20180806 171813 1088x816 - Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap ni base on eperience Mira dan rujukan as well.

Baru semalam makan Nasi Lemak tapi teringin pula nak makan Nasi Lemak yang simple macam kat kampung-kampung dengan sambal yang sedap, just like the one mak used to make.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Nasi Lemak dengan daun pisang sangat mengancam! Aroma yang Best Giler..

Since kahwin, cara masak sambal Mira dah lain sikit since Suami dan keluarga mertua sangat menjaga pemakanan mereka. Terkejut giler dorang dulu masa first time Mira masak sambal.


Sambal banyak minyak


Sedap tu memang sedap tapi dorang terkejut paling dasyat sebab banyaknyer guna minyak! Since then, Mira masak sambal with less minyak and less cili. Memang la lain rasa die tapi nak jaga kesihatan kan.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Suami Mira dan parents in law memang takut tengok minyak yang banyak kat dalam sambal nie.. hihihi

After years, tetiba rindu nak masak dan makan Sambal Tumis yang mak pernah ajar dulu. So today will be the day Mira buat the same type of sambal with Nasi Lemak yang simple tapi sedap.

.

Bukan apa, banyak minyak tu nak make sure sambal tu garing. Cili lebih pula nak buat nampak macam betul-betul sambal. Tak la pucat warnanya dan mengancam rasanya.


Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Nasi Lemak

Nasi Lemak sendiri memang ada macam-macam style dan rasa. Pernah je dulu mak buat nasi lemak dengan halba, bawang dan letak serai pun pernah. I did the same. Try a lot of type of nasi lemak recipe termasuk yang letak rempah.

But for today Mira kongsikan Resepi Nasi Lemak yang simple dan sedap. Normally Nasi Lemak macam ni kita jumpa being pack dengan daun pisang kat kampung-kampung.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal Sedap

Resepi nie Mira buat base yang mak ajar tapi dengan cara yang berbeza. Cara ni Mira ikut dalam blog Azie Kitchen. Nasi Lemak yang jadi memang sedap dan nampak putih. Tak la kekuningan macam yang selalu Mak, Mertua dan Mira selalu buat.

Mira ikut dalam blog Azie Kitchen. Nasi Lemak yang jadi memang sedap dan nampak putih. Tak la kekuningan macam yang selalu Mak, Mertua dan Mira selalu buat.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap

Resepi Sambal pula base on apa yang Mak ajar dulu tapi Mira letak juga yang blog Azie Kitchen ajar which more simple. Mira buat penambahan as off yang mak ajar dlu.

Enjoy the Recipe and Nasi Lemak with Sambal yang Sedap 🙂

Resepi Nasi Lemak

Bahan-bahan :

Beras
Santan
Daun Pandan
Halia
Garam
Air
Gula (jika suka)

Cara Penyediaan:

1. Mira sediakan dulu santan untuk Nasi Lemak. Sukat dan letak tepi siap-siap. Penggunaan cecair selalunya ratio dia 1:1 unless kalau guna beras basmathi.

2. Sukat santan yang dah diparut dan diperah santannya. Hari ni Kita akan tanak Nasi ni dengan air biasa dahulu then dah masak baru kita letak santan. Thats why perlu sukat betul-betul. Warna Nasi yang jadi nanti akan lebih putih dan cantik bila guna cara Kak Azie Kitchen ni.

3. Tanak nasi seperti biasa dalam periuk nasi bersama hirisan halia, simpulan daun pandan serta garam.

(Boleh add gula kepada sape-sape yang suka and minyak bijan as well. Ni mak pernah ajar dulu tapi Mira tak buat kali ni.)

Normally kalau kita masak nasi biasa, 3 cawan beras menggunakan 3 cawan air. Nasi lemak ni Mira masak dengan 3 cawan beras ditambah dengan 1 1/2 cawan air biasa dan dibiarkan masak bersama bahan-bahan yang lain. Kita akan masukkan 1 1/2 cawan santan kemudian.

4. Bila nasi masak je, terus masukkan santan yang kita dah sukat tadi dan kacau. Tutup periuk dan masak balik nasi tadi dalam periuk nasi. . Boleh refer Video yang kak Azie Kitchen sediakan nie yer.. Just in case 🙂

Resepi Sambal

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
Nasi Lemak bersama Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan :

Cili kisar (Cili kering direbus dan dikisar)
Bawang Besar/ Bawang Kecil
Bawang Putih
Ikan Bilis
Belacan (jika suka)
Udang Kering (jika suka)
Hirisan bawang (jika suka)
Air
Air asam Jawa
Garam
Gula

Cara Penyediaan :

1. Mira akan rendam 1 mangkuk ikan bilis as yang mak always buat. Mayb untuk lembutkan ikan bilis dan kembangkan dia. Air dia jangan buang. Nanti kita masukkan dalam sambal kemudian.

2. Blend bawang putih + bawang kecil atau bawang merah. Mak selalu cakap kalau nak sambal sedap, letak udang kering. Boleh juga letak belacan.

Normally kalau takde belacan Mira ganti dengan udang kering tapi today both pun Mira masukkan. Ikan bilis je Mira tak blend bersama bawang today sebab ada udang kering dan belacan.

3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang dah dikisar tadi sehingga garing. Kali ni banyak juga minyak yang Mira gunakan sebab teringin nak makan sambal macam mak buat dulu.

Sambal ni kalau kita guna banyak minyak memang cepat masaknyer. Both bawang dan cili jadi mudah garing aka pecah minyak.

4. Bila bawang dah garing, masukkan cili kisar pula. Masak lagi sehingga pecah minyak dan masukkan gula. Lepas masukkan gula, Mira sediakan dan masukkan air asam jawa.

Gula akan menyebabkan warna sambal tadi jadi lebih gelap. Ada juga yang suka guna gula melaka atau gula merah untuk naikkan warna sambal. 

Kacau sambal tadi, Memang agak kering sebab both cili dan bawang dah garing. Air asam jawa pun tak mencairkan sangat sambal tadi, especially kalau guna asam jawa paste.

5. Kemudian masukkan ikan bilis bersama air rendaman tadi. Lepas letak ikan bilis dan air rendaman ikan bilis tu, sambal akan jadi lebih cair. Mira masukkan sekali hirisan bawang untuk memeriahkan lagi sambal.

6. Masukkan garam dan rasa. Masak sehingga mencapai kepekatan sambal yang korang suka dan rasai sambal tu. Bila semua dah cukup, tutup api dan dah boleh hidang.

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap :

Rajin makan sambal masa mengandung dulu


Mira masa mengandung dulu memang giler makan sambal dan tak leh nak makan kari sangat. Both pregnancy pun macam tu. Normally Sambal Paru, Sambal Udang, Sambal Sotong or Sambal Ayam.

Jarang sikit masak sambal sebab tak ramai minat makan sambal dan suami pun always travel masa tu. So Mira akan keluar beli waktu tengahari. Nasib baik ada yang menjual dan rasanyer pun best.

Kolesterol tinggi


Masa check up pregnancy, doktor mula la bising bout kolesterol level dalam darah Mira. Dia kata muda -muda lagi kolesterol dah tinggi nie.


Mira pun reveal la yang Mira susah nak makan and can only take in Sambal. Geleng kepala Doktor dengar. hihihihi..

Hampir lahirkan bayi pra-matang


Mira ada complication with my 2nd pregnancy and baby hampir-hampir lahir pre-mature. During that time, ingat dah nak bersalin sangat. Doktor kata dah buka 2 cm. Terus kene tolak pergi wad dengan wheelchair.

Doktor siap bising sebab Mira boleh pergi jalan-jalan and pergi minum kat cafe yang ada kat hospital. Ye la, normally lama sangat nak kene tunggu doktor even hospital swasta.

Mira ada text doktor before datang sebab ada rasa yang tak best. Doktor suruh cepat-cepat datang for checkup and get ready incase its time to deliver. Barang-barang tuk bersalin semua pun dah get ready bawak.

Rupanya Mira salah kira week kandungan and end up kene tahan wad bila doktor figure out yang Mira tak cukup bulan lagi. I need to delivery at least another 2 to 3 weeks in order to make sure baby is really healthy and without complication.

Diberikan Ubat untuk sakit Darah Tinggi

Masa di hospital memang nurse akan datang every hour untuk check tekanan darah. Mira pun tak sure apa yang berlaku masa tu tapi Mira dirawat seperti yang didescribe oleh one of the article yang Mira jumpa.

Nurse just beritahu, Mira diberikan ubat tekanan tinggi so perlu monitor tekanan darah always disamping denyutan nadi baby.

Sekiranya tekanan darah anda naik melambung, anda akan diminta masuk ke hospital supaya keadaan anda boleh dipantau dengan rapi. Kadar tumbesaran bayi akan diperiksa. CTG (cardiotocography) akan digunakan untuk memeriksa kadar denyutan jantung bayi anda dan kesihatannya secara umum.

Tujuannya ialah untuk memanjangkan tempoh kehamilan anda seberapa lama yang boleh, untuk memberi peluang kepada bayi supaya tidak dilahirkan secara pramatang. Ubat untuk mengawal tekanan darah juga turut akan diberikan.


Anda juga akan diberikan suntikan ubat magnesium sulfat. Satu kajian penyelidikan yang besar yang diterbitkan pada tahun 2002 mendapati bahawa jika ibu yang mempunyai pra-eklampsia diberikan magnesium sulfat, risikonya mendapat eklampsia dikurangkan hingga separuh. 

Anda akan dirawat di wad rawatan rapi untuk ibu mengandung. Doktor juga akan menilai sama anda anda perlu diberikan ubat untuk mematangkan peparu bayi, sekiranya perlu dilahirkan lebih awal.


Sekiranya tekanan darah anda sukar dikawal dengan ubat-ubatan, akan  dicadangkan supaya anda supaya menjalani proses induksi (induction of labour) atau melahirkan bayi anda melalui pembedahan caesarean.

Tekanan Darah Tinggi ketika Hamil : Pra–Eklampsia – Dr Muhammad Izzat

ESP dan Omega Guard jadi amalan di Hospital dan sepanjang menunggu kelahiran

Resepi Nasi Lemak dan Sambal yang Simple dan Sedap
ESP dan Omega Guard

Warded hampir seminggu dan tak dibenarkan tuk gerak banyak. Then balik rumah pun duduk dalam bilik je. Suami dan doktor tak bagi turun sebab risiko takut terberanak.

Sepanjang tempoh ni Mira amalkan ESP dan Omega Guard. Mira beli untuk berpantang actually tapi lepas baca yang both bagus untuk masalah Tinggi paras Kolesterol, Mira pun amalkan terus sehingga kelahiran bayi.

Ada juga Mira baca yang Omega 3 ni bagus untuk elakkan kelahiran bayi pra-matang. Very good untuk tumbesaran dan perkembangan mental dan penglihatan bayi as well. 

I believe yang ESP dan Omega 3 pun banyak bantu Mira sepanjang temph berjaga-jaga tersebut. Tekanan darah pun cantik je. Ni nurse yang bagi tahu. 

Bersalin lebih mudah dan bertenaga

Bersalin dengan amalkan ESP dan tanpa ESP memang berbeza. Alhamdulillah baby ke-2 ni lebih mudah dilahirkan sebab ibu sentiasa rasa bertenaga dengan pengambilan ESP.

Dapatkan Product Shaklee dari Mira

The above merupakan pengalaman pertama MIra dengan Shaklee before Mira decide untuk add in one by one Vitamin dan Mineral yang lain. Boleh baca pengalaman Mira di sini.

Jika ada di kalangan pembaca yang berminat nak dapatkan Vitamin dan Mineral untuk tujuan kesihatan atau alternative treatment via Nutrisi, boleh dapatkan Vitamin Sihat anda melalui Mira. 

Produk Shaklee terkenal dengan sumber yang organic, bebas dari penggunaan bahan kimia dan mesra alam.

Boleh hubungi MIra secara terus atau  whatsapp Mira ya. (klik pada link)

Mira, 012 531 9097Pengguna dan Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge