Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat. Ini impian semua orang yang mengerjakan Haji mahupun Umrah.

Terlalu banyak cerita sedih yang Mira dengar yang berkaitan dengan kesihatan para jemaah haji dan umrah Malaysia.

 

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :
Kewajipan Haji dan Umrah

 

Sebagai umat Islam, kita diwajibkan menunaikan haji ataupun umrah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup apabila berkemampuan.Firman Allah SWT:

“Dan Allah mewajibkan ke atas manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu dan berkuasa untuk sampai ke sana. Dan sesiapa yang kufur (ingkar kewajipan haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) dari sekalian makhluk.”(Surah Al-Imran, ayat 97)

 

Menunaikan haji nie merupakan rukun Islam kelima dan ia dikerjakan  di sekitar tanah suci Mekah dari 9 hingga 13 Zulhijah.

 

Menurut salah satu blog, Haji menurut syarak adalah mengunjungi Baitullah (Rumah Allah) di Mekah untuk beribadat ‘manasik’ (tawaf, saie, bergunting) dan wukuf pada waktu serta syarat-syarat tertentu dalam bulan Zulhijah.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun SihatLaluan Perjalanan Urusan Haji
Laluan Perjalanan Urusan Haji

 

Firman Allah dalam surah al-Hajj:

“Dan serulah manusia untuk mengerjakan haji, nescaya mereka akan datang kepada-Mu dengan berjalan kaki, atau mengenderai setiap unta yang kurus, mereka datang dari segenap penjuru yang jauh agar mereka menyaksikan berbagai-bagai manfaat untuk mereka dan agar mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari (hari raya haji dan tasyrik) yang telah ditentukan.”

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :
Pengalaman ke Tanah Suci

 

Semalam kami berkongsi cerita tentang pengalaman menunaikan Haji dan Umrah. Seorang sis yang sangat berjaya bernama Master Kam Maria Abdul Mutalib sempat share pengalaman di Tanah Suci untuk mengerjakan Haji dan Umrah.
Dah 3 kali sis nie menjejakkan kaki di sana dengan pelbagai pengalaman. Salah satu nasihat beliau kepada kami semua adalah kerjakanlah Haji atau Umrah ni pada usia muda.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :
Tunaikan Haji dan Umrah pada usia muda

 

Ini gambaran ringkas perjalanan Haji. Masa Umrah, kita hanya stay di Mekah saja. Tapi masa Haji, ada perjalanan jauh yang kita kena buat, dari Mekah – Arafah – Muzdalifah – Mina – Mekah.
RENUNG DAN FIKIRkan.
 • Jarak untuk TAWAF keliling Ka’abah 7 pusingan sejauh 500m – 1.0km x 7 Pusingan = 7km.
 • Jarak SAIE dari Safa ke Marwah 450m+- (ada yang kata 405m, ada yang kata 415m). 450m x 7 pusingan = 3.15km.
 • Jarak ke JAMRAH melalui terowong & jalan sepanjang 3.5KM+-.
 • Jika kena duduk di Mu’assir (Mina 2), dalam 5km -7km ke kawasan Jamrah. Pergi balik dah 10km
 • Jarak antara JAMRAH KE JAMRAH. Ada 3 jamrah kesemuanya.
 • Jarak antara Jamrah Ula ke Jamrah Wusta 247m+-.
 • Jarak antara Jamrah Wusta ke Qubra 200m+-
 • 10 hb melontar di Jamrah Kubra (jamrah paling jauh, perlu melalui jamrah ula dan wusta dahulu).
  11hb, 12hb, 13hb kena melontar di ketiga-tiga jamrah.
 • Jarak Khemah ke Jamrah 10km x 4 hari di Mina = 40km
 • Jarak dalam kawasan Jamrah Ula + Wusta + Qubra = 447m x 4 hari = 1.78km

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Haj Guide

JARAK UNTUK MENDAPAT

HAJI = 51.93KM+-
UMRAH = 10.15KM+-
Semua jarak di atas tidak termasuk ke tandas, perjalanan makan dan minum, perjalanan pergi dan balik dari hotel ke masjid, Mudzalifah, Arafah dan lain-lain lagi. Kesimpulannya. “PERGILAH HAJI PADA USIA MUDA”

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Pengalaman bertemu ramai orang yang sakit.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Kejutan dan Virus

Masa di Tanah Suci, memang kita kena banyak berjalan dan bergerak. Cuba bayangkan, kita perlu menjalankan semua ibadah ini dalam keadaan yang sangat sesak dengan jutaan orang dari seluruh dunia.
Macam-macam virus penyakit boleh berkumpul kat sini.
Jika di Malaysia pun kita jenis yang kurang bersenam, kerap demam, batuk selsema, dan tiba-tiba kita pergi menunaikan haji, dengan cuaca sangat berbeza, badan kita akan mengalami “kejutan”.
Inilah puncanya Klinik Tabung Haji di sana SENTIASA PENUH dan tempoh menunggu berjam-jam. Orang terlalu ramai. Ramai sangat yang uzur ketika berada di sana.
Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat
Saudi city of Mecca
Demam, batuk, selsema, pening, sakit kepala, sakit lutut, sakit kaki dan macam macam lagi memang biasa, terutama golongan warga emas. Masalah kesihatan memang boleh menjejaskan ibadah kita di sana tau.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Tersadai di bilik

Kita mungkin terlepas menunaikan solat berjemaah di Masjidil Haram, di mana pahala solat berjemaah adalah beratus ribu kali ganda berbanding solat di tempat lain.
Ini tak termasuk dengan pahala dan rahmat yang Allah berikan kepada mereka yang bertawaf sunat mengelilingi Kaabah atau hanya melihat Kaabah saja setiap hari pun, dah dapat pahala yang besar.
Kalau kita tak sihat, macam mana kita nak berjalan jauh dari hotel ke Kaabah setiap hari? Bila tak sihat, maka kita terpaksa lah ‘tersadai’ saja di hotel, atau lebih teruk, tersadai di hospital sepanjang masa.

Alangkah sayangnya jika ini berlaku pada diri kita atau ibu bapa kita. Seumur hidup, mungkin ini KALI PERTAMA dan mungkin KALI TERAKHIR kita menunaikan ibadah haji.

 

Jadi, pastikan kita berusaha tingkatkan kesihatan agar dapat melakukan yang terbaik ketika di sana nanti.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Pengalaman Umrah dan Haji serta Kelebihan Mengamalkan Supplement

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Tahun 2010 – Umrah Pertama

First time Sis Kam Maria buat Umrah pada April 2010. Cuaca kat sana dah nak masuk musim panas. Temperature dalam 40 degrees.

 

Memang sangat panas dan kering. Dan beliau memang tak makan apa-apa supplement. Sebab tak tahu dan tak ambil tahu pun tentang kepentingan supplemen.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Sakit selepas 2 hari sampai

Lepas 2 hari di Tanah Suci, Sis Kam Maria mula batuk dan selsema. Alhamdulillah tak demam so masih boleh buat ibadah macam biasa.

 

Cuma yang tak tahan tu kata beliau, batuk melarat sampai keluar kahak berketul-ketul warna kuning hijau. Bangun pagi memang seksa sangat sebab rasa sesak dada penuh dengan kahak.

 

Base on cerita Sis Kam Maria, nak keluarkan kahak tu sampai kena muntah sebab pekat sangat. Kadang-kadang muntah kahak beserta darah.
Hidung pun jadi berkerak dan berdarah. Kata beliau lagi satu bas rombongan penuh dengan orang batuk. Dah jadi bersahut-sahutan bila batuk beramai-ramai.
Batuk Sis Kam Maria berterusan sepanjang kat sana. Sampailah balik ke Malaysia, batuk masih tak baik jugak. Ditambah pulak dengan supply susu yang sangat berkurang lepas balik dari Umrah kerana beliau fully breastfeeding baby berumur 10 bulan.
Sebelum ke Umrah, Sis Kam Maria dah tinggalkan stok susu penuh 1 freezer, alhamdulillah stok susu cukup untuk baby selama 14 hari. So beliau struggle nak tambah balik penghasilan susu.
Memang tak cukup tidur sebab pam susu setiap tengah malam untuk bekalan baby sebelum ke pejabat. Sis Kam Maria masa tu belum terfikir pun nak amik supplement.
MENYUSU + STRESS + TAK CUKUP TIDUR + TAK CUKUP NUTRISI = SISTEM IMUN LEMAH

Inilah pakej lengkap yang beri kesan buruk dan melemahkan sistem imun beliau pada masa tu. Memandangkan batuk masih tak baik, Sis Kam Maria pun ke klinik untuk jumpa doctor.

 

Doctor bagi ubat batuk, kahak, antibiotik dan sebagainya. Alhamdulillah lepas makan ubat, kahak makin berkurang, tapi batuk saya masih tak baik. Dah jadi batuk kering pulak.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Batuk sehingga lebih 2 bulan

Kalau datang masa batuk tu, tekak gatal sangat sampai tak boleh berhenti, sakit dada, sakit perut dan nak termuntah.Lepas 2 bulan balik dari Umrah, batuk beliau masih tak pulih. Doktor dah tukar dari ubat biasa ke ubat lebih kuat. So akhirnya Doktor advice beliau pergi jumpa doktor pakar iaitu CHEST PHYSICIAN.

Selepas membuat X-Ray, Alhamdulillah, Doktor pakar kata takde apa-apa yang serius. So doktor pakar bagi ubat yang sepatutnya.

Alhamdulillah, dengan izin Allah, dalam masa seminggu lepas tu batuk Sis Kam Maria sembuh sepenuhnya lepas makan ubat yang doktor pakar bagi. Kiranya, pengalaman masa Umrah pertama tu, tanpa amalkan sebarang supplement, tahap kesihatan beliau memang sangat-sangat teruk.

Menurut Sis Kam Maria, beliau yakin, salah satu puncanya adalah  TAK CUKUP NUTRISI yang melemahkan sistem imun dan tak mampu melawan penyakit.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Tahun 2011 – Mengerjakan Haji

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Pengambilan suppliment

Syukur Alhamdulillah, tahun seterusnya Allah menjemput Sis Kam Maria, suami, serta ibubapanya mengerjakan Haji. Beliau baru berumur 29 tahun tau masa tu. Muda kan.
Musim haji pada tahun 2011 tu adalah bulan November, so masa ni dah hampir nak masuk musim sejuk. Cuaca tak panas sangat dan tak sejuk sangat, just nice. Disebabkan pengalaman kesihatan yang teruk masa Umrah sebelumnya, Sis Kam Maria mula aware tentang kepentingan supplement dan terbuka hati nak cuba amalkan supplement lepas dapat advice dari seorang kawan.
Sis Kam Maria dah mula ambil vitamin setiap hari beberapa bulan sebelum pergi Haji dan sepanjang di Tanah Suci.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Sakit jua walau dengan supplement

Tapi Allah masih menguji beliau dengan masalah batuk dan selsema yang sama macam sebelum ni. Mungkin sebab perubahan cuaca yang kering menjadi punca.

 

So lepas beberapa hari kat sana, Sis Kam Maria dah mula batuk dan keluar kahak berketul-ketul, hidung berkerak sampai berdarah, sama je macam sebelum ni. Setiap kali ke Masjid mesti bawak tissue sebab nak buang kahak yang keluar bila batuk.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Ramai yang sakit. Aduh! Kesiannya

Sepanjang beliau dan keluarga di sana selama 42 hari, banyak kali beliau ke klinik yang kerajaan Malaysia yang disediakan sebab tak tahan dengan batuk. Dah lah nak pergi klinik kena JALAN KAKI lebih 1 KILOMETER dan jalan ke sana kena NAIK BUKIT.

 

Lepas tu kena tunggu lamaaa sangat sebab ramai orang. Sama situasinya macam tunggu di Hospital Kerajaan kat Malaysia kata beliau. Yang paling kesian kaa beliau jumpa banyak kes makcik-makcik tua yang bila batuk mesti terkencing. So memang sangat mencabar kalau ke Masjid. Dah lah nak ke toilet kena jalan jauh.

Kes lain yang beliau jumpa di kalangan jemaah haji yang berusia lanjut adalah sakit lutut, sakit tumit, sakit pinggang, sesak nafas, demam panas. Setiap hari ada je kes jemaah haji, especially yang lanjut usia yang masuk hospital sebab macam-macam masalah kesihatan.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Pergilah Haji atau Umrah di usia muda

Bila dah tengok sendiri keadaan ramai jemaah Haji warga emas yang sakit, rasa bersyukur yang amat sangat sebab Allah pilih Sis Kam Maria dan husband tunaikan haji masa muda dan tubuh badan masih kuat.
Sebab tu beliau sangat sarankan, kepada semua Muslim, usahalah untuk pergi Haji masa muda. Kalau belum daftar Haji lagi, daftar diri kita dan anak-anak dari sekarang juga. Jangan bertangguh yer.

Alhamdulillah, mungkin asbab ada nutrisi tambahan dari supplement, batuk beliau walaupun teruk, tidak lah melarat macam sebelum ni.Lepas Balik dari Haji, kesihatan beliau bertambah baik.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Rezeki anak dan bertemu Supplement Terbaik. Terus jatuh cinta!

Alhamdulillah, tak lama lepas tu, Sis Kam Maria pregnant anak kedua. Masa pregnant anak kedua ni, beliau berkenalan pula dengan Brand Vitamin Shaklee. Set mengandung dan berpantang semua ambil Shaklee punya sebab dah jatuh cinta dengan Shaklee.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Set Prenatal Shaklee
Set Prenatal Shaklee

 

Alhamdulillah, dengan izin Allah, vitamin Shaklee banyak bantu tingkatkan kesihatan dan kecergasan Sis Kam Maria semasa bersalin dan menyusu anak kedua. Dan beliau juga dah jarang kena batuk selsema. Sejak dari itulah, beliau mula jadi pengamal tegar vitamin Shaklee sampailah sekarang.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Tahun 2014 – Umrah (Mengandung 3 bulan)

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Mengandung tanpa disangka dan kekal bertenaga

Pada Dec 2014, Sis Kam Maria dan suami diberi rezeki lagi pergi menunaikan Umrah. Beliau hanya mengetahui yang beliau sedang mengandung beberapa minggu sebelum bertolak ke Tanah Suci.

 

Ketika ini beliau sudah mengamalkan vitamin Shaklee setiap hari sejak tahun 2012, dan masih meneruskan Set Hamil Shaklee sepanjang di Tanah Suci. Subhanallah, kali ini beliau rasa perbezaan yang sangat ketara dari segi tenaga dan kesihatan!

Walaupun tengah pregnant, beliau mampu jalan kaki berulang alik setiap hari ke Masjid untuk solat berjemaah. Jarak hotel dan Masjidilharam adalah 1km. Beliau mampu buat Umrah hampir setiap hari di sana, mampu tawaf dan saie dengan sempurna. Boleh buat tawaf sunat lagi.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Kekal sihat tanpa sebarang jangkitan. Yes! Akhirnya.. 🙂

Paling Best, sepanjang di sana, beliau langsung tak dijangkiti batuk atau selsema macam sebelum ni. Kata beliau, rasa sangat sihat dan fit walaupun tengah pregnant! Kadang-kadang macam lupa pula tengah pregnant sebab cergas semacam.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar! Betapa besarnya nikmat kesihatan yang Allah kurniakan kepada beliau dalam keadaan mengandung.

Sis Kam Maria yakin, dengan asbab pengamalan supplement Shaklee, sistem imun beliau bertambah baik secara semulajadi, tanpa perlu bergantung kepada ubatan dadah, semestinya dengan izin Allah.

Inilah namanya SUNNATULLAH. Allah suruh kita USAHA untuk jaga kesihatan. Pengambilan supplement adalah antara USAHA yang kita boleh buat. Shaklee dah terbukti berkesan pada diri beliau dan family beliau, sebab tulah beliau YAKIN sangat dengan produk Shaklee.

Nikmat KESIHATAN adalah tak ternilai harganya. Tak boleh dinilai dengan wang ringgit pun.

 

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Supplement Shaklee yang dicadangkan

Sis Kam Maria sangat-sangat menyarankan pengambilan Supplement Shaklee untuk kegunaan harian. Untuk menunaikan Haji atau Umrah pula, beliau menyarankan item-item di bawah :

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 1. VITALEA MULTIVITAMIN

Multivitamin untuk kesihatan dan kecergasan menyeluruh sepanjang di Tanah Suci.

Vita-Lea sumber Iron dan MineralUmrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Vitalea

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 2. VITAMIN C

Menguatkan sistem imunisasi badan untuk mengelakkan penyakit.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Vitamin C

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 3. OSTEMATRIX (Calcium & Magnesium)

Menguatkan tulang, mengelak kekejangan kaki akibat berjalan jauh semasa menjalankan ibadah fizikal.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Ostematrix aka Pil Kalsium bermAgnesium dan berVitamin D

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Osteomatrix

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 4. GARLIC COMPLEX

Antibiotik semulajadi mengelak jangkitan kuman seperti sakit tekak, batuk dan selsema yang sering dialami para jemaah.

download 2 - Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Garlic Complex

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 5. PERFORMANCE DRINK

Minuman elektrolit yang memberi tenaga dan mengelakkan dehidrasi terutama semasa cuaca panas di Tanah Suci. Boleh bancuh dengan air zam-zam dalam botol dan minum sepanjang masa.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Performance Drink

 

Jika ada keperluan dan budget, boleh tambah vitamin ni juga.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 6. NUTRIFERON

Immune system booster untuk mengelakkan jangkitan penyakit.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Nutriferon

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Antioksidan, antibiotic semulajadi untuk kesihatan keseluruhan.
Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : VivixUmrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :
Oh yer, kat sana Keadaan cuaca kat Tanah Suci sangat lah kering. So WAJIB pakai MOISTURIZER sepanjang di sana. HERBAL BLEND CREAM boleh disapu pada bibir, muka, tangan, siku, lutut, tapak kaki untuk elakkan kering dan merekah.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 8. Herbal Blend

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Herbal CreamUmrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :
Lepas bercukur kepala (bagi lelaki), boleh sapukan herbal blend cream untuk elakkan gatal di kepala. Herbal blend cream ni takde bau wangian, so selamat dan sah digunakan sepanjang berihram.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :

Nak dapatkan item-item ini dan kekal sihat dan cergas di Tanah suci ?

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : Jom dapatkan Set Kesihatan ini dan kekal cerdas dan sihat semasa beribadat

Jika anda inginkan Set Basic yang terdiri daripada Vitalea Multivitamin, Vitamin C, Garlic Complex, Osteomatrix dan Performance Drink, anda boleh dapatkan di link di bawah ini.  Pilih Haji dan Umrah Basic.
Tetapi jika anda mempunyai budget yang lebih dan ingin add in Vivix, Nutriferon dan Krim Sapuan Herbal Cream, pilih Set Lengkap Haji dan Umrah.
Atau anda boleh klik salah satu link dan buat pilihan item yang dikehendaki.

Adalah lebih baik jika pengamalan Supplement ini bermula sebelum mengerjakan Haji atau Umrah supaya badan sudah kuat dan bersedia setelah mengamalkan pengambilan Supplement. Teruskan mengambil Supplement di Tanah Suci untuk maintain dan elakkan penyakit dari berjangkit.

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat :  Nak beli pada harga lebih Murah ?

Jom berjimat dengan menjadi ahli Shaklee. Daftar sebagai ahli dan beli dengan harga ahli.

 

Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat : 7. VIVIX

Miera

Shaklee ID : 1255626

Whatsapp / Hp No : 012 531 9097

Rujukan :

 1. Perkongsian cerita Master Kam Maria Abdul Mutalib
 2. https://shafiqolbu.wordpress.com/haji-dan-umrah/
 3. http://www.shaklee.com.my/

4 thoughts on “Umrah dan Haji, Pergi Sihat, Balik pun Sihat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge