Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa

Kepentingan Vitamin D kepada kanak-kanak dan dewasa memang tidak dapat dinafikan. Vitamin D adalah vitamin larut lemak yang diperlukan oleh badan untuk membantu mengekalkan tahap normal kandungan kalsium dan fosforus dalam darah.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kepentingan Vitamin D

 

Vitamin D membantu tubuh menyerap kalsium disamping membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

 

Kekurangan Vitamin D boleh menyebabkan tulang menjadi kurang tumpat, rapuh, dan tidak mengekalkan bentuknya.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Vitamin D menggalakkan penyerapan Kalsium dalam badan

 

Selain itu Vitamin D juga memainkan peranan yang penting untuk memastikan kesihatan jantung baik dan untuk melawan jangkitan.

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Sumber Vitamin D

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Sumber Vitamin D semulajadi di pagi hari

 

Vitamin D boleh didapati melalui pancaran cahaya matahari pada kulit atau daripada diet kita, tetapi sangat sedikit sumber Vitamin D yang berasal dari sumber makanan semulajadi seperti contoh ikan berlemak seperti salmon. [I]

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Sumber Vitamin D dan kandungannya

 

Di dalam diet warga Amerika, makanan yang diperkaya dengan Vitamin D merupakan makanan yang membekalkan kebanyakan Vitamin D yang diperlukan oleh tubuh badan. [ii] Sebagai contoh, hampir semua bekalan susu di AS diperkuat dengan 100 IU vitamin D bagi setiap 8 auns.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Sumber Vitamin D untuk tubuh badan yang lebih sihat

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kekurangan Vitamin D dan Kekuatiran Utama dalam pertumbuhan kanak-kanak

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Masalah Ricket di kalangan kanak-kanak.

 

Rickets merupakan antara kesan kekurangan vitamin D yang melampau yang menjejaskan bayi dan kanak-kanak kecil. Antara kesan-kesan Rickets adalah masalah tulang lembut dan kecacatan.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Antara tanda-tanda Riket pada kanak-kanak

 

Masalah Ricket ini telah hampir dihapuskan di Amerika Syarikat apabila susu yang diperkayakan dengan Vitamin D diperkenalkan pada tahun 1930-an.

 

Gejala Ricket di kalangan kanak-kanak.

Gejala atau tanda-tanda riket termasuklah:

  • Sakit atau kelembutan pada tulang lengan, kaki, pelvis, atau tulang belakang.
  • Kepatahan tulang.
  • Kekejangan otot.
  • Kecacatan gigi, seperti: pembentukan gigi yang lambat, lubang dalam enamel.
  • Kecacatan rangka, termasuk: tengkorak berbentuk aneh.

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Susu diperkaya dengan Vitamin D sahaja tak mencukupi  ?

 

Walau bagaimanapun, kebimbangan mengenai kekurangan Vitamin D di Amerika Syarikat baru-baru ini telah muncul semula. Terdapat peningkatan bilangan laporan pengambilan Vitamin D yang tidak mencukupi dan terdapat tanda-tanda kekurangan pada kanak-kanak dan juga orang dewasa.

 

Berdasarkan penemuan dari Kajian Kesihatan dan Pemakanan Nasional (NHANES), kanak-kanak yang tinggal di Amerika Syarikat menggunakan 300 IU Vitamin D setiap hari, secara purata, dari sumber makanan dan makanan tambahan.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Cukup ke Vitamin D yang anak-anak kita perolehi ?

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kajian kepekatan Vitamin D di kalangan kanak-kanak

 

Dalam kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Nutrition Clinical, para penyelidik menganalisis tahap Vitamin D dalam darah  untuk 382 kanak-kanak dan remaja yang sihat.

 

Mereka mendapati bahawa 55% kanak-kanak mempunyai tahap kepekatan Vitamin D yang kurang di dalam badan jika dibandingkan dengan dos yang dicadangkan.

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kaitan musim sejuk dan kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari menyumbang kepada  kekurangan Vitamin D dalam badan

 

Mereka juga mendapati kandungan Vitamin D dalam darah menurun pada musim sejuk akibat daripada kurang pendedahan kepada cahaya matahari.

 

Secara keseluruhannya, 68% kanak-kanak mempunyai tahap Vitamin D yang rendah dalam darah mereka ketika musim sejuk kerana mereka menghabiskan lebih banyak waktu di dalam rumah.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Kurang pendedahan kepada cahaya Matahari antara punca kekurangan Vitamin D

 

Dalam kajian lain yang melibatkan 380 bayi dan kanak-kanak yang sihat, kekurangan Vitamin D  kebanyakan didapati meliputi 12% daripada keseluruhan kajian.  Tetapi  40% daripada keseluruhan bayi dan kanak-kanak tersebut mempunyai tahap vitamin D yang dianggap lebih rendah daripada yang dicadangkan.

 

Antara faktor yang menyebabkan risiko kekurangan vitamin D pada kanak-kanak termasuklah :

 

  • Kurangnya pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin .

 

  • Kanak-kanak menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah dan menyebabkan kurang pendedahan terhadap cahaya matahari.

 

  • Penggunaan pelindung cahaya matahari, yang menyekat sintesis vitamin D

 

  • Dan faktor lain seperti mempunyai kulit yang gelap

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Cadangan Pengambilan Vitamin D pada Bayi dan Kanak-kanak

 

Pada tahun 1997, Panel Akademi Sains Kebangsaan (khas untuk Vitamin D) bersama-sama dengan Institut Perubatan mengesyorkan pengambilan harian 200 IU Vitamin D. Ini adalah untuk mencegah masalah kekurangan Vitamin D di kalangan bayi, kanak-kanak dan remaja yang sihat.

 

Pada masa itu, cadangan ini telah disahkan oleh American Academy of Pediatrics (AAP). Walau bagaimanapun, pakar pemakanan, penyelidik, dan pakar kanak-kanak berhadapan dengan kajian saintifik yang menghubungkan kekurangan vitamin D dalam darah dengan pelbagai masalah kesihatan seperti :

 

  1. Demineralisasi tulang dan
  2. Penyerapan kalsium yang tidak menyeluruh,
  3. Pelbagai isu kesihatan lain, termasuk rintangan insulin , tindak balas imun dan kesan metabolik yang lain termasuk risiko kanser yang lebih tinggi.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Vitamin D antara yang penting untuk mengekalkan tahap kesihatan yang optimum

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Cadangan baru untuk keperluan Vitamin D

 

Berdasarkan bukti daripada ujian klinikal yang terkini dan sejarah penggunaan vitamin D yang selamat, AAP baru-baru ini mencadangkan untuk menggandakan pengambilan harian Vitamin D. Dos yang disyorkan ini melebihi cadangan National Academy of Sciences.

 

AAP kini mengesyorkan bayi dan kanak-kanak dari semua peringkat umur mendapat 600 IU vitamin D setiap hari. AAP juga mengakui bahawa adalah sukar untuk kanak-kanak dan remaja mendapat 600 IU vitamin D dari diet seharian.

 

 The American Academy of Pediatrics and the Institute of Medicine recommend a daily intake of 400 IU per day of vitamin D during the first year of life beginning in the first few days, and 600 IU for everyone over age 1

 

Oleh itu untuk membantu bayi dan anak-anak memenuhi keperluan Vitamin D mereka serta untuk nutrien kesihatan tulang yang penting, AAP mencadangkan pengambilan harian suplemen vitamin D.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Susu Ibu yang terbaik untuk si bayi

 

Pengambilan makanan tambahan atau suppliment ini sepatutnya bermula seawal kelahiran untuk bayi yang diberi susu ibu dan pada 1 tahun untuk bayi yang diberi susu formula.

 

Maksudnya bayi yang baru lahir boleh mendapatkan bekalan Vitamin D yang diperlukan melalui susu ibu. Para ibu perlu pastikan bekalan kalsium mereka cukup untuk diri mereka dan bayi yang disusukan.

 

Kekurangan kalsium di kalangan ibu-ibu antara penyebab ibu-ibu mudah mengalami sakit pinggang. Ini berdasarkan pengalaman Mira dan pengguna Ostematrix tau.

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Sumber Vitamin D untuk Kanak-kanak dan Dewasa

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Sumber Vitamin D untuk Bayi dan Ibu Menyusu, Ibu Mengandung serta orang Dewasa.

 

Bayi pun perlukan Vitamin D ? Betul tu. Bayi perlukan untuk memastikan kualiti tulang yang terbentuk adalah lebih kuat dan sihat. Lebih berkualiti bermaksud tulang yang lebih tumpat dan padat.

 

Bayi boleh mendapatkan sumber Vitamin D daripada susu ibu tau. Itu sebab sangat penting untuk ibu mengandung dan ibu menyusu mengamalkan pemakanan yang seimbang dan berkhasiat.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Ostematrix, Pil Kalsium yang mengandungi Vitamin D san Magnesium. 4 biji Ostematrux membenkalkan 400IU Vitamin D

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Kepentingan Pil Kalsium

 

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh, kerana itulah amat penting untuk kita memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh membina tulang baharu dengan pantas, tetapi apabila umur semakin meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina.

 

Hakikat inilah menjadikannya penting untuk kita membekalkan tulang dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Keistimewaan Ostematrix

 

Kita Memerlukan Lebih Daripada Kalsium untuk Tulang Yang Kuat. Antara yang penting dan bahan utama dalam Ostematrix ini ialah :

 

  • Kalsium – Bahan asas untuk membina tulang
  • Magnesium – Membantu menghantar kalsium kepada tulang
  • Boron – Membantu metabolisme tulang
  • Vitamin D – Merangsang penyerapan kalsium
  • Kuprum, Zink and Mangan – Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Kandungan Nutrisi setiap kalsul Ostematrix. Cadangan hidangan adalah 4 biji setiap hari untuk dewasa

 

Bukan itu sahaja, penyerapan kalsium ke dalam tubuh badan juga sangat penting. Ostematrix ini dah menjalani ujian penyerapan secara klinikal tau.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Kajian Penyerapan Ostematrix yang dibuat secara klinikal

 

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan Pil Kalsium dengan Vitamin D dan Magnesium nie boleh whatsapp Mira direct (click sahaja) ya. InsyaAllah Mira akan membantu.

 

Antara tajuk lain yang mungkin dapat membantu anda :

  1. Apa tanda-tanda kekurangan Kalsium dalam Badan ? Click di sini
  2. Kurang air dalam badan pun boleh effect kesihatan tulang kita ? Betul ke ? Baca lebih lanjut di sini
  3. Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang. Boleh baca di sini
  4. Kaitan Omega 3 dan Osteoporosis. Click untuk tahu lebih lanjut.
  5. Bekalkan bayi anda dengan Nutrisi terbaik. Nak tambah susu badan ? Jom baca

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Sumber Vitamin D untuk Kanak-kanak.

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Multivitamin Vitalea for Children

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa: Keistimewaan Multivitamin Vitalea for Children

 

Vita-Lea® for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. Ini merupakan ciri-ciri Multivitamin Vitalea untuk Kanak-kanak :

 

  • Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat.

 

  • Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semula jadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi.

 

  • Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja.

 

Kandungan atau Nutrisi yang tersedia di dalam setiap tablet Vitalea Kids adalah seberti jadual di bawah nie.

 

Kanak-kanak berumur 4 – 12 tahun boleh mengambil 2 biji sehari selepas makan.

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
Kandungan Nutrisi Vitalea for Children

 

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan Multivitamin Vitalea untuk kanak-kanak ini yang diperkaya dengan Vitamin D dan Vitamin-vitamin yang lain nie boleh whatsapp Mira direct (click sahaja) ya. InsyaAllah Mira akan membantu.

 

Ye la budak-budak sekarang nie susah betul nak disuruh makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Alternative yang terbaik ialah Multivitamin yang paras gulanya rendah which berasal dari bahan-bahan semulajadi dan sedap untuk dikunyah!

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Lets feel Shaklee Effects..

 

download 1 1 300x117 - Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa:

Kenapa perlu jadi ahli Shaklee ??

 

Sebab ada banyak privilege menanti. Bukan sekadar harga ahli, promosi-promosi Shaklee hampir kesemuanya untuk ahli tau !!!

 

Ada yang tanya.. Boleh tak jadi ahli for FREE ?? Ada caranya.  Jom joint jadi ahli and become my business partner. Lets strive to be Healthier ! Nak joint ahli and makan saja-saja pun ok. Dapat jimat. If beli leih 150UV dapat Bonus cash lagi..

 

 

Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa :

Kenapa nak kena Contact Mira dulu ??

 

  • Boleh je beli direct secara online tapi if contact Mira, boleh tau Vitamin yang paling sesuai untuk masalah anda.  Mira recommend list of Vitamins yang terbaik which will according to masalah dan tanda-tanda masalah yang hadir.

 

  • Bukan tu saja, Mira tawarkan harga yang berpatutan.

 

  • Mira sendiri merupakan pengguna Shaklee so InsyaAllah Mira advice berdasarkan pengalaman Mira dan berdasarkan rujukan daripada Master-Master dan Nutritionist Shaklee. 

 

  • Vitamin atau Produk Shaklee yang dibeli kesemuanya dari Warehouse Shaklee. Bila dah jadi ahli nanti dan nak beli di HQ direct pun boleh.

 

  • Bukan apa, bila Vitamin dari Warehouse Shaklee atau HQ Shaklee, InsyaAllah barang-barang tu semua 1st IN dan 1st OUT.  Tiada masalah dengan Expiring Date insyaAllah.
images 9 - Kepentingan Vitamin D kepada Kanak-kanak dan Dewasa
First In First Out. Stock yang sampai dulu akan dihabiskan terlebih dahulu.

 

  • Bukan tu jer.. produk confirm Produk yang Asli. Semua produk Shaklee ada kelulusan KKM tapi label kelulusan KKM ni ada yang dah pandai tiru..

 

  • Tau tak ada je yang complain barang yang diterima made in China.. Produk keluaran Shaklee Malaysia semua dari US tau.

 

  • HALAL tu yang utama.. Kami semua ada Sijil Halal sebagai Bukti. Feel free to ask k. 🙂

1516087857_2018_HALAL_Annual_Certificate_1219-17-32812

 

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097 atau click link nie

 

 

Rujukan  :

  1. https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/Kids-and-Vitamin-D-Deficiency.aspx
  2. Health Resource by By Dr. Jamie McManus.
  3. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/ostematrix/
  4. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/vita-lea-for-children/

 

 

Disclaimer:

This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly.

 

Information at jomhidupsihat.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

 

Penafian:

Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera.

 

Maklumat di jomhidupsihat.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang daripada Osteoporosis ?

Perlu ke kita Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang ni ? Siapa yang perlu pelihara dan sembuhkan tulang mereka ? Ubat-ubatan kan ada, so jumpa doktor dan minta ubat je kan senang. Kenapa nak susahkan diri.

 

 

Pelihara dan Sembuhkan Tulang

 

Mungkin ni antara soalan yang berlegar di kepala anda bila membaca topik hari ini.

“Pelihara dan Sembuhkan tulang secara Semulajadi – Natural Bone Healing”

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Keretakan Tulang atau Bone Fracture membawa kepada Osteoporosis

 

Tulang Retak? Oooppsss.. Bone fracture.. Sekarang ramai yang faham jika guna bahasa mat saleh nie. Kita pun tak tahu kita alami ke tak unless apabila always sakit, then pergi ke hospital dan menjalankan pemeriksaan X-ray.

 

Siapa yang mahu keretakan tulang ini perlaku kan. Tiada siapa mahu dan tiada siapa yang minta.

 

Tapi budak-budak zaman sekarang, nak-nak umur 2 tahun ke atas, panjat-memanjat tu aktiviti harian dan agenda utama. Tak reti duduk diam. Baru dapat kaki la katakan.

 

Asalkan jumpa tempat untuk dipanjat, terus dipanjatnya. Siapa jadi mangsa? Ibubapa la kan, tak pun si penjaga. Panjat, lepas tu lompat! Alhamdulillah.. sihat dan aktif anak-anak mama..

 

kanak-kanak suka memanjat

Tapi sakit tau bile kene panjat ni. Nak-nak anak yang super sihat. Tu penangan nutrisi ibu yang Super Best. Anak-anak sihat keutamaan kita. Tapi, Yang ibu-ibu ni confirm ke tulang kuat sentiasa?

 

Sekarang muda lagi. Boleh la dipijak dan dipanjat anak-anak. Kalau dah umur 50an nanti macam mana?

 

Kids Climbing
Kalau cucu tiba-tiba datang nak panjat-panjat badan. Tak kan nak marah-marah ?. Kesian pulak budak umur 2 tahun ka. Thats why every important untuk pelihara dan sembuhkan tulang kita.

 

Tulang ni sakit ke? Aktiviti harian menyebabkan tulang kita semakin menipis terutama bagi mereka yang tidak mengamalkan pemakanan yang baik.

 

Pemakanan yang tidak seimbang

 

Zaman sekarang ni semua pun nak cepat kan. Makanan pun jadi fast food. Ye la, dunia tanpa sempadan kan. Semua benda pun nak kejar.

 

Sampai anak-anak yang kita tak terkejar. Tau-tau dah besar je. Ini pedoman untuk diri ya. No matter how busy you are, kids need attentions.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Siapa yang terdedah kepada keretakan tulang ni?

 

Sebenarnya semua orang pun terdedah kepada keretakan tulang (osteoporosis) tapi yang paling utama adalah wanita yang bakal memasuki zon monopause.

 

Kenapa mereka sangat berisiko? Kerana perubahan hormon di dalam badan, di mana hormon estragen berkurangan dengan mendadak.

 

Selain mereka, siapa lagi yang berisiko?

 

1 di dalam setiap 2 wanita (50% of women) dan 1 di dalam setiap 5 lelaki (20% of men) berisiko mengalami keretakan tulang atau tulang patah , juga dikenali sebagai Osteoporosis.

 

Pengambilan alkohol dan amalan merokok antara punca utama terjadinya keretakan tulang atau tulang patah (Osteoporosis).

Risiko tulang rapuh

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang

 

Pemeliharaan dan Penyembuhan tulang ini perlu diambil perhatian even before kita didiagnosis mengalami keretakan atau kerapuhan tulang (osteoporosis).

 

Jika kita pelihara dan menjaga kesihatan tulang sejak awal lagi, peluang untuk mendapat keretakan atau kerapuhan tulang (osteoporosis) ini mungkin lebih rendah.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang  :

Bagaimana nak pelihara dan sembuhkan tulang?

 

Kita boleh memelihara dan menyembuhkan tulang kita dengan  memastikan kita amalkan Bone Healing everyday starting from now. Tak kira lah tulang dah retak atau belum, Bone Healing activity ni sangat penting.

 

Hari ini kita akan kupaskan 5 cara untuk Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang atau Bone Healing secara semulajadi.

 

Ni kiranya seperti aktiviti untuk maintain tulang kita sentiasa sihat dan kuat! Salah satu Bone Healing atau Penyembuhan Tulang ni melalui diet yang betul. Bukan diet nak kurus yer. Pemakanan yang seimbang untuk pembentukan tulang.

 

 

1. 5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :  Bone Building Diet.

 

Tulang sangat-sangat perlukan minerals terutama Kalsium dan Magnesium. Kalsium ni komposisi utama tulang so memang confirm kita perlukan Kalsium.

 

Kekurangan Kalsium Punca Utama yang menyumbang kepada keretakan tulang dan kerapuhan tulang also known as Osteoporosis.

 

So sangat-sangat penting Diet yang Full of Calcium Rich atau Pemakanan yang tinggi kandungan Kalsium. The BEST Calcium Rich Food ada banyak. Mira tolong senaraikan di sini disamping gambar yang Mira berikan.

 

Sumber semulajadi Kalsium dan Magnesium

 

Sayur-sayuran Hijau yang berdaun aka Green leafy vegetables dan buah-buahan
Contoh :Broccoli, Bayam, Kale, Asparagus, blackberries, papaya, oranges.

 

Ikan atau sumber tenusu.
Contoh: Sardines, Raw Milk, yogurt, cheese, tofu pun ok. Susu yang dipastur tak masuk list yer. Sebabnya susu yang dipastur pada suhu tinggi, kandungan mineral dan protein dah rosak.

 

Kekacang
Contoh: Badam, Black Beans, pumpkin seeds, baked beans, kidney beans.

 

Makan makanan berkalsium sangat penting TAPI nak pastikan ia diserap masuk dalam badan kene make sure these 3 things..

  • Ada sumber Magnesium
  • Ada sumber Vitamin D3 atau pancaran matahari
  • Ada sumber Zinc, Vitamin C as research showed sumber-sumber di atas sangat membantu proses pemuliharaan tulang dalam badan.

 

 

2. 5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Bone-Healthy Supplement

 

As suggested dalam Tips No 1 tadi Pemakanan Seimbang mengandungi unsur Kalsium sangat-sangat penting untuk memiliki tulang yang sihat. Tapi selain Kalsium, Vitamin D sangat-sangat diperlukan juga.

 

Kajian mendapati mereka yang mengalami keretakan tulang kebanyakan mengalami kekurangan Vitamin D.

 

Akibat Kekurangan Vitamin D

 

Vitamin D ni kalau nak dapat senang jer. Sebab pancaran matahari yang menyumbang kepada unsur Vitamin D nie.

Tapi kepada yang takut Sunburn, boleh la ambil supplement Vitamin D. Ada banyak dijual. Ada yang ambil sehingga 5000 IUs, 2 kali sehari selama 3 bulan semasa dalam proses penyembuhan.

 

Sumber Vitamin D

 

Tips kedua ini adalah mendapatkan makanan tambahan jika pemakanan anda tidak membekalkan nutrient yang secukupnya.  Mira ambil Ostematrix. So memang dah ada dah Kalsium, Magnesium dan Vitamin D3. Tak perlu risau dah.

 

Yang bekerja dalam office tu, agak-agak lenguh-lenguh leh la ambil angin kat luar dan ambil sekali Vitamin D ye. Aktiviti berjalan pun exercise yang bagus untuk dapatkan tulang yang kuat.

 

Elakkan duduk lama-lama k. Pancaran Matahari ni pun ada keburukannya. Menurut kajian 90% daripada punca Kanser Kulit berpunca dari Exposure yang melampau terhadap cahaya matahari. Bahaya kan..

 

Selain Kalsium, Magnesium dan Vitamin D, Minyak ikan atau Minyak Omega 3 juga sangat membantu. Minyak Omega 3 atau Fish Oil ini dapat mengurangkan keradangan atau inflammation.

 

Bila kita sakit, punca utama adalah keradangan yang berlaku di dalam badan. Keradangan tu macam mana? Macam bengkak. Bila dalam dah sakit dan membengkak, kita nampak la kesannya pada kulit atau nampak la benjolan.

 

Omega 3

 

Jadi pengambilan Omega 3 dapat membantu mengurangkan keradangan dan mempercepatkan proses penyembuhan. Mira ada tulis macam mana Omega 3 ni bertindak dalam posting sebelum ini. Boleh baca di sini.

 

Last but not least, makanan superfood yang hijau seperti spirulina, chorella dan alfalfa serta tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan yang bersifat alkali juga membantu dalam proses penyembuhan tulang.

 

Tak semestinya bila tulang dah retak baru nak cari ubat. Prevention is better than cure.

 

Kita pun tak tau kondisi tulang kita sekarang.Ada berani tak pergi hospital dan check ketumpatan tulang?? Y

 

ang berani tu boleh la pergi buat dan pastikan kedudukan tulang anda. Tumpat atau tak. Ada potensi Osteoporosis ke tak.

 

 

3.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Natural Physical Theraphy

Tips No 3 ni ialah berdiri pada platform yang bergegar tu. Study menunjakkan aktiviti ni dapat menambah ketumpatan tulang.

 

Dengan hanya berdiri selama 20 minit, 3 kali sehari, secara semulajadi, ketumpatan tulang bertambah. Tapi dengan syarat, kena amalkan pemakanan yang betul ya.

 

Mesin Gegar membantu meningkatkan ketumpatan tulang

 

Mesin ni bukan untuk kurus je tau.Tapi memang boleh kurus ke diri atas tu??? Hahahahha.. tak ku ketahui. Tapi derdiri atas mesin ni boleh buat tulang kuat tau!

 

Sumber Kalsium, Magnesium, Vitamin D serta pengambilan Vitamin C dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan. Vitamin C membantu badan kita menghasilkan kolagen yang sangat berguna untuk pembentukan sel tisu baru.

 

Dalam keadaan sihat, kalau duduk je, boleh membuatkan tulang anda lemah. Aktiviti melompat juga dapat membantu dalam menambah ketumpatan tulang sebanyak 0.5%. Kalau nak lebih lagi, lompat setinggi yang boleh dari aras lantai tau. Ni berdasarkan kajian. Yang tak ada masalah keretakan tulang boleh la amalkan ya.

 

 

4.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Essential Oils

Essential OIl untuk pemeliharaan dan penyembuhan Tulang

Lepas ni sape-sape yang jual Essential Oil ni leh la promote tentang kebaikan Essential Oil untuk tulang ya. Antara 3 Essential Oils yang paling powerful dalam proses penyembuhan keretakan tulang ialah :

  1. Cypress Essential Oil
  2. Fir Needle Essential Oil
  3. Helichrysum Essential Oil.

 

Boleh try nanti tau. Campurkan ketiga-tiga essential oil nie dan sapukan pada permukaan tulang yang alami keretakan tu sebanyak 5 ke 6 kali sehari.

 

Cypress Essential Oil ni bagus untuk memperbaiki menyaluran darah dan mempercepatkan proses penyembuhan. Fir Needle Essential Oil membantu dalam memperbaiki tulang dan Helichrysum Essential Oil bagus dalam memperbaiki tisu-tisu yang rosak disebabkan oleh sifat anti radang dan terdapat unsur-unsur antioksida.

 

So nanti try la cari ketiga-tiga Essential Oil ni ya. Mungkin ada seller yang boleh tonjolkan diri as well. 🙂

 

 

5.  5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang : Acupuncture

Pemeliharaan dan Menyembuhan Tulang dengan Akupuntur

Berdasarkan kajian ke atas Perubatan Traditional China yang telah diterbitkan di dalam Complementary Therapies in Medicine, akupuntur ni dapat membantu mempercepatkan penyembuhan keretakan tulang.

 

Ini telah dibuktikan dalam kajian ke atas tikus dan kajian ini telah diterbitkan di dalam Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

 

So cukup 5 dah cara untuk kita memelihara dan menyembuhkan tulang. We never knows yang tulang kita tercedera atau tidak melainkan kita mengalami kesakitan yang amat sangat.

 

Waktu tu mungkin dah teruk so make sure tulang kita sentiasa sihat dan kuat ok.

 

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Alternative dan Cara Saya

 

Ni cara Mira. Lain orang lain caranya. Bagi Mira budget main peranan as well. Mira tau Collagen sangat bagus untuk tulang tapi collagen yang Mira aim nak ambil tu yang confirm quality BEST walau rasa tak berapa nak best, agak mahal.

 

So Mira ambil alternative lain yang insyaAllah membantu tulang Mira. Sementara tengah usaha nak dapatkan Collagen. Hehehhehhe.. Impian ku letakkan tinggi tau.

 

Mira amalkan pemgambilan Ostematrix, Energizing Soy Protein, Omega Guard dan Vitamin C. Ni semua untuk support badan Mira, bukan setakat tulang je.

 

Mira ni menyusukan anak so Mira nak pastikan kandungan nutrisi Mira sentiasa cukup dan anak pun dapat effect yang marvelous.

 

Ostematrix mira memang dah lengkap dengan Kalsium, Magnesium serta Vitamin D. So tak perlu pening-pening nak make sure semua bahan ada dalam pemakanan Mira.

 

Lagi pun belum tentu kita dapat semua khasiat makanan sebabnya cara kita masak pun sangat main peranan. Kan susu yang berkhasiat menjadi risiko kepada osteoporosis kerana dipastur pada suhu tinggi.

 

Anda nak dapatkan Vitamin atau makanan sampingan yang sama seperti Mira ?

Boleh click dan beli terus dari link atau gambar di bawah ini ya.

 

 

Shaklee Creating Healthier Life

 

5 Cara Pemeliharaan dan Penyembuhan Tulang :

Nak beli pada harga lebih Murah ?

 

Jom joint Mira dengan menjadi ahli Shaklee.

Boleh beli pada harga ahli dan anda yang minat berbisnes pun dah terus boleh share experience anda setelah menggunakan produk yang terbaik ini.

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097