Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. :)

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan.

 

Assalamualaikum wrt dan Good Morning. Hari ni Mira nk share cara Mira nak ensure Susu Melimpah Ruah! ye la.. anak still menyusu, so kene la pastikan susu always cukupkan..

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan.

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan : 

Tips untuk tambah susu

 

Tips hari ni simple jer.. Kalau masak lauk ikan atau ayam or any protein, mira akan masak lebih.. 
# Lunch  
# Dinner.. 
# extra.. 

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Kenapa nak kena masak lebih sikit protein nie?

 

Sebab protein sangat membantu Mira untuk hasilkan lebih banyak susu badan.

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Protein baik untuk ibu menyusu

 


Mira ni kekadang malas dan kekadang tak sempat nak masak for every meal. Dengan anak-anak ni susahkan sikit. Dorang ajak main la, nak itu la, nak ini la. Paling tak best kalau nak kena biarkan anak-anak dan masak. So, Mira memang masak sekali sahaja sehari.

 

Sometimes je if rasa lauk tak cukup baru mira akan masak  2 session. Waktu Mira masak pun lambat. Uruskan anak-anak dulu then baru masak. Tak lapar ke anak-anak? Anak-anak Mira kan menyusu badan so supply memang ada la kan.

 

Mira pula ?? Mira ambil protein juga pagi-pagi. Nanti Mira share k. Memang tahan kenyang tu sehingga waktu lunch if Mira consume selepas Subuh atau dalam kul 8 pagi.


 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Protein dan penyusuan serta kerapuhan tulang (osteoporosis)

 

Penting sangat ke nak kena ambil protein ni? Base on experience Mira menyusukan anak, pengambilan protein sangat membantu.

 

In fact jika kita yang breastfeeding mother ni kurang ambil protein, masalah tulang rapuh juga sangat senang berlaku ya. Tulang rapuh ini juga dikenali sebagai Osteoporosis.

 

Ibu yang menyusu ni perlukan hampir 2 kali ganda protein dibandingkan dengan perempuan yang tidak mengandung atau menyusukan anak. Wanita biasa perlukan 46g protein sahaja sehari tapi kita yang menyusukan anak ni perlukan at least 71g protein.

 

Ini untuk memastikan kualiti susu yang dihasilkan pada tahap optimum dan untuk kegunaan badan si ibu juga ya.

 

Ada satu study menunjukkan, pengambilan protein yang rendah ada kaitannya dengan kerapuhan tulang di bahagian pinggal atau pinggul. Gambar bawah ni menunjukkan statistik kerapuhan tulang pinggul di kalangan penduduk Irish pada tahun 2015.

 

Memang la kalau tengok statement dia, 30% hip fracture ni berlaku kepada mereka yang berumur 65 tahun ke atas tapi kesihatan tulang perlu dijaga sejak awal lagi untuk mengelakkan kita mengalami osteoporosis atau kerapuhan tulang.

 

Tapi ini tak bermakna, diet tinggi protein tu bagus tau. Pengambilan protein dan kalsium yang seimbang sangat-sangat penting. Tak nak la badan kita terbeban dengan protein dan proses penguraiannya atau kita panggil body metabolism process. So make sure kita ambil protein yang secukupnya ibu-ibu.

 

Protein bukan sahaja untuk hasilkan susu ibu ya. Keep in mind yang kita sebagai wanita pun perlu menjaga kesihatan tulang. Tak nak la nanti dah tua, sakit pinggang, ada masalah kerapuhan tulang (osteoporosis) dan tiba-tiba tulang patah just sebab tergelincir.

 

Tulang Patah ?? Yup. Kerapuhan tulang boleh menyebabkan tulang patah dan kita kehilangan nikmat berjalan. So please ambil peduli ya kawan-kawan.

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Tulang Rapuh boleh berlaku di usia muda juga
Hip Fracture among Irish people

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Tips penyediaan makanan untuk ibu menyusu

 

Berbalik pada tips nak tambah susu tadi ya, Mira memang akan masak to make sure lauk cukup untuk :

  • Makan Tengahari
  • Makan Malam
  • Extra lauk. Ni sikit je. Ni exclusive untuk Mira je.


Yg extra tu LAUK sahaja yer.. tu pun PROTEIN ONLY..

Ni regime permakanan Mira. Mungkin tak betul dan tak bagus tapi it works for me.

  • Mcm biasa mkn lunch around 1pm or 2pm..
  • Dinner together dengan husband sebelum waktu maghrib..
  • Then after dinner mira ensure mira simpan sikit utk mira mkn around 9pm or 10pm mcm tue. Lauk sahaja tau.

 

Mira tak takut gemuk ke makan malam-malam?? Lauk je pun.. most of the time Mira akan buat arrangement macam ni dan insyaAllah susu badan memang sangat meriah.


Sup ayam pun Mira masak menggunakan pressure cooker so daging ayam memang confirm lembut.. Memang jarang masak daging kat rumah so tak pernah try dengan lauk daging.



Hari-hari ke buat mcm nie ??? HELLO.. kalau lauk sedap memang tak dapat la nak simpan yg EXTRA tue.. sedap ke saya masak.. Alhamdulillah husband tak cerewet makan.. kalau kene selera, lauk tu 2 or 3 kali repeat.. 



Suami saya jage badan so tak makan nasi sangat.. bini die nie yang ambil nasi sebab menyusu badan ni sangat-sangat cepat lapar. Tapi sejak ambil ESP kurang la sikit kelaparan Mira.



So klau lauk habis, Mira buat ape ??
Tak kan nak masak tengah-tengah malam kan. ESP la jawabnyer. Protein jugak kan tapi Protein yang ada kandungan Kalsium yang tinggi. Ingat tak  kisah kerapuhan tulang yang Mira terangkan tadi. 
Amalan ni terbukti berkesan untuk Mira dan susu sememangnya meriah. 



Alhamdulilkah anak-anak kenyang dan bila bangun pagi-pagi Miss B memang sentiasa berisi. Most of the time Mira akan kejutkan anak untuk bangun dan menyusu kecuali kalau Mira pengsan terus, anak la yang kejutkan mamanya. 😛


Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

ESP tu ape ???

 

ENERGIZING SOY PROTEIN

 

Protein memang sangat diperlukan oleh badan. Actually banyak sumber kita boleh dapatkan protein ni. Ikan, sayur-sayuran dan daging. Sapa yang diet-diet dan tak nak makan daging, boleh pilih sayur-sayran dan makanan laut tapi perlu sangat berhati-hati dengan makanan laut sebab takut ada kandungan merkury yang tinggi. So sayur-sayuran memang pilihan yang terbaik.

 

ESP ni pun dari tumbuh-tumbuhan tau. Diproses dengan menggunakan air sejuk untuk mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalam nya. Tak macam seseparuh soya yang diproses pada suhu tinggi dan menggunakan alkohol ya. Lagi satu, Soya untuk ESP ni confirm Non-GMO maksudnya bukan soya yang telah diubah genetiknya.

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Energizing Soy Protein by Shaklee


Sape yg boleh ambil ESP nie yer ??

  • Ibu yg menyusukan anak seperti Mira

 

  • Ibu mengandung

 

  • Mereka yang nk jaga badan sebab ESP ni mengenyangkan.. so pagi-pagi tak perlu layan nasi lemak atau karipap lagi.. shake-shake jer ESP dengan Horlicks / Milo / plain je pun OK

 

  • Mereka yang bekerja dan perlukan tenaga berpanjangan.. Protein kan one of energy source.. 

 

  • Mereka yang sangat concern dengan kecantikan luar dan dalam.. protein ni menggalakkan pembentukan sel-sel baru.. 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Siapa yang memerlukan ESP



Ramai lagi yang boleh ambil ESP ni actually..
Tapi mira listkan yg common dulu.. nnt kite sharing-sharing lagi.

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

ESP pada harga lebih jimat?

Nak dapatkan ESP  atau nak try consume ESP macam Mira ??? Whatsapp 012 531 9097 atau click terus di link nie.

Nak lagi jimat ??? Jom jadi ahli Shaklee dan jimat lagi.. 🙂

Next time Mira share few recipes berpantang pula yer menggunakan bahan yang ramai percaya akan membanyakan susu ibu.. 🙂

Miera 

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139564

http://healthyeating.sfgate.com/importance-protein-lactating-5599.html

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee

Hari nie mira nak share pengalaman Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee

Actually, mira baru 3 hari consume Alfalfa nie yer semasa Mira menulis posting ini.

 

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee :

Alfalfa ni apa actually?

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee Alfalfa menyebabkan bengkak susu

Nie la alfalfa. It is From herb family. Kalau nak yang fresh macam dalam picture atas nie leh cari kat EON yer..

 

Mira pernah nampak.. Tapi tak pernah beli sebab memang bukan penggemar makanan yang adik beradik dengan taugeh.. Sprout is not My favorite tough memang banyak khasiatnya..

 

Nak dijadikan cerita Mira decide nak consume Alfalfa ni pun disebabkan berpuasa di bulan Ramadhan and nak make sure susu badan sentiasa cukup untuk anak-anak mira.

 

Before this Mira ade share macam mana mira boleh berpuasa setelah 2 tahun tinggal puasa di bulan Ramadhan.. Semua dengan bantuan ESP. Alhamdulillah…

 

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee :

Siapa yang perlukan Alfalfa

 

Bagi Mira la kan, semua ibu-ibu yang menyusukan anak memang sangat-sangat perlukan Alfalfa ni jika mereka rasa stok susu yang dihasilkan tak mencukupi.

 

Actually bukan ibu menyusu je perlukan Alfalfa ni, orang yang ada sakit gout pun ambil tau! Tu dia, nak bagi tau, kesan Alfalfa nie bukan satu, tapi banyak. Boleh hilangkan bau badan juga tau.

 

Macam mana Mira boleh terpengaruh nak beli Alfalfa ? Ana, geng Shaklee Mira yang suggestkan Mira untuk ambil Alfalfa nie..

 

ANA ada cerita, masa berpantang 5 tahun dahulu, lepas ambil je Alfalfa, ANA TERPAKSA PUMP susu tiap-tiap hari.. Bukan itu sahaja, dalam masa seminggu, ANA TERPAKSA beli fridge baru untuk simpan stok susu.. Ana ni wanita berkerjaya so memang wajib buat stok susu la kan..

 

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee Stok Susu EBM

 

 

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee :

Dos pengambilan Alfalfa

 

Lepas dah dengar macam-macam cerita tu Mira pun terus order Alfalfa nie. Dalam 2 ke 3 hari dah sampai so malam tu juga mira Try ambil 5 biji dahulu. Kalau ikut botol Alfalfa shaklee nie, maksimum pengambilan adalah 10 biji satu hari..

 

Lepas consult Kak Ira, pengamal Shaklee dan mini nutritionist Shaklee, advice yang kak Ira beri ialah mira patut ambil 5 biji selepas berbuka dan 5 biji semasa sahur.

 

Nak ambil lepas berbuka memang tak sempat. Nak layankan anak-anak dan suami. Nie la syurga rumah nie.. 🙂

 

Lepas berbuka dan masa berbuka kekadang Si abang dah tarik-tarik baju minta susu.. Sambil berbuka sambil bagi susu kekadang. Si abang nie susah sikit nak suruh makan so bila minta susu tu tak sampai hati nak reject. So layankan sahaja. Kekadang sampai tertidur masa minum.

 

Malam tu sebelum tidur Mira dah ambil siap-siap 5 biji Alfalfa As recommended by Kak Ira. Minum air extra macam biasa sebab kalau menyusu badan, air memang kene minum lebih. 🙂

 

Layan anak-anak sampai dekat pukul 2:30 pagi baru tidur. Tu la rutin tiap-tiap malam bila Husband mira outstation. Nasib baik seminggu je. Seminggu je pun, mira dah 2 kali tak bangun sahur gara-gara Si abang tak nak tidur malam.

 

 

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee :

Kesan pengambilan Alfalfa

 

Bangun subuh hari pertama After consume alfalfa, rasa bengkak sangat-sangat. Terus mira bangunkan anak-anak dan susukan. Dah habis menyusu, baru rasa lega.

 

2 ke 3 jam selepas tu rasa mengeras lagi. Ni la effect yang Alfalfa tu berikan seawal pengambilan pertama kali even dalam keadaan berpuasa dan tidak bersahur dengan ESP !!!

 

Bila bengkak susu ni datang, kita sebagai ibu macam biasa memang capai je anak-anak ni dah terus susukan. Kalau dibiar lama-lama, sakit sangat tau.

 

Nak-nak kalau anak-anak melasak waktu kita dukung. So tips kalau berlaku bengkak susu, cepat-cepat direct breastfeed anak tu k. Kalau bekerja, kena la pam terus yer.

 


Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee

Kalau nak tau, Alfalfa nie didatangkan dalam 2 size packaging yang berbeza. Saiz S ada 330 biji dan saiz L 700 biji.

 

So career Lady yang masih menyusu badan, mira sangat galakkan untuk mengambil Alfalfa dan ESP nie. If ambil set lengkap lebih baik sebab set lengkap penyusuan boleh memastikan penghasilan susu badan yang lebih berkualiti kerana semua nutrient yang diperlukan untuk Si ibu mencukupi.

 

Nak tahu betul ke alfalfa ni ada effect macam mira mentioned tadi..  Kene cuba dan rasakan sendiri !!!

 

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee

 

Mira mula-mula berkenalan dengan Shaklee nie pun atas dasar nak mencuba bahan-bahan yang organik sebabnya produk-produk Shaklee nie Beyond Organic.

 

Bukan sahaja bijih benih yang tidak melalui proses GMO, malah penghasilan dari awal sehingga akhir tidak melibatkan sebarang penggunaan racun atau baja kimia. Memang selamat.

 

Dalam entry seterusnya Mira akan kupas kebaikan Alfalfa dengan lebih lanjut k. Terlalui banyak kebaikan bukan sahaja as milkbooster, bahkan merupakan teman rapat para wanita.. Stay tune k…

 

Bagi yang berminat nak dapatkan Alfalfa nie boleh Whatsapp Mira di 012 531 9097 atau click je kat SINI.

 

 

Menyusu dan Berpuasa dengan Alfalfa Complex by Shaklee :

Alfalfa pada harga lebih murah?

 

Nak dapatkan pada harga LEBIH MURAH?? Jom jadi ahli Shaklee and be my Business Partner.

 

Actually ada 2 kaedah nak jadi member Shaklee. 1st one yang berbayar and 2nd method tu totally FREE !!! Nak jadi ahli dan enjoy more Shaklee Privilege ?? BUkan dapat harga ahli je tau, kekadang tu ada discount or even better you can start generate part time income.

 

So lepas ni boleh la beli Vitamins and Minerals guna side income jer.. Best ke best ?? So jangan tunggu lagi. Pm Mira tau click je link nie.. terus masuk whatsapp msg Mira nanti.

 

Mira tunggu tau..

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style Penang

Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style Penang : Cuti-cuti Penang

 

Last week bercuti ke Penang.. Dapat la lepaskan rindu nak makan Pasembor dan Nasi Kandar.. Makan Char Keuh Teow pun dapat… Alhamdulillah…

 

Balik je Klang, tak sampai 2 hari dah rindu nak makan makanan Penang.. First time makan Ayam Kicap with Nasi Kandar.. macam sedap pulak..

 

Anak Mira pun makan dengan bersemangat tau.. die dah la susah nak makan tapi boleh pulak telan Nasi Kandar dengan lauk Ayam Kicap tue..

 

Lagi la bagi Mira semangat nak masak lauk Ayam Masak Kicap Mamak Style nie..

 

Ape lagi, tanye Mr Google la kan..

Cari punyer cari, jumpa Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Haji, Penang Style. Terus save masuk dalam Bookmarks tau..

 

Mira siap cite kat suami yang Mira nak masak Ayam Masak Kicap Mamak Style.. Terus suami gelak besar.. Rindu nak makan Nasi Kandar ke.. Macam tau-tau pulak die..

 

Cakap orang, Encik Suami pun sama.. Balik je terus masuk dapur dan tanye mana lauk ayam masak kicap tu..

 

Aikk.. Die pun tak sabar nak makan ke.. Alhamdulillah… Nasib baik jadi buat.. Kalau tak kempunan pulak..

 

Syukur sangat sebab Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style ni memang menjadi. Mira alter sikit ikut kesesuai selera suami dan MIra sendiri tapi still sedap tau..

 

Mira masak juga Kobis Goreng Mamak Style as well to accompany Ayam Masak Kicap Mamak nie.. Alhamdulillah.. Sedap as well tapi pedas sikit even masuk 1 je Cili Kering..

 

 

Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style Penang : Alhamdulillah sedap menjilat jari…

 

Resepi ni Mira ambil dari blog MamakHaji tau.

 

Kalau ikuti few blog masakan, Mamak Haji nie kira popular and that is one of the reason kenapa Mira pilih resepi nie.

 

Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style Penang : Bahan-Bahan:

 

Bahan A

  • 1 ekor ayam (1.7kg – 1.6kg) dipotong 16 .
  • 1 tsp Serbuk Kunyit
  • 1 tsp Garam

 

Resepi Asal :

Prepare Bahan A. Masukan serbuk kunyit 1 tsp dan garam 1 tsp.

 

Gaulkan rata dan goreng sehingga separuh masak. Kalau gunakan ayam kampung tidak perlu digoreng kerana isi ayam kampung berkeadaan kental.

 

Cara Mira :

Mira pun gaulkan garam dan serbuk kunyit as well tapi Mira goreng gunakan Airfryer. Suhu 180C to 200C. 15 minit pertama untuk masak bahagian atas dan after that terbalikkan dan masak lagi another 15 minit.

Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style Penang

Kiranya Mira memang goreng garing terus guna airfryer. Nak sihat, tu sebab guna airfryer.. Tak nak extra minyak masuk dalam ayam nie.

 

Ayam ni mummy dah potong kecik-kecik so Mira layan je la. It is best if ayam ni besar-besar plus skin jangan buang. So bila masak nanti, isi dalam die very soft in the inside bila makan.

 

Even guna Airfryer pun still ada banyak minyak yang keluar dari ayam tu tau. Tapi Mira tak buang kulit tau. Ayam tu masak dengan original minyak dari kulit die. Nak makan nanti pandai-pandai la asingkan yer..

 

Bahan B (Bahan Tumis)

  • 3 kuntum bunga lawang,
  • 1 inci kulit kayu manis,
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 batang serai yang telah di ketuk.
  • 3 Biji bawang besar (dikisar halus)
  • 2 tsp Pes Bawang Putih dan Halia

 

Penerangan :

Kisaran bawang dengan ratio 1:1 dengan air. Jangan terlalu cair. Tujuan bawang merah ialah untuk mendapatkan kuah.

 

Sekiranya anda tidak mahu terlalu berkuah anda boleh kurang jumlah bawang merah. Kegunaan bawang merah dalam masakan resipi nasi kandar adalah unik.

 

Air bawang digunakan sebagai kuah. Dengan sebab inilah kuah lauk nasi kandar pekat likat.

 

Pes Bawang Putih dan Halia. Harap anda telah mahir dalam penyediaan pes bawang putih dan Halia ini.

 

Untuk masakan ini, satu biji bawang putih dan 3 inci halia sudah memadai. Sekiranya anda telah sedia ada pes ini gunakan 2 tsp.

 

Bahan C (Bahan Penambah Rasa)

  • 1 tsp serbuk lada hitam.
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram.
  • 1 sudu besar sos cili.
  • 1 tsp air limau nipis.
  • 1 tsp Jintan manis.
  • 1 tsp Jintan Putih.
  • 1/2 sudu kecil (tsp)serbuk kas-kas ( dikecualikan).
  • 1 sudu besar (tbsp) serbuk cili ( boleh kurangkan mengikut kepedasan anda ingin).
  • 2 sudu besar (tbsp) rempah kari Daging.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) garam masala.
  • Garam , Gula secukup rasa.

 

 

Penerangan :
Kicap ini ada beberapa jenis seperti kicap cair, kicap manis lemak, kicap pekat mee dan juga kicap pekat karamel. Anda gunakan kicap Mee Yakin.

 

Ia punyai rasa dan kemasinan yang moderate). Kehitaman masakan terpulang pada cita rasa anda.

 

Kalau boleh kurang garam dalam masakan kerana ia akan memekatkan perederan darah dalam tubuh badan dan membantu kolestrol terbentuk.

 

Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style Penang : Cara Penyediaan

 

1. Panaskan minyak, masukkan serai yang telah diketuk, serdehanaka api dapur dan tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.

 

Apabila naik baunya, masukkan pes bawang putih halia sehingga baunya naik. Segera masukkan kisaran bawang sehingga baunya naik.

 

Cara Mira : Mira akan blend kering kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Sebab tak best pula kalau tergigit nanti. Hilang mood makan.

 

So lepas masukkan serai tu get ready bahan kisar tu. Make sure paste bawang putih halia dah tersedia.. sebab bila dah blend, die jadi cepat masak.. tak nak la hangus kan..

 

Then masukkan paste bawang putih halia dan diikuti kisaran bawang.

 

Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style Penang

 

 

2. Masukan semua bahan-bahan C seperti di atas dan biarkan kuahnya didih. Masukan ayam yang telah goreng separuh masak.

 

Kecilkan api dan biarkan selama 10 minit – 15 minit di masak. Biasanya daging ayam yang telah masak boleh tentukan dengan bahagian urat peha ayam mula gelembung dan cuba putus dari tulangnya.

 

Resepi Ayam Masak Kicap Mamak Style Penang

 

Cara Mira : Mira blendkan Jintan as well. Serbuk Cili tu Mira skip sebab dah guna serbuk kari kan.. tak nak pedas sangat pulak nanti. Mira add on Daun Kari dan Cili Hijau. Garam Masala pun tak ada so guna garam biasa jer.. hihihi

 

 

3. Rasa kemasinan. Kerana kicap dan sos tiram yang digunakan biasanya mempunyai kemasinan yang berlainan mengikut pembuat.

 

Sekiranya kurang masin tambahkan garam. Kalau anda terasa masin anda boleh gunakan gula atau serbuk perasa untuk mengurangkan kemasinan.

 

Cara Mira : Mira add in kicap manis tuk dapatkan lemak kicap tu dan manis dari kicap tu as well. So kurang la gunakan gula. Ada juga yang suke letakkan cili kering as well. So terpulang la yer..

 

4. Tutup api dan masukan perahan air limau 1 sudu kecil . Keluarkan masakan dan hidang dengan taburkan bawang goreng.

 

Hidangan telah sedia. Kanak-kanak amat gemarkan resepi ini. Untuk kanak-kanak pastikan minyak dan kepedasan perlu dikurangkan.

 

Cara Mira : Mira taburkan sekali daun ketumbar.. Wangi skit.. Nak ikutkan nak campak masuk dalam masakan tapi takut rasa jadi lain so buat hiasan dan ambil bau sahaja..

 

Selamat Mencuba yer..