Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. :)

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan.

 

Assalamualaikum wrt dan Good Morning. Hari ni Mira nk share cara Mira nak ensure Susu Melimpah Ruah! ye la.. anak still menyusu, so kene la pastikan susu always cukupkan..

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan.

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan : 

Tips untuk tambah susu

 

Tips hari ni simple jer.. Kalau masak lauk ikan atau ayam or any protein, mira akan masak lebih.. 
# Lunch  
# Dinner.. 
# extra.. 

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Kenapa nak kena masak lebih sikit protein nie?

 

Sebab protein sangat membantu Mira untuk hasilkan lebih banyak susu badan.

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Protein baik untuk ibu menyusu

 


Mira ni kekadang malas dan kekadang tak sempat nak masak for every meal. Dengan anak-anak ni susahkan sikit. Dorang ajak main la, nak itu la, nak ini la. Paling tak best kalau nak kena biarkan anak-anak dan masak. So, Mira memang masak sekali sahaja sehari.

 

Sometimes je if rasa lauk tak cukup baru mira akan masak  2 session. Waktu Mira masak pun lambat. Uruskan anak-anak dulu then baru masak. Tak lapar ke anak-anak? Anak-anak Mira kan menyusu badan so supply memang ada la kan.

 

Mira pula ?? Mira ambil protein juga pagi-pagi. Nanti Mira share k. Memang tahan kenyang tu sehingga waktu lunch if Mira consume selepas Subuh atau dalam kul 8 pagi.


 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Protein dan penyusuan serta kerapuhan tulang (osteoporosis)

 

Penting sangat ke nak kena ambil protein ni? Base on experience Mira menyusukan anak, pengambilan protein sangat membantu.

 

In fact jika kita yang breastfeeding mother ni kurang ambil protein, masalah tulang rapuh juga sangat senang berlaku ya. Tulang rapuh ini juga dikenali sebagai Osteoporosis.

 

Ibu yang menyusu ni perlukan hampir 2 kali ganda protein dibandingkan dengan perempuan yang tidak mengandung atau menyusukan anak. Wanita biasa perlukan 46g protein sahaja sehari tapi kita yang menyusukan anak ni perlukan at least 71g protein.

 

Ini untuk memastikan kualiti susu yang dihasilkan pada tahap optimum dan untuk kegunaan badan si ibu juga ya.

 

Ada satu study menunjukkan, pengambilan protein yang rendah ada kaitannya dengan kerapuhan tulang di bahagian pinggal atau pinggul. Gambar bawah ni menunjukkan statistik kerapuhan tulang pinggul di kalangan penduduk Irish pada tahun 2015.

 

Memang la kalau tengok statement dia, 30% hip fracture ni berlaku kepada mereka yang berumur 65 tahun ke atas tapi kesihatan tulang perlu dijaga sejak awal lagi untuk mengelakkan kita mengalami osteoporosis atau kerapuhan tulang.

 

Tapi ini tak bermakna, diet tinggi protein tu bagus tau. Pengambilan protein dan kalsium yang seimbang sangat-sangat penting. Tak nak la badan kita terbeban dengan protein dan proses penguraiannya atau kita panggil body metabolism process. So make sure kita ambil protein yang secukupnya ibu-ibu.

 

Protein bukan sahaja untuk hasilkan susu ibu ya. Keep in mind yang kita sebagai wanita pun perlu menjaga kesihatan tulang. Tak nak la nanti dah tua, sakit pinggang, ada masalah kerapuhan tulang (osteoporosis) dan tiba-tiba tulang patah just sebab tergelincir.

 

Tulang Patah ?? Yup. Kerapuhan tulang boleh menyebabkan tulang patah dan kita kehilangan nikmat berjalan. So please ambil peduli ya kawan-kawan.

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Tulang Rapuh boleh berlaku di usia muda juga
Hip Fracture among Irish people

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Tips penyediaan makanan untuk ibu menyusu

 

Berbalik pada tips nak tambah susu tadi ya, Mira memang akan masak to make sure lauk cukup untuk :

  • Makan Tengahari
  • Makan Malam
  • Extra lauk. Ni sikit je. Ni exclusive untuk Mira je.


Yg extra tu LAUK sahaja yer.. tu pun PROTEIN ONLY..

Ni regime permakanan Mira. Mungkin tak betul dan tak bagus tapi it works for me.

  • Mcm biasa mkn lunch around 1pm or 2pm..
  • Dinner together dengan husband sebelum waktu maghrib..
  • Then after dinner mira ensure mira simpan sikit utk mira mkn around 9pm or 10pm mcm tue. Lauk sahaja tau.

 

Mira tak takut gemuk ke makan malam-malam?? Lauk je pun.. most of the time Mira akan buat arrangement macam ni dan insyaAllah susu badan memang sangat meriah.


Sup ayam pun Mira masak menggunakan pressure cooker so daging ayam memang confirm lembut.. Memang jarang masak daging kat rumah so tak pernah try dengan lauk daging.



Hari-hari ke buat mcm nie ??? HELLO.. kalau lauk sedap memang tak dapat la nak simpan yg EXTRA tue.. sedap ke saya masak.. Alhamdulillah husband tak cerewet makan.. kalau kene selera, lauk tu 2 or 3 kali repeat.. 



Suami saya jage badan so tak makan nasi sangat.. bini die nie yang ambil nasi sebab menyusu badan ni sangat-sangat cepat lapar. Tapi sejak ambil ESP kurang la sikit kelaparan Mira.



So klau lauk habis, Mira buat ape ??
Tak kan nak masak tengah-tengah malam kan. ESP la jawabnyer. Protein jugak kan tapi Protein yang ada kandungan Kalsium yang tinggi. Ingat tak  kisah kerapuhan tulang yang Mira terangkan tadi. 
Amalan ni terbukti berkesan untuk Mira dan susu sememangnya meriah. 



Alhamdulilkah anak-anak kenyang dan bila bangun pagi-pagi Miss B memang sentiasa berisi. Most of the time Mira akan kejutkan anak untuk bangun dan menyusu kecuali kalau Mira pengsan terus, anak la yang kejutkan mamanya. 😛


Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

ESP tu ape ???

 

ENERGIZING SOY PROTEIN

 

Protein memang sangat diperlukan oleh badan. Actually banyak sumber kita boleh dapatkan protein ni. Ikan, sayur-sayuran dan daging. Sapa yang diet-diet dan tak nak makan daging, boleh pilih sayur-sayran dan makanan laut tapi perlu sangat berhati-hati dengan makanan laut sebab takut ada kandungan merkury yang tinggi. So sayur-sayuran memang pilihan yang terbaik.

 

ESP ni pun dari tumbuh-tumbuhan tau. Diproses dengan menggunakan air sejuk untuk mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalam nya. Tak macam seseparuh soya yang diproses pada suhu tinggi dan menggunakan alkohol ya. Lagi satu, Soya untuk ESP ni confirm Non-GMO maksudnya bukan soya yang telah diubah genetiknya.

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Energizing Soy Protein by Shaklee


Sape yg boleh ambil ESP nie yer ??

  • Ibu yg menyusukan anak seperti Mira

 

  • Ibu mengandung

 

  • Mereka yang nk jaga badan sebab ESP ni mengenyangkan.. so pagi-pagi tak perlu layan nasi lemak atau karipap lagi.. shake-shake jer ESP dengan Horlicks / Milo / plain je pun OK

 

  • Mereka yang bekerja dan perlukan tenaga berpanjangan.. Protein kan one of energy source.. 

 

  • Mereka yang sangat concern dengan kecantikan luar dan dalam.. protein ni menggalakkan pembentukan sel-sel baru.. 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Siapa yang memerlukan ESP



Ramai lagi yang boleh ambil ESP ni actually..
Tapi mira listkan yg common dulu.. nnt kite sharing-sharing lagi.

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

ESP pada harga lebih jimat?

Nak dapatkan ESP  atau nak try consume ESP macam Mira ??? Whatsapp 012 531 9097 atau click terus di link nie.

Nak lagi jimat ??? Jom jadi ahli Shaklee dan jimat lagi.. 🙂

Next time Mira share few recipes berpantang pula yer menggunakan bahan yang ramai percaya akan membanyakan susu ibu.. 🙂

Miera 

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139564

http://healthyeating.sfgate.com/importance-protein-lactating-5599.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge