download 2 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan ?? Mira dulu pernah cuba herba yang selalu ada di rumah. HALBA. Boleh ke ??  Mula-mula dulu Mira pun tak percaya tapi try juga la..

 

Untuk para ibu yang ada masalah susu drop atau dalam usaha untuk menambah susu badan, boleh la cuba ya. Ini salah satu cara yang Mira dah cuba dan Alhamdulillah berkesan.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Nie rupa Halba untuk yang still confuse bagaimana la rupa si Halba nie..

 

Halba nie juga dikenali sebagai Funegreek. Mira dulu masa nak try masak vegetarian bukan main lagi pening kepala apa la maksud Funegreek nie. Rupanya halba. Daun Funegreek nie antara yang digunakan dalam masakan vegetarian India.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

 Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Ingatkan Halba nie untuk masakan jer.

 

Yes.. Mira ingatkan Halba nie just guna untuk masak je tapi rupanya banyak fungsi-fungsi yang lain. Banyak resepi masakan masyarakat Timur yang menggunakan Halba sebagai rempah sampingan contohnya masakan Kari.

 

Halba pun ada je digunakan oleh masyarakat Melayu untuk masakan Asam Pedas tau. Tapi jangan letak banyak-banyak, nanti pahit pula.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kegunaan dan Fungsi Halba

 

Terapi Ayurveda dari India menggunakan Halba unutk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Selain India, masyarakat China dan Arab turut menggunakan Halba sebagai penawar kepada diabetes dan hyperkolesterol.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pelbagai fungsi Halba

 

Halba juga dipercayai boleh membantu mereka yang mengalami masalah gangguan saluran pencernaan contohnya kekembungan, batuk, sakit tekak serta untuk menyejukkan badan apabila ulser dan rongga mulut mula timbul.

 

Selalu kita nampak orang India nie rambut mereka tebal-tebal kan. Genetik ialah salah satunya tapi masyarakat India juga mengamalkan campuran yogurt dan halba sebagai perapi rambut.

 

Halba juga turut digunakan dalam perubatan Cina untuk merawat masalah mati pucuk. Bahkan bapa perubatan Yunani, Hippocrates turut menggunakan halba untuk rawatannya.

 

Banyak rupanya fungsi Halba nie. Nie berdasarkan bacaan Mira. Mira just amalkan Halba nie untuk jangkamasa yang pendek saja sebab tak serasi dengan badan.

 

Penggunaan halba untuk memperbanyakkan susu badan nie memang merupakan petua traditional dan mengikut bacaan Mira jika ada yang terkena cirit-birit bila mengamalkannya, perlu dikurangkan dosage. Kira macam dah terlebih la tu.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Pengalaman Minum Air Rebusan Halba

 

Mudah sangat rupanya nak gunakan Halba nie. Just rebus bersama teh herba atau rebus kosong pun boleh. Mira pun dah cuba dan berkesan juga la…

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Tapi pengambilan halba nie Mira tak boleh nak teruskan sebab sejak amalkan minum air rebusan Halba nie, Mira sering kena sakit dada. Ada juga yang advice Mira campurkan serai tapi still rasa sakit tu ada.

 

Badan Mira nie sejuk dan banyak angin so bila ambil air rebusan halba berturut-turut, sakit dada tu memang akan datang. Lepas stop pengambilan air rebusan halba ni, Alhamdulillah dah tiada sakit dada lagi. 🙂

 

Dari anak dara dulu lagi MIra nie memang tak boleh nak ambil atau consume any makanan atau minuman yang bersifat sejuk. If consume lebih, dada Mira tend untuk rasa sakit dan badan rasa very weak. So sadly i have to discontinue projek minum air rebusan halba.

 

Tapi tu tak halang Mira untuk gunakan halba dalam masakan. And just got to know yang letakkan halba dalam masakan asam pedas pun best tau !! Mira memang akan letak halba dalam masak asam ever since Mira tau bout this.

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Terpaksa dan Terus Jatuh Cinta

 

So lepas Halba dah confirm Mira tak boleh amalkan daily basis, Mira stop consume it and amalkan pemakanan yang doktor sendiri recommend pada Mira. Pemakanan yang macam mana ?? Stay tune tau..

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Doktor agree dan sarankan

 

Yup.. Doktor yang agree untuk Mira consume Set Berpantang by Shaklee ni ialah Dr Madhulika, doktor pakar sakit puan di Manipall Hospital yang Mira consult. She is an Indian doctor originated from India tapi pandai berbahasa Malaysia. A very good doctor.

 

download 1 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Dr Madhulika

 

Bila Mira nak dapatkan set berpantang, the 1st person Mira bagi tau for sure suami dan suami yang advice Mira untuk minta pendapat Doktor Madhu since Dr Madhu kan Gyne.

 

 

Mira siap bawa buku panduan yang lengkap dengan details on content dan nutritional facts tentang produk tu. Tak nak la ambil masa doktor lama-lama so kita supply with strong and enough info.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Energized Soy Protein, ESP by Shaklee.

 

The 1st item yang doktor terus agreed was on Energized Soy Protein, ESP by Shaklee. It is a soy base protein actually. Very fine and sedap. Manis-manis buah which sugar content originated from the soy itself.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Kebanyakan orang tidak dapat mengekalkan tenaga atau stamina mereka sepanjang menjalani kehidupan seharian. ESP ni dapat bantu mempertingkatkan tenaga dan stamina kita.

 

Protein soya nie berasaskan tumbuhan dan mampu membekalkan tenaga lebih lama kerana paras glisemiknyer (GI) yang rendah which means kita kenyang lebih lama.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pengekalan tenaga yang lebih panjang tempohnya

 

Indeks Glisemik (GI) menunjukkan kesan makanan ke atas gula darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat menyebabkan paras gula dalam darah naik mendadak dan kemudiannya menurun dengan pantas, menjadikan kita mudah letih, mudah rasa terganggu dan lapar.

 

ESP juga mempunyai tindak balas “turun-naik” tetapi ESP mempunyai indeks glisemik (GI) rendah. Apa kelebihan GI rendah ???

 

  • Paras gula darah dalam darah kekal stabil,
  • Membantu mengekalkan tenaga,
  • Mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama dan
  • Bermanfaat untuk mengurangkan berat dan mengekalkan kesihatan jangka panjang.

 

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh badan kita, seperti batu bata yang membina rumah. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Soy powder antarapilihan sumber protein masa kini

 

Mira tahu memang banyak produk berasaskan protein di pasaran tapi kenapa Mira pilih ESP by Shaklee ???

 

  • Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).

 

  • Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.

 

  • Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.

 

  • Membekalkan 9 asid amino.

 

  • Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

 

Perlu ke Protein ni ? Kan doktor dah confirmkan bagus tapi nak tahu kepentingan Protein kepada ibu menyusu dan wanita secara amnya ?? Click sini

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex works well with ESP

 

Kebetulan selepas berpantang bulan Ramadhan pula menyusul, dan experience tu yang buat Mira yakin sangat dengan ESP dan herba yang Mira just get to know which is Alfalfa. Mira ada share experience Mira berpuasa dan menyusu di bulan Ramadhan. Click sini and let me share my experience !

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Set Penyusuan paling Basic

 

Alfalfa nie merupakan sejenis herba. Boleh juga la nak dipanggil jamu. Tapi alfalfa yang Mira amalkan nie dalam bentuk capsule yang diperbuat daripada daun alfalfa yang organik.

 

Alfalfa bermaksud “raja segala makanan” dan ada sebab gelaran tersebut diberikan sebab ia sangat berkhasiat. Alfalfa mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah.

 

Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin.*

 

Memang boleh je kita beli Alfalfa nie coz memang ada jual die EON. Mira sendiri pernah jumpa di EON tapi tak beli pun. Mira pernah baca yang akar alfalfa nie mudah terkena jangkitan bakteria so memang tak berani la nak main beli jer.

 

Tapi memang berani tahap gaban bila beli dari Shaklee sebab kita tau semua produk Shaklee nie melalui kajian, ujian dan saringan oleh pihak Shaklee sebelum sampai kepada kita. InsyaAllah selamat.

 

Halal tu jangan cerita la. Memang Shaklee ada je beri sijil Halal yang dikeluarkankan oleh Jabatan Agama Islam Amerika sebab produk Shaklee yang masuk Malaysia semua dihasilkan di US.

 

Apa lagi kelebihan Alfalfa dari Shaklee nie ?  Kalau nak tahu, Alfalfa Complex adalah Shaklee Signature Formula yang asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada 1950’an.

 

Ditanam di kawasan subur, Antelope Valley, California, Shaklee menuai alfalfa semasa di puncak kematangan – semasa berumur 2 tahun, untuk memastikan penggunanya memperolehi kandungan nutrisi sebaik mungkin.

 

Selepas dituai, ia diletakkan untuk pengeringan di bawah udara segar dan sinar matahari panas California, dan Shaklee hanya menggunakan serbuk dedaun untuk menghasilkan tablet alfalfa.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex dan ESP is Basic Set Penyusuan

 

Basic jer ?? Yes. Alfalfa Complex dan ESP merupakan set paling basic penyusuan. ada 2 nie pun dah cukup baik tapi kalau nak maintain tulang, gigi dan system saraf yang lebih baik, Mira recommend ambil sekali dengan Ostematrix.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Feedback on Ostematrix

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Ostematrix untuk kekalkan kesihatan tulang dan gigi

 

Ostematrix nie Pil Kalsium yang juga memiliki kandungan Magnesium dan Vitamin D yang membantu badan menyerap Kalsium.

 

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh kita. Thats why amat penting untuk kita memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh kita membina tulang baru dengan pantas, tetapi apabila umur semakin meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina.

 

Hakikat inilah menjadikannya penting untuk kita membekalkan tulang  dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.*

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
makin lama makin ramai jatuh cinta dengan Ostematrix

 

Kalsium je ke yang tak cukup ke ? Actually Mira pun ada consume Pil Kalsium lain sebelum nie tapi lepas Mira try Ostematrix, terus jatuh cinta. Kesan die nampak sangat cepat. Baca Tanda-tanda kurang Kalsium dalam badan.

 

Apa pula fungsi Magnesium ? Magnesium membantu menghantar kalsium kepada tulang manakala Boron membantu boost metabolisme tulang.

 

Kehadiran Vitamin D pula merangsang penyerapan kalsium dan kehadiran Kuprum, Zink and Mangan mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.

 

Nie la keistimewaan Pil Kalsium by Shaklee yang juga dikenali sebagai Ostematrix. Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan, dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan.

 

10128 OsteMatrix chart MS 300x199 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Ujian penyerapan Kalsium dalam badan dalam tempoh 12 jam

 

Pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix® menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12-jam. Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

 

Ada masalah tulang. Ada 5 Tips untuk penyembuhan tulang di sini.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Omega 3 untuk kulit lebih sihat

 

Selain ESP , Alfalfa Complex dan Kalsium, yang Mira akan cadangkan juga ialah Omega 3 kepada para ibu. Omega 3 ni pun antara Vitamins yang Dr Madhulika advice  Mira untuk consume.

 

Bukan unutk Mira je tapi untuk kebaikan baby as well. Sangat baik untuk perkembangan minda dan penglihatan bayi tau. But effect yang paling Mira tak boleh lupa ialah more towards inner beauty of my skin.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Produk ni bukan untuk si ibu sahaja, tapi manfaat untuk baby pun sangat besar

 

Boleh baca kisah Mira rawat masalah kulit kering dengan Omega 3 nie sebagai salah satu element disamping ESP dan Vitamin lain. Boleh Click di Sini untuk baca lebih lanjut journey Mira dengan masalah kulit kering since mula pregnant.

 

Alhamdulillah setelah berkenalan dengan Shaklee, sikit demi sikit terlihat perbezaan pada kualiti kesihatan diri. Not only that, gaya hidup pun ada perubahan yang lebih positif.

 

Pengambilan Omega 3 nie pun dapat membantu untuk menurunkan berat badan. Bagaimana ?? Yang berminat nak tahu, cuba baca yang nie.

 

Not only that, yang concern dengan kualiti tulang pada usia lanjut, pengambilan Omega 3 juga sangat membantu mencegah Osteoporosis tapi kene la consume Pil Kalsium as well. Tak boleh bergantung kepada Omega 3 sahaja tau. Baca lebih lanjut di sini, 7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)

 

MIra faham dan Mira tahu banyak jenis Minyak Ikan yang terdapat di pasaran. Tapi kenapa nak kena pilih Omega Guard by Shaklee ??

 

Hari nie Mira kupas 3 sebab utama. Mira dah pernah tulis bout this previously as well actually.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard merupakan Minyak Ikan Berpekatan Tinggi

 

OmegaGuard membekalkan spektrum lengkap iaitu tujuh jenis asid lemak Omega-3 yang tulen. Ia biasanya ditemui secara semula jadi pada ikan kecil di habitat lautan dalam yang sejuk airnya.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard melalui process Penyulingan Molekul Berganda

 

Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ , ia menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar.

 

Selain tersingkirnya logam-logam berat seperti yang disebut tadi, penyulingan berperingkat ini mengurangkan bau dan rasa hanyir minyak ikan Omega 3 as well.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard dan Sahabat Laut

 

Produk Omega 3 atau Omega Guard yang dikeluarkan oleh Shaklee telah diiktiraf oleh Friend of the Sea®. Pengiktirafan ini menunujukkan Shaklee juga bertekad untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi sentiasa stabil dan tidak menjejaskan alam sekitar.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Set Lengkap Penyusuan merupakan Set Berpantang

 

Mula-mula dulu MIra ingatkan Set Berpantang Shaklee nie nak kena beli macam-macam. Rupanya Set Berpantang Shaklee yang lengkap merupakan Set Daily Essential yang ditambah dengan Ostematrix (Pil Kalsium) dan Alfalfa Complex.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Daily Nutrision Essential by Shaklee

 

Apa kandungan Set Berpantang Lengkap atau Set Lengkap Penyusuan nie? Set nie terdiri daripada Nutrisi penting yang melengkapi keperluan nutrisi asas kita dengan gabungan :

 

  1. ESP Soy Protein Isolate Powder,
  2. Vita-Lea®,
  3. OmegaGuard™ ,
  4. Sustained Release Vita-C PlusTM,
  5. B-Complex

 

dengan penambahan Ostematrix dan Alfalfa Complex, gabungan kesemua 7 item ini merupakan yang terbaik terutama untuk ibu berpantang dan yang berhasrat ingin menyusukan anak mereka sepenuhnya dalam tempoh 2 tahun.

 

 

Nutrisi Set Lengkap ini complete dengan 28 vitamin dan mineral penting, asid lemak omega-3, 14g protein setiap hidangan, dan 500mg Vitamin C semula jadi setiap hidangan.

 

Bukan itu sahaja, terdapat 8 jenis Vitamin B yang penting untuk kesihatan yang optimum, sumber kalsium, magnesium dan mineral lain yang membantu penjagaan dan mengekalkan kesihatan tulang.

 

Pek nutrisi penting ini membantu tubuh kita mendapat nutrisi asas berkhasiat yang ia perlukan untuk menyokong kesihatan badan yang optimum.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Ibu yang menyusukan anak ?? Yes ramai je yang tak ambil vitamin nie semua tapi nampak sihat jer.. Tau tak zat besi juga membantu badan kita menghasilkan enzim yang melawan free radical dalam badan ??

 

Kita duk bagi anak menyusu dan semua nutrisi penting dah disalurkan kepada anak melalui susu badan kita. So berapa sangat yang tinggal untuk kita ??? Renungkan..

 

 

Memang ramai yang mengatakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran je dah cukup tapi hakikatnya, mineral dan vitamin banyak terhapus semasa proses penyediaan makanan itu sendiri.

 

Proses membersihkan dan proses memasak. Pernah kan nampak orang yang dah potong-potng sayur then terus rendam ?? Pernah tak nampak deep fry. Suhu yang tinggi pun boleh menghapuskan Vitamin dan minerals. Ok la.. at least dapatla fiber.. to look at the positive side. 🙂

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ?? Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal nie sebagai Bukti.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

 

Rujukan :

  1. http://www.mingguanwanita.my/punyalah-banyak-khasiat-halba-eloklah-kaum-wanita-simpan-stok-1-kilo-di-dapur/
  2. https://www.hmetro.com.my/node/190161
  3. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/alfalfa-complex/
  4. http://www.shaklee.com.my/products/healthy-nutrition/ostematrix/

 

1 thought on “Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge