Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 korang.  Mira sediakan Resepi untuk menikmatai ESP dengan buah-buahan segar dan Video penyediaan ESP, my way 🙂 Everyone can do it too 🙂 Lets be healthy and lets create healthy environment and surrounding.

.

Protein ESP ni sangat sesuai untuk semua lapisan terutama remaja dan dewasa serta warga emas tau. Untuk tampung keperluan Protein kita sehari-hari.

.

.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

Berapa banyak Protein yang kita perlukan dalam sehari ?

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Keperluan Protein oleh Manusia

RDA ialah Recommended Dietary Allowance , merupakan purata keperluan nutrisi sehari-hari untuk manusia normal bagi memastikan mereka sentiasa hidup sihat.

Keperluan protein atau nutrisi adalah berbeza mengikut individu dan ia bergantung kepada berat badan individu itu sendiri dan cara kehidupan yang dilalui sehari-hari (lifestyle).

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Individu yang aktif memerlukan lebih banyak unsur Protein dibandingkan dengan individu yang pasif

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

Keperluan Protein ditentukan oleh aktiviti dan gaya hidup

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Jantina juga menjadi penentu keperluan Protein badan

Kalau mengikut RDA, Wanita normal yang tidak aktif memerlukan 46g Protein sehari manakala bagi Wanita Normal yang Aktif mereka memerlukan 55 hingga 60g Protein sehari. Berlainan pula untuk remaja, ibu hamil dan ibu mengandung.

Bagi lelaki pula, Lelaki Normal yang tidak aktif memerlukan 56g Protein sehari dan keperluan Protein untuk lelaki yang aktif boleh mencapai sehingga 100g Protein sehari. Walau bagaimanapun, Berat Badan dan Cara hidup memainkan peranan yang sama penting dalam penentuan keperluan Protein sehari-hari.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Berat badan dan cara hidup membezakan kumlah Protein yang diperlukan oleh setiap individu

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

Siapa yang memerlukan extra Protein nie ?

Ramai yang tertanya-tanya siapa yang betul-betul perlukan Protein nie. Actually semua golongan yang tak boleh nak meet daily Protein needs merupakan individu yang wajib ambil ESP. Tapi kat sini Mira nak citer 5 golongan yang utama.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

1. Mereka yang aktif Bersenam dan Body Builders

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Mereka yang aktif Bersenam dan Body Builders

Tau tak yang otot kita ni mudah rosak bila kita melakukan aktiviti senaman yang agak berat. Antara sebab utama kenapa Protein sangat diperlukan adalah untuk :

  1. Membina dan Membaiki Otot
  2. Membina otot tanpa lemak dengan lebih cepat dan membentuk bentuk badan yang lebih fit.

Nak tahu bila timing terbaik untuk ambil ESP nie ? Jom dapatkan ESP dari Mira dan once sampai je depan rumah atau office, Mira revealkan kepada anda!

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

2. Bakal Ibu atau Wanita Mengandung

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Bakal Ibu atau Wanita Mengandung

Apa yang terbaik untuk ibu, insyaAllah terbaik juga untuk bayi di dalam kandungan.

Ibu-ibu hamil atau mengandung sangat digalakkan untuk ambil ESP, Protein berasaskan soya Non-GMO ni tau. Sebab dalam ESP ada 9 Asid Amino yang badan kita tak hasilkan.

Protein dengan 9 jenis asid amino ni penting untuk :

  1. Baby dapat membina sel-sel yang berkualiti
  2. Membantu pertumbuhan dan perkembangan baby terutamanya pada trimester ke-2 dan ke-3 sebab waktu ni organ-organ utama terbentuk.
  3. Membantu bakal ibu untuk membina otot tanpa lemak. Lebih mudah unutk ibu kekalkan bentuk badan lepas bersalin nanti 😊

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

3. Ibu yang Menyusukan Bayi  / Breastfeeding Mom

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Ibu yang Menyusukan Bayi  / Breastfeeding Mom

Ibu yang menyusukan bayi mereka ni memerlukan hampir 2 kali ganda jumlah Protein berbeanding wanita biasa.

Kepentingan Protein untuk ibu yang menyusukan bayi :

  1. Memastikan kesihatan ibu terpelihara dan susu yang dihasilkan berkualiti tinggi
  2. Untuk optimumkan tumbesaran dan perkembangan bayi kerana protein itu sendiri komponent utama Susu Ibu dan bekalan Vitamin dan Mineral yang diperlukan bayi diperolehi dari susu ibu itu sendiri.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

4. Middle Age atau mereka yang berada di usia pertengahan

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Middle Age atau mereka yang berada di usia pertengahan

Bila kita memasuki usia pertengahan ni yang normally people rated as from 45 to 65 years old, badan kita mengalami penurunan prestasi.

Ini termasuklah masalah kehilangan otot. Pembentukan otot juga menjadi lambat dan kedua-dua maslah ini boleh menyebabkan otot menjadi kendur atau sagging.

So kepentingan Middle-Age People untuk ambil Protein adalah untuk :

  1. Membantu melambatkan proses penuaan. Perlu juga kita kita include rutin senaman yang sihat untuk memastikan jisim otot tanpa lemak dan kita sentiasa nampak fit.
  2. Mengurangkan risiko berkaitan dengan jantung seperti masalah Tahap Kolesterol yang Tinggi.

Menurut kajian saintis, penambahan sekurang-kurangnya 25g Protein Soya ke dalam diet anda mampu menurunkan risiko mengalami masalah Tahap Kolesterol yang Tinggi.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

5. Mereka yang menjaga Berat Badan

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Mereka yang menjaga Berat Badan

Mereka yang mempunyai kadar metabolisma yang tinggi membakar lebih kalori dibandingkan dengan mereka yang mempunyai kadar metabolisma yang rendah.

Pengambilan pemakanan yang tinggi Protein  mampu membantu anda untuk :

  1. Rasa kenyang lebih lama.
  2. Kawal jumlah kalori yang bakal diambil
  3. Kawal jisim otot kerana lebih banyak otot yang kita ada, lebih tinggi kadar metabolisma kita.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

Bagaimana nak tingkatkan pengambilan Protein ?

Jika ada antara anda tergolong di antara salah satu golongan di atas, anda boleh mendapatkan sumber Protein yang Sihat melalui Serbuk Protein ESP by Shaklee.

Antara cara yang paling BEST untuk nikmati Serbuk Protein soya ESP ni adalah dengan :

  1. Campurkan dengan minuman kegemaran anda
  2. Blend bersama dengan buah-buahan dan nikmatinya sebagai salah satu hidangan sarapan yang sihat. 😊

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

Resepi ESP yang BEST!

Mira kongsikan beberapa resepi ESP Smoothies untuk anda ya.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Dates Protein Shake
Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Pineapple Orange Smoothie
Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Mango Grape Protein Smoothie
Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋
Banana Oat Protein Smoothie

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋 :

Nak dapatkan ESP ?

Macam mana? Best kan ESP nie. Berminat nak dapatkan ESP nie? Jom hubungi Mira hari nie jugak tau. Nak bertanya anything related to ESP atau produk Shaklee yang lain pun boleh.

Nak jimat ? Jom join keahlian Shaklee. Boleh dapat percuma dengan pembelian sebarang Set Kesihatan Lengkap tau. Hubungi Mira tau.

Mira | 012-531.9097

(Klik je pada nombor di atas nie k)

1 thought on “Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom 😋”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge