Raisin Scone. Scotland Scope

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone

Resepi Scone yang Best!

Scotland Scone namanyer. Mira dapat pun dari Internet. Mr Google yang tolong carikan..

 

Alhamdulillah..

Rezeki Mira dapat resepi Scone yang bile buat terus jadi..

Happy macam nak menari-nari.. Sape tak happy kan… Nak-nak buat jer.. habis.. laku…

 

Lebih lagi bile Cik Abg saya cakap sedap..

1st time buat masa tu tunggu En Suami balik dan rasa. Die cakap sedap jer terus Mira buat lagi few days after that. Buat as breakfast.

 

Jimat masa dan jimat tenaga. In 1 hour time, everything ready. Siap kemas semua tau. Tunggu duduk and nikmati Scone buatan densiri jer..

 

Ada yang mintak resepi hari tue di Fb Mira. Dah alang-alang share di Fb, Mira add kat Blog ni as well. Mana tau ade yang mencari.

Husband Mira cakap scone ni senang je buat thats why orang kat tempat die blaja dulu memang akan buat for tea time.. Mira blaja kat Malaysia jer.. so dah kahwin baru la berkenalan dengan En Scone nie..

 

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone :

No Machine Required

 

Good news..
No machine required.. ramas-ramas guna tangan jer.. So simple that those without basic in baking pun boleh buat..

Jom scroll below k..

 

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone :

Scotland Scone Recipe

 

Bahan A
1 3/4 cup Flour
4 tsp Baking Powder
1/8 tsp Salt
1/4 cup White Sugar

 

Bahan B
5 tbsp Unsalted Butter

 

Bahan C
1/2 cup Milk
1/4 cup Sour Cream (Mira guna homemade yogurt)
1/2 cup Raisin

 

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone :

Cara-cara.

 

1. Ayak Bahan A. Nie nak kasi tepung tu kene angin.. actually ni antara yang penting tau. Tuk baking powder, my 2nd attemp, Mira guna 3 tsp. Alhamdulillah scone still cantik.

 

Macam banyak sangat pulak 4 tspn tu.. hehehe.. tu Mira try reduce.

 

2. Masukkan Butter. Mira kat rumah ade butter biasa je so pakai jer.. tak cari pun unsalted. Setakat 3 kali buat nie.. semua jadi dan licin.. tak de pulak complain masin ke ape.. heheehhee..

 

Masukkan dan ratakan tepung ngan butter tu. Guna tangan jer.. bukak la cincin tu dulu tau. Original recipe siap pesan jangan terlebih gaul. This is true especially kalau uoalls mix guna any equipment..

 

Nanti melepet pulak scone tu. Instead of scone, jadi biskut pulak.. so nak senang guna je tangan.. agak-agak dah rata proceed with next step.

 

3. Masukkan campuran susu dan sour cream. Mira guna homemade yogurt jer sebab memang dah ade kat rumah.

 

Kat mall ade je sour cream tapi selalunyer expiring date die dah nak dekat. Kalau guna yogurt, Mira akan add in few spoon of flour. Sebab yogurt ni lagi cair compare to sour cream.

 

Last skali masukkan kismis dan kacau. Then biarkan die rest for 10 minutes k.

 

 

4. After 10 minutes, dah boleh letak dough atas baking sheet. Ala.. guna aluminium foil pun boleh.. jangan nak pening-pening..

 

Kalau nak guna tangan je pun boleh.. bulatkan dan letak atas baking sheet. Tapi Mira guna sudu yang bulat atau ice cream scoop pun boleh.

 

Adunan ni lembut sangat for me to use my hand.. nanti lekat-lekat.. so guna sudu. Lagi senang dan cepat.

 

5. Jangan susun rapat-rapat sebab nanti scone ni mengembang.. jarakkan sikit..  Tak pun cuba bake 1 dulu and tengok ok tak texture semua. Bakar dalam 10 ke 15 minit yer..

 

6. Yang suke scone nampak golden-golden, leh sapu campuran 1 biji telur dan 1 sudu besar susu..

 

Tapi Mira tak buat.. sebab adunan tu kan lembut, bila sapu nanti lekat-lekat kat brush.. so i make it remain plain jer.. after bakar warna sebijik macam gambar nie..

 

Resepi Scone yang Best! Scotland Scone :

Oven Setting.

 

1. Bila kita biarkan dough untuk rest, dah leh dah set oven. Panaskan oven dulu yer.

 

Suhu : 200°C
Setting : Pilih api atas bawah.

Kalau bawah je nanti, yang bawah je masak.. Kalau api atas pula, atas je kuning.. So fahamkan kenapa pilih api atas dan bawah kan..

 

Sudu please pakai yang specially design for measurement k. Cawan.. guna je cawan tuk serve tea and coffee tue..

 

Selamat Mencuba.
Mira doakan yang try ni, insyaAllah scone menjadi.

P/S: Masa letak atas baking sheet, buat meninggi tau..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge