4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan

4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan. Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan? Kene la tahu badan kita cukup atau tak Protein then baru lah boleh add bila kekurangan.

.

Fokus kita pada posting kali ni more towards tanda-tanda kekurangan Protein dalam badan dan simptom-simptom yang normally kita boleh observe dan rasa.

.

Since ESP merupakan sumber Protein yang dihasilkan oleh Dr Shaklee, secara tak langsung kita akan sentuh serba sikit.

 

 

4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan. :

Perlu ke kita ambil Protein Tambahan ?

 

Perlu ke kita ambil Protein nie ? Bukan hari-hari  pun ada Protein ke dalam pemakanan kita ? Ikan , ayam, telur dan lain-lain.

 

Sebelum kita citer lebih lanjut tentang perlu ke tak perlu, jom kita lihat tanda-tanda KEKURANGAN Protein pada tubuh badan manusia.

 

 

Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan? :

Tanda-tanda Kekurangan Protein

 

Betul ke boleh ada masalah kekurangan Protein walaupun kita makan ikan, telur dan ayam ? Daging pun kita makan kan.. Ni antara Tanda-tanda UTAMA bila kita kekurangan Protein dalam badan.

 

Tapi tanda-tanda ini muncul apabila badan kita telah pun mengalami masalah kekurangan Protein. So kalau dah ada tanda-tanda nie, kene cepat-cepat dapatkan ESP tau. Boleh contact Mira kalau nak dapatkan ESP. 

 

 

1. Kulit Kering

 

Kulit KERING atau Kulit Kusam ? Kulit yang KASAR dan meNGELUPAS ?
Kulit nampak tua dari umur yang sebenar.

 

4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan.
Kulit Kering tanda kekurangan protein dalam badan

 

2. Rambut Bercabang dan tak sihat

 

Rambut berCABANG, Rambut mudah PUTUS atau FRIZZY hair

 

4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan.
Rambut bercabang dan kering pun tanda Protein tak cukup dalam badan

 

 

3. Kuku mudah Patah

 

Kuku mudah PATAH atau Brittle Nails

4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan.
Kuku tetiba patah? Pernah berlaku ?

 

 

4. Imuniti Badan yang Lemah

 

Selalu MC kerana badan mudah dijangkiti penyakit dan bakteria ? Mudah sangat sakit terutama bila ada rakan-rakan terdekat yang jatuh sakit. Selesema baru je baik terus kene balik ?

 

Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan?
Selalu sakit? Kerap sakit?

.

.

4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan :

Simptom-simptom tak cukup Protein

.

Selain tanda-tanda Kekurangan Protein atau Protein Deficiency yang very obvious seperti di atas, ada juga simptom-simptom awal tau.  Simptom-simptom ini normally akan dapat dilihat terlebih dahulu sebelum masalah yang lebih kritikal seperti di atas.

.

Simptom-simptom ni pun bergantung juga kepada keadaan nutrisi badan seseorang. Lain orang, lain simptomnya 🙂

.

1. Penambahan BERAT Badan

 

Dulu kalau makan 2 atau 3 pinggan,  ambik supper pun, Berat Badan maintain jer. Tapi sekarang?? ?

 

Baju dari S dah pergi M ? Lepas tu dah masuk L pulak.. dan sekarang dah nak masuk XL ?. Apa yang berlaku ? Metabolism semakin lambat

 

Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan?
Penambahan Berat Badan

 

2. Otot Kendur

 

Otot pada lengan semakin KENDUR dan LEMBIK. Dah tak FIT. (Otot semakin berkurangan akibat kekurangan Protein)

Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan?
Otot pada badan menjadi kendur dan menggelebeh ?

 

 

3. Cepat Letih

 

Cepat LETIH. Balik je kerja, terus Dinner, then tengok TV atau TV tengok ANDA ???

Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan?
Kepenatan sehingga TV yang tengok anda ?

 

Pernah berlaku semua ini pada anda? Pemakanan macam dah jaga tapi still always rasa tak bersemangat dan kepenatan yang melampau..

 

4. Selalu SAKIT Belakang (Tulang lemah)

Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan?
Sakit belakang terutama bila membongkok

 

Bukan sahaja Kalsium, Protein merupakan bahan utama untuk sel tulang yang sihat. Oleh itu kita perlu selalu memastikan bekalan Kalsium dan Protein kita mencukupi untuk mengelakkan masalah ini.

 

 

4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan :

Nak dapatkan ESP?

.

ESP ni actually Protein yang merupakan blok atau sumber yang membina tubuh, Ia merupakan bahan asas dalam membina sel-sel yang baru.

.

Nak bina rumahkan perlukan batu-bata. Tak kisah la batu bata tanah liat ke. Batu bata pasir ke. Yang penting batu bata kene ada. So ini la fungsi Protein dalma ESP nie.

.

Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan?
Nak bina rumah pun perlukan batu-bata kan.. Macam tu juga analogi dengansel badan kita

 

Batu Bata pasir atau tanah liat tu yang menentukan kualiti rumah yang dibina. So kene pastikan batu bata ada dulu. Then batu bata yang macam mana kita nak guna ?? Kene tau dan ambil tau yer..

 

Bila TAK CUKUP Protein, badan tak boleh nak hasilkan Sel Kulit yang baru..
Sel Tulang yang baru.. Sel Rambut yang baru.. Tu yang jadi mudah sakit.. Nampak lebih tua sebelum usia. 

 

 

Siapa Memerlukannya Serbuk Protein Tambahan?
Energizing Soy Protein, ESP by Shaklee

 

4 Tanda dan Simptom Kekurangan Protein dalam badan :

Hubungi Mira

 

Nak dapatkan ESP ni ? Jom hubungi Mira segera. Nanti Mira cadangkan set yang sesuai untuk anda base on masalah-masalah yang anda hadapi atau anda boleh dapatkan produk Penjagaan Nutrisi yang anda inginkan.

.

So jangan tunggu lama-lama tau. Hubungi Mira hari ini juga.

.

Mira , Pengguna dan Pengedar Shaklee Malaysia

Mira | 012-531.9097

Mira | 010 22 88 151

 

Jom baca posting yang berkaitan dengan kepentingan Protein :

Rambut berCABANG, Rambut mudah PUTUS atau FRIZZY hair tanda kekurangan Protein dalam Badan

.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom

Posting di atas ni ada Resepi dan Video penyediaan ESP seperti yang Mira always buat. Ni bonus for all 🙂

.

Bila nak ambil ESP nie? Bila-bila pun boleh ke?

.

 

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? korang.  Mira sediakan Resepi untuk menikmatai ESP dengan buah-buahan segar dan Video penyediaan ESP, my way 🙂 Everyone can do it too 🙂 Lets be healthy and lets create healthy environment and surrounding.

.

Protein ESP ni sangat sesuai untuk semua lapisan terutama remaja dan dewasa serta warga emas tau. Untuk tampung keperluan Protein kita sehari-hari.

.

.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

Berapa banyak Protein yang kita perlukan dalam sehari ?

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Keperluan Protein oleh Manusia

RDA ialah Recommended Dietary Allowance , merupakan purata keperluan nutrisi sehari-hari untuk manusia normal bagi memastikan mereka sentiasa hidup sihat.

Keperluan protein atau nutrisi adalah berbeza mengikut individu dan ia bergantung kepada berat badan individu itu sendiri dan cara kehidupan yang dilalui sehari-hari (lifestyle).

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Individu yang aktif memerlukan lebih banyak unsur Protein dibandingkan dengan individu yang pasif

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

Keperluan Protein ditentukan oleh aktiviti dan gaya hidup

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Jantina juga menjadi penentu keperluan Protein badan

Kalau mengikut RDA, Wanita normal yang tidak aktif memerlukan 46g Protein sehari manakala bagi Wanita Normal yang Aktif mereka memerlukan 55 hingga 60g Protein sehari. Berlainan pula untuk remaja, ibu hamil dan ibu mengandung.

Bagi lelaki pula, Lelaki Normal yang tidak aktif memerlukan 56g Protein sehari dan keperluan Protein untuk lelaki yang aktif boleh mencapai sehingga 100g Protein sehari. Walau bagaimanapun, Berat Badan dan Cara hidup memainkan peranan yang sama penting dalam penentuan keperluan Protein sehari-hari.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Berat badan dan cara hidup membezakan kumlah Protein yang diperlukan oleh setiap individu

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

Siapa yang memerlukan extra Protein nie ?

Ramai yang tertanya-tanya siapa yang betul-betul perlukan Protein nie. Actually semua golongan yang tak boleh nak meet daily Protein needs merupakan individu yang wajib ambil ESP. Tapi kat sini Mira nak citer 5 golongan yang utama.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

1. Mereka yang aktif Bersenam dan Body Builders

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Mereka yang aktif Bersenam dan Body Builders

Tau tak yang otot kita ni mudah rosak bila kita melakukan aktiviti senaman yang agak berat. Antara sebab utama kenapa Protein sangat diperlukan adalah untuk :

  1. Membina dan Membaiki Otot
  2. Membina otot tanpa lemak dengan lebih cepat dan membentuk bentuk badan yang lebih fit.

Nak tahu bila timing terbaik untuk ambil ESP nie ? Jom dapatkan ESP dari Mira dan once sampai je depan rumah atau office, Mira revealkan kepada anda!

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

2. Bakal Ibu atau Wanita Mengandung

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Bakal Ibu atau Wanita Mengandung

Apa yang terbaik untuk ibu, insyaAllah terbaik juga untuk bayi di dalam kandungan.

Ibu-ibu hamil atau mengandung sangat digalakkan untuk ambil ESP, Protein berasaskan soya Non-GMO ni tau. Sebab dalam ESP ada 9 Asid Amino yang badan kita tak hasilkan.

Protein dengan 9 jenis asid amino ni penting untuk :

  1. Baby dapat membina sel-sel yang berkualiti
  2. Membantu pertumbuhan dan perkembangan baby terutamanya pada trimester ke-2 dan ke-3 sebab waktu ni organ-organ utama terbentuk.
  3. Membantu bakal ibu untuk membina otot tanpa lemak. Lebih mudah unutk ibu kekalkan bentuk badan lepas bersalin nanti ?

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

3. Ibu yang Menyusukan Bayi  / Breastfeeding Mom

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Ibu yang Menyusukan Bayi  / Breastfeeding Mom

Ibu yang menyusukan bayi mereka ni memerlukan hampir 2 kali ganda jumlah Protein berbeanding wanita biasa.

Kepentingan Protein untuk ibu yang menyusukan bayi :

  1. Memastikan kesihatan ibu terpelihara dan susu yang dihasilkan berkualiti tinggi
  2. Untuk optimumkan tumbesaran dan perkembangan bayi kerana protein itu sendiri komponent utama Susu Ibu dan bekalan Vitamin dan Mineral yang diperlukan bayi diperolehi dari susu ibu itu sendiri.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

4. Middle Age atau mereka yang berada di usia pertengahan

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Middle Age atau mereka yang berada di usia pertengahan

Bila kita memasuki usia pertengahan ni yang normally people rated as from 45 to 65 years old, badan kita mengalami penurunan prestasi.

Ini termasuklah masalah kehilangan otot. Pembentukan otot juga menjadi lambat dan kedua-dua maslah ini boleh menyebabkan otot menjadi kendur atau sagging.

So kepentingan Middle-Age People untuk ambil Protein adalah untuk :

  1. Membantu melambatkan proses penuaan. Perlu juga kita kita include rutin senaman yang sihat untuk memastikan jisim otot tanpa lemak dan kita sentiasa nampak fit.
  2. Mengurangkan risiko berkaitan dengan jantung seperti masalah Tahap Kolesterol yang Tinggi.

Menurut kajian saintis, penambahan sekurang-kurangnya 25g Protein Soya ke dalam diet anda mampu menurunkan risiko mengalami masalah Tahap Kolesterol yang Tinggi.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

5. Mereka yang menjaga Berat Badan

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Mereka yang menjaga Berat Badan

Mereka yang mempunyai kadar metabolisma yang tinggi membakar lebih kalori dibandingkan dengan mereka yang mempunyai kadar metabolisma yang rendah.

Pengambilan pemakanan yang tinggi Protein  mampu membantu anda untuk :

  1. Rasa kenyang lebih lama.
  2. Kawal jumlah kalori yang bakal diambil
  3. Kawal jisim otot kerana lebih banyak otot yang kita ada, lebih tinggi kadar metabolisma kita.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

Bagaimana nak tingkatkan pengambilan Protein ?

Jika ada antara anda tergolong di antara salah satu golongan di atas, anda boleh mendapatkan sumber Protein yang Sihat melalui Serbuk Protein ESP by Shaklee.

Antara cara yang paling BEST untuk nikmati Serbuk Protein soya ESP ni adalah dengan :

  1. Campurkan dengan minuman kegemaran anda
  2. Blend bersama dengan buah-buahan dan nikmatinya sebagai salah satu hidangan sarapan yang sihat. ?

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

Resepi ESP yang BEST!

Mira kongsikan beberapa resepi ESP Smoothies untuk anda ya.

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Dates Protein Shake

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Pineapple Orange Smoothie

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Mango Grape Protein Smoothie

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ?
Banana Oat Protein Smoothie

Siapa yang memerlukan Protein yang lebih ? ESP Jom ? :

Nak dapatkan ESP ?

Macam mana? Best kan ESP nie. Berminat nak dapatkan ESP nie? Jom hubungi Mira hari nie jugak tau. Nak bertanya anything related to ESP atau produk Shaklee yang lain pun boleh.

Nak jimat ? Jom join keahlian Shaklee. Boleh dapat percuma dengan pembelian sebarang Set Kesihatan Lengkap tau. Hubungi Mira tau.

Mira | 012-531.9097

(Klik je pada nombor di atas nie k)