banyak juga idea-idea untuk kita rasa BEST bila minum dan menggalakkan kita untuk minum dan minum. 🙂

 

  • Air Suling biasa tu bolehla kita add hirisan lemon atau limau untuk menambah rasa. Tapi kalau boleh jangan letak gula pula yer. Just try to maintain sifat alkali air ni.

 

  • JIka tak dapat air suling, air yang reverse osmosis tu pun ok. Boleh ditambah dengan hirisan lemon atau limau macam kat atas tadi.

 

  • Bukan setakat limau atau lemon je boleh letak dalam air kosong tu. Letak buah pun boleh. ada la rasa-rasa buah sikit kan. Back to basic, no sugar ya.

 

  • Jangan tunggu rasa haus tu datang baru nak minum. Instead kita cuba untuk minum sebelum rasa haus tu datang. Boleh je set reminder untuk kita minum air.

 

  • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan air. Minum soup pun ok. Kurangkan garam, gula dan bahan perasa. Sup sayur pun ok kan.

 

  • Bagi yang tak biasa nak minum banyak-banyak nie, boleh mulakan dengan minum 6 – 8 glass air sehari. Boleh mulakan sesuatu dengan minum air. Contoh, before briefing pagi, kite teguk dulu air.

 

  • Perhatikan warna air kencing kita. Kalau warna gelap tu memang confirm tak cukup air dalam badan, so perlu up lagi pengambilan air. Warna yang paling optimal ialan warna yang jernih atau sedikit kekuningan. Kene citer jugak sebab nak bagi faham kan.

 

So, after this, please make sure you all drink a lot so that sel, organ dan system badan boleh berfungsi dengan baik. Tulang kita juga akan mendapat manfaat daripada pengambilan 2.5L sehingga 3L air dalam sehari.

 

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat. Ini impian semua orang yang mengerjakan Haji mahupun Umrah.

Terlalu banyak cerita sedih yang Mira dengar yang berkaitan dengan kesihatan para jemaah haji dan umrah Malaysia.

 

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :
Kewajipan Haji dan Umrah

 

Sebagai umat Islam, kita diwajibkan menunaikan haji ataupun umrah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup apabila berkemampuan.Firman Allah SWT:

“Dan Allah mewajibkan ke atas manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu dan berkuasa untuk sampai ke sana. Dan sesiapa yang kufur (ingkar kewajipan haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) dari sekalian makhluk.”(Surah Al-Imran, ayat 97)

 

Menunaikan haji nie merupakan rukun Islam kelima dan ia dikerjakan  di sekitar tanah suci Mekah dari 9 hingga 13 Zulhijah.

 

Menurut salah satu blog, Haji menurut syarak adalah mengunjungi Baitullah (Rumah Allah) di Mekah untuk beribadat ‘manasik’ (tawaf, saie, bergunting) dan wukuf pada waktu serta syarat-syarat tertentu dalam bulan Zulhijah.

Continue reading Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang daripada Osteoporosis ?

Perlu ke kita Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang ni ? Siapa yang perlu pelihara dan sembuhkan tulang mereka ? Ubat-ubatan kan ada, so jumpa doktor dan minta ubat je kan senang. Kenapa nak susahkan diri.

 

 

Pelihara dan Sembuhkan Tulang

 

Mungkin ni antara soalan yang berlegar di kepala anda bila membaca topik hari ini.

“Pelihara dan Sembuhkan tulang secara Semulajadi – Natural Bone Healing”

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Keretakan Tulang atau Bone Fracture membawa kepada Osteoporosis

 

Tulang Retak? Oooppsss.. Bone fracture.. Sekarang ramai yang faham jika guna bahasa mat saleh nie. Kita pun tak tahu kita alami ke tak unless apabila always sakit, then pergi ke hospital dan menjalankan pemeriksaan X-ray.

 

Siapa yang mahu keretakan tulang ini perlaku kan. Tiada siapa mahu dan tiada siapa yang minta.

 

Tapi budak-budak zaman sekarang, nak-nak umur 2 tahun ke atas, panjat-memanjat tu aktiviti harian dan agenda utama. Tak reti duduk diam. Baru dapat kaki la katakan.

 

Asalkan jumpa tempat untuk dipanjat, terus dipanjatnya. Siapa jadi mangsa? Ibubapa la kan, tak pun si penjaga. Panjat, lepas tu lompat! Alhamdulillah.. sihat dan aktif anak-anak mama..

 

kanak-kanak suka memanjat

Tapi sakit tau bile kene panjat ni. Nak-nak anak yang super sihat. Tu penangan nutrisi ibu yang Super Best. Anak-anak sihat keutamaan kita. Tapi, Yang ibu-ibu ni confirm ke tulang kuat sentiasa?

 

Sekarang muda lagi. Boleh la dipijak dan dipanjat anak-anak. Kalau dah umur 50an nanti macam mana?

 

Kids Climbing
Kalau cucu tiba-tiba datang nak panjat-panjat badan. Tak kan nak marah-marah ?. Kesian pulak budak umur 2 tahun ka. Thats why every important untuk pelihara dan sembuhkan tulang kita.

 

Tulang ni sakit ke? Aktiviti harian menyebabkan tulang kita semakin menipis terutama bagi mereka yang tidak mengamalkan pemakanan yang baik.

 

Pemakanan yang tidak seimbang

 

Zaman sekarang ni semua pun nak cepat kan. Makanan pun jadi fast food. Ye la, dunia tanpa sempadan kan. Semua benda pun nak kejar.

 

Sampai anak-anak yang kita tak terkejar. Tau-tau dah besar je. Ini pedoman untuk diri ya. No matter how busy you are, kids need attentions.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Siapa yang terdedah kepada keretakan tulang ni?

 

Sebenarnya semua orang pun terdedah kepada keretakan tulang (osteoporosis) tapi yang paling utama adalah wanita yang bakal memasuki zon monopause.

 

Kenapa mereka sangat berisiko? Kerana perubahan hormon di dalam badan, di mana hormon estragen berkurangan dengan mendadak.

 

Selain mereka, siapa lagi yang berisiko?

 

1 di dalam setiap 2 wanita (50% of women) dan 1 di dalam setiap 5 lelaki (20% of men) berisiko mengalami keretakan tulang atau tulang patah , juga dikenali sebagai Osteoporosis.

 

Pengambilan alkohol dan amalan merokok antara punca utama terjadinya keretakan tulang atau tulang patah (Osteoporosis).

Risiko tulang rapuh

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang

 

Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang ini perlu diambil perhatian even before kita didiagnosis mengalami keretakan atau kerapuhan tulang (osteoporosis).

 

Jika kita pelihara dan menjaga kesihatan tulang sejak awal lagi, peluang untuk mendapat keretakan atau kerapuhan tulang (osteoporosis) ini mungkin lebih rendah.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang  :

Bagaimana nak pelihara dan sembuhkan tulang?

 

Kita boleh memelihara dan menyembuhkan tulang kita dengan  memastikan kita amalkan Bone Healing everyday starting from now. Tak kira lah tulang dah retak atau belum, Bone Healing activity ni sangat penting.

 

Hari ini kita akan kupaskan 5 cara untuk Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang atau Bone Healing secara semulajadi.

 

Ni kiranya seperti aktiviti untuk maintain tulang kita sentiasa sihat dan kuat! Salah satu Bone Healing atau Penyembuhan Tulang ni melalui diet yang betul. Bukan diet nak kurus yer. Pemakanan yang seimbang untuk pembentukan tulang.

 

 

1. 5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :  Bone Building Diet.

 

Tulang sangat-sangat perlukan minerals terutama Kalsium dan Magnesium. Kalsium ni komposisi utama tulang so memang confirm kita perlukan Kalsium.

 

Kekurangan Kalsium Punca Utama yang menyumbang kepada keretakan tulang dan kerapuhan tulang also known as Osteoporosis.

 

So sangat-sangat penting Diet yang Full of Calcium Rich atau Pemakanan yang tinggi kandungan Kalsium. The BEST Calcium Rich Food ada banyak. Mira tolong senaraikan di sini disamping gambar yang Mira berikan.

 

Sumber semulajadi Kalsium dan Magnesium

 

Sayur-sayuran Hijau yang berdaun aka Green leafy vegetables dan buah-buahan
Contoh :Broccoli, Bayam, Kale, Asparagus, blackberries, papaya, oranges.

 

Ikan atau sumber tenusu.
Contoh: Sardines, Raw Milk, yogurt, cheese, tofu pun ok. Susu yang dipastur tak masuk list yer. Sebabnya susu yang dipastur pada suhu tinggi, kandungan mineral dan protein dah rosak.

 

Kekacang
Contoh: Badam, Black Beans, pumpkin seeds, baked beans, kidney beans.

 

Makan makanan berkalsium sangat penting TAPI nak pastikan ia diserap masuk dalam badan kene make sure these 3 things..

  • Ada sumber Magnesium
  • Ada sumber Vitamin D3 atau pancaran matahari
  • Ada sumber Zinc, Vitamin C as research showed sumber-sumber di atas sangat membantu proses pemuliharaan tulang dalam badan.

 

 

2. 5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Bone-Healthy Supplement

 

As suggested dalam Tips No 1 tadi Pemakanan Seimbang mengandungi unsur Kalsium sangat-sangat penting untuk memiliki tulang yang sihat. Tapi selain Kalsium, Vitamin D sangat-sangat diperlukan juga.

 

Kajian mendapati mereka yang mengalami keretakan tulang kebanyakan mengalami kekurangan Vitamin D.

 

Akibat Kekurangan Vitamin D

 

Vitamin D ni kalau nak dapat senang jer. Sebab pancaran matahari yang menyumbang kepada unsur Vitamin D nie.

Tapi kepada yang takut Sunburn, boleh la ambil supplement Vitamin D. Ada banyak dijual. Ada yang ambil sehingga 5000 IUs, 2 kali sehari selama 3 bulan semasa dalam proses penyembuhan.

 

Sumber Vitamin D

 

Tips kedua ini adalah mendapatkan makanan tambahan jika pemakanan anda tidak membekalkan nutrient yang secukupnya.  Mira ambil Ostematrix. So memang dah ada dah Kalsium, Magnesium dan Vitamin D3. Tak perlu risau dah.

 

Yang bekerja dalam office tu, agak-agak lenguh-lenguh leh la ambil angin kat luar dan ambil sekali Vitamin D ye. Aktiviti berjalan pun exercise yang bagus untuk dapatkan tulang yang kuat.

 

Elakkan duduk lama-lama k. Pancaran Matahari ni pun ada keburukannya. Menurut kajian 90% daripada punca Kanser Kulit berpunca dari Exposure yang melampau terhadap cahaya matahari. Bahaya kan..

 

Selain Kalsium, Magnesium dan Vitamin D, Minyak ikan atau Minyak Omega 3 juga sangat membantu. Minyak Omega 3 atau Fish Oil ini dapat mengurangkan keradangan atau inflammation.

 

Bila kita sakit, punca utama adalah keradangan yang berlaku di dalam badan. Keradangan tu macam mana? Macam bengkak. Bila dalam dah sakit dan membengkak, kita nampak la kesannya pada kulit atau nampak la benjolan.

 

Omega 3

 

Jadi pengambilan Omega 3 dapat membantu mengurangkan keradangan dan mempercepatkan proses penyembuhan. Mira ada tulis macam mana Omega 3 ni bertindak dalam posting sebelum ini. Boleh baca di sini.

 

Last but not least, makanan superfood yang hijau seperti spirulina, chorella dan alfalfa serta tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan yang bersifat alkali juga membantu dalam proses penyembuhan tulang.

 

Tak semestinya bila tulang dah retak baru nak cari ubat. Prevention is better than cure.

 

Kita pun tak tau kondisi tulang kita sekarang.Ada berani tak pergi hospital dan check ketumpatan tulang?? Y

 

ang berani tu boleh la pergi buat dan pastikan kedudukan tulang anda. Tumpat atau tak. Ada potensi Osteoporosis ke tak.

 

 

3.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Natural Physical Theraphy

Tips No 3 ni ialah berdiri pada platform yang bergegar tu. Study menunjakkan aktiviti ni dapat menambah ketumpatan tulang.

 

Dengan hanya berdiri selama 20 minit, 3 kali sehari, secara semulajadi, ketumpatan tulang bertambah. Tapi dengan syarat, kena amalkan pemakanan yang betul ya.

 

Mesin Gegar membantu meningkatkan ketumpatan tulang

 

Mesin ni bukan untuk kurus je tau.Tapi memang boleh kurus ke diri atas tu??? Hahahahha.. tak ku ketahui. Tapi derdiri atas mesin ni boleh buat tulang kuat tau!

 

Sumber Kalsium, Magnesium, Vitamin D serta pengambilan Vitamin C dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan. Vitamin C membantu badan kita menghasilkan kolagen yang sangat berguna untuk pembentukan sel tisu baru.

 

Dalam keadaan sihat, kalau duduk je, boleh membuatkan tulang anda lemah. Aktiviti melompat juga dapat membantu dalam menambah ketumpatan tulang sebanyak 0.5%. Kalau nak lebih lagi, lompat setinggi yang boleh dari aras lantai tau. Ni berdasarkan kajian. Yang tak ada masalah keretakan tulang boleh la amalkan ya.

 

 

4.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Essential Oils

Essential OIl untuk pemeliharaan dan penyembuhan Tulang

Lepas ni sape-sape yang jual Essential Oil ni leh la promote tentang kebaikan Essential Oil untuk tulang ya. Antara 3 Essential Oils yang paling powerful dalam proses penyembuhan keretakan tulang ialah :

  1. Cypress Essential Oil
  2. Fir Needle Essential Oil
  3. Helichrysum Essential Oil.

 

Boleh try nanti tau. Campurkan ketiga-tiga essential oil nie dan sapukan pada permukaan tulang yang alami keretakan tu sebanyak 5 ke 6 kali sehari.

 

Cypress Essential Oil ni bagus untuk memperbaiki menyaluran darah dan mempercepatkan proses penyembuhan. Fir Needle Essential Oil membantu dalam memperbaiki tulang dan Helichrysum Essential Oil bagus dalam memperbaiki tisu-tisu yang rosak disebabkan oleh sifat anti radang dan terdapat unsur-unsur antioksida.

 

So nanti try la cari ketiga-tiga Essential Oil ni ya. Mungkin ada seller yang boleh tonjolkan diri as well. 🙂

 

 

5.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Acupuncture

Pemeliharaan dan Menyembuhan Tulang dengan Akupuntur

Berdasarkan kajian ke atas Perubatan Traditional China yang telah diterbitkan di dalam Complementary Therapies in Medicine, akupuntur ni dapat membantu mempercepatkan penyembuhan keretakan tulang.

 

Ini telah dibuktikan dalam kajian ke atas tikus dan kajian ini telah diterbitkan di dalam Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

 

So cukup 5 dah cara untuk kita memelihara dan menyembuhkan tulang. We never knows yang tulang kita tercedera atau tidak melainkan kita mengalami kesakitan yang amat sangat.

 

Waktu tu mungkin dah teruk so make sure tulang kita sentiasa sihat dan kuat ok.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Alternative dan Cara Saya

 

Ni cara Mira. Lain orang lain caranya. Bagi Mira budget main peranan as well. Mira tau Collagen sangat bagus untuk tulang tapi collagen yang Mira aim nak ambil tu yang confirm quality BEST walau rasa tak berapa nak best, agak mahal.

 

So Mira ambil alternative lain yang insyaAllah membantu tulang Mira. Sementara tengah usaha nak dapatkan Collagen. Hehehhehhe.. Impian ku letakkan tinggi tau.

 

Mira amalkan pemgambilan Ostematrix, Energizing Soy Protein, Omega Guard dan Vitamin C. Ni semua untuk support badan Mira, bukan setakat tulang je.

 

Mira ni menyusukan anak so Mira nak pastikan kandungan nutrisi Mira sentiasa cukup dan anak pun dapat effect yang marvelous.

 

Ostematrix mira memang dah lengkap dengan Kalsium, Magnesium serta Vitamin D. So tak perlu pening-pening nak make sure semua bahan ada dalam pemakanan Mira.

 

Lagi pun belum tentu kita dapat semua khasiat makanan sebabnya cara kita masak pun sangat main peranan. Kan susu yang berkhasiat menjadi risiko kepada osteoporosis kerana dipastur pada suhu tinggi.

 

Anda nak dapatkan Vitamin atau makanan sampingan yang sama seperti Mira ?

Boleh click dan beli terus dari link atau gambar di bawah ini ya.

 

 

Shaklee Creating Healthier Life

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Nak beli pada harga lebih Murah ?

 

Jom joint Mira dengan menjadi ahli Shaklee.

Boleh beli pada harga ahli dan anda yang minat berbisnes pun dah terus boleh share experience anda setelah menggunakan produk yang terbaik ini.

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :

Omega-3, Lemak Baik

 

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan, memang terkenal kebaikannya sekarang nie kan. Tapi Omega 3 ni ada fungsi tak untuk tulang kita ? Since my passion is more towards Tulang Rapuh atau Osteoporosis, i did my reading and found out this..

Strong Bones

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis):

Kepentingan Omega 3 kepada Tulang

 

Kajian pada tahun 1930an menunjukkan kerapuhan tulang (osteoporosis) yang teruk dikesan pada tikus yang mengalami kekurangan asid lemak yang penting atau “essential fatty acids“.

 

Kajian pada tahun 1930 telah disahkan dengan kajian yang telah diterbitkan pada tahun 1964. Kekurangan unsur EFA menunjukkan ianya menjadi punca penggantian tulang oleh lemak dan kehilangan ketumpatan tulang, “bone demineralization or loss”

kerapuhan tulang

 

Banyak kajian-kajian yang telah menunjukkan kepentingan asid lemak di dalam kehidupan tetapi kepentingannya tidak dihebahkan atau tidak mendapat perhatian ramai sehinggalah kajian terbaru dijalankan.

 

Dalam 10 tahun kebelakangan ini, kepentingan asid lemak Omega 3 untuk kesihatan tulang telah semakin berkembang. Asid Lemak Omega 3 ini terdiri daripada eicosapentaenoic acid (EPA) and (docosahexaenoic) DHA .

 

Pengambilan Asid Lemak Omega 6 , arachidonic acid (AA) dan Omega 3 secara seimbang boleh meningkatkan tahap kesihatan tulang manusia.

 

Pengambilan Asid Lemak Omega 3 yang secukupnya untuk diseimbangkan dengan Asid Lemak Omega 6 sangat-sangat penting untuk mengelakkan masalah Tulang Rapuh (Osteoporosis).Ini dapat memastikan tulang kita sentiasa kuat dan sihat untuk meneruskan kehidupan seharian.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)) :

Bagaimana Omega 3 ni melindungi tulang daripada masalah Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) ?

 

Ini dilakukan dengan mengurangkan tahap keradangan sel-sel badan yang disebabkan oleh mekanisma-mekanisma yang berlaku di dalam badan.

 

Penting sangat ke untuk kita kawal keradangan dalam badan ni ?

 

Apa-apa sahaja keradangan atau “inflammation” yang berlaku di dalam badan menyebabkan osteoclast, sel yang bertindak dengan menguraikan sel-sel tulang, diaktifkan.

 

Kiranya, apabila keradangan berlaku, ada signal yang dihantar kepada sel osteoclast. Signal ni yang memberi arahan kepada osteoclast untuk berkerja.

 

osteoporosis

 

Sel-sel osteoclast ini sepatutnya bertindak untuk mengeluarkan sel-sel tulang yang telah lama, rapuh dan telah rosak.  Selepas sel-sel yang rosak ni dikeluarkan dan dihapuskan, osteoblast pula akan memulakan kerja-kerja untuk membina semula tulang yang telah disingkirkan oleh osteoclast.

 

Pembinaan tulang oleh sel osteoblast ni memakan masa yang agak lama dan ia dikenali sebagai Bone Remodelling Process. Nak tahu proses pembentukan tulang dengan lebih lanjut ?

 

Jom layan video di Sini. Durasi video ni agak panjang so Mira tak dapat nak kongsikan di blog ini.

 

Gambar di bawah ini menunjukkan bagaimana Osteoclast dan Osteoblast berfungsi. Osteclast akan menyingkirkan sel-sel tisu tulang yang telah rosak atau lemah manakala Osteoblast pula akan menghasilkan set tisu tulang yang baru.

 

Osteoclast vs Osteoblast
Proses Penyingkiran dan Pembentukan Sel Tisu Tulang

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis):

Kesan Keradangan dan Kekurangan Kepadatan Tulang

 

Keradangan yang kritikal akan menyebabkan sel Osteoclast ni bekerja lebih masa tau. Itu sebabnya kita perlu pastikan kita hindari sebarang keradangan dalam badan.

 

Salah satu cara, amalkan pemakanan yang tinggi kandungan Omega 3. Nak senang ambil je Omega Guard.

 

Apabila keradangan ni menjadi kritikal, Osteoclast akan bekerja dengan lebih keras. Dalam proses Bone Remodelling dan Modelling, Osteblast ambil masa yang agak lama untuk membentuk sel tulang yang baru.

 

So bila Osteoclast ni bekerja lebih masa, lebih banyak tulang kita yang akan ditarah dan tu yang menyumbang kepada Tulang Rapuh (Osteoporosis). Tulang semakin kurang ketumpatannya.

 

Semakin menipis dan kalau kita biarkan berleluasa, boleh jadi patah tau tulang tu hanya disebabkan oleh tergelincir atau jatuh.

 

Pengambilan Omega 3 yang kaya dengan EPA dan DHA akan menyebabkan signal dihantar kepada Osteoclast. Signal ni seperti arahan untuk memberhentikan proses menghapuskan sel-sel tulang yang dianggap rosak oleh osteoclast.

 

Ini dapat mengelakkan lebih banyak sel tulang dihapuskan oleh Osteoclast dan memberi ruang masa untuk Osteoblast menghasilkan sel tulang yang baru.

 

Fungsi Osteoclast dan Osteoblast
Fungsi Osteoclast dan Osteoblast

 

Bukan itu sahaja, pengambilan Omega 3 juga menggalakkan pembentukan sel Osteoblast. Bila sel pembina ni dah banyak so lebih banyak la sel tulang kita dapat dihasilkan.

 

Yang paling penting, kita nak make sure sel tulang yang dihasilkan harus sama banyak atau paling bagus, lebih banyak dihasilkan berbanding sel tulang yang dihakis oleh Osteoclast.

 

Mira pilih Omega Guard sebagai supplement untuk memenuhi keperluan sehari-hari. Nanti Mira cerita kebaikan Omega Guard by Shaklee k.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :
Bagaimana Memilih Minyak Ikan Omega 3 yang Terbaik?

 

Di pasaran sekarang, terdapat lambakan minyak ikan Omega 3 nie. So macam mana kita nak pastikan Minyak Ikan Omega 3 yang kita perolehi tu adalah yang terbaik ?

 

Mira bagi 7 Tips ya. Ni berdasarkan info yang Mira perolehi dari bacaan Mira.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

1.Penyulingan Berperingkat.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

Sangat penting proses penyulingan ni tau. Ia dapat memastikan ketulenan dan kepekatan minyak Omega ni terpelihara. Proses penyulingan ni memekatkan Omega 3 dan menyingkirkan komponen berbahaya seperti raksa, plumbum, arsenik, kadmium, dioxins dan bahan tercemar yang lain.

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

2. Gred Farmaseutikal

 

Nak tau bagus ke tak minyak ikan tu, pilih yang bergred Farmaseutikal. Apa maksud “Pharmaceutical Grade”.

  • Kandungan Omega 3 adalah 80% to 90%
  • Kandungan Filler atau bukan Omega Oil sangat rendah iaitu kurang dari 15%
  • Dos yang digunakan Dos yang Tinggi kandungan Omega 3 iaitu bersamaan dengan dos yang digunakan untuk kajian klinikal
  • Penyulingan molekul yang berperingkat untuk menjamin ketulenan dan penyingkiran semua jenis toxin dan logam berat seperti merkuri.
  • Tidak mengandungi sebarang Toxin
  • Untra-Tulen, sangat kurang bau hanyir

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

3. Mempunyai DHA dan EPA yang Tinggi

 

Satu hidangan bersamaan dengan 3 biji Omega Oil memberikan anda 990mg Omega 3 dengan 546mg EPA dan 360mg DHA. Banyak fungsi EPA dan DHA ni tau dan kita sangat perlukan dari kita kecil sehinggalah Dewasa.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

4. Sumber Ikan

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

Ikan yang kecil mempunyai quantiti toxin yang sedikit. Bagaiamana ikan yang besar pula ? Ikan yang besar kan makan ikan yang kecil. Lagi banyak ikan besar tu makan, makin banyak toxin yang berkumpul di dalam badannya.

 

Semakin kita bergerak mengikut rantaian makanan, semakin banyak pengumpulan bio yang terdapat dalam badan ikan besar tersebut.

 

Tu sebab utama mengapa minyak ikan yang berasaskan ikan yang kecil lebih tinggi kualitinya kerana kandungan toxin sangat rendah. Sebab tak ada bioaccumulation of toxin!

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

5. Mempunyai 7 Spektrum Asid Lemak

 

Minyak Ikan Omega 3 mempunyai 7 spektrum yang tulen seperti EPA, DHA dan lain-lain. Kebanyakan kajian sekarang menekankan kepada EPA dan DHA kerana kesan yang sangat Marvelous terhadap kesihatan manusia walau apa usia pun.

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

6. Bau dan rasa hanyir yang minimum

 

Minyak Ikan yang berkualiti tinggi, memang sangat kurang bau hanyirnya kerana ia telah disuling atau ditapis pada tahap molekular. Ini yang menyebabkan bau hanyir itu sangat la kurang. Kan Bergred Farmaseutikal! 🙂

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 :

7. Diiktiraf oleh Friend of The Sea

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

Penting sangat ke Pengiktirafan nie? Pengiktirafan ni untuk memastikan pembekalan minyak ikan yang tinggi kualitinya tanpa menyebabkan sebarang pencemaran atau mengganggu ekosystem alam sekitar.

 

Itu sebab ia sangat-sangat signifikan!

 

Syarikat yang bertanggungjawab akan menumpukan perhatian mereka ke atas system ekosistem yakni catch limit dan size populasi sesuatu ikan tersebut serta mengelakkan penangkapan secara besar-besaran semasa musim pembiakan ikan untuk mengekalkan bekalan sumber di masa hadapan.

 

 

 

7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis) :

Nak Beli Omega Guard pada harga lebih murah?

 

Nak beli Omega Guard? Click SINI yer.Jom Dapatkan Omega Guard

Tapi kalau nak jimat lagi, boleh jadi ahli Shaklee. Bulan Ogos 2017 ni ada promosi merdeka tau.

Beli 5 botol dan dapatkan E-Voucher RM50.00

 

Kalau ada yang nak COD ke Melaka, jangan malu-malu contact Mira tau. Mira ada team di sana yang boleh tolong korang jimatkan kos penghantaran.

 

Team Mira ni kerja di Hang Tuah Jaya, Air Keroh, Melaka. Rumah pula di Peringgit. So boleh deal ngan beliau la bila korang nak datang ambil barang. Bukan nak promote beliau ye.. Kami cuba nak bantu anda berjimat jer.. 🙂

 

Minyak Ikan, Omega 3 Baik untuk Kesihatan

 

Nak dapatkan pada harga LEBIH MURAH??

Jom joint jadi ahli!

 

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

https://api.whatsapp.com/send?phone=60125319097&text=

 

Rujukan :

  1. https://www.algaecal.com/expert-insights/why-omega-3-fatty-acids-are-crucial-for-healthy-bones/
  2. https://omegavia.com/what-is-pharmaceutical-grade-fish-oil/
  3. http://melissology.com/wp-content/uploads/2012/12/omega3_infographic2.jpg

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil

Tekanan Darah Rendah semasa Mengandung

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil merupakan tajuk hari ini. Mira sendiri pernah mengalaminya semasa mengandung dahulu.

Semalam masa anak-anak tengah tidur, sempat la mira jalan-jalan kat facebook..
Sekali sekala buka facebook..

Tetiba nampak kat wall Sis Ummiey nie..

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil Sedih HB rendah setiap kali pergi check

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Pengenalan Mira dan Sis Ummiey

Kalau nak tau, Mira kenal sis nie waktu mira tak kahwin lagi.. mase tu mira bekerja as Sr. Engineer, buat part time business homemade kek & chocolate + buat Master. Dulu-dulu.. semua pun nak kejarkan..

Sis nie salah seorang pelanggan Mira. Business Mira di Melaka, tapi pelanggan dari Terengganu.. Siap pos homemade oversea chocolate ke Terengganu. Semua bermula dengan Sis Ummiey nie la..

Paling tak sangka, sis Ummiey sanggup datang dari jauh untuk wedding Mira di Melaka. So Mira dan mak prepare la goodie bag special untuk sis ummiey..

Tu cerita macam mana Mira kenal Sis Ummiey.. Jom sekarang kita cerita bab HB rendah semasa mengandung..

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil:

Tekanan Darah Rendah semasa hamil. Normal ke?

Sebenarnya mengalami tekanan darah rendah ketika hamil ni adalah perkara biasa. Tak semua wanita mengalaminya tetapi memang ada sebabnya, badan kita lain-lain kan. Cara pemakanan pun berbeza. So sangat subjektif bila nak bandingkan kehamilan ni antara satu individu dengan individu yang lain.

 

Tekanan darah rendah semasa hamil ni berlaku kerana ada pengembangan saluran darah dan perubahan hormon dalam diri ibu hamil. Ini yang membawa kepada tanda-tanda tekanan darah rendah seperti pening atau pitam apabila berdiri secara tiba-tiba dari kedudukan duduk atau sujud.

 

Ini juga yang sering Mira lalui dulu sewaktu mengandung. Sepanjang mengandung dulu, Mira memang solat dengan kerusi atau duduk di atas lantai sahaja. Tak berani nak berdiri sebabnya takut jatuh atau pengsan secara tiba-tiba.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Solat ketika mengandung

Tekanan Darah jadi rendah. Banyak sangat ke bacaan tu lari ? Hahahahha 🙂 Dia tak la lari. Cuba lebih rendah dibandingkan dengan bacaan paras normal. Lebih kurang dalam 5 hingga 10mmHg. Tetapi ada juga kes yang sehingga 15mmHg.

 

Masalah tekanan darah rendah ni selalunya berlaku pada 1st Trimester dan 2nd trimester. Kebanyakan akan resolve lepas masuk 3rd Trimester. Kenapa pada 3rd Trimester dah ok? Sebab waktu nie biasanya badan telah pun menghasilkan darah yang diperlukan untuk ibu mengadung.

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Cara mengurangkan gejala tekanan darah rendah yang menyebabkan masalah pening.

 

Dalam apa perkara pun, yang paling penting, safety first! Ibu mengandung yang selalu pening-pening atau pitam ni senang jatuh so perlu selalu berhati-hati ya.

 

Untuk mengurangkan gejala pitam dan pening ni, cuba amalkan 3 perkara ni :

  1. Duduk atau baring dengan perlahan-lahan jika tiba-tiba ada rasa nak jatuh atau pengsan.
  2. Bangun dengan perlahan-lahan dari kedudukan yang rendah seperti duduk, baring atau sujud.
  3. Bring mengiring ke sebelah kiri untuk menggalakkan darah mengalir ke arah jantung

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Kedudukan semasa mengandung Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil

Tapi kalau gejala tu teruk sangat, lebih baik pergi berjumpa doktor-doktor yang pakar dalam bidang sakit puan ini terutama jika ibu mgandung mengalami masalah pendarahan atau “bleeding” , pandangan mata kabur, sakit dada, sesak nafas atau rasa terlalu lemah.

 

Mira attachedkan video tentang persoalan Tekanan Darah Rendah ketika Hamil untuk rujukan ibu Mengandung k.

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Nasihat Pakar Sakit Puan

 

Tekanan Darah Rendah ketika Hamil

Kalau ikutkan Gyne yang Mira selalu jumpa, Beliau kataHB low ni actually berlaku sebab ada nutrien yang tak cukup dalam badan. Ye la.. Janin masih baru dan baru nak membentuk so banyak nutrien yg diserap untuk pertumbuhan.

End up ibu dah kekurangan nutrisi.. tu yang jadi HB low nie.. Nak-nak kalau ibu memang ada low blood pressure even sebelum pregnant. Selalunya orang yang suka sekat perut sebab jaga badan memang senang sangat kene Low Blood Pressure nie.. saya la tu dulu-dulu before kahwin.

Macam mana dengan ibu mengandung yang alami tekanan darah tinggi pula ? Ada ke ?

Tekanan Darah Tinggi ketika Hamil

Memang ada. Kebanyakan perempuan normal tak perasan yang mereka mengalami tekanan darah tinggi sehinggala mereka mengandung. Situasi ini dipanggil chronic hypertension or pre-existing high blood pressure. Ia berlaku sebelum umur kandungan anda mencapai minggu ke 20.

Tetapi jika tekanan darah tinggi tu berlaku selepas minggu ke 20, ia dikenali sebagai  gestational hypertension. Ini adalah tekanan darah yang berlaku hanya ketika si ibu tu mengandung. Actually sangat bahaya jika ada tekanan darah tinggi semasa mengandung. Ia boleh membawa kepada masalah pre-eclampsia.

Cara atasi Tekanan Darah Rendah semasa Hamil / Mengandung

Walau apa pun sakit kita, sangat-sangat penting untuk dapatkan nasihat doktor atau Pakar Sakit Puan ya. Jangan bertindak pandai . Mira dulu pun lepas doktor kata kena ambil makanan tambahan, baru Mira mabil. Itu pun atas persetujuan Doktor.

So macam mana nak stabilkan masalah tekanan darah rendah nie… Kena la upkan pengambilan Iron atau lebihkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan iron. Ini nasihat doktor Mira dulu. Doctor siap beri ObiminPluz lagi. Yang tak suke telan Vitamin ObiminPluz yang gedabak besar tu, boleh try cara semulajadi ya.

Apa makanan yang tinggi kandungan Iron nie ???

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Makanan tinggi kandungan Iron

 

# Daging merah, # Brokoli, # Pisang if boleh 2bji satu hari, # Kekacang, # Sayur Bayam is the best,

# Telur yg kuning tu, # Bijirin Oat , # Buah Delima pun bagus, # Madu tapi yg Ori tau..,

# Hati pun bagus untuk sumber iron tapi tak berapa bagus sebab organ dalaman. so tak digalakkan..

# Kurma, # Kismis waktu puasa ni senang nk dpt..

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Iron rich Foods

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Penyerapan Nutrisi

Not only consuming the right food is important but make sure nutrient yang kita ambil itu diserap sepenuhnya atau secara optimum oleh badan.

Thats why kalau boleh kurangkan pengambilan kafein atau minuman berkarbonat as kafein dan minuman berkarbonat akan mengganggu penyerapan zat besi. Boleh ambil pada masa-masa tertentu saje..

If possible minum fruit juice sebab ade vitamin C yang akan membantu penyerapan iron. Bukan itu sahaja, sebelum tidur digalakkan minum susu kerana calcium pun boleh tolong tambah darah dan sangat diperlukan untuk pertumbuhan bayi dan untuk ibu juga.

Nak senang ???
Tak perlu nk memilih makanan sangat…

Ambil atau consume sahaja set pengandung Shaklee.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Set Ibu Mengandung Shaklee.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Vitamin utk wanita hamil

Recommendation kepada yang ada HB Low

Tapi kepada mereka yang ade HB low, nie set Shaklee yg boleh mira suggest..

Vitalea + Vitamin B Complex + Vitamin C + Ostematrix + ESP.

Perasan tak ada satu item missing ???

Omega Guards kan..

Yes, Omega Guard nie ada unsur Omega 3 yang telah digunakan secara meluas untuk mereka yang mempunyai masalah Hypertension atau HB High.. Senang cerita Tekanan Darah Tinggi. Thats why kepada mereka yang mempunyai HB Low, boleh ambil 1 biji sahaja atau skip dahulu Omega Guard sehingga bacaan tekanan darah kembali normal.

Once semua nutrisi dah ok dan HB dah stabil, then baru consider nak consume Omega Guard ya. If tak percaya, boleh check jurnal-jurnal kesihatan terutama tentang Hypertension ya! Omega Guard ini juga sangat baik untuk perkembangan minda bayi. So bagus untuk ibu-ibu amalkan.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Sumber Omega 3

Selain itu Omega Guard juga membantu ibu-ibu yang ada bengkak kaki kerana Omega Guard ni bersifat anti radang. InsyaAllah masalah kaki kejang sewaktu mengandung serta sakit sakit sendi akan hilang dengan mengamalkan Omega Guard dan Ostematrix.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Kandungan Set Hamil / Mengandung Shaklee yang lain

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Vita-Lea sumber Iron dan Mineral

Vitalea memastikan kandungan iron serta folic acid yang diperlukan si ibu mencukupi jika diambil seperti yang dicadangkan. Saiznya pun tak la macam ObiminPluz yang selalu Mira ambil suatu masa dahulu. Vitamin B Complex pula dapat membantu mengurangkan hormon stress. Di samping itu membantu mengekalkan rambut yang tebal serta kuku dan kulit yang cantik. Banyak lagi tau khasiatnya, jom tengok gambar bawah ni.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : B Complex Shaklee

Berbalik semula kepada Set Mengandung yang Mira syorkan tadi, Semua suppliment tu baik untuk pembentukan sel-sel baru, baik untuk bayi mahu pun ibu dan boleh kurangkan risiko baby lahir pra-matang.  This is true especially for ibu mengandung yang at the same time menyusukan anak. Yang nak kulit cantik tu, Vitamin C ada dah dalam package. Dont worry k.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Kulit Cantik. Hindari Selsema. Ubat demam saya

Perlu ambil semua ke macam dalam gambar tue ? Actually semua suppliment nie support each other tapi melalui cara pemakanan yang betul. Perlu tau ya cara pemakanan vitamin atau suppliment. Tak boleh main makan sahaja.

Contohnya, Vitalea atau sebarang suppliment Iron TIDAK BOLEH diambil dengan Ostematrix atau pil kalsium pada masa yang sama !!! Kalsium menyebabkan Iron yang ada dalam makanan atau makanan tambahan tidak diserap sepenuhnya.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Pentingnya Kalsium semasa Mengandung

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Ostematrix aka Pil Kalsium bermAgnesium dan berVitamin D

Ostematrix atau Pil Kalsium ni sangat-sangat penting semasa mengandung mahupun ketika menyusukan baby. Orang normal pun perlukan Kalsium, inikan pula yang berbadan dua kan. Kalsium dalam badan ibu akan diserap menyebabkan ketumpatan tulang ibu merosot.

So kalau nak maintain ketumpatan tulang kita dan cegah masalah tulang rapuh (osteoporosis), sangat-sangat dinasihatkan untuk consume Pil Kalsium. Mira memang akan suggest Osteomatrix sebabnya dalam pil ni memang dah ada Magnesium dan Vitamin D3 yang dapat membantu penyerapan kalsium ke tahap yang optimum.

Dulu Mira pun tak tahu kepentingannya. Siap minum 1L susu Low Fat Milk sehari atas nasihat Doktor, tapi rupanya susu lembu yang telah dipastur ni menambah risiko tulang rapuh (osteoporosis). Lagi mahal tau beli susu dari pil osteomatrix ni.

Risiko kerapuhan tulang (Osteoporosis) akibat minum susu yang dipastur ini berdasarkan kajian selama 12 tahun ke aas wanita. Memang hari-hari dorang minum susu tau.

Bukan harga yang menjadi ukuran tetapi bekalan nutrisi yang diserap oleh badan. Apa perasaan korang bila minum tapi rupanya sia-sia. Just tambah lemak dalam badan sikit. Mesti la geram tahap optimum kan. Rasa nak baling je kotak susu tu. Hahahahha.. 😛

Actually banyak testimoni orang guna set nie.  Selain bekalkan nutrien, ia bekalkan tenaga as well and fight morning sickness. Mira mase mengandung dulu tak puasa sebab HB low dan pitam-pitam. Tahun kedua tu menyusukan anak, so tak puasa jugak sebab tak tahan.. kul 5 dh nk pengsan.

Sekarang Alhamdulillah, dah boleh berpuasa seperti biasa lepas mengamalkan pengambilan Supplement Shaklee. ESP atau Energizing Soy Protein ni sangat membantu Mira untuk kekalkan tenaga sehingga petang selain bertindak sebagai milkbooster as well.

Dalam ESP ni pun ada Kalsium tau. Protein pun tinggi. So pagi-pagi memang Mira minum minuman berkalsium tinggi!

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : ESP for all. Kenyang always. Saya suka!

Investigate Dulu, Baca Review, Baru percaya.

Dulu tak ambil sebab orang cakap soya boleh menyebabkan cancer.. lepas baca-baca balik dan dapat tahu hanya organic soya digunakan, Mira pun cuba selepas consult and dapat persetujuan gyne mira, Dr Madhulika.

Bila dan consume dan nampak effect die, rasa jatuh cinta pulak. Sampai sekarang Mira ambil lagi sebab suppliment shaklee bantu mira untuk perbanyakkan susu dan bagi tenaga.

Mira just nak bantu Sis Ummiey.. so Mira suggest dan advice sahaja. Nak try shaklee atau tidak terpulang kepada beliau. Macam tu juga dengan semua orang. Tak ada paksaan. Boleh try dulu dan kalau puas hati boleh jadi member dan berjimat masa membeli.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Berminat dengan Set Mengandung Shaklee ?

Jom kita lihat kembali kepentingannya.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Perlu ke ambil Set Lengkap?

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Anda berminat nak mencuba atau ingin mendapatkan Set Mengandung Shaklee ??

Set Keperluan Seharian Wanita. Tak kisah la mengandung ke, menyusu ke, memang perlu sangat. Nak-nak yang tengah menyusu dan mengandung. Sebab nutrisi keperluan kita makin bertambah.

Sama ada HB anda normal atau anda mempunyai HB yang rendah atau HB tinggi, anda boleh consume Set Mengandung. Nak tahu lebih lanjut?? Whatsapp Mira di 012 531 9097.

Semoga sharing ini bermanfaat kepada anda yang membaca. Wasalam

Miera
Shaklee ID : 1255626
Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan :

  1. http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=167166
  2. https://www.babycentre.co.uk/a554818/blood-pressure-in-pregnancy
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1380936/