Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang
Chapati ooo chapati.. Sihat dan mengenyangkan..

 

Dah lama tak share resepi. Today rasanya nak share resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam jenis lembap-lembap gitew. Nak cakap kering pun tak boleh sebab tak kering sepenuhnya.. Just nice to eat with the chapati !

 

Kebetulan tengah hujan kan, dapat makan chapati ni panas-panas mesti best kan!

 

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Chapati dan Kuah Dhall

 

Normally Chapati nie kebanyakan orang makan dengan Kuah Dhall yang pekat. Memang best nak-nak kalau ada sambal tumis yang pekat tu. Boleh bertambah-tambah tau makan chapati nie.

 

I am not a Chapati lover..

 

Personally Mira bukan peminat Chapati but Mira still ingat my sister love it masa kecik-kecik dlu.

 

Tapi di Melaka ada satu tempat tu terkenal dengan Chapati dan kuah Kacang Poll. Betul ke eje nie ? hahahha.. masa kecik-kecik dulu abah pernah bawak, so Mira layan je makan.. dah tak ingat kat mana..

 

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Belajar buat Chapati

 

Marrying an Indian guy took me almost 4 years tuk belajar dan buat chapati nie.. hohoohoho.. lamanyer ambik masa. Jawapannya, bila teringin nak makan baru la belajar. Tu pun belajar dari internet.

 

Chapati di India lebih sedap

 

Husband Mira always travel and used to eat Real Chapati dari India. Lagi sedap katanyer so thats the reason kenapa Mira tak eager tuk belajar dan buat.

 

Akhirnya terbuka hati nak belajar buat..

 

Tapi disebabkan si kecik nie macam suke je makan roti, dan Chapati antara yang sihat untuk dimakan, so Mira pun google and buat sendiri. Alhamdulillah, menjadi dan dapat pujian.

 

Yang puji tu Mak mertua, bukan suami sendiri.. hihihihi.. Kira ok la tu kan.

 

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Dried Chicken Curry aka Kari Ayam ala Rendang

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang
Kari Ayam kering ala-ala Rendang.

 

Kari Ayam Kering ni kebetulan buat sebab bahan-bahan yang ada kat rumah tak mengizinkan Mira tuk buat rendang ayam. So lepas google, Mira decide untuk buat Kari ayam ala Rendang nie.

 

Rendang ayam jadi Kari Ayam…

Cuba cari resepi ayam tanpa lengkuas tak jumpa tapi jumpa resepi Kari Ayam ala Rendang nie dari blog yang trusted!

Nasib baik Mr Google ada tuk bagi resepi

Mula-mula ingat nak mintak mummy je masak tapi mumy said, u la masak today. So, ape lagi, sinsing jari and google la kan. Alhamdulillah menjadi and suami pun suka.

 

Bukan apa, husband Mira kan dah biasa makan kuah kari mummy masak, takut nanti makan kari Melayu rasa tak best pulak kan.. Tapi kire learning process la ni kan, mana tau dorang suke pulak kari yang Mira buat kan..

 

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Resepi Chapati yang Lembut

 

Resepi nie Mira ambil dari foodlikeammusedtomakeit. Mira tertarik untuk try resepi nie sebab writer ni tulis in details macam mana mak die buat roti ni dan rahsia kelembutannya.

 

Lagi pun husband Mira dah warning siap-siap, jangan buat chapati keras macam batu! hahhahahha.. belum apa-apa dah kene warning.

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Bahan-bahan yang diperlukan untuk Chapati :

 

Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah

  • 400g tepung atta / gandum
  • 1 sudu besar butter yang dicairkan atau ghee
  • l/2 sudu kecil garamtablespoons vegetable oil
  • 1/2 cawan tepung untuk menguli (jika perlu)
  • 250ml air panas

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Cara Menyediakan Chapati

 

Proses Menguli

  1. Masukkan 350g tepung atta dan garam dalam mangkuk. Masukkan minyak dan air panas dan kacau gunakan sudu ye. Panas lagi so kacau guna sudu dulu. Guna air panas ni antara tips untuk dapatkan roti yang lembut.

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang
Gambar dari penulis. Air panas, minyak dan tepung disatukan dan dikacau

 

2. Ambil lebihan tepung tadi dan gunakan untuk menguli. Uli sehingga adunan menjadi lembut dan letakkan tepung jika perlu.

 

Penulis nie kata uli mungkin sehingga 5 minit untuk dapatkan adunan yang lembut. Kemudian rehatkan adunan tadi selama 5 minit. Boleh tutup dengan kain atau terbalikkan je any bekas untuk tutup adunan doh kita tadi.

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang
Uli adunan yang dah dicampurkan tadi sehingga menjadi lembut. Letak tepung jika perlu

 

 

Teknik Menguli

 

3. Cairkan butter tadi dan kita dah sedia untuk membentuk chapati.

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang
Jom mula rolling chapati. Nie gambar owner resepi yer

 

4. Ambil sebahagian dari adunan doh tadi (dalam saiz 8cm diameter) dan kemudian roll menjadi bentuk bulat yang nipis.

 

5. Bila dah roll menjadi nipis, sapukan permukaan doh dengan sedikit butter atau ghee yang telah dicairkan dan gulungkan doh tadi seperti kita roll swiss roll.

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang
Rollkan adunan tadi membentuk bentuk bulat yang besar dan sapukan butter atau ghee yang telah dicairkan

 

6. Gulungkan doh yang dah disapu butter ke arah anda seperti dalam gambar penulis. Katanya seperti bentuk ular gitew..

 

7. Bila kita dah gulung memanjang, kita potongkan kepada 4 bahagian seperti dalam gambar yang penulis dah provide nie.

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang
Potong doh yang kita dah gulung memanjang tadi kepada 4 bahagian. Nie kiranya dah nak masuk final stage sebelum kita mula masak

 

Mira buat untuk kesemua doh yang ada dan kemudian baru Mira get ready tuk masuk the final stage sebelum start masak roti.

 

8. Kemudian lepas kita dah bahagi 4 doh yang kita dah gulung tu, kita ambil 1 dan tegakkannya. Then leperkan guna tangan dan membentuk bentuk bulat seperti dalam gambar nie.

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang
Doh yang telah do=ipotong, ditegakkan dan dipenyetkan membentuk bentuk bulat

 

9. Then kita roll lagi dengan penguli senipis yang boleh. Letak tepung untuk elakkan doh melekat pada penguli atau atas meja semasa proses ini ya.

 

Menurut penulis, roti yang tebal akan lambat masak dan kalau roti kita tak masak sepenuhnya, nanti akan ada rasa tepung yang tak masak masa makan. So pastikan uli sehingga betul-betul nipis.

 

 

Jom masak Chapati

 

10. Bila dah ready, kita dah boleh start masak Chapati nie. Boleh guna pan yang leper tu atau gunakan non-stick pan jer. Mira tak letak minyak pun masa masak chapati nie.

 

11. Letakkan doh yang nipis ke atas pan dan biarkan selama 5 – 10 saat sebelum terbalikkannya. Then lepas terbalikkan tu, tekan-tekan bahagian tepi roti yang akan mula mengelembung untuk memastikan ia masak.

 

Mira akan keep on terbalikkan Chapati till ada warna keemasan keluar. Penulis ada gitau yang roti ni akan masak dalam lebih kurang 1 minit yer. So jangan la biarkan je chapati tu atas kuali.

 

 

Video cara masak Chapati

 

Mira includekan video yang penulis ada berikan sebagai rujukan untuk cara memasak chapati nie. Semoga anda lebih clear macam mana nak masak nanti k.

 

Memang simple tapi for me, kalau nak belajar, we have to learn A to Z. Baru la dapat result yang lebih kurang sama macam yang sepatutnya. Nama pun belajar dengan bantuan En Google kan..

 

 

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Resepi Dried Chicken Curry aka Kari Ayam yang lembap-lembap gitew.

 

Resepi Kari Ayam ala Rendang nie Mira ambil dari blog Dapur Tanpa Sempadan. Resepi dalam blog ni memang boleh dipercayai sebab Mira dah pernah try few resepi.

 

Thanks yer kepada owner resepi. Minta halalkan resepi yer. Mira kongsikan di sini dan ada link ke blog tersebut jika nak tengok resepi-resipi yang lain.

 

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Bahan-bahan yang diperlukan untuk Kari Ayam ala Rendang :

 

Masakan Melayu selalu memang ada few parts.. Ada bahan menumis, bahan kisar dan bahan-bahan lain. So Mira bahagikan ikut urutan yer.

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Bahan Menumis

 

Nie bahan menumis yang penulis sediakan. Penulis pun ada gtau yang beliau tak masukkan daun kari. Mira pun masukkan la since daun kari belakang pintu je kan. Ku tak tau bile nak masuk so masuk je waktu menumis.. hihihi..

 

  • 3 biji bawang merah, hiris
  • 1 ulas bawang putih, hiris
  • 1 kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih

 

Selalunya kalau mummy (my mother in law) buat dried curry, banyak kayu manis yang mummy letakkan.

 

Tapi Mira ikut je resepi nie sebab baru nak buat kan. Rempah-rempah tu semua Mira blend kering sebab suami prefer kalau hancur.

 

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Bahan Kisar dan Bahan-bahan yang lain

 

Bahan kisar yang diperlukan ialah (*dikisar halus) :

  • 3 camca besar cili kisar
  • 8 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 3 biji buah keras*

 

Bahan-bahan lain yang diperlukan untuk kari ayam ala-ala rendang nie ialah

  • 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging, bancuh dengan 1/2 cawan air
  • 800 gram ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
  • 2 helai daun kunyit, hiris halus (Mira add in daun limau purut as well 🙂 )
  • 2 keping asam gelugor
  • 800 ml santan
  • 3 camca besar madu (Mira guna gula)
  • Garam secukup rasa

 

Resepi Chapati yang lembut dan Kari Ayam ala Rendang :

Cara Penyediaan Kari Ayam ala Rendang

 

1.Panaskan minyak dan tumis bahan menumis. Macam Mira inform tadi, Mira masukkan as well daun kari waktu menumis. Kalau ada yang prefer yang nak letak lepas masuk ayam pun boleh.

 

2. Tumis bahan tumis hingga naik bau. Then Mir masukkan cili kisar dan bahan kisar yang lain.

 

Mira masukkan cili kisar dahulu sebabnyer MIra memang masak dengan minyak yang kurang so nak bagi cili tu masak betul-betul so MIra masukkan cili kisar dahulu dan diikuti bahan kisar yang lain.

 

3. Bila semua dah garing, boleh la masukkan rempah kari. Penulis advice tuk bancuh serbuk kari dengan air dulu. Tapi sebab dari dulu mak Mira ajar masukkan jeserbuk kari tu so dah terbiasa.

 

Bancuhkan lebih baik tuk elak rempah tu berketul-ketul kot. Then masak hingga terbit minyak ya.

 

4. Bila minyak dah terbit, dah boleh la masukkan ayam kita dan masak sehingga ayam tu kecut. Mira add in air sedikit waktu nie.

 

5. Bila ayam dah kecut, masukkan pula santan dan asam gelugor (asam keping). Then masuk la garam dan madu. Mira guna gula je sebab madu dah habis. Bila agak-agak kuah tu dah mengering, Mira masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau.

 

Masa ni la bau ala-ala rendang tu datang. Mengancam.

 

Jangan lupa try tau. Memang sedap. Kebetulan MIra pun memang nak buat chapati so bila ada kari ayam nie, hmmmm terus membuka selera tuk makan chapati. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge