7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan yang sesetengah orang tahu dan ada yang tak tahu. Vitamin C nie merupakan antara Vitamin asas yang diperlukan oleh semua lapisan umur tau.

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema

 

Vitamin C antara Vitamin yang sering diambil atau diconsume. Ada juga yang mengatakan bahawa pengambilan Vitamin C yang konsisten dapat membantu mengelakkan jangkitan flu atau selesema.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Anda dan anak-anak mudah terkena jangkitan selesema ??

.

.

 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

.

Berikut merupakan antara fungsi utama Vitamin C ke atas manusia. Vitamin C ni vitamin yang larut air dan ia tidak kekal dalam badan.

 

Di sini Mira kongsikan 7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan 🙂

 

1. Membantu Penyerapan Zat Besi / Iron

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dalam membantu penyerapan Zat Besi (Iron)

Vitamin C menggalakkan penyerapan zat besi daripada makanan dan diiktiraf sebagai nutrien antioksidan perlindungan yang membantu meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

 

Zat Besi Non-heme

Kuning telur, sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, dan produk-produk makanan yang diperkaya dengan zat besi non-heme yang kurang diserap oleh badan.

.

Zat Besi Heme

Zat besi jenis yang terdapat dalam daging, ayam, ikan dan makanan laut adalah zat besi heme yang lebih mudah diserap oleh badan.

.

Vitamin C bantu penyerapan zat besi non-heme

Vitamin C membantu mengeluarkan zat besi daripada sumber non-heme, dengan itu meningkatkan keupayaan tubuh anda untuk menyerap lebih banyak zat besi dari makanan ini.

.

Vitamin C juga membantu mengatasi kesan buruk fitonutrien yang menghalang penyerapan besi non-heme, termasuk asid oksalat, asid phytic, tanin dan polifenol.

.

.

2. Sintesis Kolagen dalam badan

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Collagen Synthesis requires vitamin C

.

Vitamin C menyumbang kepada sintesis kolagen biasa dalam saluran darah, tulang rawan, tulang, gigi, dan gusi .

.

Apa itu Kolagen ?

Kolagen adalah protein yang berfungsi sebagai gam untuk mengikat sel. Ia merupakan serat yang paling banyak dalam badan dan merupakan tisu penghubung yang memberikan bentuk dan sokongan kepada tubuh kita.

.

Kolagen ditemui dalam tisu penghubung kulit, gigi, tulang, organ, dan tulang rawan. Kolagen mengekalkan kesihatan kulit dan melindungi dari kedutan.

.

Peranan Vitamin C dalam Penghasilan Kolagen

Peranan vitamin C dalam pengeluaran kolagen adalah untuk berinteraksi dengan asid amino dalam sel kolagen. Ia menambah hidrogen dan oksigen kepada asid amino, supaya ia menghasilkan kolagen.

.

Kesan Kekurangan Vitamin C

Kekurangan vitamin C menyebabkan pengeluaran kolagen menjadi perlahan. Penurunan penghasilan kolagen bukan sahaja akan menjadikan kulit lebih mudah terdedah kepada kedutan, tetapi ia juga boleh menjadi lebih mudah terdedah kepada lebam.

.

.

3. Penjagaan Kulit

 

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Manfaat Vitamin C untuk Kulit

.

Kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya UV dapat juga dicegah oleh suplemen Vitamin C. Pengambilan vitamin C secara oral dapat meningkatkan kadar vitamin C dalam kulit.

.

Vitamin C banyak ditemui pada kulit manusia

Vitamin C ditemui pada paras yang tinggi di epidermis (lapisan luar kulit) serta dermis (lapisan dalam kulit).

.

Merupakan anta “cancer-fighting” (antioksidan) dan peranannya dalam pengeluaran kolagen membantu menjaga kulit anda sihat.

.

Pengambilan secara lisan untuk melindungi kulit

Inilah sebab mengapa vitamin C adalah salah satu bahan utama yang terdapat di banyak produk penjagaan kulit antiaging.

.

Mengambil vitamin C secara lisan dapat meningkatkan keberkesanan kulit untuk perlindungan daripada sinar UV berbahaya matahari.

.

Bantu Penyembuhan Luka dan Kurangkan Tanda Penuaan

Ia mengurangkan kerosakan sel dan membantu proses penyembuhan luka-luka tubuh. Vitamin C juga boleh membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan kerana peranannya penting dalam sintesis kolagen semulajadi.

.

Ia membantu menyembuhkan kulit yang rosak dan, dalam beberapa kes, mengurangkan penampilan kedut. Pengambilan vitamin C yang mencukupi juga boleh membantu membaiki dan mencegah kulit kering. 

.

Cadangan Pengambilan Seharian

Cadangan pengambilan adalah 1,000 mg sehari. Adalah lebih baik diambil pada jumlah yang kecil tetapi kerap untuk memastikan Vitamin C digunakan sepenuhnya oleh badan kerana ia merupakan vitamin larut air.

.

.

4. Sistem Imuniti Badan

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dalam sistem imuniti badan

 

Vitamin C juga memainkan peranan penting dalam sistem kekebalan tubuh dengan merangsang pengeluaran sel darah putih (contohnya limfosit) dan tindak balas terhadap sel-sel yang dijangkiti (melalui sel pembunuh semulajadi) .

.

Vitamin C bukan Ubat untuk Selesema Biasa

Vitamin C adalah salah satu nutrien yang paling selamat dan paling berkesan, kata pakar.

.

Ia mungkin bukan ubat untuk selesema biasa (walaupun ia dianggap membantu mengelakkan komplikasi yang lebih serius).

.

Manfaat Vitamin C

Tetapi manfaat vitamin C mungkin termasuk perlindungan terhadap kekurangan sistem kekebalan, penyakit kardiovaskular, masalah kesihatan pranatal, penyakit mata, dan juga kerutan kulit.

.

Kajian tentang Vitamin C

Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam Seminars in Preventive and Alternative Medicine yang melihat kepada lebih 100 kajian selama 10 tahun mendedahkan senarai yang semakin meningkat tentang manfaat vitamin C.

.

“Vitamin C telah mendapat banyak perhatian, dan paras darah yang tinggi dengan vitamin C mungkin penanda nutrisi yang ideal untuk kesihatan secara keseluruhan,” kata penyelidik kajian Mark Moyad, MD, MPH, dari University of Michigan.

.

“Semakin kita mengkaji vitamin C,semakin tinggi pemahaman kita tentang bagaimana ia beriaksi untuk melindungi kesihatan kita dari kardiovaskular, kanser, strok, kesihatan mata [dan] imuniti untuk hidup lebih lama.”

.

.

5. Tingkatkan Pelebaran Saluran Darah

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Fungsi Vitamin C dan kesihatan saluran darah

 

Vitamin C boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan meningkatkan pelebaran saluran darah (vasodilation)

.

Vitamin C dan Pesakit Diabetes Type 2

Para saintis telah menemui satu lagi sebab bagi orang ramai untuk mengambil suplemen vitamin C setiap hari.

.

Ia bukan sahaja membantu mencegah selesema, tetapi vitamin C merupakan antioksidan yang dapat meningkatkan peredaran darah bagi pesakit  diabetes jenis 2.

 

Vitamin C mungkin boleh digunakan unutk melawan penyakit vaskular yang disebabkan oleh diabetes, yang boleh menyebabkan retinopathy, nephropathy and atherosclerosis.

.

Kajian Pengambilan Vitamin C ke atas Pesakit Diabetes

Para saintis menyuntikkan 24 mg vitamin C setiap minit selama 10 minit ke atas 10 orang pesakit diabetes dan sepuluh subjek kawalan yang tidak mempunyai diabetes.

.

Kajian menunjukkan Vitamin C meningkatkan peredaran darah bawah lengan pesakit diabetes sebanyak 36%. Suntikan vitamin C tidak menjejaskan subjek kawalan bukan kencing manis.

 

Pesakit Diabetes Type 2 dan Masalah Peredaran Darah

Pesakit diabetes type 2 mungkin mengalami masalah peredaran kerana mereka tidak menghasilkan atau melepaskan oksida nitrat, sebuah enzim yang menambah oksigen ke nitrogen dalam darah.

.

Fungsi berfungsi sel endothelial, lapisan sel rata yang melapisi bahagian dalam saluran darah, bergantung kepada peredaran oksida nitrat.

.

Kajian menegaskan bahawa vitamin C meningkatkan prestasi sel endothelial, menyokong teori bahawa kekurangan nitrik oksida bertanggungjawab untuk fungsi vaskular.

.

Saranan Pengambilan Vitamin C dan Dos Pengambilan

Doktor yang terlibat dengan kajian mengesyorkan pesakit diabetes mengambil 250 mg hingga 500 mg vitamin C sehari. (H. Ting et al., Jurnal Penyiasatan Klinikal 97: 22-8, Jan 1996)

.

.

6. Mengurangkan Risiko Penyakit Kritikal

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Kekurangan Vitamin C dalam saluran darah otak mungkin mengundang pelbagai penyakit bahaya

 

Pengambilan Vitamin C dan tahap Vitamin C dalam darah yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko pengurangan gout dan penyakit jantung serta kematian dari semua sebab, termasuk kanser dan penyakit jantung.

.

.

7. Mengelakkan Skurvi dan Penyakit lain akibat kekurangan Vitamin C

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan
Kekurangan Vitamin C yang kritikal boleh mengundang pelbagai penyakit kulit

.

Kekurangan vitamin C, yang merupakan punca skurvi, membawa kepada terjejasnya sintesis kolagen dalam badan.

.

Rawatan dan Pencegahan dengan Vitamin C

Skurvi boleh dirawat dengan suplemen vitamin C yang diambil secara lisan. Dos pengambilan adalah seperti berikut mengikut dermnetnz.org :

 

  • Dewasa adalah 800-1000 mg / hari untuk sekurang-kurangnya satu minggu, kemudian 400 mg / hari sehingga pemulihan lengkap.
  • Kanak-kanak pula harus diberikan 150-300 mg / hari selama satu bulan.

 

Sesetengah penambah-baikan gejala skurvi biasanya diperhatikan dalam masa 24 jam. Pengecualian adalah untuk gejala kehilangan gigi melalui penyakit pergigian, kerosakan kekal berpunca dari skurvi biasanya tidak berlaku.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Pengambilan Berlebihan 

 

Mengambil sejumlah besar vitamin C kadang-kadang membawa kepada gangguan gastrousus seperti cirit-birit.

.

Vitamin C merupakan Vitamin yang larut air jadi pengambilan yang kerap pada dosage yang kecil adalah digalakkan.

.

Antara cara terbaik nak pastikan paras Vitaman C dalam badan terkawal adalah dengan mengamalkan Vitamin C Sustained Release. Apa kelebihan Sustained Release ? Jom kita explore lagi ya.

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Pilihan Vitamin C semulajadi adalah yang terbaik tetapi kancungan Vitamin C dari sumber ini tidak sepeti dahulu

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : Kajian ke atas Vitamin C dan Selesema Biasa

Pengambilan Vitamin C yang tidak konsisten tidak membantu

Kajian Cochrane mengenai keberkesanan vitamin C dalam pencegahan dan rawatan selesema biasa menyimpulkan bahawa vitamin C tidak mengurangkan kejadian penyakit ini.

.

.

Pengambilan Vitamin C yang konsisten membantu mengurangkan tempoh selesema dan melindungi mereka yang aktif

.

Kajian menunjukkan Vitamin C adalah sebagai perlindungan terhadap selesema biasa untuk sub-set populasi – mereka yang mengambil bahagian dalam latihan fizikal.

.

Suplemen Vitamin C yang konsisten menunjukkan dapat mengurangkan tempoh selesema, menurut sesetengah kajian.

.

Penulis menyimpulkan bahawa suplemen vitamin C adalah supplement yang rendah kosnya dan merupakan strategi yang berisiko rendah yang mempunyai potensi untuk mengelakkan selesema biasa.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Simptom Kekurangan Vitamin C dan Manfaatnya

 

a) Simptom kurang Vitamin C dalam badan adalah seperti berikut :

  • Rambut menjadi kering dan bercabang
  • ‎Gingivitis ( Radang pada bahagian gusi)
  • ‎Gusi berdarah
  • ‎Kulit kasar, kering, bersisik
  • ‎Luka lambat sembuh
  • ‎Mudah lebam
  • ‎Gigi mudah rapuh kerana gusi tidak sihat
  • ‎Anemia kerana Iron tidak dapat diserap oleh badan sepenuhnya

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Kesan kekurangan Vitamin C dalam badan

 

B) Manfaat Vitamin C

  • Membantu kesihatan Gusi dan Gigi
  • ‎Meningkatkan tenaga melalui penyerapan Iron yang optimum dan melengkapkan penghasilan sel darah merah yang membawa oksigen dan nutrient
  • ‎Menggalakkan fungsi sistem imunisasi. Sel darah putih dapat bekerja dengan lebih baik
  • Kulit yang cantik. Vitamin C bantu penghasilan kolagen dalam badan. Kulit lebih tegang, cerah, tona kulit yang sekata.
  • ‎Rambut dan kuku yang lebih cantik

 

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Manfaat Vitamin C

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Vitamin C Sustained Release tahan sehingga 5 jam.

Vitamin C tidak dapat dihasilkan oleh manusia so kita perlu dapatkan melalui pemakanan atau diet. Ia juga diperlukan secara berterusan kerana ia tidak disimpan dalam badan

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Kepentingan Sustained Release Vitamin C

.

Tugas utama Vitamin C Sustained Release

Di pasaran terdapat pelbagai jenis Vitamin C dari perlbagai jenama. Idea utama Sustained Release Vitamin C dicipta adalah supaya Vitamin C dapat diserap secara beransur-ansur atau secara berterusan.

.

Kepekatan Vitamin C Sustained Release dan Bioflavanoid

Kepekatan Vitamin C Sustained Release adalah 500mg setiap biji bersama-sama dengan 120mg Bioflavanoid. Bioflavanoid berfungsi untuk mempertingkatkan lagi kandungan Vitamin C dalam Vitamin C Sustained Release.

.

Apa itu Bioflavanoid ?

Bioflavonoid telah digunakan sebagai alternatif untuk :

1. Meningkatkan tindakan vitamin C,
2. Menyokong peredaran darah,
3. Sebagai antioksidan, dan
4. Merawat alergi, virus, atau radang sendi dan keadaan keradangan lain

.

Keistimewaan Vitamin C Sustained Release

Keistimewaan Vitamin C Sustained Release nie memang sangat diakui dan brand owner sendiri menekankan keistimewaannya di website mereka.

.

Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.

.

Maklumat Nutrisi Vitamin C Sustained Release

 

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Maklumat Nutrisi Vitamin C Sustained Release

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Kajian untuk Vitamin C Sustained Release dan Keberkesanannya.

 

Vitamin C sangat cepat digunakan / di consume oleh badan. Untuk mendapatkan manfaat Vitamin C yang optimum, Vitamin C perlu dimakan atau ditambah ke dalam badan sepanjang hari untuk mengekalkan tahap Vitamin C dalam darah.

.

Terdapat kajian yang telah dijalankan untuk mengkaji perbezaan pengambilan 200mg Vitamin C, 5 kali sehari dengan pengambilan Sustained Release Vitamin C.

.

Hasil Kajian

Kajian mendapati bahawa untuk mengekalkan tahap darah vitamin , pengambilan Sustained Release Vitamin C memberikan keputusan yang sama dengan pengambilan 200mg Vitamin C sebanyak lima kali sehari.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Harga Vitamin C Sustained Release.

 

Vitamin C merupakan Supplement yang berkos rendah dan selamat. Untuk Sustained Release Vitamin C, harga untuk sebiji atau 500mg ialah RM0.52 sebiji untuk ahli dan RM0.63 sebiji untuk bukan ahli.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Vitamin C Sustained Release

.

Harga dia tas nie dah termasuk postage fee tau. So rasa-rasa mahal tak ? Satu botol mengandungi 180 biji dan pengambilan 1000mg sehari (2 biji sehari) membolehkan Vitamin C Sustained Release ni bertahan selama 3 bulan tau!

.

So jika anda rasa harga untuk 3 bulan consumption ni mahal sangat, mungkin anda boleh berkongsi dengan rakan-rakan untuk mendapatkannya.

.

Boleh pm / Whatsapp Mira di 012 531 9097 atau click link ini ya.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan :

Pengalaman before dan after amalkan Vitamin C.

.

Cuaca tak menentu punca penyakit mudah hinggap

Sekarang ni cuaca tak menentu. Sekejap panas dan tak lama lepas tu hujan pula. Cuaca yang tak menentu macam ni la yang menyebabkan kita mudah sakit.

.

Hari tu the whole house sakit. Including babies sebab terdedah pada aircond dan hujan yang lebat membuatkan cuaca bertambah sejuk.

.

.

Selesema (Flu) mudah berjangkit

Normally kalau baby kene flu, mama die ni confirm akan kena juga. Tapi kali ni lain pula.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema

.

Lepas baby kene flu, daddy pula kene sakit tekak. Bila dah sakit tekak tu, deman dan selesema and even batuk pun makin menjadi-jadi Tak lama lepas tu nenek dan atuk pula terbatuk-batuk.

.

Alhamdulillah mama maintain lagi. And baby pun after 3 hari dah sembuh tapi yang lain still tak stabil lagi.

.

.

Ubat antara pilihan untuk penyembuhan yang segera

 

Sebab daddy kerja so nak kena cepat sembuh so apa lagi, cari farmasi dan beli la ubat.Memang saja minta yang kuat dan tak mengantuk disebabkan daddy memang kerja tak tentu masa.

.

.

Cadangan Pengambilan Vitamin C dari Farmasi

Pharmacist siap offer Vitamin C lagi kat mama sebab nak elakkan berjangkit. Mama dengan bangga siap cakap, takpe, saya memang ambil 2 biji sehari Vitamin C.

.

.

Dosage Vitamin C

Farmacist tu pelik. Kenapa sampai 2 biji. Yang ni sebiji sehari dah cukup.. Mama just senyum and cakap terima kasih je. Mama ambil Vitamin C Sustained Released ok. Special gitu and it is not a normal Vitamin C.

.

Vitamin C boleh elakkan Flu / Selesema
Ubat dan Vitamin pun ada dosage-dosage yang tertentu

.

Boleh je makan sebiji tapi cukup ke untuk keperluan badan kalau sebiji jer ?Kalau nak tau, mama memang ambil 2 biji sehari tapi dalam keadaan sekarang nie, mama ambil extra dosage!

.

Alhamdulillah, 2 minggu yang penuh dengan bunyi batuk dan flu mama lalui dengan tenang tanpa sebarang jangkitan.

.

Alhamdulillah.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Ingin Dapatkan Vitamin C sustained Release ?

 

Anda dah tahu kebaikan dan mangaat Vitamin C Sustained Release ni kan. Harga pun Mira dah terangkan.

.

Jika ada yang ingin mendapatkan Vitamin C Sustained Release nie atau Vitamin-vitamin yang lain, jangan malu-malu untuk pm Mira k.

.

Mira merupakan Distributor Shaklee dan boleh pm Mira jika anda memiliki sesuatu masalah kesihatan dan ingin merawatnya dengan mengamalkan Nutrisi yang terbaik.

.

Pm atau Whatsapp Mira di 012 531 9097 atau click sahaja di sini. Setiap masalah mempunyai Nutrisi yang berbeza dan simptom yang berbeza.

.

Pm me and let me know. InsyaAllah I will help you all k.

.

.

7 Manfaat Vitamin C ke atas kesihatan : 

Rujukan

 

  1. Does Vitamin C Increase Iron Absorption? by sfgate.com http://healthyeating.sfgate.com/vitamin-c-increase-iron-absorption-4865.html
  2. [i] Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31
  3. Vitamin C and Collagen, By A MOMENT OF SCIENCE STAFF, Posted September 27, 2003
  4. The 4 Best Vitamins for Your Skin, Written by Joe Bowman and Kristeen Cherney, Medically Reviewed by Alan Carter, PharmD on August 1, 2016

  5. The Benefits of Vitamin C. What can vitamin C do for your health? By Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD
  6. VITAMIN C CAN IMPROVE CIRCULATION, MAY 1, 1996 MATT ISAACS,  https://www.diabeteshealth.com/vitamin-c-can-improve-circulation/
  7. Scurvy, Author: Vanessa Ngan, Staff Writer, 2005. https://www.dermnetnz.org/topics/scurvy/
  8. The Kinetics of Vitamin C in Human Blood Plasma from Vitamin C Supplements.
    Authors: Poovaiah BP, Rider JA, Scala J. Fed Proc, 1980. 39(3):557.
    PDF Abstract: Fed Proc, 1980.
  9. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/sustained-Release-Vita-C-Plus/

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan kepentingannya adalah topik hari ini. Setiap ibu mengandung atau hamil wajib ambil tahu dan ambil kisah.

.

Normally masa mengandung ni tak kira la pergi klinik kerajaan atau swasta, memang doktor atau gyne akan recommend dan bekalkan certain Vitamin dan Mineral yang ibu-ibu hamil perlu amalkan sepanjang tempoh kehamilan.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya

.

.

Tak ambil kisah kepentingan Vitamin kepada badan masa mengandung

.

Selalu skip ambil Vitamin

.

Penting sangat ke dan apa jadi kalau Vitamin dan Mineral ni tak cukup dalam badan ibu ? Actually Mira ni antara ibu-ibu yang tak ambil tahu sangat tentang kepentingan Vitamin dan Mineral semasa mengandung dulu. Asid Folik tu kekadang seminggu tak ambil, pil kalsium lagi la. Disebabkan saiznyer yang gedabak, Mira cenderung untuk muntahkan semula dan skip terus.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kalau pil tu kecil, senang je nak telan, tu pun kekadang lupa. Yang gedabak besar memang most of the time masuk dustbin

 

Mungkin kerana Mira normally check di hospital swasta so takde la kene marah atau kene sound dengan doktor kan. Selalu je dengar cerita yang ibu-ibu kene sound sebab darah tinggi kandungan gula sampai kene minum air gula semua. Mira memang tak pernah rasa pun air gula macam mana.

.

Masalah kesihatan dari sebelum kahwin

.

Tapi kalau Mira pergi klinik kerajaan ni satu bende yang confirm doktor akan detect ialah, HB low. Before kahwin pun selalu kene tekanan darah rendah, kalau mengandung ni jangan cakap la kan. Even di hospital swasta pun doktor selalu tekankan untuk ambil Obimin. Siap doktor upgrade obimin tu kepada obimin pluz lagi.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Akibat tak ambil kisah tentang keperluan Vitamin dan Mineral semasa Mengandung

.

Baby lahir kurang berat badan

 

Mira dah 2 kali bersalin dan both delivery Alhamdulillah, secara Normal. My first baby was a boy dan lahir kurang 2.5kg manakala si adik pulak lahir lebih sikit dari abang which is 2.6kg. Both pregnancies end up baby lahir awal dari sepatutnya dan saiz kecil.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Berat bayi kurang ? Ketahui puncanya

.

.

Baby lahir lebih awal dari due date

.

Abang lahir disebabkan air ketuban pecah pada week 36, manakala adik pula lahir lebih awal. Adik hampir-hampir lahir pra-matang dan doktor berjaya stopkan kelahiran tu dan delay it for 2 weeks. Mira kene tahan wad for few days sebab doktor tak nak Mira gerak banyak sangat.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kelahiran bayi pra-matang ni besar risikonya. Doktor inform, ada organ yang tak fully develop so bahaya untuk bayi

 

Not only that, special medication was given to stop delivery process walaupun bukaan dah 2cm waktu tu. Doktor kata, it is not safe for the baby to come out as baby was not fully developed. Silap Mira ialah Mira silap kiraan pregnancy weeks.

.

Alhamdulillah baby lahir dalam keadaan cukup sifat dan sihat walaupun kurang berat badan dan lahir awal dari sepatutnya.

.

.

Selalu sakit-sakit badan lepas bersalin

.

Mira memang tak duduk dengan mak masa bersalin sebab kami suami isteri tak nak menyusahkan parents Mira. Mak dulu pun dah pesan, lepas kahwin jangan susahkan dia so bende-bende macam ni memang senang melekat dalam kepala Mira as Mira ni spesies yang a bit sensative even bila orang just melawak ngan Mira.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sakit-sakit badan antara tanda-tanda kita kekurangan Nutrisi penting dalam badan

 

Pendekkan cerita, antara yang Mira alami lepas bersalin ialah :

  • Kebas kedua belah tangan, kiri dan kanan.
  • Kedua-dua tangan selalu rasa berbisa especially bila kene air sejuk atau terpegang bende sejuk.
  • Sakit pinggang yang berpanjangan sampai susah nak gerak dan berjalan lepas mandikan baby.
  • Tapak kaki kebas-kebas dan sakit
  • Cepat naik angin atau emo

.

Boleh baca apa Mira lalui selepas bersalin dan bagaimana Shaklee membantu Mira. (klik di sini) Kalau nak tahu, Mira kenal Shaklee sebulan sebelum Mira lahirkan anak ke-2. Kisah ni antara kisah bagaimana Mira jatuh hati dengan Shaklee.

 

Ni pun Mira ceritakan pengalaman Mira dengan Vitamin Shaklee (klik sini) -> Bagus sangat ke Vitamin Shaklee nie?

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Mengapa Nutrisi penting semasa kehamilan ?

 

Hari ni Mira kongsikan sharing dari Nutritionist Shaklee sendiri tentang kepentingan Nutrisi atau kita selalu panggil Vitamin. Ibu-ibu mengandung kene jaga pemakanan elok-elok untuk pastikan baby dan ibu selalu sihat.

 

1. Protein

.

Protein merupakan mikronutrient yang diperlukan dalam kuantiti yang besar oleh badan. Ia membekalkan Tenaga untuk kecergasan sepanjang hari. Protein yang terdiri daripada Asid Amino adalah blok binaan asas sel.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Antara sumber Protein

 

Ia membina sel-sel baru dan membantu dalam perkembangan pesat sel bayi. Bila protein cukup dan lengkap, bayi akan membesar dengan lebih sihat dan ibu akan perolehi tenaga.

.

.

Keistimewaan Protein berbanding karbohidrat dan lemak

.

Beza tenaga dari Protein berbanding karbohidrat dan lemak, ialah protein tak bertukar kepada gula semasa ia diurai oleh badan. Selain itu, Protein sangat banyak kegunaan dalam badan dan setiap sel memerlukannya (kuku, rambut, hormon dan lain-lain).

 

 

Pengambilan sumber protein yang sihat akan menghasilkan badan yang lebih sihat. Antara sumber protein sihat yang ibu-ibu hamil dan menyusu boleh amalkan adalah ESP.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Soy which is used to produce ESP by Shaklee is Non-GMO Soy.

.

.

2. Asid Folik

.

Folat merupakan salah satu komponent dalam Vit B Complex yang juga merupakan sejenis vitamin dikenali sebagai Vitamin B9. Asid Folik atau folat diperlukan untuk pembentukan tiub neural bayi anda, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak.

.

Kekurangan folat boleh menyebabkan risiko kecacatan tiub nueral berlaku. Waktu kritikal asid folik diperlukan oleh badan ialah pada hari ke-15 dan ke-27 hari selepas persenyawaan. Ambil folik asid sebelum hamil merupakan antara nasihat para gyne kepada wanita yang ingin hamil.

.

Folat (vitamin B9) adalah nutrien penting yang diperlukan untuk replikasi DNA dan sebagai substrat untuk pelbagai reaksi enzim yang terlibat dalam sintesis asid amino dan metabolisme vitamin. Keperluan folat semasa kehamilan meningkat kerana ia juga diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Kekurangan folat telah dikaitkan dengan keabnormalan kedua-dua ibu (anemia, neuropati periferal) dan janin (keabnormalan kongenital).

.

Remove term: Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitamin B Complex Shaklee mengandungi kesemua komponen Vitamin B yang diperlukan untuk pelbagai fungsi badan

 

Nak tahu kepentingan Asid Folik atau folat dengan lebih lanjut untuk ibu yang ingin hamil dan ibu hamil ? Boleh baca di sini

.

.

3. Zat Besi aka “Iron”

.

Apabil hamil, ibu memerlukan kira-kira dua kali ganda jumlah zat besi (iron) kerana tubuh menggunakan zat besi untuk mengahasilkan lebih banyak darah untuk bayi dalam kandungan. Namun, kira-kira 50% wanita hamil tidak mendapatkan zat besi yang secukupnya. Makan makanan yang kaya dengan zat besi dan mengambil zat besi tambahan membantu mengekalkan tahap besi anda.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Zat Besi semulajadi. Zat Besi Heme dan Non-Heme

 

Selain menghasilkan darah tambahan (hemoglobin) untuk ibu dan bayi semasa mengandung, zat besi juga membantu menggerakkan oksigen dari paru-paru ke seluruh badan ibu dan kepada bayi. 

.

Mendapatkan zat besi yang cukup dapat mengelakkan berlakunya kejadian di mana sel darah merah menjadi terlalu sedikit yang boleh menyebabkan ibu mengandung mudah letih (anemia atau kekurangan zat besi). Ibu yang mengalami anemia berisiko melahirkan bayi dengan saiz yang terlalu kecil atau terlalu awal.

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Vitalea by Shaklee mempunyai Zat Besi serta Vitamin dan Mineral penting yang lain. Ia merupakan MultiVitamin untuk semua

.

.

4. Vitamin C

 

Vitamin yang larut air yang memang terkenal dengan fungsinya ini membantu meningkatkan penyerapan zat besi dan asid folik (folat) dalam sel darah.Kedua-dua ibu hamil dan bayi memerlukan vitamin C setiap hari kerana ia perlu untuk menghasilkan kolagen, struktur protein yang merupakan komponen tulang rawan, tendon, tulang, dan kulit.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kepentingan Vitamin C

 

Bayi yang sedang membesar memerlukan Vitamin C untuk pembesaran bayi terutama di bahagian sendi manakala ibu hamil memerlukan Vitamin C sebagai bahan asas untuk sistem imunisasi.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Vitamin C

 

Berdasarkan kajian, sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C pada bayi yang baru lahir boleh menjejaskan perkembangan mental.

.

Vitamin C yang juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah penting untuk pembaikan tisu, penyembuhan luka, pertumbuhan tulang dan kulit yang sihat. Vitamin C membantu tubuh melawan jangkitan dan bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel daripada kerosakan akibat serangan radikal bebas.

.

.

5. Kalsium

 

Kalsium merupakan  sejenis mineral yg penting. Bayi dalam kandungan yang sedang berkembang memerlukan kalsium untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, penghasilan jantung yang sihat, sistem saraf dan otot.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Kalsium

.

Sekiranya ibu tidak mempunyai kalsium yang mencukupi semasa mengandung, bayi akan mengambil kalsium daripada tulang ibu. Ini mampu menjejaskan kesihatan ibu di kemudian hari seperti contoh risiko osteoporosis.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Ostematrix, Pil Kalsium yang mengandungi Vitamin D dan Magnesium. 4 biji Ostematrix membekalkan 1000mg Kalsium, 400IU Vitamin D dan 400mg Magnesium

.

Wanita mempunyai risiko osteoporosis yang lebih tinggi berbanding lelaki kerana :
1. Wanita hamil sering kehilangan sumber kalsium semasa hamil atau menyusukan anak
2. Bila meningkat usia, hormon estrogen semakin menurun menyebabkan kepadatan tulang menurun

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Kajian penyarapan Pil Ostematrix dalam badan

 

.

6. Omega 3 (DHA)

.

Omega 3 adalah asid lemak yang penting untuk kesihatan tetapi tidak dapat dihasilkan oleh manusia. Asid lemak Omega 3 terdiri daripada beberapa komponen utama dan antaranya ialah EPA dan DHA.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sources of Omega 3 Fatty Acid

 

Mengikut kajian, EPA menyokong jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan manakala DHA menyokong otak, mata, dan sistem saraf pusat. Ini adalah antara sebab mengapa ia penting untuk wanita hamil dan menyusu.

.

Kajian ke atas ibu hamil menunjukkan, sel otak akan mengecut ketika kehamilan therefore ibu jadi mudah lupa. Pengambilan Omega 3 mampu memelihara sel otak ibu. Peningkatan pengambilan EPA dan DHA telah menunjukkan ia mampu mencegah kelahiran pra-matang, mengurangkan risiko preeklampsia, dan boleh meningkatkan berat badan bayi yang bakal dilahirkan.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Sumber Minyak Ikan dan Omega 3 yang Berkualiti

 

Kekurangan Omega 3 boleh meningkatkan risiko ibu untuk kemurungan. Ini mungkin menjelaskan mengapa gangguan mood postpartum menjadi lebih teruk dan bermula lebih awal dengan kehamilan berikutnya.

.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya :

Keperluan Vitamin dan Mineral unutk Ibu Hamil / Mengandung

 

Jika kita lihat semula kepada keperluan harian ibu hamil / ibu mengandung ni, kesemua element di atas disamping mineral penting lain ada di dalam Set Mengandung Shaklee.

.

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Supplement atau makanan tambahan yang boleh ibu amalkan. Even ibu dengan GDM pun ramai yang ambil untuk kawal kandungan gula dalam darah.

.

Kalau kita tengok dalam senarai produk di atas memang banyak item yang terlibat tapi semua bergantung kepada keperluan ibu dan budget ibu. Ibu boleh pilih nak beli secara loose mengikut masalah yang dihadapi atau beli mengikut Set Basic, Medium atau Set Premium.

 

Boleh pm Mira untuk dapatkan more details (klik sini) on Set atau item yang terbaik untuk masalah yang sedang dihadapi. Tapi untuk Set Hamil yang normally ibu-ibu hamil amalkan adalah seperti berikut :

 

Vitamin yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung dan Kepentingannya
Set Medium Kehamilan / Mengandung

.

.

Hubungi Mira untuk dapatkan Vitamin anda

 

Anda berminat nak dapatkan sebarang Vitamin di atas untuk kesihatan yang lebih baik ? Sebenarnya Vitamin ni semua boleh diamalkan sejak sebelum kahwin atau sebelum mengandung lagi tau.

.

Jika anda nak tahu lebih lanjut lagi, boleh contact Mira di 012 531 9097 (klik pada nombor untuk terus Whatsapp Mira ya). Mira merupakan Agen Shaklee yang sah, Pengguna dan Pengedar as well. Semua paroduk Shaklee adalah direct dari Warehouse Shaklee dan boleh dihantar terus ke rumah atau pejabat anda.

.

Prefer COD ? Mira terima COD di sekitar area Bandar Puteri, Klang. Boleh hubungi MIra untuk tempah produk anda dan once barang dah sampai, Mira akan deliver kepada anda. 🙂 Hubungi Mira di talian 012 531 9097 atau klik sini untuk Whatsapp Mira terus ya.

.

Antara masalah ibu hamil ialah GDM atau Kencing Manis semasa Hamil. Ini antara yang ibu perlu tahu (klik)

Anda sedang usaha untuk hamil ? Mungkin boleh amalkan 3 tips ini (klik sini)

 

Mira, Agen Sah Shaklee

012 531 9097

 

Rujukan :

  • Nota Kelas “Nutrisi ketika Hamil, Berpantang & Penyusuan” by Shaklee’s Nutritionist
  • https://www.babycenter.com/
  • http://americanpregnancy.org/
  • https://www.webmd.com/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/