5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang daripada Osteoporosis ?

Perlu ke kita Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang ni ? Siapa yang perlu pelihara dan sembuhkan tulang mereka ? Ubat-ubatan kan ada, so jumpa doktor dan minta ubat je kan senang. Kenapa nak susahkan diri.

 

 

Pelihara dan Sembuhkan Tulang

 

Mungkin ni antara soalan yang berlegar di kepala anda bila membaca topik hari ini.

“Pelihara dan Sembuhkan tulang secara Semulajadi – Natural Bone Healing”

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Keretakan Tulang atau Bone Fracture membawa kepada Osteoporosis

 

Tulang Retak? Oooppsss.. Bone fracture.. Sekarang ramai yang faham jika guna bahasa mat saleh nie. Kita pun tak tahu kita alami ke tak unless apabila always sakit, then pergi ke hospital dan menjalankan pemeriksaan X-ray.

 

Siapa yang mahu keretakan tulang ini perlaku kan. Tiada siapa mahu dan tiada siapa yang minta.

 

Tapi budak-budak zaman sekarang, nak-nak umur 2 tahun ke atas, panjat-memanjat tu aktiviti harian dan agenda utama. Tak reti duduk diam. Baru dapat kaki la katakan.

 

Asalkan jumpa tempat untuk dipanjat, terus dipanjatnya. Siapa jadi mangsa? Ibubapa la kan, tak pun si penjaga. Panjat, lepas tu lompat! Alhamdulillah.. sihat dan aktif anak-anak mama..

 

kanak-kanak suka memanjat

Tapi sakit tau bile kene panjat ni. Nak-nak anak yang super sihat. Tu penangan nutrisi ibu yang Super Best. Anak-anak sihat keutamaan kita. Tapi, Yang ibu-ibu ni confirm ke tulang kuat sentiasa?

 

Sekarang muda lagi. Boleh la dipijak dan dipanjat anak-anak. Kalau dah umur 50an nanti macam mana?

 

Kids Climbing
Kalau cucu tiba-tiba datang nak panjat-panjat badan. Tak kan nak marah-marah 😲. Kesian pulak budak umur 2 tahun ka. Thats why every important untuk pelihara dan sembuhkan tulang kita.

 

Tulang ni sakit ke? Aktiviti harian menyebabkan tulang kita semakin menipis terutama bagi mereka yang tidak mengamalkan pemakanan yang baik.

 

Pemakanan yang tidak seimbang

 

Zaman sekarang ni semua pun nak cepat kan. Makanan pun jadi fast food. Ye la, dunia tanpa sempadan kan. Semua benda pun nak kejar.

 

Sampai anak-anak yang kita tak terkejar. Tau-tau dah besar je. Ini pedoman untuk diri ya. No matter how busy you are, kids need attentions.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Siapa yang terdedah kepada keretakan tulang ni?

 

Sebenarnya semua orang pun terdedah kepada keretakan tulang (osteoporosis) tapi yang paling utama adalah wanita yang bakal memasuki zon monopause.

 

Kenapa mereka sangat berisiko? Kerana perubahan hormon di dalam badan, di mana hormon estragen berkurangan dengan mendadak.

 

Selain mereka, siapa lagi yang berisiko?

 

1 di dalam setiap 2 wanita (50% of women) dan 1 di dalam setiap 5 lelaki (20% of men) berisiko mengalami keretakan tulang atau tulang patah , juga dikenali sebagai Osteoporosis.

 

Pengambilan alkohol dan amalan merokok antara punca utama terjadinya keretakan tulang atau tulang patah (Osteoporosis).

Risiko tulang rapuh

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang

 

Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang ini perlu diambil perhatian even before kita didiagnosis mengalami keretakan atau kerapuhan tulang (osteoporosis).

 

Jika kita pelihara dan menjaga kesihatan tulang sejak awal lagi, peluang untuk mendapat keretakan atau kerapuhan tulang (osteoporosis) ini mungkin lebih rendah.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang  :

Bagaimana nak pelihara dan sembuhkan tulang?

 

Kita boleh memelihara dan menyembuhkan tulang kita dengan  memastikan kita amalkan Bone Healing everyday starting from now. Tak kira lah tulang dah retak atau belum, Bone Healing activity ni sangat penting.

 

Hari ini kita akan kupaskan 5 cara untuk Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang atau Bone Healing secara semulajadi.

 

Ni kiranya seperti aktiviti untuk maintain tulang kita sentiasa sihat dan kuat! Salah satu Bone Healing atau Penyembuhan Tulang ni melalui diet yang betul. Bukan diet nak kurus yer. Pemakanan yang seimbang untuk pembentukan tulang.

 

 

1. 5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :  Bone Building Diet.

 

Tulang sangat-sangat perlukan minerals terutama Kalsium dan Magnesium. Kalsium ni komposisi utama tulang so memang confirm kita perlukan Kalsium.

 

Kekurangan Kalsium Punca Utama yang menyumbang kepada keretakan tulang dan kerapuhan tulang also known as Osteoporosis.

 

So sangat-sangat penting Diet yang Full of Calcium Rich atau Pemakanan yang tinggi kandungan Kalsium. The BEST Calcium Rich Food ada banyak. Mira tolong senaraikan di sini disamping gambar yang Mira berikan.

 

Sumber semulajadi Kalsium dan Magnesium

 

Sayur-sayuran Hijau yang berdaun aka Green leafy vegetables dan buah-buahan
Contoh :Broccoli, Bayam, Kale, Asparagus, blackberries, papaya, oranges.

 

Ikan atau sumber tenusu.
Contoh: Sardines, Raw Milk, yogurt, cheese, tofu pun ok. Susu yang dipastur tak masuk list yer. Sebabnya susu yang dipastur pada suhu tinggi, kandungan mineral dan protein dah rosak.

 

Kekacang
Contoh: Badam, Black Beans, pumpkin seeds, baked beans, kidney beans.

 

Makan makanan berkalsium sangat penting TAPI nak pastikan ia diserap masuk dalam badan kene make sure these 3 things..

  • Ada sumber Magnesium
  • Ada sumber Vitamin D3 atau pancaran matahari
  • Ada sumber Zinc, Vitamin C as research showed sumber-sumber di atas sangat membantu proses pemuliharaan tulang dalam badan.

 

 

2. 5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Bone-Healthy Supplement

 

As suggested dalam Tips No 1 tadi Pemakanan Seimbang mengandungi unsur Kalsium sangat-sangat penting untuk memiliki tulang yang sihat. Tapi selain Kalsium, Vitamin D sangat-sangat diperlukan juga.

 

Kajian mendapati mereka yang mengalami keretakan tulang kebanyakan mengalami kekurangan Vitamin D.

 

Akibat Kekurangan Vitamin D

 

Vitamin D ni kalau nak dapat senang jer. Sebab pancaran matahari yang menyumbang kepada unsur Vitamin D nie.

Tapi kepada yang takut Sunburn, boleh la ambil supplement Vitamin D. Ada banyak dijual. Ada yang ambil sehingga 5000 IUs, 2 kali sehari selama 3 bulan semasa dalam proses penyembuhan.

 

Sumber Vitamin D

 

Tips kedua ini adalah mendapatkan makanan tambahan jika pemakanan anda tidak membekalkan nutrient yang secukupnya.  Mira ambil Ostematrix. So memang dah ada dah Kalsium, Magnesium dan Vitamin D3. Tak perlu risau dah.

 

Yang bekerja dalam office tu, agak-agak lenguh-lenguh leh la ambil angin kat luar dan ambil sekali Vitamin D ye. Aktiviti berjalan pun exercise yang bagus untuk dapatkan tulang yang kuat.

 

Elakkan duduk lama-lama k. Pancaran Matahari ni pun ada keburukannya. Menurut kajian 90% daripada punca Kanser Kulit berpunca dari Exposure yang melampau terhadap cahaya matahari. Bahaya kan..

 

Selain Kalsium, Magnesium dan Vitamin D, Minyak ikan atau Minyak Omega 3 juga sangat membantu. Minyak Omega 3 atau Fish Oil ini dapat mengurangkan keradangan atau inflammation.

 

Bila kita sakit, punca utama adalah keradangan yang berlaku di dalam badan. Keradangan tu macam mana? Macam bengkak. Bila dalam dah sakit dan membengkak, kita nampak la kesannya pada kulit atau nampak la benjolan.

 

Omega 3

 

Jadi pengambilan Omega 3 dapat membantu mengurangkan keradangan dan mempercepatkan proses penyembuhan. Mira ada tulis macam mana Omega 3 ni bertindak dalam posting sebelum ini. Boleh baca di sini.

 

Last but not least, makanan superfood yang hijau seperti spirulina, chorella dan alfalfa serta tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan yang bersifat alkali juga membantu dalam proses penyembuhan tulang.

 

Tak semestinya bila tulang dah retak baru nak cari ubat. Prevention is better than cure.

 

Kita pun tak tau kondisi tulang kita sekarang.Ada berani tak pergi hospital dan check ketumpatan tulang?? Y

 

ang berani tu boleh la pergi buat dan pastikan kedudukan tulang anda. Tumpat atau tak. Ada potensi Osteoporosis ke tak.

 

 

3.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Natural Physical Theraphy

Tips No 3 ni ialah berdiri pada platform yang bergegar tu. Study menunjakkan aktiviti ni dapat menambah ketumpatan tulang.

 

Dengan hanya berdiri selama 20 minit, 3 kali sehari, secara semulajadi, ketumpatan tulang bertambah. Tapi dengan syarat, kena amalkan pemakanan yang betul ya.

 

Mesin Gegar membantu meningkatkan ketumpatan tulang

 

Mesin ni bukan untuk kurus je tau.Tapi memang boleh kurus ke diri atas tu??? Hahahahha.. tak ku ketahui. Tapi derdiri atas mesin ni boleh buat tulang kuat tau!

 

Sumber Kalsium, Magnesium, Vitamin D serta pengambilan Vitamin C dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan. Vitamin C membantu badan kita menghasilkan kolagen yang sangat berguna untuk pembentukan sel tisu baru.

 

Dalam keadaan sihat, kalau duduk je, boleh membuatkan tulang anda lemah. Aktiviti melompat juga dapat membantu dalam menambah ketumpatan tulang sebanyak 0.5%. Kalau nak lebih lagi, lompat setinggi yang boleh dari aras lantai tau. Ni berdasarkan kajian. Yang tak ada masalah keretakan tulang boleh la amalkan ya.

 

 

4.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Essential Oils

Essential OIl untuk pemeliharaan dan penyembuhan Tulang

Lepas ni sape-sape yang jual Essential Oil ni leh la promote tentang kebaikan Essential Oil untuk tulang ya. Antara 3 Essential Oils yang paling powerful dalam proses penyembuhan keretakan tulang ialah :

  1. Cypress Essential Oil
  2. Fir Needle Essential Oil
  3. Helichrysum Essential Oil.

 

Boleh try nanti tau. Campurkan ketiga-tiga essential oil nie dan sapukan pada permukaan tulang yang alami keretakan tu sebanyak 5 ke 6 kali sehari.

 

Cypress Essential Oil ni bagus untuk memperbaiki menyaluran darah dan mempercepatkan proses penyembuhan. Fir Needle Essential Oil membantu dalam memperbaiki tulang dan Helichrysum Essential Oil bagus dalam memperbaiki tisu-tisu yang rosak disebabkan oleh sifat anti radang dan terdapat unsur-unsur antioksida.

 

So nanti try la cari ketiga-tiga Essential Oil ni ya. Mungkin ada seller yang boleh tonjolkan diri as well. 🙂

 

 

5.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Acupuncture

Pemeliharaan dan Menyembuhan Tulang dengan Akupuntur

Berdasarkan kajian ke atas Perubatan Traditional China yang telah diterbitkan di dalam Complementary Therapies in Medicine, akupuntur ni dapat membantu mempercepatkan penyembuhan keretakan tulang.

 

Ini telah dibuktikan dalam kajian ke atas tikus dan kajian ini telah diterbitkan di dalam Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

 

So cukup 5 dah cara untuk kita memelihara dan menyembuhkan tulang. We never knows yang tulang kita tercedera atau tidak melainkan kita mengalami kesakitan yang amat sangat.

 

Waktu tu mungkin dah teruk so make sure tulang kita sentiasa sihat dan kuat ok.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Alternative dan Cara Saya

 

Ni cara Mira. Lain orang lain caranya. Bagi Mira budget main peranan as well. Mira tau Collagen sangat bagus untuk tulang tapi collagen yang Mira aim nak ambil tu yang confirm quality BEST walau rasa tak berapa nak best, agak mahal.

 

So Mira ambil alternative lain yang insyaAllah membantu tulang Mira. Sementara tengah usaha nak dapatkan Collagen. Hehehhehhe.. Impian ku letakkan tinggi tau.

 

Mira amalkan pemgambilan Ostematrix, Energizing Soy Protein, Omega Guard dan Vitamin C. Ni semua untuk support badan Mira, bukan setakat tulang je.

 

Mira ni menyusukan anak so Mira nak pastikan kandungan nutrisi Mira sentiasa cukup dan anak pun dapat effect yang marvelous.

 

Ostematrix mira memang dah lengkap dengan Kalsium, Magnesium serta Vitamin D. So tak perlu pening-pening nak make sure semua bahan ada dalam pemakanan Mira.

 

Lagi pun belum tentu kita dapat semua khasiat makanan sebabnya cara kita masak pun sangat main peranan. Kan susu yang berkhasiat menjadi risiko kepada osteoporosis kerana dipastur pada suhu tinggi.

 

Anda nak dapatkan Vitamin atau makanan sampingan yang sama seperti Mira ?

Boleh click dan beli terus dari link atau gambar di bawah ini ya.

 

 

Shaklee Creating Healthier Life

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Nak beli pada harga lebih Murah ?

 

Jom joint Mira dengan menjadi ahli Shaklee.

Boleh beli pada harga ahli dan anda yang minat berbisnes pun dah terus boleh share experience anda setelah menggunakan produk yang terbaik ini.

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

1 thought on “5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge