Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil

Tekanan Darah Rendah semasa Mengandung

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil merupakan tajuk hari ini. Mira sendiri pernah mengalaminya semasa mengandung dahulu.

Semalam masa anak-anak tengah tidur, sempat la mira jalan-jalan kat facebook..
Sekali sekala buka facebook..

Tetiba nampak kat wall Sis Ummiey nie..

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil Sedih HB rendah setiap kali pergi check

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Pengenalan Mira dan Sis Ummiey

Kalau nak tau, Mira kenal sis nie waktu mira tak kahwin lagi.. mase tu mira bekerja as Sr. Engineer, buat part time business homemade kek & chocolate + buat Master. Dulu-dulu.. semua pun nak kejarkan..

Sis nie salah seorang pelanggan Mira. Business Mira di Melaka, tapi pelanggan dari Terengganu.. Siap pos homemade oversea chocolate ke Terengganu. Semua bermula dengan Sis Ummiey nie la..

Paling tak sangka, sis Ummiey sanggup datang dari jauh untuk wedding Mira di Melaka. So Mira dan mak prepare la goodie bag special untuk sis ummiey..

Tu cerita macam mana Mira kenal Sis Ummiey.. Jom sekarang kita cerita bab HB rendah semasa mengandung..

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil:

Tekanan Darah Rendah semasa hamil. Normal ke?

Sebenarnya mengalami tekanan darah rendah ketika hamil ni adalah perkara biasa. Tak semua wanita mengalaminya tetapi memang ada sebabnya, badan kita lain-lain kan. Cara pemakanan pun berbeza. So sangat subjektif bila nak bandingkan kehamilan ni antara satu individu dengan individu yang lain.

 

Tekanan darah rendah semasa hamil ni berlaku kerana ada pengembangan saluran darah dan perubahan hormon dalam diri ibu hamil. Ini yang membawa kepada tanda-tanda tekanan darah rendah seperti pening atau pitam apabila berdiri secara tiba-tiba dari kedudukan duduk atau sujud.

 

Ini juga yang sering Mira lalui dulu sewaktu mengandung. Sepanjang mengandung dulu, Mira memang solat dengan kerusi atau duduk di atas lantai sahaja. Tak berani nak berdiri sebabnya takut jatuh atau pengsan secara tiba-tiba.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Solat ketika mengandung

Tekanan Darah jadi rendah. Banyak sangat ke bacaan tu lari ? Hahahahha 🙂 Dia tak la lari. Cuba lebih rendah dibandingkan dengan bacaan paras normal. Lebih kurang dalam 5 hingga 10mmHg. Tetapi ada juga kes yang sehingga 15mmHg.

 

Masalah tekanan darah rendah ni selalunya berlaku pada 1st Trimester dan 2nd trimester. Kebanyakan akan resolve lepas masuk 3rd Trimester. Kenapa pada 3rd Trimester dah ok? Sebab waktu nie biasanya badan telah pun menghasilkan darah yang diperlukan untuk ibu mengadung.

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Cara mengurangkan gejala tekanan darah rendah yang menyebabkan masalah pening.

 

Dalam apa perkara pun, yang paling penting, safety first! Ibu mengandung yang selalu pening-pening atau pitam ni senang jatuh so perlu selalu berhati-hati ya.

 

Untuk mengurangkan gejala pitam dan pening ni, cuba amalkan 3 perkara ni :

  1. Duduk atau baring dengan perlahan-lahan jika tiba-tiba ada rasa nak jatuh atau pengsan.
  2. Bangun dengan perlahan-lahan dari kedudukan yang rendah seperti duduk, baring atau sujud.
  3. Bring mengiring ke sebelah kiri untuk menggalakkan darah mengalir ke arah jantung

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Kedudukan semasa mengandung Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil

Tapi kalau gejala tu teruk sangat, lebih baik pergi berjumpa doktor-doktor yang pakar dalam bidang sakit puan ini terutama jika ibu mgandung mengalami masalah pendarahan atau “bleeding” , pandangan mata kabur, sakit dada, sesak nafas atau rasa terlalu lemah.

 

Mira attachedkan video tentang persoalan Tekanan Darah Rendah ketika Hamil untuk rujukan ibu Mengandung k.

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Nasihat Pakar Sakit Puan

 

Tekanan Darah Rendah ketika Hamil

Kalau ikutkan Gyne yang Mira selalu jumpa, Beliau kataHB low ni actually berlaku sebab ada nutrien yang tak cukup dalam badan. Ye la.. Janin masih baru dan baru nak membentuk so banyak nutrien yg diserap untuk pertumbuhan.

End up ibu dah kekurangan nutrisi.. tu yang jadi HB low nie.. Nak-nak kalau ibu memang ada low blood pressure even sebelum pregnant. Selalunya orang yang suka sekat perut sebab jaga badan memang senang sangat kene Low Blood Pressure nie.. saya la tu dulu-dulu before kahwin.

Macam mana dengan ibu mengandung yang alami tekanan darah tinggi pula ? Ada ke ?

Tekanan Darah Tinggi ketika Hamil

Memang ada. Kebanyakan perempuan normal tak perasan yang mereka mengalami tekanan darah tinggi sehinggala mereka mengandung. Situasi ini dipanggil chronic hypertension or pre-existing high blood pressure. Ia berlaku sebelum umur kandungan anda mencapai minggu ke 20.

Tetapi jika tekanan darah tinggi tu berlaku selepas minggu ke 20, ia dikenali sebagai  gestational hypertension. Ini adalah tekanan darah yang berlaku hanya ketika si ibu tu mengandung. Actually sangat bahaya jika ada tekanan darah tinggi semasa mengandung. Ia boleh membawa kepada masalah pre-eclampsia.

Cara atasi Tekanan Darah Rendah semasa Hamil / Mengandung

Walau apa pun sakit kita, sangat-sangat penting untuk dapatkan nasihat doktor atau Pakar Sakit Puan ya. Jangan bertindak pandai . Mira dulu pun lepas doktor kata kena ambil makanan tambahan, baru Mira mabil. Itu pun atas persetujuan Doktor.

So macam mana nak stabilkan masalah tekanan darah rendah nie… Kena la upkan pengambilan Iron atau lebihkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan iron. Ini nasihat doktor Mira dulu. Doctor siap beri ObiminPluz lagi. Yang tak suke telan Vitamin ObiminPluz yang gedabak besar tu, boleh try cara semulajadi ya.

Apa makanan yang tinggi kandungan Iron nie ???

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Makanan tinggi kandungan Iron

 

# Daging merah, # Brokoli, # Pisang if boleh 2bji satu hari, # Kekacang, # Sayur Bayam is the best,

# Telur yg kuning tu, # Bijirin Oat , # Buah Delima pun bagus, # Madu tapi yg Ori tau..,

# Hati pun bagus untuk sumber iron tapi tak berapa bagus sebab organ dalaman. so tak digalakkan..

# Kurma, # Kismis waktu puasa ni senang nk dpt..

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Iron rich Foods

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Penyerapan Nutrisi

Not only consuming the right food is important but make sure nutrient yang kita ambil itu diserap sepenuhnya atau secara optimum oleh badan.

Thats why kalau boleh kurangkan pengambilan kafein atau minuman berkarbonat as kafein dan minuman berkarbonat akan mengganggu penyerapan zat besi. Boleh ambil pada masa-masa tertentu saje..

If possible minum fruit juice sebab ade vitamin C yang akan membantu penyerapan iron. Bukan itu sahaja, sebelum tidur digalakkan minum susu kerana calcium pun boleh tolong tambah darah dan sangat diperlukan untuk pertumbuhan bayi dan untuk ibu juga.

Nak senang ???
Tak perlu nk memilih makanan sangat…

Ambil atau consume sahaja set pengandung Shaklee.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Set Ibu Mengandung Shaklee.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Vitamin utk wanita hamil

Recommendation kepada yang ada HB Low

Tapi kepada mereka yang ade HB low, nie set Shaklee yg boleh mira suggest..

Vitalea + Vitamin B Complex + Vitamin C + Ostematrix + ESP.

Perasan tak ada satu item missing ???

Omega Guards kan..

Yes, Omega Guard nie ada unsur Omega 3 yang telah digunakan secara meluas untuk mereka yang mempunyai masalah Hypertension atau HB High.. Senang cerita Tekanan Darah Tinggi. Thats why kepada mereka yang mempunyai HB Low, boleh ambil 1 biji sahaja atau skip dahulu Omega Guard sehingga bacaan tekanan darah kembali normal.

Once semua nutrisi dah ok dan HB dah stabil, then baru consider nak consume Omega Guard ya. If tak percaya, boleh check jurnal-jurnal kesihatan terutama tentang Hypertension ya! Omega Guard ini juga sangat baik untuk perkembangan minda bayi. So bagus untuk ibu-ibu amalkan.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Sumber Omega 3

Selain itu Omega Guard juga membantu ibu-ibu yang ada bengkak kaki kerana Omega Guard ni bersifat anti radang. InsyaAllah masalah kaki kejang sewaktu mengandung serta sakit sakit sendi akan hilang dengan mengamalkan Omega Guard dan Ostematrix.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Kandungan Set Hamil / Mengandung Shaklee yang lain

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Vita-Lea sumber Iron dan Mineral

Vitalea memastikan kandungan iron serta folic acid yang diperlukan si ibu mencukupi jika diambil seperti yang dicadangkan. Saiznya pun tak la macam ObiminPluz yang selalu Mira ambil suatu masa dahulu. Vitamin B Complex pula dapat membantu mengurangkan hormon stress. Di samping itu membantu mengekalkan rambut yang tebal serta kuku dan kulit yang cantik. Banyak lagi tau khasiatnya, jom tengok gambar bawah ni.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : B Complex Shaklee

Berbalik semula kepada Set Mengandung yang Mira syorkan tadi, Semua suppliment tu baik untuk pembentukan sel-sel baru, baik untuk bayi mahu pun ibu dan boleh kurangkan risiko baby lahir pra-matang.  This is true especially for ibu mengandung yang at the same time menyusukan anak. Yang nak kulit cantik tu, Vitamin C ada dah dalam package. Dont worry k.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Kulit Cantik. Hindari Selsema. Ubat demam saya

Perlu ambil semua ke macam dalam gambar tue ? Actually semua suppliment nie support each other tapi melalui cara pemakanan yang betul. Perlu tau ya cara pemakanan vitamin atau suppliment. Tak boleh main makan sahaja.

Contohnya, Vitalea atau sebarang suppliment Iron TIDAK BOLEH diambil dengan Ostematrix atau pil kalsium pada masa yang sama !!! Kalsium menyebabkan Iron yang ada dalam makanan atau makanan tambahan tidak diserap sepenuhnya.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Pentingnya Kalsium semasa Mengandung

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Ostematrix aka Pil Kalsium bermAgnesium dan berVitamin D

Ostematrix atau Pil Kalsium ni sangat-sangat penting semasa mengandung mahupun ketika menyusukan baby. Orang normal pun perlukan Kalsium, inikan pula yang berbadan dua kan. Kalsium dalam badan ibu akan diserap menyebabkan ketumpatan tulang ibu merosot.

So kalau nak maintain ketumpatan tulang kita dan cegah masalah tulang rapuh (osteoporosis), sangat-sangat dinasihatkan untuk consume Pil Kalsium. Mira memang akan suggest Osteomatrix sebabnya dalam pil ni memang dah ada Magnesium dan Vitamin D3 yang dapat membantu penyerapan kalsium ke tahap yang optimum.

Dulu Mira pun tak tahu kepentingannya. Siap minum 1L susu Low Fat Milk sehari atas nasihat Doktor, tapi rupanya susu lembu yang telah dipastur ni menambah risiko tulang rapuh (osteoporosis). Lagi mahal tau beli susu dari pil osteomatrix ni.

Risiko kerapuhan tulang (Osteoporosis) akibat minum susu yang dipastur ini berdasarkan kajian selama 12 tahun ke aas wanita. Memang hari-hari dorang minum susu tau.

Bukan harga yang menjadi ukuran tetapi bekalan nutrisi yang diserap oleh badan. Apa perasaan korang bila minum tapi rupanya sia-sia. Just tambah lemak dalam badan sikit. Mesti la geram tahap optimum kan. Rasa nak baling je kotak susu tu. Hahahahha.. 😛

Actually banyak testimoni orang guna set nie.  Selain bekalkan nutrien, ia bekalkan tenaga as well and fight morning sickness. Mira mase mengandung dulu tak puasa sebab HB low dan pitam-pitam. Tahun kedua tu menyusukan anak, so tak puasa jugak sebab tak tahan.. kul 5 dh nk pengsan.

Sekarang Alhamdulillah, dah boleh berpuasa seperti biasa lepas mengamalkan pengambilan Supplement Shaklee. ESP atau Energizing Soy Protein ni sangat membantu Mira untuk kekalkan tenaga sehingga petang selain bertindak sebagai milkbooster as well.

Dalam ESP ni pun ada Kalsium tau. Protein pun tinggi. So pagi-pagi memang Mira minum minuman berkalsium tinggi!

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : ESP for all. Kenyang always. Saya suka!

Investigate Dulu, Baca Review, Baru percaya.

Dulu tak ambil sebab orang cakap soya boleh menyebabkan cancer.. lepas baca-baca balik dan dapat tahu hanya organic soya digunakan, Mira pun cuba selepas consult and dapat persetujuan gyne mira, Dr Madhulika.

Bila dan consume dan nampak effect die, rasa jatuh cinta pulak. Sampai sekarang Mira ambil lagi sebab suppliment shaklee bantu mira untuk perbanyakkan susu dan bagi tenaga.

Mira just nak bantu Sis Ummiey.. so Mira suggest dan advice sahaja. Nak try shaklee atau tidak terpulang kepada beliau. Macam tu juga dengan semua orang. Tak ada paksaan. Boleh try dulu dan kalau puas hati boleh jadi member dan berjimat masa membeli.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Berminat dengan Set Mengandung Shaklee ?

Jom kita lihat kembali kepentingannya.

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil : Perlu ke ambil Set Lengkap?

 

Tekanan Darah Rendah atau HB Low ketika Hamil :

Anda berminat nak mencuba atau ingin mendapatkan Set Mengandung Shaklee ??

Set Keperluan Seharian Wanita. Tak kisah la mengandung ke, menyusu ke, memang perlu sangat. Nak-nak yang tengah menyusu dan mengandung. Sebab nutrisi keperluan kita makin bertambah.

Sama ada HB anda normal atau anda mempunyai HB yang rendah atau HB tinggi, anda boleh consume Set Mengandung. Nak tahu lebih lanjut?? Whatsapp Mira di 012 531 9097.

Semoga sharing ini bermanfaat kepada anda yang membaca. Wasalam

Miera
Shaklee ID : 1255626
Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan :

  1. http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=167166
  2. https://www.babycentre.co.uk/a554818/blood-pressure-in-pregnancy
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1380936/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge