8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan. Ehhh.. Dah nak masuk bulan Ramadhan la.. Kejap je kan..

.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

Sampaikah kita ke Bulan Ramadan tahun ini?

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan
Ramadhan Kareem, bulan kita melatih diri menjadi muslim sebenar

.

Bila bercakap mengenai Ramadhan, satu persoalan di benak… Sampaikah kita ke bulan Ramadhan tahun ini?? Ke tak pernah terfikir?? Hihihi.. Sesuatu yang pasti, kematian itu pasti datang..

.

Oleh itu, sebagai hambanyaNya, kita perlu selalu berdoa untuk sampai ke bulan Ramadhan.

.

“Ya Allah, sampaikan la aku ke bulan Ramadhan tahun ini dan semoga aku dapat menghidupkan bulan Ramadhan ini dengan lebih baik. Semoga barakah bulan Ramadhan yang mulia ini menjadi milikku. Amin..”

.

“Ya Allah, sampaikan la aku ke bulan Ramadhan tahun ini”
“Ya Allah, sampaikan la aku ke bulan Ramadhan tahun ini”
“Ya Allah, sampaikan la aku ke bulan Ramadhan tahun ini. Amin..”

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadhan
Sentiasa berdoa supaya kita dipertemukan dengan Ramadhan yang akan datang

.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadhan

.

Hari ini saya kongsikan 8 Tips Melatih Anak-anak Berpuasa di Bulan Ramadhan. Kita latih anak-anak berpuasa dengan seronok dan tanpa dipaksa-paksa.

.

Tips ni Mira dapat dari Puan Ashikin. CEO dan founder kepada salah satu pusat pendidikan kanak-kanak yang terkenal dan merupakan penulis buku kanak-kanak yang terkenal.

.

.

Anak perlu faham mengapa mereka berpuasa

.

Antara yang paling penting dalam melatih anak-anak tentang berpuasa adalah mereka perlu faham mengapa mereka perlu berpuasa.

.

Fahamkan anak kenapa perlu puasa merupakan step paling utama, dan kenapa anak perlu dikejut untuk bersahur juga perlu diterangkan sebabnya.

.

Selain itu ibu-ibu perlu sentiasa kuat untuk mengadap muka si comel menahan lapar dan sentiasa cuba berusaha untuk pujuk anak-anak untuk bertahan.

.

Kita nak anak-anak berpuasa dengan ilmu dan bukan secara paksaan. Bukan itu sahaja, kita nak anak-anak tahu Islam itu agama yang indah, cara hidup di mana kita tidak memaksa tapi kita nak memahamkan mereka yang puasa itu adalah ibadah yang wajib dilaksanakan, yang disyariatkan dan diperintahkan oleh Allah SWT.

.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

Syarat Wajib Puasa

.

Rasanya semua pun tahu syarat wajib puasa iaitu :
1. Seorang Islam
2. Sudah baligh, cukup umur.
3. Berakal.
4. Bebas dari uzur syarie, Bebas dari haid, nifas dan tidak pengsan atau pitam.

.

Anak belum Baligh ?

.

Anak belum baligh? Mereka tak wajib berpuasa dan kita tak boleh nak paksa mereka berpuasa tapi kita boleh beri galakkan kepada anak-anak.

.

Mendidik anak-anak berpuasa sedari kecil akan mempermudahkan urusan mereka berpuasa apabila sudah baligh kelak. Bukan itu saja, kita nak didik anak-anak dengan ajaran Islam yang sebenar.

.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

8 Tips Bagaimana Mendidik Anak Berpuasa dengan Cara yang Gembira dan Seronok.

.

  1. Latih anak-anak untuk solat

Kita perlu latih mereka bersolat. Perlu seiring. Ajari dan galakkan anak-anak solat dan pada masa yang sama kita galakkan mereka berpuasa.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan
Ajari dan galakkan anak-anak untuk sembahyang. Solat teraweh antara aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama

.

2. Storytelling dan Read Aloud mengenai puasa.

Tak mengapa jika anak belum pandai membaca, ibubapa boleh bacakan.

.

Melalui story telling, anak-anak boleh mendapat gambaran bagaimana suasana di bulan Ramadan. KIta boleh ceritakan aktiviti yang lazim dilakukan pada bulan Ramadhan dan tahun ini anak-anak juga boleh turut serta 🙂

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadhan
Kenalkan Ramadhan secara santai dan salah satunya melalui penceritaan dan gambarkan Ramadhan supaya anak-anak dapat memahami dan bersedia untuk menghadapinya

.

3. Latih berpuasa secara berperingkat.

Mulakan dengan 2 jam pertama, then setengah Hari. Rehat sehari dan sambung berpuasa 3 jam pula.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadhan
Ajar anak berpuasa secara berperingkat.Bermula dengan 2 jam sehari pun kadangkala membuat mereka excited untuk menanti puasa untuk keesokan harinya

.

4. Aktiviti untuk melekakan anak-anak dan melupakan kepenatan berpuasa

Fikirkan aktiviti yang menarik untuk anak-anak supaya mereka leka dan tak fikir nak makan atau minum.

.

Riwayat imam Muslim,

Para sahabat mengajar anak berpuasa dengan mereka membuat permainan daripada bulu. Bila anak minta makanan, mereka berikan mainan tersebut supaya mereka leka bermain sehingga mereka dapat menyempurnakan puasa.

.

Melukis, mewarna, main puzzle atau beraktiviti dengan Journal Ramadhan juga boleh dilakukan untuk mengisi masa anak dan membuat mereka berasa seronok dan terleka. Apa pun, ikut kemampuan anak-anak.

.

5. Kita hidangkan makanan kegemaran mereka ketika bersahur dan berbuka puasa.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadhan
Makanan kegemaran di waktu sahur untuk galakkan mereka bersahur dan pada waktu berbuka supaya mereka excited untuk berbuka puasa.

.

Bagi mereka bersemangat nak bangun sahur dengan plan bersama-sama juadah untuk bersahur atau berbuka.

.

Boleh juga ajak mereka ke bazaar Ramadhan untuk dapatkan hidangan kegemaran mereka di sana untuk dijadikan juadah berbuka puasa.

.

6. Bersahur bersama.

Ajaran Nabi ialah melewatkan waktu bersahur dan percepatkan waktu berbuka.Jika nak didik anak-anak bangun sahur bersama, tak perlu kejut terlalu awal supaya anak-anak boleh tahan berpuasa lebih lama di siang hari.

.

Untuk anak-anak yang belum wajib puasa dan baru nak mencuba-cuba berpuasa serta tak larat bangun sahur, apa salahnya ajar mereka bersahur selepas mereka bangun.

.

Contohnya bangun pukul 7 pagi. Biarkan mereka makan untuk bersahur dan galakkan mereka berpuasa sehingga tempoh masa tertentu atau sehingga waktu berbuka.

.

7. Anak dah tak larat nak berpuasa. Boleh berbuka tapi..

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan
Kepenatan berpuasa dan tak larat dah ?? Nak berbuka??

.

Untuk anak-anak yang tak wajib berpuasa ni, boleh benarkan anak berbuka jika anak-anak dah tak larat sangat.

.

Mungkin hari tersebut anak terlebih penat sebab aktiviti seharian dan merayu untuk berbuka. Cuba delay waktu berbuka.. Contoh, abang kan kuat, Cuba la tahan 1 jam lagi.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan
Pujukanak untuk bertahan dan cuba alihkan perhatian mereka dengan aktiviti yang menyeronokan.JIka tak tahan juga, boleh berbuka dengan air dan sambung berpuasa sehingga waktu berbuka. Apa pun, bergantung kepada kemampuan anak-anak

.

Kalau tak tahan juga, benarkan mereka minum terlebih dahulu dan sambung berpuasa sehingga waktu berbuka.

.

8. Puji atau beri reward kepada anak-anak

.

Puji atau beri reward kepada anak-anak walaupun baru belajar puasa 2 jam.

.

Puji sambil tepuk bahu anak-anak. Reward ikut kemampuan seperti duit raya, baju raya, reward berbuka di luar atau berbuka dengan juadah yang digemari.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan
Reward anak-anak dengan sesuatu yang menggembirakan mereka sebagai tanda penghargaan atas usaha mereka.

 

.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

Nak dapatkan Jurnal Ramadan ?

Jurnal Ramadan ini merupakan antara buku aktiviti yang dapatkan melekakan anak-anak. Ia juga dapat membantu anak-anak untuk lebih memahami tentang puasa di BUlan Ramadhan.

.

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadhan
Jurnal Ramadhan

.

Bukan tu jer, Cerita bersejarah yang berlaku di bulan Ramadan, info berkenaan puasa yang disampaikan secara santai, aktiviti seni dan menyebarkan kebaikan dan misi sedekah Ramadan juga terdapat dalam buku ini.

.

Semua ini terangkum dalam 1 set Jurnal Ramadan. Set ini mengandungi:
+ Buku aktiviti 80 halaman
+ Stiker Planet
+ Poster Galaksi
+ Button Badge

.

Selain itu, terdapat Quran Challenge yang menguji pengetahuan anak berkaitan anak berkenaan kandungan Al-Quran. Ia boleh digunakan untuk mengisi masa dengan berkualiti bersama anak sementara menunggu waktu berbuka.

.

.

.


8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

Dapatkan Set Jurnal Ramadan sekarang!

.

Harga Jurnal Ramadan :
RM25.00 tak termasuk postage
RM33.00 termasuk postage

Klik link ni untuk dapatkan Jurnal Ramadan anda.

.

.


8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

Set Kombo untuk Ramadan

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadhan

Set Kombo untuk Ramadan

Set Kombo untuk Ramadan ini terdiri daripada :

  • Jurnal Ramadan +
  • Flip Card Iqra +
  • FREE Buku Aktiviti Jawi

.

Flip Card Iqra untuk belajar mengenal huruf hijaiyah beserta bunyi hijaiyah berbaris. BUkan setakat Flip Card Iqra biasa tau.

.

Setiap pembelian melibatkan Flip Card Iqra akan dapat ekses ke Portal Pendidikan yang mengandungi video Si Cilik menyebut huruf-huruf beserta bunyi dengan barisnya.

.

Jom dapatkan Set Kombo untuk Ramadhan nanti dan manfaatkannya semasa bulan Ramadhan yang bakal menjelma.

.

.


8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

Harga Set Kombo Ramadan

8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadhan

Jurnal Ramadan + Flip Card Iqra + FREE Buku Aktiviti Jawi
Harga?
RM57.00 exc postage
RM65.00 termasuk postage.

Klik link ni untuk dapatkan Set Kombo Jurnal Ramadan anda

.

.


8 Tips Didik dan Galakkan Anak-anak Berpuasa di bulan Ramadan :

Beli dan Jimat

Jom jadi ahli dan dapatkan 5% diskaun.
Jom daftar keahlian secara percuma 😄👍

.

Klik link ini.
Daftar dan terus buat pembelian pada harga yang lebih jimat.