Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah

Siapa tak suka bila nampak MUDA je selalu. Umur dah nak masuk 40an tapi ada orang ingat baru awal 30an ??

 

Suke ke HAPPY bila ingat kita nie lebih MUDA dari usia sebenar ?!

 

Artis la kebanyakan yang pandai menjaga kecantikan mereka as Look is their real business kan..

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
Umur dah 51 tapi nampak MUDA!

 

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :

Punca TUA sebelum USIA (Penuaan)

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
Penuaan pada kulit wajah

 

Kehidupan yang penuh dengan STRESS dan persekitaran yang tinggi kandungan Radikal Bebas antara punca wanita atau perempuan mudah kelihatan BERUMUR dari usia sebenar.

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
Punca Penuaan yang Cepat di kalangan Wanita dan Lelaki

 

Cara hidup atau lifestyle juga sangat mempengaruhi proses penuaan ini. Pengambilan alcohol, cara pemakanan yang tidak seimbang, kurang bersenam, pengambilan ubat-ubatan dan penyakit penyebab utama PENUAAN.

 

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah

 

Berikut 10 tips untuk mengekalkan keremajaan kulit dan mencegah penuaan. Jom kita sama-sama apply.

 

1. Lindungi kulit daripada pancaran matahari

Lindungi kulit dengan menggunakan cermin mata hitam (shade), menutup aurat, dan gunakan sunscreen dengan SPF 30 ( atau lebih tinggi) pada permukaan kulit yang terdedah kepada cahaya matahari

 

 

2. Berhenti merokok

Merokok mempercepatkan proses penuaan. Ia menyebabkan kulit muka lebih mudah wrinkle dan kelihatan tidak bermaya.

 

 

3. Elakkan membuat reaksi muka yang sama

Bila kita membuat sesuatu reaksi muka, otot-otot pada kulit wajah kita akan mengecut dan menegang. Bila pergerakan yang sama dibuat berulang kali, akan wujud garisan-garisan halus yang lama-kelamaan akan kekal pada kulit wajah.

 

 

4. Makan makanan yang seimbang

Berdasarkan beberapa kajian, pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan segar dapat mengurangkan kerosakan yang membawa kepada penuaan.

 

Pengambilan makanan yang tinggi kandungan gula dan karbohidrat yang diproses boleh mempercepatkan lagi proses penuaan pada kulit wajah.

 

 

5. Kurangkan atau Elak minuman berAlkohol

Alkohol menyebabkan kulit terhidrat dan lama kelamaan kulit akan menjadi rosak. Ini akan menyebabkan kita kelihatan lebih tua dari usia.

 

 

6. Bersenam

Kajian mendapati senaman yang sederhana atau moderate boleh membaiki peredaran darah dan sistem imun badan. Ini juga akan membuatkan kulit kita kelihatan lebih muda.

 

 

7. Bersihkan kulit muka secara lembut

Scrub atau menggosok permukaan kulit dengan terlalu kuat boleh menyebabkan kulit mengalami irritation atau kerengsaan. Kerengsaan pada kulit mempercepatkan lagi proses penuaan kulit.

 

Oleh itu bersihkan permukaan wajah dari sebarang kekotoran atau makeup  secara lembut dan perlahan.

 

 

8. Cuci muka 2 kali sehari

Perpeluhan akibat penggunaan topi, cermin mata hitam atau menggunakan helmet akan menyebabkan kerengsaan berlaku.

 

Cuci muka selepas anda melakukan aktiviti yang menyebabkan anda berpeluh untuk mengelakkan kerengsaan berlaku.

 

 

9. Gunakan pelembap muka setiap hari

Pelembap wajah akan membantu kulit kita mengekalkan kelembapannya. Kulit wajah yang lembap akan mempamerkan wajah yang tampak lebih muda.

 

 

10. Berhenti menggunakan produk kecantikan yang “Memedihkan”

 

Pedih atau kulit terbakar bermaksud kulit mengalami kerengsaan. Kulit yang sering atau kerap mengalami kerengsaan akan menyebabkan kulit kelihatan lebih tua dari usia kerana kulit mengalami proses penuaan.

 

Oleh itu sangat penting untuk kita pastikan produk kecantikan yang digunakan tidak mengandungi bahan kimia terlarang yang mengakis permukaan kulit dan menyebabkan kulit rasa terbakar.

 

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :

Kepentingan Phytoestrogen untuk Awet Muda

 

Estrogen yang berasal dari tumbuh-tumbuhan dikenali sebagai phytoestrogens. Phytoestrogen menawarkan penyelesaian yang selamat, semulajadi kepada penurunan paras estrogen di kalangan wanita, fenomena yang kini disebut sebagai “penuaan hormon”.

 

Phytoestrogens adalah molekul kecil yang sama dengan estrogen, tetapi berasal dari bahagian reproduktif tumbuhan, seperti benih anggur, kacang soya, semanggi merah, biji rami dan beberapa buah kacang dan beri.

 

Walaupun sudah lama diketahui bahawa makanan berkhasiat ini baik untuk kesihatan secara keseluruhan, terdapat bukti saintifik bahawa banyak jenis phytoestrogens, yang digunakan secara topikal, menawarkan banyak manfaat luar biasa dalam memerangi penuaan kulit.

 

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :

Fungsi Phytoestrogen

 

Badan kita mempunyai enzim kolagenase yang menguraikan kolagen di dalam badan termasuk kulit kita.

Jika ingin “mengumpul” kolagen kulit, aktiviti kolagenase boleh dikurangkan dengan pengambilan suplemen tertentu iaitu PHYTOESTROGEN!

Phytoestrogen menyekat kolagenase dan juga elastase. Maka kolagen akan berkumpul di bawah kulit. Phytoestrogen juga MENYEKAT PENGURAIAN elastin yang penting bagi keanjalan kulit.

 

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :

Sumber Phytoestrogen.

 

Phytoestrogen itu sendiri merupakan estrogen yang berasal dari tumbuh-tumbuhan dan sayur–sayuran. Oleh itu makanan semulajadi ini perlu diperbanyakkan dalam kehidupan kita.

 

Antara buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi nilai phytoestragen adalah seperti berikut :

 

Kandungan phytoestrogen berbeza-beza dalam makanan dan mungkin berbeza dalam kumpulan makanan yang sama (misalnya minuman soya, tauhu) bergantung pada mekanisme pemprosesan dan jenis kacang soya yang digunakan.

 

Kekacang (khususnya kacang soya) tinggi dalam kandungan phytoestrogen. Senarai makanan yang lebih komprehensif yang mengandungi phytoestrogens termasuk kacang soya, tofu, tempe, minuman soya, biji rami, biji wijen, gandum, beri, gandum, barli, kacang yang dikeringkan, lentil, keladi ungu, beras, alfalfa, mung beans, epal, wortel, buah delima, gandum (wheat germ), ginseng, dan jintan.

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
Makanan yang tinggi kandungan phytoestrogen

 

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :

Sumber Phytoestrogen Segera untuk Awet Muda dan untuk Kesihatan

 

Antara sumber Phytoestrogen yang mudah untuk diambil dan diamalkan adalah Energizing Soy Protein (ESP).

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
ESP berasal dari soya organik atau Non-GMO

 

ESP Shaklee untuk TENAGA, kulit jadi CANTIK, GASTRIK pun hilang? Betul.. Ini berdasarkan pengalaman Mira sendiri dan testimoni pengguna ESP dari Shaklee.

 

Saklee merupakan 1st company yang cipta Protein Soya. Sejak awal 70an lagi tau.  Ada banyak kajian klinikal yang sangat EXTENSIVE dan KOMPREHENSIVE!

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
Energizing Soy Protein, ESP by Shaklee

 

Worldwide pun tau ESP ni Protein Soya yang sangat Bermutu Tinggi dan BERKUALITI.

 

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :

Ciri-ciri ESP

 

Antara ciri-ciri ESP yang membuatkannya antara yang terbaik ialah :

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
ESP merupakan kacang soya Non-GMO.

 

○ Dihasilkan dari soya Non-GMO
● Suhu RENDAH untuk proses Soya ESP
○ 850g ESP dihasilkan dari 30kg Kacang Soya.
● Sumber tenaga SEGERA yang tahan LAMA. ( rasa kenyang lama )
○ Jaminan 9 jenis Asid Amino yang penting (badan kita tak hasilkan tau)
● Bebas dari pendedahan perubahan genetik dari benih sehingga pengeluaran produk. (IPP, Identity Preserve Programme.)
○ Indek Glisemik rendah. GI rendah means gula akan diproses dan dipecahkan perlahan-lahan. So sesuai la untuk pesakit Diabetes dan mereka yang nak kawal berat badan
● Tak diproses dgn Alkohol so kandungan Isoflavone terpelihara.

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :

Apa KELEBIHAN ESP Shaklee?

 

Bagus sangat ke ESP ni? Kalau nak tau, ESP ni antara top seller every month tau. Yang ada masalah kulit, rambut gugur, kegemukan dan even nak naikkan berat badan pun boleh usaha dengan ESP.

 

Jom kita lihat kelebihan ESP bu Shaklee.

1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan.

2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam

3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan

4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.

5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan,

6. Memberi ton warna kulit yang sekata

7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu

8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)

9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral

10. Rendah lemak, tanpa kolestrol

11. Membantu mengurangkan risiko kanser,

12. Bertindak sebagai antioksidan,

13. Menguatkan sistem imun tubuh,

14. Mempertingkatkan tahap kolestol baik,

15. Memelihara kesihatan jantung

16. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut

 

Apa lagi, dapatkan ESP today dari saya. Great offer tauu ❤

MIRA | 012-531 9097

 

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :
ESP Shaklee untuk siapa ?

 

ESP ni sangat sesuai untuk semua golongan masyarakat terutama golongan remaja yang sedang membesar dan memerlukan Nutrisi yang secukupnya.

 

ESP dah bantu raaaamaiii breastfeeding mommies ni untuk berpuasa, kekal bertenaga, paling penting KENYANG LEBIH LAMA!

 

2f4a77c2 3f33 489d 8b0a 326c4795a770 300x300 - Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
ESP bantu kekal bertenaga di bulan Puasa

 

Its PROVEN scientifically (low glycemic index) & by testimoni. Bukan cakap-cakap kosong tau.

Elok lah sekarang ESP ni tengah ada offer. Satu set ESP ni boleh share whole family.

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah
ESP sesuai untuk semua golongan

?Diri sendiri 1 ESP
?Suami 1 ESP
?Mak 1 ESP
?Ayah 1 ESP
?Mertua 1 ESP
?Anak-anak 1 ESP

Sedang elok lah tu persiapan untuk Ramadhan selama sebulan nanti. Biarlah ramadhan kali ni lebih bermakna & bertenaga untuk ibadah yang sempurna

 

Apa lagi, jom dapatkan ESP ni. Sekarang tengah promosi tau. Khas untuk bulan April ini sahaja!

 

Rahsia Awet Muda 10 Cara kurangkan Penuaan awal pada Kulit Wajah :
ESP April 2018 Special

 

Untuk bulan April 2018 nie ada yang Special tau. Pembelian 6 tong ESP melayakkan anda mendapatkan :

  1. Free Membership
  2. Free Postage
  3. RM50 e-Voucher
  4. Bonus Shaklee terus masuk acct bank!

 

Apa lagi, dapatkan ESP today dari Mira ya. Great offer !!! ❤

MIRA | 012-531 9097

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan ?? Mira dulu pernah cuba herba yang selalu ada di rumah. HALBA. Boleh ke ??  Mula-mula dulu Mira pun tak percaya tapi try juga la..

 

Untuk para ibu yang ada masalah susu drop atau dalam usaha untuk menambah susu badan, boleh la cuba ya. Ini salah satu cara yang Mira dah cuba dan Alhamdulillah berkesan.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Nie rupa Halba untuk yang still confuse bagaimana la rupa si Halba nie..

 

Halba nie juga dikenali sebagai Funegreek. Mira dulu masa nak try masak vegetarian bukan main lagi pening kepala apa la maksud Funegreek nie. Rupanya halba. Daun Funegreek nie antara yang digunakan dalam masakan vegetarian India.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

 Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Ingatkan Halba nie untuk masakan jer.

 

Yes.. Mira ingatkan Halba nie just guna untuk masak je tapi rupanya banyak fungsi-fungsi yang lain. Banyak resepi masakan masyarakat Timur yang menggunakan Halba sebagai rempah sampingan contohnya masakan Kari.

 

Halba pun ada je digunakan oleh masyarakat Melayu untuk masakan Asam Pedas tau. Tapi jangan letak banyak-banyak, nanti pahit pula.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kegunaan dan Fungsi Halba

 

Terapi Ayurveda dari India menggunakan Halba unutk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Selain India, masyarakat China dan Arab turut menggunakan Halba sebagai penawar kepada diabetes dan hyperkolesterol.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pelbagai fungsi Halba

 

Halba juga dipercayai boleh membantu mereka yang mengalami masalah gangguan saluran pencernaan contohnya kekembungan, batuk, sakit tekak serta untuk menyejukkan badan apabila ulser dan rongga mulut mula timbul.

 

Selalu kita nampak orang India nie rambut mereka tebal-tebal kan. Genetik ialah salah satunya tapi masyarakat India juga mengamalkan campuran yogurt dan halba sebagai perapi rambut.

 

Halba juga turut digunakan dalam perubatan Cina untuk merawat masalah mati pucuk. Bahkan bapa perubatan Yunani, Hippocrates turut menggunakan halba untuk rawatannya.

 

Banyak rupanya fungsi Halba nie. Nie berdasarkan bacaan Mira. Mira just amalkan Halba nie untuk jangkamasa yang pendek saja sebab tak serasi dengan badan.

 

Penggunaan halba untuk memperbanyakkan susu badan nie memang merupakan petua traditional dan mengikut bacaan Mira jika ada yang terkena cirit-birit bila mengamalkannya, perlu dikurangkan dosage. Kira macam dah terlebih la tu.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Pengalaman Minum Air Rebusan Halba

 

Mudah sangat rupanya nak gunakan Halba nie. Just rebus bersama teh herba atau rebus kosong pun boleh. Mira pun dah cuba dan berkesan juga la…

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Tapi pengambilan halba nie Mira tak boleh nak teruskan sebab sejak amalkan minum air rebusan Halba nie, Mira sering kena sakit dada. Ada juga yang advice Mira campurkan serai tapi still rasa sakit tu ada.

 

Badan Mira nie sejuk dan banyak angin so bila ambil air rebusan halba berturut-turut, sakit dada tu memang akan datang. Lepas stop pengambilan air rebusan halba ni, Alhamdulillah dah tiada sakit dada lagi. 🙂

 

Dari anak dara dulu lagi MIra nie memang tak boleh nak ambil atau consume any makanan atau minuman yang bersifat sejuk. If consume lebih, dada Mira tend untuk rasa sakit dan badan rasa very weak. So sadly i have to discontinue projek minum air rebusan halba.

 

Tapi tu tak halang Mira untuk gunakan halba dalam masakan. And just got to know yang letakkan halba dalam masakan asam pedas pun best tau !! Mira memang akan letak halba dalam masak asam ever since Mira tau bout this.

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Terpaksa dan Terus Jatuh Cinta

 

So lepas Halba dah confirm Mira tak boleh amalkan daily basis, Mira stop consume it and amalkan pemakanan yang doktor sendiri recommend pada Mira. Pemakanan yang macam mana ?? Stay tune tau..

 

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Doktor agree dan sarankan

 

Yup.. Doktor yang agree untuk Mira consume Set Berpantang by Shaklee ni ialah Dr Madhulika, doktor pakar sakit puan di Manipall Hospital yang Mira consult. She is an Indian doctor originated from India tapi pandai berbahasa Malaysia. A very good doctor.

 

download 1 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Dr Madhulika

 

Bila Mira nak dapatkan set berpantang, the 1st person Mira bagi tau for sure suami dan suami yang advice Mira untuk minta pendapat Doktor Madhu since Dr Madhu kan Gyne.

 

 

Mira siap bawa buku panduan yang lengkap dengan details on content dan nutritional facts tentang produk tu. Tak nak la ambil masa doktor lama-lama so kita supply with strong and enough info.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Energized Soy Protein, ESP by Shaklee.

 

The 1st item yang doktor terus agreed was on Energized Soy Protein, ESP by Shaklee. It is a soy base protein actually. Very fine and sedap. Manis-manis buah which sugar content originated from the soy itself.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Kebanyakan orang tidak dapat mengekalkan tenaga atau stamina mereka sepanjang menjalani kehidupan seharian. ESP ni dapat bantu mempertingkatkan tenaga dan stamina kita.

 

Protein soya nie berasaskan tumbuhan dan mampu membekalkan tenaga lebih lama kerana paras glisemiknyer (GI) yang rendah which means kita kenyang lebih lama.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Pengekalan tenaga yang lebih panjang tempohnya

 

Indeks Glisemik (GI) menunjukkan kesan makanan ke atas gula darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat menyebabkan paras gula dalam darah naik mendadak dan kemudiannya menurun dengan pantas, menjadikan kita mudah letih, mudah rasa terganggu dan lapar.

 

ESP juga mempunyai tindak balas “turun-naik” tetapi ESP mempunyai indeks glisemik (GI) rendah. Apa kelebihan GI rendah ???

 

  • Paras gula darah dalam darah kekal stabil,
  • Membantu mengekalkan tenaga,
  • Mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama dan
  • Bermanfaat untuk mengurangkan berat dan mengekalkan kesihatan jangka panjang.

 

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh badan kita, seperti batu bata yang membina rumah. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Soy powder antarapilihan sumber protein masa kini

 

Mira tahu memang banyak produk berasaskan protein di pasaran tapi kenapa Mira pilih ESP by Shaklee ???

 

  • Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).

 

  • Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.

 

  • Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.

 

  • Membekalkan 9 asid amino.

 

  • Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

 

Perlu ke Protein ni ? Kan doktor dah confirmkan bagus tapi nak tahu kepentingan Protein kepada ibu menyusu dan wanita secara amnya ?? Click sini

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex works well with ESP

 

Kebetulan selepas berpantang bulan Ramadhan pula menyusul, dan experience tu yang buat Mira yakin sangat dengan ESP dan herba yang Mira just get to know which is Alfalfa. Mira ada share experience Mira berpuasa dan menyusu di bulan Ramadhan. Click sini and let me share my experience !

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Set Penyusuan paling Basic

 

Alfalfa nie merupakan sejenis herba. Boleh juga la nak dipanggil jamu. Tapi alfalfa yang Mira amalkan nie dalam bentuk capsule yang diperbuat daripada daun alfalfa yang organik.

 

Alfalfa bermaksud “raja segala makanan” dan ada sebab gelaran tersebut diberikan sebab ia sangat berkhasiat. Alfalfa mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah.

 

Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin.*

 

Memang boleh je kita beli Alfalfa nie coz memang ada jual die EON. Mira sendiri pernah jumpa di EON tapi tak beli pun. Mira pernah baca yang akar alfalfa nie mudah terkena jangkitan bakteria so memang tak berani la nak main beli jer.

 

Tapi memang berani tahap gaban bila beli dari Shaklee sebab kita tau semua produk Shaklee nie melalui kajian, ujian dan saringan oleh pihak Shaklee sebelum sampai kepada kita. InsyaAllah selamat.

 

Halal tu jangan cerita la. Memang Shaklee ada je beri sijil Halal yang dikeluarkankan oleh Jabatan Agama Islam Amerika sebab produk Shaklee yang masuk Malaysia semua dihasilkan di US.

 

Apa lagi kelebihan Alfalfa dari Shaklee nie ?  Kalau nak tahu, Alfalfa Complex adalah Shaklee Signature Formula yang asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada 1950’an.

 

Ditanam di kawasan subur, Antelope Valley, California, Shaklee menuai alfalfa semasa di puncak kematangan – semasa berumur 2 tahun, untuk memastikan penggunanya memperolehi kandungan nutrisi sebaik mungkin.

 

Selepas dituai, ia diletakkan untuk pengeringan di bawah udara segar dan sinar matahari panas California, dan Shaklee hanya menggunakan serbuk dedaun untuk menghasilkan tablet alfalfa.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex dan ESP is Basic Set Penyusuan

 

Basic jer ?? Yes. Alfalfa Complex dan ESP merupakan set paling basic penyusuan. ada 2 nie pun dah cukup baik tapi kalau nak maintain tulang, gigi dan system saraf yang lebih baik, Mira recommend ambil sekali dengan Ostematrix.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Feedback on Ostematrix

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Ostematrix untuk kekalkan kesihatan tulang dan gigi

 

Ostematrix nie Pil Kalsium yang juga memiliki kandungan Magnesium dan Vitamin D yang membantu badan menyerap Kalsium.

 

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh kita. Thats why amat penting untuk kita memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh kita membina tulang baru dengan pantas, tetapi apabila umur semakin meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina.

 

Hakikat inilah menjadikannya penting untuk kita membekalkan tulang  dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.*

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
makin lama makin ramai jatuh cinta dengan Ostematrix

 

Kalsium je ke yang tak cukup ke ? Actually Mira pun ada consume Pil Kalsium lain sebelum nie tapi lepas Mira try Ostematrix, terus jatuh cinta. Kesan die nampak sangat cepat. Baca Tanda-tanda kurang Kalsium dalam badan.

 

Apa pula fungsi Magnesium ? Magnesium membantu menghantar kalsium kepada tulang manakala Boron membantu boost metabolisme tulang.

 

Kehadiran Vitamin D pula merangsang penyerapan kalsium dan kehadiran Kuprum, Zink and Mangan mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.

 

Nie la keistimewaan Pil Kalsium by Shaklee yang juga dikenali sebagai Ostematrix. Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan, dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan.

 

10128 OsteMatrix chart MS 300x199 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Ujian penyerapan Kalsium dalam badan dalam tempoh 12 jam

 

Pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix® menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12-jam. Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

 

Ada masalah tulang. Ada 5 Tips untuk penyembuhan tulang di sini.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Alfalfa Complex, ESP dan Omega 3 untuk kulit lebih sihat

 

Selain ESP , Alfalfa Complex dan Kalsium, yang Mira akan cadangkan juga ialah Omega 3 kepada para ibu. Omega 3 ni pun antara Vitamins yang Dr Madhulika advice  Mira untuk consume.

 

Bukan unutk Mira je tapi untuk kebaikan baby as well. Sangat baik untuk perkembangan minda dan penglihatan bayi tau. But effect yang paling Mira tak boleh lupa ialah more towards inner beauty of my skin.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Produk ni bukan untuk si ibu sahaja, tapi manfaat untuk baby pun sangat besar

 

Boleh baca kisah Mira rawat masalah kulit kering dengan Omega 3 nie sebagai salah satu element disamping ESP dan Vitamin lain. Boleh Click di Sini untuk baca lebih lanjut journey Mira dengan masalah kulit kering since mula pregnant.

 

Alhamdulillah setelah berkenalan dengan Shaklee, sikit demi sikit terlihat perbezaan pada kualiti kesihatan diri. Not only that, gaya hidup pun ada perubahan yang lebih positif.

 

Pengambilan Omega 3 nie pun dapat membantu untuk menurunkan berat badan. Bagaimana ?? Yang berminat nak tahu, cuba baca yang nie.

 

Not only that, yang concern dengan kualiti tulang pada usia lanjut, pengambilan Omega 3 juga sangat membantu mencegah Osteoporosis tapi kene la consume Pil Kalsium as well. Tak boleh bergantung kepada Omega 3 sahaja tau. Baca lebih lanjut di sini, 7 Tips Pemilihan Minyak Ikan, Omega-3 dan kaitan dengan Kerapuhan Tulang (Osteoporosis)

 

MIra faham dan Mira tahu banyak jenis Minyak Ikan yang terdapat di pasaran. Tapi kenapa nak kena pilih Omega Guard by Shaklee ??

 

Hari nie Mira kupas 3 sebab utama. Mira dah pernah tulis bout this previously as well actually.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard merupakan Minyak Ikan Berpekatan Tinggi

 

OmegaGuard membekalkan spektrum lengkap iaitu tujuh jenis asid lemak Omega-3 yang tulen. Ia biasanya ditemui secara semula jadi pada ikan kecil di habitat lautan dalam yang sejuk airnya.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard melalui process Penyulingan Molekul Berganda

 

Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ , ia menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar.

 

Selain tersingkirnya logam-logam berat seperti yang disebut tadi, penyulingan berperingkat ini mengurangkan bau dan rasa hanyir minyak ikan Omega 3 as well.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Omega Guard dan Sahabat Laut

 

Produk Omega 3 atau Omega Guard yang dikeluarkan oleh Shaklee telah diiktiraf oleh Friend of the Sea®. Pengiktirafan ini menunujukkan Shaklee juga bertekad untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi sentiasa stabil dan tidak menjejaskan alam sekitar.

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :
Set Lengkap Penyusuan merupakan Set Berpantang

 

Mula-mula dulu MIra ingatkan Set Berpantang Shaklee nie nak kena beli macam-macam. Rupanya Set Berpantang Shaklee yang lengkap merupakan Set Daily Essential yang ditambah dengan Ostematrix (Pil Kalsium) dan Alfalfa Complex.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan
Daily Nutrision Essential by Shaklee

 

Apa kandungan Set Berpantang Lengkap atau Set Lengkap Penyusuan nie? Set nie terdiri daripada Nutrisi penting yang melengkapi keperluan nutrisi asas kita dengan gabungan :

 

  1. ESP Soy Protein Isolate Powder,
  2. Vita-Lea®,
  3. OmegaGuard™ ,
  4. Sustained Release Vita-C PlusTM,
  5. B-Complex

 

dengan penambahan Ostematrix dan Alfalfa Complex, gabungan kesemua 7 item ini merupakan yang terbaik terutama untuk ibu berpantang dan yang berhasrat ingin menyusukan anak mereka sepenuhnya dalam tempoh 2 tahun.

 

 

Nutrisi Set Lengkap ini complete dengan 28 vitamin dan mineral penting, asid lemak omega-3, 14g protein setiap hidangan, dan 500mg Vitamin C semula jadi setiap hidangan.

 

Bukan itu sahaja, terdapat 8 jenis Vitamin B yang penting untuk kesihatan yang optimum, sumber kalsium, magnesium dan mineral lain yang membantu penjagaan dan mengekalkan kesihatan tulang.

 

Pek nutrisi penting ini membantu tubuh kita mendapat nutrisi asas berkhasiat yang ia perlukan untuk menyokong kesihatan badan yang optimum.

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

 

Ibu yang menyusukan anak ?? Yes ramai je yang tak ambil vitamin nie semua tapi nampak sihat jer.. Tau tak zat besi juga membantu badan kita menghasilkan enzim yang melawan free radical dalam badan ??

 

Kita duk bagi anak menyusu dan semua nutrisi penting dah disalurkan kepada anak melalui susu badan kita. So berapa sangat yang tinggal untuk kita ??? Renungkan..

 

 

Memang ramai yang mengatakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran je dah cukup tapi hakikatnya, mineral dan vitamin banyak terhapus semasa proses penyediaan makanan itu sendiri.

 

Proses membersihkan dan proses memasak. Pernah kan nampak orang yang dah potong-potng sayur then terus rendam ?? Pernah tak nampak deep fry. Suhu yang tinggi pun boleh menghapuskan Vitamin dan minerals. Ok la.. at least dapatla fiber.. to look at the positive side. 🙂

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ?? Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya..  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Petua Tambah Susu Ibu / Susu Badan :

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal nie sebagai Bukti.

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

 

Rujukan :

  1. http://www.mingguanwanita.my/punyalah-banyak-khasiat-halba-eloklah-kaum-wanita-simpan-stok-1-kilo-di-dapur/
  2. https://www.hmetro.com.my/node/190161
  3. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/alfalfa-complex/
  4. http://www.shaklee.com.my/products/healthy-nutrition/ostematrix/

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. :)

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan.

 

Assalamualaikum wrt dan Good Morning. Hari ni Mira nk share cara Mira nak ensure Susu Melimpah Ruah! ye la.. anak still menyusu, so kene la pastikan susu always cukupkan..

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan.

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan : 

Tips untuk tambah susu

 

Tips hari ni simple jer.. Kalau masak lauk ikan atau ayam or any protein, mira akan masak lebih.. 
# Lunch  
# Dinner.. 
# extra.. 

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Kenapa nak kena masak lebih sikit protein nie?

 

Sebab protein sangat membantu Mira untuk hasilkan lebih banyak susu badan.

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Protein baik untuk ibu menyusu

 


Mira ni kekadang malas dan kekadang tak sempat nak masak for every meal. Dengan anak-anak ni susahkan sikit. Dorang ajak main la, nak itu la, nak ini la. Paling tak best kalau nak kena biarkan anak-anak dan masak. So, Mira memang masak sekali sahaja sehari.

 

Sometimes je if rasa lauk tak cukup baru mira akan masak  2 session. Waktu Mira masak pun lambat. Uruskan anak-anak dulu then baru masak. Tak lapar ke anak-anak? Anak-anak Mira kan menyusu badan so supply memang ada la kan.

 

Mira pula ?? Mira ambil protein juga pagi-pagi. Nanti Mira share k. Memang tahan kenyang tu sehingga waktu lunch if Mira consume selepas Subuh atau dalam kul 8 pagi.


 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Protein dan penyusuan serta kerapuhan tulang (osteoporosis)

 

Penting sangat ke nak kena ambil protein ni? Base on experience Mira menyusukan anak, pengambilan protein sangat membantu.

 

In fact jika kita yang breastfeeding mother ni kurang ambil protein, masalah tulang rapuh juga sangat senang berlaku ya. Tulang rapuh ini juga dikenali sebagai Osteoporosis.

 

Ibu yang menyusu ni perlukan hampir 2 kali ganda protein dibandingkan dengan perempuan yang tidak mengandung atau menyusukan anak. Wanita biasa perlukan 46g protein sahaja sehari tapi kita yang menyusukan anak ni perlukan at least 71g protein.

 

Ini untuk memastikan kualiti susu yang dihasilkan pada tahap optimum dan untuk kegunaan badan si ibu juga ya.

 

Ada satu study menunjukkan, pengambilan protein yang rendah ada kaitannya dengan kerapuhan tulang di bahagian pinggal atau pinggul. Gambar bawah ni menunjukkan statistik kerapuhan tulang pinggul di kalangan penduduk Irish pada tahun 2015.

 

Memang la kalau tengok statement dia, 30% hip fracture ni berlaku kepada mereka yang berumur 65 tahun ke atas tapi kesihatan tulang perlu dijaga sejak awal lagi untuk mengelakkan kita mengalami osteoporosis atau kerapuhan tulang.

 

Tapi ini tak bermakna, diet tinggi protein tu bagus tau. Pengambilan protein dan kalsium yang seimbang sangat-sangat penting. Tak nak la badan kita terbeban dengan protein dan proses penguraiannya atau kita panggil body metabolism process. So make sure kita ambil protein yang secukupnya ibu-ibu.

 

Protein bukan sahaja untuk hasilkan susu ibu ya. Keep in mind yang kita sebagai wanita pun perlu menjaga kesihatan tulang. Tak nak la nanti dah tua, sakit pinggang, ada masalah kerapuhan tulang (osteoporosis) dan tiba-tiba tulang patah just sebab tergelincir.

 

Tulang Patah ?? Yup. Kerapuhan tulang boleh menyebabkan tulang patah dan kita kehilangan nikmat berjalan. So please ambil peduli ya kawan-kawan.

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Tulang Rapuh boleh berlaku di usia muda juga
Hip Fracture among Irish people

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

Tips penyediaan makanan untuk ibu menyusu

 

Berbalik pada tips nak tambah susu tadi ya, Mira memang akan masak to make sure lauk cukup untuk :

  • Makan Tengahari
  • Makan Malam
  • Extra lauk. Ni sikit je. Ni exclusive untuk Mira je.


Yg extra tu LAUK sahaja yer.. tu pun PROTEIN ONLY..

Ni regime permakanan Mira. Mungkin tak betul dan tak bagus tapi it works for me.

  • Mcm biasa mkn lunch around 1pm or 2pm..
  • Dinner together dengan husband sebelum waktu maghrib..
  • Then after dinner mira ensure mira simpan sikit utk mira mkn around 9pm or 10pm mcm tue. Lauk sahaja tau.

 

Mira tak takut gemuk ke makan malam-malam?? Lauk je pun.. most of the time Mira akan buat arrangement macam ni dan insyaAllah susu badan memang sangat meriah.


Sup ayam pun Mira masak menggunakan pressure cooker so daging ayam memang confirm lembut.. Memang jarang masak daging kat rumah so tak pernah try dengan lauk daging.



Hari-hari ke buat mcm nie ??? HELLO.. kalau lauk sedap memang tak dapat la nak simpan yg EXTRA tue.. sedap ke saya masak.. Alhamdulillah husband tak cerewet makan.. kalau kene selera, lauk tu 2 or 3 kali repeat.. 



Suami saya jage badan so tak makan nasi sangat.. bini die nie yang ambil nasi sebab menyusu badan ni sangat-sangat cepat lapar. Tapi sejak ambil ESP kurang la sikit kelaparan Mira.



So klau lauk habis, Mira buat ape ??
Tak kan nak masak tengah-tengah malam kan. ESP la jawabnyer. Protein jugak kan tapi Protein yang ada kandungan Kalsium yang tinggi. Ingat tak  kisah kerapuhan tulang yang Mira terangkan tadi. 
Amalan ni terbukti berkesan untuk Mira dan susu sememangnya meriah. 



Alhamdulilkah anak-anak kenyang dan bila bangun pagi-pagi Miss B memang sentiasa berisi. Most of the time Mira akan kejutkan anak untuk bangun dan menyusu kecuali kalau Mira pengsan terus, anak la yang kejutkan mamanya. 😛


Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

ESP tu ape ???

 

ENERGIZING SOY PROTEIN

 

Protein memang sangat diperlukan oleh badan. Actually banyak sumber kita boleh dapatkan protein ni. Ikan, sayur-sayuran dan daging. Sapa yang diet-diet dan tak nak makan daging, boleh pilih sayur-sayran dan makanan laut tapi perlu sangat berhati-hati dengan makanan laut sebab takut ada kandungan merkury yang tinggi. So sayur-sayuran memang pilihan yang terbaik.

 

ESP ni pun dari tumbuh-tumbuhan tau. Diproses dengan menggunakan air sejuk untuk mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalam nya. Tak macam seseparuh soya yang diproses pada suhu tinggi dan menggunakan alkohol ya. Lagi satu, Soya untuk ESP ni confirm Non-GMO maksudnya bukan soya yang telah diubah genetiknya.

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Energizing Soy Protein by Shaklee


Sape yg boleh ambil ESP nie yer ??

  • Ibu yg menyusukan anak seperti Mira

 

  • Ibu mengandung

 

  • Mereka yang nk jaga badan sebab ESP ni mengenyangkan.. so pagi-pagi tak perlu layan nasi lemak atau karipap lagi.. shake-shake jer ESP dengan Horlicks / Milo / plain je pun OK

 

  • Mereka yang bekerja dan perlukan tenaga berpanjangan.. Protein kan one of energy source.. 

 

  • Mereka yang sangat concern dengan kecantikan luar dan dalam.. protein ni menggalakkan pembentukan sel-sel baru.. 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan. Siapa yang memerlukan ESP



Ramai lagi yang boleh ambil ESP ni actually..
Tapi mira listkan yg common dulu.. nnt kite sharing-sharing lagi.

 

 

Susu Melimpah Ruah! Jom amalkan :

ESP pada harga lebih jimat?

Nak dapatkan ESP  atau nak try consume ESP macam Mira ??? Whatsapp 012 531 9097 atau click terus di link nie.

Nak lagi jimat ??? Jom jadi ahli Shaklee dan jimat lagi.. 🙂

Next time Mira share few recipes berpantang pula yer menggunakan bahan yang ramai percaya akan membanyakan susu ibu.. 🙂

Miera 

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139564

http://healthyeating.sfgate.com/importance-protein-lactating-5599.html