8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM. Mesti happy giler bile dapat tau confirm Pregnant tapi Kehamilan atau mengandung ni pun ada cabarannya tau. It is not as easy as it sound for certain people.

.

"

.

.

Cabaran ketika kehamilan

.

"

 

Antara cabaran yang sering dilalui oleh ibu-ibu mengandung adalah seperti berikut. Ramai yang mengaitkan dengan keadaan badan yang tak kuat tapi nobody knows the real reason behind it.

.

a) Pening maybe due to lack of Oxygen
b) Morning Sickness
c) Perubahan badan
d) Tekanan darah rendah kerana bayi semakin membesar dan lebih banyak bekalan darah diperlukan oleh badan
e) Keletihan

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Kenaikan Berat Badan ketika Hamil

.

"8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

.

GDM atau Gestational Diabetes Mellitus ialah Diabetes yang terjadi semasa kehamilan. GDM ni sama seperti diabetes lain, ia menyebabkan paras gula dalam darah menjadi lebih tinggi dan ia boleh menjejaskan kehamilan anda dan kesihatan bayi anda.

.

Wanita mengandung boleh membantu mengawal diabetes gestasi dengan makan makanan yang sihat, bersenam dan, jika perlu, mengambil ubat. Mengawal paras gula dalam darah boleh mengelakkan kelahiran yang sukar dan memastikan anda dan bayi anda sihat.

.

Gula dalam darah biasanya akan kembali normal selepas bersalin. Tetapi jika anda mempunyai diabetes gestational, anda berisiko untuk mengidap diabetes type 2 pada masa hadapan.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

8 Tips Sihat semasa Kehamilan

 

"<yoastmark

 

8 Tips Sihat semasa Kehamilan ni Mira bahagikan kepada 2 bahagian, 4 perkara yang harus dilakukan dan 4 perkara yang harus dielakkan oleh ibu-ibu hamil untuk memastikan tahap kesihatan mereka berada pada paras yang optimum.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

4 Perkara yang Harus Dilakukan oleh Ibu Hamil

.

1. Senaman ringan

(Ikut kemampuan individu. Jika memang jenis yang sangat aktif sebelum mengandung, dapatkan trainer yg boleh advice aktiviti yang boleh dilakukan semasa hamil.

.

2. Pengambilan cecair yang mencukupi terutama air kosong supaya tak dehidrasi.

.

3. Senaman kegel (otot pelvis) bantu kuatkan bahagian otot. Juga sebagai persedian untuk kelahiran nanti.
.
4. Nutrisi lengkap untuk ibu dan bayi. Berikan apa yang bayi perlukan untuk membesar dengan sempurna. Bukan saja untuk bayi sahaja tapi untuk kesihatan ibu semasa hamil.
.
.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

4 Perkara yang Harus DiElakkan oleh Ibu Hamil

.

1. Senaman berat ni tak semua ibu boleh lakukan terutama jika tak biasa. Iabergantung kepada individu tapi dapatkan advice gyne dan trainer.

.

2. Cuaca terlalu panas / sejuk

.

3. Altitud tinggi. Tekanan semakin rendah di tempat tinggi tau.

.

4. Makanan tinggi pengawet / kolesterol / garam. (Makanan yang tak sihat)

Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan fresh yang dimasak secara sihat adalah jauh lebih baik ketika hamil. Elakkan fast food atau makanan sejuk beku

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Supplement untuk Ibu Mengandung

.

Sama ada anda mengalami GDM atau Kencing Manis semasa Hamil atau tidak, Set Pre-Natal Shaklee ini sangat sesuai. Even mereka yang ada GDM pun memang strictly follow pengambilan supplement dan kawal pemakanan.

.

"<yoastmark

.

Gambar di bawah menerangkan dengan details fungsi setiap Vitamin yang diperlukan oleh ibu mengandung / ibu menyusu.

 

"<yoastmark

.

Personally Mira pun galakkan anda yang hamil terutamanya yang mempunyai masalah GDM ni untuk dapatkan set Pra-Natal. Memang ada je yang beli secara loose dan ada juga yang terus dapatkan Set Lengkap.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Makanan Tambahan / Supplement pilihan ibu-ibu mengandung dan menyusu

.

Ini merupakan antara pilihan ibu-ibu hamil. Adalah lebih baik jika mengambil set lengkap kehamilan tetapi ia mengikut budget dan keperluan as well. Apa pun anda boleh sentiasa refer kepada gyne atau doktor anda sebelum mengambil dan mengamalkannya. Ramai juga di kalangan doktor-doktor sendiri yang mengamalkan Vitamin Shaklee tau.

.

Penerangan ni merupakan penerangan ringkas ye.

.

a) B Complex dan Ostematrix

.

"<yoastmark

 

Gabungan ni antara yang diamalkan oleh mereka yang hamil dan mempunyai GDM. Vitamin B Complex membantu menukarkan makanan kepada tenaga disamping membekalkan Folik Asid yang penting untuk ibu mengandung.

.

Ostematrix pula untuk membekalkan Kalsium bagi mereka yang cuba untuk elak minum susu. Ostematrix juga bantu ibu-ibu untuk tidur lebih lena di malam hari, mengelakkan kekejangan pada kakai dan sakit pinggang akibat tekanan apabila bayi dalam kandungan semakin membesar.

 

Both item nie juga merupakan set hot untuk mereka yang mengalami Migrain tau. B Complex kan terdiri daripada 8 komponen utama Vitamin B. Tu yang buat ia jadi sangat HOT di pasaran.

.

.

b) ESP + B Complex + Ostematrix

.

"<yoastmark

 

ESP atau Energizing Soy Protein ditambah untuk ibu-ibu mengandung atau Ibu hamil yang mengalami GDM untuk membantu mereka rasa kenyang lebih lama disamping mendapatkan sumber Protein yang terbaik untuk penghasilan sel baru, hormone, kulit dan rambut.

 

Not only that, protein juga boleh ditukarkan kepada tenaga dan proses penukaran ini tidak menyebabkan protein ditukar kepada gula sebelum menjadi sumber tenaga. Ini merupakan perbezaan utama antara karbohidrat dan lemak dengan protein.

 

Kalau nak tahu, ESP juga digunakan oleh ibu-ibu menyusu dan ibu berpantang untuk memperbanyakkan susu badan disamping menjaga berat badan.

.

.

c) Vitalea + Vitamin C + B Complex + Ostematrix + ESP

.

PicsArt 07 19 05.03.40 300x219 - 8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
ESP, Vit C, B Complex, Ostematrix dan Vitalea. Klik sini untuk mendapatkannya.

.

Gabungan Vitalea dan Vitamin C merupakan kombinasi yang sinonim untuk mereka yang mempunyai masalah tekanan darah rendah. Seperti Obimin, Vitalea juga membekalkan sumber Iron atau Zat Besi. Vitalea juga membekalkan 28 Vitamin dan MInerals penting untuk badan.

.

Kenapa Vitalea ni nak kene ambil dengan Vitamin C? Sebenarnya Vitamin C membantu penyerapan Zat Besi manakala kehadiran Kalsium pula akan menyebabkan Zat Besi tidak diserap dengan baik oleh badan. Tu sebab mereka yang ada low blood, Vitalea dan Vitamin C merupakan gabungan yang mesti didapatkan.

.

.

d)  Vitalea + Vitamin C + B Complex + Ostematrix + ESP + Omega 3

.

"<yoastmark

 

Omega 3 ni bagus untuk perkembangan otak dan mata bayi dalam kandungan tau. Not only that, Omega 3 ni membantu ibu-ibu mengandung yang selalu mempunyai masalah mudah lupa. Kajian menunjukkan, untuk ibu hamil, sel otak akan mudah mengecut semasa hamil dan menyebabkan ibu menjadi mudah lupa. Kehadiran Omega 3 mampu memelihara sel otak ibu.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Testimoni Set Mengandung / Hamil

.

Testimoni 1

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 2

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 3

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM

Testimoni Set Mengandung / Hamil.

 

Testimoni 4

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

Testimoni 5

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM
Testimoni Set Mengandung / Hamil.

.

.

8 Tips Sihat semasa Hamil dan apa itu GDM :

Hubungi Mira untuk dapatkan Set Kesihatan Anda

 

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Pra-Natal atau Post-Natal, boleh hubungi Mira di talian 012 531 9097 atau klik sini untuk terus Whatsapp Mira yer. Selain Set Pra-Natal atau Post-Natal, Mira listkan 40 Set Kesihatan dan Kecantikan yang memang Hot dan terbukti keberkesanannya.

.

Mira attachkan 40 Top List Set Kesihatan dan Kecantikan untuk rujukan anda.
Jika perlukan any Supplement yang terbukti dah buat lebih ramai jadi sihat, boleh pm Mira yer.

Nak tau senarai supplement dan fungsi pun boleh. Nak tanya apa-apa pun boleh dan set ini didatangkan mengikut budget anda as well. Set ini terdiri daripada 1. Set Basic, 2.Set ‎Medium dan 3. Set ‎Premium.

.

Set Kesihatan & Kecantikan

1 Set Kecantikan dan Hilang Parut
2 Set Slip Disc
3 Set Gastrik
4 Set Kesihatan Jantung
5 Set Hypothyroid
6 Set Kawal Kolesterol
7 Set Psoriasis
8 Set Berpuasa / Tenaga
9 Set Kesihatan Terbaik
10 Set Gout
11 Set Kesihatan Buah Pinggang
12 Set Umrah dan Haji
13 Set Arthritis
14 Set Ibu Hamil
15 Set Cegah Cancer
16 Set Tambah Berat
17 Set Ibu Berpantang & Set Penyusuan
18 Set Cegah Diabetes
19 Set Tambah Darah
20 Set Kesihatan Warga Emas
21 Set Ekzema
22 Set Kesihatan Mata
23 Set Kesihatan Kesuburan (Suami & Isteri)
24 Set Cyst dan Fibroid
25 Set Detoks & Sembelit
26 Set Kesihatan Lelaki
27 Set Resdung
28 Set Kanak-kanak & Pelajar
29 Set Kesihatan Wanita
30 Set Hyperthyroid
31 Set Migrain
32 Set Kesihatan Tulang dan Sendi
33 Set Kurus
34 Set Kesihatan Buah Pinggang Bocor
35 Set Rambut Gugur
36 Set Kesihatan Hati
37 Set Kawal Tekanan Darah (Cegah Darah Tinggi)
38 Set Jerawat
39 Set Kayap
40 Set Youth Skincare ( Younger Looking Skin Treatment)

.

Semua item yang Mira jual merupakan direct dari Shaklee dan memang terdapat insurance penghantaran. Jika ada sebarang kejadian tak diingini berlaku kepada parcel anda, hantarkan gambar kepada Mira dan Mira akan adukan kepada pihak Shaklee dan anda berhak mendapat gantinya.

.
Mira,
Agen Shaklee yang Sah
012 531 9097

 

 

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu ? This was the Menu for yesterday, Cantonese / Kungfu / Hor Fun but with Bihun. Melayan anak bujang makan la kononyer tapi Mira guna bihun since bihun yang available kat rumah.

.

Kuah dan Bihun tu masak asing tau. Banyak cara boleh digunakan untuk sediakan mee dia dan Mira paling suka add Kicap Pekat for the color and kicap cair for some added taste and minyak bijan skit. Ada je yang letakkan kicap pekat je bila sediakan bihun atau kuey teow nie.

 

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu
NI macam yang selalunjumpe kat kedai makan tu.

.

Mira tak guna minyak pun. Masuk je semua dalam non-stick and add in a bit of water. Kata nak hidup lebih sihat so masak pun dengan sihat la kan. Letak minyak bijan a few drops je for the aroma and a bit of taste. Nak dijadikan cerita.. tetiba tetamu datang.. ? sebab lunch hour kan so ini je la yang sempat Mira hidangkan.. ?

.

Minta maaf la.. Cili Potong pun guna cili merah jer.. cili padi dah habis.. ? Hope both of you enjoy the meal.

.

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu
Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu. Gambar Hiasan

.

.

Resepi Hor Fun @ Cantonese Kuey Teow @ Kuey Teow Kungfu

.

Bahan untuk Penyediaan Bihun / Kuey Teow

  • Kuey teow / Bihun
  • Kicap Pekat
  • Kicap Cair
  • Minyak Bijan

.

Cara Penyediaan :

  1. Cuci dan toskan Kuey Teow atau Bihun.
  2. Masukkan Kuey Teow atau Bihun ke dalam kuali non-stick. Masukkan kicap pekat, kicap cair dan sedikit minyak bijan.
  3. Gaulkan sehingga rata dan angkat.

 

Ada juga yang sediakan bahagian mee nie dengan gorengkan mee bersama kicap pekat sahaja. Terpulang kepada citarasa masing-masing

.

.

Bahan untuk Penyediaan Kuah / Sos

Mira asingkan bahan tumis dan bahan untuk penambah rasa dan pemekat kuah ya. Boleh sediakan berasingan dan tuangkan je nanti.

 

Bahan A : Bahan Tumis

  • 2 ulas bawang putih diketuk atau dicincang
  • Isi ayam (boneless) dihiris nipis
  • Udang
  • 4 Tangkai Sayur Sawi
  • 2 keping Fish Cake dihiris serong
  • Minyak masak secukupnya

.

Bahan B : Bahan Penambah Rasa

  • Chicken Cube (Mira tak letak)
  • Sos Tiram
  • Kicap Cair
  • Kicap Pekat (untuk gelapkan warna kuah, tak letak pun takpe)
  • Air secukupnya

.

Bahan C : Pemekat Kuah @ Sos

  • Bancuhan Tepung Jagung + Air
  • Telur ( dipukul sikit )

.

Cara Penyediaan :

1. Tumis bawang putih hingga naik bau dan kemudian masukkan hirisan daging ayam. Masak sehingga kekuningan.

.

2. Masukkan bahan B dan biarkan ia mendidih.

Ada je yang masukkan fish cake, udang, soong serta sawi before masukkan bahan B nie tau. Mira personally prefer masukkan kemudian. Bukan apa, kalau udang dan sotong ni kita masak lama sangat, nanti texture die jadi keras.

.

3. Masukkan udang dan sotong. Kemudian masukkan sayur sawi atau apa je sayur yang korang nak masukkan. Mira selalunya masukkan carrot, broccoli and jagung or anything yang available kat dalam fridge. Hihihihi.. more color, more vitamins and minerals, Tapi jangan masak lama sangat, hilang pula Vitamin dan Mineralnyer..

.

4. Pekatkan kuah dengan memasukkan bahan C pula. Rasa dan bila dah puas hati, leh tutupkan api.

.

Selamat Mencuba.

 

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil. Sukar Hamil ? Dah usaha macam-macam tapi masih tak berhasil ? Cara hidup kita mempengaruhi peluang kita untuk hamil.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Tingkat peluang untuk hamil

 

Ini yang Mira belajar semalam tau. Memang ramai je yang ada masalah nak Hamil atau Mengandung nie. Bak kata Nutritionist, amalan harian kita pun mempengaruhi tau.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

Nak tingkatkan peluang untuk kehamilan ?

 

Amalkan pengambilan Asid Folik

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Asid Folik membantu dalam usaha untuk hamil?

 

Kalau nak tau, dulu gyne atau pakar sakit puan pernah gitau, kalau nak pregnant, kene start ambil Asid Folic. Bukan ambil masa mengandung je tau, perlu ambil lebih awal. To those yang amalkan Vitamin B Complex, tak perlu risau, memang dah ada asid folik tau dalam Vitamin B Complex Shaklee tu.

.

Doktor pun pernah berkata kita kene prepare badan kita dulu dengan tahap kesihatan yang baik dan nutrisi yang bagus supaya badan kita bersedia untuk proses kehamilan. Macam orang dulu-dulu yang bercucuk tanam, kene prepare tanah pertanian dan perlu bajak dulu. Mereka pastikan tanah yang dipilih pun tanah yang subur, baru mereka bercucuk tanam.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Fungsi Folic Acid untuk mereka yang berusaha untuk hamil

 

Pengambilan asid folat atau folic acid harian yang disyorkan untuk semua wanita (childbering age) adalah sekurang-kurangnya 400 mikrogram (mcg), atau 0.4 miligram (mg). Mengambil asid folik sekurang-kurangnya satu bulan sebelum konsepsi mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf, seperti spina bifida, sehingga 70 peratus, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

.

.

Amalkan pengambilan Vitamin C

.

Something new yang Mira belajar semalan dari Nutritionist ialah “Vitamin C mampu tingkatkan kesuburan”.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Vitamin C dan Kesuburan

 

Kajian menunjukkan terdapat 44% lebih banyak kehamilan apabila wanita yang sedang menerima rawatan kesuburan mengambil 500mg vitamin C.

.

Nutrisi sebelum kehamilan berkaitan secara langsung dengan kesuburan dan peluang untuk hamil. Vitamin atau supplement antara yang dapat membantu.

 

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Fungsi Vitamin C dalam kesuburan

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

 

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil ini dikongsi oleh Nutritionist dan Mira kongsikan di sini. Semoga ramai mendapat manfaat darinya.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

1. Gaya Hidup yang lebih Sihat

.
Kene pandai uruskan tekanan, selalu bersenam dan kekal aktif untuk pastikan berat badan tidak berlebihan. Jauhi alkohol dan rokok antara nasihat yang sering ditekankan oleh pengamal perubatan.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Amalkan gaya hidup yang sihat dan berat badan yang ideal

 

Kafein dan pengambilan alkohol mampu menjejaskan kesuburan tetapi setakat ini tiada kajian yang specifically address dosage yang mampu mengancam kesuburan seseorang individu. Bagi perokok pula, sama ada aktif atau pasif, merokok boleh mengurangkan kesuburan lelaki dan wanita. Malah ia membahayakan kesihatan bayi yang sedang membesar.

.

Dalam populasi rawatan teknologi reproduktif (ART) yang dijalankan, lelaki dan wanita yang merokok secara signifikan telah mengurangkan kadar kelahiran hidup dan meningkatkan risiko keguguran.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

2. Persekitaran

.

Kekadang kerjaya kita dan persekitaran kita menyumbang kepada ketidaksuburan as well. Jika kita bekerja dalam makmal  atau terdedah kepada sebarang bahan kimia yang mudah meresap masuk ke dalam salur darah, ia akan menyebabkan peluang untuk hamil nipis as well.

.

Perlu ambil precaution atau langkah berjaya-jaga kalau kita dalam industri yang melibatkan bahan kimia. Cuba untuk hadkan penggunaan bahan kimia dan hadkan pendedahan kepada bahan-bahan yang bertoksid dan sebarang radiasi.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Persekitaran kita juga memainkan peranan dalam menentukan tahap kesuburan

 

Penyelidikan menunjukkan bahawa pendedahan kepada pelarut, bahan kimia dan logam tertentu boleh memusnahkan kesuburan anda. Sesetengah wanita terdedah kepada bahan kimia estrogenik seperti dakwat, plastik, dan wangian di tempat kerja.

.

Pencemaran dari permaidani, panel, kabinet, retardan api, dan sebagainya melepaskan pengganggu endokrin ke udara dan ia mampu mengubah sistem hormon anda.

.

Jika anda perlu pengecat, dapatkan cat tanpa-VOC. Kurangkan penggunaan penyembur serangga di sekitar rumah anda, atau dapatkan alternatif hijau. Cari alternatif untuk mengawal perosak. Elakkan membeli permaidani atau beli perabot yang diperbuat daripada bahan semula jadi. Bahan-bahan sintetik mengandungi retardan api yang boleh dilepaskan ke udara selama bertahun-tahun selepas dipasang.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

3. Pemakanan

.
Hadkan pengambilan kafein. Satu kajian baru telah mengaitkan kafein dengan keguguran. Mereka yang mengambil kafein pada kadar yang lebih sedikit dari biasa ketika mereka sedang hamil lebih cenderung untuk kehilangan kehamilan pada awal kehamilan.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Kafein dan Kesuburan

 

Selain itu, elakkan bahan tambahan dan makanan yang diproses. Penyelidik dari Australia mendapati bahawa makan makanan segera kerap dikaitkan dengan kenaikan dua kali ganda dalam risiko ketidaksuburan pada wanita yang subur.

.

Pengambilan buah-buahan yang terhad (jarang mengamalkan pengambilan buah-buahan dalam diet seharian) terikat dengan peningkatan 50 peratus dalam risiko kemandulan, dan makan buah beberapa kali sehari kelihatan mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk hamil.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil

.

Kajian itu hanya mengaitkan pengambilan diet seharian dengan kemandulan. Lebih banyak kajian diperlukan untuk membuktikan bahawa makanan tertentu mempunyai kesan langsung terhadap risiko ketidaksuburan.

.

Pilih makanan yang sihat, Lengkapkan badan anda dengan nutrisi seperti protein, asid folik, Vitamin C dan lain-lain.

.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil :

Ingin Tingkatkan Kesuburan dan Peluang untuk Hamil ?

,

Anda dalam usaha untuk hamil?  Makanan dengan nutrisi yang terbaik antara kaedah yang perlu diamalkan secara berterusan bukan hanya untuk hamil tetapi untuk memastikan kehamilan yang sihat, anak yang dilahirkan juga sihat dan untuk kesejahteraan anda sehingga ke usia tua.

.

3 Tips untuk Tingkatkan Kesuburan dan Peluang Hamil
Set Kesuburan Lelaki dan Wanita

.

Hubungi Mira jika anda ingin mendapatkan Set Kesuburan ini. (klik pada tulisan biru untuk terus Whatsapp Mira.

.

Anda juga boleh memilih untuk detoks terlebih dahulu sebelum mengambil Set Kesuburan untuk memastikan toksin-toksin dalam badan disingkirkan dan Vitamin yang diambil untuk tingkatkan kesuburan dapat diserap dan digunapakai oleh badan pada tahap yang optimum.

.

Set Kesihatan Kesuburan Suami dan Isteri ni terdapat dalam 3 pakej yang berbeza mengikut bajet dan keperluan anda.

  1. Pakej Asas atau Basic yang mengandungi GLA Complex dan Vitamin E
  2. Set Medium yang mengandungi GLA Complex, Vitamin E, B-Complex dan CoqTrol Plus
  3. Set Lengkap  yang mengandungi GLA Complex, Vitamin E, B-Complex, CoqTrol Plus, Alfalfa Complex dan Vivix.

.

Hubungi Mira jika anda ingin mendapatkan Set Kesuburan ini.

Mira 012 531 9097,

Agent Shaklee anda yang sah.

 

 

 

 

 

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta merupakan tajuk hari nie. Alhamdulillah dah sampai dah Herbal Blend ni ke tuannya. Actually ni gambar last week. Mira lambat update jer.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta
Repeat order Herbal Blend. Grab 2 tiub lagi so Mira belanja Free Gift untuk Sis nie 🙂 Bag Why 1 Love Shaklee for you dearie.

 

Nampak tak ada Beg Why 1 Love Shaklee ? Hhihihihi.. Tu Free Gift dari Mira tuk sis yang beli Herbal Blend ni. Kali nie sekali 2 tiub beliau sambar. Repeat order tau.

.

Rasa sejuk je bila disapukan.. 🙂 Herbal Blend diperkaya dengan ekstrak semula jadi termasuk rosemary, chamomile, minyak jagung, dan salvia untuk mengurangkan tekanan pada kulit.

.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

Herbal Blend Cream by Shaklee

 

Herbal Cream Shaklee ni ada perlbagai guna tau. Hari ni kita cover 10 kegunaan utama Herbal Blend ni dan few testimoni mereka yang telah mencuba dan confirm jatuh cinta ?

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta
Herbal Blend Cream by Shaklee yang pelbagai guna

.

.

Diperbuat daripada Bahan Semulajadi

.

Formula nongreasy Herbal Blend menjadikan kulit lembut dan segar setiap kali selepas disapu. Sesuai untuk kulit kering, melecet dan masalah kulit kasar dan boleh digunakan pada lutut, siku dan kaki. Ada juga yang sapukan di permukaan kulit muka dan bibir tau. Nak tahu lanjut, kene la baca 10 Manfaat Herbal Cream di bawah.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta
Herbal Blend dirumus daripada bahan semujadi yang selamat digunakan

.

Herbal Blend ini dirumus daripada 4 bahan utama seperti gambar dia atas. Ia diperbuat daripada Sage, Horse Chestnut, Yarrow dan Rosemary.

.

Sage

Membantu meningkatkan peredaran darah dan merangsang pembaharuan sel-sel. Ia kaya dengan vitamin A dan kalsium serta antioksidannya membantu memerangi radikal bebas pada kulit.

.

Horse Chestnut

Bersifat anti-radang dan mampu mengurangkan bengkak, lebam di kulit, dan memperbaiki lebam serta kebiruan pada kulit akibat kapilari darah pecah di bawah kulit.

.

Yarrow

Bersifat anti-radang dan anti-septik. Ia membantu memperbaiki tisu yang rosak. Digunakan sebagai sapuan untuk penyembuhan luka , luka terbakar , ulser , alahan kulit  dan juga bengkak .

.

Rosemary

Rosemary merupakan sumber zat besi , kalsium, dan juga mengandungi vitamin B6 yang bantu menyokong tahap kolagen yang sihat . Ia jugakaya dengan mangan dan mineral yang membantu mengurangkan kedutan dan mengelakkan kulit menjadi rosak.

.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta

.

Apa kelebihan Herbal Blend nie yang buat Sis dari Melaka ni keep on repeat order ? Ada 10 sebab untuk kita semua jatuh cinta dengan Herbal Blend nie.

.

Herbal Blend Cream tarikan ibu-ibu. Apa keistimewaannya ?

.

Di sini Mira kongsikan 10 Sebab untuk kita semua jatuh cinta dengan Herbal Blend Cream nie :

 

1. Legakan gigitan nyamuk.

Kesan gigitan pun jadi cepat surut. Selain tu boleh elak nyamuk gigit as well.

.

2. Legakan kesan melecur atau terkena minyak panas.

Sapu jika kesan melecur tu tak terkoyak yer. Kalau dah terkoyak nanti pedih pula.

.

3. Sapu pada Jerawat

Rajin-rajin la sapu ye, InsyaAllah nanti kecut jerawatnya dan kesan parut pun boleh perlahan-lahan hilang. Kalau ada masalah muka berparut tu, perlu ambil set kecantikan tu atasinya.

.

4. Bibir kering dan merekah.

Herbal Blend ni diperbuat dari bahan semulajadi so tak perlu risau untuk sapukan pada bibir anda. Just sapu lapisan nipis je k. Herbal Blend ni pun pekat tau.

.

5. Gatal-gatal.

Keistimweaan Herbal Blend yang paling best ialah ia ada feeling macam berangin. MInty gitew so kalau ada gatal-gatal memang sangat sesuai dan dapat kurangkan kegatalan.

.

6. Kulit Kering dan Tumit Merekah.

Ni macam ajaib sikit. Mira sendiri pernah experience. Normally kalau tumit merekah ni kan, kalau kita sapu lotion, kene consistent pakai then pakai socks for few weeks, baru hilang. Tapi denga Herbal Blend ni, merekah pada kaki lebih cepat pulih tau. Terkejut juga masa experience tu tau.

.

7. Ekzema @Eczema

Anak-anak atau anda sendiri ada eczema? Jika eczema anda jenis kering, Herbal Blend sesuai sangat. Letak nipis-nipis pada pipi bayi pun boleh. Kan diperbuat dari bahan semulajadi so tak perlu risau k.

.

8. Ruam pada kulit

Bukan untuk ruam biasa pada orang dewasa sahaja, bayi yang ada ruam lampin pun boleh gunakan. Ada banyak testimoni yang claim Herbal Blend dapat mempercepatkan lagi ruam menjadi kering. Jom cuba 🙂

.

9. Chicken Pox

Ada pengguna Herbal Blend yang jatuh cinta terus dengan Herbal Blend ni asbab anak-anak terkena Chicken Pox. Bantu bintik-bintik berair tu jadi cepat kering dan tidak meninggalkan sebarang kesan pada kulit.

.

10. Demam

Herbal Blend ni memang kegemaran di kalangan ibu-ibu kerana ia pelbagai guna. Anak demam pun disapukan Herbal Blend. Feeling yang minty tu membantu menurunkan suhu badan kata mereka. Air dan ubat jangan lupa makan pula ya.

.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta : Testimoni Herbal Blend Cream

.

Ada banyak sangat Testimoni Herbal Blend Cream ni tau. Mira sharekan sebahagiannya.

.

Testimoni Set Ekzema

 

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Herbal Blend untuk masalah kulit bayi

 

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Kemerah-merahan hilang dengan Herbal Blend

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Ruam pada kulit tangan kecut dan kering.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Baby ada Ekzema teruk pun boleh guna

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :.

.

Herbal Blend pun boleh guna untuk Chicken Pox

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

Demam pun boleh guna Herbal Blend Cream ?

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

.

.

10 Manfaat Herbal Blend yang buat Ibu-ibu Jatuh Cinta :

Jom dapatlan Herbal Blend Cream nie

 

Nak dapatkan Herbal Blend Cream pelbagai guna nie? Contact Mira tau.

Atau klik pada link ???
Mira 012 531 9097(klik je k)

 

Rujukan :

  1. Shaklee Malaysia
  2. Blog : 1) lovesihatblog 2) ibuzarith.com

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun

Hot Plate Tofu? Ni antara kegemaran anak bujang Mira. Kalau gi makan kat Strawberry, confirm mesti order. Yang buat die suka tu sebab Tofu atau Tauhu Jepun tu. Kan lembut je bila masuk mulut. Dah biasa panggil Tauhu Jepun so melekat la pulak. Tak tau la mane datang nama nie. hihihi..
.
Mira normally buat goreng sayur bawang dengan tofu nie. Tapi gorengkan dulu bagi garing. Makan macam tu je pun sedap. Ingat lagi dulu mak memang letak tepi kuali sementara tunggu tofu ni masak. Kalau bawak masuk kitchen, confirm lesap.
.
Kat rumah mak, dapur memang kat luar. takde la bau masak tu masuk rumah kan. Wet Kitchen la orang puteh sekarang poanggil.
.
Normally Hot PLate Tofu ni jumpe di Restaurant je kan. Sape ada Hot Plate boleh la buat kat rumah lepas nie. Tak susah mana pun. Sayur-sayuran tu boleh je tukar kepada sayur-sayuran lain. Just need to be creative je 🙂
.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun :

Resepi dan Bahan-bahan untuk Hot Plate Tofu

.

Mira bahagikan kepada Bahan A, B dan C untuk lebih mudah ya. For sure Mira modify sikit cara masakan sebab Mira memang tak berapa suka sayur yang lembik so ada cara aturan masakan yang Mira ubah. Resepi ni pun asalnya bukan dari website Malaysia so mereka gunakan pork. Mira gantikan dengan ayam.

.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun :

Tofu Telur dipotong dan digoreng dahulu

.

Bahan A :

2 – 3 Tiub Tofu Telur
.
.

Cara Penyediaan :

1. Potong bulat-bulat atau memanjang. Jika potong membulat, pastikan saiz dia dalam 1 inch untuk elak die hancur. 

2. Goreng sehingga Golden Brown secara deep fry. Yang ni memang tak boleh guna air fryer. Golden Brown tu nanti tak menjadi .
.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun:

Perapan Ayam Cincang

Bahan B :

Ayam Cincang
Kicap Cair
Garam
Pepper
Minyak Bijan
Tepung Jagung
.
.

Cara Penyediaan :

Satukan semua bahan di atas dalam mangkuk dan biarkan seketika. Agak-agak ye sukatannya. Mira tak beri berapa sudu sebab semua bahan ni bergantung kepada kuantiti ayam cincang atau daging cincang yang digunakan.
.
Perap selama lebih kurang 10 minit. Sempat la goreng Tofu sehingga kekuningan.
.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun :

Sos Hot Plate Tofu

.

Sediakan sos ni lepas dah siapkan perapan ayam dan lepas goreng tofu yer.

.

Bahan C :

Minyak Masak
Bawang Putih (cincang)
Halia (cincang)
Udang
Cendawan Butang (hiris)
Carrot (hiris)
Sos Tiram
Kicap Cair
Sedikit Air
Gula
Garam
Pepper
.
.

Cara Penyediaan :

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis halia dan bawang putih sehingga kekuningan.
 
2. Masukkan Bahan B yang dah marinate selama 10minit tadi. Kacau rata dan masak sehingga half cooked.
 
3. Masukkan sos tiram, kicap cair, sedikit cili jika nak pedas dan sedikit air. Air boleh masukkan sehingga semua bahan dalam kuali tenggelam sedikit dan renehkan. Boleh je kalau nak bancuh dulu dan masukkan, tapi Mira memang jenis yang suka campak-campak terus masuk kuali. hihihi..
 
4.Bila agak-agak semua bahan dah mereneh dan ayam dah cukup masak, boleh masukkan udang, gula, garam, pepper, cendawan butang, carrot dan tepung jagung yg telah dilarutkan dgn air. 
Kalau ikut resepi asal, sayur dimasukkan terlebih dahulu bersama-sama udang sebelum sos. Boleh je masuk dulu seperti resepi asal tapi nanti sayur akan jadi terlalu lembut dan kemungkinan besar nutrient dalam sayur dah hilang. Lagi pun udang kalau masak lama sangat nanti jadi keras.
Mira tak masukkan pun udang coz  kalau ikut sunnah, tak baik campurkan makanan bersumberkan darat dan laut dalam satu masakan. Tapi ini ikut suka tukang masak la yer.
Dalam resepi asal ada dimasukkan Wine atau arak. Boleh skip atau gantikan dengan sedikit cuka ya. Ikut citarasa masing-masing.
 
5. Panaskan hot plate dgn sedikit minyak. Masukkan 2 biji telur dan ratakan. Masukkan tofu yang kita dah goreng mula-mula tadi dan tuangkan kuah. Hiris daun bawang dan taburkan. Taadaaaaa.. dah siap.
.
.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun :

Perlukan any supplement untuk kesihatan ?

.
Anda perlukan any supplement untuk kekalkan tahap kesihatan atau ingin jadi lebih sihat ? Boleh hubungi MIra ye. Mira ni pengguna dan pengedar Shaklee. Nak jimat lagi, boleh daftar sebagai ahli dengan Mira dan beli pada harga yang lebih jimat. Daat Free Gift lagi.
.
Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun
Produk untuk Kesihatan Terbaik. Boleh pm Mira untuk Set Basic, Medium dan Premium ya.

.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun
Produk untuk Kesihatan Jantung. Boleh pm Mira untuk Set Basic, Medium dan Premium ya.

.

Resepi Hot Plate Tofu @ Tauhu Jepun
Produk untuk jadi Slim secara sihat. Ada agen pembakar, agen detox, agen untuk membina dan untuk kekalkan tenaga. Boleh pm Mira untuk Set Basic, Medium dan Premium ya.

 

Boleh hubungi Mira di talian 012 531 9097 (klik pada link ini untuk terus Whatsapp Mira yer)

 
#tofu #hotplate