Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan kepentingannya adalah topik hari ini. Setiap ibu mengandung atau hamil wajib ambil tahu dan ambil kisah.

.

Normally masa mengandung ni tak kira la pergi klinik kerajaan atau swasta, memang doktor atau gyne akan recommend dan bekalkan certain Vitamin dan Mineral yang ibu-ibu hamil perlu amalkan sepanjang tempoh kehamilan.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

.

.

Tak ambil kisah kepentingan Vitamin kepada badan masa mengandung

.

Selalu skip ambil Vitamin

.

Penting sangat ke dan apa jadi kalau Vitamin dan Mineral ni tak cukup dalam badan ibu ? Actually Mira ni antara ibu-ibu yang tak ambil tahu sangat tentang kepentingan Vitamin dan Mineral semasa mengandung dulu. Asid Folik tu kekadang seminggu tak ambil, pil kalsium lagi la. Disebabkan saiznyer yang gedabak, Mira cenderung untuk muntahkan semula dan skip terus.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kalau pil tu kecil, senang je nak telan, tu pun kekadang lupa. Yang gedabak besar memang most of the time masuk dustbin

 

Mungkin kerana Mira normally check di hospital swasta so takde la kene marah atau kene sound dengan doktor kan. Selalu je dengar cerita yang ibu-ibu kene sound sebab darah tinggi kandungan gula sampai kene minum air gula semua. Mira memang tak pernah rasa pun air gula macam mana.

.

Masalah kesihatan dari sebelum kahwin

.

Tapi kalau Mira pergi klinik kerajaan ni satu bende yang confirm doktor akan detect ialah, HB low. Before kahwin pun selalu kene tekanan darah rendah, kalau mengandung ni jangan cakap la kan. Even di hospital swasta pun doktor selalu tekankan untuk ambil Obimin. Siap doktor upgrade obimin tu kepada obimin pluz lagi.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Akibat tak ambil kisah tentang keperluan Vitamin dan Mineral semasa Mengandung

.

Baby lahir kurang berat badan

 

Mira dah 2 kali bersalin dan both delivery Alhamdulillah, secara Normal. My first baby was a boy dan lahir kurang 2.5kg manakala si adik pulak lahir lebih sikit dari abang which is 2.6kg. Both pregnancies end up baby lahir awal dari sepatutnya dan saiz kecil.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Berat bayi kurang ? Ketahui puncanya

.

.

Baby lahir lebih awal dari due date

.

Abang lahir disebabkan air ketuban pecah pada week 36, manakala adik pula lahir lebih awal. Adik hampir-hampir lahir pra-matang dan doktor berjaya stopkan kelahiran tu dan delay it for 2 weeks. Mira kene tahan wad for few days sebab doktor tak nak Mira gerak banyak sangat.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kelahiran bayi pra-matang ni besar risikonya. Doktor inform, ada organ yang tak fully develop so bahaya untuk bayi

 

Not only that, special medication was given to stop delivery process walaupun bukaan dah 2cm waktu tu. Doktor kata, it is not safe for the baby to come out as baby was not fully developed. Silap Mira ialah Mira silap kiraan pregnancy weeks.

.

Alhamdulillah baby lahir dalam keadaan cukup sifat dan sihat walaupun kurang berat badan dan lahir awal dari sepatutnya.

.

.

Selalu sakit-sakit badan lepas bersalin

.

Mira memang tak duduk dengan mak masa bersalin sebab kami suami isteri tak nak menyusahkan parents Mira. Mak dulu pun dah pesan, lepas kahwin jangan susahkan dia so bende-bende macam ni memang senang melekat dalam kepala Mira as Mira ni spesies yang a bit sensative even bila orang just melawak ngan Mira.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sakit-sakit badan antara tanda-tanda kita kekurangan Nutrisi penting dalam badan

 

Pendekkan cerita, antara yang Mira alami lepas bersalin ialah :

  • Kebas kedua belah tangan, kiri dan kanan.
  • Kedua-dua tangan selalu rasa berbisa especially bila kene air sejuk atau terpegang bende sejuk.
  • Sakit pinggang yang berpanjangan sampai susah nak gerak dan berjalan lepas mandikan baby.
  • Tapak kaki kebas-kebas dan sakit
  • Cepat naik angin atau emo

.

Boleh baca apa Mira lalui selepas bersalin dan bagaimana Shaklee membantu Mira. (klik di sini) Kalau nak tahu, Mira kenal Shaklee sebulan sebelum Mira lahirkan anak ke-2. Kisah ni antara kisah bagaimana Mira jatuh hati dengan Shaklee.

 

Ni pun Mira ceritakan pengalaman Mira dengan Vitamin Shaklee (klik sini) -> Bagus sangat ke Vitamin Shaklee nie?

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Mengapa Nutrisi penting semasa kehamilan ?

 

Hari ni Mira kongsikan sharing dari Nutritionist Shaklee sendiri tentang kepentingan Nutrisi atau kita selalu panggil Vitamin. Ibu-ibu mengandung kene jaga pemakanan elok-elok untuk pastikan baby dan ibu selalu sihat.

 

1. Protein

.

Protein merupakan mikronutrient yang diperlukan dalam kuantiti yang besar oleh badan. Ia membekalkan Tenaga untuk kecergasan sepanjang hari. Protein yang terdiri daripada Asid Amino adalah blok binaan asas sel.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Antara sumber Protein

 

Ia membina sel-sel baru dan membantu dalam perkembangan pesat sel bayi. Bila protein cukup dan lengkap, bayi akan membesar dengan lebih sihat dan ibu akan perolehi tenaga.

.

.

Keistimewaan Protein berbanding karbohidrat dan lemak

.

Beza tenaga dari Protein berbanding karbohidrat dan lemak, ialah protein tak bertukar kepada gula semasa ia diurai oleh badan. Selain itu, Protein sangat banyak kegunaan dalam badan dan setiap sel memerlukannya (kuku, rambut, hormon dan lain-lain).

 

 

Pengambilan sumber protein yang sihat akan menghasilkan badan yang lebih sihat. Antara sumber protein sihat yang ibu-ibu hamil dan menyusu boleh amalkan adalah ESP.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Soy which is used to produce ESP by Shaklee is Non-GMO Soy.

.

.

2. Asid Folik

.

Folat merupakan salah satu komponent dalam Vit B Complex yang juga merupakan sejenis vitamin dikenali sebagai Vitamin B9. Asid Folik atau folat diperlukan untuk pembentukan tiub neural bayi anda, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak.

.

Kekurangan folat boleh menyebabkan risiko kecacatan tiub nueral berlaku. Waktu kritikal asid folik diperlukan oleh badan ialah pada hari ke-15 dan ke-27 hari selepas persenyawaan. Ambil folik asid sebelum hamil merupakan antara nasihat para gyne kepada wanita yang ingin hamil.

.

Folat (vitamin B9) adalah nutrien penting yang diperlukan untuk replikasi DNA dan sebagai substrat untuk pelbagai reaksi enzim yang terlibat dalam sintesis asid amino dan metabolisme vitamin. Keperluan folat semasa kehamilan meningkat kerana ia juga diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Kekurangan folat telah dikaitkan dengan keabnormalan kedua-dua ibu (anemia, neuropati periferal) dan janin (keabnormalan kongenital).

.

Remove term: Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin B Complex Shaklee mengandungi kesemua komponen Vitamin B yang diperlukan untuk pelbagai fungsi badan

 

Nak tahu kepentingan Asid Folik atau folat dengan lebih lanjut untuk ibu yang ingin hamil dan ibu hamil ? Boleh baca di sini

.

.

3. Zat Besi aka “Iron”

.

Apabil hamil, ibu memerlukan kira-kira dua kali ganda jumlah zat besi (iron) kerana tubuh menggunakan zat besi untuk mengahasilkan lebih banyak darah untuk bayi dalam kandungan. Namun, kira-kira 50% wanita hamil tidak mendapatkan zat besi yang secukupnya. Makan makanan yang kaya dengan zat besi dan mengambil zat besi tambahan membantu mengekalkan tahap besi anda.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Zat Besi semulajadi. Zat Besi Heme dan Non-Heme

 

Selain menghasilkan darah tambahan (hemoglobin) untuk ibu dan bayi semasa mengandung, zat besi juga membantu menggerakkan oksigen dari paru-paru ke seluruh badan ibu dan kepada bayi. 

.

Mendapatkan zat besi yang cukup dapat mengelakkan berlakunya kejadian di mana sel darah merah menjadi terlalu sedikit yang boleh menyebabkan ibu mengandung mudah letih (anemia atau kekurangan zat besi). Ibu yang mengalami anemia berisiko melahirkan bayi dengan saiz yang terlalu kecil atau terlalu awal.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitalea by Shaklee mempunyai Zat Besi serta Vitamin dan Mineral penting yang lain. Ia merupakan MultiVitamin untuk semua

.

.

4. Vitamin C

 

Vitamin yang larut air yang memang terkenal dengan fungsinya ini membantu meningkatkan penyerapan zat besi dan asid folik (folat) dalam sel darah.Kedua-dua ibu hamil dan bayi memerlukan vitamin C setiap hari kerana ia perlu untuk menghasilkan kolagen, struktur protein yang merupakan komponen tulang rawan, tendon, tulang, dan kulit.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kepentingan Vitamin C

 

Bayi yang sedang membesar memerlukan Vitamin C untuk pembesaran bayi terutama di bahagian sendi manakala ibu hamil memerlukan Vitamin C sebagai bahan asas untuk sistem imunisasi.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Vitamin C

 

Berdasarkan kajian, sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C pada bayi yang baru lahir boleh menjejaskan perkembangan mental.

.

Vitamin C yang juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah penting untuk pembaikan tisu, penyembuhan luka, pertumbuhan tulang dan kulit yang sihat. Vitamin C membantu tubuh melawan jangkitan dan bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel daripada kerosakan akibat serangan radikal bebas.

.

.

5. Kalsium

 

Kalsium merupakan  sejenis mineral yg penting. Bayi dalam kandungan yang sedang berkembang memerlukan kalsium untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, penghasilan jantung yang sihat, sistem saraf dan otot.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Kalsium

.

Sekiranya ibu tidak mempunyai kalsium yang mencukupi semasa mengandung, bayi akan mengambil kalsium daripada tulang ibu. Ini mampu menjejaskan kesihatan ibu di kemudian hari seperti contoh risiko osteoporosis.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Ostematrix, Pil Kalsium yang mengandungi Vitamin D dan Magnesium. 4 biji Ostematrix membekalkan 1000mg Kalsium, 400IU Vitamin D dan 400mg Magnesium

.

Wanita mempunyai risiko osteoporosis yang lebih tinggi berbanding lelaki kerana :
1. Wanita hamil sering kehilangan sumber kalsium semasa hamil atau menyusukan anak
2. Bila meningkat usia, hormon estrogen semakin menurun menyebabkan kepadatan tulang menurun

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kajian penyarapan Pil Ostematrix dalam badan

 

.

6. Omega 3 (DHA)

.

Omega 3 adalah asid lemak yang penting untuk kesihatan tetapi tidak dapat dihasilkan oleh manusia. Asid lemak Omega 3 terdiri daripada beberapa komponen utama dan antaranya ialah EPA dan DHA.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sources of Omega 3 Fatty Acid

 

Mengikut kajian, EPA menyokong jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan manakala DHA menyokong otak, mata, dan sistem saraf pusat. Ini adalah antara sebab mengapa ia penting untuk wanita hamil dan menyusu.

.

Kajian ke atas ibu hamil menunjukkan, sel otak akan mengecut ketika kehamilan therefore ibu jadi mudah lupa. Pengambilan Omega 3 mampu memelihara sel otak ibu. Peningkatan pengambilan EPA dan DHA telah menunjukkan ia mampu mencegah kelahiran pra-matang, mengurangkan risiko preeklampsia, dan boleh meningkatkan berat badan bayi yang bakal dilahirkan.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Minyak Ikan dan Omega 3 yang Berkualiti

 

Kekurangan Omega 3 boleh meningkatkan risiko ibu untuk kemurungan. Ini mungkin menjelaskan mengapa gangguan mood postpartum menjadi lebih teruk dan bermula lebih awal dengan kehamilan berikutnya.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Keperluan Vitamin dan Mineral unutk Ibu Hamil / Mengandung

 

Jika kita lihat semula kepada keperluan harian ibu hamil / ibu mengandung ni, kesemua element di atas disamping mineral penting lain ada di dalam Set Mengandung Shaklee.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Supplement atau makanan tambahan yang boleh ibu amalkan. Even ibu dengan GDM pun ramai yang ambil untuk kawal kandungan gula dalam darah.

.

Kalau kita tengok dalam senarai produk di atas memang banyak item yang terlibat tapi semua bergantung kepada keperluan ibu dan budget ibu. Ibu boleh pilih nak beli secara loose mengikut masalah yang dihadapi atau beli mengikut Set Basic, Medium atau Set Premium.

 

Boleh pm Mira untuk dapatkan more details (klik sini) on Set atau item yang terbaik untuk masalah yang sedang dihadapi. Tapi untuk Set Hamil yang normally ibu-ibu hamil amalkan adalah seperti berikut :

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Set Medium Kehamilan / Mengandung

.

.

Hubungi Mira untuk dapatkan Vitamin anda

 

Anda berminat nak dapatkan sebarang Vitamin di atas untuk kesihatan yang lebih baik ? Sebenarnya Vitamin ni semua boleh diamalkan sejak sebelum kahwin atau sebelum mengandung lagi tau.

.

Jika anda nak tahu lebih lanjut lagi, boleh contact Mira di 012 531 9097 (klik pada nombor untuk terus Whatsapp Mira ya). Mira merupakan Agen Shaklee yang sah, Pengguna dan Pengedar as well. Semua paroduk Shaklee adalah direct dari Warehouse Shaklee dan boleh dihantar terus ke rumah atau pejabat anda.

.

Prefer COD ? Mira terima COD di sekitar area Bandar Puteri, Klang. Boleh hubungi MIra untuk tempah produk anda dan once barang dah sampai, Mira akan deliver kepada anda. 🙂 Hubungi Mira di talian 012 531 9097 atau klik sini untuk Whatsapp Mira terus ya.

.

Antara masalah ibu hamil ialah GDM atau Kencing Manis semasa Hamil. Ini antara yang ibu perlu tahu (klik)

Anda sedang usaha untuk hamil ? Mungkin boleh amalkan 3 tips ini (klik sini)

 

Mira, Agen Sah Shaklee

012 531 9097

 

Rujukan :

  • Nota Kelas “Nutrisi ketika Hamil, Berpantang & Penyusuan” by Shaklee’s Nutritionist
  • https://www.babycenter.com/
  • http://americanpregnancy.org/
  • https://www.webmd.com/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

Asid Folik Sebelum dan Selepas Mengandung ?

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di US, melaporkan bahawa wanita yang mengambil supplement asid folik yang disyorkan bermula sekurang-kurangnya satu bulan sebelum persenyawaan dan pada trimester pertama kehamilan mengurangkan risiko kecacatan saraf bayi sehingga 70 peratus.

 

Sesetengah kajian mencadangkan bahawa asid folik dapat membantu menurunkan risiko bayi terhadap kecacatan yang lain, seperti di bibir, lelangit cakram, dan beberapa jenis kecacatan jantung.

 

Ia juga boleh mengurangkan risiko Preeclampsia, gangguan tekanan darah yang serius yang menjejaskan kira-kira 5 peratus wanita hamil.

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Kecacatan Bayi selepas Dilahirkan

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Kecacatan Bayi selepas Dilahirkan

Comel je anak-anak nie kan.. Berkerusi roda atau alat bantuan berjalan di usia kecil?? Yes! Actually boleh dielakkan kalau kita aware.

 

Muda-muda, mana la terfikir anak nanti berkerusi roda disebabkan tak cukup nutrisi. Anak-anak comel ni anak-anak Spina Bifida.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Spina Bifida 

Spina Bifida?
Spina bifida adalah sejenis kecacatan kelahiran yang dipanggil kecacatan tiub neural. Ia berlaku apabila tulang-tulang belakang (vertebra) disekitar saraf tunjang bayi tidak terbentuk dengan baik.

 

Spina Bifida ni ade yang ringan atau biasa-biasa tapi ada juga yang teruk. Tau tak antara sebab Spina Bifida berlaku adalah kekurangan nutrisi atau lebih spesifiknya Acid Folic.

 

Ada juga yang kata sebab utama adalah genetik tapi ia kekal misteri.. ?

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Jenis-jenis Spina Bifida

 

Terdapat 3 jenis Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Jenis-jenis Spina Bifida

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

1. Spina Bifida Occulta:

Saraf tunjang adalah normal tetapi hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
2. Meningocele

Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang sempurna.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
3. Meningomyelocele

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi : 3. Meningomyelocoele

Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah. Keadaan spina bifida adalah berbeza. Dalam keadaan yang biasa (milder form), bayi tidak menunjukkan apa-apa tanda.

 

Sekiranya kecacatan teruk di mana melibatkan saraf tunjang bahagian atas, kemungkinan bayi tidak dapat hidup lama kerana lumpuh seluruh badan.

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi : 3. Meningomyelocele

Hydrocephalus (kepala besar di sebabkan pengumpulan cecair dalam otak) dan lain-lain kecacatan sejak lahir/congenital juga mungkin terjadi. Kira-kira 90% orang yang lahir dengan spina bifida juga mempunyai Hydrocephalus.

 

Kebanyakkan kes adalah keadaan yang sederhana teruk. Kanak-kanak begini memerlukan berbagai rawatan dan rehabilitasi.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Punca Mengakibatkan Spina Bifida ??

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Punca Mengakibatkan Spina Bifida

Penyebab sebenar kecacatan kelahiran ini tidak diketahui. Pakar memgatakan bahawa genetik dan alam sekitar adalah sebahagian daripada puncanya.

 

Sebagai contoh, wanita yang mempunyai anak dengan spina bifida lebih cenderung mempunyai anak yang lain dengan penyakit ini.

 

Wanita yang gemuk atau yang mempunyai diabetes juga lebih cenderung mempunyai anak dengan spina bifida kata pakar.

 

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Kekerapan Spina Bifida?

 

 Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Kekerapan Spida Bifida?

 

Berlaku lebih kurang 1 dalam 1000 kelahiran hidup.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida

Tanda-tanda Spina Bifida ni bergantung kepada tahap kecacatan yang dialami. Kebanyakan kanak-kanak dengan spina bifida yang biasa atau ringan tidak mempunyai sebarang masalah atau tanda.

 

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak dengan meningocele tidak mempunyai sebarang gejala. Kanak-kanak dengan bentuk spina bifida yang teruk sering mengalami masalah tulang belakang dan otak yang serius.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida pada Bayi

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida pada Bayi

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Tanda-tanda Spina Bifida pada kanak-kanak

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Tanda-tanda Spina Bifida pada kanak-kanak

Mereka mungkin mengalami :

 

1. Kanak-kanak tidak dapat merasai kaki atau lengan mereka menyebabkan merela tidak dapat menggerakkannya.

 

2. Masalah pundi kencing atau usus. Masalah yang mungkin mereka alami adalah seperti masalah mengawal air kencing atau mengalami masalah untuk buang air besar.

 

3. Pembentukan cecair di dalam otak (hydrocephalus). Walaupun ia dirawat, ini boleh menyebabkan sawan, masalah pembelajaran, atau masalah penglihatan.

 

4. Keluk di tulang belakang mereka, seperti scoliosis.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana nak tahu bayi ada potensi Spina Bifida ?

 

spina bifida diagnse - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Semasa mengandung, anda boleh menjalani ujian darah (maternal serum triple atau quadruple screen) dan ultrasound bayi yang sedang berkembang. Ujian ini memeriksa tanda-tanda spina bifida dan masalah lain.

 

Jika keputusan ujian mencadangkan kecacatan kelahiran, anda boleh memilih untuk menjalani amniosentesis. Ujian ini membantu mengesahkan jika bayi mempunyai spina bifida.

 

Mira tak sure di hospital kerajaan wajib atau tak tapi insyaAllah ada. So cuba bertanya kepada doktor anda. Normally untuk hopsital swasta, memang doctor akan suggest the blood test. Kalau blood test ok, tak perlu test yang kedua tu.

 

Test kedua tu hanya untuk confimation. Mira pernah buat yang 1st tu jer. Result 1 dalam 1000 so tak perlu.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Sape yang perlu buat Ujian Saringan Kecacatan Bayi ?

Gyne Mira suggest Mira untuk ambil test ni coz ada sejarah Kancer, Kencing Manis dan Darah Tinggi dalam keluarga Mira. Selain masa pregnant, lepas bayi dah lahir pun doktor boleh detect tau. Tapi maybe untuk spida bifida yang jenis teruk.

 

Selepas kelahiran, seorang doktor biasanya boleh menentukan jika bayi mempunyai spina bifida dengan cara melihat tulang belakang bayi.

spina bifida  300x278 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

Sekiranya spina bifida disyaki, doktor boleh melakukan pemeriksaan X-ray, MRI, atau CT untuk melihat jika kecacatan itu ringan atau teruk.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana Spina Bifida Dirawat ?

 

Kebanyakan kanak-kanak dengan bentuk spina bifida yang ringan atau meningocele tidak memerlukan rawatan.
Tetapi kanak-kanak dengan spida bifida yang kronik memerlukan pembedahan. Ada juga pembedahan yang dilakukan sebelum bayi dilahirkan tau.

 

Untuk kanak-kanak yang mengalami hydrocephalus, pembedahan perlu dijalankan untuk memasukkan tiub saliran yang dipanggil shunt. Ia mengurangkan tekanan pada otak dengan mengalirkan cecair yang berlebihan ke dalam perut.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana Spina Bifida Dirawat ?

Ini untuk mengelakkan bengkak di kepala menyebabkan kerosakan pada otak.

 

Pakar terapi fizikal dan ahli terapi sentiasa bersama dengan kanak-kanak yang mempunyai spina bifida yang kritikal.

 

Sesi ini bermula tidak lama selepas kelahiran bayi. Bukan itu sahaja, ahli terapi juga mengajar ibu bapa dan penjaga bagaimana melakukan senaman dan aktiviti dengan kanak-kanak istimewa ini.

 

Sesetengah kanak-kanak mungkin memerlukan pendakap, kerusi roda, atau bantuan lain.

 

Kanak-kanak dengan masalah kawalan pundi kencing mungkin memerlukan bantuan menggunakan catheter setiap hari untuk mencegah jangkitan dan kerosakan buah pinggang.

 

Untuk membantu mencegah masalah usus, ibu bapa biasanya mula bekerjasama dengan doktor atau jururawat untuk menguruskan penjagaan usus sebaik sahaja anak mula makan makanan solid.

 

Sebagai kanak-kanak yang mengalami spina bifida yang teruk, rawatan dan pembedahan lain mungkin diperlukan untuk menguruskan masalah yang timbul.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

1. Pergi ke semua lawatan doktor yang dijadualkan.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

2. Bantu anak anda menjadi aktif, dan galakkannya untuk bersikap independent.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

3. Galakkan anak anda minum banyak cecair dan makan makanan yang tinggi serat, seperti bijirin dan buah-buahan. Ini membantu mengelakkan sembelit.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

4. Periksa kulit anak anda setiap hari untuk sebarang luka dan lebam. Kanak-kanak yang mempunyai kurang deria rasa di kaki mungkin terluka dan tidak menyedarinya. Ini boleh menyebabkan jangkitan.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

5. Pastikan penglihatan anak anda sentiasa diperiksa. Kanak-kanak dengan spina bifida sering mempunyai otot mata yang lemah.

 

6. Jauhkan anak anda daripada produk lateks sekiranya dia mempunyai alahan lateks.

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :  Bagaimana nak membantu anak-anak dengan Spina Bifida??

7. Perhatikan jika terdapat kesukaran belajar, dan berbincanglah dengan doktor atau guru anak anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan.

 

8. Apabila anak anda bersedia untuk memulakan sekolah, pastikan sekolah dapat menyediakan environment yang kondusif.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

Bagaimana anda boleh mencegah Spina Bifida?

 

Sebelum dan semasa mengandung, seorang wanita boleh membantu mencegah spina bifida pada anaknya.

 

acid folic 1 300x169 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

1. Dapatkan banyak asid folik setiap hari, sebelum anda hamil dan semasa hamil.

 

acid folic - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

2. Makanan yang kaya dengan asid folik termasuk bijirin sarapan pagi yang bertubuh dan roti, bayam, dan oren.

Doktor anda mungkin mengesyorkan anda untuk mengambil vitamin harian dengan asid folik atau suplemen asid folik.

 

3. Jika anda mengambil ubat untuk sawan atau jerawat, berbincanglah dengan doktor anda sebelum anda hamil. Sesetengah ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

 

download 2 2 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

4. Jangan minum alkohol semasa mengandung. Sebarang jumlah alkohol boleh menjejaskan kesihatan bayi anda.

 

5. Jangan biarkan badan anda terlalu panas pada minggu pertama kehamilan.

Sebagai contoh, jangan gunakan sauna atau tab mandi panas. Dan segera merawat demam tinggi. Suhu yang panas dapat meningkatkan risiko bayi anda untuk spina bifida.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
Bolehkah Spina Bifida dihalang?

 

Tidak, tetapi risiko dapat diminimumkan jika ibu mengandung mengambil suplemen harian 0.5mg asid folik sebulan sebelum persenyawaan dan tiga bulan selepas itu.

 

Asid folat adalah vitamin B yang terdapat terutamanya di dalam sayur-sayuran hijau yang berdaun. Penyelidikan menunjukkan bahawa rejim ini mengurangkan kejadian spina bifida dan kecacatan kelahiran sehingga 70%.

 

Individu yang mempunyai sejarah atau keluarga terdekat yang mengalami spina bifida, mempunyai risiko yang lebih tinggi dan harus berunding dengan doktor berkaitan dos asid folik yang lebih tinggi jika perlu.

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :

B-Complex Shaklee dengan Acid Folic

 

B Complex Shaklee

 

The Shaklee Difference : Patented Bioactivated Absorption System

Folat, Vitamin B yang kritikal ini tidak mudah diserap. Shaklee mengembangkan salutan asid folik yang unik untuk menjadikan nutrien ini lebih mudah untuk diserap oleh badan. Teknologi yang dipatenkan ini adalah eksklusif hanya untuk Vitamin B Complex Shaklee.

 

b complex - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

Vitamin B Complex Shaklee juga menyokong prestasi badan:

• Membantu otak, jantung, paru-paru, dan organ-organ yang lain untuk berfungsi dengan baik.

• Menggalakkan pengeluaran tenaga.

 

Vitamin B sangat penting untuk fungsi tubuh yang betul kerana ia membantu mengubah makanan menjadi tenaga untuk sel-sel anda.

8 element of Vit B 300x265 - Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi

 

Terdapat lapan komponen vitamin B di dalam B-Compleks ini dan mereka berfungsi dengan baik apabila mereka bekerja bersama.

 

B-Complex Shaklee menawarkan keseimbangan yang sihat bagi semua lapan vitamin B untuk menguatkan badan anda, mengisi kekurangan vitamin B.

 

Menyediakan kuantiti folat atau asid folik dan biotin yang baik untuk badan yang sihat.

 

 

 

Mengandung, Asid Folik dan Kecacatan Bayi :
B-Complex Shaklee pada harga lebih murah ?

 

Dapatkan Vitamin B-Complex Shaklee di SINI.  atau dapatkan Set Lengkap Mengandung Shaklee untuk memastukan anda mendapat Nutrient yang Optimum sepanjang Kehamilan. Bukan untuk anda sahaja ya, untuk bayi anda juga!

 

Jom berjimat dengan menjadi ahli Shaklee. Daftar sebagai ahli dan beli dengan harga ahli.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

https://api.whatsapp.com/send?phone=60125319097&text=

 

 

Rujukan :

  1. https://www.babycenter.com/0_folic-acid-why-you-need-it-before-and-during-pregnancy_476.bc
  2. http://www.webmd.com/parenting/baby/tc/spina-bifida-topic-overview
  3. http://www.myhealth.gov.my/spina-bifida/
  4. https://www.spinabifida.org/spina-bifida-and-hydrocephalus/

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk tambahan.