Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi. Bila dah ada anak ni, macam wajib pulak pergi zoo every year. Hihihi 😄 Bukan anak je excited, mak die lagi terlebih excited. Actually last year waktu pergi zoo tu boleh consider wrong timing so this year we all really plan our trip there.
.
Ada yang tanya entrance fee pula nanti so MIra letak sini siap-siap. Entrance ni boleh bawak kita masuk tengok panda as well tapi tak leh nak lama-lama sangat kat tempat panda tu dan stroller pun takleh bawak masuk yer.

.

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Entrance Fee untuk Zoo Negara Malaysia

.

.

Apa nak consider before pergi Zoo

.

Jangan ulangi kesilapan Mira dan suami tau. Kami ni yang beria-ia sangat nak bawak anak tengok binatang tapi anak excited main je lebih. That was last year la. hihihi. That’s why this time around we make sure our kids dah really ready for it.

.

Nak kata ready sepenuhnya tu tak la sangat tapi die dah pandai la pronounce nama binatang dan dah kenal certain animals.Ni merupakan checklist yang ringkas je tau yang korang leh apply sebelum bawa anak-anak pergi Zoo.

.

1. Umur anak

.
Last year my boy was only 2 years old masa kite orang bawak gi Zoo. So Kat zoo selain tengok binatang dengan kurang perasaan, he tend to kutip daun dan kayu kering. Bukan setakat kutip, die siap main pasir lagi.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Pastikan umur anak 3 tahun ke atas jika nak anak dan parents enjoy Zoo Time together

 

Geram la bile tengok kan… Animal show pun die tak really enjoy tengok. Die lagi excited nak usik budak lain. Bersuai kenal dengan budak sebelah dan sibuk nak usik bag orang. Air minuman orang pun die sibuk nak minum. Boleh jadi Hulk tau nak ikutkan. Tapi sabar je la. Budak-budak kan..

.

So kalau tak nak bertukar jadi hulk, make sure korang bawak anak gi Zoo bila anak-anak berumur 3 tahun ke atas.
.
.

2. Timing

 

Timing yang Mira maksudkan ialah keadaan Zoo. Kalau boleh kita nak elakkan cuti umum dan cuti hujung minggu. Bukan apa, both timing tu memang sangat ramai orang dan boleh jadi distraction for our kids.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Hujung Minggu dan Cuti Umum memang Zoo penuh normally so kene la ambil cuti dan rancang cuti anda

 

Base on pengalaman Mira, bila kami pergi di hujung minggu, sangat ramai orang dan sangat bising. Kami even terlepas beberapa main station sebab nak elak bertembung dengan crowd. Rugi tau. First time pergi, tak tahu pun kewujudan tempat 🐼 Panda dan orang hutan.

.

Not only that, memang tiada privacy and chances nak ambil gambar secara selfie atau wefie pun terhad sebab nanti masuk pulak muka orang lain. Bila dah penat berjalan, mesti la nak rest dan relax kan. Ada je Zoo sediakan pondok-pondok untuk kita istirehat, and if ramai orang, kene la share. Macam last year, waktu Mira menyusukan baby, selambe je lelaki lain datang dan duduk lepak kat tempat Mira susukan anak.

.

This year kami pergi hari biasa so memang tak ramai orang. Yang buat ramai pun foreigner tapi tak la crowded giler macam hujung minggu.

.

.

3. Nyamuk dan Serangga

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Nyamuk perkara biasa di Zoo

 

Zoo kan kawasan yang banyak pokok so nyamuk dan serangan kecil tu memang banyak. So kita tak nak la balik dalam keadaan badan penuh gigitan nyamuk. Sebagai persediaan, Mira bawa bersama Herbal Blend Cream.

.

Mira pakai kan baju lengan pendek untuk anak-anak sebab base on previous experience, cuaca sangat panas. Tapi Alhamdulillah Kali ni cuaca agak redup. Sementara suami berconference call, Mira pun sapu la Herbal Blend Kat tangan dan leher anak-anak.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Herbal Blend dirumus daripada bahan semujadi yang selamat digunakan

 

Mula-mula boleh nampak nyamuk berterbangan tapi lepas dah sapu Herbal Blend tu, boleh nampak berkurang skit. Mungkin nyamuk tak suka agaknya dengan Bau herbal blend tu. It is a bit obvious sebab kami duduk di bench dekat area harimau which a bit redup dan gelap. Tapi best je bau Herbal Blend ni.

.

We all end up balik dengan satu gigitan nyamuk di muka baby sebab Mira tak sapu Herbal Blend kat muka baby dan pada belakang telinga si abang despite of anak-anak pakai baju tak berlengan. Pandai betul nyamuk tu cari spot nak gigit. Alhamdulillah abang tak banyak kene gigitan nyamuk macam tahun lepas berkat bawa Herbal Blend kali ni.

.

.

4. Pemakaian

 

Pakai aje baju yang menutup aura dan yang agak santai. Tak salah pun kalau nak berbaju kurung atau berkebaya. Ramai je orang Arab yang even berjubah. Selamat dari gigitan nyamuk. Hihihi.. Tapi boleh juga bawa topi untuk mengelakkan terkena bahang matahari. Kipas tangan atau electric fan yang portable tu pun boleh bawa supaya si kecil lebih selesa dan kurang meragam.

.

.

5. Pergi awal Pagi.

 

Zoo buka pada jam 9:30 Pagi hingga 5 petang. Jika bawa anak-anak yang dah cerdik sikit ni, memang kita akan spend a lot of time there. So better Pergi awal supaya kita tak terlepas sesi Animal Shows plus kita tak perlu rushing masa tengok animals.

.

We even took videos for memory. Video kepompong terbuka jadi butterfly pun ada tau. Tu penting sangat make sure tak ramai supaya kita dapat spend masa sepuasnya di any station point.

.

.

6. Dapatkan Map Zoo sebelum menjelajah Zoo

.

Map untuk Zoo ni korang boleh minta di pintu masuk. They all even recycle it. So ambil masa nak masuk dan return balik supaya orang lain boleh gunakan nanti. Even timing untuk Animal Show pun ada pada Map yang disediakan.

.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Map Zoo Negara Malaysia

 

Bukan apa, kita nak make sure kita jelajah the whole Zoo dan tak skip those attraction yang menarik seperti Panda, Butterfly dan lain-lain. Boleh pilih nak naik trem atau jalan kaki. Kami memilih untuk jalan kaki sebab boleh la bersenam sambil berjalan-jalan tengok Animals.

 

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Bayaran untuk naik trem di Zoo Negara

.

.

7. Bekalan berkhasiat

.

Pagi-pagi before gi Zoo tu memang bangun awal tuk prepare bekalan. Pagi-pagi macam biasa Mira akan ambil ESP. Hari ni nak jalan-jalan kat Zoo so mesti guna banyak tenaga. Tak nak la pancit kat sana nanti kan. Lepas breakfast with sandwich, ambil keperluan harian seperti Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Alfalfa untuk banyakkan susu dan Omega 3 untuk get ready bakar lemak di Zoo nanti.

.

Bekalan untuk gi Zoo ? Zoo Malaysia takde restriction untuk bawa makanan. Nak ikutkan boleh je beli makanan kat sana. Mira just prepare makanan yang so call “berkhasiat” seperti sandwich ayam dan telur, buah-buahan segar (who;e fruit),Air Masak, Milo dan Ribena untuk anak-anak serta air-fryer fries. Pop Corn Madu pun boleh bawa sama untuk snack yang lebih berkhasiat tapi tak buat that day.

.

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Healthy Food sebagai bekalan sebab tengah dietkan.. hihihi

 

Bukan tak nak beli, makanan yang dijual kat sana pun tak la sihat sangat, kebanyakkannyer jenis bergoreng dan segera seperti Maggi. Kat Zoo, kami cuma dapatkan Ais Krim for the whole family untuk menghilangkan bahang panas mentari sambil menikmati pemandangan Zirafah dan Zebra.

.

.

Bergambar di Zoo Negara Malaysia

.

Sekarang semua orang pun ada smartphone so boleh la ambil gambar sebanyak mungkin. Di Zoo Negara pun ada khidmat untuk ambil gambar as well. Dorang akan cakap saja-saja ambil gambar for their collection tapi nanti kita pun boleh dapatkan gambar tu dengan bayaran.

.

Ada 3 station atau lebih. Dorang sediakan booth untuk ambil gambar. Yang Mira tau ada di Pintu Masuk, di kawasan Pusat Panda dan di Pintu keluar. Harga die pun boleh tahan juga. Lebih murah if ambil banyak. RM76.00 untuk 4 gambar yang diprint dan dapat 16 keping softcopy.

.

Lain station, lain gambar latar belakang. Ni contoh gambar yang Zoo Negara provide. Ni gambar hiasan yer. Kalau ambil di Pusat Panda, belakang dia ada gambar Panda instead of Harimau dan Singa.

 

Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Gambar Hiasan

.

.

Testimoni Herbal Blend Cream dan Gigitan Nyamuk

Bukan Mira je yang gunakan Herbal Blend untuk elak gigitan nyamuk. Malah Herbal Blend digunakan sebagai ubat sapu untuk melegakan kegatalan akibat gigitan Nyamuk.

 

Nyamuk dah tak datang dekat

Testimoni ni exactly sama dengan pengalaman Mira. Tapi Silapnyer Mira lupa nak sapu pada muka baby. Tu yang baby kene cium dengan nyamuk kat pipi tue. hihihi..

 

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Bila sapu Herbal Blend, tempat sapuan confirm tak kene gigit dengan nyamuk

.

.

Herbal Blend always dalam handbag

Herbal Blend ni sejak Mira beli, memang always ada dalam handbag. Gatal ke atau kene gigitan serangga ke, sapu cepat-cepat. Sapu kat tumit kaki kita yang pecah-pecah pun boleh, Lagi cepat baiknya.

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Herbal Blend untuk dibawa ke mana-mana

.

.

Gunakan Herbal Blend untuk elak gigitan nyamuk

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Boleh sapu di semua bahagian kulit. Kat muka pun boleh sebab Herbal Blend ni diperbuat dari bahan semulajadi dan tanpa paraben

.

.

Kesan gigitan nyamuk cepat hilang

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Ruam hilang, kesan gigitan nyamuk pun menghilang lebih cepat dari biasa

.

.

Kurang rasa kegatalan lepas sapu Herbal Blend

7 Checklist Trip ke Zoo Negara bersama anak-anak sekali lagi
Kesan gigitan cepat hilang dan rasa gatal pun berkurang

.

.

Nak dapatkan Herbal Blend ?

Jika ada yang berminat nak dapatkan Herbal Blend Cream or any Supplement Shaklee, boleh hubungi \\\\\MIra di talian 012 531 9097 (Klik untuk terus whatsapp Mira)

.

Kesemua produk Shaklee memang Mira dapatkan direct dari Warehouse Shaklee. Mereka akan terus hantar ke rumah atau pejabat anda dengan jaminan tau.\ Yang nak COD area Bandar Puteri, Klang, contact Mira dulu yer sebab Mira tak simpan stok. Mira order base on permintaan.

.

Mira ,  Agen Sah Shaklee Anda

012 531 9097

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge